Dodaj do ulubionych

Logopeda w przedszkolu

02.06.05, 21:07
Witam!
Mam pytanie: czy w przedszkolach do których uczęszczają wasze dizeci można
kozystać z fachowej porady logopedy?
W przedszkolu mojego dziecka tak, lecz muszę przyznac ze jest to tylko
przepychanie go do poradni....
Tomek ma problemy z wymową, ale jego wady z dnia na dzień sa coraz mniejsze.
Niedawno polecono mi film dotyczący logopedii.
Zachęcam do zaglądnięcia na stronkę:

www.smokszczepan.pl

Pozdrawiam wszystkie mamy smile
Obserwuj wątek
    • janeausten1 Re: Logopeda w przedszkolu 03.06.05, 13:18
      W przedszkolu mojego syna jest pani logopeda. Najpierw "bada" dziecko i stawia
      diagnozę. Od rodziców zależy czy zapiszą dziecko na ćwiczenia (są dodatkowo
      płatne). Mój syn ćwiczy. Ja ustaliłam z Nią dni i godzinę zajęć, bo zajęcia są
      prowadzone indywidualnie. Syn ma zeszyt do logopedii, do którego wpisywane są
      ćwiczenia do powtarzania w domu.
      Ale przyznam się, że syn chodzi do prywatnego przedszkola.
    • gosia_grabosia Re: Logopeda w przedszkolu 03.06.05, 16:22
      U mojej córci "pani Logopedia" - tak ją nazywają dzieci smile - jest zatrudniona na
      3/4 etatu i przyznaję, że to dobry pomysł. Jeśli dziecko ma wadę, to prowadzi
      zajęcia indywidualnie, każde ma założoną teczkę z ćwiczeniami, a my co jakiś
      czas dostajemy wytyczne jak ćwiczyć w domu.

Nie płacimy dodatkowo, a przedszkole jest państwowe.

Pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: Logopeda w przedszkolu 03.06.05, 21:54
        W przedszkolach na terenie miasta st. W-wy, zgodnie z zasadami organizacji
        określonymi przez miasto mają zatrudnionych logopedów. Przypada mniejwięcej
        jeden logopeda na 200 dzieci - czyli dwa przedszkola. Nie jest to źle, bo
        przeciętnie w przedszkolu jest 20 - 40 dzieci z róznymi problemami. Najbardziej
        intensywnie prowadzi się zajęcia z 5 i 6 latkami. Młodsze dzieci sa raczej
        tylko diagnozowane i mają dane zalecenia do domu. Jednak jeśli jest większy
        problem to obejmuje sie dzieci stałą opieka od początku przedszkola. rodzice
        muszą wspópracować z logopedą, to warunek. Bo ćwiczenia nawet 20 minutowe 2
        razy w tygodniu z logopedą to mało. Musi być praca w domu. Logopeda np. pracuje
        nad wywołaniem głoski, a rodzice utrwalają to poprzez ćwiczenia zadane przez
        logopedke do domu. Oczywiście wszystko jest nieodpłatnie.
        Pozdrawiam
    • gosiat Re: Logopeda w przedszkolu 05.06.05, 09:55
      >Zachęcam do zaglądnięcia na stronkę:
      >
      > www.smokszczepan.pl

Czy kupiłaś ten film - czy warto???
    • konstantynka Re: Logopeda w przedszkolu 05.06.05, 11:06
      Witam!
      Jestem logopedą, pracuję w przedszkolach. 10 godzin w tygodniu pozwala na
      regularną pracę z 3 i 4 grupą oraz trudniejszymi przypadkami z grupy 2.
      Pozostałe dzieci z grup młodszych zostały zdiagnozowane, a ich rodzice
      otrzymali zestawy ćwiczeń do pracy z dzieckiem w domu. Staram się pracować z
      dziećmi w sposób najbardziej dla nich atrakcyjny, bo to podnosi skuteczność
      ćwiczeń, dzieci mają zeszyty, które zabierają do domu, jednak nie wszyscy
      rodzice chcą uczestniczyć w terapii - po prostu nie pracują z dziećmi w domu,
      mimo że staram się ich uświadomić, że ich zaangażowanie jest niezbędne dla
      osiągnięcia sukcesu przez dziecko.
      Co do Smoka Szczepana - filmu nie widziałam, ale nie sądzę, aby jakikolwiek
      film mógł samodzielnie wyleczyć dziecko z wady wymowy! Każde dziecko to
      przypadek indywidualny, a film może wspomagać rozwój mowy dziecka, wspierać
      terapię logopedyczną, ale nie może jej zastąpić, jak sugeruje hasło reklamowe
      na stronie Smoka Szczepana!!!
      • karbownica Re: Logopeda w przedszkolu 05.06.05, 14:13
        Proszę koniecznie zobaczyć ten film - on jest naprawdę genialny.
        Nie wiem jak to jest mozliwe ale moje dziecko siedzi przed telewizorem i
        ćwiczy, do czego wcześniej nie mogłam go namówić.
        Dodam jeszcze, że podpiało się pod filmem wielu logopedów,
        takich samych jaki i Pani. smile
        • konstantynka Re: Logopeda w przedszkolu 06.06.05, 14:22
          Na pewno go zobaczę! Cwiczenia logopedyczne dla małych dzieci powinny być
          zabawą i to wspaniale, że powstają pomoce, które zachęcą dzieci do ćwiczenia w
          domu. Dzięki temu praca logopedy będzie bardziej efektywna. Jak już napisałam
          wszelkie ćwiczenia spełnią doskonale swoją rolę w profilaktyce logopedycznej i
          leczeniu zaburzeń i wad wymowy i pod tym się podpisze każdy logopeda smile Ktoś
          jednak musi pokierować terapią, bez logopedy się nie obejdzie, choć tak
          sugerują autorzy filmu i z tym jednym się nie zgadzam. Cieszę się, że Pani
          dziecko ćwiczy wraz z filmem, to z pewnością zasługa Smoka Szczepana, która
          zaprocentuje w terapii, dlatego życzę jak najczęstszych ćwiczeńsmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka