Dodaj do ulubionych

jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzyki w

25.01.06, 13:04
Obserwuj wątek
    • mama2000.2002 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 13:43
      W moim przedszkolu dość często. Nie wiem o jakiego typu dokładnie imprezy
      chodzi, ale ja je dzielę na mniejszego i większego kalibru.
      U nas są to:
      1.Pasowanie na przedszkolaka,
      2.powitanie jesieni, wiosny, lata, zimy
      3.Jesienna wycieczka do lasu
      4 Sprzątanie Świata
      5.Konkurs na płaskorzeźby z kasztanów
      6.Dzień Niepodległości
      7. kulig
      8. Wigilia z rodzicami
      9. Mikołaj
      10. Bal karnawałowy
      11. Ostatki
      12. Jesienne robienie przetworów
      13. Topienie marzanny
      14. Dzień Babci i Dzień Dziadka
      15. Dzień Dziecka
      16. Spotkanie wielkanocne
      17. Mikołajki (zazwyczaj wyjśćie do sali zabaw)
      18. 2 x w roku wyjście do kina
      19. Raz w roku wyjście do teatru
      20. Raz na dwa tygodnie koncert w przedszkolu
      21. Raz na dwa tygodnie jakiś konkurs
      22. 3 razy w roku przyjeżdżają jakieś zwierzaki
      23. Raz na 2 tygodnie teatrzyk w przedszkolu
      24. Zakończenie roku z dyskoteką
      25. Wycieczki typu: piekarnia, księgarnia, szewc - dość często
      26. Zimowa wycieczka do lasu - dokarmianie zwierząt

Chyba napisałam wszystko.
      A jak jest u Was?
      • aniaop Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 14:17
        Srednio 2 teatrzyki w miesiacu a wycieczki kilka razy do roku. Ok 5 razy do
        roku tez imperzy dla dzieci i rodzicow typu wystepy, festyn itp. I oczywiscie
        uroczystosci typowo przedszkolne: pasowanie, mikolaj, bal, zakonczenie roku itp.
    • mamasylwusi-1977 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 14:39
      A czemu Pani nic nie napisała?
      • piskorzatko Do mamasylwusi-1977 25.01.06, 19:54
        Obserwując Pani/a wypowiedzi można zaobserwować fakt, że chodzi tutaj tylko o
        zrobienie sensacji, a nie o dobro dzieci. Jednym słowem uwielbia Pan/i
        prowokować, a to z czegoś musi wynikać(z czego prosze odpowiedzieć sobie
        osobiście). Jednym słowem to żałosne i śmieszne, ponieważ sam/a Pan/i się
        pogrąża i gubi w swoich wypowiedziach. Tak na marginesie pozwoliłam sobie dodać
        pewną sentencję, a mianowicie:
        "Mądrość człowieka poznajemy po pytaniach jakie nam zadaje, a nie po jego
        wypowiedziach"
        Czasami warto się zastanowić na czym nam zależy.Proszę nie przyjąć tej
        sentencji osobiście, ale przeanalizować ją.
        • mamasylwusi-1977 do piskorzatko 25.01.06, 21:05
          Nie wiem czy zauważyłaś, jesteśmy na forum i każdy może powiedzieć to, co chce.
          Drażni mnie po prostu reklamowanie przedszkola przez panią dyrektor.
          Jak mam przyjaciółkę i kilka znajomych, których dzieci tam chodzą i wiem że nie
          wszystko wygląda tak różowo.
          Ja posyłając dziecko do przedszkola chciałabym poznać nie tylko pozytywne
          strony.
          Niektórym wystarcza to, co proponuje pani Iwona, ale nie wszystkim.
          W przechwalaniu jest świetna, szóstka z plusem.
      • mikolajek5 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 23:23
        mamasylwusi-1977 napisała:

> A czemu Pani nic nie napisała?

Oczywiście, już odrabiam zaległość:

Imprezy:
        -pasowanie na przedszkolaka
        -helloween
        - andrzejki
        - Spotkanie z Mikołajem
        - Wigilia
        - Bal karnawałowy
        - Dzień Babci i Dziadka
        - Ostatki
        - Powitanie wiosny i topienie Marzanny
        - Dzień Rodziny

- Wycieczki- od 4-latków- prawie w każdym miesiącu m.inn.- Kampinos (wycieczka
        prawdziwą parową ciuchcią wąskotorową), Warsztaty w Zachęcie (wielokrotnie),
        Kino, Teatr (połączone z warsztatami teatralnymi- kilka razy w roku), Warsztaty
        w Muzeum Etnograficznym, Zamek Magii i Czarów, Papiernia w Konstancinie, sale
        zabaw, wystawa Dinozurów, skansen w Kawęczynie, Muzeum Archeologiczne itp.
        - wycieczki lokalne m.inn: do Biblioteki (również na spotkanie z G.Kasdepke,
        czy piknik z Pippi), sklep zoologiczny, stomatolog, poczta itp.
        Dla wszystkich dzieci na terenie przedszkola m.inn.: koncerty z Filharmonii,
        teatrzyki, warsztaty naukowe z firmy Mad Science, spotkanie z postaciami
        Kubusia Puchatka i Tygryska, odwiedziny różnych zwierzaków, warsztaty
        przyrodniczo - geograficzne (m.inn. o Afryce) itp.- średnio co najmniej 2
        wymienione atarkcje na miejscu miesięcznie.
        Pozdrawiam
        Iwona
        • patka-uszatka do mikołajek5 26.01.06, 09:43
          Dzień Dobry Pani.
          Ponieważ niedawno przeprowadziłam się do nowych bloków obok ul. Dzieci Warszawy
          od jakiegoś czasu przyglądam się dyskusji na temat Mikołajka.
          Wiem, że do państwowego przedszkola nie mam zbyt wielkich szans, zaczęłam zatem
          interesować się czymś prywatnym.
          I powiem Pani szczerze, że reklamowanie przez Panią własnego przedszkola w -
          jak dla mnie - dość narzucający się sposób, zniechęciło mnie.
          Dla mnie, to jak ugotować zupę, usiąść do stołu i chwalić się jaka mi pyszna
          zupa wyszła.
          A co do imprez, o których pani pisała, to fakt są fajne i ciekawe, ale nie
          powaliły mnie aż tak bardzo. Każde przedszkole organizuje dzień babci, bal,
          pasowanie itp. (no może poza halloween, co mnie akurat cieszy, bo robienie na
          siłę Ameryki z Polski jest dla mnie istną durnotą), a wycieczki fajne, pewnie
          niepowtarzalne, ale czy aż tak odbiegające od wielu innych przedszkoli, to bym
          polemizowała.
          • mikolajek5 do patka-uszatka 28.01.06, 12:29
            Szanowna Pani

Ten wątek nie powstał żeby się przechwalać, czy też nie- ja przynajmniej nie
            miałam takich intencji. Taką informację (jaką znalazła Pani w poście) ,
            znajdzie Pani na kilku stronach internetowych- gdzie przedszkola podają swoje
            podstawowe informacje, taką informację znajdzie Pani również w b. niedalekiej
            przyszłości na naszej własnej stronie internetowej.
            Już dawno, nosiłam się z zamiarem, żeby taki wątek powstał- chciałam po prostu
            zobaczyć jaka jest praktyka ze strony innych przedszkoli- tych publicznych i
            niepublicznych. Zawsze warto się od innych czegoś uczyć. To chyba normalne, że
            chciałabym w jak największym stopniu spełnić oczekiwania Rodziców ( również w
            tej kwestii) no a przede wszystkim dać radość uczęszczającym do Mikołajka
            dzieciaczkom- również poprzez organizację dodatkowych atrakcji które wymieniłam
            w poście. Myślę, że taki wątek, nie będzie służył tylko mojej osobie ale wielu
            innym Rodzicom, którzy uzupełnią wiedzę o przedszkolach również o takie
            informacje- będzie to po prostu okazja do wymiany się między sobą kolejnymi
            informacjami o przedszkolach. Przecież temu chyba w końcu służy to forum.
            Mówi Pani że "A co do imprez, o których pani pisała, to fakt są fajne i
            ciekawe, ale nie
            > powaliły mnie aż tak bardzo......."- a jednak i Pani uzyskała pewną
            informację o przedszkolu. Czyli jak się okazało, powstanie takiego wątku
            przyniosło i Pani korzyść i pewnie przyniesie jeszcze nie jednemu Rodzicowi,
            który szuka przedszkola dla swojego maluszka. Może znajdzie jeszcze Pani tutaj
            informację w tym zakresie o innych przedszkolach w Ursusie czy okolicach- może
            mamy, których dzieci uczęszczają do tych przedszkoli będą chciały się podzielić
            z innymi Rodzicami takimi informacjami- no a jeżeli nawet, żadna z mam tego nie
            zrobi, to Pani, podczas wycieczki po różnych przedszkolach- na pewno nie umknie
            pytanie o dodatkowe atrakcje organizowane przez przedszkola- często Rodzice
            oglądając przedszkola zapominają o to zapytać.

Proszę się nie zniechęcać czy to do odwiedzenia Mikołajka, czy innych
            przedszkoli- warto zobaczyć wszystkie przedszkola, nawet te najbardziej
            krytykowane na forum- w końcu na jakiejś podstawie musi Pani wybrać przedszkole
            docelowe dla swojego maluszka. Informacje zamieszczane na forum są zamieszczane
            przez rożne anonimowe osoby- wydaję mi się że warto zawsze je osobiście
            zweryfikować - w końcu chodzi tutaj o Pani własnego dzieciaczka.

Serdecznie pozdrawiam.

Iwona
            Przedszkole Mikołajek

• przedszkole2 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 19:22
      Mam nadzieję, że zdajecie sobie Państwo sprawę, iż ilośc takich imprez
      uzależniona jest od wpłat rodziców na radę rodziców, bo w budżetach
      przedszkolnych nie ma miejsca na takie imprezy i atrakcje. Prawę mówiąc w
      tegorocznych budżetach przedszkolnych w W-wie nie ma też pieniędzy na pomoce
      dydaktyczne, badania lekarskie pracowników, czy nawet na środki czystościowe,
      nie wspomnę o np. konserwacjach czy innych waznych i koniecznych wydatkach.
      Przynajmniej takie są narazie plany, bo budżetów oficjalnych jeszcze nie ma i
      miejmy nadzieje, że to tylko były czarne przymiarki do budżetów, a nie faktyczne
      budżety. Pozdrawiam i cieszy mnie to , ze w przedszkolach mimo wszystko tyle się
      dzieje.
    • becbec5 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 26.01.06, 19:35
      Moje dzieci chodzą do państwowego przedszkola, które organizuje:
      pasowanie na przedszkolaka, dzień jesieni, zimy, wiosny, lata, topienie
      marzanny,Wigilia,mikołajki, Bal, Ostatki, spotkanie wielkanocne,Dzień dziadków
      i rodziny, happening z okazji pożegnania zerówkowiczów, dzień dziecka,
      wycieczki do lasu, do biblioteki, byliśmy we wrześniu w straży pożarnej i na
      policji, sprzątanie świata, przyjeżdżają zwierzaki, ludzie z koncertami i
      teatrzykami (raz na dwa tygodnie ktoś przyjeżdża.

Zajęcia dodatkowe to:
      angielski, rytnika, gimnastyka, balet, plastyka, pianino, Dennison,
      W.Sherbone,zajęcia teatralne, kółko szachowe.(wszystkie płatne)
      Dodatkowo każdy tydzień ma swoje hasło geograficzne: była Afryka, Australia,
      Polska, Japonia, Warszawa, Kraków.
      Poza tym co tydzień dzieci poznają inną literę (5-cio latki) wskutek czego
      praktycznie cała grupa pisze sama. Drukowanymi i z błędami (ż, rz, ch, h itp)
      ale bez pomocy.

Wiem, że są przedszkola, gdzie zajęć jest więcej, ale ja z mojego jestem bardzo
      zadowolona.
      • edytek1 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 06.03.06, 14:11

Przegapiłam ten wątek wszyscy sie pochwali to ja też.
        Moja córka jest w grupie 1 ( po raz 2 ) i z duzych imprez były Wigilia, Mikołaj
        i Dzień Babci.( Pierwsza impreza w grudniu, aby dzieci oswoiły sie ze sobą
        miejscem i panią kilkoro dzieci było w grupie 1 po raz 2). jak to było wyżej
        nie wiem dokładnie. Co 2 tygodnie jest teatrzyk i koncert muzyki poważnej .
        Raz w miesiącu weterynarz przychodzi i pokazuje zwierzatko i o nim potem są
        zajecia ( były węże , papugi, świnka morska , koszarniczka a w zeszłym roku
        kurczaki niedługo przedszkole odwiedzi prosiaczek). Nie było pasowania na
        przedszkolaka ( jest pasowanie na starszaka w 5 latkach) nie obchodzi się
        amerykańskich świat typu Walentynki i Halowen za to bedzie sie obchodziło Dzień
        kobiet (choć chłopcy też dostaną prezencik) i wita się wiosnę. W zeszłym roku
        huczny był Dzień Dziecka przyszła pani pisarka opowiadała o swojej pracy i dała
        każdemu dziecku ksiażkę z dedykacją imiennną. Moja córka była uradowana i
        ksiażka nalezy do jej ulubionych. Był Mikołaj i Bal karnawołowy na który
        przebrali się wszyscy łacznie z paniami kucharkami.
        Grupa 1 nie wychodzi poza teren przedszkola strasze grupy tak. Zajecia poza
        progromywymi które są w naszym przedszkolu w grupie 1 plastyka prowadzona
        przez spejalistę i rytmika ( choć ta jest płatna 24 zł). W przyszłym roku
        bedzie jeszcze taniec teraz ma grupa 3 i zerówka w przyszłym roku bedą mieć
        wszystkie. ( w cenie). Dzieci uczone są czytania zaczynajać od własnego
        imienia i w grupie 1 połowa dzieci zna wszytkie literki! Nikt nie ma problemu
        z przeczytaniem własnego imienia. Dużo rysują pani pokazuje nietypowe
        techniki plastyczne ( mają własną pracownię plastyczną ) gdzie lepią z gliny
        malują duże powierzchnie robią wspólna dzieła lub indywidualne.
        Przedszkole odwiedził np. Orłoś który czytał dzieciom bajki. W ramach akcji
        Cała Polska czyta dzieciom do czytania mile widziani są też rodzice, dziadkowie
        starsze erodzieństwo. Dzieci uwielbiają słuchanie nie tylko własnej pani.
        Dzieciom czyta też pani intendentka i panie woźne.
        Dwie najstarsze grupy odwiedzają bardzo ciekawe miejsca były w telewizji
        chodzą do muzemu Techniki i Zamku królewskiego, jeżdzą na wycieczki ( stara
        papiernia, widziały cykl produkcyjny chleba) muzeum kolejnictwa i muzeum
        drukarstwa. Poza tym tam gdzie coś jest za free napewno można spotkac nasze
        przedszkolaki z paniami jedzą do Arkadii na teatrzyki ( przez przypadek
        spotkałam sie z nimi na Butatino) i do Reduty na kolejkę świetego mikołaja
        gdzie każdy pisał list o prezent. Były też na wystawie lalek teatralnych gdzie
        miały poprowadzone zajecia. Czterolatki jeżdzą mniej ( nie wozi sie ich
        komunikajcą miejską ) tylko wynajmuje autokar więc wycieczek jest mniej.
        Zerówka jeżdzi na basen autokarem cały rok z własną panią ( za opłatą, ale
        jeżdzą wszyscy pewnie gdyby jakiś rodzic nie mógł zapłacić przedszkole by
        pomogło). Bo najciekawsze jest to, ze wszystko jest w cenie komitetu
        rodzicielskiego (przedszkole państowe) który jest dobrowolny i każdy płaci
        według uznania. Jak przedszkole to robi, ze na wszytko starcza nie wiem może ma
        fajnych rodziców którzy pomagają jak mogą i nie maja roszczeniowej postawy do
        placówki. Do tego dzieci mają nowe i niezniszczone zabawki i dużo książek a w
        przedszkolu jest czysto. Odpłatnie w przedszkolu jest angielski ( od 2 grupy)
        i gimnastyka korekcyjna też od 2 grupy po 20 zł za zajecia z tym, że dzieci z
        Domu Dziecka są z tych opłat zwolnione.

Ps. Drodzy rodzice i dyrektorzy proszę nie pisać, że w przedszkolach jest
        realizowana gimnastyka metodą Shrbone żadne przedszkole dla dzieci zdrowych nie
        ma wykupionej stosownej licencji w Polsce jest zaledwie kilkunastu specjalistów
        od tego typu gimnastyki i oni pracuja w placówkach specjalnych. Poza tym w
        warunkach przedszkolnych jest niemożliwe przeprowadzenie tego typu gimnastyki
        no chyba, ze w przedszkolu są dzieci niepracujacych mam. Jeśli wierzycie w to,
        ze w przedszkolu jest Sherbone to polecam ksiazkę Ruch rozwijący W. Sherbone(
        wystrczy przeczytać 1 rozdział) i będziecie wiedzieć, że połknęłiście folder
        reklamowy który ma sie nijak do rzeczywistości. Można też napisać, ze w
        przedszkolu realizuję sie metodę Denisona , a znam wile przedszkoli gdzie
        dzieci kreślą leniwe usemki przed śniadaniem i nikt poza panią nie wie, ze to
        Denison właśnie.
        • edytek1 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 07.03.06, 15:11
          ósemki ósemki walnęłam byka przepraszam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka