Dodaj do ulubionych

Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dziecko?

18.08.05, 11:34
Moj synek skonczy 3 latka na poczatku stycznia. Zastanawiamy się czy posłac
go do przedszkola od stycznia czy dopiero od wrzesnia 2006 (wtedy jego
rocznik rozpocznie rok szkolny). Ostatnio rozważamy wrzesień, ponieważ chcemy
uniknac rozczarowania naszego szkraba, ktory po pol roku bedzie musial
rozstac sie z kolegami i kolezankami z grupy i dolaczyc do swojego rocznika.
Z drugiej strony bardzo lubi bawić się z dziećmi i troszkę szkoda nam tych
straconych kilku miesięcy tym bardziej, ze od września idzie do innego
przedszkola jego 3 letnia (6m-cy starsza) siostra cioteczna i pewnie bedzie
jej zazdrościł. Powiedzcie jak było z waszymi pociechami.
Obserwuj wątek
    • ewis Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 18.08.05, 18:25
      Od września (zapisy będą od marca) imho.

A teraz jeśli chcesz mu zapewnić towarzystwo, poszukaj jakichś zajęć typu
      ratmika, gimnastyka czy inne sporty dla maluchów i niech się uspołecznia. A
      piaskownica na razie nie wystarczy?

Jego kuzynka jest rocznikowo o rok starsza więc logiczne że idzie do przedszkola
      o rok wczesniej. I do szkoły też pójdzie rok wczesniej. I być może też będzie
      jej zazdrościł, ale to nie znaczy że musi iść wtedy co ona.
    • monika.lobodzinska Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 19.08.05, 11:21
      zależy od dziecka.mój syn urodzony 30.01.02 jest przedszkolakiem od
      roku.zazwyczaj po pierwszym miesiacu w przedszkolu kilkoro dzieci rezygnuje,
      młody został przyjęty pod koniec września jako najmłodszy. integracja
      przebiegła bez wiekszych problemów, bez płaczu.syn uwielbia starsze dzieci,
      jest bezpośredni i karny, co nie przeszkadza mu rozrabiać na całego z kolegami
      na ogródku. miałam umowę z paniami wychowawczyniami dotyczącą jego dojrzałości
      i samodzielności, gdyby miał z tym problemy miał zostać jeszcze jeden rok w
      trzylatkach. nie było takiej potrzeby, został promowany do starszej grupy.a o
      jego dojrzałości szkolnej zadecyduje psycholog! na szczęście to za kilka
      lat smile))choć dzieci tak szybko rosną !
      drugi przykład : dziecko z końca grudnia, poszło do przedszkola ze swoim
      rocznikiem ale 2 miesięczne histerie przekonały rodziców o pozostawieniu syna
      jeszcze rok w domu! druga próba zostania przedszkolakiem zakończyła się
      sukcesem. zastanów się jak zachowa sie twój syn? i polecam rozmowę z dyrektorką
      i wychowawczyniami w wybranym przedszkolu. pozdrawiam !
      • aleksandra245 Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 19.08.05, 12:12
        Witaj!
        Moj maly w marcu skonczy 3 latka. Od wrzesnia idzie do przedszkola.Jest
        zapisany do grupy 2,5 i 3 latków. Na poczatku byl zapisany do zlobka, jednak
        zdecydowalam sie na przedszkole. Zobacze jak sobie poradzi, zawsze moge go
        wypisac z przedszkola. Wszystko zalezy od dziecka.
        • verdana Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 22.08.05, 22:05
          Moim zdaniem zależy to od dwóch rzeczy - samego dziecka - jesli jest dojrzały do
          przedszkola, to uważam, że może pójść jak najbardziej.
          I od przedszkola. Ja spytałabym dyrektorki, czy jest możliwość, aby szedł dalej
          ze swoją grupą - nie ma bowiem żadnego powodu, aby w przyszłym roku, jeśli
          dobrze się czuje w grupie, przenosić go znowu do maluchów. Zresztą będzie się
          chyba nie najlepiej czuł z dziećmi młodszymi (dzieci niezwykle szybko dorastają
          do poziomu grupy, z która chodzą). Bedzie niby maluchem, ale bedzie znał już
          wszystkie zabawy, panie itd. Jest to rok dla rozwoju intelektualnego i
          społecznego stracony. A jego koledzy "zuchy" moga się wręcz nabijać z "malucha",
          co został "na drugi rok". Tak było z urodzonym 1 I kolegą mojego syna z
          przedszkola.
          Powstaje oczywiście problem "zerówki" i szkoły. Ale na to jest jeszcze dużo
          czasu do zastanowienia - powtarzać zerówkę, czy posłać do szkoły o rok (a
          właściwie parę dni) wcześniej.
          • elka63 Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 24.08.05, 14:07
            Ja mam synka z początku lutego.Posłałam go przedszkola jak miał 2,5 roku.
            Pierwsze dwa tygodnie były bardzo ciężkie, chociażby dlatego ze do tego czasu
            był w domu ze mną. Ja pracowałam w weekendy, gdy mąż mógł zając sie synkiem.
            Potem synek zaakceptował przedszkole i bardzo lubi do niego chodzic.Teraz ma
            5,5 roku. Za dwa lata będę przechodzic to samo( w styczniu urodziłam kolejnego
            chłopca), i na pewno pójdzie do przedszkola jak skończy 2,5 roku.
            • elka63 Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 24.08.05, 14:10
              Aha, mój " powtarzał maluchy i nie było z tym zadnego problemu. Ze strony
              synka, oczywiscie.Zaakceptował swój rocznik i był dumny, ze zna starszych
              kolegów.
      • gugusiaczek Re: do monika.lobozinka 25.08.05, 15:37
        Moje dziecko jest rowniez ze stycznia i mimo uczeszczania w zeszlym roku
        do 'maluchow' i osiagniecia dojrzalosci o jakiej piszesz nie dostalo sie do 2
        gr z powodu braku miejsc.
        Z tych dwoch przypadkow wnioskuje tylko jedna ze to tylko dobra wola dyrekcji
        przedszkola zeby dziecko moglo trafic do tej czy innej grupy.
        Mnie mimo rozmowy z psychologiem i wieloma rozmowami z p.Dyr odmowiono,czytaj
        braku checi i dobrej woli poslania dziecka do 2 gr.Musi odbyc kolejny rok w
        maluchac ,bo jak uslyszalam-rocznik to rocznik.A ze zostaly przyjete inne
        dzieci do 2 gr.(i dlatego brak jest miejsca dla dzieci takich jak moje0 to juz
        inna historia
        • monika.lobodzinska Re: do monika.lobozinka 26.08.05, 14:03
          to bardzo przykre, dyrekcja zachowała się nie fair ! w naszym przypadku
          rozmowę o przynależności do danej grupy przeprowadziłam jeszcze przed
          przepisaniem dziecka. usłyszałam, że jeśli nie stanie na przeszkodzie brak
          dojrzałości delikwenta to dziecko będzie chodziło ze swoja grupą ( a nie ze
          swoim rocznikiem) aż do zerówki ! pozdrawiam M.
        • bea.334 Re: do monika.lobozinka 29.08.05, 18:55
          byłam w identycznej sytuacji.Przedszkole na Hawajskiej jest niepedagogiczne.Tu
          liczą się tylko cyfry a nie dzieci.
    • kati76 Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 25.08.05, 17:05
      Moja mała jest ze stycznia 2003 i nie dostała się do państwowego przedszkola z
      powodu braku miejsc. Posyłam ją więc do prywatnego, wolę to niż opiekunkę, a
      mała ciągnie do dzieci i widze, że bardzo lub się z nimi bawić.
      • anetadryba Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 06.10.05, 22:13
        Bardzo proszę o wyjaśnienie o co chodzi z tym styczniem???????? Nic nie
        rozumiem????????? Moje dziecko urodziło się w styczniu 2004 i chciałabym je
        posłać do przedszkola we wrześniu przyszłego roku (2006) - czy ędzie musiał
        powtarzać jaką grupę i jeśli tak to dlaczego??????????
        • pacynka27 Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 07.10.05, 09:33
          Chodzi o to że Twóje dziecko we wrześniu 2006 r nie bedzie rocznikowym trzylatkiem tylko dwulatkiem. Jeśli poślesz go do przedszkola jako tego rocznikowego dwulatka to we wrzesniu 2007 roku będzie trzylatkiem i planowo powinien bć drugi rok z trzylatkami czyli w maluchach.
          • edytek1 troszkę dystansu do sprawy 07.10.05, 11:12
            Moja corka jest z kwietnia 2002 wyraźnie przewyższa intelektem rówieśników.
            Poszła do przedszkola w styczniu 2005 ( miałą 2,9 l) pokochała to przedszkole,
            panią dzieci i walczyliśmy o to aby mała poszła ze swoją grupą. Dyrekcja
            powiedziała zdecydowanie NIE. Tłumacząc, że dla dziecka lepiej jest jak
            powtarza grupę 1 niż ostatnią. Były długie rozmowy małą oglądał psycholog ktory
            określił, że inetelektualnie super ale emocje są adekwatne do wieku.
            Były wakacje i stanęło na tym, że jeśli mamła wroci do przedszkola to do
            pierwszej grupy. W miedzyczasie nasi znajomi szukali zerowki dla córki ktora
            szła rok wczesniej całe przedszkole na szkołę była jeszcze niedojrzała
            znależć zerówkę dla niej było ciężko, bo żaden dyrektor nie chciał przyjąć
            takiego dziecka. Zerowka stałą się obowiązkowa i powtarzać ja można tylko z
            szczególnych przypadkach. Dziewczynka mogła zostac w przedszkolu, ale byłby to
            dla niej duży stres ( wszyscy poszli do szkoły ona nie)...
            Kiedyś tu na forum pani dyrektor jednego z warszawskich przedeszkoli
            powiedziała, że bycie młodszym dzieckiem w grupie wcale nie jest dla dziecka
            korzystne. Ewentualne braki mogą być zawsze zwalone wiek dziecka ( np. słabiej
            rysuje, bo młodsze) i mały problem moze urosnać do rangi "big" i ciagnać sie do
            szkoły.
            Moja córka poszła drugi raz do maluchów. Spotkała tu dzieci zarówno ze stycznia
            (w tym kilkoro powtarzających) i z grudnia ze swojego rocznika. W przedszkolu
            czuje sie dobrze. Cieszy się kiedy tam idzie odpadł nam rozstaniowy placz.
            Kiedy szła grupa była już wypłakana a kiedy wracała we wrześniu wracała do
            siebie. Do przedszkola chodzi sie bawić i tak traktuje to miejsce jako plac
            zabaw pod dachem. Wasze dzieciaki są jeszcze małe i trudno wyrokować o ich
            przyszłości tylko na podstawie tego, że urodziło sie w styczniu. Przed wami
            jeszcze wiele niewiadomych. Dziecko moze dużo chorować, mogą sie spelnić
            minisetrialne ambicje i do szkoły pójdą już 6 a nie 7 latki czy wtedy też
            poślecie malucha rok wcześniej czyli w wieku 5 lat?
            Poza tym fajnie jest być mamą nabystrzejszego dziecka w grupie . Odbierać
            najładniejsze rysunki i słuchac pochwał.
            • alex05012000 Re: styczniowe dziecko 07.10.05, 12:15
              moja córka jest z 5 stycznia, do przedszkola poszła od marca mając lat 3,3 a
              potem drugi raz ze swoim rocznikiem 2000 czyli powtarzała maluchy a właściwie
              kilka miesięcy maluchów, najpierw był pomysł aby szła z rocznikiem 1999 ale jej
              adaptacja do przedszkola była ciężka i manualnie jakoś tam nie nadążała za
              grupą i pani dyrektor mnie przekonała, jestem zadowolona z tego wyboru, córka
              sie przyzwyczaiła do nowej grupy, w której nota bene było jeszcze kilku
              takich "spadkowiczów", poza tym w ogródku i tak wszyswcy bawią sie razem, a
              jest spokój, żadnych psychologów nie musimy odwiedzać, a byłoby tak gdyby szła
              rok za wczesnie... zresztą ją bardziej interesuje wchodzenie na płoty niż
              pisanie liter i cyfr...niech ma dłuzsze dzieciństwo, łatwiej w szkole ... a w
              dorosłym życiu to i tak nie ma znaczenia...
              • anetadryba Re: styczniowe dziecko 07.10.05, 12:25
                Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Chciałam posłać swoje dziecko wcześniej do
                przedszkola aby miał kontakt z innymi dziećmi (uwielbia rówieśników), ale jeśli
                jest takie zamieszanie z powtarzaniem grupy to muszę się jeszcze głęboko
                zastanowić. Zupełnie nie zdawałam sobie z tego sprawy. Jeszcze raz dziękuję za
                wyjaśnienia i pozdrawiam.

• grazbed Re: Kiedy poslac do przedszkola styczniowe dzieck 07.10.05, 13:36
      Moja córka jest z 6 stycznia. Poszła do przedszkola od września jak miała 2,8 lat.
      Zaaklimatyzowała się bardzo dobrze, choć w każdej kolejnej grupie jest
      najmłodsza. Nie powtarzała żadnej grupy.

Teraz jest w III grupie i tę będzie musiała powtórzyć bo przedszkole jest
      3-grupowe. Prawdopodobnie też pójdzie do szkoły z wcześniejszym rocznikiem dzieci.

Myślę, jedak przede wszystkim zależy to od samego dziecka. Trudno generalizować
      ale na ogół tak jest, że jeśli dziecko dużo "bywa w świecie", mama nie jest
      tylko do jego dyspozycji, to dziecko łatwiej się przystosowuje do życia
      przedszkolnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka