olusi-a-nia 19.09.07, 13:38 czy w Waszych przedszkolach czytacie także jako ochotnicy książki w grupach.Kto ma doświadczenia w tym zakresie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justi54 Re: Cała Polska czyta dzieciom... 19.09.07, 14:04 Przedszkole państwowe. Dwie grupy 3 i 4 latki to grupa młodsza oraz 5 i 6 latki grupa starsza razem 50 dzieci (nigdy nie ma pełnej obsady). Słuchają wszsytkie dzieci bo w przedszkolu jest zasada że wszystkie atrakcje są planowane pod wszystkie grupy wiekowe, dlatego trzeba rozsądnie wybrać książkę. U mojej koleżanki gdzie są 4 grupy wiekowe rodzice czytają tylko dla "swoich" dzieci. Sami wybieramy sobie pozycje do czytania i ustalamy to z panią dyrektor bo chodzi o to by książki się nie powielały no i były "bezpieczne" dla dzieci. Potem zostaje już tylko ustalenie terminu w zależności od rozkładu dnia w przedszkolu, możliwości rodziców no i czasem ma to też bezpośredni związek z jakimś aktualnym świetem. Dwa lata temu atrakcją był czytający z okazji dnia górnika dziadek, który przybył specjalnie na tę okazje ubrany w prawdziwy górniczy galowy mundur. Rok temu mieliśmy czytający trójkąt lekarz, policjant, strażak wszyscy odziani w swoje uniformy. Natomiast my z mężem czytaliśmy z podziałem na role i to też było bardzo fajne. Z tego co widzę dzieci uwielbiają czytających rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Cała Polska czyta dzieciom... 19.09.07, 15:16 My czytamy w grupach "swoim dzieciom". Lekturę uzgadniamy z nauczycielką zazwyczaj jest to coś z domoej biblioteczki i nie koniecznie bardzo dziecinne, ale takie żeby dzieci zrozumiały przekaz. Pomysł ze strojem służbowym jest fajny muszę zgłosić u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
michulanka Re: Cała Polska czyta dzieciom... 19.09.07, 16:50 A co czytałyscie ostatnio? Co sie najbardziej podobalo? Wybieram sie czytac pieciolatkom i nie moge sie zdecydowac na ksiazke, wiec z gory dziekuje za sugestie Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: michulanka 20.09.07, 11:31 U nas na początek była "Pora do przedszkola", ale to bardziej pod debiutantów chociaż są tam też historie dla starszych dzieci. W zeszłym tygodniu to nawet nie wiem, na jutro też jest ktoś zapisany (piatek jest dobry bo niem a zadnych zajęć dodatkowych i łatwiej manewrować godzinami). Ja zapisałam się na listopad bo to taki "martwy" miesiąc właściwie poza Andrzejkami nic szczególnego sie nie dzieje. Będę czytać fragmenty Muminków w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Cała Polska czyta dzieciom... 19.09.07, 15:19 fajnie by blyo gdyby w przedszkolu mojego synka panie czytaly (lub rodzice_. ale wielkiej krzywdy Adi nie ma - ja mu czytam codziennie od urodzenia. maja i Odpowiedz Link Zgłoś