Dodaj do ulubionych

Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzje :(

28.09.06, 21:23
Witam, mam problem. Jest miejsce w przedszkolu, a ja nie wiem czy posłać
mojego syna sad

Ma 2 lata i 11 miesiecy, jest jedynakiem, w domu ze mna od urodzenia. Nie mamy
znajomych rowiesnikow, na placu zabaw zawsze jest obserwatorem, nigdy
uczestnikiem. Wielu rzeczy sie boi, w sensie, ze potrafi przewidziec grożące
niebezpieczenstwo, nie zjeżdza na zjezdzalni, wysoko nie wejdzie na
drabinkach, nie husta sie itp. Od czasu do czasu zostawiamy go u dziadkow, z
rozstaniami takimi problemow nie ma. Ludzi doroslych sie nie boi, zaczepia
ich, odpowiada na pytania, sam z siebie opowiada im rozne rzeczy.

Strasznie się łamię, nie wiem jaka podjac decyzje. Czy posłac go do
przedszkola, na jak dlugo dziennie, zostawac z nim przez jakis czas czy od
razu rzucic na głęboką wodę ... sad Tyle wątpliwości w mojej glowie, nie
potrafie sobie z tym poradzic.

Prosze pomozcie!

Pozdrawiam, Jagaa
Obserwuj wątek
    • kate8025 Re: Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzj 28.09.06, 21:51
      Ma prawie 3 lata wiec czemu nie?
      sprobuj jesli Cie stac oczywiście(rozumiem, ze nie pracujesz), zacznij od kilku godzin dziennie, zabieraj na poczatek przed leżakowaniem, stopniowo przedłużaj czas. Ale najlepiej przygotuj na to dziecko, opowiadaj mu, co sie robi w przedszkolu, zapytaj tez małego co o tym sądzi, czy chce do dzieci.
      Mysle, że warto, tylko musisz liczyć się z częstymi infekcjami sad

pozdrawiam i życze trafnej decyzji
      • amma6 Re: Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzj 29.09.06, 09:21
        Pobyt do obiadu , to chyba dobre rozwiązanie w twoim przypadku ( rozumiem , że
        nie pracujesz). Warto by taki prawie 3 latek miał jednak kontakt z
        rówieśniakmi. Komunikacja społeczna ( zwłaszcza, że piszesz , że ma słaby
        kontakt z rówieśnikami), szybszy rozwój intelektualny itd. Moja młodsza też nie
        ma jeszcze 3 lat i poszła, świetnie sobie radzi. Jeśli się nie zdecydujesz,
        proponuję ci zajęcia sobotnie lub popołudniowe , wiele prywatnych przedszkoli
        lub ośrodków kultury takie prowadzi.
    • teresa.wojt Re: Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzj 28.09.06, 21:55
      Moim zdaniem warto spróbowac. Mój syn idąc do przedszkola miał 2 lata i 8
      miesięcy, do tego urodził się jako wcześniak. W przedszkolu radzi sobie b.
      dobrze chociaż też nie należy do tych przebojowych i najodważniejszych.
      Zazwyczaj bawi się z jednym lub dwujką dzieci i też uwielbia rolę obserwatora.
      Może właśnie przedszkole pozwoli Twojemu dziecku pozbyć się tych oporów i
      nabierze śmiałości.
      polecam pozostawanie z nim przez kilka dni choć na trochę o ile jest taka
      możliwość. Jeśli nie to odbierać na początku jak najszybciej.
      Pozdrawiam i życze powodzenia.
    • koci Re: Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzj 29.09.06, 09:17
      Jeszcze kilka miesięcy temu stałam przed podobnym dylematem, Nasza mała ma 2,5
      roku i tak jak twój synek nigdy nie była zostawiana z obcymi, chowa się za
      spódnicę, jest nieśmiała. Zaczęliśmy baaardzo powolutku, nic na siłę. Najpierw
      rozmowy o przedszkolu, potem zostawiałam ją na 1 godzinkę, potem 1,5h dziennie
      (przyprowadzałam ją na 10 bo umówiłam się tak z przedszkolem, aby nie kolidować
      zanadto w ich plan zajęć)i zawsze o obiecanej porze po nią przychodziłam. Efekt
      zaskoczył nas totalnie. Kolejny tydzień już dłużej od 9 do 13.00. Młoda ani
      razu nie płakała, chętnie zostaje w przedszkolu, w weekend pyta kiedy idzie do
      przedszkola. Na pewno zależy to od podejścia pań i tego co się robi w
      przedszkolu - tutaj codziennie dzieci mają jakieś zajęcia, a to lepienie
      plastelinek, a to wyklejanie czegośtam, a to wierszyki, teatrzyki itp. Widać że
      z dziećmi się tam pracuje, a nasza Młoda jest do tego stworzona - uwielbia
      prace manualne, świetnie się koncentruje chociaż jest jeszcze mała.
      Spróbuj, może u Was też okarze się to świetnym rozwiązaniem.
      • agmar3 Re: Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzj 29.09.06, 09:34
        Hej,
        ja bym spróbowała. Stopniowo, ale najpierw przynajmniej przez kilka dni
        codziennie o tym z nim rozmawiaj. Opowiadaj jak tam jest, kto itd. U mnie takie
        rozmowy bardzo oswajają nowe sytuacje. Ja na początku, a posłałam syna gdy miał
        2lata i 10 miesięcy prowadzałam go na 3 godziny. Z tym, że mało płakał. Szybko
        się zaadoptował.
        Pozdrawiam
        • mili_vanili j.w. 05.10.06, 23:52
          agmar3 napisała:

> Hej,
          > ja bym spróbowała. Stopniowo, ale najpierw przynajmniej przez kilka dni
          > codziennie o tym z nim rozmawiaj. Opowiadaj jak tam jest, kto itd. U mnie
          takie
          >
          > rozmowy bardzo oswajają nowe sytuacje.

dobra rada
    • filipinka51 Re: Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzj 29.09.06, 16:05
      Poślij koniecznie!Twój opis bardzo pasuje także do mojego synka; (no może poza
      tą ostrożnością na zjeżdzalniach i drabinkachsmile)Mój synek jako jedynak nie
      mający zbyt dużego kontaktu z rówieśnikami też był do tej pory bardzo ostrożny i
      nieśmiały w towarzystwie innych dzieci. Często chował się za mnie, gdy jakieś
      dziecko go znienacka zagadywało. Po kilkunastu dniach w przedszkolu nastąpiła
      wyraźna poprawa. Gdy ostatnio jakaś rezolutna pięciolatka "dopadła" synka na
      placu zabaw i chciała się z nim bawić, zareagował fantastycznie. Podał
      dziewczynce rączkę i bez żadnego problemu uczestniczył we wszystkich wymyślanych
      przez nią zabawach. Ta sytuacja utwierdziła mnie tylko w przekonaniu, że
      przedszkole to obecnie najlepsza rzecz, jaką mogę synkowi zaproponować. Wierz
      mi, naprawdę warto spóbować.
      Jeśli chodzi o drugą część Twojego postu, to według mnie od początku tłumacz
      synkowi, że w przedszkolu będzie z innymi dziećmi i z panią, a mama w tym czasie
      będzie w pracy/ w domu. Przez pierwsze dni możesz odbierać go np. po dwóch
      godzinach, ale nie sądze by zostawanie z małym było dobrym pomysłem.
      Wiesz, może się okazać, że pomimo twoich obaw twój synek będzie chciał zostać
      dłużej. (Tak właśnie było w moim przypadku.)
      • helga1970 Re: Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzj 29.09.06, 21:46
        a mój Adas bardzo płakał w zeszłym roku. Chodził tylko m-c.
        W zeszłym roku, we wrzesniu mial 3 lata i bardzo mało mówil.
        DZiało sie tak, mimo, ze jestesmy rodzina wielodzietna.
        POszedł w tym roku i juz chodzi bardzo chetnie.
        W wakacje zaczał mowic pelnymi zdaniami.
        JA bym nie dawała. Dziecko musi byc dojrzałe emocjonalnie do funkcjonowania w
        grupie. No chyba, ze sytuacja zmusza. To wtedy trzeba szukac plusów.
        Tak naprwde musisz sp€bowac. MOze sie okazac, ze dzievko uwielbia przebywac w
        przedszkolu.Ale nic na siłe smile
    • michatka Re: Posłać do przeszkola ? Pomóżcie podjąć decyzj 04.10.06, 00:47
      ja bym posłała
      na poczatek na 3-4 godz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka