sister.ka 06.06.08, 21:30 Drogie Mamy przedszkolaków! Ciekawi mnie wysokość opłat na RR w warszawskich przedszkolach. Także cykliczność ich wnoszenia. Dziękuję za podzielenie się informacjami i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcysia51 Re: Opłata na Radę Rodziców 07.06.08, 10:28 u nas co miesiąc tzw co łaska ale ciągle im mało więc pewnie ok.100 było by ok. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Opłata na Radę Rodziców 07.06.08, 15:31 piszecie o przedszkolach prywatnych czy publicznych ?? na co są przeznaczane te pieniądze ? ja płacę 30 zł na semestr !!! (Śląsk) Odpowiedz Link Zgłoś
dori-dora Re: Opłata na Radę Rodziców 07.06.08, 16:19 przedszkole publiczne. a pieniądze są wydatkowane m.in.na comiesięczne koncerty dla dzieci, urodziny, chyba zorganizowanie dnia dziecka.Nie bardzo orientuję sie w chwili obecnej bo mój maluch dopiero od września będzie chodził. Odpowiedz Link Zgłoś
kosia1-0 Re: Opłata na Radę Rodziców 13.06.08, 18:39 Marcysiu51 a ile ty płacisz?I co masz w zamian?Najwięcej plują sie osoby, które mało płacą!!!Na pewno do nich należysz!!!A wymagania co do prezentu od Mikołaja wielkie!!!! Ci którzy płacą uczciwie utrzymują dzieci takich jak ty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 kosia1-0 09.10.08, 22:25 Słuchaj krowo jedna,odchrzań sie i spadaj,bo inaczej pogadamy. Płaciłam na rade 50zt nie utrzymywał mojego dziecka bo nie jest pasożytem tak jak TY,wredna babo. Odpowiedz Link Zgłoś
eszulczewska Re: Opłata na Radę Rodziców 07.06.08, 18:07 Jestem z Rady Rodziców więc powiem jak jest u nas: 18 zł co miesiąc - chyba, że na początku roku rodzic określi, że nie może tyle i zaproponuje inną kwotę lub poda przyczynę, uzasadniającą że nie może wcale płacić. Na co wydajemy? Na wszystkie atrakcje, któe się dzieją w przedszkolu (szkoda, że rodzice nie mają świadomości,że to z funduszy Rady idzie, a nie z kasy przedszkola - takiej poprostu nie ma. Przy okazji - macie pomysł jak to rodzicom uzmysłowić? Były ogłoszenia, są regularne artykuły w gazetce przedszkolnej, a efekt mizerny). Co w tym roku zorganizowaliśmy za te pieniądze dla wszystkich przedszkolaków: - 3 wycieczki autokarowe - kilka wyjść do teatru - zaprosiliśmy 4 razy teatr do przedszkola na przedstawienia u nas - zaprosiliśmy iluzjonistę, muzyków na 2 audycje muzyczne - zorganizowaliśmy 2 festyny rodzinne (opłącenie prowadzących - aktorzy, upominki dla dzieci, jedzonko, etc.) - kupiliśmy prezenty na Boże Narodzenie, Wielkanoc, Dzień Dziecka (z przedszkola przeważnie dokładane są słodycze) - mamy comiesięczne zajęcia teatralne dla każdej grupyoddzielnie prowadzone przez aktorkę u nas w przedszkolu - też Rada za to płaci - dofinansowaliśmy koszulki z logo przedszkola dla nowych przedszkolaków - zrobiliśmy kilka konkursów plastycznych - na któe kupowaliśmy nagrody - kupiliśmy książki dla odchodzacych zerówkowiczów i dzieci z młodszych grup - etc. Naprawdę wydatków jest sporo Odpowiedz Link Zgłoś
sister.ka Re: Opłata na Radę Rodziców 07.06.08, 20:55 Do : eszulczewska Gratuluję gospodarności i tak niedrogiej działalności! Jest czego zazdrościć - zważywszy na nasze comiesięczne składki i efekty ich wykorzytywania. Rozpoczęłam temat tknięta właśnie nimi - po roku bycia rodzicem przedszkolaka. Teraz już wiem, że muszę zadziałać w tym kierunku, bo wysokość składki nie jest współmierna do działalności finansowanej przez nas - rodziców. Dziękuję wszystkim za informacje Pozdrawiam - sister.ka Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Opłata na Radę Rodziców 08.06.08, 11:37 my mamy niską składkę (z niej są przede wszystkim prezenty na Dzień Dziecka i Mikołaja) a wszystkie wycieczki, teatrzyki itp. są płacone osobno, biorąc pod uwagę, że są rodzice, którzy nie płacą składki wolę taki układ, bo wtedy każdy płaci za swoje dziecko a nie za czyjeś Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Opłata na Radę Rodziców 08.06.08, 12:29 A jak nie płaci to dziecko nie jedzie? Lub nie ogląda? Ciekawi mnie, jak to organizacyjnie jest przeprowadzane... Odpowiedz Link Zgłoś
eszulczewska Re: Opłata na Radę Rodziców 08.06.08, 16:49 To jest bardzo trudne, dlatego u nas na początku roku są tzw. deklaracje - rodzic wypisuje czy i ile będzie płacił. Na 120 dzieci mamy może 8 niepłacących. Jedni określili czemu 9trudna syt. materialna - i mamy to przez panią księgową potwierdzone), inni - niereformowalni - nie płacą i już. Ze względu na to, że za głupotę rodziców tych niereformowalnych "płaciłyby" dzieci, zabieramy je na wszystkie imprezy razem, paczki też dostają. Podobno parę lat temu była syt., że uparci a bardzo dobrze usytuowani materialnie rodzice powiedzieli, że skoro składka jest nieobowiązkowa to oni nie płącą. Rada się wkurzyła i wykluczyła dziecko z paczek (dostawało np. tylko słodycze kupowane przez przedszkole), na wycieczkę dziecko nie pojechało zostając z opieką w przedszkolu (wyobrażacie sobie psychikę tego malucha?). I co? Rodzić naskarżył się w kuratorium i gdzieś tam dalej, że jeśli składka nieobowiązkowa to on nie widzi przyczyny takiego traktowania dziecka i faktycznie kurator przykazał, że dziecko ma we wszystkim normalnie uczestniczyć. Absurdalne, prawda? Jeśli w Waszych przedszkolach są stosowane jakieś dobre i skuteczne rozwiązania - podzielcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Opłata na Radę Rodziców 08.06.08, 19:57 z tego co wiem, taka opłata kilku złotych np. na tetrzyk jest płacona własciwie przez wszystkich, nawet przez tych, którzy na Radę Rodziców nie płacą, nie mam pojęcia co w przypadku nie zapłacenia, aż się spytam przy najbliższej okazji, Odpowiedz Link Zgłoś
kag1 A jakie to przedszkole? 08.06.08, 20:00 Czy piszesz o jakimś warszawskim przedszkolu jeśli tak prosze podaj adres. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: A jakie to przedszkole? 08.06.08, 22:05 U nas składka wynosi 50 złotych na semestr (wielkopolska, przedszkole publiczne), ale z tego również są dofinansowywane wycieczki, prezenty, paczki, festyn tzw Święto Rodziny, a także niektóre zajęcia dodatkowe. Za rytmikę płacimy na przykład 2 złote miesięcznie, za angielski 5 złotych (zajęcia dwa razy w tygodniu) także uważam, że to niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
r-yba Re: A jakie to przedszkole? 13.06.08, 23:39 A jakby wyszczególnic, ze miesięcznie na teatrzyli płacimy np 15 zł, na coś tam 5 zł, na inne 10 zł, na Mikołaja 25 zł, itd, wtedy rodzice zrozumieliby z czego ich dzieci musza zrezygnować skoro nie chcą zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś