majowa-mama Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 06.01.07, 20:11 mnie wydaje się ,że lepiej jak obok są specjaliści nie tylko od porodu ale przede wszytskim dobry oddział noworodkowy taki jak na Karowej w W-wie czy w IMiD, któraś z Was tam rodziła? pozdrawiam Anka Mama Michasia: www.strefamamy.pl/gallery/show/id/94 czekająca na majowego Kubusia: www.strefamamy.pl/pregnancy/showLine/id/21 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 06.01.07, 20:35 ja osobiście bym się nie zdecydowała,to że rodzę w szpitalu daje mi poczucie bezpieczeństwa czasem trzeba szybko wykonać cesarkę,a tam dowożą do szpitala ,to trochę granie na czasie Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 09.01.07, 11:58 Ja jestem zdecydowana tam rodzic, ale to niestety za malo. Zeby moc tam urodzic musisz przejsc kwalifikacje (3 wizyty u lekarzy wspolpracujacych + USG u Osobki-Morawskiego). Dopiero, gdy lekarz stwierdzi, ze nie ma fizjologicznych przeciwskazan, zarowno z Twojej strony, jak i dziecka dostajesz zaswiadczenie, ze mozesz tam rodzic. Dla mnie jest to satysfakcjonujace. Ani lekarz, ktory Cie kwalifikuje, ani polozna, z ktora spotykasz sie od 22 tc nie chca powiklan. DN dziala juz pol roku, z tego co wiem bylo tam kilka porodow (z czego dwa opisywane na gazecie), nie bylo komplikacji. DN ma umowe z Madalinskiego (5 minut spacerkiem) i szpital jest onformowany o kazdym rozpoczynajacym sie tam porodzie. W ramach umowy masz karetke, przewoz do szpitala i opieke lekarzy w szpitalu (musisz miec papierki poswiadczajace ubezpieczenie w NFZ, jak przy porodzie w szpitalu). Dla mnie wazne jest to, ze w DN moge liczyc na wsparcie i opieke. Nie jestem kolejna pacjentka, ktora trzeba przerobic. Koszt... hmmm... wychodzi taniej w porownaniu z Zelazna (mysle o takich samych warunkach) i porownywalnie z Inflancka. Stad moja decyzja. Za miesiac mam druga wizyte u lekarza wspolpracujacego. Zobaczymy co powie. Licze, ze nie bedzie przeciwskazan, bo chcialabym porod wspominac jako mile przezycie a nie walke ze sluzba zdrowia o swoje prawa. A na Karowa czy do IMID nie kazda z nas sie dostanie. Kania Odpowiedz Link Zgłoś
fairycharlotte Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 09.01.07, 15:32 Wiadomo, że nigdy się nie da wszystkiego przewidzieć, ale ja uważam, że to dobra alternatywa dla osób, które z jakichś powodów nie chca rodzić w szpitalu... Ja nie jestem na tyle odważna, by się zdecydować na dom narodzin - a na pewno nie przy pierwszym dziecku - z drugiej strony jest gdzieś marzenie, by móc urodzić w przytulnych domowych warunkach, w ktorych i ja i dzidziuś czulibyśmy się dobrze psychicznie... Ale, oczywiście, zawsze jest ryzyko komplikacji, pocieszajace jest to, że szpital jest blisko, mimo to czasem trzeba działać natychmiast - dlatego też bałabym się, ale sama idea jak najbardziej mi się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 09.01.07, 15:45 U mnie na korzysc przemawia statystyka. Dwa porody szybkie, bez komplikacji, dzieci male. To, plus dobra opieka medyczna i kwalifikacja do porodu w DN daja mi wystarczajace poczucie bezpieczenstwa. Kania Odpowiedz Link Zgłoś
laluu kania! 09.01.07, 17:19 a od kiedy trzeba się do nich zgłosić? Za 2 dni mam usg, to wczesna ciąża, nie chciałabym niepotrzebnie robić usg i u swojego ginekologa i u nich. Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: kania! 09.01.07, 17:45 U nich USG robi sie przed porodem, zeby ustalic, czy nie ma fizjologicznych przeciwskazan do porodu w DN. Normalnie ciaze prowadzisz u swojego gina, a u nich masz 3 wizyty lekarskie i 3 wizyty u poloznej z ktora chcesz rodzic. Chyba, ze Ci sie spodoba icni ginekolog, to sie zawsze mozesz przeniesc Najlepiej skontaktowac sie z DN w okolicach 22 tc. Kania Odpowiedz Link Zgłoś
laluu Re: kania! 09.01.07, 17:50 Dzieki. Czytałam parę wątków o DN, i czuję dokładnie to co Ty Mam nadzieje, że uda mi się tam urodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 06.01.07, 23:08 bez mozliwości zrobienia cc na miejscu i fachowej opieki dla dziecko nigdy bym się nei zdecydowała. Odpowiedz Link Zgłoś
24milenka Drożej i niebezpieczniej niż w szpitalu :( 08.01.07, 21:29 Ja myślę tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=54966646&a=55072216 Odpowiedz Link Zgłoś
andzia84 Re: Drożej i niebezpieczniej niż w szpitalu :( 10.01.07, 14:16 ja jestem za i jesli będe mogła to tam chce rodzić Odpowiedz Link Zgłoś