Dodaj do ulubionych

przedszkole montessori

26.04.05, 18:21
czy ktos ma dziecko w takim przedszkolu i moglby opisac typowy dzien zajec
dla 3 latkow albo mniejszych dzieci (zreszta starsze tez moga byc).czy wy
jako rodzice jestescie zadowoleni i czy dzieci chetnie chodza do takiego
przedszkola. a moze ktos ma porownanie z przedszkolem 'tradycyjnym'?
wlasnie sie zastanawiam czy nie wyslac dziecka do montessori.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • oksanka5 Re: przedszkole montessori 26.04.05, 19:49
      Witam,
      Ja już prawie mam.
      Chodzimy z synkiem na zajęcia "zielony dom" do Klubu Przedszkolaka Montessori w
      Gdyni Orłowie. Starszy syn chodził do tradycyjnego przedszkola. Jestem na 100%
      zdecydowana na montessori wogóle nie ma porównania. Muszę szukać czegoś w
      Warszawie ( na 90% wyjeżdżamy w czerwcu) ale napewno będzie to montessori.Jak
      jesteś z Trójmiasta to polecam zobaczyć montessori w Orłowie na Akacjowej .
      Mają też fajną stronę www.montessori.sopot.pl Jest tam trochę o pedagogice
      montessori - warto przeczytać.

• blum5 Re: przedszkole montessori 26.04.05, 20:06
        wlasnie czytam o pedagogice montessori i najbardziej zastanawia mnie ta lekcja
        ciszy i czy moje dziecko potrafiloby sie wyciszyc.
        • aaania Re: przedszkole montessori 27.04.05, 16:25
          Córka chodzi na razie na zajęcia adaptacyjne, ale co nieco już wiemy. Lekcje ciszy? U nas są to zajęcia dydaktyczne w jednym z pokoi, spokojna praca z materiałem dydaktycznym; podczas pracy mówimy przyciszonym głosem, nie biegamy po sali (jak ktoś ma ochotę pobiegać, to może wyjść z pokoju i pobiegać w innym), pracujemy z panią, albo samemu, albo w grupie, to zależy od dnia, nastroju dzieci (w czym dziś chcą pracować)...
          Ale nic na siłę. I to jest rewelacja! A co do reguł, to dzieci szybko je akceptują i same potrafią się przywołac do porządku...
          To taka lekcja koncentracji, bardzo przydatna, moim zdaniem.
          Dla mnie najbardziej zaskakującym odkryciem było to, że dzieci potrafią naprawdę rewelacyjnie (i spontanicznie) same sobie organizować czas, wzajemnie sie od siebie uczyć, sobie współtowarzyszyć, a to wszystko przy dyskretnej asyście pani wychowawczyni...
          Pozdrawiam
      • maurika Re: przedszkole montessori 04.05.05, 23:34
        Hej...

my włąśnie z Montessori w Gdyni przenieśliśmy się do Warszawy. Oczywiście
        rownież do Montesori. Jeśli potrzebujesz jakiejś informacji...daj
        znać..zdecydowanie widzieliśmy wszystkie przedskzola montessori w wwiewink))

pozdrawiam,

Jana, mama Kajetana
        • aaania Re: przedszkole montessori 05.05.05, 20:17
          A możesz napisać które warszawskie zrobiło na Tobie najlepsze wrażenie i dlaczego? Jak długo dziecko chodzi do przedszkola Montessori? Jakie widzisz pozytywy? A może jakieś wątpliwości?
          • maurika Re: przedszkole montessori 08.05.05, 22:51
            Hej,

mogę o tym wszystkim napisać, oczywiście. Nasz syn chodzi do MOntessori od
            listopada 2004. Bardzo pozytywne wrażenie zrobiło na mnie przedszkole w Ursusie.
            Sympatyczne miejsce, gdzie dzieciaki czują sie dobrze i bezpiecznie. Pani Dorota
            Rotowska - właścicielka jest osoba zaangażowaną... Nasz Maluch nauczył się wielu
            rzeczy i z całym sercem polecam. Watpliwości? Kąciki religijne i zajęcia
            dodatkowe . Jeśli masz jeszcze jaieś pytania, pisz na priv maurika@gazeta.pl

pozdrawiam,

J.
            • monikapm Re: przedszkole montessori 09.05.05, 12:34
              napisz cos więcej na formum, moje dziecko chodzi do przedszkola państwowego,
              ale zawsze mnie montessori interesowało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka