joannasch 16.01.04, 21:47 Czy jest ktos taki, kto nalezal lub nalezy do programu Luteina? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ainer1 Re: Mamusie z programu LUTEINA... 17.01.04, 15:29 Bralam lek o tej nazwie, ale o programie pierwsze slysze. co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
joannasch Re: Mamusie z programu LUTEINA... 17.01.04, 19:28 Jest to taki program w ktorych bada sie kobiety majace ciaze zagrozona.Podaje sie im wtedy tabletki podtrzymujace-luteine albo duphaston...reszte info na maila- o ile jestes nadal ciekawa. joannasch@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mamarta77 Re: Mamusie z programu LUTEINA... 19.01.04, 11:33 a moze jednak moglabys wkleic tu info o takim programie. rowniez jestem w ciazy podtrzymywanej luteina (poprzednia przetrwalam na duphastonie) ale o takim programie rowniez pierwsze slysze a chetnie dowiedzialabym sie czegos wiecej. a jesli nie mozesz tu to moze przeslesz mi tez wiecej informacji na priv. pozdrawiam -Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ehiszpanka Re: Mamusie z programu LUTEINA... 19.01.04, 13:12 Witam!To moze ja wyjasnie co to takiego bo takze jestem w tym programie.To bylo cos w rodzaju testu.Pacjentka dostawala zestaw dwoch roznych lekow-doustnie i dopochwowo.Oczywiscie przed tym zanim powiedzialam ze sie zgadzam lekarz mnie poinformowal o co w tym wszystkim tak naprawde chodzi.Poczatkowo balam sie ze to bedzie tak jak doswiadczenia na krolikach ale nie.Nigdy nie narazilabym mojego malenstwa na jakiekolwiek niebezpieczenstwo.Siebie takze nie.Wiadomym bylo ze ktorys z tych lekow bralam na pewno-luteine albo ten duphaston.W programie uczestniczylo ogolnie 70 pacjentek.Polowa z nich brala luteine a druga polowa duphaston.W tym wszystkim "dziwne " bylo to ze do konca ani ja ani moj lekarz prowadzacy nie wiedzial ktory z powyzszych lekow biore.Wiedzial to ordynator szpitala i jeszcze kilku lekarzy.Wspomnialam o dwoch postaciach leku-jeden doustnie a ten drugi dopochwowo.Oczywiscie bralam i jeden i drugi.Jeden z nich byl wlasnie luteina albo duphastonem a drugi tzw placebo (czyli tabletka nie majaca zadnego dzialania).W programie chodzilo lekarzom o to aby sprawdzic ktory z tych lekow (luteina czy duphaston) jest skuteczniejsze. Troche to niby skomplikowane ale naprawde proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarta77 Re: Mamusie z programu LUTEINA... 19.01.04, 15:56 a jak wyniki tego eksperymentu? mozna lub moznabedzie gdzies o nich poczytac? ja w 1-szej ciazy bralam duphaston, obecnie luteine. teraz zdecydowanie mniej silnie i zadziej boli mnie brzuch ale za to znosze ten stan duzo gorzej (potworne mdlosci ktorych nie mialaw wogole za pierwszym razem) ciekawa jestem czy to wszystko moze miec zwiazek ze stosowanym lekiem czy tez po prostu wynika z tego ze jest to inna ciaza wiec tez inne objawy z gory dziekuje za dodatkowe informacje -M Odpowiedz Link Zgłoś
ehiszpanka Re: Mamusie z programu LUTEINA... 19.01.04, 16:48 Nie wiem czy mozna gdzies teraz o tym poczytac ale wiem ze do niedawna bylo mozna na stronie www.adamed.com.pl Teraz sprawdzalam i nie ma juz tych info-a szkoda. Co do samej luteiny to www.adamed.com.pl/produkty.asp? who=2&id=5&page=58&lang=pl byc moze dowiesz sie tam czegos nowego lub ciekawego. Jak cos bede wiedziala to dam znac.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ehiszpanka Re: Mamusie z programu LUTEINA... 19.01.04, 16:49 Nie wiem czy mozna gdzies teraz o tym poczytac ale wiem ze do niedawna bylo mozna na stronie www.adamed.com.pl Teraz sprawdzalam i nie ma juz tych info-a szkoda. Co do samej luteiny to warto wejsc sobie na strone: www.adamed.com.pl/produkty.asp?who=2&id=5&page=58&lang=pl byc moze dowiesz sie tam czegos nowego lub ciekawego. Jak cos bede wiedziala to dam znac.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dzunia Re: Mamusie z programu LUTEINA... 19.01.04, 16:53 czesc ja też biore luteinę ale od 5 dni bo wczesniej bralam zastrzyki z progesteronu owiedzćie mi czy tą luteinę będę juz zażywać do końca ciąży?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamarta77 Re: Mamusie z programu LUTEINA... 19.01.04, 22:08 progesteron dostaje sie do okolo 14-go tygodnia, w tym okresie zaczyna go juz produkowac lozysko i nie ma potrzeby dluzsze podawanie (tak przynajmniej bralam ja, moja siostra i przyjaciolka, bo w ulotce czytalam ze zalecaja do ok 20-go tyg). lekarz na pewno odpowie ci na to pytanie pozdrawiam -Marta Odpowiedz Link Zgłoś