Dodaj do ulubionych

odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrektor

• mama403 A czy jest możliwość zmiany ...... 09.05.06, 19:27
      przedszkola publicznego w społeczne/prywatne. Pytam w kwestii "naszego"
      przedszkola. Wiemy, że ma potencjał nauczycielski (średnia i młodsza kadra
      nauczycielska ekstra, a właśnie ją zwalniają(ucieka sama?). także z góry
      dziekuję za nietypową sugestię/odpowiedź.
      Pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: A czy jest możliwość zmiany ...... 11.05.06, 18:07
        Ze storony prawnej dyrektor bądź jakaś grupa ( nauczyciele, rodzice ) moge
        wystąpić do organu prowadzącego z ofertą, że chca przekształcenia placowki w
        niepubliczną. Wtedy organem prowadzącym staje się ten kto przejmuje placówkę.
        Umowa taka jest na określoną ilośc lat i okreslonych warunkach, trzeba też
        uzgodnić warunki ze związkami zawodowymi. Jednak jeśli gmina / miasto nie ma
        takich planów to nic nie da się zrobić. Jest zazwyczaj tak, że gmina wybiera
        lepszą ofertę na przekształcenie, cos w rodzaju konkursu. Jednak takie
        przkesztalecenie nie jest łatwe i wymaga wielu uregulowań prawnych.
        • mama403 Bardzo dziekuję za odpowiedzi :) 11.05.06, 23:50
          i pozdrawiam
    • tuznik odwołanie 09.05.06, 23:52
      Moja córka pięciolatek drugi rok z rzędu nie została przyjęta do przedszkola.
      Odwołanie również zostało rozpatrzone negatywnie. W pierwszym roku podanie
      zostało odrzucone ponieważ pierwszeństwo miały dzieci nauczycieli, obecnie
      dyrektorka argumentowała, że do licznej grupy pięciolatków nie zostały przyjęte
      zadne nowe dzieci, okazło się że znowu pierwszeństwo miało dziecko
      nauczycielskie. W mojej gminie sa tylko dwa przedszkola, drugie również posiada
      bardzo liczną grupę pięciolatków. Co mogę w tej sytuacji zdobić? Dlaczego mi
      oferowane jest przedszkole prywatne a inne dzieci mogą korzystać z dopłat
      gminy? A przede wszystkim dlaczego kolejny rok jest pozbawiona jestem
      możliwości posyłania córki do przedszkola. W okolicy jest tylko jedno prywalne
      przedszkole z baaardzo wysoką opłatą miesięczną.
      Dorota
      • przedszkole2 Re: odwołanie 11.05.06, 18:10
        Na większość Pani "dlaczego" nie bardzo moge odpowiedzieć bo nie znam sytuacji w
        tym przedszkolu. Gmina nie musi zapewniac miejsca dzieciom poniżej zerówki ze
        swojego rejonu. A jesli Pani oddaje dziecko do prywatnego przedszkola gmina
        płaci tej placówce 75% kosztów utrzymania dziecka w przedszkolu państwowym.
        bardzo mi przekro, że realia nie pozwalają na przyjmowanie wszystkich chętnych
        dzieci do przedszkoli.
    • westmanka Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 10.05.06, 23:07
      Mieszkam w małej mieścinie gdzie są dwa przedszkola i przyjmują dzieci
      samodzielne tzn. takie, które nie noszą pampersów. Papiery złożyłam. Mój synek
      w listopadzie skończy 3 lata i jak na razie nie jest samodzielny. Ma orzeczenie
      o niepełnosprawności ze względu na małogłowie. Ma lekkie opóźnienie
      rozwojowe.Czy są jakieś przepisy, które mówią o tym, że dziecko ma być
      samodzielne, czy jest to wygoda przedszkolanek? Czy nie można zrobić wyjątku w
      przypadku dziecka lekko opóźnionego? Dlaczego nie mogę zapisać dziecka do
      przedszkola albo żłobka w innym mieście, gdzie pracuję. Proszę o odpowiedź, bo
      już nie wiem co mam robić.
      • aneczka10 czy można odrzucić podania...? 11.05.06, 10:03
        ... o przyjęcie dzieci, podczas gdy oboje rodziców pracują, a jest to jedyne przedszkole w danej okolicy? nie wspomnę już, że ja sama pracuję w oświacie, ale to widać nie ma żadnego znaczenia. W rozmowach (licznych w przeciągu roku) pani dyrektor była dla mnie miła, jednak wydawała się dziwna w zachowaniu i podejściu, dlatego nie chcę już więcej do niej zachodzić, myślę jednak, by odwołanie i prośbę o odpowiedź ze strony przedszkola wysłać listem poleconym. Czy pani dyrektor odpowie mi również pisemnie? Chciałabym poznać w ten sposób powody nieprzyjęcia moich dzieci. Z góry dziękuję za odpowiedź.
        Anna
        • przedszkole2 Re: czy można odrzucić podania...? 11.05.06, 18:14
          DYrektor przedszkola ma 14 dni na odpowiedż na każde pismo z zapytaniem,w
          wyjątkowych przypadkach do 30 dni ale chodzi tu o sytuacje wymagające czasu w
          rozwiazaniu.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 11.05.06, 18:13
        Nie ma nigdzie przepisu, że dziecko musi być samodzielne. Tak jak pisałam
        wielokrotnie gmina nie musi zapewniac miejsca wszystkim przedszkolakom, tylko
        musi zerówkowiczom. To czy dziecko zostanie przyjęte zależy od komisji
        rekrutacyjnej. Obecne trendy zakladają nauczanie włączające, czy żeby w
        najbliższym przedszkolu dla dziecka niepełnosprawnego, przedszkolu masowym ,
        dziecko mogło znaleźć miejsce. Czyli tak aby w kazdej grupie wiekowej moglo być
        jedno dziecko z orzeczeniem.
    • anula2000 wcześniej do szkoły 11.05.06, 19:43
      Witam chciałabym zapytac dlaczego przdszkole, psycholodzy, pedagodzy i szkoła
      sa tak tak bardzo niechętni i przeciwni aby dzieci szły wcześniej do szkoły.
      Mój syn jest ze stycznia i robią problemy, a dzieci grudniowe? Też są dużo
      młodsze i mają mniejszą dojrzałośc od dzieci styczniowych z rocznika i musze
      iść do szkoły, nikt ich nie bada. A jaka jest różnica między dzieckiem z
      ostatniego grudnia, a tym z 1 stycznia, poza tym, ze to inny rok. Wszyscy mi
      odradzają i robią problemy, nie mogę tego zrozumieć, przecież jestem
      odpowiedzialna i nie robię tego dla własnej ambicji, tylko dla dobra dziecka.
      • przedszkole2 Re: wcześniej do szkoły 12.05.06, 22:19
        Dziecko idące wcześniej do szkoły powinno być naprawdę wyjątkowo dojrzałe, tak
        dojrzałe jak naprawdę "dobry" 7 latek. Odwolywanie się tu do daty urodzin to nie
        najlepszy klucz, prosze pamietać, że poza kilkoma dziećmi z końca roku, beda w
        klasie również starsze o cały rok. Pamiętać trzeba , o czym rodzice nie zawsze
        pamietaja, bądź nie maja tego świadomości, że dojrzałośc szkolna to nie tylko
        dojrzałość emocjonalna ale i zdrowotna i co jeste bardzo istotne dojrzalośc
        emocjonalno - społeczna. W swojej pracy wielokrotnmie widziałam, że lepiej
        radziły sobie w szkole dziecki dojrzałe emocjonalnie i społecznie, a gorsze
        intelektualnie niż te "odwrotne". Nie jest tak, że to Rodzic może podjąć decyzje
        kiedy dziecko ma iść do szkoły w kwestii wczesniejszego pójścia. W kwestii
        odroczenia jeśli specjaliści takowe proponują rodzic może się nie zgodzić i
        posłac dziecko do szkoly, co też w zdecydowanej większość okazawało się złym
        posunięciem. Pani dziecko musi zostać przebadane przez poradnię psychologiczno -
        pedagogiczną i jeśli zostanie stwierdzone, że dziecko jest już dojrzałe, a
        stwierdzenie to poparte jest badaniami psychologicznymi i obserwacją dziecka,
        wtedy może Pani posłać pociechę do szkoly. Jesli natomiast wynik będzie, że w
        jakimś obszarze dziecko nie osiągnelo dojrzałości - gotowości szkolnej, niestety
        to werdykt ostateczny. Nie znam dziecka i trudno powiedzieć mi czy nadaje się
        ono do poslania do szkoły. Ja osobiście uważam, że wcześniej nalezy posylac
        dziecki wyjątkowo dojrzałe, a i odwrotnie, jesli dziecko nie jest dojrzałe
        nalezy mu dac jeszcze rok szansy.
        • anula2000 Re: wcześniej do szkoły- dziękuję 12.05.06, 22:43
          Dziękuję bardzo za odpowiedź. Cieszę się, że dzieci bardziej dojrzałe
          emocjonalnie i społecznie potrafią sobie dobrze radzić, w badaniu syna właśnie
          te cechy okazały się rozwinięte nad wiek. Syn również poszedł wcześniej do
          przedszkola i bardzo dobrze sobie radził, ale może nie będe już tak walczyć,
          tylko spokojnie poczekam na badanie, ma mieć jeszcze jedno, ale w późniejszym
          czasie. Trochę szkoda, że rodzice nie mogą decydować o własnym dziecku w tej
          kwestii.
          Pozdrawiam
    • makare1 Re: Gdy dziecko we wrześniu nie ma jeszcze 3 lat? 14.05.06, 20:47
      A co w tej sytuacji? Moja córa będzie miała 3 lata w połowie listopada. Jakie
      ma szanse na dostanie się do przedszkola w przyszłym roku? Na razie chodzi do
      żłobka, ale już się martwię przyszłym rokiem. Do 3-latków będzie za duża, a w 4-
      latkach komplet po tym roku, bo przecież pierwszeństwo mają dzieci już chodzące
      do przedszkola. Czy mam wypełnić podanie już w styczniu? Czy czas złożenia
      wniosku ma znaczenie. Gdy mała się nie dostała do żłobka x, szybko z listy
      rezerwowej wskoczyła do żłobka y. Po roku dostałam telefon z pierwszego
      żłobka,że jest dla niej miejsce i dlaczego się nie zgłaszamy...
      Mimo, że to moje młodsze dziecko, ze starszym nie było problemu, bo na
      Ursynowie, gdzie obecnie mieszkamy zamieszkaliśmy, gdy szedł do 6-latków i
      gdzieś musiał się dostać(obowiązek szkolny).
      • przedszkole2 Re: Gdy dziecko we wrześniu nie ma jeszcze 3 lat? 15.05.06, 19:19
        Prawdę mówiąc ma Pani bardzo małe szanse w przyszłym roku - niestety - tylko w
        sytuacji jak jakies dziecko się przeprowadzi, zmieni przedszkole bądź
        zrezygnuje. Proponuje Pani porozmawiac z dyrektorką i trzymać ręke "na pulsie" i
        zapisać dziecko w trakcie roku jak zwolni się miejsce. Oczywiście wiąże się to z
        przeniesieniem ze żłobka ale to najlepsze wyjście.
    • asiawaw Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.05.06, 14:58
      Jestem pracującą samotnie wychowującą matką 4-ro i pół letniej dziewczynki.
      Zaczęła chodzić do przedszkola w ub. roku, czyli jak skończyła 4 lata.
      Oczywiście nie dostała się w ub. roku do przedszkola, mimo, że napisałam
      odwołanie i pytanie "co mam zrobić z dzieckiem, skoro chodzę do pracy?". W
      odpowiedzi usłyszałam, że pierwszeństwo przyjęcia mają dzieci, które przechodzą
      z grupy do grupy w tym samym przedszkolu. Być może tak jest, ale słyszałam tez,
      że pierwszeństwo przyjęcia mają dzieci, które wychowuje tylko jeden rodzic.
      Jakie mam możliwości i prawa ubiegania się o przyjęcie dziecka do przedszkola
      od września 2006? Złożyłam oczywiście podanie, ale moje dziecko zostało
      umieszczone na liście rezerwowej.
      • asiawaw Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.05.06, 15:00
        asiawaw napisała:

> Jestem pracującą samotnie wychowującą matką 4-ro i pół letniej dziewczynki.
        > Zaczęła chodzić do przedszkola w ub. roku, czyli jak skończyła 4 lata.
        > Oczywiście nie dostała się w ub. roku do przedszkola, mimo, że napisałam
        > odwołanie i pytanie "co mam zrobić z dzieckiem, skoro chodzę do pracy?". W
        > odpowiedzi usłyszałam, że pierwszeństwo przyjęcia mają dzieci, które
        przechodzą
        >
        > z grupy do grupy w tym samym przedszkolu. Być może tak jest, ale słyszałam
        tez,
        >
        > że pierwszeństwo przyjęcia mają dzieci, które wychowuje tylko jeden rodzic.
        > Jakie mam możliwości i prawa ubiegania się o przyjęcie dziecka do przedszkola
        > od września 2006? Złożyłam oczywiście podanie, ale moje dziecko zostało
        > umieszczone na liście rezerwowej.

P.S. Zapomniałam dodać, że chodzi obecnie do przedszkola tzw. 5-cio godzinnego,
        bo tam nie było problemu z przyjęciem, ale niestety muszę korzystać z pomocy
        opieki nad dzieckiem. Chciałabym, aby od września chodziła do przedszkola już
        na cały dzień.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.05.06, 19:29
        Oczywiście, że matki wychowujace samotnie mają pierwszeństwo ale ma to znaczenie
        w pierwszej grupie, bo w kolejnych najpierw przyjmuje się już chodzace dzieci, a
        potem dopiero w przypadku wolnych miejsc pozostałe. Własciwie na pozostałe
        pytania, jeśłi chodzi o sznse to raczej powinna odpowiedzieć dyrektorka
        przedszkola, do którego składa pani kartę, bo nie wiem jaka jest sytuacja.
        Proponuje składać kartę i czekać, a potem się odwoływać. Niestety przedszkoli
        jest za mało i nic więcej nie mogę na ten temat powiedzieć.
    • adammarc Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.05.06, 22:41
      Witam.Mam pytanie.Czy dyrektorka przedszkola mogla nie zapisac nasze dziecko na
      ten rok pomimo,ze byly juz paiery zlozone rok wczesniej?Swoja odmowe tlumaczy,ze
      myslala,ze sie rozmyslelismy.Stwierdzila,ze dokumenty zgloszeniowe poszly juz do
      Kuratorium, czy to prawda,ze poszly tak szybko?
      I jeszcze jedno czy muselismy ponownie zpisac swoje dziecko?
      Pozdrawiam.Mamka 77.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 16.05.06, 20:15
        Dzieci do przedszkola zapisuje się co roku, na kolejny rok szkolny, tak więc co
        roku w okresie naboru trzeba pobrać wniosek i złożyć go do przedszkola. Jeśli
        Państwo nie złożyli wniosku dziecko jest nie przyjęte i jeśłi nie ma już wolnych
        miejsc niestety nic nie można zrobić. Poza tym dyrektorka nie zapisuje dzieci
        tylko rodzic - składając kartę, a dyrektorka powołuje komisje, która na
        podstawie złożonych kart ( wniosków ) przyjmuje bądź nie dane dziecko. Nie wiem
        skąd Pan pisze ale w normalnych, zgodnym z prawem systemie, to my już mamy
        napisane arkusze organizacji na przyszły rok szkolny i czekają one w kuratoriu
        do zatwierdzenia i muszą wrócic do nad pod koniec maja żeby w razie potrzeby móc
        np. zwolnić pracownika w okresie trzymiesięcznego wymówienia. W arkuszu tym
        podajemy też dokładną ilośc dzieci na przyszły rok. Dziwne, że nie doczytał Pan
        informacji dla rodziców dotyczących naboru i, że nikt Panu nie przypomniał, że
        karta jest nie złożona. Pozdrawiam
    • eluska Kradzież kapci w przedszkolu 16.05.06, 12:54
      Mojemu dziecku w sobotę, kiedy przedszkole organizowało jakiś koncert piosenki
      dla starszych dzieci, skradziono zupełnie nowe kapcie. Mamy szafkę tuż przy
      samym wejściu i wszystkie rzeczy dziecka są na widoku.
      Czy dyrekcja odpowiada za mienie pozostawione na terenie przedszkola w dniach,
      kiedy dzieci do niego nie uczęszczają?
      To już któryś raz z kolei i przestaje mnie ta sytuacja bawić.
      Co mogę w tej sprawie zrobić?
      • przedszkole2 Re: Kradzież kapci w przedszkolu 16.05.06, 20:19
        Nie wiem co Pani odpowiedzieć, bo za to co jest pozostawione w przedszkolu tak
        naprawdę odpowiada przedszkole od tego są pracownicy. Pani pozostawiła kapcie w
        piątek i w niedziele powinny być w szafce, na swoim miejscu. Idąc takim tropem
        to strach zostawić kutrkę dziecka w szatni, buty itd. Może Pani napisać
        oficjalne pismo w tej sprawie do dyrektora albo zawiadomić policje, kapcie czy
        nie kapcie ale jeśli takie sytuacje zdarzają się częście to coś tu nie tak. Raz
        coś może się zdarzyć ale po pierwszym razie dyretor powinien podjąć kroki żeby
        już takich sytuacji nie było. Wiem, ze trudno jest wszystkich upilnować w
        szatni, wchdzi tam kiludziesięciu todziców dziennie i trudno patrzeć wszystkim
        na ręce ale jak stoi w szatni jakiś pracownik to zawsze trudniej coś ukraść.
        Pozdrawiam
    • plusk_wody Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.05.06, 00:25
      Witam, postaram się krotko i zwiężle.
      Mój syn chodzi drugi rok do przedszkola.Grupa ma dwie wychowawczynie. W
      pewnym momencie okazało się ze jedna z nich dopuszcza się rękoczynów i
      zastrasza dzieci. Nie wybuchło to znienacka, już w zeszłym roku były z ta
      panią kłopoty, w tym roku zaczęło się prawie od września i nie był to problem
      tylko jednego dziecka. Kilkakrotnie różne matki zwracały uwagę p. Dyrektor że
      coś jest nie w porządku ale to było kwitowanie tłumaczeniem ze pani jest
      surowa. Kiedy jednak pojawiły się podejrzenia bicia ruszyłyśmy z pismami i
      zostało zwołane zebranie. Pani dyrektor przyparta do muru przyznała ze… ta
      pani nie nadaje się na nauczyciela, były z nią już „takie” kłopoty , i z tej
      okazji była na rocznym przymusowym urlopie po powrocie z którego dostała
      grupę naszych trzylatków!!!(obecnie 4 latki) Sama wychowawczyni dzień po
      złożeniu przez nas pism poszła na zwolnienie i nie stawiła się na zebraniu
      pomimo ze podpisała p. dyrektor oświadczenie ze przyjdzie. Jest na zwolnieniu
      3 miesiąc i ciągle nikt nie wie co będzie dalej. Dzieci mają wiec „ planowe”
      zajęcia z druga panią a zamiast „chorej” zastępstwa co chwila z kim innym
      albo są dzielone i upychane po innych grupach.
      Pani Dyr. pytana czy ta wychowawczyni wróci we wrześniu rozkłada ręce i mówi
      ze nic nie wie i nic nie może zrobić bo tamta ciągle przysyła zwolnienia
      lekarskie. Nie wyobrażam sobie sytuacji ze we wrześniu natykamy się w
      drzwiach na tamta panią nawet jeśli będzie w innej grupie moje dziecko
      wciąż się jej boi i nie zostawię go samego w przedszkolu w którym
      będzie tamta kobieta.
      1.Co powinna zrobić pani Dyr. w takiej sytuacji, jakie są procedury?
      2. Czy może ja zwolnić za recydywę lub za niewykonanie polecenia
      (nieprzyjście na zebranie)?
      3.Czy mogła w ogóle dawać taka osobę do trzylatków i zbywać nas
      rodziców tekstami ze pani jest surowa?
      4. Czy powinnam dostać odpowiedz na piśmie na moje pismo w sprawie
      tej sytuacji?
      Czy pani dyr. nie powinna wypracować jakiegoś PLANU działania a nie
      biernie przyjmować zwolnienia i czekać na koniec roku co robi w tej
      chwili? Kiedy ona musi podjąć decyzje czy przyjmuje nowego nauczyciela
      czy może sama obejmie nasza grupę, bo ja chce wiedzieć kto będzie
      się zajmował moim dzieckiem w przyszłym roku Czy tamta może
      przynosić zwolnienia cały przyszły rok?
      5. Czy ja jako rodzic mogę się domagać zwolnienia tej pani?
      6. Jeżeli dyrektorka nie chce rozwiązać tej sprawy to co mogę
      załatwić w kuratorium?
      Przepraszam jeśli pisze chaotycznie jestem bardzo zdenerwowana, w razie
      wątpliwości postaram się dopowiedzieć dokładniej. niestety to nie jest
      jedyny problem związany z przedszkolem najchętniej zabrałabym dziecko
      bo przez to wszystko (i przez inne jeszcze sprawki) straciłam zaufanie
      do dyrektorki i co będzie jak się okaże ze to ONA ma mieć grupę
      synka od września; tracę zaufanie do drugiej wychowawczyni , i do
      innych osób z personelu, ale w okolicy nie ma miejsc a najgorsze
      ze jak podpytuje młodego czy chciałby chodzić do nowego przedszkola
      to słyszę ze nie bo on LUBI to przedszkole i chce chodzić z (i
      tu pada cala lista kolegów…wink I co jest ważniejsze czy to ze ja
      już NIECIERPIE tego przedszkola czy to że dziecko twierdzi ze je
      lubi chociaż zdarzają mu się tam złe rzeczy (cały czas). A może z
      moim dzieckiem jest już cos nie w porządku!? Napiszcie proszę co o
      tym wszystkim myślicie ( to do pozostałych forumowiczów).
      • 1970agat przerwa wakacyjna - kto ustala 17.05.06, 13:35
        Chodzi mi o to czy jest to regulowane odgórnie.
        Uważam że to skandal zamykacx przedszkola na 2 miesiące. Nikt nie ma tyle
        urlopu a trudno 4 czy 5 latka wysłać na wakacje samego, nie mówiąc o
        pozostawieniu go samego w domu. Nie każdy ma chętne babcie, ciocie ...
        • przedszkole2 Re: przerwa wakacyjna - kto ustala 17.05.06, 21:28
          Organ prowadzący kierując się przede wszystkim ekonomią. Zazwyczaj z danego
          przedszkola zgłoszonych jest kilka lub kilkanascioro dzieci, nawet jeśli był
          dyżur w "moim" przedszkoalu z mojej placowki była kilkanascioro. Kardowo dałoby
          sie zorganizowac miesiąc pracy, bo nauczyciele w grupie ( jednej ) zmienialiby
          sie co tydzień czyli wzieliby 35 dni urlopu , z obsługa tez pewnie nie byłoby
          problemu ale jeśli przedszkole nie ma dzieci przez dwa miesiace to opłaty
          licznikowe są bardzo małe, a tak byłyby one większe. Wiem, że nie jest to łatwa
          sprawą ani dla dziecka ani dla rodzica wysyłac dziecko co dwa tygodnie do innej
          placówki ale to akurat nie jest decyzja dyrektora. Jednak proszę pamiętac, że
          dziecku tez potrzebny jest kilku tygodniowy urlop z rodziną, a są takie dzieci
          które chodza do przedszkola 12 m-cy w roku co roku i prosto z przedszkola idą do
          szkoły. No coż , ale nie mówimy tu o takich przypadku. Aktualna sytuacja
          dyżurowa jest napewno wysoce dla wszystkich stresująca, bo opiekować się
          "zbieraniną", własciwie nieznanych dzieci też jest trudne. Pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.05.06, 20:24
        Z Pani wypowiedzi wnioskuję, że nauczyciel o ktorym mowa to nauczyciel
        zatrudniony przez mianowanie ( forma nawiazania stosunku pracy ) ponieważ tylko
        taki może skorzystać z rocznego urlopu na poratowanie zdrowia. Jeśli chodzi o
        tych nauczycieli to po prostu nie można ich wlaściwie zwolnić. Jest chroniony
        prawem. Chyba że postawić go przed komisją dyscyplinarną, a to już sprawa
        bardziej złożona i do tego potem dostaje się wilczy bilet. Oczywiście można
        zebrac dowody i wystąpić do kuratorium ze skargę ale musi być ona "mocna".
        Dyrektor może oczywiście ukarać jakąs tam kara takiego nauczyciela ( nagana itp.
        ) ale czy to cos da?! Jeśli taki nauczyciel jest w placówce to wybór grupy jaką
        dostal zależy od dyrektora, może p. dyr kierowała się w tym jakąś logiką ( po
        urlopie, odpoczął, itd. ). To, że nauczyciel chodzi na zwolnienia to jego prawo
        i za to nie można ukarać. To wszystko co moge powidziec na ten temat. Pozdrawiam
        • asiaasia1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.06, 16:43

Bardzo proszę o info ...
          Jestem kompletnie zielona w temacie.

1.Ile kosztuje zwykłe, publiczne przedszkole miesięcznie dla 1 dziecka?
          2.Czy , gdyby do tego samego przedszkola chodziło 2 dzieci, jest szansa na zniżki? ( Pewnie jestem naiwna smile.
          3.Mieszkam w innej dzielnicy niż jestem zameldowana.Jednak najchętniej posłałabym córki do przedszkola na Śródmieściu w okolicy
          uniwersytetu, ew.Kredytowej, Królewskiej, bo w tych okolicach pracuję...Czy dałoby się to jakoś zrobić?

Pozdrawiam ,
          Z góry dziękuję za info.
          Asia
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.06, 17:38
            Jeśłi chodzi o płatność to są one różne w zalezyności od przedszkola, atała na
            całą w-wę jest tylko opłata stałe, natomiat stawka żywieniowa, zajęcia
            dodatkowe, rada rodziców mogą sie różnić, niewiele ale mogą. Myślę, ze trzeba na
            dziecko mieć od 350 do 400 zł. Co do zwolnień na drugie dziecko to w niektórych
            przedszkolach jest niższa stawka na drugie jeśłi chodzi o radę rodziców i to
            wszystko. Jeśłi rodzina jest w trudnej sytuacji finansowej może starać się o
            zwolnienie z opłaty stałej w 100% lub w 50%. Jeśłi chodzi o miejsce zamieszkania
            to pierwszeństwo maja dzieci najbliżej mieszkające, a dopiero na końcu z innych
            dzielnic. Jednak jeśli w przedszkolu jest mało chętnych to wtedy nie ma znaczenia.
    • blou1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.06, 16:49
      Podobno przedszkole ma być obowiązkowe dla pięciolatków. Prawda to czy mit?
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.06, 17:39
        Są takie plany w ministerstwie żeby 5 latki obowiązkowo trafialy do przedszkoli,
        a 6 latki zeby szły do I klasy do szkoły podstawowej. Ale to plany jeszcze nie
        ma żadnych rozporządzeń, terminów i konkretów.
        • mstrus1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.06, 22:43
          Witam
          Mam pytanie czy będzie w najbliższym czsie dzień otwarty w państwowych
          przedszkolach? Moja córa chodzi do żłobka i 20.05.06 jest dzień owarty dla
          wszystkich żłobków w W-wie czy takie dni otwarte są również praktykowane w
          przedszkolach?
          Od września przyszłego roku moja córa pójdzie do przedszkola chciałabm
          wcześniej mieć możliwość zapoznania się z wybraną placówką i personelem tam
          pracującym.
          Maria
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.06, 22:54
            Przedszkola mają w tym zakresie, jak i w wielu innych niezależność i to dyrektor
            o tym decyduje. Powinna Pani zapytac w wybranym przedszkolu, w większości
            placówek byly już spotkania z rodzicami, a nawet trwają dni adaptacyjne dla
            dzieci. Każde przedszkole ma inną koncepcję działania, inny program pracy i
            takich rzeczy nikt nam "z góry"nie narzuca.
    • asiaasia1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.05.06, 13:20
      Serdecznie dziękuję za informacje.
      Jesteśmy zameldowani w innej dzielnicy niż faktycznie mieszkamy.
      Na razie nie można tego zmienić.
      Czy wobec tego dzieci powinny chodzic do przedszkola tam , gdzie jesteśmy zameldowani?
      Dziękuję jeszcze raz !
      A
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.05.06, 14:45
        W kartę wpisuje się adres zamieszkania, a nie zameldowania i ja tak rozumię ten
        zapis we wniosku. Trudno wymagać od wielu mieszkańców stolicy, którzy
        zameldowani sa w innych miatsach, a tu wynajmują mieszkania żeby to zmieniali.
        Ale woboec miesca zamieszkania przyjmuje się dzieci z najbliższej okolicy, ew.
        dzielnicy, a dopiero potem pozostałe jak sa wolne miejsca.
        • zaneta_sz25 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.05.06, 20:29
          Moja córka została nie przyjęta do przedszkola z powodu , że w dwóch
          podwarszawskich przedszkolach złozyłam wnioski poniewaz sadziłam ze jak w
          jednym małej nie przyjmą to zawsze jest szansa ze w drugim sie znajdzie
          mniejsce .
          Jednak wyszło tak jak dziś sie dowiedziałam na rozmowie z Panią Dyrektor ze
          pomimo iż spełniamy wymogi (pracujemy oboje)to z powodu ze złożone zostały 2
          wnioski w dwóch przedszkolach AUTOMATYCZNIE ODRZUCILI NASZ wniosek czego
          efektem jest to że nasza córka nie pojdzie (jak by pójść mogła gdybym złożyła
          wniosek w jedej placówce przedszkolnej )do przedszkola . Pozostało mi tylko
          odwołanie sie jednak i tak od 1 września nie trafi tylko jak jakieś dziecko
          zrezygnuje.
          Prosze o rade jak w tej sytuacji postąpic czy dyrekor tego przedszkola
          postepuje zgodnie z ustawami .Dodam że jak składałam wnioski to żadna z
          dyrektorek mnie o czymś takim nie poinformowała oprócz tego że muszą być
          stempelki zakładów pracy .pozdrawiam zaneta
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.05.06, 10:09
            Proszę oczywiście napisać odwołanie, w którym opsze Pani wszytko co przemawia za
            przyjęciem dziecka ale jeśli faktycznie nigdzie na ogłoszeniach o zapisach nie
            było informacji, że zgłoszenie dziecka do dwóch przedszkoli dyskwalifikuje je w
            obu przedszkolach proszę napisać skargę do Wydziału Oświaty w gminie pod, które
            należą przedszkola. Zawsze pozostaje jeszcze kuratorium. Tylko tyle przychodzi
            mi do głowy. Pozdrawiam
    • sylwiajackowiak2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.05.06, 10:11
      dzień dobry .moja córeczka dostała sie od września do przedszkola ma 2i 8
      miesiecy,martwi mnie jednak ten problem że czasami zdarza jej sie zrobić siusiu
      w majtki,czy to nie bedzie problemem w przedszkolu
      • kwirynia Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.05.06, 11:51
        Myślę, że nie powinnaś się martwić (ja miałam podobny przypadek). Przed Tobą
        długie 3 miesiące, a tu naprawdę może się dużo zmienić
        Pozdrawiam
        Ania

p.s. A jak jej się zdarzy, to cóż - tak bywa. Mojej córce zdarzało się nawet w
        drugiej grupie, wprawdzie sporadycznie (raz czy dwa razy), ale jednak.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 24.06.06, 18:34
        Nie ma się czym aż tak przjemować, najważniejsze to ćwiczyć dalej, a przedszkolu
        pozostawiać bieliznę na zmiane w razie wypadku.
    • kwirynia Jazda na rowerach w przedszkolu 21.05.06, 11:49
      WW przedszkolu mojego dziecka, na podwórku dzieci jeżdżą (a niektóre szaleją)
      na rowerach. Według mnie nie ma tam miejsca na jazdę dzieci na rowerach. Dzieci
      jest dużo a podwórko nie jest wystarczających rozmiarów na taką atrakcję. Moje
      dziecko często mówi, że niektórzy z kolegów jeżdżą bardzo szybko, często
      hamując w ostatniej chwili, bądź w ostatniej chwili skręcając. Co PAni wogóle
      myśli o jeździe dzieci na rowerach w przedszkolu? Może jestem przewrażliwiona,
      ale boję się, że dopiero jak coś się stanie to dopiero ktoś się nad tym
      zastanowi.
      Pozdrawiam
      Ania
      • przedszkole2 Re: Jazda na rowerach w przedszkolu 24.06.06, 18:35
        Posiadanie scieżki rowerowej w przedszkolu to super pomysł ale oczywiście
        organizacja korzystania z niej musi być przemyślana. Prosze porozmawiac z
        dyrektorką na temat bezpieczeństwa, może nie wszyscy pracownicy zdają sobie z
        tego sprawę. Ale sam pomysł sciezki jest super.
        • kwirynia Re: Jazda na rowerach w przedszkolu 26.06.06, 22:53
          Problem polega właśnie na tym że żadnej ścieżki nie ma, a dzieci jeżdżą
          (szaleją) na rowerach pomiędzy innymi bawiącymi się dziećmi.

Pozdrawiam
          Ania
    • sylwia.wk Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.05.06, 13:14
      jakie sa kryteria przy przyjeciach by dziecko zostalo przyjete do przedszkola.
      wieliczka.
    • newsolutions Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.06.06, 13:08
      Dzien dobry,
      Szukam przedszkola niestety o tej porze roku, to wyłącznie prywatnego, bo w
      panstwowych wszystkie miejsca sa zajete, najlepiej w środmiesciu, w okolicy
      Nowego Światu.
    • mam4lata Przedszkole a prawo... 20.06.06, 23:01
      Mam zapytanie o to:
      - jak rozumieć Dyplom Menedżera Oświaty. Co to oznacza?
      - czy przedszkole "państwowe" może starać się o dotacje z innych miejsc niż
      Wydział Oświaty/Gminy np Fundusze Unijne......
      - i jak to jest z współpracą Dyrektor-Rodzice
      Będę wdzięczna za odpowiedź.
      Pozdrawiam
      • filbico Grupy mieszane ze względu na wiek 24.06.06, 11:08
        Witam Panią!
        W przedszkolu zostało przyjętych 43 czterolatków, z tego utworzono jedną grupę
        czterolatków (27 osób), a resztę dzieci dołączono LOSOWO po trochu do
        trzylatków i pięciolatków. Czy to jest zgodne z prawem? Czy mam jakieś szanse,
        aby mój czterolatek został przeniesiony z trzylatków do swojej grupy
        wiekowej??? Jak tę sprawę najlepiej rozwiązać? Pozdrawiam.
        • przedszkole2 Re: Grupy mieszane ze względu na wiek 24.06.06, 18:30
          Grupy mieszne to nic złego i tak naprawdę rodzic nie ma na to za bardzo wpływu,
          bo to dyrektor organizuje przedszkole i może miec grupy mieszane. Z drugiej
          strony, może to było jedyne wyjście żeby przyjąć aż taka ilośc dzieci? Program 3
          i 4 latków jest bardzo zbliżony, a 4 latki beda "podciągać" grupe w górę. Ale
          jeśłi Pani zalezy to najlepiej porozmawiac z dyrektorem.
        • sylwia.wk Re: Grupy mieszane ze względu na wiek 26.06.06, 13:28
          ale u nas takie grupy sa np.tylko na 5godz dziennie bez wyzywienia oraz wycieczek.
      • przedszkole2 Re: Przedszkole a prawo... 24.06.06, 18:28
        Każdy dyrektor żeby stać się dyrektorem musi miec skończone zarządzanie oswiatą,
        niektórzy kończa jeszcze inne np. takie o którech Pani napisała. Aby zarządzać
        przedszkolem trzeba być dobrym menedżetem bo innaczej się nie da. Co do
        funduszów unijnych to są dla przedszkoli ale raczej tych w biednych rejonach
        Polski a w przypadku innych trzeba miec duże wkłady własne w inwestycję unijną
        co tak naprawdę jest raczej nie możliwe. Co do współpracy to moglabym tu napisac
        rozprawę na ten temat, prosze napisać o co dokładnie chodzi.
        • mam4lata Re: Przedszkole a prawo... 24.06.06, 21:59
          Bardzo chętnie opisze naszą sytuację. Pytanie tutaj czy na priv?
          Pozdrawiam
          • mam4lata Re: Przedszkole a prawo... 24.06.06, 23:25
            sprawa jest na tyle iż opisanie jej na forum nie do końca powinno mieć miejsce,
            więc jeśli można bardzo chętnie napiszę na gazetowy. Pozdrawiam
            • tisen wytyczne do projektowania przedszkoli 26.06.06, 21:08
              Witam
              Poszukuję wytycznych programowo — funkcjonalnych projektowania przedszkoli.
              Jakie akty, czy ustawy są obecnie aktualne?
              Dziękuję z góry
              Karolina
              • jtsky wykształcenie pań w przedszkolu 26.06.06, 22:16
                Witam, mam pytanie: jakie wykształcenie muszą mieć osoby pracujące w
                przedszkolu- chodzi mi o wychowawczynie , czy wystarczy średnie czy musi być to
                tytuł magistra, i czy jest jakaś różnica jeśli pani uczy 3 latka lub 6 latka
    • miszelina w sprawie higieny 28.06.06, 11:39
      Witam,
      mam nadzieję, że moje pytanie pojawi się w odpowiednim miejscu .
      Mam wrażenie, że sytuacja występująca u mojego syna w przedszkolu nie jest
      prawidłowa. Zastanawia mnie temat ręczników. Jak w wielu innych przedszkolach,
      tak i w naszym, rano i popołudniu powstają zbiorcze grupy. Zazwyczaj są to sale
      3 latków. I teraz mój dylemat - co z ręczninkami? W łazienkach wiszą oznaczone
      odpowiednimi, zgodnymi z tymi w szatni, obrazkami. W swojej sali dziecko
      korzysta ze swojego a w innej? Na moje pytanie Panie odpowiedziały że w innej
      sali dziecko używa ręcznika oznaczonego odpowiednim obrazkiem, tyle tylko że
      ten ręcznik przypisany jest innej osobie! Każda grupa ma te same obrazki, czyli
      jeżeli dziecko ma szafkę z lalką, to ręcznik też z lalką, zmieniając sale, po
      skorzystaniu z toalety ręce wyciera do ręcznika z lalką, które ma dziecko z
      innej grupy. Przepraszam za chaos i łopatologiczne tłumaczenie. Mam nadzieję,
      że zostanę zrozumiana. Czy to norma?
      pozdrawiam
      miszelina
      • przedszkole2 Re: w sprawie higieny 28.06.06, 21:33
        W każdej łazience powinien byc i zazwyczaj jest dodatkowo ręcznik papierowy na
        takie okoliczności.
        • miszelina Re: w sprawie higieny 29.06.06, 08:00
          Bardzo dziekuję za odpowiedź.
    • blou1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.06.06, 12:41
      Jakie przepisy prawa regulują kwestię ustalania opłat za przedszkole i dopłat
      za dzieko niezameldowane na terenie miata, w którym jest przedszkole do którego
      trzeba dziecko posłać.
      Użyłam celowo słowa trzeba!
      Moje dziecko nie zostało przyjęte do przedszkola, ja jestem na urlopie
      wychowawczym na drugie dziecko.
      Jestem mieszkanką podwrocławskiej miejscowości.
      Odnodnoszę wrażenie że ma miejsce niejaka dyskryminacja dzieci spoza miasta. A
      to dlatego, że ja miałam do wyboru jedno przedszkole, pod które syn "podlega" a
      dzieci z Wrocławia mają wiele. Jeżeli zdecyduję się posłać syna do przedszkola
      w mieście muszę dopłaćić, i opłata wzrośnie do kwoty 650zł!!!
      Więc ponawiam pytanie, skąd te astronomiczne kwoty!
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.06.06, 21:35
        Te przepisy ustala uchwałą organ prowadzący czyli zazwycxaj miasto, gmina itp.
    • lahesis Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.06.06, 13:13
      Witam,
      interesuje mnie następująca kwestia czy przedszkole może odmówić przyjecia
      dziecka na 4-5 godzin, bo jak usłyszłam " nie naleza do grupy, która przyjmuje
      takie dzieci na "pół etatu"". I czy prawdą jest, że musi być specjalna grupa
      dla takich dzieci. W tym drugim przypadku nie widze związu i sensu...?
      Mój synek ma dopiero 14 miesięcy, ale za rok planuje go oddać do przedszkola i
      słyszałam, ze zapisy na dany rok szkolnyrobi się już rok wcześniej... Co też
      mnie zastanawia

pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.06.06, 21:37
        Nie bardzo rozumiem o czym Pani pisze. Oczywiście organizuje się grupy 5
        godzinne ale jeśli takich nie ma dziecko 5 godzinne może być w grupie
        działającej na caly etat. Oczywiście pierwszeństwo maja zazwyczaj dzieci
        zgłoszone na cały dzień przedszkolny ale to różnie bywa w zależnosci od
        sytuacji. Organizację przedszkola i czas pracy grup oraz zasady przyjmowania
        powinna Pani zanaleźć w statucie przedszkola. pozdrawiam
    • nunik Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 29.06.06, 23:56
      Znalazłam ustawę o systemie oświaty. Moje dziecko idzie do przedszkola. Mam
      pytanie czy przedszkole respektuje tę ustawę jeżeli mam zamiar wysłać dziecko
      na 5 godzin. Kto powinien wyrazić zgodę: Dyrektor, Gmina. Czy pisać jakieś
      pismo. Jak to przedstawić aby pozytywnie było rozpatrzone

Każde dziecko w wielu od 3 do 6 lat ma prawo do bezpłatnej opieki w przedszkolu
      przez pięć godzin dziennie (art. 6 i 14 ustawy z 7 września 1991r. o systemie
      oświaty, tekst jednolity: Dz. U. z 1996 r. Nr 67, poz. 329, zmiana: Dz. U. Nr
      106, poz. 496 i rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 21 maja 2001 r. w
      sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół, Dz.
      U. Nr 61, poz. 624);
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.07.06, 13:35
        WIele miast respektuje ten przepis, jest to tzw. podstawa programowa, w czasie
        ktorej nie placi pani opłaty stałej, ale zazwyczaj płaci sie oplatę na radę
        rodziców, zajęcia dodatkowe, jeśli dziecko na cos chodzi, wyżywienie itd. Ma
        Pani za darmo opike nauczycieli i korzystanie z podstawowych uslug przedszkola.
        Jednak prosze panietać, że jeśłi przedszkoli jest za malo w okolicy to
        pierwszeństwo do przyjęcia mają dzieci zapisane na caly dzień. Jeśli chodzi o
        wyrazenie zgody to zwyczajnie pani zglasza zapisujac dziecko do przedszkola, że
        będzie ono chodzić na 5 godzin. Ważne jest też, że te 5 godzin są sciśle
        ustalone, jest to czas realizocjo podstawy programowej czyli zazwyczaj od 8 do
        13 godziny.
    • solka11 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.07.06, 22:40
      Witam,
      skorzystam z Pana uprzejmości, jeśli można, i zapytam o radę. Chcę starać się o
      przyznanie miejsca dla dziecka (wóczas 3 latka) w przedszkolu państwowym, w
      naborze w roku 2007. Jestem zamężna, ale równocześnie w tygodniu
      jestem "samotną matką", gdyż mój mąż przez 5 dni mieszka i pracuje w innym
      mieście. Czy taka sytuacja może być uznana, jako "samotne wychowywanie dziecka"?
      A jeśli tak, to jak ją prawidłowo udokumentować?
      Z góry dziękuję za pomoc.
      solka11
      • solka11 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 05.07.06, 22:46
        Przepraszam bardzo PANIĄsmile. Zmylił mnie ten "dyrektor", zanim wczytała się w
        treść listów...
        solka11
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.07.06, 20:23
        Samotna matka, to ta ktora jest faktycznie samotna czyli nie mieszka z ojcem
        dziecka i nie prowadzi wspołnego gospodarstwa pod wzgledem finansowym. Własnie
        dlatego mają one przywileje, że utrzymanie domu i dziecka jest na ich barkach i
        gdyby nie mialy dziecka w przedszkolu, nie moglyby utrzymać siebie i dziecka. W
        sytuacji samotnego wychowywania pisze się to w karcie ale dyrektor może zażadać
        dokumentu prawnego ( akt rozwodu, dowód osobisty matki jeśłi nie jest mężatką i
        np. oswiadczenia ). Pozdr.
    • przedszkole2 Przerwa wakacyjna 06.07.06, 20:25
      rownież na moim wątku, czas na urlop zasłużony. Życzę forumowym rodzicom udanych
      wakacji. Do zobaczenia we wrześniu.
    • malutka.j.g Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 07.07.06, 20:01
      chciałabym zapytać czy dziecko urodzone w marcu 2005 roku może zostać przyjęte
      doprzedszkola do tych grup łączonych które są we wrocławiu 2 i 3 latków chociaż
      miałoby np 20 miesięcy i rocznikowo by się nie zgadzało.
      • mama_ameleczki Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.07.06, 15:23
        Witam. chciałabym również zapytac o kilka bardzo ważnych dla mnie spraw.
        Dostałam propozyce pracy w Warszawie, ponieważ mam tu rodzine zdecydowalabym sie
        tu przenieść, ale słyszałam, że w Warszawie dziecko do przedszkola trzeba
        zapisywać pół roku wcześniej, czy mam jakiekolwiek szanse, zeby od września
        przyjęto moją córcie do przedszkola? W elblagu- tam gdzie mieszkam obecnie jest
        zapisana czy ten fakt zwieksza nasze szanse? Interesuje mnie konkretne
        przedszkole na Tarchominie, ponieważ do niego bedzie chodzila córka mojej
        kuzynki i bedziemy sobie pomagały(raz ona odbierze dzieci raz ja). Dodam
        jeszcze, ze jestem samotna matką, a przeczytałam wczesniej, że dzieci samotnych
        matek maja pierwszeństwo. Moja córka ma dopiero 2,5 roczku, ale w tym wieku
        przyjmuje sie juz dzieci do przedszkola?- w moim mieście nie robili problemu. Z
        góry dziękuje za odpowiedz.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.08.06, 19:10
        Nie jestem wstanie odpowiedzieć na to pytanie gdyż według obowiązujących
        przepisow przedszkole jest dla dzieci w wieku od 3 roku życia, w wyjątkowych
        wypadkach od 2,5. Natomiast wg. psychologii okres przedszkolny w rozwoju dziecka
        to rownież wiek od 3 do 7 lat.
    • annap6 Zasady przyznawania przedszkola 12.07.06, 08:31
      Jakie są zasady przyznawania przedszkola, co jest brane pod uwage , jakie
      warunki musza spełnić rodzice?
      • przedszkole2 Re: Zasady przyznawania przedszkola 18.08.06, 19:11
        Odpowiedzi prosze szukać w ponizszych postach, udzielalam jej wiele razy.
    • kar2002 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 23.07.06, 22:55
      Witam!
      Czy prawdą jest, że dziecki które bardzo chorują w przedszkolu wkońcu z tego
      wychodzą. Mialam ze swoim synem dwie próby- nie wytrzymalam i wypisalam go z
      przedszkola. Może to bląd ale jak jest w praktyce, czy takie dzieci w końcu
      przestają tak często chorować. Wiem, że to sprawa indywidualna ale proszę o
      jakąś podpowiedz.
      Pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.08.06, 19:12
        Z moich obserwacji każdy, kolejny rok w przedszkolu, u większości dzieci , to
        mniej chorób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka