Dodaj do ulubionych

Przedszkole jest fajne

25.08.05, 08:52
Bardzo dobry artykuł dla rodziców,którzy uważają,ze przedszkole to miejsce
służące jako przechowalnia.Na prawdę kobitki pracujące w przedszkolach to
specjalistki,które nie jedno dziecko "skrzywdzone" przez nadopiekuńczą mamusię
wyprowadziły na prostą.Poza tym robią o wiele więcej rzeczy niż te wymienione
w artykule-gorąco polecam tę placówkę!!!Mój Szymuś ma 4 latka,chodzi do
przedszkola publicznego i jestem bardzo wdzięczna nauczycielkom za ich pomoc.
Obserwuj wątek
    • edka29 Re: Przedszkole jest fajne 30.12.05, 09:44
      Ja uważam że moje dwie córeczki w przeczkolu zmieniły się na lepsze , nie dość
      że znają mnustwo pięknych piosenek na każdą okazję to mają mnustwo nowych
      pomysłów na zabawe , robią różne pracę > Mnustwo opowiadają jak to było
      fantastycznie w przeczkolu i jakie mają fajne koleżanki . że wstawaniem rano
      jest gorzej bo oboje z mężem pracujemy od 7.00 więc musze je budzić przed 6
      żeby zdążyć do pracy ale jak już wstaną to nie jest źle . Uważam że przeczkole
      to nie jest przechowalnia dla dziecka . Kontakt z rówieśnikami jest im bardzo
      potrzebny . Chociaż pierwsze dni były ciężkie bo płakały ogromnie tak przez
      prawie miesiąc ale przeszłyśmy przez to i teraz jest już dobrze , buziaczek na
      pożegnanie . One biegną do przeczkola każda na swoją grupę a ja do pracy
      • neta291 Re: Przedszkole jest fajne 30.12.05, 18:13
        do edka 29
        ja uważam że to dobrze że twoje obie córeczki chodzą do takiego przedszkola bo
        przy tobie za wiele by sie nie nauczyły, niestetysad mnóstwo i przedszkolesmile
        pozdrawiam
    • sdomitrz Re: Przedszkole jest fajne 30.12.05, 10:55
      Zgadzam się z treścią artykułu na 200%. Tak powinno być.

Przedszkole - t miejsce gdzie dziecko uczy się wielu nowych rzeczy, których
      często nie potrafią mu zapewnić rodzice. Przede wszystkim chodzi o kontakt z
      dziećmi (szczególnie w okresie od października do kwietnia, gdy nikt nie
      wychodzi na place zabaw), naukę zachowań społecznych, pomysły do zabawy.

Zawsze tak myślałam o przedszkolach, ale przecież nie zawsze jest tak fajnie.
      W moim przedszkolu dziecko bardziej przekorne, uparte lub energiczne jest
      odbierane jako udręka dla Pań. Wiem z Forum, że nie jest to wcale wyjątek, a
      raczej reguła. Nauczycielki same najczęściej wmawiają rodzicom, że przedszkole
      to raczej miejsce gdzie się posyła z konieczności - ile razy np. zarzucano na
      Forum mamom, które siedzą na macierzyńskim lub wychowawczym z drugą pociechą,
      że posyłają starsze dziecko do przedszkola dla własnej wygody. Ile razy tu
      wspomniano, że nakłaniają do odbierania dzieci już ok. godz. 15-00, a najlepiej
      jeszcze wcześniej. Nauczycielki oczekują, że rodzice najpierw nauczą dzieci
      wszystkiego, a dopiero potem wyślą do przedszkola - chodzi o samodzielnośc, ale
      również o zachowania społeczne. Ile mam zostało zmuszonych do zabrania dzieci z
      przedszkola, bo nauczycielki nie potrafią rozładować konflikty dziecięce,
      powstające najczęściej podczas zabawy.
      A co się dzieje, jak jakieś dziecko (3-4 - latek) nie umie np. rysować i szybko
      się uczyć i zdaniem nauczycielek jak tu określono w jednym z postów
      poniżej "nastawionych na sukces" - cytuję "nie spełnia norm, nie wypełnia
      programu".
      Przedszkole jest miejscem, gdzie dzieci uczą się poprzez ZABAWĘ. Spotykamy się
      jednak z sytuacją, że jest to prawie szkoła - wymogi, rygory, okrzyki,
      wydawanie ocen słownych ....
      Zmienić przedszkole? A gdzie jest gwarancja, że w następnym nie będzie tak
      samo - zbyt powszechne to jest zjawisko.
    • mikasz Re: Przedszkole jest fajne 30.12.05, 13:22
      Miło przeczytać, że Rodzice są zadowoleni z pracy nauczycieli w przedszkolu i
      nie wszyscy są do nich negatywnie. Życzę powodzenia i pozdrawiam
    • mamamilochy Przedszkole jest fajne 14.03.07, 08:38
      Proszę o radę, co mam zrobić z dzieckiem, w XI.07 wracam do pracy po urlopie
      wychowawczym (przesądzone) i chcę oddać dziecko do przedszkola (ma 3 lata) z
      tym, że nie wiem które przedszkole wybrać! W mojej miejscowości jest
      przedszkole, ale jak ja małego oddam przed siódmą, to odbiorze go mąż
      najszybciej o 16, a będzie i taki tydzień w miesiącu, że ani ja, ani mąż nie
      będziemy mogli go odebrać, wtedy musiałabym prosić kogoś obcego o odebranie mi
      dziecka. A jest też drugi wariant, żeby wozić go do innego miasta 15 km do
      przedszkola (tam gdzie mam pracę), i wtedy mogłabym liczyć na pomoc mojej mamy,
      tzn. dziecko odbierałaby o godz. 13 codziennie a potem czekaliby na mnie jak
      wrócę z pracy. Co sądzicie o tym.
      • nunik Re: Przedszkole jest fajne 17.03.07, 16:27
        Zdecydowanie takiego maluszka lepiej odbierać o 13. Od 7-16 to duzo godzin dla
        takiego maluszka. Chętniej bedzie chodził do przedszkola gdy po obiadku bedzie
        go odbierała babcia. O 7.30 jak przyprowadzam małą to jest nie więcej niż 10
        dzieci na całe przedszkole. Większość przychodzi na 8.30.
    • alento35 Re: Przedszkole jest fajne 13.04.07, 21:22
      Kiedy wysłałam dziecko do przedszkola, najpierw okazało się, że kłopoty w nim będą mieć dzieci, które nie lubią śpiewać "Jaworowych ludzi" i takie, które w wieku czterech lat już nie sypiają w ciągu dnia, a już na pewno nie na rozkaz, o godzinie 11 przed południem, w czasie minimum programowego, w czasie którego, jak mi się wydaje można robić inne rzeczy, na przykład bawić się. A właściwie kłopoty mają nie dzieci, tylko ich rodzice. Kiedy zostałam wezwana do przedszkola ze względu na ponoć niewłaściwe zachowanie dziecka, pani nie potrafiła mi nawet sensownie powiedzieć, co się stało. Krzyczała: "To ja się mam przed panią tłumaczyć?!" i powtarzała w kółko, że przedszkole jest po to, żeby dzieci się czegoś w nim nauczyły. Niewątpliwie. Tyle że to jakoś w najmniejszym stopniu nie wpłynęło pozytywnie na zachowanie mojego dziecka - ani specjalnie nie zaczęło pani lubić czy słuchać, ani nie zaczęło sypiać. Kilka osób, które miały co zrobić z dziećmi, zaczęło odbierac je przed 11. Nie widzę w tym sensu ani logiki. Cieszę się, że zdarzają się ciekawe przedszkola, ale jeśli na nie kogoś nie stać, bo jest prywatne, albo się nie ma samochodu, żeby dziecko do niego zawieźć, albo transport środkami komunikacji miejskiej trwa ponad godzinę... Pozytywny ton artykułu podnosi na duchu, ale jednak nie mam poczucia, żebym miała być szczególnie za coś wdzięczna, a jak w całej oświacie, zbyt często zdarzają się tu ludzie po prostu przypadkowi - nawet jeśli się zdarza, że mają potrzebne wykształcenie, niezbyt czują, co robią.
      • mim288 Re: Przedszkole jest fajne 17.04.07, 10:22
        Przedszkola bywają fajne i prywatne i państwowe, warto poszukać i nawet zawieść
        dziecko dość daleko. Moje jest wożone (co prawda samochodem) ale godzinę albo
        ponad. To nasz wybór - chcemy żeby córki miały fajnie w przedszkolu. Moja mama
        tego nie może zrozumieć - "przecież jest przedszkole koło domu". Tak jest -
        sama do niego chodziłam, ryczałam co rano przez cztery lata i powiedziałam
        sobie że moje dzieci tam nie pójdą (po moim trupie).
        • mamamilochy Re: Przedszkole jest fajne 18.04.07, 11:43
          Dzięki dziewczyny, muszę sobie to poukładać w głowie, jeszcze jest presja mojej
          teściowej, żeby dziecko posłać w miejscu, gdzie mieszkamy, ona wydaje dyrektywy
          z USA przez telefon, bo może przyjedzie i będzie odbierać dziecko. Aha i jeszcze
          buntuje mi męża (bo on chodził do tego przedszkola i było OK), kilka razy byłam
          w tym przedszkolu i nie mam zastrzeżeń, pani przedszkolanka jest bardzo miła, ma
          podejście do dzieci. Ale to zostawianie dziecka na tyle godzin to niezadługo?
          Moja mama znów twierdzi, że lepiej wozić dziecko, do miasta oddalonego 20 km
          (tam gdzie jak pracuję) i ona będzie je odbierać o 13 codziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka