Dodaj do ulubionych

obalam mity o Sw. Zofii

16.01.07, 11:01
rodzilam w sw. zofii i bylo super. ze wzgledu na moje wysokie cisnienie i maly
przyrost wagi kacpra w 8 mies lekarze zadecydowali o cesarce. najpierw
lerzalam 10 dni na patologii - bylo b. przyjemnie, polozne z patologii to
swietne dziewczyny. cesarka trwala 40 min. wszystko bylo ok. przez 10 dni
poznalam sporo rodzacych i wiem, ze jak trzeba to w sw. zofii robia cesarki
bez zastanowienia. obalam wiec mit, ze jest tam takie parcie na porody naturalne.
teraz mamy problem, bo kacper (ur. 2.260 kg) nie je sam - nie ma tyle sily,
karmimy sie przez strzykawke i chodzimy do poradni laktacyjnej - byc moze
skonczy sie na butelce z moim pokarmem. obalam kolejny mit, ze tak jest parcie
tylko na karmienie piersia.
to cudowny szpital, goroco polecam!
Obserwuj wątek
    • lizzy9 Re: obalam mity o Sw. Zofii 16.01.07, 11:41
      Zycze wam duzo zdrowia. Chcialabym wiedziec czy w Sw Zofii podaja po cc srodki
      przeciwbolowe do cewnika w kregoslupie. Jak to jest z pierwsza doba po cc? Czy
      cewnik moczowy zakladaja po znieczuleniu, czy przed? Czy ma sie robiona
      lewatywe? Byc moze tam bede miala cesarke i fajnie byloby jak najwiecej
      wiedziec.. Dzieki
      • kasiakacprzak Re: obalam mity o Sw. Zofii 16.01.07, 16:47
        odp. jest na dole, ale jeszcze dodam, ze cewnik zakladaja, po znieczuleniu,
        nawet nie wiem, kiedy to bylo. znieczulenia nie czulam, szybko i bezbolesnie mi
        podano. lewatywy nie bylo, bo od poprzedniego wieczora nic nie jadlam, wiec nei
        bylo potrzeby.
        • moreno500 Re: obalam mity o Sw. Zofii 18.01.07, 22:30
          w Zofii nie robią lewatyw, ja miałam cc nieplanowane, żadnej diety, żadnej
          lewatywy. przeciwbóle podają z rozpiski, zanim zacznie boleć, nie trzeba się
          prosić.
    • monikaj21 Re: obalam mity o Sw. Zofii 16.01.07, 12:03
      Życzę Wam dużo zdrowia. Nie martw się - moja córcia ważyła po urodzeniu 2450,a
      teraz ma prawie 2 lata i tyle energii, że potrafi wykończyć w ciągu dnia kilku
      dorosłych smile
      • madlilein Re: obalam mity o Sw. Zofii 16.01.07, 12:33
        Jestem w 8 m-cu,maleństwo jest ułożone poprzecznie miednicowo.Czy w takim
        przypadku też robią cesarkę w śW.Zofii.
    • jniedz Re: obalam mity o Sw. Zofii 16.01.07, 15:33
      ŚRODKI PRZECIWBOLOWE podają w zastrzykach a potem rozdaja polożne czopki.Jak
      dziecko jest ułozone poprzecznie to cesarka na 100%- trzeba umowić się na
      termin najlepiej z lekarzem prowadzacym.Troche trudniej jest po porodzie, gdyz
      dzieci sa jakieś 12 h po operacji juz z matkami i one się nimi opiekuja. Dla
      mnie okropnoscią były ciągłe odwiedziny całych rodzin- strasznie mnie to
      drazniło, gdyż musiałam odciagac mleko i czułam się skrępowana.
      • kasiakacprzak Re: obalam mity o Sw. Zofii 16.01.07, 16:45
        srodki przeciwbolowe podaja w dowolnych ilosciach i w kroplowce i w czopkach lub
        tabletkach. pierwsza doba po porodzie maly byl pod lampa, bo malutki i nam go
        dawali 2 razy po godzinie. na noc zostal u noworotkow, a ja dochodzilam do
        siebie. taka jest zasada, ze w nocy mama ma dochodzic do siebie. dostalismy
        malego na drugi dzien po porodzie. naprawde bardzo mila i fachowa opieka
        poloznych. ja mialam pokoj jednoosobowy. drogi, ale tez wart polecenia, bo tata
        moze nocowac i pomagac, a to sie b. przydaje.
        spedzilam w szpitalu razem prawie 2 tygodznie, najpierw na patologii i z synkim
        6 dni i jestem b. zadowolona, bylo milo. czysto, fachowo i czulam,ze ktos nam
        nami czuwa.
        • imiriam Re: obalam mity o Sw. Zofii 16.01.07, 22:58
          Odnośnie środków przeciwbólowych-dopóki byłam na parterze w pokoju komercyjnym
          nie musiałam prosić o czopki przeciwbólowe, położne same mi je przynosiły, ale
          po kilku dniach przeszłam na 2 piętro na oddział porodowy (dziecko było
          naświetlane), no i tu już nie było tak różowo pod tym względem-czopki
          dostawałam dalej, bo zostałam mocno nacięta, ale musiałam się o nie mocno
          prosić, a innym dziewczynom z sali proponowano paracetamol.
          • imiriam Re: obalam mity o Sw. Zofii 16.01.07, 23:00
            oczywiście miałam na myśli oddział położniczo-noworodkowy
            • a.zaborowska1 Re: obalam mity o Sw. Zofii 17.01.07, 09:27
              Środki przeciwbólowe tylko dobe po cc są podawane według zlecenia lekarza.
              Później na żądanie. Poprostu trzeba o nie wołać nie mozna podawać ich
              automatycznie bo przecież karmią kobiety dzieci.

Ja będę miała cc w Zofii w czerwcu br. i mam do autorki wątku jeszcze pytanie
              apropo znieczulenia czy miała podpajęczykowe (wstrzyknięcie jednorazowe przez
              igłę w kręgosłup bez cewnika) czy zzo (z cewnikiem w kręgosłupie i wtedy jest
              wpuszczane co jakiś czas)?
              Z góry dziękuję za odpowiedź
              pozdrawiam ciebie i maluszka niech zdrowo rośnie
              • marciaw_25 Re: obalam mity o Sw. Zofii 17.01.07, 11:37
                Jeśli masz planowane cięcie to na pewno będziesz miała znieczulenie
                podpajęczynowkowe. Czasami jest dodawana dawka do zzo jesli pacjentka
                przychodzi do ciecia z porodowej i ma juz cewnik w plecach
                • a.zaborowska1 Re: obalam mity o Sw. Zofii 17.01.07, 13:02
                  dzięki za informacje
                  • kasienka_w_25 Re: obalam mity o Sw. Zofii 17.01.07, 13:12
                    nie ma za co polecam siesmile)
              • moreno500 Re: obalam mity o Sw. Zofii 18.01.07, 22:34
                > Środki przeciwbólowe tylko dobe po cc są podawane według zlecenia lekarza.
                > Później na żądanie. Poprostu trzeba o nie wołać nie mozna podawać ich
                > automatycznie bo przecież karmią kobiety dzieci.

dają z rozpiski, automatycznie, nie trzeba prosić. jakąś 3-cią dobę po cc
                odstawiają zastrzyki, zostaje się na samym paracetamolu, ew. zastrzyk na
                życzenie. byłam i w sali "komercyjnej" i na oddziale, i tu i tu dostawałam bez
                prośby.
              • kasiakacprzak Re: obalam mity o Sw. Zofii 24.01.07, 14:21
                sorry, ze dopiero teraz odpowiadam, mialam podpajeczynkowe, tylko raz przez cc,
                a potem juz nic, w ogole nie czulam podawania znieczulenia. bylo super!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka