Dodaj do ulubionych

Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robicie?

22.02.07, 13:43
ja jestem przerażona bo w 3 przedszkolach uśmiano mi się w twarz jak
powiedzialam ze mam dzieci z grudnia 2004 (blizniaki)... skladam podanie na
Lokajskleigo ale mam pewnie 0,1% szansy jak nie mniej... rozwazamy Smyka na
Raabego bo bardzo dobrze sie prezentuje (bylismy tam)ale na dłuzsza mete
chyba nie udzwigniemu podwojnego czesnego sad
jestem zalamana ta sytuacja na Ursynowei...
Obserwuj wątek
    • mouse1001 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 22.02.07, 22:07
      Składamy podania i liczymy na cud. Mojemu maluchowi zabraknie 3 tygodnie do
      skończonych 3 lat. Gdybyśmy wiedzieli, że to utrudni mu dostanie się do
      przedszkola, postaralibyśmy się o niego przynajmniej miesiąc wcześniej!
      • berecik7 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 23.02.07, 01:40
        A gdzie jest ten SMyk na Raabego? To jakieś prywatne?
    • alisia79.1 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 23.02.07, 08:52
      no niestety moja cora w zeszlym roku sie nie dostala na ursynowiesad jest z
      grudnia 2003.
      Dowozimy ja na Mokotow - 40 minut stania w korkach.
      W tym roku licze na cud i postaram sie ja zapisac do przedszkola na ursynowie do
      drugiej grupy...
      • mijar Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 23.02.07, 09:49
        kamme, napisz coś o przedszkolu na Raabego, w jakiej wysokości czesne, wpisowe,
        jakie warunki lokalowe, etc, dzięki.
    • kamme2 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 23.02.07, 10:41
      Przede wszystkim bardzo miła pani dyrektor, ślicznie wyremontowanny lokal (2
      połączone mieszkania wejscie w bloku osobne z zewnątrz) kolorowe sciany,
      swiezutkie kolorwe wykładziny, malunki na ścianach, firaneczki, fajne zabawki,
      książki, puzzle, małe łazieneczki, czysto i schludnie, widac ze ktos tam
      zainwestowal pieniadze i nie robi tego po kosztach, bardzo cieplo i przytulnie
      choc dzialaja dopiero od stycznia, maja miec swoj placyk zabaw do wrzesnia,
      polecam sie przejsc i zlozyc wizyte bo warto. Czesne 500 pln i 200 jedzenie w
      tym jak dziecka nie ma to dniówka przechodzi na nastepny miesiac. nam sie
      bardzo podobało, i choc dostalimy na 2 dzieci upust to i tak wychodzi drogo ale
      mam nadzieje ze podołamy... aha maja byc 3 grupy na Raabego z tego co wiem.
    • anek.anek Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 23.02.07, 13:34
      moje dziecko też się nie dostało na Ursynowie, nie miało żadnych szans, bo trzy
      lata kończyło dpoiero pod koniec września.
      Zapisaliśmy go na Mokotowie - teraz chodzi do trzeciej grupy i absolutnie
      nieżałuję. Odwożenie samochodem to jakieś 30 minut, metrem 12 min, tylko po
      południu do metra czasem trudno się z dzieckiem wcisnąćsad
    • brak-pomyslu Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 23.02.07, 13:42
      Miałam ten sam problem w zeszłym roku. mój syn jest z 7 grudnia i też w wielu
      przedszkolach powiedziano mi że nie ma szans na dostanie sie do nich. I
      rzeczywiscie nie dostał sie do ani jednego. Ale jesli szybko zareagujecie i
      zadzwonicie jeszcze tego samego dnia co ogloszenie listy przyjetych to zapisza
      was na liste rezerwową. Moje było na takich listach w trzech przedszkoach i
      przyjeto mnie w połowie września akurat do tego na ktorym mi zależało. Z
      pozostałych 2 też zadzwonili z pytaniem czy jestem zainteresowana. I to w tym
      samym czasie, mniej wiecej w odstepie 3-4 dni. Takze głowa do góry i nie można
      panikować.
      • makoc Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 23.02.07, 21:50
        moja córka jest z pazdziernika. ale ja nie bede mogla czekac, az łaskawie w
        pazdzierniku zwolnia sie miejsca, bo co mam robic z dzieckiem do tego czasu? do
        konca sierpnia moze byc w zlobku, a potem niestety żłobek ma nowy nabor.

chce interweniowac w kuratorium i mediach w tej sprawie, bo to niesprawiedliwe
        traktowanie maluchow. myslicie ze to cos da? moze ktos jeszcze bedzie chcial sie
        podpisac pod listem do kuratorium?
        • anusiamilusia makoc 23.02.07, 22:30
          a co Ci to da? W zeszłym roku przechodziłam przez to, nerwy itd, finał taki że
          córka chodzi do prywatnego przedszkola, z którego jestem baaardzo zadowolona,
          niewiele więcej płacę niż za państwowe. W tym roku składam podanie do
          państwowego, ale nie liczę na nic.
          • makoc Re: makoc 23.02.07, 23:01
            czy to znaczy, ze w zeszlym roku interweniowalas w tej sprawie? mozesz napisac
            wiecej szczegółow?
            dobre przedszkole panstwowe mam pod nosem, tym bardziej interesuje mnie dostanie
            sie do niego, niż wożenie do prywatnych lub do innych dzielnic.
          • triada10 Re: makoc 24.02.07, 11:18
            A możesz wyjaśnić, dlaczego nadal zależy Ci na państwowym przedszkolu skoro jak
            piszesz z prywatnego jesteś bardzo zadowolona i płacisz niewiele więcej? Krystyna
            • arwena_11 Re: makoc 24.02.07, 19:30
              Na Ursynowie jest jeszcze przedszkole katolikie przy kościele bł. Władysława.
              Moja córka tam chodzi 3 rok a syn chodził, a teraz jest w zerówce ( szkoły
              katolickiej, mieszczącej sie również w budynku kościoła ) i idzie tam do 1
              klasy ).
              Czesne porównywalne do państwowych ( jak doliczyć zajecia dodatkowe ) ok 400 zł
              ( w tym religia, rytmika, i angielski ) + wyzywienie ( catering ) 11 zł
              dziennie ( można odliczać za nieobecnści ).
              Teraz dojdą dodatkowo płatne dla chętnych zajęcia z gimnastyki korekcyjnej,
              tańca i plastyki ( ok 100 za te 3 zajecia )
              My jesteśmy bardzo zadowoleni. Syn też nie miał szansy na państwowe przedszkole
              i najpierw chodził do siódmego nieba ( klubik na kabatach ), a jak miał prawie
              cztery lata to otworzyło się to przedszkole i tam poszedł. Gabi poszła
              właściwie razem z nim ( od października ) mimo, że miała dwa lata i dwa
              miesiace, ale strasznie teskniła. Pozdrawiam Marta
        • mouse1001 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 24.02.07, 20:26
          Rozumiem, że twoje dziecko chodzi do żłobka. W naszym żłobku te dzieci, które
          się nie dostaną do przedszkola, bo nie mają skończonych 3 lat będą mogły nadal
          chodzić do żłobka, dopóki nie zwolni się dla nich miejsce w przedszkolu.
          • makoc Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 24.02.07, 21:11
            chodzi do żłobka, ale prywatnego. jest tam tylko 8 dzieci, i od wrzesnia zostana
            przyjete nowe maluszki(najczesciej roczne). w zwiazku z tym nie bedzie miejsca
            dla mojej niespełna trzylatki wink a nawet jakby mogła zostać to dziwnie bedzie
            sie czuła w towarzystwie ledwo chodzących brzdąców uncertain
        • makare1 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 26.02.07, 19:30
          Może zostać na kolejny rok w żłobku! Tak było z moją córą w zeszłym roku (jest
          z listopada 2003) i nie jest sama w swojej grupie w tej sytuacji, jeszcze 3
          innych dzieci. I wcale nie musiałam prosić w żłobku. To dla nich normalne!!!
        • brak-pomyslu Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 27.02.07, 11:27
          Rozumiem wasz niepokoj. Ja na szczęście mam babcie, która moze sie zajać
          dzieckiem kiedy jestem w pracy. Także kwestia poczekania kilku tygodni nie była
          dla mnie problemem. Poza tym nie wydaje mi se aby trzeba było czekać aż do
          października. Może znalazłabyś jakąś osobę która zajęłaby sie dzieckiem przez
          ten okres (babcia, ciocia, siostra, sasiadka, znajoma rodziny)
          • renatas4 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 27.02.07, 15:07
            Miałam ten sam problem. Synek jest z listopada 2002r. Pisałam do kuratorium,
            urzędu miasta, gminy, bez rezultatu - zasłaniają się ustawą, gdzie jest
            napisane, że dzieci rozpoczynające uczęszczanie do przedszkola powinny mieć
            ukończone 3 lata. Argumenty, że przecież nie musi zacząć od września może z
            mały opóźnieniem, nie zostały przyjęte. Nawiązałam razem z innymi mamami z tego
            forum kontakt z redaktorką z gazety i ukazał się w stołecznej artykuł. Niestety
            to też nic nie dało. Składałam podanie do przedszkola na Lokajskiego, pani
            dyrektor bardzo niemiła na moje odwołania odpowieadała, że nie może przyjąć
            dziecka z powodu braku miejsc. W ubiegłym roku złozyłam podanie do przedszkola
            na Mandarynki i się udało smile. Synek edukacje rozpoczoł z opóźnieniem, ale w
            sumie bardzo się z tego cieszyłam, ponieważ miał już skończone 3 lata, był
            mądrzejszy z samoobsługą nie było problemu. Synek dostał się do tego
            przedszkola ponieważ pani dyrektor stworzyła grupę mieszną: czterolatki z końca
            roku i trzylatki z początku. W sumie różnica wieku między dziećmi jest 3
            miesięcy. Niestety grupa jest durza, bo 28 dzieci (tyle na liście) z reguły
            chodzi ok. 15. Grupa ma swoje miejsce na Lasek Brzozowy 12, jest to fila
            przedskzola na Mandarynki. W fili są tylko dwie grupy, bardzo kameralnie, jestm
            z tego przedszkola zadopwolona. W tym roku chyba tez ma powstać grupa mieszana,
            metoda się sprawdziła smile Życzę wam powodzenia, jak nie w tym roku to w
            następnym. Nasze szanse były minimalne, ale dzięki utworzeniu grupy mieszanej
            nam się udało.
            • dorotaju Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 27.02.07, 15:33
              ... a czy przypadkiem ustawa nie mówi o konieczności ukończenia przez dziacko
              2,5 roku? Coś mi się wydaje, że 3 lata to poprostu jeszcze jedno kryterium
              selekcji
              • mouse1001 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 27.02.07, 16:12
                Ustawa mówi o tym, że do przedszkola przyjmowane są dzieci 3-letnie. Nie ma tam
                nic o tym, że do tych 3 lat nie może brakować nawet jednego dnia. To już
                interpretacja, albo nadinterpretacja władz oświatowych. Ale obawiam się, że
                niestety wolno im to tak zinterpretować, jak akurat wygodnie. A wygodnie jest
                posłać na aut wszystkie maluchy urodzone od września do grudnia.
                • marcysia51 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 27.02.07, 19:36
                  Moje dziecko we wrzesniu miało 2 lata i 10 mesięcy,nie przyjeto nas do żadnego
                  pobliskiego przedszkola.Wozimy go ok.pół godziny drogi od domu.
                  Paranoja.
    • volta2 Re: Ursynów-niespełna 3 latki we wrześniu co robi 28.02.07, 14:41
      no to i ja mam też ten problem, tylko nieco bardziej mi się komplikuje, bo o
      ile mi synka do przedszkola na ursynowie przyjęto, mimo tego, że jest z połowy
      września, to teraz mam problem z drugim dzieckiem - wyśniłam sobie różnicę
      wieku między dziećmi na równe 2 lata. I teraz za to płacę, bo ten drugi jest z
      października! I co jak mi go nie przyjmą? Do tego roku przyjmowano rodzeństwo w
      trybie priorytetowym, a teraz podobno tego nie ma, bo nadrzędnym przepisem
      będzie przepis o tych ukończonych 3 latach.(tak wysondowałam u pani dyrektor, w
      zeszłym roku powiedziała mi, że ten młodszy nie będzie miał szans!) I już
      wariuję, bo wożenie drugiego synka w inne miejsce to dopiero paranoja, tym
      bardziej, że związani są ze sobą bardzo.

To też przy okazji moich interwencji ukazał się ten artykuł w stołecznej, o
      którym pisze renatas, ale jak to u nas, nic niestety nie dało.
      • bazylea1 Volta 01.03.07, 09:54
        serio???? w zeszłym roku jak starszy się dostał to pani dyrektor zapewniała
        mnie że młodszego przyjmą w odpowiednim czasu (jest z listopada). i w
        kryteriach wisiało że fory dla młodszego rodzeństwa. a w tym roku już nie widzę
        tego kryterium na tablicy sad(((
        • volta2 Re: Volta 01.03.07, 14:22
          no, mnie akurat zapewniała, że nie przyjmniesad
          ale u nas w kryteriach naboru jest napisane, że pierwszeństwo mają dzieci już
          uczęszczające do przedszkola a w kolejnym punkcie że rodzeństwo dzieci już
          uczęszczających do przedszkola
          ale co zrobić z tym kryterium, jeśli włąśnie do ukończenia tych 3 lat brakuje
          tych kilku tygodni?
          • bazylea1 Re: Volta 09.03.07, 13:44
            kurcze strasznie mnie martwisz, zapytam się jak zobacze panią dyrektor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka