Dodaj do ulubionych

Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na kucki?

30.12.04, 12:34
lub w pozycji półleżącej?? Mam na mysli Warszawe lub okolice.
Taka pozycja jest bardziej naturalna od lezacej.
pozdrawiam
zuzka
Obserwuj wątek
    • kmyczek Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 14:01
      witam
      rodzilam na Żelaznej ponad dwa tygodnie temu i tam położna wrecz zmuszała mnie
      do parcia na kuckach, dla mnie jest to najbardziej wyczerpujaca pozycja na
      parcie. Ja przynajmniej nie dala bym rady na kuckach i faktycznie akcja
      porodowa zaczela sie zatrzymywac, sama poprosilam o pozycje na boku i poszlo
      szybciutko i o wiele łatwiej niz na kuckach.
      pozdrawiam
    • ingolula Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 14:23
      Mój Boże! Czasy się zmieniły i w każdym szpitalu możesz rodzić jak chcesz i jak
      Ci wygodnie. Podczas mojego porody w IMiD na Kasprzaka zwracano uwagę bym nie
      kładła się na plecach, bo to wzmaga ból.

Pozdrawiam
      • nieszkasob Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 15:27
        A zaskocze cie- nie w kazdym. Bylam ogladac szpital w Miedzylesiu i tam mozna
        rodzic jedynie na lozku w pozycji lezacej......
        • zuzka.slavo Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 15:59
          szkoda ze nie maja w Miedzylesiu takich łóżek do zmiany pozycji na półsiedzącą :
          ( przeciez to jest oczywiste, ze grawitacja pomaga (w koncu jestem fizykiem smile )
          Szukam szpitala jak najblizej domu (Otwock) z porodami rodzinnymi i dobrymi
          łóżkami do porodu. I to wcale nie sa moje fanaberie tylko chec zmiany
          spojrzenia na bardziej naturalne sposoby rodzenia. No i dziewczyny, ktore
          narzekaja na zbyt wysokie lozka w szpitalach. To chyba tez nie jest normalne,
          by z pozszywanym kroczem odstawiac jakies akrobacje przy lozku suspicious

zuzka
          • nieszkasob Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 17:12
            Niestety lozka w Miedzylesiu sa stare i wygodne jedynie dla poloznych ....na
            pocieszenie moge Ci powiedziec, ze polo\ne w Miedzylesiu sa b. mile i wiele
            dobrego slyszalam o tym szpitalu ale jak tylko wytrzymam (termin na 7.01) to
            bede rodzic w Wolominie (do 4.01 - mają remont) Chodzilam tam do szkoly
            rodzenia i widzialam sale do porodow rodzinnych i do porodow w wodzie na a
            pozatym tam mozesz rodzic w dowolnej pozycji bo tak jest faktycznie latwiej dla
            kobiety - podobno zuzywa sie 50% mniej sil w pozycji wertykalnej niz na
            lezaco ....
            • zuzka.slavo Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 20:05
              tez zastanawialam sie nad Wolominem, bo ciagle szukam i czytam recenzje o
              szpitalach. A jak bedziesz rodzic? W wodzie czy na lozku?
              I jak to jest z tymi szkolami rodzenia? Czy sa odplatne czy nie?
              Napisz, prosze, jak to bylo w Wolominie.
              I mam nadzieje, ze dzidzia sie nie pospieszy i bedzie rodzila sie w
              wyremontowanym szpitalu smile
              pozdrawiam
              zuzka z Olafkiem 24 tc
              • nieszkasob Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 31.12.04, 19:02
                chcialabym rodzic w wodzie ... ale nie wiemj czy to bedzie mozliwe bo wprawdzie
                od 4.01 beda przyjmowac pacjetki (ma byc jakas zastepacza sala porodowa)ale nie
                wiadomo czy bedzie mozna rodzic na sali z wanna ... Ogolnie oddzial nawet przed
                remontem wygladal przyzwoicie - szczegolnie sala do porodu rodzinnego i wodnego
                (porod w tych salach platny 300 pln. Szkole rodzenia prowadzi swietna polozna
                Malgosia Olszewska (jezel bedziesz chciala dam ci namiar)i niestety jest platna
                250 pln za 8 X 2 godz (teoretycznie bo nasza grupa miala 9 zajec i nigdy nie
                bylo krocej niz 2,5 godz) Ja ze szkoly bylam bardzo zadowolona - moj maz
                zmienil sie nie do poznania po tych zajeciach - uwierzyl ze moze byc dobrym
                ojcem, ze nadaje sie do opieki nad dzieckiem i zupelnie zmienil swoj stosunek
                do podoru ze mna - zobaczyl ze jego rola nie polega tylko na byciu biernym
                widzrm ale bardzo duzo od niego zalezy i naprawde jest tam potrzebny .....
                Szkoly bezplatnej niestety nie ma - wprawdzie kiedys byla ale NFZ nie
                przedluzyl kontrktu
                Jak bedziesz miala jeszcze jakies pyt. z checia odpowiem
                Pozdrawiam
                • asiulek7 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 31.12.04, 23:01
                  czesc, chodziłam do szkoły Małgosi Olszewskiej (polecam), rodziłam w WOłominie
                  i chociaz mój poród zakończył sie cc, to wcześniej probowałam przeć w różnych
                  pozycjach kucki, na worku sako...
                  Chciałam urodzić do wody.., ale cóz moja córcia nie dała rady przecisnąć się,
                  więc przy pełnym rozwarciu zadecydowano o cc.
                  Jesli macie pytania, to zapraszam.
                  • zuzka.slavo cd Wolomina.. 01.01.05, 13:10
                    moje drogie, dzieki za to info o Wolominie. Czy moglabym prosic o telefon do
                    tej poloznej (M.Olszewskiej). Wprawdzie termin mam na kwiecien, ale czas
                    najwyzszy rozejrzec sie za szkola rodzenia. A jak daleko mieszkacie od Wolomina?
                    Ja jestem z Otwocka i martwie sie ze jak na porod tam to moze byc za daleko sad

pozdrawiam w NOwym Roku
                    zuzka
                    • nieszkasob Re: cd Wolomina.. 01.01.05, 16:21
                      Nr do Malgosi przesylam ci mailem ... Ja akurat mieszkaam blisko wolomina (ok.
                      10 km)ale do wolomina przyjezdzaja ludzie, ktorzy wcale nie najblizaj
                      mieszkaja. Na szkole rodzenia byly pary z Warszawy, Pruszkowa i z Minska
                      Mazowieckiego.... Ja odnioslam b. dobre wrazenie... dobrze sie czulam w tym
                      szpitalu a jesli chcesz rodzic w wodzie to masz do wyboru tylko Wolomin i
                      Zelazna ..... Ze swojej wizyty w Miedzylesiu moge powiedziec, ze oddzial jest
                      bardzo skromny, rodzi sie na lozku porodowym ale polozne sa naprawde przemile i
                      atmosfera na oddziale jest bardzo kameralna (nie ma tasmy).... wiec wybor
                      nalezy do ciebie ... masz jeszcze troche czasu zeby dokonac wyboru smile
                      PoZdrawiam
                      • kuleczek Re: cd Wolomina.. 02.01.05, 14:05
                        Bardzo prosze o namiary na polozna z Wolomina Małgorzate Olszewska
                        na maila kuleczek@gazeta.pl
                  • agadj Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 01.01.05, 19:58
                    napisalam do Ciebie na mail gazetowy, prosze o kontakt, pozdrawiam cieplo.
                    • agadj Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 01.01.05, 19:59
                      do asiulek7 smile
                      • asiulek7 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 09:07
                        Odpisałamwink
    • lolalilu Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 01.01.05, 14:33
      z całą pewnością Żelazna - położne zachęcają do zmieny pozycji - żeby znaleźć
      optymalną. Jest też specjalny stołek porodowy (zaporojektowany przez
      pacjentkę), a łóżka pozwalają na bardzo różne pozycje. Sale są obszerne, więc
      można poeksperymentować. Moja koleżanka urodziła stojąc - oparta czołem i
      rękami o drabinki...
      • asiulek7 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 09:09
        W Wołominie również można rodzić na stołku porodowym...
      • mila401 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 12:09
        sądzę że wybiorę szpital na Żelaznej choć wydaje mi się że jest bardzo drogi
        chcę mieć poród rodzinny a też bardzo ciekawi mnie czy mąż po porodzie może
        zostać ze mną i maleństwem w szpitalu jeśli tak to ile to kosztuje?
        • lolalilu Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 12:50
          po porodzie kilka godzin spedzacie sobie spokojnie w sali porodowej. Później
          przenosicie sie na oddział. Jeśli jest n0c - to raczej mąż jedzie do domu spać,
          ale jeśli dzień może zostać. Odwiedziny są do 20 - ale jeśli współlokatorka nie
          protestuje mąż może siedzieć dłużej. Ale można też wynając sale o podwyższonym
          standardzie - świeżo wyremontowane jedynki z łazienkami - własną położną, menu
          do wyboru i innymi plusami. Tam mąż może przebywać non stop - opłata chyba 25zł
          za męża. Cena pokoju za dobę mogła się zmienić - zajrzyj do cennika na stonie
          internetowej szpitala: www.zofia.it.pl/index.php?
          id_page=118&PHPSESSID=daa5638edf124b4fc1913b4733633d92

jeśli masz jeszcze jakieś pytania zapraszam na priva.
          • mila401 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 15:24
            właśnie zapoznałam się ze stroną za którą Ci dziękuję.Cennik jest dla mnie
            trochę nie zrozumiały/zbyt dużo informacji/ może dlatego.Mimo to bardzo
            dziękuje i pozdrawiam Mila
            • lolalilu Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 17:43
              napisz do mnie na priva co jest trudne do zrozumienia - może będe w stanie Ci
              pomóc smile
    • mal_gosia2 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 12:10
      Ja rodziłam w listopadzie w Wołominie i naprawdę polecam.
      Zamieniałam pozycję kilka razy. Kucałam, stałam, siedziałam ale na sam finał
      usadowiłam się na łóżku porodowym i w pozycji półleżącej urodziła przy drugim
      parciu. Można też rodzić na stołku porodowym.
      Małgosia
    • maja42 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 12:54
      rodziłam w sierpniu na Solcu- w kucki. A tylko na leżąco się rodzi jeszcze na
      Karowej. Na dzień dobry kłada na łóżko i przypinają do ktg- nie polecam.
      • malwes Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 06.01.05, 08:37
        Niekoniecznie - zależy z kim rodzisz. Ja na Karowej cały swój poród stałam wink)))
        mimo, że byłam poprzypinana do monitorw bo cała ciąża była leżana i małemyu
        spadało tętno. Ostatnie parcia wykonałam na siedząco - tam te łóżka porodowe są
        wspaniałe -to takie "samoloty", które można ustawiać w dowolnej pozycji -
        mozesz klęczeć, leżeć, tyłem, przodem - nawet poszczególne części łóżka można
        dopompować lub spuścić powietzre aby były jak najbardziej wygodne. Wszędzie
        znajda się "leniwe" położne - po prostu trzeba obstawiać przy swoim i pamiętać,
        że położna "rządzi" tylko w określonych sprawach. Na Karowej można rodzić "z
        ochroną krocza".
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka