Dodaj do ulubionych

Dom Narodzin - co o tym myślicie?

06.01.07, 20:09
Obserwuj wątek
    • majowa-mama Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 06.01.07, 20:11
      mnie wydaje się ,że lepiej jak obok są specjaliści nie tylko od porodu ale
      przede wszytskim dobry oddział noworodkowy taki jak na Karowej w W-wie czy w
      IMiD,
      któraś z Was tam rodziła?

pozdrawiam
      Anka

Mama Michasia: www.strefamamy.pl/gallery/show/id/94
      czekająca na majowego Kubusia: www.strefamamy.pl/pregnancy/showLine/id/21

• mysz56 Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 06.01.07, 20:35
        ja osobiście bym się nie zdecydowała,to że rodzę w szpitalu daje mi poczucie
        bezpieczeństwa czasem trzeba szybko wykonać cesarkę,a tam dowożą do
        szpitala ,to trochę granie na czasie
      • kania_kania Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 09.01.07, 11:58
        Ja jestem zdecydowana tam rodzic, ale to niestety za malo. Zeby moc tam urodzic
        musisz przejsc kwalifikacje (3 wizyty u lekarzy wspolpracujacych + USG u
        Osobki-Morawskiego). Dopiero, gdy lekarz stwierdzi, ze nie ma fizjologicznych
        przeciwskazan, zarowno z Twojej strony, jak i dziecka dostajesz zaswiadczenie,
        ze mozesz tam rodzic.

Dla mnie jest to satysfakcjonujace. Ani lekarz, ktory Cie kwalifikuje, ani
        polozna, z ktora spotykasz sie od 22 tc nie chca powiklan.

DN dziala juz pol roku, z tego co wiem bylo tam kilka porodow (z czego dwa
        opisywane na gazecie), nie bylo komplikacji.

DN ma umowe z Madalinskiego (5 minut spacerkiem) i szpital jest onformowany o
        kazdym rozpoczynajacym sie tam porodzie. W ramach umowy masz karetke, przewoz do
        szpitala i opieke lekarzy w szpitalu (musisz miec papierki poswiadczajace
        ubezpieczenie w NFZ, jak przy porodzie w szpitalu).

Dla mnie wazne jest to, ze w DN moge liczyc na wsparcie i opieke. Nie jestem
        kolejna pacjentka, ktora trzeba przerobic.

Koszt... hmmm... wychodzi taniej w porownaniu z Zelazna (mysle o takich samych
        warunkach) i porownywalnie z Inflancka. Stad moja decyzja.

Za miesiac mam druga wizyte u lekarza wspolpracujacego. Zobaczymy co powie.
        Licze, ze nie bedzie przeciwskazan, bo chcialabym porod wspominac jako mile
        przezycie a nie walke ze sluzba zdrowia o swoje prawa.

A na Karowa czy do IMID nie kazda z nas sie dostanie.

Kania
        • fairycharlotte Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 09.01.07, 15:32
          Wiadomo, że nigdy się nie da wszystkiego przewidzieć, ale ja uważam, że to dobra
          alternatywa dla osób, które z jakichś powodów nie chca rodzić w szpitalu... Ja
          nie jestem na tyle odważna, by się zdecydować na dom narodzin - a na pewno nie
          przy pierwszym dziecku - z drugiej strony jest gdzieś marzenie, by móc urodzić w
          przytulnych domowych warunkach, w ktorych i ja i dzidziuś czulibyśmy się dobrze
          psychicznie... Ale, oczywiście, zawsze jest ryzyko komplikacji, pocieszajace
          jest to, że szpital jest blisko, mimo to czasem trzeba działać natychmiast -
          dlatego też bałabym się, ale sama idea jak najbardziej mi się podoba...
          • kania_kania Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 09.01.07, 15:45
            U mnie na korzysc przemawia statystyka. Dwa porody szybkie, bez komplikacji,
            dzieci male. To, plus dobra opieka medyczna i kwalifikacja do porodu w DN daja
            mi wystarczajace poczucie bezpieczenstwa.

Kania
        • laluu kania! 09.01.07, 17:19
          a od kiedy trzeba się do nich zgłosić? Za 2 dni mam usg, to wczesna ciąża, nie
          chciałabym niepotrzebnie robić usg i u swojego ginekologa i u nich.
          • kania_kania Re: kania! 09.01.07, 17:45
            U nich USG robi sie przed porodem, zeby ustalic, czy nie ma fizjologicznych
            przeciwskazan do porodu w DN. Normalnie ciaze prowadzisz u swojego gina, a u
            nich masz 3 wizyty lekarskie i 3 wizyty u poloznej z ktora chcesz rodzic. Chyba,
            ze Ci sie spodoba icni ginekolog, to sie zawsze mozesz przeniesc smile

Najlepiej skontaktowac sie z DN w okolicach 22 tc.

Kania
            • laluu Re: kania! 09.01.07, 17:50
              Dzieki. Czytałam parę wątków o DN, i czuję dokładnie to co Ty smile Mam nadzieje,
              że uda mi się tam urodzić.
    • lidek0 Re: Dom Narodzin - co o tym myślicie? 06.01.07, 23:08
      bez mozliwości zrobienia cc na miejscu i fachowej opieki dla dziecko nigdy bym
      się nei zdecydowała.
    • 24milenka Drożej i niebezpieczniej niż w szpitalu :( 08.01.07, 21:29
      Ja myślę tak:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=54966646&a=55072216
      • andzia84 Re: Drożej i niebezpieczniej niż w szpitalu :( 10.01.07, 14:16
        ja jestem za i jesli będe mogła to tam chce rodzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka