voxpopuli3 04.08.13, 19:20 Rząd znowu zrobi ludzi w bambuko,owszem -tanie przedszkola ale...coś za coś: www.gazetaprawna.pl/artykuly/722290,przedszkola-za-zlotowke-rodzice-zaoszczedza-ale-kosztem-rozwoju-dzieci.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomcug Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 04.08.13, 21:00 Czytałam już. U nas była wspaniała rytmika. Tak myślę, czy nie da się tego obejść - np. potraktować opłatę jako dobrowolną składkę. Nie wiem, ale na pewno ludzie będą kombinować, szkoda bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 05.08.13, 11:04 pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 05.08.13, 17:33 Ale przeciez te zajecia juz byly platne.. Pewnie jakis sposob znajda. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 05.08.13, 18:36 twitti napisała: > Ale przeciez te zajecia juz byly platne.. Pewnie jakis sposob znajda. Pani minister nie widzi sposobu - ma być sprawiedliwie. "Po wakacjach rodzice zapłacą za każdą dodatkową godzinę, poza bezpłatną pięciogodzinną podstawą programową, co najwyżej złotówkę. W tej cenie muszą być wliczone zajęcia m.in. z rytmiki i angielskiego. Nie może być tak, że od rodziców będzie się pobierało dodatkowe opłaty za te zajęcia." serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/714961,szumilas-nie-bedzie-szkolnego-referendum-w-sprawie-szesciolatkow.html Jako przedszkolanka widziałam świetne efekty pracy rytmiczki, trenera piłki, anglistek, pana od Orffa - zawsze angażowali się także w rożne działania przedszkola. A dzieci czekały na swoje ulubione zajęcia. Będzie sprawiedliwie i równo. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 05.08.13, 22:58 Tak już było w żłobkach i dało się to obejść. Tylko musi być jakiś operatywny rodzic znający się na procedurach i kruczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
voxpopuli3 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 08.08.13, 13:07 lilith76 napisała: > Tak już było w żłobkach i dało się to obejść. > Tylko musi być jakiś operatywny rodzic znający się na procedurach i kruczkach. > Nawet jeśli taki się znajdzie mysle,że będzie reakcja.Ministerstwo zrobi wszystko żeby dzieci poszły do szkoły bo im to nie wypaliło i dlatego to jest jeszcze jedno ukryte dno tej akcji,po co w przedszkolach ma być atrakcyjnie,won 5 latki do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 09.08.13, 01:15 > Nawet jeśli taki się znajdzie mysle,że będzie reakcja.Ministerstwo zrobi wszyst > ko żeby dzieci poszły do szkoły bo im to nie wypaliło i dlatego to jest jeszcze > jedno ukryte dno tej akcji,po co w przedszkolach ma być atrakcyjnie,won 5 latk > i do szkoły! Nie pomyliłaś dwóch krucjat? 3 i 4-ro latki do szkoły? Przecież ich też to dotyczy. Jeśli już to, w większych miastach, skorzystają kluby prowadzące zajęcia dla dzieci w wieku przedszkolnym, po godz. 16.00. Te "przedszkola muzyczne", "zajęcia taneczne". Zamiast dyrektorce przedszkola opłacać się będą komuś innemu. Myślałaś, że pani dyrektor z przetargu albo misji tych ludzi brała? Szkoda dzieci w małych placówkach, małych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 06.08.13, 10:16 A czego się spodziewaliście ? Za rytmikę płaci się około 600 zł miesięcznie ( 5 grup, zajęcia raz w tygodniu po 30 minut, maluchy po 15 minut). Za angielski nauczycielka bierze około 1200-1500 zł zł ( za zajęcia 2 razy w tygodniu, 2 grupy , nie na najwyższym poziomie... raczej średnim). Skąd dyrektorka ma wziąć na to pieniądze ? Coś kosztem czegoś taka jest prawda....Będzie realizowany tylko program. Reszta będzie zależała od kreatywności nauczycielki i czy jej się będzie chciało. Niestety część nauczycieli już dawno powinna odejść na emeryturę ( i tylko na to czekają) wiec nie widze tego na różowo. Z resztą co się dziwić... za 1700 zł za 10 godzin pracy dzennie ( 5 godzin pracy z dziecmi+ pisanie placów, przygotowanie pomocy dydatktycznych, scenariuszy, przedstawień itd) komu by się chciało. No ale społeczeństwo dalej uważa, żę nauczyciele mają jak w raju. Wystraczy spojrzeć na pomysły rządu Zawód jest tylko dla osób z pasją i którzy mają jeszcze dodatkowy biznes... ( bo z pensji nauczycielskiej wyżyć się nie da). Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 06.08.13, 20:12 "Zmiana ma na celu zapobieganie podwójnemu opłacaniu czasu przebywania dziecka w przedszkolu" - czytamy w uzasadnieniu do projektu ustawy. Problem w tym, że zapobiegnie ona również wielu zajęciom dodatkowym, które do tej pory odbywały się w publicznych placówkach. Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,14393668,Koniec_z_zajeciami_dodatkowymi_w_przedszkolu_.html#ixzz2bDKATjBr Odpowiedz Link Zgłoś
igajos Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 07.08.13, 09:52 A jak będzie wyglądała sytuacja z teatrzykami czy innymi tego typu zajęciami, które były opłacane ze składek na RR. Albo prezenty na gwiazdkę ,czy na dzień dziecka? Albo wyjścia do teatru, za które dodatkowo do tej pory płaciliśmy? A wycieczki jeszcze będą? Wszędzie jest tylko mowa o zajęciach dodatkowych typu rytmika, angielski, tańce. Ale to też są przecież zajęcia dodatkowo płatne. Czy ktoś wie, jak to będzie wyglądać od września? Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 07.08.13, 14:21 no wychodzi na to, ze nie będzie by uniknąć PODWÓJNEGO PŁACENIA za czas w którym dziecko przebywa w przedszkolu. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 09.08.13, 08:06 Składki na RR to dobrowolne składki płacone przez rodziców a nie na przedszkole i to rodzice nimi dysponują a wiec ustawa nie czepia się ich ...u nas kombinują żeby właśnie za RR zajęcia dodatkowe opłacać... Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 09.08.13, 13:19 w Warszawie jednak mają być zajęcia dodatkowe, w szalonej ilości 2 godzin na tydzień.. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 11.08.13, 21:33 a mnie bawią takie teksty: – Aby prowadzić zajęcia z rytmiki, trzeba mieć muzyczne przygotowanie. Większość nauczycieli go nie posiada – przyznaje Agnieszka Jędrysiak z przedszkola nr 296 w Warszawie. Tak, zapewne trzeba skończyć kilkustopniową Akademię Muzyczną. Bo pani nauczycielka przedszkolna przez te kilka lat co pracuje nie jest w stanie wymyślić dla dzieci 15- sto minutowych zajęć z muzyką w tle. Nawet głuchy by się tego nauczył. Niestety nauczycieli CHCĄCYCH jest coraz mniej. Mój syn chodził do trzech przedszkoli więc miałam przekrój różnych nauczycielek. Są takie co usiądą i robią tylko program i reszta je nie interesują bo od rytmiki jest kto inny, od zajęć sportowych kto inny, od zajęć plastycznych kto inny. A są i takie, którym wciąż się chce i same wymyślają dzieciom zajęcia. I wbrew temu co napisał ktoś wyżej- nie jest to związane z wiekiem pani nauczycielki. Powołanie albo się ma, albo nie. Wg mnie poza angielskim i jakimiś wymyślnymi sportami wszystkie pozostałe zajęcia mogą prowadzić panie nauczycielki, tylko musi im się chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
igajos Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 11.08.13, 22:35 Ale co ma wspólnego powołanie i chęć pracy z dziećmi np. z poczuciem rytmu czy zmysłem plastycznym? Moje dzieci trafiły do nauczycielek, którym się chciało. Dwa różne przedszkola miejskie. Widać było, że sporo swojego prywatnego czasu (po pracy) przeznaczają np. na uszycie strojów dla dzieci na występy i przygotowanie dzieci do tych występów, czy przygotowanie dodatkowych zadań wykraczających ponad program. Albo dodatkowa praca aby przygotować dzieci do różnych międzyprzedszkolnych konkursów. Można powiedzieć, że jeśli komuś zależy, to może zapisać dziecko na zajęcie dodatkowe po południu. Ale poza kosztem dowozu i kosztem czasu, różnia w cenie jest bardzo duża. Dzięki temu, że w przedszkolu sporo dzieci bierze w nich udział, cena jest niska. Bo za miesiąc (średnio 4 zajęcia) zajęć tanecznych w przedszkolu płaciłam mniej niż za 1 zajęcia w szkole tańca. I była to jedna z najańszych ofert, jaką znalazłam. W mnieszych miescowościach popołudniowe zajęcia poza przedszkolem to często dziesiątki kilometrów do przejechania. Podejrzewam, że korzystają z tego jednostki. I tam brak zajęć dodatkowych będzie zapewne bardziej odczuwalne niż w miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 12.08.13, 14:44 Ja jestem jednym z nauczycieli ktorym się chce ale patrząc na wypłatę odechciewało mi sie coraz bardziej. Musiałam załozyć inna odrebną działalność by mieć z czego żyć... Pasja pasją ale nie posmaruje chleba tą pasją eh. Teraz jestem na macierzyńskim ale poki co wiem, że niestety ,,dzieci przedszkolne" ucierpią trochę na tym, że zostałam matką. Nie będę mogla poświecić tyle czasu na przygotowanie zajęć co kiedyś ( na pewno zaangażuje bardziej rodziców w przygotowanie np. strojów niż sama je robić po nocach). Całe szczęście wiele pomocy dydaktycznych przygotwałam przed ciąża i po prostu lubię swoją pracę. Tylko to mnie trzyma w tej całej edukacji. Gdyby wynagrodzenie w przedszkolu wyglądało inaczej to nauczycielkom by się bardziej chciało, a tak to po 10 latach pracy nikomu sie nie chce pracowac za 1900 zł. A tak to większości się nie chce być terapeutami, psychologami, logopedami, muzykami nie dostając tego tytułu żadnego wynagrodzenia. Niestety ale tak jest Nieważne czy ktoś ma skończone 8 kierunków studiów czy jeden to i tak wypłata ta sama... Tak samo jeden nauczyciel bedzie stawał na glowie by przygotować ciekawe zajęcia a drugi będzie odbębniał. Konsekwencje ? Dyrektorka moze odebrac na jakis czas dodatek motywacyjny czyli średnio ze 100 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
tomcug Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 12.08.13, 14:55 Mnie bardzo wkurza to, że my w przedszkolach powinnyśmy skończyć po 10 dodatkowych kierunków i oczywiście pracować z dziećmi jako nauczyciel przedszkola, logopeda, terapeuta, informatyk, muzyk, prowadzić gimnastykę korekcyjną w ramach swego pensum. W szkole muzyki prowadzi nauczyciel specjalista, inne zajęcia też. My mamy być alfą i omegą, we wszystkim najlepsze, wszystko umieć, a dodatkowo prowadzić szereg zajęć społecznie, żeby udowodnić wszem i wobec, że nam się chce. A mnie się coraz mniej chce, pracuję w placówce prowadzonej przez stowarzyszenie i za chwilę będę otrzymywać najniższą krajową, bo kasy brak. Koniecznie powinnam zrobić jeszcze jakiś kierunek, oczywiście z funduszy własnych, żeby inni widzieli, że się rozwijam, że mi się chce, brrrrrrrrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
voxpopuli3 Re: Rzecnzik Praw Dziecka się tym zainteresował 12.08.13, 16:31 www.brpd.gov.pl/detail.php?recid=2502 Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Rzecnzik Praw Dziecka się tym zainteresował 12.08.13, 17:44 Brawo! Dzięki za ten link. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzarogata Re: Rzecnzik Praw Dziecka się tym zainteresował 16.08.13, 15:00 Ciekawe jaka będzie odpowiedź! Czekam z niecierpliwością, mam nadzieję, że nasze dzieci jednak będa miały możliwość korzystania z zajęć dodatkowych, dodatkowo płatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ska77 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 12.08.13, 16:57 mmala6 napisała: > a mnie bawią takie teksty: > – Aby prowadzić zajęcia z rytmiki, trzeba mieć muzyczne przygotowanie. Wi > ększość nauczycieli go nie posiada – przyznaje Agnieszka Jędrysiak z prze > dszkola nr 296 w Warszawie. > > Tak, zapewne trzeba skończyć kilkustopniową Akademię Muzyczną. Bo pani nauczyci > elka przedszkolna przez te kilka lat co pracuje nie jest w stanie wymyślić dla > dzieci 15- sto minutowych zajęć z muzyką w tle. Nawet głuchy by się tego nauczy > ł. Ech... I taka jest własnie swiadomosc polskiego społeczeństwa. Otóż,droga Pani,aby prowadzic zajęcia Rytmiki trzeba właśnie skończyć Akademię muzyczną. I to nie byle jaki wydział,ale właśnie Rytmikę. Mało tego-aby móc ukończyć AM,najpierw należy skończyć liceum muzyczne również w klasie Rytmiki. Nie wszyscy dyrektorzy i rodzice mają tego świadomość,oddając prowadzenie tych zajęć osobom przypadkowym,często „dostarczanych” przez pośredników,którzy najczęściej nie pytają w ogóle o kwalifikacje danej osoby. Potem rytmiką nazywane są obojętnie jakie zajęcia muzyczne ,nie mające z nią zbyt wiele wspólnego,a wsród społeczenstwa narasta brak swiadomosci,co w efekcie powoduje powstawanie tak absurdalnych sytuacji jak ta związana z ustawą. Pomysł, by panie nauczycielki miały prowadzić rytmikę,jest równie niedorzeczny co pomysł by kazdy kto posługuje się językiem polskim mógł zostac polonistą... Rytmika to zajęcia prowadzone przy stałym użyciu pianina. Aby dobrać zróżnicowany akompaniament odpowiedni dla danego zagadnienia muzycznego,nieodzowna jest biegłość w grze na instrumencie. Grze bez patrzenia na klawiaturę (uwagę należy skierowac na dzieci),bez nut-ze słuchu.Aby zdobyć uprawnienia i tytuł „nauczyciela rytmiki”,należy wybrać dany kierunek już idąc do szkoły średniej.Aby do takowej się dostać,należy wczesniej ukonczyc podstawową szkołę muzyczną. Łatwo policzyć że nauczyciel rytmiki uczy się gry na fortepianie przez 17 lat. Do tego dochodzi 9 lat nauki Improwizacji Fortepianowej obowiązkowej dla każdej rytmiczki. Proszę mi pokazać panią nauczycielkę która jest w stanie opanowac te umiejętnosci bez lat nauki. Gra to jedno. Rytmika wprowadza dziecko w swiat muzyki,poprzez stosowanie odpowiednich dla danego wieku ćwiczeń i zabaw. Ich zróżnicowanie i kolejność wprowadzenia określa METODYKA rytmiki,również „wałkowana” zarówno w liceum jak i na studiach. Czy nauczycielki przedszkola znają ją? Czy wiedzą kiedy należy zastosować ćwiczenie inhibicyjne,kiedy incytacyjne,jak dobrać poziom jego trudnosci do wieku dziecka i po co w ogóle się je wykonuje? Inhibicja-incytacja to zaledwie kropla w morzu. Rytmika przybliża poprzez zabawę-zagadnienia melodyki,dynamiki,agogiki i wielu innych elementów dzieła muzycznego. Dziecko w przeciągu kilku lat uczy się odtwarzac i tworzyc coraz trudniejsze rytmy,melodie,rozwija poczucie własnego ciała,rytmika ma też duże walory terapeutyczne,otwiera,kształtuje charakter... Każde zajęcia zawierają naukę piosenki. Owszem,pani nauczycielka może nauczyć dzieci piosenki z płyty -nic trudnego...po co tu „takie nieistotne szczególiki ” jak artystycznie opracowany akompaniament,zwrócenie uwagi na prawidłową emisję głosu (tak...i takie uprawnienia posiada rytmiczka),dobranie akompaniamentu w skali odpowiedniej dla dziecka3-4-5-6 letniego(płyty czesto nagrane są w skali nie uwzględniającej wieku maluchów) Tańca też może nauczyć dzieci ich pani...jednak na rytmice dziecko poznaje literaturę klasyczną (ktora-o ile odpowiednio dobrana-jest uwielbiana przez przedszkolaków),współtworzy choreografie przestrzenno-ruchowe (każda rytmiczka jest specjalistką w ich tworzeniu),poznaje tańce ludowe wraz z charakterystyką danego regionu,tance historyczne. Poniewaz przez wszystkie lata nauki,rytmiczki uczęszczają na zajęcia techniki ruchu,uczą potem dzieci nie tylko ruchów ale rownież zasad poruszania i gracji w tańcu. Wspomnę tu jeszcze o fakcie obowiązkowej dla kazdej rytmiczki psychologii i pedagogice (zarowno w liceum jak i na studiach),dzięki której wprowadzona zostaje idea „wychowanie poprzez sztukę” Do tego wszystkiego dochodzą tak „nieistotne” przedmioty które każda z rytmiczek musi mieć opanowane w trakcie studiów jak anatomia,kompensacja i korektywa,rytmikoterapia,pozwalające na wychwycenie nieprawidłowosci i zaburzeń(tych dużych i małych...)i przeciwdziałanie im. To o czym pisałam nie jest jeszcze całością składającą się na pojęcie słowa „rytmika”.Jak zapewne można było się zorientowac,sama jestem rytmiczką. Jest to mój zawód ale i pasja. i boli mnie gdy widzę jak wielką ignorancją wykazują się urzędnicy,sprowadzając mój wyuczony zawód do rangi „pląsow przy muzyce”. Wierzę jednak że rozsądek zwycięży i że to rodzice będą miec decydujący głos. Drodzy Państwo! Nie dajcie sobie wmówić że każde zajęcia z wykorzystaniem muzyki to rytmika! Jesli płacicie,to wymagajcie!Sprawdzajcie kwalifikacje instruktora. Tu chodzi o artystyczne wychowanie Waszych Dzieci. Głęboko wierzę że nie wychowamy pokolenia zdolnego zanucić jedynie „ona tańczy dla mnie”... A już tak całkiem osobiscie powiem może to naiwne ale mam mega satysfakcję gdy widzę że dzieci przez 4 lata przeobrażają się na moich oczach: gdy potrafią określić czy utwór był zagrany piano czy forte,w niskim rejestrze czy wysokim, gdy pamiętają kroki tańców ludowych,gdy zwiększa się ich wrażliwość muzyczna, gdy potrafią zapytać czy dziś też posłuchamy obrazka z wystawy (Musorgskiego),gdy nabierają gracji w tańcu,potrafią powtórzyć i tworzyć coraz trudniejsze rytmy,improwizują ruchem,chętnie występują w przedstawieniach konkursach itp..wreszcie gdy przychodzą i mówią „a ja pójdę od wrzesnia do szkoły muzycznej i będę jak pani”...przykładów można by mnożyć... Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 12.08.13, 17:52 Popieram - szanuję naszą rytmiczkę, bo jest cudowną, uwielbianą przez dzieciaki specjalistką. Takiej jakości zajęć - nie zapewni nauczyciel przedszkola, nawet ze "starej szkoły" - czyli po liceum pedagogicznym. A obecni absolwenci - szanowni rodzice, od lat na studia o specjalności wychowanie pedagogiczne czy nauczanie obowiązkowe nie ma już testów predyspozycji (muzycznych, plastycznych, poprawności wymowy). Szanujmy fachowców - jeśli oczekujemy jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 16.08.13, 15:29 Nie zgodzę się z tobą. Ja miałam egzaminy z wymowy, z rysunku oraz muzyczny ( czy mam poczucie rytmu, potrafię śpiewac, powtórzyć rytm itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 16.08.13, 15:31 egzaminy były jeszcze 3 lata temu, nie wiem jak jest teraz. Ja jak najbardziej popieram egzaminy i testy psychologiczne dla nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 16.08.13, 16:45 Młode stażem nauczycielki po 5 letnich studiach z mojego przedszkola i obecne praktykantki z uniwersytetu - nie mówiąc już o różnych prywatnych szkołach - nie miały. Czyli od dobrych 10 lat w moim mieście nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcug Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 16.08.13, 16:51 Ja takie egzaminy też kiedyś miałam (dawno temu kończyłam). Ale o ile predyspozycje muzyczne są niezbędne do tego, by dobrze wykonywać swój zawód to jednak uważam, że nie są zbyt wystarczające, by prowadzić zajęcia z rytmiki. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 17.08.13, 09:53 Jeszcze o rytmice w przedszkolu: www.rp.pl/artykul/628874,1039585-Gronkiewicz-Waltz-i-warszawskie-dzieci.html?p=1 Odpowiedz Link Zgłoś
voxpopuli3 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 20.08.13, 13:46 www.dziennikpolski24.pl/pl/region/miasto-krakow/1285090-przedszkola-bez-tanca-i-judo.html Odpowiedz Link Zgłoś
czarka77 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 00:41 Mądre, prawdziwe słowa, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia191 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 01.09.13, 17:36 I tu jest sedno sprawy. Jako nauczycielka przedszkola prowadzę zajęcia muzyczno - ruchowe, a nie rytmikę. To dwie różne rzeczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 21.08.13, 15:41 natemat.pl/72163,agnieszka-horyza-budowala-firme-od-10-lat-rzad-jedna-ustawa-niszczy-jej-biznes-prace-straci-130-osob Odpowiedz Link Zgłoś
mariola1315 Odpowiedź MEN z dnia 21-08-2013r. 21.08.13, 16:22 www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5520%3Azajcia-tzw-dodatkowe-w-przedszkolu&catid=272%3Aministerstwo-komunikaty-i-wyjanienia-men&Itemid=355 19-09-2004r.Mateusz; 11-10-2006r.Łukasz 09-02-2010r.Paweł 17-05-2012r. Julia [*] Odpowiedz Link Zgłoś
voxpopuli3 Re: niszczenie firm 21.08.13, 20:04 natemat.pl/72163,agnieszka-horyza-budowala-firme-od-10-lat-rzad-jedna-ustawa-niszczy-jej-biznes-prace-straci-130-osob Odpowiedz Link Zgłoś
igajos Re: Odpowiedź MEN z dnia 21-08-2013r. 22.08.13, 12:39 Jednocześnie informujemy, że ustawa „przedszkolna" (ustawa o systemie oświaty z 13 czerwca 2013 r.) nie dokonała zmian w zakresie zasad działania rad rodziców i ich kompetencji. W tym zakresie stan prawny nie uległ zmianie. Jak rozumiem, RR może podpisać umowę z firmą zewnętrzną oferującą zajęcia dodatkowe? I wtedy rodzice już mogą za nie zapłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka to "Bubel, który kto chce, to obejdzie" 22.08.13, 13:40 natemat.pl/72243,nowa-ustawa-przedszkolna-to-bubel-kto-chce-bez-trudu-ja-obejdzie-a-sytuacja-dzieci-wcale-sie-nie-poprawi Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka za złotówkę nie zatańczą 22.08.13, 08:21 wyborcza.pl/1,75478,14473401,Za_zlotowke_nie_zatancza__czyli_koniec_zajec_dodatkowych.html Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka firmy opuszczają przedszkola 22.08.13, 08:22 serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/726835,dzieci-bez-angielskiego-firmy-opuszczaja-przedszkola.html Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka w Warszawie mają być.. zobaczymy.. 22.08.13, 11:43 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14467528,Miasto_zaplaci_za_zajecia_dodatkowe_dla_przedszkolakow.html Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Rodzice mogą liczyć 23.08.13, 21:12 wyłącznie na prywatne pasje i umiejętności nauczycielek przedszkola, tako rzecze minister edukacji: serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/727249,mazowsze-gotowe-do-przyjecia-szesciolatkow.html Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 09:18 www.portalsamorzadowy.pl/edukacja/men-nie-widzi-przeszkod-dla-zajec-dodatkowych-w-przedszkolach,51690_0.html Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 10:55 No i bardzo dobrze!!! to skandal, ze trzeba placic za przedszkole i jednoczesnie za odbywajace sie w tym czasie zajecia - a jak nie - to dziecko ląduje na korytarzu. dobrze wiemy, ze wiekszosc dzieci w "sezonie" w kolo macieju choruje i nieraz bywa w miesiacu przez - dajmy na to - tydzien. a oplacic nalezy za caly miesiac (tanca, jezyka itp). moja corka w zeszlym roku nie korzystala prawie z niczego, zadnych zajec, wycieczek, a oplaty coraz wyzsze. teraz przed nami ostatni rok przedzkola i nie zamierzam placic za nic dodatkowo poza np: organizowana wycieczka na ktora bedzie osobna zbiorka pieniedzy. to samo z komitetem rodzicielskim, ktory nie wiadomo na co idzie, skoro nalezy przyniesc to cz tamto. nareszcie cos sensownego. aha i jeszcze jedno - jak ktos pisze, ze nauczycielki w przedszkolu sa takie przepracowane to ja sie pytam jakim cudem skoro - (na podstawie naszego przedszkola) - dzieci zjawiaja sie ok 8.30 - zjadaja sniadanie, potem sa zabawy, wyjscie na dwor, przezd 12 obiad i lezakowanie (2 godzinne!!!) ok 14-ej dzieciaki przejmuje druga pani a od 15-ej dzieci zaczynaja sie rozchodzic, zajecia dodatkowe prowadza osoby zewnetrzne, a panie w tym czasie maja wolne. wiec mysle, ze jak poprowadza jakas rytmike w tym czasie to korona z glowy nikomu nie spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcug Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 11:06 aagnes napisał: > aha i jeszcze jedno - jak ktos pisze, ze nauczycielki w przedszkolu sa takie pr > zepracowane to ja sie pytam jakim cudem skoro - (na podstawie naszego przedszko > la) - dzieci zjawiaja sie ok 8.30 - zjadaja sniadanie, potem sa zabawy, wyjscie > na dwor, przezd 12 obiad i lezakowanie (2 godzinne!!!) ok 14-ej dzieciaki prze > jmuje druga pani a od 15-ej dzieci zaczynaja sie rozchodzic, zajecia dodatkowe > prowadza osoby zewnetrzne, a panie w tym czasie maja wolne. wiec mysle, ze jak > poprowadza jakas rytmike w tym czasie to korona z glowy nikomu nie spadnie. Masz rację - panie w przedszkolu nic nie robią tylko siedzą. Cały dzień siedzą i się strasznie nudzą, bo przecież dzieci zajmują się same sobą. Dzieci tylko jedzą, leżakują i się bawią - masz świetne wiadomości na temat tej pracy, gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 15:24 Wychowawczyni mojej corki jest z nia przez 3 godziny, drugie tyle druga pani, co robi przez pozostaly czas? nie mam zielonego pojecia. ale przez 3 godziny to chyba ciezko zaharowac sie na smierc z dziecmi, nie prowadzac zadnych zajec (bo te prowadzone sa przez osoby z zewnatrz). bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcug Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 16:09 aagnes napisał: > Wychowawczyni mojej corki jest z nia przez 3 godziny, drugie tyle druga pani, c > o robi przez pozostaly czas? nie mam zielonego pojecia. ale przez 3 godziny to > chyba ciezko zaharowac sie na smierc z dziecmi, nie prowadzac zadnych zajec (bo > te prowadzone sa przez osoby z zewnatrz). bez przesady. Twoje dziecko będzie chodziło do przedszkola któryś rok z kolei i Ty nie wiesz, że ona też prowadzi zajęcia dydaktyczno-wychowawcze? Twierdzisz, że zajęcia prowadzone są przez osoby z zewnątrz? Wszystkie, czy tylko te, które wymagają konkretnego specjalisty? Nie chce mi się nawet dyskutować, ale współpraca między Tobą a przedszkolem leży kompletnie, skoro dysponujesz taką wiedzą na temat pracy przedszkola. I nie chcę wiedzieć, z czyjej winy, bo guzik mnie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
arielka123 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 21:01 Skoro masz małe dziecko to pewnie jesteś jeszcze młoda. Dlaczego się nie przekwalifikujesz i nie zostaniesz przedszkolanką? Miałabyś luz- blues, a kasa jaka! Nasze Panie zawsze były super, w szkole takich nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 20:39 aagnes napisał: > to skandal, ze trzeba placic za przedszkole i jednoczesnie za odbywajace sie w > tym czasie zajecia - a jak nie - to dziecko ląduje na korytarzu. Jest to tak absurdalne, że nie myślisz chyba, ze ktokolwiek w to uwierzy. > dobrze wiemy, ze wiekszosc dzieci w "sezonie" w kolo macieju choruje i nieraz b > ywa w miesiacu przez - dajmy na to - tydzien. a oplacic nalezy za caly miesiac > (tanca, jezyka itp). Co robił dyrektor waszego przedszkola? rada rodziców? a wreszcie Ty - najbardziej zainteresowana? W przedszkolach które znam, wynegocjowane zostały korzystne dla rdziców - np. odpisy lub zniżki za nieobecności. W każdej chwili rodzic może także z zajęć zrezygnować lub zawiesić udział. > zajecia dodatkowe prowadza osoby zewnetrzne, a panie w tym czasie maja wolne. cd dalszy absurdu. Panie opiekują się i pracują z dziećmi, które na zajęcia nie chodzą. Ja umiem wykorzystać taki czas i komfort pracy z mniejsza grupa lub zajęcia indywidualne. Bez "zaharowywania się" - chyba, że Twoim zdaniem - o takie "zaharowanie" innego człowieka chodzi. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
magda_krakow Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 11.09.13, 15:51 U nas nie było problemu "podwójnej opłaty", bo czas spędzony na zajęciach dodatkowych (zawsze po 13-stej, czyli po godzinach darmowej podstawy) był skrupulatnie notowany i na koniec miesiąca odliczany od ilości godzin spędzonych w przedszkolu w ogóle. Natomiast w trakcie zajęć dodatkowych nie miałam nigdy wolnego - jeśli uczestniczyła cała grupa (co dotyczyło rytmiki), to brałam udział w zajęciach razem z dziećmi. Potem mogłam z nimi utrwalać piosenki, tańce itp. Dodatkowo często współpracowałam z panem od rytmiki, bo pomagał mi w przygotowaniu spektakli, więc niejako prowadziliśmy te zajęcia razem. Natomiast jeśli w zajęciach brała udział tylko część grupy, to odbywały się one w innej sali, a pozostałe dzieci normalnie spędzały ze mną czas w grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 28.09.13, 20:16 aagnes napisał: > No i bardzo dobrze!!! > Ciśnie mi się na usta: pieprzysz jak potłuczona moja droga. Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 27.08.13, 21:22 Ja wam powiem co robi nauczycielka: I zmiana: 6:30-8:00 dzieci się schodzą, nauczycielka w tym czasie MUSI prowadzic z nimi zajęcia indywidualne. Tego wymaga dyrektor tak więc prowadzi się zajęcia z profilaktyki logopedycznej, dla dzieci słabszych lub dla dzieci zdolnych. Do każdych tych zajęć nauczycielka MUSI się przygotować W DOMU ( w przedszkolu nie ma czasu) 8:00- 8:30- śniadanie + czynności higieniczne- w tym czasie nauczycielka pilnuje, by dzieci się nie pozabijały w łazience i WC ( pomysły dzieci mają różne, jedno dziecko wyrwało u mnie zasłonkę, drugie kiedyś wymyśliło takie coś, że bedzie grzebało w WC itd.) 8:30-9:00- czas na sprawdzenie obecności, dzieci mają chwile na swobodną zabawę. Nauczycielka w tym czasie wbrew pozorom nie siedzi i nie pije kawy tylko musi spisać posiłki ( alergie nie alergie , specjalnie diety), by podac to intendentce. Ponadto dzieci mają standardowo dziwne pomysły więc musi mieć oczy i uszy otwarte. Nie zlicze ile w te pół godziny potrafię narysowac serduszek, domkow, drzewek itd. Czyli reasumując: ja bawię się wspólnie z dziećmi, uczę rysować itd. 9:00-10:00 zajęcia dydaktyczne- no tu cała godzina pracy bez wytchnienia wg planu 10:00-10:30 drugie śniadanie ( a przed tym kolejna wizyta w łazience i wc) podczas którego nauczycielka dalej jeszcze od rana nie zdążyła nic wypić ponieważ musi wytłumaczyć dzieciom dlaczego warto jeść ocowe, zachęcić tych co nie chcą. Tu zwykle przychodzi dyrektorka i chce widzieć co dzieci zrobiły podczas zajęć, jaki był ich cel, co zostalo osiagnięte i czego się nauczyły- czyli nauczyciel na dyaniku 10:30-11:15 wyjście na plac zabaw, gdzie nauczyciel MUSI przeprowadzić kilka zabaw ruchowych z dziećmi. Po tych zabawach dzieci mają czas na swobodną zabawe. UWIERZCIE MI, że nieraz myślę że już wolalabym caly czas prowadzić zajęcia dydaktycznie niż z drżeniem serca patrzec, czy któres dziecko nie spanie z huśtawki wiecznie tylko chodze, patrze, stresuje się by się nie pozabijali i zderzai 11:15-12:00- obiad. podobnie jak podczas podwieczorku tezeba zachęcac do jedzenia ( większość dzieci chce pizze a u nas nie ma). Rozkładanie talerzy i rozdawanie porcji- oczywiscie od tego jest odpowiednia osoba ale ona sama nie ogarnia wiec wiadomo, ze sie pomaga No tak zwykle wyglada poranna zmiana. Popołudniowa jest podobna.... Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 28.08.13, 12:17 Do tego jak widać trzeba: - uzupelnić dziennik ( plan, spisac obecność, pokolorować czesć dziennika, wyliczyć obecności tygodniowe/ miesięczne/ półrocznne/roczne)- dziennika nie wolno wziąć do domu - przygotowac się do zajęć indywidualnych - w domu -przygotowanie i wydrukowanie kart pracy- w domu - pisanie planu miesiecznego/ scenariuszy zajęć hospotowanych- w domu -przygotowanie strojów dla dzieci- w domu - przygotowanie dekoracji- w domu - przygotowanie teatrzykow i przedstawień- w domu - wysylaie mailii do rodziców ( skrzynka grupowa)- w domu - w starszych grupach przygotowanie gotowości szkolnej na koniec roku- to jest opis na 2 strony każdego dziecka.... Na jedno dziecko godzina czasu jak nic schodzi, a dzieci jest 25 ( lub wiecej) Naprawdę... Uwierzcie, że nauczyciel nie pracuje 5 godzin. Ja po 5 godzinach pracy siedze jeszcze przynajmniej ze 3-4 godziny. Często zdarza się o wiele więcej + weekendy ( wypady do lasu po materiały, zakupy za własne pieniadze bo coś potrzebne do zajeć...) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 28.08.13, 16:04 A jak konkretnie roziwązać sprawę przez skłądki RR. Nie wszyscy niestety płacą składki i nie wszystkie dzieci chodzą na wszystkie zajęcia. U nas też kombinują aby w ten sposób obejśc ale póki co głowią się prawnicy jak to zgodnie z prawem obejść. Dzisiaj spotkania UM z dyrektorami przedszkoli i ma być już opinia prawna niby ale ciekawa jestem jak to w innych miastach rozwiązano... Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 30.08.13, 06:43 Dodatkowych zajęć wcale nie muszą organizować firmy zewnętrzne. Mogą to robić nauczyciele. W większości przedszkoli są osoby potrafiące poprowadzić rytmikę, zajęcia z komputerem, kółko szachowe czy nawet zajęcia z podstaw języka obcego. Mam nadzieję, że nowa ustawa zmobilizuje pracowników przedszkoli do większej aktywności - mówi prezydent Piątkowski. Cały tekst: lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,14511349,Z_lodzkich_przedszkoli_moga_zniknac_zajecia_dodatkowe.html#LokLodzTxt#ixzz2dQLnmtNn Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 30.08.13, 14:22 a kto nauczycielom dodatkowo za to zapłaci ? O ile rozumiem plastykę, śpiew a nawet rytmikę ( do której de facto trzeba miec przygotowanie) wiadomo, ze nauczyciele w toku zajeć dydaktycznych to robią ale szachy, angielski, gimnastyka korekcyjna ? No to jest chyba przesada.... Zwalenie wszystkich obowiązków na nauczycieli i jeszcze oskarżanie ich o lenistwo to gruba przesada. Napisałam wam, co robi nauczyciel. Kiedy mam tę rytmikę, angielski, szachy prowadzić ? Po godzinach pracy ? Bo na to wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 30.08.13, 07:27 serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/728616,przedszkole-za-zlotowke-bez-dodatkowych-zajec.html Odpowiedz Link Zgłoś
tarnogrodzka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 31.08.13, 19:05 Dzień dobry Razem z koleżankami z Akademii Muzycznej im F. Chopina w Warszawie przygotowałam krótką informację czym jest rytmika i dlaczego wychowawczynie nie mogą jej uczyć w przedszkolach. Jestem autorką pracy magisterskiej pod tytułem: "Rola zajęć muzycznych w przedszkolu prowadzonych metodą Emila Jaques - Dalcroze'a w rozbudzaniu zainteresowań muzycznych dzieci." Wiadomość ta ma na celu sprostowanie nieprawdziwej informacji przekazanej w tvp info przez p. Minister Ewę Szumilas o przygotowaniu nauczycielek wychowania przedszkolnego do prowadzenia zajęć rytmicznych w przedszkolu. Treść informacji: Zajęcia rytmiki są kluczowe dla rozwoju dziecka RYTMIKA - zajęcia umuzykalniające w przedszkolu, prowadzone przez profesjonalistę, pozwalają dzieciom na rozwój muzyczny, intelektualny, emocjonalny, ruchowy, estetyczny i społeczny. Zajęcia te opierają się o metody i idee: E. J. Dalcroze’a , C. Orffa , R. Labana, B. Strauss, W. Sherborne, E. E. Gordona, S. Suzuki a także własne doświadczenia nauczyciela inspirowane pracą z dziećmi. Ideą rytmiki jest twórcze obcowanie z muzyką, realizujące się w różnych formach: ruchu, tańca, śpiewu, mowy, gry na instrumentach. Rytmika rozwija: Dyspozycje intelektualne: - intensywność i podzielność uwagi - niezawodną reakcję na bodźce - dokładność spostrzegania - sprawną pamięć - procesy porównania i analizy - indywidualną wyobraźnię - społeczne zachowania - gotowość twórczych rozwiązań Zdolności i zainteresowania muzyczne: - słuch i pamięć muzyczną - wrażliwość na różne formy rytmu muzycznego - wyobraźnię muzyczną i artystyczną -.poczucie estetyki i stylu a także: - gotowość reakcji - rozwój aparatu mięśniowo – ruchowego - świadomość ciała i ruchu oraz podporządkowanie ich woli dziecka - silną wolę i ambicję Rytmika pomaga dziecku: - sprawniej czytać i pisać - uniknąć lub wyzbyć się wad wymowy - rozwinąć zdolności matematyczne - uniknąć wad postawy - stymulować układ mięśniowy i nerwowy - stać się twórczym i kreatywnym - poczuć satysfakcję i radość z przeżywania muzyki Dlaczego rytmiki mogą uczyć tylko wykształceni w tym kierunku nauczyciele? Profesjonalny nauczyciel rytmiki rozpoczyna edukację muzyczną w szkole muzycznej I st. w wieku 7 lat, gdzie uczy się gry na fortepianie. Następnie musi ukończyć II st. szkoły muzycznej na kierunku rytmika, oznacza to, że w wieku 15 lat powinien podjąć decyzję o kształceniu się w kierunku nauczania rytmiki. Najlepsi nauczyciele rytmiki kontynuują naukę na Uniwersytecie Muzycznym (Akademii Muzycznej) również na tym samym kierunku. Tylko wieloletnia i specjalistyczna edukacja muzyczna pozwala zdobyć umiejętności niezbędne nauczycielowi do zrealizowania celów postawionych przed rytmiką przez jej twórcę Emila Jaques – Dalcroze’a. Umiejętności będące podstawą rytmiki dalcroze’owskiej to: improwizacja, solfeż i plastyka ożywiona. Improwizacja fortepianowa polega na spontanicznym tworzeniu formy muzycznej. Oznacza to, że uczniowie rozwijają się poprzez ćwiczenia wymagające reakcji na stale zmieniający się utwór muzyczny, wykonywany na żywo przez nauczyciela. Jednocześnie improwizacja fortepianowa pozwala nauczycielowi na dopasowanie muzyki do aktualnych potrzeb rozwojowych małych odbiorców. Solfeż polega na słuchaniu, śpiewaniu, poruszaniu się i odczuwaniu muzyki. Nauczyciel dba o muzyczny poziom wprowadzania i wykonywania np. piosenek. Plastyka ożywiona, inaczej ekspresja ruchu, polega na odzwierciedlaniu muzyki ruchem, zarówno improwizowanym – tworzonym na żywo, a także w zaplanowanych układach przestrzenno – ruchowych, bądź tańcach. Nabycie wyżej wymienionych umiejętności jest niemożliwe do osiągnięcia nawet przez najlepiej wykształconych nauczycieli przedszkolnych, nie mających wielostopniowej edukacji muzycznej. Żaden jednorazowy kurs w dowolnym centrum doskonalenia zawodowego nie może sprostać tym wszystkim wymaganiom. Zajęcia prowadzone przez osoby niewykształcone muzycznie w kierunku rytmiki, polegające na odtwarzaniu muzyki z magnetofonów nie zrealizują celów rozwojowych u uczniów, a także mogą wyrządzić nieodwracalne szkody dzieciom utalentowanym muzycznie. Takie zajęcia nie powinny nazywać się rytmiką. Opracowanie: Monika Tarnogrodzka, absolwentka Akademii Muzycznej im. F. Chopina w Warszawie (Uniwersytetu Muzycznego im. F. Chopina w Warszawie), Wydziału Edukacji Muzycznej, specjalności Rytmika Współpraca: absolwentki Akademii Muzycznej im. F. Chopina w Warszawie(Uniwersytetu Muzycznego im. F. Chopina w Warszawie), Wydziału Edukacji Muzycznej, w specjalności Rytmika: Monika Urban, Emilia Leska - Łysiak, Anna Maliga – Poprawska, Lucyna Kubicka, Aleksandra Endzelm – rocznik 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
yasemin1 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 02.09.13, 07:58 Niech Pani napisze ten list do MEN tam trzeba im to uświadomić. Odpowiedz Link Zgłoś
zmorapotwora Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 02.09.13, 08:33 Dzis niestety w naszym przedszkolu potwierdzilo sie ze zajec nie bedzie.... Wsciekla jestem Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 02.09.13, 14:26 ludzie chcieli przedszkole za 1 zł to trzeba zadbać o zajęcia dodatkowe w swoim zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 02.09.13, 14:26 we własnym zakresie Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 04.09.13, 21:46 ludzie wcale nie chcieli! Nas nikt nie pytał o zdanie. Dziś było zebranie. 30 rodziców w sali. WSZYSCY chcieli powrotu zajęć dodatkowych. Teatr, tańce i rytmika prywatnie będą nas bowiem kosztowały znacznie więcej niż opłata godzinowa w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 29.09.13, 12:41 u nas już ok będą nawet angielski za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Jeśli chcesz powrotu zajęć - podpisz petycję 02.09.13, 16:09 www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=9888 Odpowiedz Link Zgłoś
aneczkas6 Re: Jeśli chcesz powrotu zajęć - podpisz petycję 02.09.13, 21:32 Poprzedniczki wcześniej wymieniły, ile my przedszkolanki mamy pracy. U mnie rytmika z prawdziwą rytmiczką jest raz w tygodniu pół godziny, ale zajęcia muzyczne muszą być dwa razy w tygodniu, więc drugie prowadzę ja. Znam wiele pojęć muzycznych i potrafię poprowadzić wszelkie zabawy muzyczne, wiedzę muzyczną nabyłam na studiach i samodzielnie z książek. Pracuję 16 lat w przedszkolu i niestety miałam i mam do czynienia ze słabymi rytmiczkami, którym trzeba mówić, co mają robić, tak naprawdę ja prowadzę tę rytmikę a ,,profesjonalistka'' gra na pianinie to co ja jej zlecę. Tańców ludowych na występ w muzeum etnograficznym oczywiście musiałam uczyć sama, bo pani gdzieś książkę zgubiła, płyty nie ma itp.Ale wierzę, że jest mnóstwo prawdziwych rytmiczek, które prowadzą wartościowe zajęcia. Są jeszcze tańce towarzyskie. Pan od tańców przychodzi raz w tygodniu na pół godziny, przez cały rok nauczył dzieci 4 tańców, a kasy za pracę bierze tyle co ja za cały miesiąc pracując dzień w dzień. A pan od tańców zaprezentuje te tańce raz w roku na Dzień Matki i rodzice są tak szczęśliwi, jak by oglądali popisy mistrzów świata, a jak ja nauczę skomplikowanych układów tanecznych i rodzice to oglądają to myślą, że tak trzeba, że to normalne, że przedszkolanki uczą tańców. U nas w przedszkolu jest w ciągu roku wiele imprez - różne rodzinne, świąteczne, na zakończenie roku szkolnego 6-latki muszą zaprezentować godzinny program na poziomie szkoły średniej, bo podstawówka to wstyd (słowa dyrekcji), imprez jest co najmniej 5, a na każdej imprezie grupa musi zaprezentować co najmniej 2 piosenki i co najmniej 2 tańce, układy taneczne do muzyki poważnej oczywiście wymyślam sama, bo te, które są w książkach i w internecie są dla dyrekcji zbyt infantylne. Dzieci w moim przedszkolu nie mogą się bawić swobodnie, codziennie nauczycielki muszą zorganizować dzieciom 2 zabawy swobodne w sali, 2 terenowe, każda zabawa ma trwać godzinę, nie można dzieciom dać zabawek czy kredek i powiedzieć ,,rób co chcesz'', tylko cały czas wymyślać im zadania, żeby przez zabawę uczyły się konkretnych umiejętności, cele do zabaw wpisuje się w plan, nie różnią się one niczym od zajęć, bo przecież zajęcia też prowadzi się przez zabawę, mój plan na wrzesień ma 13 stron po zmniejszeniu czcionki z 12 na 9. Uważam, że nauczycielki w przedszkolach są wykorzystywane do granic możliwości i nie dziwię się, że po 10 latach wykańczającej pracy opadają im skrzydła i nic im się nie chce. Gdy zaczynałam 16 lat temu, miałam głowę pełną pomysłów a teraz moja twórczość zaginęła przez natłok obowiązków i papierologii. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac przeklejone przez moderatora 03.09.13, 22:04 voxpopuli3 Rodzice sprzeciwiają się MEN... bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,14531921,Rodzice_przedszkolakow_interweniuja_w_ministerstwie.html ironia-losu11 eeehh, joooo.... jakby powiedzial krecik... A duzo ci placa od posta? Odpowiedz Link Zgłoś
voxpopuli5 Re: Furtka prawna 05.09.13, 09:15 torun.gazeta.pl/torun/1,48723,14549890,Lekcja_prawa_w_przedszkolu__Dla_wyrownania_szans_dzieci.html#ixzz2dzwI197c Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalit Re: Furtka prawna 05.09.13, 22:10 u nas niestety opcja z RR nie przeszła ponieważ przedszkole może wynająć salę dopiero po godzinie 17.30. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 05.09.13, 20:11 www.tokfm.pl/blogi/liberte/2013/09/piotr_beniuszys_jak_poznalem_wasza_ministre/1 Odpowiedz Link Zgłoś
voxpopuli3 Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 06.09.13, 23:34 wpolityce.pl/wydarzenia/61963-dlaczego-nikt-nie-zapytal-nas-o-zdanie-wybieralam-rzad-po-to-aby-bylo-dobrze-zostalam-po-prostu-oszukana-nasz-wywiad Odpowiedz Link Zgłoś
makoc Re: Nie będzie zajęć dodatkowych w przedszkolach! 09.09.13, 14:23 w Tarnowie się udało: www.gazetakrakowska.pl/artykul/987071,pomoglismy-wywalczyc-zajecia-dla-przedszkolakow,id,t.html?cookie=1 Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac przeklejone przez moderatora 22.09.13, 22:16 voxpopuli3 Opinia radcy prawnego w sprawie możliwości organizowania dodatkowych zajęć w przedszkolu publicznym przez firmy zewnętrzne po 1 września 2013 roku. www.jansiwmir.com/aktualia/2013/Opinia_przedszkole_20%2009_Atta.pdf voxpopuli3 "Podkreślić przy tym należy, że Minister Edukacji Narodowej nie posiada kompetencji sądów czy Trybunału Konstytucyjnego. Minister jest urzędnikiem państwowym i chociaż jest uprawniony do wydawania wytycznych dla kuratorów oświaty, to nie jest uprawniony do wydawania ogólnie obowiązujących interpretacji jakichkolwiek przepisów prawa, w tym także ustawy o systemie oświaty. W związku z powyższym prowadzona przez Minister Edukacji Narodowej interpretacja ustawy o systemie oświaty nie może być uznana za niepodważalną. Ponadto warto wskazać, że Minister należy do organów administracji rządowej, podczas gdy zakładanie i prowadzenie publicznych przedszkoli należy do zadań własnych gmin. Gminy winny stosować przepisy ustaw, a w omawianym zakresie ustawę o systemie oświaty. Zgodnie z art. 1 pkt. 15) ww. ustawy system oświaty zapewnia warunki do rozwoju zainteresowań i uzdolnień uczniów przez organizowanie zajęć pozalekcyjnych i pozaszkolnych. Stwierdzić należy, że działania Ministra zmierzające do likwidacji dodatkowo opłacanych przez rodziców zajęć w przedszkolach są niezgodne z treścią ww. przepisu. Ukształtowana w ostatnich miesiącach przez Ministra polityka państwa, która niszczy „warunki do rozwoju zainteresowań i uzdolnień uczniów” w rozumieniu ww. przepisu poprzez systemowe ograniczanie prowadzenia dodatkowych zajęć z języków obcych czy zajęć sportowych narusza z pewnością ustawę o systemie oświaty." (!) Odpowiedz Link Zgłoś
noraczos a na dzień dzisiejszy?? 11.10.13, 18:42 A jak na dzień dzisiejszy jest w przedszkolach waszych dzieci?? Jakie są zajęcia w ramach tych dwóch i czy są zajęcia dodatkowo płatne?? Pytam, bo moje dziecko uczęszcza do przedszkola na terenie dzielnicy Targówek (Warszawa) i na chwilę obecną to mają tylko korektywę, chociaż prosili nas rodziców o deklarację na jakie te dwa zajęcia chcemy by dzieci uczęszczały?? Do wyboru dali nam 2 zajęcia z 3 : Rytmika, angielski i korektywę. Mimo że większość wybrała rytmikę i angielski to i tak przedszkole można powiedzieć że zadecydowało za rodziców A co do zorganizowania zajęć płatnych to chyba w ogóle nie mamy szansy by dyrektor coś zorganizował!! Proszę o opinię na ten temat bo wiem, że w niektórych przedszkolach jakoś udało się obejść to i poza tymi dwoma zajęciami, są też zajęcia dodatkowo płatne. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenasosnowska Re: a na dzień dzisiejszy?? 30.11.13, 14:58 Przedszkole na Woli ul. Żytnia, najpierw deklaracja, potem dyrektorka i tak zrobiła co chciała, angielskiego oczywiście nie ma, za to jest remont ogrodzenia placu zabaw, mam nadzieję że jak się zmieni ekipa rządząca to ją poniosą, tylko że dla mojego dziecka i tak będzie już za późno... szukałam w okolicy zajęć z angielskiego dla dzieci w soboty (w tygodniu po 10 godzinach w pracy+dojazdy jestem wyczerpana) - niestety to marzenie ściętej głowy 30-40 zł za godzinę i jeszcze trzeba się gdzieś tłuc na drugi koniec Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zmorapotwora Re: a na dzień dzisiejszy?? 07.01.14, 14:25 U nas byly zajecia, rodzice podpisywali umowy bezposrednio z prowadzacymi a oni z przedszkolem o udzielenie msca. Skonczylo sie od nowego roku bo wydz oswiaty zrobil nalot na przedszkola...nawet nie mam sil komentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
miwusia1977 Re: a na dzień dzisiejszy?? 13.01.14, 12:37 U nas od stycznia maja ruszyc darmowe zajecia z logopedii i rytmiki( taka informacja wisi) . Juz wiem ze na logopedie dostana sie tylko wybrancy z najstarszych ...Dnia babci nie organizuja bo :" trafia w ferie"Maluszki od 1 wrzesnia az 3 razy wyszly na dor.O platnych zajeciach nawet nie marze. O przepraszam niedawno zbierali po 5 zl na jakis plastyczne zajecia odbywajace sie w trakcie 5 darmowych godzin Odpowiedz Link Zgłoś
makoc Re: a na dzień dzisiejszy?? 15.01.14, 20:14 u nas jest darmowy angielski dla wszystkich dzieci 4 razy w tygodniu! poza tym nie ma żadnych zajęć dodatkowych oprócz płatnego baletu o godzinie 17.30 (po godzinach pracy przedszkola). Była też opcja piłki nożnej, też o 17.30, ale niestety przedszkole ma od tego roku maleńką salę ruchową, zbyt małą na przeprowadzanie tam zajęć z piłki nożnej (dotychczasowa sala ruchowa została oczywiście zamieniona na salę grupową). Przyznam, ze jestem bardzo zadowolona z tego angielskiego, bo przez taką intensywność syn bardzo dużo się uczy. Jednak brakuje mi innych zajęć. Chętnie posłałabym go na jakieś judo czy szachy, żeby miał urozmaicenie. Odpowiedz Link Zgłoś
miwusia1977 Re: a na dzień dzisiejszy?? 15.01.14, 20:32 fajnie ze choc ten angielski macie. U nas mlody zalapal sie na pol godziny rytmiki na tydzien (12,30-13). Jest ejszcze logopeda ale tylko dla wybranych 6latkow. Zadnych odplatnych zajec nie ma i zeby na takowe dojechac to z 25km w jedna strone mam... Odpowiedz Link Zgłoś