qpiska 14.01.09, 16:54 Witam. Mam pytanie. Moja córka w marcu skończy 5 lat. Mam rozumieć, że zgodnie z założeniami reformy może ona od września tego roku iść do zerówki? Prosze o odpowiedź, bo się już zamotałam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariwu Re: Rocznik 2004 14.01.09, 18:57 > Prosze o odpowiedź, bo się już zamotałam Nie Ty jedna. jeszcze chwila i wszyscy pójdziemy na dno > Mam pytanie. Moja córka w marcu skończy 5 lat. Mam rozumieć, że > zgodnie z założeniami reformy może ona od września tego roku iść >do zerówki? Od września 2009 Twoja córka (jeśli chodzi do przedszkola) pójdzie do grupy 5-latków. Zgodnie z założeniami reformy będzie to ostatnia grupa wiekowa, którą obejmować będzie wychowanie przedszkolne. Jeśli reforma wejdzie w życie, to właśnie grupa 5-latków będzie "zerówką" czyli rocznym przygotowaniem przedszkolnym (w przyszłym roku 5-latki mają mieć do niego "prawo", a w latach następnych jego odbycie stanie się "obowiązkiem" 5-latków) przed podjęciem nauki w I klasie, do której, zgodnie z założeniami reformy, pójdą 6-latki (wszystko jedno czy "obowiązkowo" czy przez pierwsze lata "dobrowolnie"). Nie wiem, czy Ci "odmotałam", ale chwilowo nie ma prostych odpowiedzi na proste pytania, bo większość tych odpowiedzi musi rozpoczynać się od "jeśli... ". Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Rocznik 2004 14.01.09, 19:53 Bo nie da sie rozwiązać równania, które ma same niewiadome. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Rocznik 2004 15.01.09, 09:36 Co prawda pisałam już na ten temat w wątku "co z zerówkami od września 2009" ale temat podobny więc jeszcze raz Dowiedziałam się od dyrekcji w przedszkolu że podobno w Warszawie zerówki będą tylko w szkołach. Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa gdyż dyrektorka też nie była do końca pewna. Wynika z tego że nasze dzieci i tak będą musiały za rok przenieść się do szkoły jak nie do pierwszej klasy to do zerówki. Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Rocznik 2004 15.01.09, 13:03 Tez mam córke z marca 2004. Ja widze to tak, od września 2009 idzie do starszaków w przedszkolu a we wrzesniu 2010 idzie do zerówki w szkole (w przedszkolu juz nie ma od kilku lat). Czy nie tak? Nie zamierzam jej puszczać wczesniej do I klasy,bo nie sądzę żeby ostatnia grupa w przedszkolu przygotowała ją dostatecznie do I klasy. Czy jeśli zlikwiduja zerówki moje dziecko czeka rok siedzenia w domu? Bo przecież nie będzie dwa lata w starszakach? jaki to wybór dla rodzica? Nic juz nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilkka30 Re: Rocznik 2004 15.01.09, 14:41 Aby się nie pogubić najlepiej przestać używać określenia "zerówka" i zastąpić je "przygotowaniem przedszkolnym". Dzieci urodzone w roku 2004, będą objęte "dobrowolnym" "przygotowaniem przedszkolnym" w przedszkolu. Dzieci urodzone w roku 2003, które nie pójdą do 1 klasy szkoły podstawowej we wrześniu, są objęte "obowiązkowym" "przygotowaniem przedszkolnym", które może odbywać się w przedszkolu lub jeśli samorząd miasta / gminy, zadecyduje to w szkołach podstawowych (w salach do tego przystosowanych (powiedzmy, że przygotowanych… ). Prawdopodobnie będą chcieli jak najwięcej dzieci z rocznika 2003 przenieść do szkół, zwalniając tym samym miejsca dla pięciolatków (2004) i trzylatków (2006), po to aby za rok uniknąć kolejnych protestów rodziców. Rodzice 5 latków, będą chcieli posłać dzieci w tym roku do przedszkola, aby miały możliwość przygotowania do szkoły. Gdyby w przedszkolu zostały 6 latki (2003), to rodzice 3 latków (2006) podnieśliby larum, bo nie byłoby miejsc dla ich dzieci. A tak dla dobra sprawy poświęci się tylko jeden rocznik i sprawa załatwiona Na dzień dzisiejszy jest taka opcja jak wyżej opisałam (tzn. ja tak to zinterpretowałam). Jak będzie we wrześniu, tego nie wie nikt, ani dyrektorzy, ani samorządy ani nawet sama pani minister. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Rocznik 2004 15.01.09, 16:11 z tego co wyczytałam w założeniach reformy 'zerówki' znikną będzie przygotowanie przedszkolne dla 5-cio-latków (ale czy obowiązkowe?) i 1 klasa szkoły dla 6-cio-latków (ale z innym niż dotychczas programem, bliższym temu co było w zerówce) Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Rocznik 2004 15.01.09, 20:07 U nas w przedszkolu we wrześniu 2009 rusza normalna zerówka dla rocznika 2003 a rocznik 2004 będzie w starszakach. Te wiadomości mam na świeżo od nauczycielki z zerówki naszego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: Rocznik 2004 15.01.09, 20:48 Zerówka, starszaki, klasa"0" to różne określenia na te samą grupę wiekową. Realizują tą samą podstawę programową tylko w szkole lub w przedszkolach. W naszym przedszkolu będzie grupa 6-latków i grupa 5-latków. Ustawa jeszcze nie została podpisana, a wg nowych zaleceń p. minister rodzic ma prawo!!!!!!!!! a nie obowiązek posyłać dziecko (2003) do szkoły bez badania w poradni psychologiczno-pedagogicznej. Tak ma być do 2012. U nas rodzice nie posyłają dzieci do szkoły,nikt nie wyraził na to zgody (ani z rocznika 2003 ani 2004 - nie planują) a dzieci 6-letnie pozostają w przedszkolach (tak zarzadził Miejski Zarzad Oświaty)>Zarządy mają prawo otworzyć grupy 6-latków przy szkołach jednak ich też będzie obowiązywać program przedszkolny. P. minister wprowadziła nowe rozporządzenie dotyczace podstawy programowej ważne od 01.09.2009r. (chyba że się z tego wycofa) Napewno nie będzie nauki czytania w 6-latkach, kart pracy itp. ma być więcej zabawy, zajęć na powietrzu. To będzie dotyczyć i 6-latków przy szkołach i w przedszkolach. Właściwie wszystko pozostanie (przynajmniej u nas) bez zmian tylko rzeba będzie uwzględnić zalecenia z nowej podstawy programowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: Najnowsze wieści z MEN 15.01.09, 21:06 Strona główna Komisja zakończyła prace 15.01.2009. Zmieniony(15.01.2009.) || A A A Podczas wspólnego posiedzenia Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Komisji Samorządu Terytorialnego zakończyły się wczoraj (14 stycznia) prace nad rządowym projektem nowelizacji ustawy o systemie oświaty. Na początku obrad przewodnicząca nadzwyczajnej podkomisji powołanej do rozpatrzenia propozycji zmian w ustawie o systemie oświaty, Urszula Augustyn, przedstawiła sprawozdanie z prac podkomisji nad projektem. Szeroko omówiła najistotniejsze zmiany wprowadzone przez podkomisję, przypominając, że są one wynikiem czterech kilkugodzinnych spotkań i konsultacji z partnerami społecznymi. Podkreśliła, że poprawki przyjęte przez podkomisję nie spowodowały znacznej zmiany pierwotnej wersji projektu nowelizowanej ustawy. Zasadniczą korektę wprowadzono w zapisach dotyczących obniżenia wieku rozpoczęcia obowiązku szkolnego. Zgodnie z projektem przez trzy kolejne lata decyzję o posłaniu sześcioletniego dziecka do szkoły będą podejmowali rodzice. Od 1 września 2012 roku do szkoły obowiązkowo trafią wszystkie sześciolatki. W trakcie prac komisji posłowie szczegółowo omówili między innymi kwestie obowiązku szkolnego dzieci sześcioletnich, prawa pięciolatków do rocznego przygotowania przedszkolnego, procedur przekazywania szkół organom prowadzącym niebędącym jednostkami samorządu terytorialnego, kompetencji kuratora oświaty i dopuszczania do użytku programów nauczania. Po wielogodzinnej dyskusji i wysłuchaniu opinii zaproszonych gości przyjęto poselskie poprawki i skierowano projekt do drugiego czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: Najnowsze wieści z MEN 16.01.09, 11:26 Wydaje mi się, że w 2012r szkoły będą musiały przyjąć dwa roczniki dzieci. Po rozmowie z innymi rodzicami, żadne nie posyła dzieci z początku 2003 do 1 klasy, rodzice dalszych roczników także są na nie. Odpowiedz Link Zgłoś