zuzka.slavo 30.12.04, 12:34 lub w pozycji półleżącej?? Mam na mysli Warszawe lub okolice. Taka pozycja jest bardziej naturalna od lezacej. pozdrawiam zuzka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kmyczek Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 14:01 witam rodzilam na Żelaznej ponad dwa tygodnie temu i tam położna wrecz zmuszała mnie do parcia na kuckach, dla mnie jest to najbardziej wyczerpujaca pozycja na parcie. Ja przynajmniej nie dala bym rady na kuckach i faktycznie akcja porodowa zaczela sie zatrzymywac, sama poprosilam o pozycje na boku i poszlo szybciutko i o wiele łatwiej niz na kuckach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ingolula Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 14:23 Mój Boże! Czasy się zmieniły i w każdym szpitalu możesz rodzić jak chcesz i jak Ci wygodnie. Podczas mojego porody w IMiD na Kasprzaka zwracano uwagę bym nie kładła się na plecach, bo to wzmaga ból. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nieszkasob Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 15:27 A zaskocze cie- nie w kazdym. Bylam ogladac szpital w Miedzylesiu i tam mozna rodzic jedynie na lozku w pozycji lezacej...... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 15:59 szkoda ze nie maja w Miedzylesiu takich łóżek do zmiany pozycji na półsiedzącą : ( przeciez to jest oczywiste, ze grawitacja pomaga (w koncu jestem fizykiem ) Szukam szpitala jak najblizej domu (Otwock) z porodami rodzinnymi i dobrymi łóżkami do porodu. I to wcale nie sa moje fanaberie tylko chec zmiany spojrzenia na bardziej naturalne sposoby rodzenia. No i dziewczyny, ktore narzekaja na zbyt wysokie lozka w szpitalach. To chyba tez nie jest normalne, by z pozszywanym kroczem odstawiac jakies akrobacje przy lozku zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
nieszkasob Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 17:12 Niestety lozka w Miedzylesiu sa stare i wygodne jedynie dla poloznych ....na pocieszenie moge Ci powiedziec, ze polo\ne w Miedzylesiu sa b. mile i wiele dobrego slyszalam o tym szpitalu ale jak tylko wytrzymam (termin na 7.01) to bede rodzic w Wolominie (do 4.01 - mają remont) Chodzilam tam do szkoly rodzenia i widzialam sale do porodow rodzinnych i do porodow w wodzie na a pozatym tam mozesz rodzic w dowolnej pozycji bo tak jest faktycznie latwiej dla kobiety - podobno zuzywa sie 50% mniej sil w pozycji wertykalnej niz na lezaco .... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 30.12.04, 20:05 tez zastanawialam sie nad Wolominem, bo ciagle szukam i czytam recenzje o szpitalach. A jak bedziesz rodzic? W wodzie czy na lozku? I jak to jest z tymi szkolami rodzenia? Czy sa odplatne czy nie? Napisz, prosze, jak to bylo w Wolominie. I mam nadzieje, ze dzidzia sie nie pospieszy i bedzie rodzila sie w wyremontowanym szpitalu pozdrawiam zuzka z Olafkiem 24 tc Odpowiedz Link Zgłoś
nieszkasob Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 31.12.04, 19:02 chcialabym rodzic w wodzie ... ale nie wiemj czy to bedzie mozliwe bo wprawdzie od 4.01 beda przyjmowac pacjetki (ma byc jakas zastepacza sala porodowa)ale nie wiadomo czy bedzie mozna rodzic na sali z wanna ... Ogolnie oddzial nawet przed remontem wygladal przyzwoicie - szczegolnie sala do porodu rodzinnego i wodnego (porod w tych salach platny 300 pln. Szkole rodzenia prowadzi swietna polozna Malgosia Olszewska (jezel bedziesz chciala dam ci namiar)i niestety jest platna 250 pln za 8 X 2 godz (teoretycznie bo nasza grupa miala 9 zajec i nigdy nie bylo krocej niz 2,5 godz) Ja ze szkoly bylam bardzo zadowolona - moj maz zmienil sie nie do poznania po tych zajeciach - uwierzyl ze moze byc dobrym ojcem, ze nadaje sie do opieki nad dzieckiem i zupelnie zmienil swoj stosunek do podoru ze mna - zobaczyl ze jego rola nie polega tylko na byciu biernym widzrm ale bardzo duzo od niego zalezy i naprawde jest tam potrzebny ..... Szkoly bezplatnej niestety nie ma - wprawdzie kiedys byla ale NFZ nie przedluzyl kontrktu Jak bedziesz miala jeszcze jakies pyt. z checia odpowiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek7 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 31.12.04, 23:01 czesc, chodziłam do szkoły Małgosi Olszewskiej (polecam), rodziłam w WOłominie i chociaz mój poród zakończył sie cc, to wcześniej probowałam przeć w różnych pozycjach kucki, na worku sako... Chciałam urodzić do wody.., ale cóz moja córcia nie dała rady przecisnąć się, więc przy pełnym rozwarciu zadecydowano o cc. Jesli macie pytania, to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo cd Wolomina.. 01.01.05, 13:10 moje drogie, dzieki za to info o Wolominie. Czy moglabym prosic o telefon do tej poloznej (M.Olszewskiej). Wprawdzie termin mam na kwiecien, ale czas najwyzszy rozejrzec sie za szkola rodzenia. A jak daleko mieszkacie od Wolomina? Ja jestem z Otwocka i martwie sie ze jak na porod tam to moze byc za daleko pozdrawiam w NOwym Roku zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
nieszkasob Re: cd Wolomina.. 01.01.05, 16:21 Nr do Malgosi przesylam ci mailem ... Ja akurat mieszkaam blisko wolomina (ok. 10 km)ale do wolomina przyjezdzaja ludzie, ktorzy wcale nie najblizaj mieszkaja. Na szkole rodzenia byly pary z Warszawy, Pruszkowa i z Minska Mazowieckiego.... Ja odnioslam b. dobre wrazenie... dobrze sie czulam w tym szpitalu a jesli chcesz rodzic w wodzie to masz do wyboru tylko Wolomin i Zelazna ..... Ze swojej wizyty w Miedzylesiu moge powiedziec, ze oddzial jest bardzo skromny, rodzi sie na lozku porodowym ale polozne sa naprawde przemile i atmosfera na oddziale jest bardzo kameralna (nie ma tasmy).... wiec wybor nalezy do ciebie ... masz jeszcze troche czasu zeby dokonac wyboru PoZdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczek Re: cd Wolomina.. 02.01.05, 14:05 Bardzo prosze o namiary na polozna z Wolomina Małgorzate Olszewska na maila kuleczek@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
agadj Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 01.01.05, 19:58 napisalam do Ciebie na mail gazetowy, prosze o kontakt, pozdrawiam cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
agadj Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 01.01.05, 19:59 do asiulek7 Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek7 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 09:07 Odpisałam Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 01.01.05, 14:33 z całą pewnością Żelazna - położne zachęcają do zmieny pozycji - żeby znaleźć optymalną. Jest też specjalny stołek porodowy (zaporojektowany przez pacjentkę), a łóżka pozwalają na bardzo różne pozycje. Sale są obszerne, więc można poeksperymentować. Moja koleżanka urodziła stojąc - oparta czołem i rękami o drabinki... Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek7 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 09:09 W Wołominie również można rodzić na stołku porodowym... Odpowiedz Link Zgłoś
mila401 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 12:09 sądzę że wybiorę szpital na Żelaznej choć wydaje mi się że jest bardzo drogi chcę mieć poród rodzinny a też bardzo ciekawi mnie czy mąż po porodzie może zostać ze mną i maleństwem w szpitalu jeśli tak to ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 12:50 po porodzie kilka godzin spedzacie sobie spokojnie w sali porodowej. Później przenosicie sie na oddział. Jeśli jest n0c - to raczej mąż jedzie do domu spać, ale jeśli dzień może zostać. Odwiedziny są do 20 - ale jeśli współlokatorka nie protestuje mąż może siedzieć dłużej. Ale można też wynając sale o podwyższonym standardzie - świeżo wyremontowane jedynki z łazienkami - własną położną, menu do wyboru i innymi plusami. Tam mąż może przebywać non stop - opłata chyba 25zł za męża. Cena pokoju za dobę mogła się zmienić - zajrzyj do cennika na stonie internetowej szpitala: www.zofia.it.pl/index.php? id_page=118&PHPSESSID=daa5638edf124b4fc1913b4733633d92 jeśli masz jeszcze jakieś pytania zapraszam na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
mila401 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 15:24 właśnie zapoznałam się ze stroną za którą Ci dziękuję.Cennik jest dla mnie trochę nie zrozumiały/zbyt dużo informacji/ może dlatego.Mimo to bardzo dziękuje i pozdrawiam Mila Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 17:43 napisz do mnie na priva co jest trudne do zrozumienia - może będe w stanie Ci pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 12:10 Ja rodziłam w listopadzie w Wołominie i naprawdę polecam. Zamieniałam pozycję kilka razy. Kucałam, stałam, siedziałam ale na sam finał usadowiłam się na łóżku porodowym i w pozycji półleżącej urodziła przy drugim parciu. Można też rodzić na stołku porodowym. Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
maja42 Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 04.01.05, 12:54 rodziłam w sierpniu na Solcu- w kucki. A tylko na leżąco się rodzi jeszcze na Karowej. Na dzień dobry kłada na łóżko i przypinają do ktg- nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Czy istnieje szpital, gdzie mozna rodzic na k 06.01.05, 08:37 Niekoniecznie - zależy z kim rodzisz. Ja na Karowej cały swój poród stałam ))) mimo, że byłam poprzypinana do monitorw bo cała ciąża była leżana i małemyu spadało tętno. Ostatnie parcia wykonałam na siedząco - tam te łóżka porodowe są wspaniałe -to takie "samoloty", które można ustawiać w dowolnej pozycji - mozesz klęczeć, leżeć, tyłem, przodem - nawet poszczególne części łóżka można dopompować lub spuścić powietzre aby były jak najbardziej wygodne. Wszędzie znajda się "leniwe" położne - po prostu trzeba obstawiać przy swoim i pamiętać, że położna "rządzi" tylko w określonych sprawach. Na Karowej można rodzić "z ochroną krocza". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś