Dodaj do ulubionych

przedszkole Ursynow

29.11.07, 09:50
Witam!
Czy ktos moze zna przdszkole Smyk na Raabego, Klub Gumisiow, Jezykowa Dolina
lub Akademia nad Dolinka. Szukam dobrego przedszkola dla mojego synka i
bylabym bardzo wdzieczna za wszelkie wskazowki.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hanka19841 Re: przedszkole Ursynow 29.11.07, 21:39
      Witaj ja czytalam link Akademi nad Dolinka i kontaktowałam sie
      mailowo z dyrektorką i z tego co wiem. oni ruszają dopiero w
      styczniu.To jeszcze troche czasu, ale mam dobre przeczucia....sie
      okaze mam zamiar to obejrzeć.
      Pozdrawiam
    • tata.05 Re: przedszkole Ursynow 02.12.07, 13:39
      Witam
      w trosce o syna odradzam Klub Gumisiów!!!
      Klubik jest w klubie dla kobiet-gdzie odbywają się zajęcia -nie ma oddzielnych sal !!! Mała powierzchnia, dużo dzieci - za dużo jak na warunki tam panujące! Brak placu zabaw ! Nie ma sali stwarzającej możliwośc przespania się , jeśli dziecko ma taką potrzebę!
      Osobiście odradzam.
      tata
      • kinpas2 Re: przedszkole Ursynow 02.12.07, 19:43
        A ja odradzam Smyka na Raabego. Powód? Proszę przeczytać mój post z
        dzisiaj. Pozdrawiam i radzę omijać szerokim łukiem.
      • tata.05 Re: przedszkole Ursynow 02.12.07, 19:56
        Co więcej - uważam, że przyjazne przedszkole to przede wszystkim takie w którym jest fajnie nie tylko wówczas jak wszystko jest ok - Klub Gumisiów nie jest przyjazny pod tym względem !!!!!
      • ewa1054 Re: przedszkole Ursynow 02.12.07, 20:14
        Witam Panią K., mamę Zuzi, podpisującą się (pewnie z braku odwagi..)"tata". Z
        treści listu wynika, że przystąpiła Pani do realizacji zemsty, którą nam Pani
        obiecała.. Ale dzięki temu listowi mogę pozostałym forumowiczkom przybliżyć Klub
        Gumisiów i wyjaśnić, że:
        1. wieczorem odbywają się zajęcia dla Pań w żaden sposób nie kolidujące z
        pobytem dzieci do godz. 17.00(Panie mają osobną toaletę) Nigdy nie ukrywaliśmy
        tego faktu, a wynika z tego taka korzyść dla rodziców Gumisiów, że czesne to 850
        zł za wszystko bez jakichkolwiek dodatkowych kosztów i wpisowego. Gdyby nie
        "wieczorne" Panie, czesne musiałoby być 2 x wyższe, ponieważ nie jesteśmy
        przedszkolem i nie wyciągamy ręki po państwowe pieniądze, a jaki jest czynsz
        najmu za ponad 100-metrowy lokal użytkowy tuż przy stacji metra (lokal jest
        wynajmowany od prywatnego właściciela) wystarczy zapytać w jakimś okolicznym
        biurze nieruchomości..Płacimy też godziwie personelowi, o czym świadczy fakt, że
        pracujemy od początku (3 lata) w tym samym składzie
        2. dzieci mają swoje imiennie oznaczone wieszaki i pudełka w szatni, ale to nie
        znaczy, że są wszystkie na raz w Klubie. Dzieci z opcji C (od 14.30) nie znają
        nawet tych z opcji B (do 14.00). Teraz w Klubie nie ma wolnych miejsc,
        prowadzimy zapisy na rok przyszły
        3. brak własnego placu zabaw nie jest problemem, bo w pobliżu są 3 do wyboru, a
        dzieci i tak najbardziej lubią się bawić na boisku w parku.. Jak jest kiepska
        jesienno-zimowa pogoda, plac zabaw i tak się nie sprawdza - wtedy tylko spacerujemy.
        4. nie ma żadnego problemu z przespaniem się dziecka, jeśli tylko ma na to
        ochotę, ale nie zmuszamy dzieci ani do spania ani do leżenia.
        Reasumując, jeśli jesteście zainteresowane jakimś przedszkolem to najlepiej
        poczekać na rodziców, kiedy wychodzą z niego z dzieckiem
        (u nas to 14.00 lub 17.00) i wtedy zapytać, jak tam jest. Nick tata.05 (powstały
        na potrzeby listu oczerniającego Klub) może za chwilę być mamą.03 lub
        wujkiem.08, nie mamy na to wpływu, więc możemy się bronić tylko faktami..
        Serdecznie zapraszam też na: www.klubgumisiow.republika.pl
        Pozdrawiam - Ewa współwłaścicielka
        • kinpas2 Re: przedszkole Ursynow 02.12.07, 20:54
          Pani Ewo,
          To, że pracjecie od 3 lat w tym samym składzie naprawdę dobrze
          świadczy o prowadzonej przez was placówce. W Smyku na Raabego, gdzie
          niestety chodzi moje dziecko, wychowawczynie wytrzymują max. 3
          miesiące. Pozdrawiam.
          Wkurzony tata
          • ewa1054 Re: przedszkole Ursynow 02.12.07, 21:12
            Witam ponownie,
            my przywiązujemy ogromną wagę do indywidualnej adaptacji każdego nowego
            Gumisia.W ścisłej współpracy z rodzicami ustalamy z dnia na dzień, co i jak
            robimy, żeby dziecko przeszło jak najmniejszy stres z powodu zmiany otoczenia
            (nie mama, babcia, "własna" ciocia tylko "obca")i dlatego nie wyobrażam sobie,
            żeby co 3 miesiące zmieniać tę przecież świeżo "oswojoną" ciocię. Masz rację,
            nasze dzieci są do nas bardzo przywiązane i źle reagują nawet na to, jak my
            zmieniamy godziny pracy i np. przy podwieczorku jest nie ta ciocia, co powinna
            tylko ta, co powinno już jej nie być.. Poza tym Klub Gumisiów ma dwie
            współwłaścicielki i jest naszą jedyną placówką, więc bardzo o nią dbamy. Przez
            90% czasu przynajmniej jedna z nas jest z dziećmi w Klubie (poza oczywiście
            ukochaną Justysią i ciocią Grażynką), a często jesteśmy obie, żeby wszystko jak
            najlepiej dopatrzeć.
            Pozdrawiam Pana i wszystkie życzliwe nam mamy - Ewa
        • kolorowekorale Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 13:53
          na tym forum jestem chyba 2 czy 3 raz ale wątek wydaje mi się
          intersujacy; sama szukam Przedszkola na Ursynowie, do którego
          bedziemy chieli zapisać naszą pocieche od września. Celowo
          napisałam "Przedszkola" z dużej litery bo szukamy placówki
          przedszkolenj z prawdziwego zdarzenia. Post ewa1054, która
          pisze; "nie jesteśmy przedszkolem" - dyskwalifikuje Gumisie na
          wejściu!
          Jeśli nie przedszkole to znaczy to że Gumisie są
          zwykła "przechowalnią" dla dzieci.
          "Nie wyciągamy ręki po państwowe przedszkole" - to też jakiś absurd!
          Te pieniądze są w budżecie (chyba gminy ale nie jestem pewna)
          właśnie na cele edukacyjne; nasze dzieci mają do nich 'prawo" bo my
          rodzice płacimy podatki.
          To już Pani sprawa jak finasuje Pani swój biznes (jakim jest
          przedszkole) - ale dla mnie przedszkole, które jest dofinansowane z
          gminy ("z państwowych pieniędzy") jest jednocześnie swego rodzaju
          gwarantem "jakości" (takie przedszkole jest zarejestrowane wiec
          spełnia wszelkie normy Sanepidu, straży pożarnej, jakis-tam nadzorow
          budowlanych - nie wspominając o obowiązkowym "programie
          edukacyjnym", jak w takim przedszkolu musi być realizowany)
          Uprzedzam, że nie jestem związana z żadnym z przedszkoli na tereniu
          Ursynowa lub innych dzielnic Warszawy; nie chodzi tu o reklamę ale
          jedynie o naświetlenie różnicy między przedszkolami państwowymi lub
          prywatnymi ale dofinansowywanymi z gminy - a
          licznymi "przechowywalniami".
          • mtsp Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 16:07
            Dlaczego niby klubik musi być "przechowalnią"? Dziecko mojej dobrej znajomej
            chodzi do Europejskiego Przedszkola Dwujęzycznego (już sama nazwa mnie
            zniechęca, bo jet pretensjonalna)i żałuje, że mnie nie posłuchała, jak ją
            namawiałam na Klub Gumisiów. EPD na pewno ma wszystkie pozwolenia i co z tego
            wynika - poczytaj sobie na forum..
            "Piętro wyżej" ktoś napisał o Smyku na Raabego i też nie brzmi to najlepiej.
            Moja Mała chodzi do Gumisiów drugi rok i obie jesteśmy zachwycone. Realizują
            program, córcia śpiewa, robi super prace plastyczne, poprawiła się jej wymowa,
            bo mają sporo logopedii. Do Klubu Gumisiów wróciły w tym roku 2 dziewczynki,
            które po roku pobytu w Gumisiach poszły do przedszkoli państwowych. Matki mówią,
            że nie ma porównania. Ale Ty, rób jak chcesz, tylko nie oceniaj innych po
            pozorach.
            • kolorowekorale Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 16:20
              bardzo się cieszę, że Twoja córka sie dobrze rozwija i że jesteście
              zadowolone z "niby-klubiku".
              Ja wolę swoje dziecko oddać do przedszkola (takiego
              zarejestrowanego, dziłajacego pod każdym względem z obowiązującymi
              normami: lokalowymi, edukacyjnymi, higienicznymi itp.).Mam wtedy
              świadomość, że ktoś nad tym czuwa i panuje z "urzędu". Jak pisalam -
              szukam dopiero przedszkola i dla mnie będzie to podstawowe
              kryterium; a poźniej będe patrzeć na ogród / plac zabaw;
              kwalifikacje nauczycieli (z tego co wiem w tych zarejestrowanych
              przedszkolach są pewne wymogi, których nie muszą
              spełniać "przechowalnie"), realizowany program edukacyjny itp. "niby-
              klubiki" będę omijać szerokim łukiem
              • yellow-submarine Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 16:45
                A ty ciągle swoje... "Przechowalnie" nie muszą spełniać wymogów, ale dlaczego
                zakładasz, że nie spełniają? Czy w klubiku jest zakaz realizacji programu
                edukacji przedszkolnej, dbania o kwalifikacje nauczycieli i higienę, muszą być
                kiepskie warunki lokalowe i zagrożenie pożarowe? Rób swoje, omijaj jak chcesz,
                ale lepiej się dowiedz, jak w wybranym PRZEDSZKOLU jest dzieciom, bo możesz się
                srodze zawieść na swojej wierze w nadzór państwa. Ja bardziej wierzę ludziom niż
                instytucjom - Ty masz oczywiście prawo do innej opinii.
              • kinpas2 Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 23:16
                Powiem Ci tylko, że jesteś bardzo naiwna w swojej wierze w to, że
                przedszkola zarejestrowane oficjalnie jako PRZEDSZKOLA są aż tak
                nadzorowane, jak ci się wydaje. Powiedz mi proszę, jak można
                realizować jakikolwiek program edukacyjny w przedszkolu, jeśli
                rotacja kadry następuje średnio co trzy miesiące, bo jak się
                domyślam, włascicielka przedszkola (która dostaje z gminy
                dofinansowanie na każde dziecko) płaci aż tyle wychowawczyniom, że
                te szybko znajdują lepsze warunki np. w tych pogardzanych przez
                ciebie klubikach. Niestety nie ma reguły na to, że coś, co
                oficjalnie spełnia kryteria przedszkola, faktycznie własciwie
                zaopiekuje się Twoim dzieckiem. Bo kto przepraszam ma
                zainterweniować w kwestii rotacji kadry? Kuratorium? Sanepid? Straż
                pożarna? Dla nas zawsze najwazniejsze było to, żeby naszym dzieckiem
                opiekowała się w przedszkolu ciepła i kompetentna osoba, w miarę
                możliwości TA SAMA choćby przez rok. niestety srodze się
                zawiedliśmy, a ja nie wiem, jak mam wytłumaczyć trzylatkowi, że
                znowu od poniedziałku będzie inna ciocia. A za miesiąc znowu inna.
                • kolorowekorale Re: przedszkole Ursynow 04.12.07, 10:50
                  to nie jest kwestia naiwności. Ani w "niby-klubiku" ani w
                  przedszkolu nikt nie zagwarantuje stalego personelu.I taka jest
                  prawda. Myślę, że rotacja przedszkolanek jest statystycznie taka
                  sama w niby-klubikach jak i przedszkolach z prawdziwego zdarzenia.
                  Jeśli u Ciebie jest mniejsza - to gratuluje.
                  Al dla mnie to równie ważne jest to, że zarejestrowane przedszkole
                  spełnia pewne "normy" (wysokość i szerokość schodów; ilość światła
                  dziennego na m2; właściwa wentylacja czy ilość dzieci na m2).
                  Oczywiście jak np. widzę, że dzieci jest więcej niż być powinno -
                  mam gdzie się "odwołać". I mając do wyboru "przechowalnię" a
                  zarejestrowane przedszkole - wybiore te drugie. Nie będę się tu już
                  więcej powtarzać. Każdy z nas rodziców ma prawo wyboru placówki, do
                  której pośle swoje pociechy. Musi jedynie być świadom różnic miedzy
                  niby-klubikami a zarejestrowanym przedszkolem (pańswtowym czy
                  prywatnym).A ja już taka jestem - wolę kupić droższe ale oryginalne;
                  cichy, buty, płyty CD czy perfumy.

ps.ciekawe jak to jest,że przynajmniej na Ursynowie w tych naprawde
                  fajnych, "starych" przedszkolach prywatnych (zarejestrowanych) nie
                  ma miejsc (proponują czesto listy rezerwowe) a w niby-klubikach są...
                  • czarny.felidae Re: przedszkole Ursynow 04.12.07, 19:44
                    Ludzie, take it easy! Przecież z daleka widać, że "kolorowekorale" nie zamierza
                    żadnego dziecka umieścić w przedszkolu. Prezentuje postawę wkurzonej (delikatnie
                    mówiąc) konkurencji, która nie może sobie poradzić z instytucjami nadzorującymi
                    rejestrację PRZEDSZKOLA (straż, sanepid, i parę innych) i z tym, że klubiki też
                    mogą mieć dobrą opinię i komplet dzieci bez całego tego zamieszania. Takimi
                    postami chce Was zniechęcić do zapisywania dzieci do klubików ("niby-klubiki"
                    też tylko po to, żeby wyglądało jeszcze mniej zachęcająco...). A więc,
                    ludzie,nie dajcie się wkręcić - przyjrzycie się i klubikom i PRZEDSZKOLOM (bo
                    niektóre udają PRZEDSZKOLA..) i patrzcie na ludzi, którzy tam zajmują się
                    dziećmi - ludzie są najważniejsi !
                    • kolorowekorale Re: przedszkole Ursynow 05.12.07, 13:30
                      moj drogi, zawiadę Cie ale nie mam nic wspolnego z biznesem
                      przedszkolnym (poza tym że szukam i wiem czego szukam). Z zawodu
                      jestem architektem i jakies 2 lata temu robiłam projekt adaptacyjny
                      dla jednego z przedszkoli (tzn. "przerabiałam" budynek mieszkalny na
                      przedszkole). I po prostu wiem ile "schodów' czeka właścicieli
                      takich placówek. A swoje dziecko wyślij gdzie chcesz.
    • pawel_4444 Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 23:11
      Moja córka chodzi już drugi rok do "Małych Odkrywców", polecam.
      • kinpas2 Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 23:25
        No ale przecież Mali Odkrywcy nie działają jeszcze chyba od dwóch
        lat???
        • gojapio Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 23:26
          Kinpas2,
          zajrzyj, pliz, na maila gazetowego. Dzięki!
          Smykowa Mama
          • pawel_4444 Re: przedszkole Ursynow 03.12.07, 23:47
            Wiesz co jak cię coś interesuje to powiedz co, nie czepiaj się
            i nie rób ze mnie wariata.
            Moje dziecko zapisała tu żona rok temu we wrześniu , skoro zapisała to chyba
            działało, no nie? Skoro wpadłem na to forum to po prostu poradziłem komuś i
            tyle. Pozdrawiam
            • triada10 Re: przedszkole Ursynow 05.12.07, 17:27
              "Kolorowychkorali" jednak nie zadowolisz, bo to też nie jest PRZEDSZKOLE -
              przynajmniej nie ma go na oficjalnej stronie edukacji warszawskiej, a tam tego
              bardzo pilnują. Pozdrowienia - Krystyna
              • pawel_4444 Re: przedszkole Ursynow 05.12.07, 22:38
                triada10
                Możesz mi podesłać link do tej stronki
                • triada10 Re: przedszkole Ursynow 06.12.07, 18:33
                  www.edukacja.warszawa.pl Jest tam Serwis Biura Edukacji m.st. Warszawy. Tam jest
                  jedyna obowiązująca lista przedszkoli niepublicznych wpisanych do ewidencji.
                  Trzeba kliknąć w "Szkoły i placówki niepubliczne", pokaże się "Wykaz
                  przedszkoli, szkół podstawowych(...) posiadającyh uprawnienia szkół publicznych
                  wpisanych do ewidencji szkół i placówek niepublicznych prowadzonej przez m.st.
                  Warszawa". Pliki do pobrania: "Przedszkola" (uaktualniono 26 listopada 2007). Co
                  ciekawe, nie ma tam też Smyka na Raabego - jest tylko na Sarabandy (w przypadku
                  innych przedszkoli są podawane dwa miejsca, więc to żadne tłumaczenie. Możesz
                  też zadzwonić na Górskiego 7 - tam jest Biuro Edukacji warszawskiej.
                  • johari Re: przedszkole Ursynow 10.12.07, 19:11
                    Warto też spojrzeć na www.ursynow.waw.pl. Na stronach Urzędu Miasta
                    zawsze macie aktualne informacje teleadresowe. Oni są też
                    gwarantem "legalności" przedszkola. Polecam też komunikoweanie z
                    Kuratorium Oświaty - kompetentny wizytator, który widział placówkę i
                    skontrolował dokumenty - nieocenionym źródłem wiedzysmile)))
              • anielka222 Re: przedszkole Ursynow 13.12.07, 14:57
                Do Triady.
                Zainteresowałam się tym co napisałaś na temat przedszkola mojej
                córki,ponieważ wiedziałam że od września przedszkole już posiada
                wpis do ewidencji, ( wisi kopia na tablicy), przekazałam info
                dyrekcji, i okazało się że Biuro Edukacji zapomniało! uaktualnić
                listę.
                Oczywiście szybko to sprostowali i już jest,
                i jak Widzisz nie bardzo tego pilnują.
                Ale dzięki że byłaś czujna i dzięki Tobie wykryłam niedopatrzenie.
                Jeszcze raz Ci dziękuję.
                pozdrawiam
                Aniell
      • anielka222 Re: przedszkole Ursynow 19.12.07, 18:33
        Pawel_4444 a w której grupie masz dziecko?
        Aniell
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka