Dodaj do ulubionych

Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro

06.01.05, 17:05
Witam wszystkie Mamy,

jestem na początku ciąży, którą zawdzięczam metodzie in vitro.
Niedługo będę zmieniać lekarza, który prowadził mnie do tej pory. Zależy mi
na tym, żeby chodzić do lekarza pracującego w wybranym przeze mnie szpitalu,
jakoś (również po przeczytaniu wielu postów na tym forum) wydaje mi się, że w
ten sposób zwiększam swoje szanse na to, że podczas porodu będę potraktowana
jak człowiek...

Na razie skłaniam się ku szpitalowi na Żelaznej, bo wydaje mi się, że jeśli
będę "ich" pacjentką (opłacony poród, położna itp.), to powinno być ok.
Podoba mi się że kobieta ma tam wybór dot.pozycji do rodzenia, można pprosić
o nienacinanie krocza itp.

Z drugiej strony wiem że ten szpital słynie z nastawienia na porody siłami
natury. Może ciąże też preferują naturalne?
W karcie ciąży mam adnotację o in vitro na pierwszej stronie, nie chciałabym
żeby z tego powodu pielęgniarki, rejestratorki czy lekarze patrzyli się na
mnie jak na raroga.

Proszę, jeśli wiecie cokolwiek na ten temat, napiszcie czego mogę się
spodziewać w Sw.Zofii?

Pozdrawiam,

bodimama
Obserwuj wątek
    • lolalilu Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 06.01.05, 17:25
      "Z drugiej strony wiem że ten szpital słynie z nastawienia na porody siłami
      natury. Może ciąże też preferują naturalne?"

To jest mit.

Natomist wracając do istoty sprawy wiem, że wiele pacjentek po zapłodnieniu in
      vitro w klinice Novum jest "wysyłanych" do dr Puzyny (dyrektora). I on takich
      ciąż prowadzi sporo. Zapisy do jego gabinetu w sekretariacie szpitala (tel. 536
      93 01).
      • bodimama Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 06.01.05, 18:05
        lolalilu,dzięki za odpowiedźsmile

niestety znam osobiście osobę, której krewna rodziła w tym szpitalu w 42 t.c.,
        dziecko było duże, a efekt
        • lolalilu Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 06.01.05, 18:22
          nie mogę tego komentować, bo nie znam szczegółów. Pisząc, że to mit chodziło mi
          głównie o to, że nie ciągną (wbrew plotkom) porodów po kilkanaście godzin -
          tylko jeśli poród nie postępuje to po 6-8 godzinach robią cc. Nie trzeba o nie
          nawet prosić. Można też poprosić od razu o cc i wielu przypadkach jest to
          rozpatrywane pozytywnie. Widziałam też statystyki tego szpitala. Więc to co
          piszę jest oparte na rzetelnej wiedzy i doświadczeniach własnych - jako
          rodzącej i osoby towarzyszącej... A różne mity są o każdym szpitalu, jak i w
          każdym szpitalu z różnych wzgledów dochodzi do takich sytuacji. Ale jak już
          pisałam nie znam szczegółów tego konkretnego "przypadku"...

Jeśli zdecydujesz się na prowadzenie ciąży u dr Puzyny moższ mieć pewność, że
          tak jak ustalicie tak będzie wink. Pan Doktor nie będzie Cię na siłę namawiał na
          poród naturalny.
          • madzior7 Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 08.01.05, 14:53
            Polcam dr. Warzęchowskiego! To jest moja druga ciąża któą on prowadzi.
            Wprawdzie nie jestem po in vitro ale dwie moje przyjacióki miały prowadzoną u
            niego ciążę po sztucznym zapłodnieniu. Obie urodziły bez żadnych problemów. Mój
            gin jest dość młody, ale ma profesionalne podejście i oczywiście pracuje na
            Żelaznej. Przyjmuje w prywatnym gabinecie przy Żytniej 16/50. Tel. 608 384 218.

Pozdrawiam
            Madzior
            • marthea Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 08.01.05, 16:17
              Zgadzam sie z Madziorkiem. Także polecam doktora Sławka Warzęchowskiego. Bardzo
              miły, cierpliwy, wszystko tłumaczy i odpowiada rzetelnie na wszystkie pytania.
              Przez całą ciążę miałam z nim stały kontakt telefoniczny. O każdej "porze dnia
              i nocy" rozwiewał moje wątpliwości. Także w szpitalu po porodzie codziennie
              mnie odwiedzał, było to dla mnie i maluszka bardzo miłe.

Marthea
              • bodimama Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 08.01.05, 19:11
                dziękuję za opinie smile

wciąż jeszcze się nie zdecydowałam na konketnego lekarza (pamiętam że na innych
                wątkach polecana była jeszcze -z tego samego szpitala- pani ginekolog o
                podwójnym nazwisku, którego teraz nie pomnę...), ale pewnie pozostanę przy
                żelaznej.

pozdrawiam,
                bodimama
                • lolalilu Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 08.01.05, 20:03
                  pewnie Agnieszka Kurczuk-Powolny... polecana jest też dr Muszyńska

Jeśli można jedna sugestia - lepiej jeśli to będzie starszy stażem i bardziej
                  doświadczony doktor. Dr Warzęchowski jest młody, ale brakuje mu doświadczenia.
                  Możesz też pomysleć o dr Agnieszce Tymińskiej - przyjmuje na Łuckiej
                  • marthea Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 08.01.05, 22:55
                    Z całym szacunkiem ale młody nie oznacza że nie ma doświadczenia. O wiele
                    częstsze są sytuacje gdzie "starzy" popadają w rutynę. Pozatym, provadzenie
                    ciąży po in vitro nie rózni się zbytnio od prowadzenia każdej innej.
                    • lolalilu Re: Żelazna - prowadzenie ciąży po in vitro 08.01.05, 23:01
                      wiem... znam też Pana doktora osobiście smile) W żadnym razie go nie odradzam.
                      Naisałam tylko to co myślę i tyle. Nie ja będę dokonywać wyboru. A rutyna przy
                      prowadzeniu ciąż in vitro chyba nikomu nie grozi - raczej nie są zbyt częste.
                    • lolalilu P.S. 08.01.05, 23:04
                      Młody oznacza właśnie brak doświadczenia... Ma wiedzę, ma kwalifikacje, ale
                      brakuje mu jeszcze lat praktyki. Dr Warzęchowski jeszcze nie miał szansy zdobyć
                      zbyt wiele tego doświadczenia. Ale wszystko przd nim. To zdolny człowiek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka