Dodaj do ulubionych

Wrzesień 2013

23.04.13, 09:42
Wszyscy się cieszą - od września 2013 najprawdopodobniej wejdzie ustawa która spowoduje, że:
"od 1 września 2013 opłaty dla rodziców za 6 i 7 godzinę pobytu dziecka w przedszkolu spadną do 1 zł. Od 1 września 2014 roku 1 zł. kosztować będzie każda z trzech dodatkowych godzin, a od 1 września 2015 roku wszystkie godziny dodatkowe powyżej pięciu bezpłatnych."
Super - wreszcie będą tanie przedszkola! Brawa dla Rządu!

Jednak czy mówi się w Waszych przedszkolach o tym, że tańsze przedszkola = gdzieś trzeba coś uciąć? Nikt niestety nie da nic za darmo - nawet naszych kochanym dzieciaczkom. Będą cięcia i to ostre. Ma być prawie o połowę zmniejszona kadra w przedszkolach. Nie będzie woźnych (jeśli ktoś ma, w dużych przedszkolach zwykle są i są bardzo potrzebni), nie będzie pomocy do najmłodszych grup (Panie Nauczycielki będą same przebierać zasiusiane dzieci, we dwie ogarniać rano kilkanaście płaczących maluchów - lub po prostu nie dadzą rady i płaczące maluchy bedą same siedziały i chlipały w kącikach, same będą ustawiać dzieciom posiłki, rozkładać i ścielić leżaczki, itd. itp. ciekawe czy w tym ferworze wystarczy czasu na jakiekolwiek zajęcia z dziećmi, zabawy. Nie wydaje mi się.
Co więcej - dzieci będą w swoich samach i grupach tylko do 12:00 (z tego co się orientuję, to może się jeszcze zmienić). Po tej godzinie grupy będą łączone, dzieci ze swoich grup dzielone, kilkoro pójdzie tu, kilkoro tam, oby było potrzebne jak najmniej Pań. No bo to niepotrzebne koszty, jak w każdej grupie jest powiedzmy po 15-ścioro dzieci. Tyle jeszcze miejsca, trzeba tak poupychać, aby był ten maximum który może być (czyli chyba 25-cioro). Wtedy część Pań Nauczycielek może zająć się czymś innym, sprzątaniem (no bo nie będzie woźnych) itp. Będzie jeszcze mniej pomocy naukowych i zabawek, choć myślałam, że mniej już nie może być. Całe szczęście że w naszej grupie my, rodzice, umówiliśmy się z Paniami, że będziemy co miesiąc wpłacać im pewne kwoty, aby miały za co kupować dzieciom artykuły plastyczne, nowe zabawki czy książki.

W ten oto sposób sami zgotowaliśmy sobie ten los. My, rodzice, walczący o tańsze przedszkola, bo 2,81 za godzinę to ponad nasze możliwości.
Oczywiście rozumiem, że są rodzice, którzy są bardzo ubodzy i faktycznie te 2,81zł to dla nich dużo. Byłabym gotowa płacić więcej za godzinę, np. 3,5, aby ci ubodzy rodzice mogli płacić 1zł, ale żeby nie było to ze szkodą dla naszych DZIECI.

Ale oczywiście wszyscy cieszą się że będzie taniej, i nie myślą o dzieciach, przecież nowa zabawka kupiona za zaoszczędzone kilkadziesiąt zł wynagrodzi dziecku dziecku wszystko.

Zaraz ktoś pewnie napisze, żebym posłała dziecko do prywatnego. Cóż, już rok chodzi do państwowego, bo uważałam, że państwowe są lepsze, od tzw. klubików. Jednak jest tam konkretny program, dzieci pewnie w jakiś tam sposób przygotowywane są do szkoły. A teraz nie chcę już go przenosić, i zgotować kolejny stres, choć jak nie będzie wyjścia, to pewnie tak zrobię uncertain

Czy w Waszych przedszkolach coś wiadomo na temat tych zmian? I co się mówi? Że są pewne, czy że jeszcze jest jakaś nadzieja?

U nas w przedszkoly poszły w grę petycje Dyrektorek, Nauczycielek i Rodziców, ale podobno te zmiany są już przesądzone. Państwo zrobi wszystko, aby móc pochwalić się tak szczytnym osiągnięciem, jakim są TAŃSZE PRZEDSZKOLA.
Obserwuj wątek
    • bbkk Masz nieaktualne dane 23.04.13, 10:19
      Na razie rząd się z tego wycofał.
    • fasol-inka Re: Wrzesień 2013 23.04.13, 11:06
      ja się tylko nie zgodzę z podsumowaniem prywatnych przedszkoli; nie wszystkie to "klubiki", zdaje się, że żeby nazywać się przedszkolem muszą właśnie wypełniać program, podlegać pod kuratorium i tak dalej; więc rozróżnij "klubiki" od przedszkoli
      • pyzarogata Re: Wrzesień 2013 23.04.13, 11:43
        wieeem wieeem uncertain jak mój synek miał 2 latka chodził do super przedszkola niepublicznego, rewelacja, zakochana byłam w tym przedszkolu. Ale koszty... z kolei przegięcie w drugą stronę uncertain
        W naszym aktualnym, państwowym przedszkolu wydawało się być wszystko idealnie - dobre przedszkole, program i pieniądze w sam raz. Niestety nic co dobre nie trwa wiecznie.

Pociesza mnie trochę powyższa informacja, że rząd się na razie z tego wycofał. Mam nadzieję, że to wiarygodne informacje smile
    • slonko1335 Re: Wrzesień 2013 23.04.13, 11:40
      jakieś nieaktualne dane masz...z września 2013 już się wycofali...teraz obiecują wrzesień 2014...
      • pyzarogata Re: Wrzesień 2013 23.04.13, 11:53
        Kurcze w naszym przedszkolu aktualnie dyrektowki mówią o wrześniu 2013... to już sama nie wiem. Mam nadzieję, że macie rację..
        • slonko1335 Re: Wrzesień 2013 23.04.13, 12:04
          prawo.rp.pl/artykul/999017.html
          • pyzarogata Re: Wrzesień 2013 23.04.13, 12:25
            Dziękuję.
            Z tego co ja wiem, to rzeczywiście od 2014 mają być wszystkie godziny za 1zł. Ale od wrzesnia 2013 6 i 7 godzina, wg tego co napisałam w pierwszym poście. No i te cięcia wg tego miałyby być już od tego roku.

"od 1 września 2013 opłaty dla rodziców za 6 i 7 godzinę pobytu dziecka w przedszkolu spadną do 1 zł. Od 1 września 2014 roku 1 zł. kosztować będzie każda z trzech dodatkowych godzin, a od 1 września 2015 roku wszystkie godziny dodatkowe powyżej pięciu bezpłatnych."
            • slonko1335 Re: Wrzesień 2013 23.04.13, 12:58
              Ponoć na to aby ta 6 i 7 godzina były za złotówkę szans wielkich nie ma. Tak czy owak w tym celu mają być obiecane przez rząd dopłaty do przedszkoli dla każdej gminy do każdego przedszkolaka a nie cięcia.
            • slonko1335 Re: Wrzesień 2013 26.04.13, 14:23
              Zmiana z dzisiaj:
              fakty.interia.pl/polska/news-premier-od-1-wrzesnia-2013-r-obnizamy-oplaty-za-przedszkola,nId,961092
    • bbkk Bo cięcia kadrowe mają być 23.04.13, 13:04
      w Warszawie przynajmniej.
      Ale nie związane z 1zł opłatą za godzinę tylko z małą ilością dzieci w czasie godzin płatnych.
      • agu-07 Re: Bo cięcia kadrowe mają być 23.04.13, 14:49
        Nie dajcie sobie wmówić, że to dlatego, że za mało płacimy za przedszkola. Płacimy jedne z najwyższych podatków w UE. Nawet w USA państwowe przedszkola są bezpłatne, bo jak powiedział mój znajomy " wiesz my w Stanach płacimy podatki lokalne". Opłata za 10 msc przedszkola to 2 moje pensje. W Szwecji przedszkola też są płatne, ale symbolicznie, a dodatkowo dziecko jest w swoim przedszkolu, ze swoją grupą (małą, do 15 osób) przez 12 miesięcy. Może to jednak wynagrodzenia pracowników samorządu i ich premie są niewspółmiernie wysokie, a może ilość urzędników w stosunku do zatrudnionych pań przedszkolanek i nauczycielek.
        Najbardziej śmieszą mnie potem rozważania psychologów, socjologów itp :dlaczego w Polsce tak mały procent dzieci korzysta z przedszkoli. Po tych zmianach dzieci raczej nie przybędzie
        • pyzarogata będzie protest 26.04.13, 11:32
          Będzie protest - 29 kwietnia 2013

voila:
          warszawaspoleczna.org/protest-ratujmy-warszawskie-szkoly-i-przedszkola-nie-dla-ciec-w-warszawskiej-edukacji/

• bbkk Re: będzie protest 26.04.13, 11:41
            Szkoda że w czasie długiego weekendu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka