13.07.06, 14:54
Halo. Co Wy sie tak dziewczyny tego nacinania krocza boicie? Bo naprawde nie
kumam! Sam poród i skurcze tak wam dadza w kość,ze nacinania watpie zeby
którakoliwek poczuła. Ja nawet nie widziałam,ze mnie nacieli, tylko mąż mi
pozniej o tym powiedział.
Uważam,ze lepiej byc równo nacieta i zszyta niz byc porozrywana.
Obserwuj wątek
    • nat.wroclaw Re: krocze 13.07.06, 15:01
      Oj, oj, oj .. żeby się nie okazało, że się trochę zapędzamy w krytyce i
      osoądzaniu czyjegoś prywatnego poczucia lęku.

Jako, że podnosząc czasem temat nacinania krocza nie czynię tego bynajmniej ze
      strachu przed bólem samego nacięcia (prawidłowo wykonane w szczycie skórczu -
      nie boli, choć brakuje mi juz palców, żeby zliczyć znajome mi rodzące, którym
      położna nie trafiła w szczyt i wszystko czuły).

Natomiast mając do wyboru ochronę krocza i lekkie ewentualne pęknięcie błony
      śluzowej i tkanki zewnetrznej - a przecięcie powłok zewnetrznych razem z
      fragmentem mięśnia, które goi się do 6 tygodni, a nieprawidłowo zszyte może
      powodowac komplikacje w zyciu późniejszym - no wiec suma sumarum - wolę jednak
      ochronę krocza ze względu na to, co potem, a nie co w trakcie.

Kumasz już teraz?
      • iwkabieniek Re: krocze 13.07.06, 15:05
        Kuamam od poczatku i nie trzeba tak ostro!
        Chciałam dodac dziewczynom otuchy,ze nacinanie nie zawsze jest bolesne i nie
        trzeba sie go az tak obawiac !!!
        • nat.wroclaw Re: krocze 13.07.06, 15:16
          Ja myślę, że my dziewczyny to wiemy. Każda, podkreślam, naprawdę niemal kazda
          informacja czy to na forum, czy w internecie, czy w TV, czy z ust połoznych i
          lekarzy, no doprawdy, wszedzie, gdzie występuje temat nacięcia - towarzyszy temu
          uwaga o tym, że prawidłowo wykonane nacięcie nie jest odczuwane przez rodzącą,
          receptory czuciowe błony śluzowej krocza są porażone w szczycie skurczu.

Twój wpis nie dodał mi otuchy, raczej poczułam się "pouczona" i trochę wysmiana,
          vide:
          >>Co Wy sie tak dziewczyny tego nacinania krocza boicie? Bo naprawde nie
          kumam!<<

• iwkabieniek Re: krocze 13.07.06, 15:38
      Kazdy ma swoje zdanie...jest mi zzzzaaaa goraco i nie chce mi sie debatowac.
      Moze kto inny zrozumiał o co mi chodziło.
    • edyta.23 Re: krocze 13.07.06, 16:45
      >> uważam,ze lepiej byc równo nacieta i zszyta niz byc porozrywana.

a nie przyjmujesz do wiadomości, że można urodzić i bez nacięcia i
      bez "porozrywania"?

• moreno500 Re: krocze 13.07.06, 16:58
      nikt się nie boi. nie boję się też rozcięcia głowy czy palca. ale to nie
      znaczy, że chcę to mieć.
      • agamamaoli Re: krocze 13.07.06, 17:38
        Właśnie urodziłam wprawdzie drugie dziecko, ale prawie 4 kg bez nacięcia,
        dzięki wspaniałej położnej Alfredzie Szczekan z Karowej, której chciało się
        ochronić krocze - dodam była to położna z dyżuru, czyli bezpłatna. Teraz
        rozumiem różnicę w odczuciu po porodzie. Nawet nie wyjmowałam kółka, siadałam
        swobodnie, po prostu cudownie bezboleśnie. Zupełnie inaczej niż przy pierwszym
        porodzie.
        A
    • natalka691 Bo sobie tego nie życzę 13.07.06, 22:52
      I nikt nie ma prawa bez mojej zgody mi tego zrobić. Niech idą same się obrzezać.
    • arsz Re: krocze 14.07.06, 08:27
      I co z tego, że miałam w szczycie skórczu, w trakcie parcia. Cały poród nie krzyczałam, a przy tym tak się wydarłam, że sama to zajarzyłam (byłam średnio przytomna w czasie porodu).
      Szycie było dla mnie tragiczne, chociaż działało znieczulenie.
      I co z tego, że w zasadzie siedziałam od razu normalnie? U mnie wszystko się ładnie goi i mam taki a nie inny próg bólu.

Życzę każdej, jeśli już ją nacinają, żeby jednak tego nie czuły.
      Jakbym miała urodzić drugie dziecko, to byłaby rzecz, której nadal bym się bardzo bała. I do tego teraz świadomie.
      • d-a-b-i-77 Re: krocze 14.07.06, 09:08
        Zanim weszłam na to forum byłam przekonana, że nacięcie krocza to naturalna i
        mało odczuwalna rzecz. Tak uczono mnie w szkole/medyczna/,tak opowiadała moja
        mama i koleżanki, które juz rodziły.
        • moreno500 Re: krocze 14.07.06, 15:51
          dabi, no to napewno naturalną rzeczą nie jest, jeśli by tak było, miałybyśmy w
          komplecie nożyczki.....
        • iwkabieniek Re: krocze 14.07.06, 15:51
          Przyjmuje do wiadomości mnóstwo informacji i uwazam sie za osobe otwartą!!!
          Przed porodem tez sie strasznie bałam nacinania!!! I okazało sie,ze nie
          potrzebnie. Naciecia nic nie czułam i zszywania tez nie. Siadałam bez kólka ale
          przyznam ze bolało.
          Po 4 godzinach od przyjscia na swiat Okruszka leciałam do kibla sie wysiusiac i
          tez nic nie odczuwałam.
          Uwazam,ze duzo zalezy od nastawienia kobiety i fachowosci personelu.
          • ania2021 Re: krocze 14.07.06, 21:59
            Mnie polozna naciela troche zawczesnie i czulam jak to robi.Ale cale to
            nacinanie,szycie i gojenie bylo niczym w porownaniu do skurczy,to bol nie do
            opisania!Ale pamietajcie kazdy porod i kazde przezycie z nim zwiazane jest
            inne!Zycze samych latwych i szczesliwych porodow!
    • giffbaby Re: krocze 17.07.06, 02:44
      kazdemu kto sie zastanawia i szuka informacji goraco polecam strone fundacji
      Rodzic Po Ludzku i taki artykul z ich strony:

www.rodzicpoludzku.pl/pliki/Naciecie_krocza_koniecznosc_czy_rutyna.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka