Dodaj do ulubionych

Elbanowscy vs.Superniania

19.04.13, 13:31
Na szczęście nie stoję na razie przed wyborem: Czy posłać 6 latka do szkoły? Mam nadzieje, że za 3 lata, będę wiedziała co mam zrobić.
Polecam Wam felieton mamy, która zastanawia się własnie, czy nie popełniła błędu smile
www.edziecko.pl/przedszkolak/1,79346,13767928,Wojna_na_spoty__Elbanowscy_kontra_Superniania__a_moje.html
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Elbanowscy vs.Superniania 20.04.13, 10:43
      Znudzil mnie ten felieton. Zawsze pada argument, ach jak moje dziecko pieknie liczy, czyta, mnozy, biegle wlada francuskim, ale do pierwszej klasy sie nie nadaje...

Skoro pierwsza klasa, zajecia trwaja do 11.30, a w zerowce do 15, wiekszosc rodzicow jest pracujaca, raczej nie trzeba doszukiwac sie nie wiadomo jakich przyczyn nieposłania dziecka do pierwszej klasy. Rodzice nie chca wchodzic w nowe, nieznane im sciezki edukacji i jak moga to odwlekaja te decyzje, co jest moim zdaniem bezsensowane, bo przesuwanie reformy, tylko wprowadza jeszcze wiekszy chaos. Oczywiscie, sytuacja pokazuje, jak wladzy nie zalezy na dzieciach, a na utrzymaniu wladzy.

Tak, wiele dzieci zaplaci za te reforma, no niestety, bez ofiar sie nie da... Na przyklad za wprowadzenie gimnazjow nikt juz nie odpowiada, a wiadomo jak to destruktywnie wplywa na mlodziez.

Jak szesciolatki beda szly do czwartej klasy, wszyscy zapomna, ze to sa dzieci rok mlodsze. Bo chyba wlasnie problem zacznie sie w klasie czwartej i wyzej kiedy przybedzie nauki, beda egzaminy a nie czy jest ten dywan, czy go nie ma...

Z drugiej strony, teraz jest kampania reklamowa, zeby dzieci szly do zawodowek, to tez swiadczy o naszym spoleczenstwie, ze bardziej zalezy nam na smieciowych umowach za biurkiem, niz pewnym fachem w reku.

• tyldak Re: Elbanowscy vs.Superniania 20.04.13, 14:05
        Mam dziecko 2007 i 2010 ( i jeszcze 2004) dokładnie ten sam tok myslenia co autorka felietonu, ta sama decyzja i te same wątpliwości...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka