Dodaj do ulubionych

Opłacona położna

18.11.07, 19:43
Zdecydowałam się opłacić położną i mam poleconą od koleżanki bardzo dobrą i
zapracowaną panią Jolę. Mam do niej numer telefonu ale przecież poród dopiero
za sześć miesięcy, nie wiem tak naprawdę kiedy do niej zadzwonić i umówić się
żeby nie było za późno. czy położne mają w jakiś sposób ograniczoną możliwość
odbierania porodów prywatnych? dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • spejsik2 Re: Opłacona położna 18.11.07, 19:53
      zalezy w jakim szpitalu pracuje
      jedne sa bardziej lub mniej oblegane
      ja do swojej poloznej zdwonilam we wrzesniu
      i powiedziala mi ze mam zadzwonic po skonczonym 36 tc
      jak w zasadzie ciaza jest juz donoszona
      rodze w styczniu wiec niedlugo znowu bede dzwonic do niej
      ale juz we wrzesniu mmnie wstepnie zapisala
      • hanka20074 Re: Opłacona położna 19.11.07, 15:27
        A czy to konieczne tzn. opłacanie połoznej? Przeraza mnie fakt wybrania i
        "opłacenia"komus asysty przy porodzie bo miasto w ktorym obecnie mieszkam jest
        dla mnie obce i nie za bardzo wiem jak i gdzie sobie taka polozna zalatwic.
        Lezalam 2 razy w szpitalu w ktorym zamierzam rodzic ale ja tam nikogo nie
        znam.jak to zalatwic?
        • azzurrina Re: Opłacona położna 19.11.07, 15:45
          Nie, to nie jest konieczne. Opłacona położna po prostu asystuje tylko Tobie (a
          nie jednocześnie kilku pacjentkom) i jest przy całym Twoim porodzie (normalnie
          położne pracują na zmiany i o którejś godzinie jedną zastępuje inną). Podobno
          możesz z taką położną długo przed porodem omówić jak sobie wyobrażasz jego
          przebieg (np kwestia znieczulania, ochrony przed nacinaniem, podawania
          oksytocyny czy miliona innych kwestii). Tak więc jest to raczej luksus ale ja na
          przykład chyba go sobie zafunduję wink
          Jeśli chodzi o znajomość położnych - też się nie orientuję, mimo że mieszkam tu
          całe życie i cała moja i męża rodzina pochodzi z tego miasta...
          Możesz sobie poczytać o położnych na forum "szpitale", możesz zajrzeć na stronę
          wybranego szpitala i poczytać tam jak to wygląda - wiele szpitali umieszcza na
          stronie info o możliwości wykupienia usług dodatkowych. W wielu przypadkach
          płaci się "do kieszeni" ale w wielu szpitalach są to całkowicie legalne opłaty -
          nawet opłacane w kasie.
          Warto przejść się do wybranego szpitala, przy okazji obejrzeć - jeśli to
          możliwe - oddział porodowy i porozmawiać z położnymi - jak wygląda poród, jakie
          są warunki (czy można opłacić osobną salę, salę poporodową, znieczulenie, czy
          poród rodzinny jest płatny itd). Może też przy okazji takiej rozmowy któraś z
          Pań wyda Ci się szczególnie sympatyczna...aq
          • hanka20074 Re: Opłacona położna 19.11.07, 15:47
            Dziekuje za wyczerpujace informacje. Teraz wiem jak sie do tego zabrac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka