mama2000.2002 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 13:43 W moim przedszkolu dość często. Nie wiem o jakiego typu dokładnie imprezy chodzi, ale ja je dzielę na mniejszego i większego kalibru. U nas są to: 1.Pasowanie na przedszkolaka, 2.powitanie jesieni, wiosny, lata, zimy 3.Jesienna wycieczka do lasu 4 Sprzątanie Świata 5.Konkurs na płaskorzeźby z kasztanów 6.Dzień Niepodległości 7. kulig 8. Wigilia z rodzicami 9. Mikołaj 10. Bal karnawałowy 11. Ostatki 12. Jesienne robienie przetworów 13. Topienie marzanny 14. Dzień Babci i Dzień Dziadka 15. Dzień Dziecka 16. Spotkanie wielkanocne 17. Mikołajki (zazwyczaj wyjśćie do sali zabaw) 18. 2 x w roku wyjście do kina 19. Raz w roku wyjście do teatru 20. Raz na dwa tygodnie koncert w przedszkolu 21. Raz na dwa tygodnie jakiś konkurs 22. 3 razy w roku przyjeżdżają jakieś zwierzaki 23. Raz na 2 tygodnie teatrzyk w przedszkolu 24. Zakończenie roku z dyskoteką 25. Wycieczki typu: piekarnia, księgarnia, szewc - dość często 26. Zimowa wycieczka do lasu - dokarmianie zwierząt Chyba napisałam wszystko. A jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 14:17 Srednio 2 teatrzyki w miesiacu a wycieczki kilka razy do roku. Ok 5 razy do roku tez imperzy dla dzieci i rodzicow typu wystepy, festyn itp. I oczywiscie uroczystosci typowo przedszkolne: pasowanie, mikolaj, bal, zakonczenie roku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 14:39 A czemu Pani nic nie napisała? Odpowiedz Link Zgłoś
piskorzatko Do mamasylwusi-1977 25.01.06, 19:54 Obserwując Pani/a wypowiedzi można zaobserwować fakt, że chodzi tutaj tylko o zrobienie sensacji, a nie o dobro dzieci. Jednym słowem uwielbia Pan/i prowokować, a to z czegoś musi wynikać(z czego prosze odpowiedzieć sobie osobiście). Jednym słowem to żałosne i śmieszne, ponieważ sam/a Pan/i się pogrąża i gubi w swoich wypowiedziach. Tak na marginesie pozwoliłam sobie dodać pewną sentencję, a mianowicie: "Mądrość człowieka poznajemy po pytaniach jakie nam zadaje, a nie po jego wypowiedziach" Czasami warto się zastanowić na czym nam zależy.Proszę nie przyjąć tej sentencji osobiście, ale przeanalizować ją. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 do piskorzatko 25.01.06, 21:05 Nie wiem czy zauważyłaś, jesteśmy na forum i każdy może powiedzieć to, co chce. Drażni mnie po prostu reklamowanie przedszkola przez panią dyrektor. Jak mam przyjaciółkę i kilka znajomych, których dzieci tam chodzą i wiem że nie wszystko wygląda tak różowo. Ja posyłając dziecko do przedszkola chciałabym poznać nie tylko pozytywne strony. Niektórym wystarcza to, co proponuje pani Iwona, ale nie wszystkim. W przechwalaniu jest świetna, szóstka z plusem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 23:23 mamasylwusi-1977 napisała: > A czemu Pani nic nie napisała? Oczywiście, już odrabiam zaległość: Imprezy: -pasowanie na przedszkolaka -helloween - andrzejki - Spotkanie z Mikołajem - Wigilia - Bal karnawałowy - Dzień Babci i Dziadka - Ostatki - Powitanie wiosny i topienie Marzanny - Dzień Rodziny - Wycieczki- od 4-latków- prawie w każdym miesiącu m.inn.- Kampinos (wycieczka prawdziwą parową ciuchcią wąskotorową), Warsztaty w Zachęcie (wielokrotnie), Kino, Teatr (połączone z warsztatami teatralnymi- kilka razy w roku), Warsztaty w Muzeum Etnograficznym, Zamek Magii i Czarów, Papiernia w Konstancinie, sale zabaw, wystawa Dinozurów, skansen w Kawęczynie, Muzeum Archeologiczne itp. - wycieczki lokalne m.inn: do Biblioteki (również na spotkanie z G.Kasdepke, czy piknik z Pippi), sklep zoologiczny, stomatolog, poczta itp. Dla wszystkich dzieci na terenie przedszkola m.inn.: koncerty z Filharmonii, teatrzyki, warsztaty naukowe z firmy Mad Science, spotkanie z postaciami Kubusia Puchatka i Tygryska, odwiedziny różnych zwierzaków, warsztaty przyrodniczo - geograficzne (m.inn. o Afryce) itp.- średnio co najmniej 2 wymienione atarkcje na miejscu miesięcznie. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
patka-uszatka do mikołajek5 26.01.06, 09:43 Dzień Dobry Pani. Ponieważ niedawno przeprowadziłam się do nowych bloków obok ul. Dzieci Warszawy od jakiegoś czasu przyglądam się dyskusji na temat Mikołajka. Wiem, że do państwowego przedszkola nie mam zbyt wielkich szans, zaczęłam zatem interesować się czymś prywatnym. I powiem Pani szczerze, że reklamowanie przez Panią własnego przedszkola w - jak dla mnie - dość narzucający się sposób, zniechęciło mnie. Dla mnie, to jak ugotować zupę, usiąść do stołu i chwalić się jaka mi pyszna zupa wyszła. A co do imprez, o których pani pisała, to fakt są fajne i ciekawe, ale nie powaliły mnie aż tak bardzo. Każde przedszkole organizuje dzień babci, bal, pasowanie itp. (no może poza halloween, co mnie akurat cieszy, bo robienie na siłę Ameryki z Polski jest dla mnie istną durnotą), a wycieczki fajne, pewnie niepowtarzalne, ale czy aż tak odbiegające od wielu innych przedszkoli, to bym polemizowała. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 do patka-uszatka 28.01.06, 12:29 Szanowna Pani Ten wątek nie powstał żeby się przechwalać, czy też nie- ja przynajmniej nie miałam takich intencji. Taką informację (jaką znalazła Pani w poście) , znajdzie Pani na kilku stronach internetowych- gdzie przedszkola podają swoje podstawowe informacje, taką informację znajdzie Pani również w b. niedalekiej przyszłości na naszej własnej stronie internetowej. Już dawno, nosiłam się z zamiarem, żeby taki wątek powstał- chciałam po prostu zobaczyć jaka jest praktyka ze strony innych przedszkoli- tych publicznych i niepublicznych. Zawsze warto się od innych czegoś uczyć. To chyba normalne, że chciałabym w jak największym stopniu spełnić oczekiwania Rodziców ( również w tej kwestii) no a przede wszystkim dać radość uczęszczającym do Mikołajka dzieciaczkom- również poprzez organizację dodatkowych atrakcji które wymieniłam w poście. Myślę, że taki wątek, nie będzie służył tylko mojej osobie ale wielu innym Rodzicom, którzy uzupełnią wiedzę o przedszkolach również o takie informacje- będzie to po prostu okazja do wymiany się między sobą kolejnymi informacjami o przedszkolach. Przecież temu chyba w końcu służy to forum. Mówi Pani że "A co do imprez, o których pani pisała, to fakt są fajne i ciekawe, ale nie > powaliły mnie aż tak bardzo......."- a jednak i Pani uzyskała pewną informację o przedszkolu. Czyli jak się okazało, powstanie takiego wątku przyniosło i Pani korzyść i pewnie przyniesie jeszcze nie jednemu Rodzicowi, który szuka przedszkola dla swojego maluszka. Może znajdzie jeszcze Pani tutaj informację w tym zakresie o innych przedszkolach w Ursusie czy okolicach- może mamy, których dzieci uczęszczają do tych przedszkoli będą chciały się podzielić z innymi Rodzicami takimi informacjami- no a jeżeli nawet, żadna z mam tego nie zrobi, to Pani, podczas wycieczki po różnych przedszkolach- na pewno nie umknie pytanie o dodatkowe atrakcje organizowane przez przedszkola- często Rodzice oglądając przedszkola zapominają o to zapytać. Proszę się nie zniechęcać czy to do odwiedzenia Mikołajka, czy innych przedszkoli- warto zobaczyć wszystkie przedszkola, nawet te najbardziej krytykowane na forum- w końcu na jakiejś podstawie musi Pani wybrać przedszkole docelowe dla swojego maluszka. Informacje zamieszczane na forum są zamieszczane przez rożne anonimowe osoby- wydaję mi się że warto zawsze je osobiście zweryfikować - w końcu chodzi tutaj o Pani własnego dzieciaczka. Serdecznie pozdrawiam. Iwona Przedszkole Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 25.01.06, 19:22 Mam nadzieję, że zdajecie sobie Państwo sprawę, iż ilośc takich imprez uzależniona jest od wpłat rodziców na radę rodziców, bo w budżetach przedszkolnych nie ma miejsca na takie imprezy i atrakcje. Prawę mówiąc w tegorocznych budżetach przedszkolnych w W-wie nie ma też pieniędzy na pomoce dydaktyczne, badania lekarskie pracowników, czy nawet na środki czystościowe, nie wspomnę o np. konserwacjach czy innych waznych i koniecznych wydatkach. Przynajmniej takie są narazie plany, bo budżetów oficjalnych jeszcze nie ma i miejmy nadzieje, że to tylko były czarne przymiarki do budżetów, a nie faktyczne budżety. Pozdrawiam i cieszy mnie to , ze w przedszkolach mimo wszystko tyle się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 26.01.06, 19:35 Moje dzieci chodzą do państwowego przedszkola, które organizuje: pasowanie na przedszkolaka, dzień jesieni, zimy, wiosny, lata, topienie marzanny,Wigilia,mikołajki, Bal, Ostatki, spotkanie wielkanocne,Dzień dziadków i rodziny, happening z okazji pożegnania zerówkowiczów, dzień dziecka, wycieczki do lasu, do biblioteki, byliśmy we wrześniu w straży pożarnej i na policji, sprzątanie świata, przyjeżdżają zwierzaki, ludzie z koncertami i teatrzykami (raz na dwa tygodnie ktoś przyjeżdża. Zajęcia dodatkowe to: angielski, rytnika, gimnastyka, balet, plastyka, pianino, Dennison, W.Sherbone,zajęcia teatralne, kółko szachowe.(wszystkie płatne) Dodatkowo każdy tydzień ma swoje hasło geograficzne: była Afryka, Australia, Polska, Japonia, Warszawa, Kraków. Poza tym co tydzień dzieci poznają inną literę (5-cio latki) wskutek czego praktycznie cała grupa pisze sama. Drukowanymi i z błędami (ż, rz, ch, h itp) ale bez pomocy. Wiem, że są przedszkola, gdzie zajęć jest więcej, ale ja z mojego jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 06.03.06, 14:11 Przegapiłam ten wątek wszyscy sie pochwali to ja też. Moja córka jest w grupie 1 ( po raz 2 ) i z duzych imprez były Wigilia, Mikołaj i Dzień Babci.( Pierwsza impreza w grudniu, aby dzieci oswoiły sie ze sobą miejscem i panią kilkoro dzieci było w grupie 1 po raz 2). jak to było wyżej nie wiem dokładnie. Co 2 tygodnie jest teatrzyk i koncert muzyki poważnej . Raz w miesiącu weterynarz przychodzi i pokazuje zwierzatko i o nim potem są zajecia ( były węże , papugi, świnka morska , koszarniczka a w zeszłym roku kurczaki niedługo przedszkole odwiedzi prosiaczek). Nie było pasowania na przedszkolaka ( jest pasowanie na starszaka w 5 latkach) nie obchodzi się amerykańskich świat typu Walentynki i Halowen za to bedzie sie obchodziło Dzień kobiet (choć chłopcy też dostaną prezencik) i wita się wiosnę. W zeszłym roku huczny był Dzień Dziecka przyszła pani pisarka opowiadała o swojej pracy i dała każdemu dziecku ksiażkę z dedykacją imiennną. Moja córka była uradowana i ksiażka nalezy do jej ulubionych. Był Mikołaj i Bal karnawołowy na który przebrali się wszyscy łacznie z paniami kucharkami. Grupa 1 nie wychodzi poza teren przedszkola strasze grupy tak. Zajecia poza progromywymi które są w naszym przedszkolu w grupie 1 plastyka prowadzona przez spejalistę i rytmika ( choć ta jest płatna 24 zł). W przyszłym roku bedzie jeszcze taniec teraz ma grupa 3 i zerówka w przyszłym roku bedą mieć wszystkie. ( w cenie). Dzieci uczone są czytania zaczynajać od własnego imienia i w grupie 1 połowa dzieci zna wszytkie literki! Nikt nie ma problemu z przeczytaniem własnego imienia. Dużo rysują pani pokazuje nietypowe techniki plastyczne ( mają własną pracownię plastyczną ) gdzie lepią z gliny malują duże powierzchnie robią wspólna dzieła lub indywidualne. Przedszkole odwiedził np. Orłoś który czytał dzieciom bajki. W ramach akcji Cała Polska czyta dzieciom do czytania mile widziani są też rodzice, dziadkowie starsze erodzieństwo. Dzieci uwielbiają słuchanie nie tylko własnej pani. Dzieciom czyta też pani intendentka i panie woźne. Dwie najstarsze grupy odwiedzają bardzo ciekawe miejsca były w telewizji chodzą do muzemu Techniki i Zamku królewskiego, jeżdzą na wycieczki ( stara papiernia, widziały cykl produkcyjny chleba) muzeum kolejnictwa i muzeum drukarstwa. Poza tym tam gdzie coś jest za free napewno można spotkac nasze przedszkolaki z paniami jedzą do Arkadii na teatrzyki ( przez przypadek spotkałam sie z nimi na Butatino) i do Reduty na kolejkę świetego mikołaja gdzie każdy pisał list o prezent. Były też na wystawie lalek teatralnych gdzie miały poprowadzone zajecia. Czterolatki jeżdzą mniej ( nie wozi sie ich komunikajcą miejską ) tylko wynajmuje autokar więc wycieczek jest mniej. Zerówka jeżdzi na basen autokarem cały rok z własną panią ( za opłatą, ale jeżdzą wszyscy pewnie gdyby jakiś rodzic nie mógł zapłacić przedszkole by pomogło). Bo najciekawsze jest to, ze wszystko jest w cenie komitetu rodzicielskiego (przedszkole państowe) który jest dobrowolny i każdy płaci według uznania. Jak przedszkole to robi, ze na wszytko starcza nie wiem może ma fajnych rodziców którzy pomagają jak mogą i nie maja roszczeniowej postawy do placówki. Do tego dzieci mają nowe i niezniszczone zabawki i dużo książek a w przedszkolu jest czysto. Odpłatnie w przedszkolu jest angielski ( od 2 grupy) i gimnastyka korekcyjna też od 2 grupy po 20 zł za zajecia z tym, że dzieci z Domu Dziecka są z tych opłat zwolnione. Ps. Drodzy rodzice i dyrektorzy proszę nie pisać, że w przedszkolach jest realizowana gimnastyka metodą Shrbone żadne przedszkole dla dzieci zdrowych nie ma wykupionej stosownej licencji w Polsce jest zaledwie kilkunastu specjalistów od tego typu gimnastyki i oni pracuja w placówkach specjalnych. Poza tym w warunkach przedszkolnych jest niemożliwe przeprowadzenie tego typu gimnastyki no chyba, ze w przedszkolu są dzieci niepracujacych mam. Jeśli wierzycie w to, ze w przedszkolu jest Sherbone to polecam ksiazkę Ruch rozwijący W. Sherbone( wystrczy przeczytać 1 rozdział) i będziecie wiedzieć, że połknęłiście folder reklamowy który ma sie nijak do rzeczywistości. Można też napisać, ze w przedszkolu realizuję sie metodę Denisona , a znam wile przedszkoli gdzie dzieci kreślą leniwe usemki przed śniadaniem i nikt poza panią nie wie, ze to Denison właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: jak czesto są organizowane wycieczki, teatrzy 07.03.06, 15:11 ósemki ósemki walnęłam byka przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś