Dodaj do ulubionych

przedszkole państwowe - ilu wychowawców na grupę?

15.09.05, 23:10
Czesc! Powiedzcie mi, drodzy doświadczeni Rodzice, jak to jest z tymi
państwowymi przedszkolami, tz ilu wychowawcow przypada na grupę? Ja posłałam
pierwszy raz małego do państwowego do najmłodszej grupy. Wiedziałam że będzie
27 dzieci ale mówiono też że będzie 2 wychowawców plus pomoc - woźna, czyli 3
osoby. Okazało się ze jest 1 wychowawca ( z super predyspozycjami, anielską
ciepliuwością i sercem), 1 pomoc (kompletnie się nie nadaje wg mnie: krzyczy
na dzieci w stylu: "No Zosiu nie becz (!), czego beczysz ? (!), mama
przyjdzie, to nie jedz jak nie chcesz, przestań już (!) ...itp", już nie
mówiąc o podejściu pedagogicznym. Woźna chwilowo na zwonieniu lekarskim, no
ale jak przyjdzie, to dowiedziałam sie ze ona będzie tylko od sprzątania po
dzieciach/ Tymczasem w grupe 3 latków drakońskie sceny: 3 dzieci non stop
płacze, 5 agresorów ustawia inne dzieci po kątach, 3 dzieci zalewa się w
łazience wodą (odkręca korki i nie umie zakręcić), 1 się nieomal oparzyło
gorącą wodą, 1 niechcący w zabawie kopnęło inne w głowę, że maluch aż się
zaniósł z płaczu i nikt nie wiedział dlaczego itp itd.. Ta jedna przemiła
wychowawczyni nie była w stanie zapanować nad sytuacją. Wszystko to widziałam
bo właśnie 1 raz małego zaprowadziłam i przez ten galimatjas pól godziny
stałam w drzwiach i nie wiedziałm czy bezpiecznie jest zostawić małego ...
Ponieważ mam nadwrażliwe i nerwowe dziecko i chodze do psychologa dla
rodziców ("jak wychowywać itd"), psycholog odradził takie przedszkole z racji
braku bezpieczeństwa. Jak jest u Was w przedszkolu? Przyjrzeliście się?
Obserwuj wątek
    • mama403 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 15.09.05, 23:48
      U nas w ubiegłym roku - 25 - dzieci było: 2 Panie, pani woźna i ... wszyscy co
      mogli pomagać i nadawali sie do tego. Tak przez miesiąc. A później 2 panie i
      woźna. Panie wymieniały się ok 11-12, a woźna była do ok 14-15.
      • synergie Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 10:17

• synergie Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 10:20
          Oj! Teraz odpowiedź:

Na jedną grupę przysługuje jeden wychowawca + ewentualnie pomoc.
          Bardzo często jednak dyrektorzy mając na względzie dobro maluchów i problemy z
          aklimatyzacją dzieci dokładają do najmłodszej grupy drugą panią nauczycielkę, a
          często gęsto same też pomagają.

warto zainteresować się ty, ZANIM wyśle się dziecko do przedszkola smile!
          M
    • thrier Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 10:45
      U nas na 27 dzieci 2 wychowawczynie + pomoc, z tym że panie się wymieniają i
      dodatkowo przychodzi stażystka/praktykantka.
      • gag10 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 10:52
        Oj to widzę, że u mnie luksus a myślałam że taki jest standard. Na ok. 30
        dzieci : 3 panie wychowawczynie plus 2 Panie pomoce. Przedszkole państwowe w
        Szczecinie.
        • edka05 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 12:35
          U nas dwie wychowawczynie na zmianę + pomoc + woźna + czasami jak trzeba przy
          jedzeniu i panie z kuchni pomagają. Jednego razu, jak przyszłam po córkę przed
          lezakowaniem to były w sumie aż 4 panie. Dwie rozkładały leżaczki i dwie
          szykowały dzieci do spania, siusiu , przebieranie itd. Przedszkole państwowe -
          grupa trzylatków, ale np. w czterolatkach jest już tylko jedna Pani na zmianie
          i ona to dobiero co ma robić, żeby towrzystwo ogarnąć. Byłam swiadkiem
          szykowania się średniaków na dwór, wychowawczyni musiała cały czas podniesionym
          głosem do nich mówić, bo nie sposób było ich doprowadzić do porządku.
          • edka05 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 12:36
            dodam tylko, że tez Szczecin
        • thrier Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 12:51
          Dlatego takie drogie big_grinDDDD
    • asiaap Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 13:23
      u nas w grupie jest 27 dzieci, 2 panie nauczycielki wymieniaja sie w ciagu dnia
      + 2 panie do pomocy
      pozdr
      asia
      • mamamukanka Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 14:18
        Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Znaczy ze to standard z liczba osób: 2
        wychowawczynie na zmianę plus pomoc plus pomoc (woźna), no z wyjatkiem Szcecina
        (rzeczywiście luksus!). Marna to dla mnie pociecha..Gdyby jeszcze ta pani do
        pomocy byla bardziej od serca , bardziej cierpliwa, to jeszcze by mnie to tak
        nie dołowało.. Ech.. co tu zrobić...
        • gag10 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 14:22
          U nas akurat panie do pomocy są super, mój Mały upatrzył sobie jedną i dzisiaj
          rano płakał bo jej nie było. Dopiero jak wychowawczyni ją znalazła i zawołała
          to sie uspokoił i pomaszerował z ciocia Renia na salęsmile Pozdrawiam.
          • beatrycze_b1 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 14:33
            Ja mysle,ze w Szczecinie to nie taki luksus ale inna sprawa,dodatkowa
            nauczycielka przysluguje jak w grupie jest kilkoro dzieci z jakimis wadami.Jest
            to wtedy tzw grupa integracyjna.No chyba,ze naprawde to wyjatek ..Trzeba tez
            rozroznic pojecie woznej i niani.Niania musi zajmowac sie tylko dziecmi,zas
            wozna jest zobowiazana do sprzatania,roznoszenia posilkow,odkurzania itp.Ja mam
            w grupie nianie,ktora tylko zajmuje sie dziecmi ,zas wozna oddzialowa
            sprzata,przynosi posilki,odkurza,sprzata po zajeciach itp.
            • mamamukanka Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 14:52
              No a jak jest rola "POMOCY" ?
              • beatrycze_b1 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 17:44
                mamamukanka napisała:

> No a jak jest rola "POMOCY" ?

Potocznie pomocą nazywa sie zarówno nianie ,jak i wozną odziałową ale zakres
                ich obowiązkow jest inny.
              • e_r_i_n Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 20.09.05, 12:30
                W przedszkolu mojego dziecka (panstwowe, Warszawa, 2 panie na zmiane 7-12 i 12-
                17) pani 'pomoc' rozstawia jedzenie, zbiera, rozstawia lezaki, pomaga sie
                ubierac. Typowe 'pomocowe' sprawy.
            • gag10 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 14:57
              Przedszkole do którego chodzi mój mały nie jest przedszkolem integracyjnym,
              zresztą w takim przedszkolu o ile się nie mylę grupy muszą być mniej liczne. Z
              tego co wiem to nie w każdym przedszkolu w Szczecinie tak jest, po prostu
              mieliśmy szczęście trafić do takiego i już. Pozdrawiam.
              • mamamukanka Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 16.09.05, 15:06
                No tak..Szkoda że sie wyprowadziłam ze szczecina (mieszkałam tam 25 lat). A
                teraz mam problem.. Cóż.
              • edka05 do gag10 16.09.05, 20:19
                A tak z ciekawości do którego chodzicie przedszkola ? Bo my na Jagiellońską "na
                Górce". Pozdrawiam
                • madzia.k1 Re: do gag10 17.09.05, 14:34
                  krasnoludki w krakowie

maluszki dzieci 25-wychowawczyn 4
                  sredniaki dzieci 25-wychowawczyn 2
                  starszaki dzieci 25 -wychowawczyn 3lub4
                  + wozna

• gag10 Re: do gag10 19.09.05, 10:26
                  Hej,, chodzimy do ŻACZKA, na rogu Felczaka i Monte Cassino. Pozdrawiam.
                  • edka05 Re: do gag10 19.09.05, 10:31
                    Słyszałam o Żaczku same dobre żeczy i sama miałam na niego chęć, jednak jest
                    trochę za daleko ode mnie. Pozdrawiam
    • 12m12 Re: przedszkole państwowe - ilu wychowawców na gr 20.09.05, 13:17
      Moja mała jest obecnie w 4-latkach(średniaki)ale w I grupie miała 2 panie na
      zmianę + dwa razy w tygodniu pani dyrektor plus dwie panie do pomocy też na
      zmianę,w czasie obiadu są dwie panie do pomocy + jedna wychowawczyni plus
      ewentualnie ktoś z kuchni w razie potrzeby dot.Warszawy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka