Dodaj do ulubionych

Co na start do przedszkola?

05.07.14, 17:50

Co muszą mieć wasze dzieci w przedszkolu, jakieś preferencje do kapci, czy kupujecie śpiwory, bidony, dajecie wodę do pica w butelkach?
Tak się pytam z ciekawości.

Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Co na start do przedszkola? 05.07.14, 18:58
      posciel
      recznik
      pidzama
      kapcie (na rzepy, sprzaczki badz wsuwane - byle nie sznurowki)
      szczotka/grzebien
      kubek i szczoteczka do zebow
      ciuchy na przebranie

bidon czy wda w butelce nie - woda jest w przedszkolu i jednorazowe kubki.
      plastyke zapewnia przedszkole
      • froobek Re: Co na start do przedszkola? 05.07.14, 19:00
        U mnie tak samo oprócz przyborów do mycia zębów.
    • martinhaa Re: Co na start do przedszkola? 05.07.14, 21:58
      Piżama (taka, by łatwo było dziecku zakładać, bez guzików najlepiej)
      Pościel (duży koc z poszewką)
      Dwa worki. W jednym strój na gimnastykę, drugi worek do szatni z ubraniem zmiennym)
      Wygodne kapcie (u nas sprawdziły się nike sunray protect)

NIEpotrzebne są: szczotka i pasta do zębów.

To dla trzylatka smile
      • miwusia1977 Re: Co na start do przedszkola? 06.07.14, 17:22
        Za nami rok przedszkola. Mlody musial miec pizamke, poduszke ( wymagane tylko w maluchach), ciuchy na przebranie jak by byla wpadka, butelke z woda ( syn pije w nadmiarze), pantofelki ( tak nazywaja je w przedszkolu a chodzi o papcie) plus wyprawka papiernicza typu bliki, kleje, kredki, teczka, segregator itp. Zadna posciel, zadna szczoteczka do zebow czy tym podobne nie byly p;otrzebne
    • fasol-inka Re: Co na start do przedszkola? 07.07.14, 09:30
      u nas na pierwszy rok potrzebna była pościel (właśnie ją odebrałam, koniec spania w czterolatkach)
      oprócz tego:
      kubeczek, pasta, szczoteczka
      kapcie
      yyyy, i chyba tyle
    • ma_niusia Re: Co na start do przedszkola? 08.07.14, 12:02
      U nas na początek potrzebne były kapcie (jasna podeszwa, najlepiej na rzepy lub na gumkę, miękkie i wygodne), piżamka (bawełniana, odpowiednia do pory roku, podpisana, łatwa do zakładania) i 1 komplet ubranek na zmianę (w razie wypadków zalania, zachlapania, zabrudzenia itp.). Później donosiliśmy kubek szczotkę i pastę do zębów. Pościel zapewniało przedszkole.

Jak widzisz każde przedszkole inaczej - warto dowiedzieć się w swoim konkretnym smile
      • agus7 Re: Co na start do przedszkola? 09.07.14, 09:38
        U nas potrzebne byly: ciapy (lekkie tenisowki na rzepy), pizama i worek na zapasowe ciuszki, a w nim PODPISANE majtki, spodenki (na poczatku chcieli nawet po 3 komplety), skarpetki, bluzka.
    • mood_indigo Re: Co na start do przedszkola? 10.07.14, 13:03
      U nas kapcie - porządne, stabilne, nie pozwolili żadnych crocsów czy klapek. Ja polecam jakieś na rzepy a nie na zapinki bo te trudno trzylatkowi zapiąć, najlepiej naturalne materiały, bez palców bo w p-lu gorąco.
      Worek z ciuchami na zmianę - dużo majtek, koszulek, skarpetek, legginsów, ze 3 komplety, najlepiej podpisane.
      Jakaś lekka koszulka i spodenki do spania - piżam nie chcieli, za gorąco.
      Poduszeczka do spania własna.

Pościeli, kocy, szczoteczek nie chcieli, mieli przedszkolne. Przybory plastyczne kupowali sami, wpłacaliśmy składkę na plastykę. Żadnego picia, jedzenia - wszystko jest w przedszkolu.

To co ja polecam - miej w szatni własne chusteczki, trzymaj w szafce albo w worku, zawsze pod ręką. I my mieliśmy w worku długopis, ciągle coś się wypełniało, podpisywało, wygodnie mieć swój.

Generalnie - wszystko Ci powiedzą na zebraniu, co przedszkole to zasady.
      • mood_indigo edit. 10.07.14, 13:06
        > Pościeli, kocy, szczoteczek nie chcieli, mieli przedszkolne.

Pościel przedszkolna, nie szczoteczki smile Na początku nie myli zębów, zaczęli po kilku tygodniach, było ogłoszenie żeby donieść.
    • mynia_pynia Re: Co na start do przedszkola? 12.07.14, 19:25
      A po co pasta i szczoteczka w przedszkolu?
      Serio pytam, przecież mycie zębów po każdym posiłku już dawno dentyści obalili?
      Jak to się mówi myje się zęby wieczorem dla zdrowia i rano dla urody wink
      • froobek Re: Co na start do przedszkola? 12.07.14, 23:08
        Masz racje, niestety w wielu przedszkolach nie przestrzega sie tej zasady i wyobraź sobie, ze wielu rodziców jest z mycia zębów w przedszkolu zadowolonych. W naszym na szczęście zębów sie nie myje.
      • murwa.kac Re: Co na start do przedszkola? 14.07.14, 06:41
        nie myja po kazdym posilku, tylko po drzemce.
      • fasol-inka Re: Co na start do przedszkola? 14.07.14, 08:15
        a u nas myją po każdym posiłku - dla wdrożenia dzieciakom mycia
        wiecie, że 3/4 w grupie mojego syna zaczynając pkole nie bardzo nawet wiedziało po co jest szczoteczka? w fajnej, młodej dzielnicy Wawy, z rodzicami w dużej mierze z wyższym wykształceniem...
      • ashraf Re: Co na start do przedszkola? 14.07.14, 11:26
        Niszczenie szkliwa po myciu zebow to przede wszystkim efekt jedzenia owocow/picia sokow/coli i mycia zebow bezposrednio po nich, a nie mycia zebow po kazdym posilku, co jest jak najbardziej zalecane. Chyba, ze dziecko ma tych posilkow dziennie 10, ale przedszkolak chyba je raczej ze 4 - max. 5 razy dziennie...
        • froobek Re: Co na start do przedszkola? 14.07.14, 15:01
          Ale to kompletnie bez znaczenia czy myją po spaniu, przed, w trakcie czy po obiedzie. Ryzyko zarażenia sie próchnica jest bardzo duże. Moje dziecko ma tak zdrowe zeby, ze nie mam ochoty, zeby nabawilo sie próchnicy w przedszkolu. Zreszta tak stanowią przepisy i cieszę sie, ze nasze przedszkole ich przestrzega.
          • murwa.kac Re: Co na start do przedszkola? 14.07.14, 21:31
            przepisy rowniez stanowia o obowiazku wyparzania codziennie szczoteczek smile
          • ashraf Re: Co na start do przedszkola? 24.07.14, 09:08
            Ale czemu dzieci maja zarazic sie prochnica? Nie maja wlasnych szczoteczek, czy jak? A moze te szczoteczki nie sa regularnie zmieniane/myte? Pytam serio, bo nigdy nie spotkalam sie z tym, zeby ktos byl niezadowolony z mycia zebow w placowce...
            • froobek Re: Co na start do przedszkola? 24.07.14, 23:53
              Teoretycznie personelowi nie wolno tych szczoteczke dotykać. Czyli dzieci musza z nimi wszystko same robić np. tak odstawić do kubeczków, zeby sie nie dotykaly. Jest spore ryzyko, ze tego ideału nie utrzymają, zwłaszcza młodsze dzieci. Jak dwadziescioro na raz myje zeby, to upilnujesz, ze nigdy nie umyją sobie wzajemnie, nie zamienia sie szczoteczkami? Korzyści specjalnej z tego dodatkowego mycia nie widzę (podstawa to rano i wieczór), a do stracenia jest sporo. Nie mam pojęcia, co sadza inni, ja sie cieszę z przedszkola z rozsądnym podejściem.
              • ashraf Re: Co na start do przedszkola? 25.07.14, 13:48
                A to już zależy od placówki. U nas są min. 3 (lub 4) opiekunki na 6-9 osobową grupę żłobkowo-przedszkolną, więc z pilnowaniem nie ma problemu, a zasady higieny w odniesieniu do szczoteczek i innych osobistych przedmiotów (np. butelka u młodszych dzieci) są rygorystycznie przestrzegane. Każde dziecko ma swój osobny kubeczek i podpisaną szczoteczkę, która jest regularnie wymieniana na nową. Dla mnie korzyść jest oczywista - raz to profilaktyka próchnicy, a dwa samopoczucie dziecka - sama nie wyobrażam sobie myć zębów tylko 2 razy dziennie i chodzić z posmakiem np. obiadu na zębach do wieczora uncertain
    • mynia_pynia Re: Co na start do przedszkola? 23.07.14, 23:35
      A czy wasze dzieci noszą/mają plecaki do przedszkola?
      Takie małe do których można schować jakąś zabawkę czy też włożyć powiedzmy jabłko na drogę (3 min. mam do przejściawink)
      • fasol-inka Re: Co na start do przedszkola? 24.07.14, 09:26
        nie, mamy podobny dystans, no może 4 minuty wink
        jak bierze zabawkę to nie po to, żeby ją do plecaka chować, w rączce dzierży i nie popuści wink a wodę w butelce niosę ja zazwyczaj
      • froobek Re: Co na start do przedszkola? 24.07.14, 23:45
        Na początku chciałam, zeby nosił, ale szafeczki sa tak wąskie a wieszaczki tak niezgrabne, ze nawet ciuchy spadają, wiec plecak tylko przeszkadzał. Ty miej zawsze jakaś torbę w zapasie przy odbieraniu, bo czasem dziwne przedmioty sa do zabrania wink
        • agus7 Re: Co na start do przedszkola? 28.07.14, 10:25
          froobek napisała:

> Ty miej zawsze jakaś torbę w zapasie przy odbieraniu, bo czasem dziwne przedmioty sa do
          > zabrania wink

sluszna uwaga. o tym zapomnialam smile
    • eoos Re: Co na start do przedszkola? 24.07.14, 08:41
      Oprócz zapasowych ubrań, poduszki i kapci, muszę dostarczyć paczkę wilgotnych chusteczek i normalnych wyciąganych. szczoteczka i pasta dopiero po pół roku.
    • dorota.k2 Re: Co na start do przedszkola? 25.07.14, 12:52
      u nas woda była, nie dawałam dodatkowo, na pierwszym spotkaniu dostaliśmy liste, co dziecku kupić, a na liscie blok kolorowy, ryza papieru, kredki bambino, farby, klej, kocyk, papierowe ręczniki, szczoteczka do zębów, kubek, pasta, kapcie, więcej nie pamietam, ale z tego co mi wiadomo, to każde przedszkole daje takie listy wyprawkowe
      • megg244 Re: Co na start do przedszkola? 01.08.14, 21:39
        u nas potrzebne było : kapcie łatwe do założenia, majtki na zmianę, potem szczoteczka,kubek, pasta do zębów i w lecie coś do picia, jak dzieci szły na dwór to zabierały to picie ze sobą.Spania nie mieli nawet w najmłodszej grupie a w starszakach ubranko do ćwiczeń-krótkie spodenki i koszulka z krótkim rękawem na zmianę
        • miwusia1977 Re: Co na start do przedszkola? 07.08.14, 20:43
          U nas plecak bardzo sie przydal ale syn nosil dodatkowe picie z soba. W piatki panie zawsze dawaly mu pizamke do plecaka by zabral do domu i czasem trafialy tam jakies drobiazgi typu nie zjedzony podwieczorek czy ubrudzone ciuchy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka