Dodaj do ulubionych

CC w MSWiA

06.11.12, 11:35
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w sprawie CC w szpitalu w szpitalu w Warszawie? Mam zalecenia od lekarza na ten zabieg, nie jest to żadna ściema. Myślałam nad szpitalem MSWiA. Jak wygląda cesarskie cięcie w tym szpitalu? Czy umawia się na konkretny dzień? Z kim najpierw muszę wszystko ustalić?
Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? 07.11.12, 09:54
      • marweg25 Re: Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? 07.11.12, 15:17
        Miałam planowe cc w tym szpitalu trochę ponad miesiąc temu. Planowo miało to wyglądać tak, że w dniu planowanego cięcia zgłaszam się na IP o 7:00 na czczo i bez picia od przynajmniej 6 godzin. Termin miałam wyznaczony przez lekarza prowadzącego z tego szpitala ( koniec 39 tc i to jest standardf). Zostałam na podstawie skierowania wpisana w grafik zabiegów. Jeśli nie masz lekarza to radzę podjechać do szpitalaz dokumentacją i pójść do sekretariatu położnictwa i ginekologii ( koło IP). Najbardziej decyzyjną osobą jest ordynator. Ja niestety przed terminem trafiłam na patologię i cc było przyspieszone o 2 dni.
        Szpital ma duży odsetek cc i robią to profesjonalnie. Sala operacyjna jest na bloku porodowym. Miała znieczulenie podpajęczynówkowe. Sam zabieg trwał 30 min. Na sali operacyjnej jest kącik noworodka gdzie neonatolog bada dziecko i mówi informuje matkę na bieżąco. Dziecko jest mamie pokazywane po porodzie i zabierane na oddział noworodkowy -tata nie może być przy cc na sali. Po operacji matka jedzie na salę pooperacyjną gdzie jest ciągły monitoring przez około 12 h.Przeciwbólowo dają morfinę, którą samej sobie dozujesz. W tym czasie maluch jest na noworodkach ( III stopien referencyjnosci) - tata i rodzina może pójść i sobie malucha pooglądać w tym czasie. Maluch jest karmiony strzykawką. Po 12 h jest pionizacja i przenosiny na normalną salę już z dzieckiem. Sale poporodowe są 2-3 osobowe. Łazienki są na korytarzu. Są też sale jedynki za opłatą ( trzeba rezerwować wcześniej). Odział mały bardzo kameralny. Lekarze i położne miłe i obsługa na dobrym poziomie. Pielęgniarki noworodkowe pomagają przy karmieniu choć trzeba je raczej o to poprosić. Po cc wychodzi się po 2 - 3 dniach. Oddział był kilka lat temu odnowiony więc jest czysto i oddział wygląda zachęcająco dla oka. Byłam bardzo zadowolona z cc i z opieki od patologii do położnictwa. Daj znać jakbyś miała jakieś pytania.
        • agnieszka77_11 Re: Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? 07.11.12, 17:01
          Dzięki za obszerną informację wink

Czy wiesz może w jakich godzinach czynny jest ten sekretariat?

Czy jeśli chodzi o środki przeciwbólowe to tylko morfina? Nie ma np ketanolu?
          • marweg25 Re: Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? 07.11.12, 17:35
            Sekretariat jest czynny tak mniej więcej od 7 -15:00 ale radziłabym przyjść nie wcześniej niż o 10:00.Ordynatorem jest prof. Jakimiuk. Rano jest duży tłok ( pacjentki przychodzą na operacje planowe ) oraz obchody. Czasem może nikogo w sekretariacie nie być wtedy trzeba poczekać. Aha można też sobie wejść na położnictwo i obejrzeć oddział ( trzeba zadzwonić "domofonem" do położnych ).

Co do znieczulenia to na pooperacyjnej jest standardowo morfina w takiej "pompie infuzyjnej", którą możesz sama dozować. Po 12 h dają inne środki w razie potrzeby np ketonal czy paracetamol ( to już w kolejnych dobach).
    • agnieszka77_11 Zastanawiam się jeszcze nad Orłowskim 07.11.12, 18:46
      i nie wiem, który lepszy jeśli chodzi o cesarkę. A jak Wy uważacie?
      • marweg25 Re: Zastanawiam się jeszcze nad Orłowskim 07.11.12, 18:58
        Też rozważałam Orłowskiego, ale mnie nie podobał się sam szpital. Warunki sojcalno-bytowe na oddziale są zdecydowanie lepsze w MSWiA ( po prostu nowszy oddział i sale mniejsze). Dla mnie plusem był też fakt, że w MSWiA oddział jest też całkowicie zamknięty i można na niego wejść dopiero po wpuszczeniu przez położne. Moim zdaniemto zapobiega tłumom wałęsającym się po oddziale jak i po części np. kradzieżom. W Orłowskim wchodzisz na porodówkę prosto z klatki schodowej. Standard medyczny wyposażenia oddziałów z tego co się dowiadywałam ten sam ( przyjmują najtrudniejsze przypadki).
        • agnieszka77_11 Re: Zastanawiam się jeszcze nad Orłowskim 07.11.12, 19:15
          A jaką szczepionką WZW B szczepią maluszki w MSWiA?
          • marweg25 Re: Zastanawiam się jeszcze nad Orłowskim 08.11.12, 09:14
            Szczepionka Euvax B czyli ta standardowa szpitalna. Przy mnie jednak jeden tatuś przynosił własną i po podpisaniu oświadczenia odnośnie przechowywania szczepionki szpital zaszczepił dziecko tą inną szczepionką.
            • agnieszka77_11 Re: Zastanawiam się jeszcze nad Orłowskim 08.11.12, 10:49
              No to niefajnie, że Euvaxem crying
              • marweg25 Re: Zastanawiam się jeszcze nad Orłowskim 08.11.12, 14:42
                Z tego co wiem wszystkie szpitale tak szczepia. Tu liczy sie koszt po prostu. Na szczęście juz i w tej szczepionce nie ma juz rteci.
                • agnieszka77_11 Re: Zastanawiam się jeszcze nad Orłowskim 08.11.12, 20:50
                  W niektórych szczepili jakiś czas temu Hepavaxem Gene.
                  • kretka27 Re: Zastanawiam się jeszcze nad Orłowskim 25.01.13, 21:50
                    rodziłam tam przez cc 2 razy: w 2004 i 2012, zgadzam się w 100% z opinią marweg25.
                    w 2012 wzięłam tę salę "komercyjną", mógł ze mną tam "mieszkać" mąż. Wyszłam po 3 dobach. Rodziłam akurrat wtedy, kiedy 2-3 os. sale były przepełnione i już przy 4tej mamie jest tam po prostu ciasno (a zwłaszcza przy odwiedzającyh). Generalnie polecam, bo personel fachowy i miły, warunki dobre, widzę przez te 8 lat zmianę na lepsze.

Aha, moje cc też było planowe i wpisane w grafik, ale córa postanowiła wyłazić 2 dni wczesniej smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka