kara13 11.04.08, 20:55 Czy w przedszkolach sa jakieś listy rezerwowe? Piszecie odwołanie? Gdzie? Ci piszecie? U mnie w przedszkolu była karta, że nie ma odwołań od elektronicznej rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
himalaya007 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 11.04.08, 21:24 Też chciałabym wiedzieć, gdzie sie odwoływać. U mnie powiedzieli, ze po 21 kwietnia chyba. I co napisać w odwołaniu? U nas tylko kryterium pt. oboje pracujemy Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 11.04.08, 21:27 W krakowskich mailach jest info ze jak nie potwierdzi sie woli przyjecia do na to miejsce wejdzie dziecko z listy oczekujacych. Pewnie system taka ma w zanadrzu albo u dyrektora lezy wydrukowana. Odpowiedz Link Zgłoś
kobelk Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 11.04.08, 21:33 Przede wszystkim żądajmy jako rodzice dzieci niezakwalifikowanych wglądu do dokumentów potwierdzających informacje z formularzy dzieci przyjętych (np. zaświadczenie o zatrudnieniu od pracodawców rodziców pracujących, zaświadczenia ze żłobków, zaświadczenia lekarskie...) Odpowiedz Link Zgłoś
survvivve Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 11.04.08, 21:39 nie mozna niestety 1. ustawa o ochrone danych............ 2. nie było obligatoryjne dostarczanie tych dokumentów Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 11.04.08, 21:54 to piszmy do rzecznika praw obywatelskich, BE, MEN i prezydenta warszawy. Ja nie wiem dlaczego moje dziecko nie zostalo przyjete bo nie wiem kto zostal przyjety i jakie byly kryteria system mial byc przejrzysty Odpowiedz Link Zgłoś
kobelk Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 11.04.08, 21:57 Ja na pewno napiszę gdzie się tylko da. Nie popuszczę i nie pozwolę żeby moje dziecko zostało skrzywdzone z powodu uczciwiści swoich rodziców i Państwa bez zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
agab72 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 14:12 A jak - Waszym zdaniem - powinno wyglądać takie odwołanie ?? Jakich zamierzacie używać argumentów ? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 20:13 bede dopominala sie objasnienia kryteriów naboru, punktacji oraz jakie kryteria trzeba bylo spelnic aby sie dostac do przedszkoli I i II wyboru (wraz z podstawa prawna a w ustawie o oswiacie chyba nic nie ma o zlobkach i starszym rodzenstwie). Chce wiedziec ile dzieci przyjeto "na rownym poziomie " z moim dzieckiem. I ile przyjeto dzieci ktore nie beda mialy 3 lat we wrzesniu. Na przedszkolach wisza tylko "suche listy". Czy istniala jakas punktacja? Nikt mnie nie informowal wczesniej ze liczy sie ktore przedszkole wybiore jako pierwsze. Dodatkowo zmieniono kryterium wieku w trakcie naboru, informujac rodzicow o tym fakcie w dniu ogloszenia wynikow (strona edukacji). Ogolnie chce zapyac DLACZEGO? Obiecam takze ze dla dobra dziecka i jego edukacji rozwiode sie z mezem i tak uprzedzajac ataki, kazdy walczy o swoje prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes.1978.oburzona Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 14.05.08, 22:24 uważam że jest to dobry pomysł,ponieważ większość rodziców z grupy mojego syna zfałszowało formularze zgłoszeniowe a większość dzieci nie jest z rejonu tego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakubusia05 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 15:27 proponuję bysmy walczyli o przyjęcie naszych dzieci tak jak walczyli rodzice o zniesienie kryterium daty urodzenia - w sposób bardziej zorganizowany. Prasa, Biuro Edukacji w Wawie, rzecznik Praw Obywatelskich. Jak ktos bedzie miał jakis wzór pisma, niech sie moze odezwie Odpowiedz Link Zgłoś
agab72 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 15:35 Wiem, że może nie jest to do końca dobry pomysł, ale...... gdyby w każdym przedszkolu zwiększyć w grupę liczbę dzieci o 3 - 4 to w skali miasta była by to spora ilość dodatkowych miejsc..... Co Wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
pica-pica Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 15:44 Rewelacja! I tak mam w grupie 26 dzieci to w sumie jeszcze 4 dodatkowych i byłaby równa 30-tka. A później rodzice wymagają indywidualnego podejścia do dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
ysssa Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 15:45 to nie takie proste, bo będzie brakowało nauczycieli - a no to miasto pewnie też kasy nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
agab72 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 15:54 Pewnie macie rację Pomyślałam o tym, ponieważ w grupie żłobkowej mojego dziecka jest docelowo 40 (!) dzieci. Oczywiście nigdy wszystkich (z uwagi na choroby) nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
agamel1234 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 16:06 A dlaczego uważacie, że te dzieci ,które zostały przjęte , mają jakieś nieuczciwości na sumieniu. Po prostu ktoś musiał odpaśc bo miejsc w przedszkolach jest za mało i niestety nie da się uszczęśliwic wszystkich. Jak nasze dzieci zostały przyjęte to jestem pewna ,że te nieprzyjęte o nas mówiłyby to samo Odpowiedz Link Zgłoś
himalaya007 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 20:23 "to piszmy do rzecznika praw obywatelskich, BE, MEN i prezydenta warszawy. Ja nie wiem dlaczego moje dziecko nie zostalo przyjete bo nie wiem kto zostal przyjety i jakie byly kryteria system mial byc przejrzysty" OK gotowa jestem dzwonić i pisać. Nie wiem z jakimi kryteriami dostały się dzieci w moim przedszkolu. Wiem, ze w 3 na które liczyłam na liście nieprzyjetych do zadnej placówki było po 25 - 28 dzieci (Ursynów. Jednego nie sprawdziłam. Chciałabym wiedzieć czy dostało sie jakiekolwiek dziecko z moimi kryteriami. Nie żałuje nikomu, że sie dostał. Raczej bardzo zazdroszczę. Kto ma doświadczenie niech poda telefony, adresy. Spróbujmy coś zrobić. Też ubolewam, że nie było weryfikacji części podawanych w kwestionariuszu informacji. Nie posądzam wszystkich ludzi o kręcenie, ale nie wierzę, że wszyscy byli uczciwi. Odpowiedz Link Zgłoś
sko-bo Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 12.04.08, 22:03 Witam Zapoznajcie się prosze ze strona: www.dada.net.pl/protest/ - strona i pisma jakimi walczyli rodzice o prawa dzieci urodzonych po 31.08 wątkiem na forum: Brak kryteriów przyjęcia do przedszkoli - War forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=78188302 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kachi9 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 08:43 Córka z maja 2005 też się nie dostała, do żadnego z 6 na Ursynowie.Pracujący rodzice i chyba składałyśmy do tego samego przedszkola, bo też słyszałam od pani dyrektor o tych kontenerach.A w przedszkolach kolejnego wyboru słyszałam że pierwszeństwo będą miały dzieci dla których dane przedszkole było 1-szego wyboru. Paranoja jakaś!!!Poza tym na liście zakwalifikowanych dzieci -w każdym z tych 6-ciu moich przedszkoli - ok 80% to dzieci mam samotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 10:13 No chyba to normalne że pierszeństwo będą miały dzieci które to przedszkole wybrały jako pierwsze? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 10:34 ale przeciez tak nie jest: wchodza najpierw te ktore maja privilege! Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 10:55 Ale Ty piszesz chyba już o odwołaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 19:26 nie, pisze o pierwszym wyborze, w "moim" przedszkolu najpierw weszly dzieci z najwyzsza iloscia punktow, nawet jezeli to przedszkole bylo ich II wyborem to mialy pierwszenstwo. Jezeli ktos nie potwierdzi/ sklamal/ zostanie wyrzucony to wchodzi kolejne dziecko z listy , ciagle z najwyzsza iloscia punktow. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 20:08 lista wygenerowana przez system - ok jest wg punktow ale jesli ktos nie potwierdzi to sa wolne miejsca i o nich nie wiadomo tak na prawde nic wedlug mnie bedzie decydowala dyrektor a nie system trzeba zapytac przedszkole2 Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 20:13 tak mi odpowiedziano w dwoch przedszkolach, Dopiero po 26 zapisuja dyrektorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 20:21 to kiepsko trafiasz wielu juz 17 bedzie wiedzialo ile ma niepotwierdzonych miejsc i ile moze przyjac i bedzie przyjmowalo od razu a 26 to BE ma podac oficjalnie gdzie sa jeszcze miejca Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 20:35 moze zle ale tam gdzie mnie w koncu przyjeli Pani podkreslala ze to tylko dlatego ze rozszerza grupe i moze juz dysponowac tym miejscem bo nie ma tego miejsca w systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Zapraszam! 13.04.08, 12:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=78188302 Odpowiedz Link Zgłoś
tynka13 Re: Zapraszam! 13.04.08, 22:28 a ja jutro idę zanieść odowłanie do przedszkola a potem napiszę do BE, ja im nie odpuszczę Odpowiedz Link Zgłoś
kachi9 Re: Zapraszam! 14.04.08, 08:05 A możesz podpowiedzieć jak się pisze takie odwołanie? Odpowiedz Link Zgłoś
tynka13 Re: Zapraszam! 14.04.08, 08:19 napisłam wszystko to co mi na sercu lezało z zapytaniem dlaczego właśnie moje dziecko się nie dostało a inne się dostały, pytałam o sprecyzowanie ostatecznego kryterium wyboru, opisałam naszą trudną sytuację - niskie dochody, ciągłe podrzucanie dziecka - zarzuciałam bezduszność systemu, dyskryminację rodzin 2 +1 przy pracujących rodzicach poprosiołam o ponowne zweryfikowanie wniosku i przjęcie dziecka do przedszkola. pewniej i tak tym nic nie wskóram ale trochę mi ulżyło jak wylałam tą złośc na papier. ale na tym nie poprzestanę Odpowiedz Link Zgłoś
blanka74 Re: Zapraszam! 14.04.08, 13:45 Również wysłałam odwołanie (mail'em i faxem) do kogo się dało z BE, czekam na jakikolwiek odzew Kto jeszcze? im nas więcej tym może bardziej się zainteresują naszą sytuacją... Zawsze były trudności z zapisaniem dzieci do przedszkola/żłobka (mam starsze dzieci i wiem o czym piszę) ale to co nam zafundowali w tym roku to jakas paranoja, nikt nic nie wie, nie mozna się odwołać???, nie wiadomo w jakim terminie należy to zrobić i gdzie (ja złożyłam i w przdszkolu I wyboru i BE) pozdrawiam i trzymam kciuki za pozostałych Odpowiedz Link Zgłoś
kachi9 Re: Zapraszam! 15.04.08, 08:28 Dzięki tynka13, bo nie wiedziałam czy ma być oficjalnie czy nieoficjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
almami Re: Zapraszam! 17.04.08, 08:10 biuro edukacji każe rozmawiać z systemem elektronicznym , który.... nie przyjmuje odwołań. Dyrektor przedszkola wysyła do BE a BE do Przedszkola. Umywam ręce .. to ich najlepsza metoda..... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Kraków 14.04.08, 08:31 Wyczytałam na przedszkolu że odwoływać moga sie tylko rodzice dzieci którzy udowodnią ze np. czegos waznego system im nie policzył, czy przez nieuwage nie zaznaczyli waznego punktu. Odpowiedz Link Zgłoś
agab72 Re: Kraków 14.04.08, 09:47 Odwołać się od decyzji może się KAŻDY. Prawo nam to gwarantuje. Urząd ma 14 dni na udzielenie nam odpowiedzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
lasjana Re: Kraków 14.04.08, 10:02 odwołania będą podobno rozpatrywane dopiero po 30 kwietnia, jak juz rodzice dzieci przyjetych podpiszą umowy z przedszkolem, dzieci będa przyjmowane z list rezerwowych w zależnoci od ilości wolnych miejsc oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kamme2 Re: Kraków 14.04.08, 10:11 Rok temu (moje dzieci z 2004 roku rok temu sie nie dostały teraz tak) pisałam odwołania, do oświaty, dzwoniłam, mailowałam... na żadne pismo odpowiedzi nie dostałam a widziałam ze maile były odczytywane...mam bliźniaki, pisałam co mi na sercu leżało, byłam rozgoryczona... nie odpisał nikt...NIKT. Teraz przez rok płacę prywatne p-kole na 2 dzieci, przez rok nie znalazłło sie miejsce na moją 2... po jak były pojedyncze wolne to dzwonili do rodziców 1 dziecka a nie 2... Raz dostałam cynk że na Dąbrowskiego (mokotów) są 2 miejsca, zadzwonilam i były miejsca ale nie zdecydowałam sie juz wtedy (zupełnie nie po drodze mnie i mężowi + opłacone już czesne w pprywatnym). Tym razem sie dostały ale co wydałam na to, to nasze... żyyczę powodzenia, rozumiem co czujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamme2 Re: Warszawa-Ursynów 14.04.08, 10:12 kamme2 napisała: > Rok temu (moje dzieci z 2004 roku rok temu sie nie dostały teraz > tak) pisałam odwołania, do oświaty, dzwoniłam, mailowałam... > na żadne pismo odpowiedzi nie dostałam a widziałam ze maile były > odczytywane...mam bliźniaki, pisałam co mi na sercu leżało, byłam > rozgoryczona... nie odpisał nikt...NIKT. Teraz przez rok płacę > prywatne p-kole na 2 dzieci, przez rok nie znalazłło sie miejsce na > moją 2... po jak były pojedyncze wolne to dzwonili do rodziców 1 > dziecka a nie 2... Raz dostałam cynk że na Dąbrowskiego (mokotów) są > 2 miejsca, zadzwonilam i były miejsca ale nie zdecydowałam sie juz > wtedy (zupełnie nie po drodze mnie i mężowi + opłacone już czesne w > pprywatnym). > Tym razem sie dostały ale co wydałam na to, to nasze... żyyczę > powodzenia, rozumiem co czujecie. oCzywiscie dotyczy to Warszawy a nie Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tynka13 Re: Warszawa-Ursynów 14.04.08, 21:59 i napisłam dziś odwołanie w przedszolu zostało przyjęte, a pani dyrektor zachęciła mnie do rozmowy z burmistrzem -targówek. udałam się więc do gminy (dawnej)i wiecie co: pani przede mną i ta za mną byli w tej samej spr. a w środę mamy mieć odpowiedź na odwołania. pewnie i tak nic z tego ale trzeba się trochę ponaprzykrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
wikaok Wolne miejsca w przedszkolach 14.04.08, 22:44 Z jutrzejszego Życia Warszawy: W przedszkolach brakuje 3,2 tys miejsc. Ale są placówki, które będą mogły przyjąć dzieci trzyletnie. Z danych pochodzących z systemu rekrutacji wynika, że na razie jest ich 286. Najwięcej na Śródmieściu (126), Pradze Południe (64), Mokotowie (27) i Ochocie (23). Na Białołęce, Bemowie Ursusie i Ursynowie nie ma żadnych miejsc. – Ale to może się zmienić, bo na razie rodzice dzieci potwierdzają czy chcą, aby ich pociechy chodziły do przedszkoli. 25 kwietnia opublikujemy pełną listę wolnych miejsc – zapowiada Beata Murawska, zastępca dyrektora biura edukacji. Urzędnicy obiecują, że liczba miejsc w przedszkolach będzie się zwiększała. Do 2012 roku miasto wybuduje 13 przedszkoli. – Naciskamy też na deweloperów, aby budowali w nowych osiedlach żłobki, przedszkola i szkoły - dodaje Jolanta Lipszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Wolne miejsca w przedszkolach 15.04.08, 09:50 to poczekamy do 2012 narazie przechowam dziekco pod szafa coby ie bylo zbytnio wyrosniete Na pradze pisza kobietki ze tez sie nie dostaly? nic nie rozumiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
paskowka1973 Re: Wolne miejsca w przedszkolach 15.04.08, 12:40 A ja dzisiaj rozmawiałam z dyrektor w naszym przedszkolu (Bielany), że dzwonią rodzice, że w Śródmieściu masakra, że nie ma miejsc i pytaja, czy na bielanach są (naiwni. Juz sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
dr77 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 14.04.08, 23:37 Własnie napisałam odwołanie i wysłalam do BU, przedszkola, do Urz. Gm. i do Rzecznika Praw Dziecka. Napisałam co mi lezy na sercu i chc ę jasnych kryteriów, punktacji itd. Piszcie Kropla drązy skałę Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.glinka Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 11:03 Mam prośbę. Musze napisać odwołanie od decyzji przedszkola w związku z nie przyjęciem mojego synka do przedszkola. Czy mogłabym prosic o jakieś wskazówki co do tego jak powinno wyglądać takie odwołanie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam i dziękuję Magda Odpowiedz Link Zgłoś
katinka Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 12:06 U mnie na Białołęce przyjęto 45 dzieci (w tym podobno wszystkie to wnioski z preferencjami czyli samotne matki i rodziny wielodzietne - aż mi się nie chce w to wierzyć),20 dzieci zostało zakwalifikowanych do innych przedszkoli a 63 dzieci do żadnych z wymienionych we wniosku (to właśnie ta grupa z 32 punktami).To jakiś istny koszmar!!! Oczywiście chcę złożyć odwołanie, pewnie nic z tego. Pani dyrektor powiedziała, że muszę to złożyć najpóźniej do 16 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-78 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 12:33 do dr77: czy możesz podzielić się odwołaniem? jaki mniej więcej sformułowałaś pismo. Ja przed chwilką rozmawiałam z Panią Dyrektor swojego przedszkola i miła Pani Dyrektor tak samo jak my nie wie gdzie powinny faktycznie trafiać odwołania, narazie zbiera je u siebie ale BE nie wydało jasnego sygnału do kogo one powinny trafiać. Z rodzicami o dziwo też nie jest ciekawie, do tego akurat przedszkola dostały się dzieci, w większości z innych dzielnic i rodzice wcale nie potwierdzaja woli przyjęcia, więc są szanse... na 17 dzieci Pani dyrektor ma 6 potwierdzeń, a czas ucieka (jutro do 13:00) zobaczymy, będę walczyć! skrobnij co nieco o swoim odwołaniu, to zawsze jest pomocne. dr77 napisała: > Własnie napisałam odwołanie i wysłalam do BU, przedszkola, do Urz. > Gm. i do Rzecznika Praw Dziecka. Napisałam co mi lezy na sercu i chc > ę jasnych kryteriów, punktacji itd. > Piszcie > Kropla drązy skałę > Pozdrawiam > Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
wikaok Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 13:50 Potwierdzać w przedszkolach można jutro do 17. Od wczoraj obchody getta więc cała okolica spraliżowana, dzis straj taksówkarzy. Ja odłozyłam wycieczkę do przedszkola na jutro. Może wiecej rodziców tak zrobiło? Odpowiedz Link Zgłoś
dr77 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 15.04.08, 19:00 Zaczełam od: Chciałabym złożyć odwołanie od decyzji nieprzyjecia mojej córki ... do przedszkola nr .... Opisałam sytuację, że oboje pracujemy, starsza córka w przedszkolu I wyboru. Ze chciałabym znać jasne kryteria rekrutacji, ilość punktów. O tym, że system jest bezduszny i decyduje o losach dzieci, że to niedopuszczalne, że one też maja uczucia. To odnosi sie konkretnie do sytuacji kiedy obiecujesz dziecku, że tu będzie chodzić ateraz co mu powiesz. Ja boje sie pytania córki dlaczego. Przedszkole to nie przechowalnia. Ze niewyobrażam sobie rozwożenia dwójki dzieci do dwoch różnych przedszkoli. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
magzaq Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 16.04.08, 10:57 a co napisałaś do rzecznika praw dziecka - jakoś poprzedziłaś swoje pismo- i w jakie formie wysłałaś: mail, fax, list? Odpowiedz Link Zgłoś
dr77 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 17.04.08, 10:45 Mój e-mail trudno nazwac oficjalnym pismem, taka sama treść wysłałam do kazdego BE, gmina, rzecznik oraw dziecka i Pani dyrektor. U nas w przedszkolu cos sie zaczeło dziać, ktos interweniował, Rada rodziców ogłosiła wywieszenie, że jesli dziecko które nie dostało sie do przedszkola ma starsze rodzeństwo ma sie kontaktowac z BE. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
metiu3 Re: Lista rezerwowa, odwołanie. 07.06.13, 10:18 www.przedszkolezigzag.pl Nowo otwarte przedszkole w Krakowie. Są wolne miejsca. Najlepsi specjaliści NAPRAWDĘ WARTO!! POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś