Dodaj do ulubionych

SZPITAL "ORŁOWSKIEGO"

22.05.04, 00:11
MAM PYTANKO CZY MOŻE KTÓRAŚ Z MAMUŚ RODZIŁA W TYM SZPITALU W WARSZAWIE JAKIEŚ
OPINIE NA TEN TEMAT CZY MAJA DOBRY SPRZĘT JACY TAM SĄ LEKARZE DORADZCIE
CHODZE PRYWATNIE DO DR PIOTRA KRETOWICZA A ON PRACUJE W TYM SZPITALU NIEWIEM
CZY TAM RODZIĆ CZY WYBRAĆ INNY SZPITAL ?? KAŚKA
Obserwuj wątek
    • syl125 Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 22.05.04, 08:31
      Ja tam nie rodzilam ale slyszalam ze nie bardzo opiekuja sie mamami i dziecmi
      po porodzie.Nie moge powiedziec 100% ze tak jest.Opinie sa rozne.Do tego
      szpitala chodzilam w pierwszej ciazy,teraz chodze na Karowej gdzie rodzilam
      pierwszy raz i moge powiedziec ze porownajac te dwa szpitale to na Karowej
      bardziej sie opiekuja kobietami w ciazy.Ale jak pisalam w czesniej kazda
      przyszla mama ma swoja opinie.Ja polecam Karowa,ktos inny moze polecic
      Orlowskiego lub inny szpital.Tak naprawde decyzja nalezy do Ciebie.
      Zycze ci latwego porodu.
    • hanti Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 22.05.04, 14:27
      Urodziłam tam dwoje swoich dzieci i byłam bardzo zadowolona. Ostatni raz
      gościłam tam na przełomie grudnia i stycznia br. Może nie mają najlepszych
      warunków sanitarnych tylko dwa prysznice i wc na oddział, ale ostatni byłam tam
      trzy tygodnie, więc z czystym sumieniem mgę polecić ten szpital.
    • unruzanka Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 22.05.04, 17:56
      Cześć, Kasiu!
      Rodziłam tam w styczniu. Lekarze i pielęgniarki w większości ok (wyjątek
      pielęgniarki na sali noworodkowej i na wcześniakach - koszmar!). Warunki na
      oddziale położniczym dość spartańskie, zwłaszcza jeśli chodzi o łazienki. Dwie
      sale do porodów rodzinnych (w tym jedna z wanną). Jak wygląda poród naturalny w
      tym szpitalu - nie wiem, ja miałam cc. Lekarze to dobrzy specjaliści, jednak
      jak coś się dzieje z dzieckiem (tak było z moja córcią -wcześniaczkiem)
      odsyłają je albo do IMiDz albo do CZD. Moim lekarzem był prof. Dębski, ale
      słyszałam też dobre opinie o dr Kretowiczu.
      pozdrawiam
      Ania i Ola (22.01.2004)
      P.S. Jeśli chcesz poczytać inne opinie o tym szpitalu to na podforum "Szpitale"
      wpisz do wyszukiwarki "Orłowski".
      • kingha Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 27.05.04, 11:35
        Dobra opinia o lekarzu i szpitalu jest jak banka mydlana. Za niecale 2 miesiace
        rodze i prawdopodobnie bedzie to Orlowski. Dwie z Was pisza o dobrej opinii o
        dr Kretowiczu, moja jest wrecz przeciwna. Tydzien temu mialam kolizje
        samochodowa i trafilam tam na badania czy dziecku nic nie jest, wiekszego braku
        organizacji i niekompetencji mam nadzieje nigdzie nie spotkac! Dr Kretowicz z
        laski przyszedl na usg, najwazniejsze w tym dniu dla mnie badanie doslownie
        odbebnil. Usg robilo 2 lekarzy i pierwszej pani doktor cos sie nie zgadzalo,
        poprosila o pomoc innych lekarzy, udalo jej sie na sile przywolac Kretowicza.
        Finalnie dostalam badanie usg bez wydruku i podpisu, nie wiem, ktory lekarz
        mial racje, bo Kretowiczowi juz sie wszystko zgadzalo. A na odchodne babka
        zapytala czy zostawic mnie na obserwacje w szpitalu czy nie, luzackim glosem
        odpowiedzial, ze moze na internie bo na patologii brak miejsc, zreszta mu
        wszystko jedno i wyszedl....
        Ja pojechalam do domu z mieszanymi uczuciami. Pewnie jak sie chodzi do lekarzy
        prywatnie to maja wieksze poczucie odpowiedzialnosci i wykazuja wiekszy
        profesjonalizm, ja trafilam z wypadku samochodowego, ale czy to usprawiedliwa w
        jakikolwiek sposob lekarzy, chyba nie...
        • kokosia Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 19.06.04, 11:30
          polecam dr Eugeniusza Wysockiego.
          • voluptas Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 08.10.04, 15:08
            Jeśli do szpitalnych pacjentek ma taki sam stosunek, jak do studentek w poradni
            na Małym Dziedzińcu, to ja już wolę weterynarza mojego psa, niz pana doktora...
            • azbestowestringi Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 09.11.04, 22:52
              hehe, chetnie pomoge w porodzie w takim razie smile
              pozdrawiam
          • czolk Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 19.10.04, 21:59
            Każdy, tylko nie Wysocki!!! Chodziłam do niego jako studentka i był miły,
            owszem. Kiedy poszłam do niego do przychodni uniwersyteckiej (przyjmuje nie-
            studentki w ramach NFZ)po zrobieniu testu ciążowego, który okazał sie pozytywny
            (smile, jestem w 7 tg), to z łaską mnie zbadał, nie przeprowadził wywiadu (data
            ost. miesiaczki itp.), nie wyznaczył daty porodu, nie zlecił badań a kiedy
            powiedziałam, ze chciałabym u niego urodzic, to stwierdził cyt."to będzie duzo
            kosztowac, a ostatnio nie było pani stac na prywatna wizytę". Wyszłam z
            gabinetu prawie ze łzami w oczach. Nigdy więcej do niego nie pójdę i wszystkim
            też odradzam. Dawno nie przezyłam takiego przykrego rozczarowania. Jest chamski
            i zalezy mu tylko na pieniądzach! Potwór! A w ciąży nie można się denerwować...
            Dor.
        • fionna Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 19.06.04, 15:59
          Hej - spotykamy się tym razem tutaj. Ja mam jak najlepszą opinię o szpitalu i
          dr Kretowiczu. Inna sprawa, że chodzę do niego prywatnie - dla swoich pacjentek
          jest w porządku (oczywiście bez dodatkowych opłat), trudno mi powiedzieć, jaki
          jest państwowo.
      • kasiuniaaaa5 Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 20.06.04, 11:08
        witaj Aniu!mam pytanie czy twoja coreczka lezala w CZD czy w IMiDz.to dla mnie
        bardzo wazne gdyz niedawno moja siostra urodzila w 27 tygodniu ciazy i
        przeniesli malego do kliniki patologii i intensywnej terapii noworodka
        IMiDz.niewiele wiemy o tym szpitalu a zwlaszcza o tym oddziale,personelu.kazda
        informacja bedzie dla nas cenna bo martwimy sie wszyscy bardzo o
        dziecko.pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
        coreczka jest slicznasmile
        • melka_x IMiDz 21.06.04, 13:26
          kasiuniaaaa5 napisała:

> witaj Aniu!mam pytanie czy twoja coreczka lezala w CZD czy w IMiDz.to dla
          mnie
          > bardzo wazne gdyz niedawno moja siostra urodzila w 27 tygodniu ciazy i
          > przeniesli malego do kliniki patologii i intensywnej terapii noworodka
          > IMiDz.niewiele wiemy o tym szpitalu a zwlaszcza o tym
          oddziale,personelu.kazda
          > informacja bedzie dla nas cenna bo martwimy sie wszyscy bardzo o
          > dziecko.pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
          > coreczka jest slicznasmile

Nie jestem Anią, ale wtrące się. Mówisz o oddziale prof. Helwich, to ogromny
          autorytet jeśli chodzi o dzieci przedwcześnie urodzone, człowiek wielkiej
          wiedzy i wielkiego serca. Lekarze wyspecjalizowani w trudnych przypadkach i
          specyfice problemów wcześniaków, do tego bardzo życzliwi. Bardzo sprawne i
          sympatyczne pielęgniarki. Mały nie mógł trafić lepiej, o ile wiem w Warszawie
          porównywalne warunki są jeszcze tylko na Karowej (to z kolei oddział prof.
          Kornackiej). Natomiast o Orłowskim ze względu na pielęgniarki opiekujące się
          noworodkami mam fatalną opinię.
          Pozdrawiam
          Magda
        • mamaglusia Re: imidz 21.06.04, 15:22
          Też jestem mamą wcześniaka urodzonego w 27 tc. I mogę Ci powiedzieć jedno -
          mały miał szczęście, że trafił do tego szpitala. Możesz mieć pewność, że zrobią
          tam wszystko co się da by mu pomóc. Tak jak tu już napisano są tylko dwa takie
          oddziały w Polsce - ten i na Karowej.
          Prof. Helwich jest autorką bardzo dobrej książki o wcześniakach, drugą napisała
          prof. Kornacka.
          Trzymam kciuki!!!

Anita

PS. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcia naszego małego (lub siostea chce - wiem jak
          dobrze jest wtedy zobaczyć, że za kilka miesięcy koszmar się skończy i będziemy
          się cieszyć maleństwem) zapraszam na naszą stronę: www.republika.pl/zarzyccy
          • ania.silenter_exunruzanka Re: imidz 24.06.04, 23:41
            Obejrzałam Wasza stronkę - ale fajny ten Twój Mikuśsmile))
            pozdrawiam
        • ania.silenter_exunruzanka do Kasiuni5 24.06.04, 23:16
          Sorry za spóźnioną odpowiedź (rzadko tu zaglądam - teraz jestem najczęściej na
          forum e-mama i wcześniakismile). Ola leżała w IMiDz u prof. Helwich. Co do mojej
          opinii odnośnie oddziału wcześniaków w IMiDz oraz pielęgniarek w Orłowiskim to
          jest dokładnie taka jak Melki_x. Synek Twojej siostry nie mógł lepiej trafić.
          Jeśli masz jakieś pytanie to chętnie odpowiemsmile))
          pozdrawiam
    • aleksandraantek Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 20.06.04, 16:33
      Rodziłam w Orłowskim i pomimo że miałam chwile zwątpienia (przyjmowiali mnie do
      szpitala i wypuszczali nie mogąc się zdecydować kiedy wywołać poród - takie
      miałam wskazania) to ja lubie ten szpital!
      Moim ginem jest dr Słabik i ona w lutym robiła mi cc (bo tak się skończyła
      wywoływanie smile)! Warunki sanitarne kiepskie ale ogólnie personel moim zdaniem
      miły i przede wszystkim fachowy - ale tak jak już dziewczyny wyżej pisały
      różnie każdy to ocenia! Ja mogę polecić lekarzy neonatologów mimo że nie mają
      sprzętu jak np CZD to są to naprawdę dobrzy fachowcy smile))
      Trzymam kciuki pozdrawiam ola od Antka
    • mila5 Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 21.06.04, 15:48
      ten szpital to poprostu tragedia ... pracują tam burkliwe, gburowate lekarki,
      które nie zajmują się pacjentkami z łaski ... nie informują wogóle o niczym,
      nie informują o tym co Ci dolega, jaki ma być przebieg leczenia ... zero
      kompetencji, powołania, zaangażowania, serdeczności ... to samo z położnymi ...
      jedyna miła osoba to starsza przełożona w rejestracji: z poczatku lekko sroga,
      natomiast w rzeczywistości ciepła, kompetentna, rzeczowa, opanowana i serdeczna.
      Warunki sanitarne to horror ... brak papieru i mydla w łazienkach i WC,
      natryski brudne i stare - nie życzę nikomu się tam kapać - wolałabym kilka dni
      się nie myć .... na jakiekolwiek badanie trzeba czekać godzinami, a na wypis ze
      szpitala 3 godziny ... nikt się Tobą nie zainteresuje - musisz siedzieć jak
      kołek i najlepiej o nic nie pytaj, bo tylko się narazisz swoją natarczywością ,
      jednym słowem jedna wielka medyczna porażka ... te panie lekarki siedzą tam
      chyba tylko za karę, a prawdziwą medycynę uprawiają w prywatnych klinikach
      gdzie im lepiej płacą !!
      • aleksandrynka Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 08.10.04, 20:04
        cześć mila smile))

Winniczko,
        Ja rodziłam w tym szpitalu, znajdziesz mój opis na tym forum.
        Ale nie jestem pewna, czy Ci go polecać, w ogóle nie jestem pewna, czy powinno
        się tu opisywać swoje przeżycia, szczególnie te negatywne. Można za to nieźle
        oberwać... Jeśli jednak jesteś ciekawa, oto link:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=14505102pozdrawiam!
    • jenny755 Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 22.06.04, 17:42
      cześć rodziłam tam w maju br. potwierdzam opinie o nie najlepszym standardzie
      tego szpitala. musisz liczyć się z tym że to szpital akademi medycznej a
      wszyscy wysługują się studentami. ja miałam z tego powodu przykrą historię z
      nacinaniem krocza. jak jesteś zainteresowana to więcej informacji na priva.
      Pozdrawiam
      Asia
    • bima5 Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 25.06.04, 18:35
      Od 05.07.2004 w szpitalu na Czerniakowskiej 231 będzie remont, ktory potrwa
      jakieś 3 tygodnie.
      • winniczka1 Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 07.10.04, 23:26
        CZYLI ODRADZACIE TAM RODZIĆ CZY NIE JUŻ SAMA NIEWIEM, JUŻ CHYBA REMONT ZOSTAŁ
        ZROBIONY? A JAK Z POŁOŻNĄ WARTO BRAĆ KOSZTUJE TO 500 ZŁ. ZNACIE JAKĄŚ DOBRĄ Z
        TEGO SZPITALA. KAŚKA
    • winniczka1 Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 11.10.04, 18:22
      byłam tam dzisiaj i łazienki są po remoncie cała sala porodowa nie wygląda żle,
      sale do porodów rodzinnych mogą być tylko szkoda że bez wc, słyszałam że mają
      tam naprawde niezłą kadrę lekarzy, a położne bardzo miłe rozmawiałam z kilkoma,
      zastanawiam się cały czas czy brać położną i jej płacić 500zł. czy zdać się na
      tą która akurat będzie na dyżurze.
      • gbc73 Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 20.10.04, 21:26
        Ja w styczniu urodzilam w Orlowskim synka; zdecydowalam sie na ten szpital, bo
        moim lekarzem rowniez jest dr Kretowicz.

Chcialam umowic sie z polozna, mialam juz nawet upatrzona, ale wtedy akurat
        dyrekcja zakazala poloznym prywatnego umawiania sie pod rygorem zwolnienia z
        pracy. Z "nasza" polozna odbylismy wiec ze dwa spotkania przygotowujace przed
        porodem, i zdalismy sie na los.
        Zaczelam rodzic w nocy; przyjechalismy na oddzial, trafilismy na nieznana
        lekarke i nieznane polozne, i bylo naprawde spoko. Jako ze mialam zzo, przyszla
        jeszcze pani anestezjolog, i bylo juz po prostu super.
        Slyszalam, ze wiekszosc poloznych jest tam ok, wiec mysle, ze mozesz spokojnie
        jechac w ciemno. Chociaz ja musze przyznac, ze przed porodem czulam gleboki
        dyskomfort nie majac pewnosci, ze zajmie sie mna znana mi juz, fajna osoba.
        • emiczek Re: SZPITAL "ORŁOWSKIEGO" 04.11.04, 22:51
          ja bylam zadowolona a chodzilam do dr mazanowskiego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka