aawitt Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 09.06.12, 15:27 A czy ktoś ma jakieś zdjęcia jak wyglądaja pokoje w domu Anna, w Stasiu i Gołąbku, bo na stronie internetowej sanatorium nie ma w ogóle zdjęć. Prosze o przesłanie zdjęć jak ktoś ma i może na maila: aawitt23@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
magdaguzl Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.06.12, 13:10 Powtarzam swoje pytanie. Czy ktoś w terminie 23.08-13.09 wybiera się do Anny-Stas? Odpowiedz Link Zgłoś
magdaguzl Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.06.12, 13:13 Powtarzam swoje pytanie. Czy ktoś w terminie 23.08-13.09 wybiera się do Anny-Stas? Fajnie byłoby już kogoś znać na miejscu. Zawsze to razniej. Jadę z 6-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
aicha2005 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 20.08.12, 23:05 Hej. Jedziemy do ANNY- STAS w terminie 23.08-13.09 z 2 dzieci ( 6 i 3 lat). Jesteśmy z okolic Lublina.Ale mam pewne wątpliwości, bo niedośc, że drogo to recenzje budzą niechęć przed tym wyjazdem. Do zobaczenia na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
ada8006 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.08.12, 16:47 Ja jadę w terminie od 13.09 proszę daj znać jak to wygląda może nie będzie tak źle ja piszą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.10.12, 20:10 Właśnie odebrałam skierowanie do tego sanatorium dla mojego 3,5 latka. Kurczę, opinie widzę niezbyt pochlebne Nigdy nie byłam w sanatorium, czy możecie mi podać aktualne ceny? Dzowniłam na miejsce powiedzieli koło 70zł ale co to znaczy koło i czy taką kasę ja mam płacić za pokój o takim standardzie jak piszecie????? Jak to wygląda z pokojami bo chciałabym być sama z synkiem w pokoju powiedziano mi że tak b ędzie a tu czytam o jakimś wybieraniu pokoi??? I jeszcze jedno: nie mam samochodu - czy ktoś jechał z Warszawy komunikacją zbiorową i jak to wygląda? Z góry dziękuję za podpowiedzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.10.12, 23:32 hej, cenowo w czerwcu tego roku dla opiekuna koszt był w granicach 1700 zł całość: czyli nocleg,jedzenie, klimatyczne co do pokoi przyjechałam spóźniona i zakwaterowali nas w Opatrzności pokój mieliśmy duży z łazienka, narawdę standard oceniam na 5+, gorzej z jedzeniem, zabiegami w Eskulapie, atrakcjami dla dzieci, do tego w Eskulapie odradzam korzystanie z wc oraz zabieranie ze sobą żelu odkażającego-syf sanitarny straszny-ale może nadrobili bo my jako turnus strasznie zaleźliśmy im za skórę poza tym dla mnie pielęgniarki były naprawdę mega odnalezione i pomocne: babeczki z powołania, nawet te młode dojazd z Wawy nie jest zły spod DW Zachodniego masz busy z Rymanowa Zdrój z centrum miasta teżmasz busy do Warszawy także z tym naprawdę nie ma kłopotu Odpowiedz Link Zgłoś
2korniczek Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 06.11.12, 11:36 ma_niusia napisała: > Właśnie odebrałam skierowanie do tego sanatorium dla mojego 3,5 latka. Kurczę, > opinie widzę niezbyt pochlebne > Nigdy nie byłam w sanatorium, czy możecie mi podać aktualne ceny? Dzowniłam na > miejsce powiedzieli koło 70zł ale co to znaczy koło i czy taką kasę ja mam płac > ić za pokój o takim standardzie jak piszecie????? Jak to wygląda z pokojami bo > chciałabym być sama z synkiem w pokoju powiedziano mi że tak b ędzie a tu czyta > m o jakimś wybieraniu pokoi??? > I jeszcze jedno: nie mam samochodu - czy ktoś jechał z Warszawy komunikacją zbi > orową i jak to wygląda? > > Z góry dziękuję za podpowiedzi!!! My też mamy skierowanie do Anna-Staś, w terminie 06-27.12.2012. Sprawdziąłam możliwe połączenia. Jeździ dużo autobusów np. neobus - mają stronę, polonus z wawki właśnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.12.12, 09:49 2korniczek - dzięki! daj znać jak wygląda teraz sytuacja na bieżąco!!! U nas z pewnych powodów wyjazd się przesunął i jedziemy dopiero 4 stycznia! czekam na aktualne wieści i wszystkim życzę dużo zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.06.12, 21:51 gołąbku pokoje są fatalne nie wiem jak w annie i stasiu w opatrznosci jest ok w annie i stasiu panuje teraz rota jedzenie marne, opieka dla dzieci na poziomie zero opieka personelu pt. za kare jedzenie bardzo kiepskie bez auta człowiek dostaje świra Odpowiedz Link Zgłoś
mariolcia42 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.06.12, 13:46 Witam, mam prośbę jeśli ktoś wie to napiszcie czy jest możliwość zakwaterowania opiekuna na cały pobyt dziecka w gord szebesty w rabce.Syn ma 8 lat więc dostał skierowanie sam ale sam nie pojedzie.Interesuje mnie pobyt w pokoju z dzieckiem oczywiście. Bardzo proszę jeśli ktoś wie to niech odpowie bardzo mi zależy ,serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dborysew Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.06.12, 20:14 Kto jedzie w terminie 20.06-10.07 do sanatorium Anna-Staś.? Odpowiedz Link Zgłoś
aawitt Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.06.12, 10:36 ja jadę w tym terminie Odpowiedz Link Zgłoś
19rosa Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.06.12, 15:06 do zobaczenia na miejscu Właśnie się głowię nad tym co ostatecznie zabrać ze sobą. Szok ile rzeczy mam do spakowania a na miejscu i tak się okaże cze czegoś nie wzięłam, albo wzięłam za dużo. Na razie pogoda jest super i oby tak dalej. Przynajmniej nie będzie problemów z suszeniem prania Odpowiedz Link Zgłoś
dborysew Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.06.12, 19:58 Wszystko zależy od pojemności bagażnika samochodu. Im większy bagażnik tym więcej rzeczy "trzeba" wziąć a i tak czegoś zabraknie. Ja wyjeżdżam 19-tego. Mam do przejechania 740 km. Jadę z Gdańska. Przede mną cały dzień jazdy. Z małą trzeba będzie częściej się zatrzymywać. Niestety w sanatorium na wcześniejszy nocleg nie ma co liczyć. Muszę wynająć sobie pokój na jedną noc i następnego dnia zameldować się w sanatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 19.06.12, 14:58 przygotujcie się na to że w annie i Stasiu od 3 turnusów panuje rotawirus! Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 19.06.12, 22:03 a i jeszcze teraz jest tu mega dużo kleszczy naprawdę trzeba być bardzo czujnym bo kleszcze są wszędzie! Odpowiedz Link Zgłoś
19rosa dieta eliminacyjna 12.07.12, 15:14 Napiszę ku przestrodze rodziców na diecie eliminacyjnej. Pani , która planuje posiłki nie ma o tym pojęcia albo ma w nosie co jedzą dzieci. Dziecko na diecie bezmlecznej dostaje np. nutellę, batoniki w mlecznej czekoladzie. Uczulone na cytrusy dostaje pomarańcze, kiwi. Uczulone na ziemniaki - codziennie na drugie danie ma ziemniaki nie wspominając o zupie, w której też są. Tak naprawdę wywiad przeprowadzony na początku nijak się ma do tego co dostają dzieci w ramach posiłków. Najgorsze jest to, że dzieciom na diecie nie proponuje się nic w zamian, jak są płatki z mlekiem to dziecko dostanie tylko płatki, jak ser to wędlinę, wszystkie dzieci na śniadanie mają jogurt owocowy bezmleczne nektarynkę, która poprzedniego dnia była np. na podwieczorek albo następnego będzie na śniadanie. Generalnie jedzenie niedobre, bardzo monotonne i kiepskiej jakości. Po ostrej rozmowie rodziców z dietetyczką trochę się poprawiło ale szału nie ma. Także jeżeli jedziecie z alergikiem to zabezpieczcie sobie trochę podwieczorków, żeby uniknąć niepotrzebnych łez dziecka. Na miejscu niewiele da się kupić alergikowi. Nasze propozycje podwieczorków dla alergików pani dietetyczka podsumowała, krótko za drogie. Tak jakby batonik musli kosztował więcej niż wafel w mlecznej czekoladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
peti1970 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.12.12, 12:47 Witam. Właśnie dostałem skierowanie do Rymanowa Zdroju. Styczeń 2013 Jedziemy z trójką maluchów. Proszę o informacje na temat możliwości zagospodarowania dzieci w ziemie. Czy mamy jakąś górkę przy sanatorium nadająca się na sanki i naukę jazdy na nartach. Podobno w Stycznu odpalany jest basen na ul. Kasztanowej. Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat. Proszę o info na temat zaplecza tzn. gdzie dzieci mogą się bawić, czy jest jaks sietlica do zabawy. Proszę o poradę w którym sanatorium lepiej nocować. Z góry dziękuję za wszystkie info. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.12.12, 12:55 A to można sobie wybrać gdzie się nocuje??? Wydawało mi się że przydzielają i koniec? Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.12.12, 21:16 zimą nie byłam ale zaplecza tam nie ma świetlicy też my byliśmy w Opatrzności i było ok spóźniliśmy się i o dziwo dostaliśmy chyba najlepszy pokój basen jest w pensjonacie w centrum miasta to kwadrans spacerem w zimie chyba bym się nie odważyła Odpowiedz Link Zgłoś
sp.z.o.o Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.01.13, 11:54 Witam. Ja się wybieram 15.02.2013 na turnus z moimi córkami. Dzwoniłem na nr podany w wyszukiwarce internetowej skierowań NFZ (dokumenty jeszcze do mnie nie przyszły) i pytałem się o koszty za opiekuna i w jakim ośrodku będę. Pani mi powiedziała, że będę w ośrodku w takim jaki jest wpisany w skierowaniu i max koszt to 70zł za dobę. Koszt drugiej osoby dorosłej i spanie na jednym łóżku to koszt 60zł (za dobę w tym nocleg i wyżywienie). Teraz czekam na dokumenty i w razie czego będę rezerwował miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
peti1970 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.01.13, 12:34 Teraz przebywa moja ekipa ( Mama + trójka maluchów) w Annie. Warunki super czyba był remont. Łazienki czyste wypłytkowane jak w hotelu. Teraz śniegu pełno, radzę zabrać sanki nie jabuszka ale sanki ( lepiej chodzić na zabiegi do Zimowita). Wczoraj dostałem info że w Zimowicie otwarto basen ogólno dostępny. 12 dorośli 7 dzieci. W styczniu organizowana kindebale w centrum Rymanowa. Pod uzdrowiski przyjeżdzają okoliczni właściele sań z końmi więc kulik 1-sza kalsa. Uwaga ceny rózne dlatego trzeba sprawdzać. Konkurencja jest. Jeśli chodzi o koszty to my płaciliśmy ok 1650 zł za opiekuna + opłaty klimatryczne dla dorosłego i trójki maluchów. Posiłki nie jakiś fast-food ale raczej domowa kuchnia na prawie. Porcje są ok nawet dla dorosłego. Pozdrawiam wszytkich wybierających się. Acha zabrać ze sobą leki podstawowe i termometr bo gorączki przychoidzą nie spodziewanie. Na turnuszie niestety moje szkraby chorowały ( najprawdopodobniej wirus przywleczony z Zimowita) ale i tak były bardzo zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
sp.z.o.o Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 24.01.13, 10:07 Peti możesz napisać czy w ośrodku Anna czy Staś odbywają się zajęcia lekcyjne? Moja córka chodzi do pierwszej klasy, ale ma duże zaległości ponieważ ciągle choruje. Jestem z woj. mazowieckiego i teraz będą ferie a jak zacznie się turnus to znowu nie będzie jej w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
peti1970 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.01.13, 22:50 Witam Zajęcia szkolne odbywają się w Zimowicie także jest tam zerówka. Panie namawiały żonę na posłanie najstarszego do zerówki ale ciężko zimą chodzić dwa razy dziennie z całą brygadą do Zimowita. Jeśli ma ktoś malucha 3-4 lata polecam zabrać ze sobą sanki bardzo ułatwi drogę z Anny do Zimowita ( ciężko chodzić po tym śniegu, długo to trwa a droga do jest pod górę jakiś 300-400m niby nic ale ja maluch nie chce iść to jest problem ). Na miejscu żona kupiła takie sanki plastikowe w sklepie zabawkowo-przemysłowym w centrum Rymanowa Zdroju koszt ok 30 zł. Do Zimowita należy brać ze sobą buty zamienne dla dzieci. Ja mam niejadki i polecam robienie kanapek na śniadaniu bo w przerwach między posiłkami dzieci podjadały. Na śniadaniu i kolacji można dobierać dodatkowo pieczywo które sobie stoi w osobnym pojemniku przy kuchni. W zasadzie tylko gimnastyka była o wyznaczonej godzinie reszta ( inhalacje, solux i borowina ) jak leci jak tylko było wolne miejsce. Panie z obsługi nie były drobiazgowe i nie trzymały się kurczowo godzin z karty zabiegów. Dorosły również dostaje inhalacje gratis. Wyposażenie w zabawki raczej marne najlepiej wyposażona świetlica na 3 piętrze. Jeśli chodzi o transport jest ciekawa oferta busy jadące z Lublina i Warszawy. Tu linki: neobus.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=4 i progresbus.pl/rozklad.html może to jest jakieś rozwiązanie na transport. Najlepsze to jest to że bus podjeżdża pod same drwi Anny ( przynajmniej ten z Warszawy przy mnie Panie wsiadały z walizami do Wawy ) Myślę że trzeba dopytać telefonicznie. W dla narciarzy jest stok Bałucianka, nawet pojechałem zobaczyć ten stok. Trzy tarasy dwie ostre i jedna długa łagodna. Wyciąg talerzyk. Nie pracował chyba za mało śniegu nie ma sztucznego śnierzenia a po ratraku było widać że nie ruszany w tym sezonie. Tu telefon do właściciela 501 509 180 zawsze można zapytać. Oczywiście pod nosem jest Kiczera troszkę dalej ale ful wypas nawet jest krzesełko. Jeśli macie jakieś pytania co do zimowego pobytu jak będę mógł to odpowiem sam przed wyjazdem tutaj szukałem informacji dlatego mam świadomość obawy przed wyjazdem do Rymanowa szczególnie w zimie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
piegus34 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.01.13, 21:36 Witam, Jeśli mogę prosić o odpowiedz gdzie odbywają się zabiegi , jak wyglądają te zabiegi czasowo i jak ogólnie wygląda pod względem sanitarnym i nie tylko to sanatorium? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.01.13, 21:38 piegus34 napisała: > Witam, > Jeśli mogę prosić o odpowiedz gdzie odbywają się zabiegi , jak wyglądają te za > biegi czasowo i jak ogólnie wygląda pod względem sanitarnym i nie tylko to sana > torium? Pozdrawiam Takowoż o zabiegach pisał kolega kilka postów wyżej, aktualne informacje bo z zeszłego tygodnia.... Odpowiedz Link Zgłoś
piegus34 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.01.13, 21:54 ma_niusia napisała: > piegus34 napisała: > > > Witam, > > Jeśli mogę prosić o odpowiedz gdzie odbywają się zabiegi , jak wyglądają > te za > > biegi czasowo i jak ogólnie wygląda pod względem sanitarnym i nie tylko t > o sana > > torium? Pozdrawiam > > Takowoż o zabiegach pisał kolega kilka postów wyżej, aktualne informacje bo z z > eszłego tygodnia.... właśnie zakończyłam lektórę i no cóż coś napewno już wiem choć nie do końca jest to odpowiedz na moje pytania ,ale dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
frestre sp. z o.o. 23.01.13, 19:35 witam mąż i synek (5lat) wybierają się także w terminie 15.02-08.03.2013 do Anna-Staś mamy już papiery z NFZ dużo czytam i mam mieszane uczucia- jednak czego się nie robi, aby dziecko mniej chorowało! znalazłam , że jest mała górka do jazdy na nartach...ponoć jest grota solna (niepotwiedzone) ktoś pisał, że można wypożyczyć sanki w Annie (30zł kaucji)? tylko dojazd jest niedogodny - przynajmniej z 3-miasta..pociąg nocny, przesiadka i jeszcze 2 h kolejnym pociągiem....a potem jeszcze autobus 2h....z bagażami zimowymi to niezłe wyzwanie! Odpowiedz Link Zgłoś
sp.z.o.o Re: sp. z o.o. 24.01.13, 10:31 Informacja ze strony rymanow.pl Stawki opłaty uzdrowiskowej obowiązujące od stycznia 2012r: od osób fizycznych, które ukończyły 15 lat w wysokości 3,20 zł. od osób fizycznych, które nie ukończyły 15 lat w wysokości 1,60 zł. od kombatantów posiadających ważną legitymację, legalnie działającej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej organizacji kombatanckiej 1,60 zł. www.rymanow.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&sub=11&menu=144&strona=1 Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sp. z o.o. 26.01.13, 23:08 Witam, ja też właśnie wróciłam z turnusu w Annie z 3,5-latkiem. (peti1970 - pozdrowienia dla dzieciaków, mam nadzieję, że już zdrowe wszystkie w końcu!!!). O grocie solnej nic nie wiem. O basenie w Ziemowicie powiedziano mi, że jest tylko do celó rehabilitacyjnych. Ten w Szajna SPA to taki sobie zwykły basenik, + jacuzzi + jeden grzybek wodny nic specjalnego ale jak ktoś koniecznie chce to jest... Sanek nie można wypożyczyć. W ubiegłych latach ponoć była taka możliwość, w tym roku już nie ma, polecam zabrać swoje lub zaopatrzyć się w nie na miejscu. Podpisuję się pod tym co napisał peti1970 o kanapkach, ja też brałam do pokoju Jeszcze co do samej Anny, to mimo że pokoje wyglądają świeżo, podobno łazienki są dopiero co po remoncie, to w mojej osobistej opinii jeśli to ma być sanatorium dla alergików to porażka. Wszędzie stare zapyziałe dywany (ja w pokoju zwinęłam i wystawiłam na balkon), panie sprzątają w pon, śr i pt i to tak po łebkach (wiem, bo tydzień siedziałam w pokoju z chorym Synkiem), że brak słów. Niby jest odkurzacz można wziąć sobie odkurzyć, ściera do podłogi też jest, ale środki do sprzątania trzeba samemu sobie kupić. Masakra. Dodam, że przez 3 tygodnie pościel nie została zmieniona ani razu... dla alergików... Zabawki koniecznie wziąć swoje, w tej świetlicy trzy rzeczy na krzyż, wybrakowane. Zresztą najlepiej to chodzić dużo na spacery, korzystać ile wlezie, w okolicy ładne szlaki, piękne lasy. Jeśli ktoś ma jakieś pytania, jeśli dam radę odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
frestre peti1970, ma_niusia 27.01.13, 13:46 sporo wnoszą Wasze news-y z Gdańska czeka męża podróż PKP + bus (pewnie przez Rzeszów-bo jest nocny) będą poruszać się bez samochodu i tu pytanie, czy na te stoki da się dotrzeć pieszo? czy potrzebny jest środek transportu? sanki pewnie kupimy? bo tachać raczej się nie da myślę o wysłaniu kurierem paczki do Anny z jakimiś rzeczami, aby choć jedna ręka byłą wolna myślałam dać im mały toster, mały czajnik... a ręczniki trzeba brać? czy są do dyspozycji? zaglądajcie proszę bo pewnie jeszcze coś mi wpadnie do głowy- zapytać Was...póki co dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
peti1970 Re: peti1970, ma_niusia 27.01.13, 14:41 Pomysł z kurierem jest ok. ale trzeba wysłać jak już ktoś będzie na miejscu nie ma możliwości przetrzymania paczki u pań w recepcji ( mikroskopijne pomieszczenie). Ja przećwiczyłem wysłanie listu z kolorowankami i zapomnianymi rękawicami narciarskimi bez problemu doszedł na adresie dopisałem nr pokju i Pani pielęgniarka przyniosła korespondencję do pokoju. Jeśli chodzi o transport można celować na busa z Rzeszowa lub Krosna. Jeszcze sobie przypomniałem na każdym piętrze znajduje się kuchnia w niej czajnik, mikrofala, zlew jakieś szafki, na drugim piętrze nie było lodówki ale zimą to nie problem. Ja pakowałem talarze kubki i sztućce a nawet zabrałem czajnik. Teraz jestem pewien że bez tego bez problemu dalibyśmy radę. Ze stołówki można zabrać talerz z jedzeniem dodatkowo jest stolik z wystawionymi talerzami, kubkami i zasobniki ze sztućcami więc można to wszystko pożyczyć do pokoju. Każdy pokój ma balkon na nim suszarka w łazience znajduje się miednica więc można coś przeprać. Na dole podobno znajduje się pralka gdzie z 5 zł na 30 min można coś nastawić ale żona nie korzystała podobno do prania można stosować tylko płynne środki piorące. W Rymanowie są Delikatesy Centrum dobrze zaopatrzone i jedzenie i chemia prawie wszystko trochę daleko od Anny ale można zaliczyć od razu fajny spacer. Po drodze na pewno spotka się kaczki i tu potrzebny jest nie dojedzony chleb z posiłków. Nawet niektórzy pytali się w kuchni czy nie ma jakiegoś suchego chleba ( super frajda dla dzieci karmienie ptactwa ). Podczas turnusu przyszedł człowiek który za zupełna darmochę zaproponował wycieczkę krajoznawczą po okolicy, bardzo ciekawie opowiadał o Rymanowie, dodatkowo zaoferował pomoc w organizacji ogniska ( opał, kije itd. ) w gestii rodziców tylko kiełbasa i coś tam jeszcze. Nawet dał telefon do gościa z saniami na organizację kuligu ( najbardziej przystępne ceny). W knajpie Zielony Domek organizowane były bale dla dzieci był KOWIE C i nawet były nagrody w konkursach sprawnościowych ( dobra zabawa żona polecała ) Na stoki nie ma szans dostać się pieszo ( Bałucianka odległość ok. 3 km ) drogą bez chodnika, Kiczera drogą ok. 15 km na około. Sprawdzić na TARGEO.PL a na GOPORTALU widoczne są wyciągi. Kiedyś był wyciąg w samym Rymanowie Zdroju (www.nartyrymanow.republika.pl/ ) ale już nie działa. Ja nie sprawdziłem ale na ul kasztanowej podobno jest basen ogólno dostępny. Jeśli chodzi o wcześniejszy wpis dotyczący basenu w Zimowicie to jest tam basen ale tylko z wodą mineralną tzw rehabilitacyjny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: peti1970, ma_niusia 27.01.13, 15:35 frestre - ja jechałam z Warszawy busem z jednym plecakiem resztę nadałam kurierem (musisz dobrze wybrać i odpowiednio spakować, bo ja nadałam niby sprawdzoną firmą a okazało się, że oddział w Rzeszowie ma niedobór kurierów i paczka szła 5 dni!!! na szczęście potrzebne rzeczy miałam w plecaku na te kilka dni). Jak wspomniano czajnik i mikrofala po jednym na piętro w kuchni na końcu korytarza są, lodówek brak ale balkon w każdym pokoju - robi za lodówkę Dają po 1 małym ręczniku, ja wzięłam swoje. Z pralek na dole korzystałam, niewygodnie o tyle, że trzeba wyjsć z budynku i wejść z innej strony do pralni ale poza tym ok, pranie "express 30 min" koszt 5zł jest też pralkosuszarka za suszenie 3zł. Rzeczywiście płyn do prania ma być używany w pralkach. Możliwe inne programy prania ale dużo droższe. Poza tym głupota jest bo trzeba wyjąć pranie w ciągu 3 minut od zakończenia prania bo jak nie to się blokuje i trzeba od nowa 5zł kolejny cykl prania więc trzeba czatować nad pralką Z suszarki nie korzystałam, bo zapomniałam o kolejnej sprawie wspomnieć: w pokojach jest tak gorąco że pranie schnie w kilka godzin na pieprz! Grzejników nie da się pzykręcić bo albo grzeje na maksa albo jest wyłączony całkowicie. Jak wyłączony to jednak za zimno. WIęc ja pzy włączonym miałam 24h uchylone okno, jak wychodziłam otwierałam balkon, a termometr pokojowy wskazywał i tak około 24 stopni!!!! Mnie to zdziwiło, ale trzeba mieć swoje mydło i papier toaletowy. Delikatesy Centrum rzeczywiście dobrze zaopatrzone, rzeczywiście kawałek do nich jest. Jest też nieźle zaopatrzona apteka, stałe leki trzeba mieć swoje, ale jak dzieci chorują (a chorują bo to wszystko się kłębi razem w tych przegrzanych pomieszczeniach i dywanach) to pielęgniarki wydają w gabinecie zabiegowym leki. Wszystkie sklepy poza delikatesami czynne max do 17. Na spacery polecam świetną ścieżkę zdrowia zaczynającą się tuż za budynkiem Anny Wszędzie jest dużo tablic informacyjnych o okolicznych atrakcjach i szlakach. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia frestre 27.01.13, 15:37 A co do dojazdu nie wiem jak z Trójmiasta, ale nie wygodniej z 1 przesiadką? Do Warszawy na Dworzec Zachodni i stamtąd odjeżdżają busy Neobus bezpośrednio do Rymanowa Zdroju! Jedna przesiadka w jednym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
zaznacz42 Re: sp. z o.o. 01.03.13, 19:51 witam serdecznie ja jadę od 8 do 29 marca 2013 no i jestem ciekawa jak mogłaby Pani opisać jak tam jest i w ogóle od czego zależy ten przydział pokoi czy moze można wcześńiej zadzwonić i przydzielić sobie miejsce w annie? jak tam ogólnie jest? mój mail: zaznacz42@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sp.z.o.o Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 24.01.13, 10:12 Informacja ze strony rymanowzdroj.pl Stawki opłaty uzdrowiskowej: od osób fizycznych, które ukończyły 15 lat w wysokości 3,00 zł. od osób fizycznych, które nie ukończyły 15 lat w wysokości 1,50 zł. od kombatantów posiadających ważną legitymację, legalnie działającej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej organizacji kombatanckiej 1,50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
piegus34 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.01.13, 21:24 Witam, dostałam skierowanie do sanatorium w Rymanowie w terminie 15.02.2013r.Może ktoś posiada aktualne informacje na temat tego sanatorium no i oczywiście czy jest tam coś ciekawego dla 4-latka i 6-latki. A może ktoś jeszcze wybiera się w tym czasie w to samo miejsce? Zawsze to razniej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.01.13, 21:36 Polecam dokładne czytanie wątku: aktualne informacje sprzed kilku dni są zamieszczone. Wymienione są także wszelkie dostępne atrakcje. Wystarczy uważnie przeczytać, choćby kilka wpisów powyżej... Odpowiedz Link Zgłoś
piegus34 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.01.13, 21:56 dziękuje za poradę Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.01.13, 23:22 ja byłam wiosną.... dużo spacerów i bez auta to czasem kicha bo w fajne miejsca trudno uderzać z buta z dzieciakami ja byłam zdana na siebie i swoje pomysły proponuje zaopatrzyć się w środki odkażające bo higiena nie jest tam mocną stroną a rotawirus i pochodne są codziennością plus worek pieniędzy bo stołówka nie pożywi nawet niejadka Odpowiedz Link Zgłoś
piegus34 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.01.13, 08:56 Dziękuje aż strach się bać co my tam będziemy robić w zimie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.01.13, 09:09 iegus34 napisała: > Dziękuje aż strach się bać co my tam będziemy robić w zimie Pozdrawiam Ja byłam bez auta i nie narzekam Pod samym domem Anna jest mała ale fajna górka do saneczkowania, bez ruszania się z miejsca. Wokół jest mnóstwo pięknych szlaków górskich, spacerowych, ścieżka zdrowia - w końcu chyba jedzie się po to aby się nawdychać górskiego powietrza, a trasy w większości nie są trudne, ja chodziłam z niespełna 4 latkiem, owszem brałam sanki, ale starsze dzieci spokojnie dadzą radę! Ja sama jako 6latka chodziłam z rodzicami szlak Iwonicz Zdrój-Rymanów Zdrój. Dla dzieci frajdą sa choćby krótkie spacery przez miejscowość wzdłuż rzeczki z karmieniem kaczek, których są tam setki jak nie tysiące! Organizowane są (można tez samemu sobie zamówić) są kuligi i ogniska. W czasie naszego pobytu były dwie wycieczki autokarowe (ale ja się nie skusiłam, bo dla mojego malucha nie były wcale interesujące, może dla starszych dzieci owszem). Na dalszą wycieczkę można się umówić z kilkoma innymi rodzicami, sprawdzić busy do i z Krosna i gdzies podjechać Odpowiedz Link Zgłoś
piegus34 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.01.13, 16:26 Jeszcze raz dziekuje teraz bardziej optymistycznie patrze na ten cały wyjazd Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 04.02.13, 19:09 Nareszcie trafiłam na ten wątek...Jade z dzieckiem 15.02-08.03 2013 i jestem pełna obaw niestetynapiszcie prosze czy jak ktoś ma na skierowaniu np Gołabek-Opatrzność to nie ma zmiłuj ze chce gdzie indziej tylko tam przydzielaja? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 04.02.13, 19:13 Gołąbek jeszcze tydzień temu był w generalnym remoncie. Nie wiem jak teraz. Z przydziałęm nie wiem jak jest bo miałam na skierowaniu Anna Staś i tam dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 04.02.13, 19:17 O to może dalej remontuja...u Nas jest tak ze na skierowaniu od pani dokltor z NFZ jest ANNA-STAŚ a na oficjalnym wydruku z data itd jest GOŁABEK Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 04.02.13, 22:06 my mieliśmy na skierowaniu Annę i Stasia a wylądowaliśmy w Opatrzności Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 04.02.13, 19:21 Czytałam gdzieś,ze zasieg t-mobile też pozostawia wiele do życzenia.Zmieniło sie coś w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 04.02.13, 22:08 orange miał fatalny zasięg net to już koszmar od nich t-mobile tak na 3+ a net to najlepiej sobie wykupić taki abonament na cały pobyt i jest w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 18:09 To dobrze,bo myślałam ze całkiem od świata bedziemy odciecia jak to wyglada zaraz po przyjeżdzie,sa od razu jakies badania czy tylko wywiad z rodzicami na temat dziecka.I interesuje mnie jeszcze,czy w wekendy też sa zabiegi,czy można ten czas spedzic np na wycieczkach? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 18:11 U nas drugiego dnia po przyjeździe badanie lekarskie + ważenie i mierzenie i rozmowa z rodzicem. Zabiegi od poniedziałku do soboty, niedziele wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 18:21 Mój mały od pobytu w Rabce panicznie boi sie pobierania krwi! Chciałabym mu tego oszczedzic w sanatorium,myślisz ze wystarcza wyniki takie z przed 2-miesiecy? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 18:29 Żadne dziecko nie miało pobieranej krwi. Wyniki badań (przynajmniej w moim przypadku wystarczyły te dołaczone do skierowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 18:40 To mi ulżyłociekawi mnie tylko kwestia rezerwacji pokoi,osobiście dzwoniłam i poweidzieli ze nie można wczesniej pokoju zarezerwowac,a jak tu czytam,to niektórym ta sztuka sie udała Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 18:50 Oczywiście znow mi cos przyszło do głowy zeby zapytać,gdzie zostawia sie te wszystkie kurtki buty zimowe itd...?i czy w pokojach chodzi sie w papciach czy w tych butach właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 18:53 W pokojach są normalne przedpokoje z szafami. Chodzi się po ośrodku w kapciach, także np. na stołówkę. Kapcie lub jakieś obuwie na zmianę trzeba też ze sobą zabierać na zabiegi, dziecko powinno mieć na zabiegach wygodny strój np. dres (do ćwiczeń) łatwo zdejmowaną górę (np. jeśli ma borowinę na gardło). My dużo spacerowaliśmy i ciągle mieliśmy przemoczone kombinezony i buty i bez przerwy się suszyły na grzejnikach w pokojach i na korytarzu (grzejniki w Annie bardzo bardzo bardzo mocno grzeją więc szybko schło). Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 18:56 Dziękuje Ci bardzo,już coś wiema z ta czystościa faktycznie tak zle w pokojach?Wiadomo ze dzieci większość czasu bawia sie na podłodze ... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:01 Jak ściągnęłam stary zakurzony chodnik-dywan i ukazały się nowe czyste panele to już nie było źle w pokoju jest scierka, panie sprzątają (powiedzmy...) w pn, śr, pt, więc jest ok Ale z tym zapyziałym chodnikiem bym nie wyrobiła Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:06 Taaa alergik + dywan... no nic myślałam ze odpoczne od sprzatania hehehejeszcze mam pytanko odnośnie tv,płaci sie razem z kasa za pobyt? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:10 Nie wiem jak w innych ośrodkach, w Annie są tv w pokojach (choć pzez kilka dni w czasie mojego pobytu akurat była awaria), nic się nie paci, ale dostępne są tylko programy naziemne czy jak tam zwał, w jakości różnej raz lepiej widać raz gorzej. Są np. TVP1 TVP2, TVN, Polsat, Puls, chwilami TVN7 TVNStyle i TVP Sport oraz Tele5. Programów stricte dla dzieci nie ma i nie ma żadnej opcji "dokupić". O 8:00 wszystkie dzieci oglądały baje na polsacie a od 18:30 na pulsie i tyle Ale to tylko na zdrowie - lepiej iść na spacer Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:14 No jasne,w domu sie dość naoglądaja Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:17 Cisza nocna jakaś obowiązuje,czy hulaj dusza?kto wogóle pilnuje porzadku w osrodkach? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:20 Pielęgniarki pilnują i to niektóre baaaardzo! Jak się dowiedziałam cisza nocna dla dzieci obowiązuje od godz. 20:00 (mój Młody jak był chory i siedział zamknięty w pokoju wieczorem go wypuściłam na korytarz żeby się wyżył jak już nie miał gorączki, żeby w ciągu dnia nie zarażał innych dzieci, to mi się dostało ostro! po prostu biegał sobie po korytarzu po godz. 20ej). Nie wiem do której bo rano to ja lubię pospać i o 8:00 to mnie nieraz pielęgniarka na obchodzie musiała budzić Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:24 A to obchody też sa?myślałam,ze tylko na poczatku i na koncu pobytu.Z lekarzem chodza te pielęgniarki?i co na takim obchodzie robia jak dzieci sa zdrowe?To jakieś wieczorne pogaduchy mam raczej nie wchodza w gre... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:26 Nie no pogadać sobie wpokoju spokojnie można bez głośnych ekscesów to spokojnie Obchód robi pielęgniarka sama rano i wieczorem codziennie (kilka dni takich było że nie było ale w zasadzie to codziennie). Pyta czy wszystko ok, czy nie ma temperatury itp. i tyle. Bo jednak duzo dzieci choruje a w takim zbiorowisku to roznosi się lawinowo wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:29 Oj tych chorób to sie boje własnie...komu sie zgłasza ze dziecko jest chore,tej pielegniarce?przychodzi lekarz tak na życzenie do dzieckai czy w tym czasie ma odwołane zabiegi? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:34 Tak, zgłaszasz pielęgniarce. Jeśli to nic poważnego - podaje "standardowe" leki lub zaleca zebyś podała swoje jak masz (ja przywiozłam pół reklamówki swoich sprawdzonych leków) a lekarz bada dziecko następnego dnia jeśli to było np. wieczorem czy w nocy. Jeśli sytuacja jest poważna (mój nagle w niedzielę wieczorem dostał ponad 40 stopni gorączki) wzywa lekarza i lekarz bada dziecko (do nas lekarka ekspresowo przyjechała w 25 minut). Na miejscu jest gabinet zabiegowy gdzie mają pawie wszystkie zalecane przez lekarza leki, łącznie z antybiotykami ale np. na gorączkę mieli tylko Kidafen czy coś takiego na co jak się okazało mój Młody ma alergię! na szczęscie miałam swój sprawdzony lek na gorączkę. Mają też nebulizator jeśli lekarz zaleci wziewy. Miejscowy lekarz zaleca nie chodzenie na zabiegi dopóki jest gorączka i 24h po ustąpieniu gorączki, później już można normalnie chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:35 my mieliśmy w niedziele przed spaniem lampy Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:42 Penie kazdy przypadek traktuja indywidualnienapiszcze jeszcze prosze czy jest jakiś sklep z pamiatkami w pobliżu,bo moje dziecko całej rodzinie obiecało juz pamiatki))))i wogóle czy jest gdzies wydac kase Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:45 Nie wiem na co chcesz wydać kasę? Mi to włąśnie chodziło o to żeby wydać jak najmniej bo już na sam wyjazd się musiałam zapożyczyć. Dlatego cieszyłąm się, że Anna na końcu świata jest i nie ma za bardzo gdzie kasy wydawać Sklep z pamiątkami jest w centrum takie drewniane budy z jakimiś góralskimi duperelami i dobrze zaopatrzone dwa sklepy z pamiątkami, nie da sie nie zauważyć Ja w ramach pamiątek jednak zakupiłam (do kupienia w recepcji Ziemowita!) wyjątkowe kosmetyki z Rymanowa Zdrój, stosunkowo tanie a obłędnie pachną Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:51 I to jest pomysł!!! siostra i babcie beda wniebowzietewidzicie poprawe u swoich smykow?moj choruje teraz średnio raz w miesiacu,bo zima najgorsza Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:55 No u nas to tak całkiem na świeżo bo niedawno dopiero wróciliśmy. Ale widzę poprawę o tyle, że ja właśnie w tej chwili leżę z anginą i antybiotykiem, a Młody się nie zaraził, ma lekki kaszelek i mnóstwo energii Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:57 Ehhh oby ten pobyt nie poszedł na marne...na dzis dzieki wielkie,poki co pytań brak ,ale jak znam zycie to do jutra sie namnożai zdrówka życze Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.02.13, 19:58 Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
zaznacz42 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.03.13, 19:40 witajcie ja jadę do rymanowa zdrój w dniach od 8 do 29 marca, no i pytanie jak z tą rezerwacją pokoi jest? ja nie chciałabym na każdy posiłek się ubierać bez przerwy, za każdym razem wygodniej jest jak posiłki są na miejscu, no i pytanie ja jestem z Dęblina (Lublin) i czy jakaś mama może jedzie też w tym terminie z tych okolic i ma dwa miejsca w samochodzie? mój mail: zaznacz42@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
migdal137 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.03.13, 17:30 WITAM,MAM DO PANI PYTANIE ODNOŚNIE POBYTU W SANATORIUM,JAK TAM JEST ,JAK WYGLĄDA ZAKWATEROWANIE,CZY JEDZENIE JEST DOBRE,JAKIE SA POKOJE,CO Z CZASEM WOLNYM DLA DZIECI,NO I OGÓLNIE NA CO NALEŻY ZWRÓCIC UWAGE,JADE TAM Z DWÓJKA BLIZNIAKÓW W WIEKU 4-LATA,W TERMINIE OD19 KWIETNIA DO 10 MAJA,Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ I POZDRAWIAM,AHA JA JADE Z PUŁAW. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.80 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 31.03.13, 16:28 Witam, proponuję przeczytać wątki autora peti1970 ze stycznia 2013r. gdzie autor szczegółowo opisuje plan dnia w sanatorium tj. czas zabiegów, czas posiłków, podaje informacje na temat zakwaterowania i niezbędnych rzeczy które należy ze sobą zabrać. Jak wrócę do domu po świętach to mogę wysłać na maila skopiowane informacje. Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
migdal137 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.04.13, 11:23 witam anno,pisała Pani ,ze po świetach moze mi skopiować i wysłać na meila info.od uczestnika peti1970pobytu w sanatorium,ja jadę od04 czerwca do 25 czerwca,pierwszy termin był w kwietniu,ale ze wzgedu na to ,że dzieci zachorowały na ospe udało mi sie przelożyc wyjazd,bardzo bym prosiła o wysłanie mi na meila tych niezbednych inf.o ty co trzeba zabrac ,jak tam jest no itp.pozdrawiam i z góry dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.80 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.04.13, 18:02 Witam, proszę o podanie mi swojego maila to wyślę Pani przydatne informacje dotyczące pobytu w Rymanowie. Ja jadę z córką od 13 maja do 03 czerwca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
migdal137 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.04.13, 08:12 anka.80 napisał(a): > Witam, proszę o podanie mi swojego maila to wyślę Pani przydatne informacje dot > yczące pobytu w Rymanowie. Ja jadę z córką od 13 maja do 03 czerwca. Pozdrawiam mój meil to migdal137@wp.pl a my jedziemy od 4 czerwca,czyli Pani turnus sie zakończy a my dopiero dojedziemy,dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
progesteronek Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.04.13, 08:33 czy rowniez moglabym prosic o maila z tymi informacjami? moj mail progesteronek@gazeta.pl -- Odpowiedz Link Zgłoś
anka.80 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.04.13, 17:42 Witam, wysłałam maila, proszę o informację czy dotarł? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasstyle Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.04.13, 14:24 Witam, Będziemy mieć towarzystwo również otrzymaliśmy termin wyjazdu 04-06-2013. Czy mogłabym również prosić o zdobyte informacje? Z góry dziękuję. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
anka.80 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.04.13, 17:45 Witam, proszę podać maila, to wyślę przydatne informacje dotyczące pobytu w Rymanowie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasstyle Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.04.13, 20:14 jasstyle1@o2.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
progesteronek Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.04.13, 21:35 skąd jedziecie? Odpowiedz Link Zgłoś
jasstyle Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.05.13, 11:47 Wyjeżdżamy z okolic Warszawy.. Odpowiedz Link Zgłoś
migdal137 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.04.13, 10:49 jasstyle napisał(a): > Witam, > Będziemy mieć towarzystwo również otrzymaliśmy termin wyjazdu 04-06-2013. Cz > y mogłabym również prosić o zdobyte informacje? Z góry dziękuję. > Agnieszka witam ja jade z puław.lubelskie Odpowiedz Link Zgłoś
jasstyle Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.05.13, 12:02 Czy udało się Pani dodzwonić pod wskazany na skierowaniu nr telefonu ? Czy musimy się dodatkowo rejestrować telefonicznie, czy dopiero po przyjeździe, może już coś wiesz? Informację o wyjeździe dostaliśmy dopiero w poniedziałek 29,04 , telefon do uzdrowiska był ciągle zajęty.. Jadę z dwójką dzieci, 3,5 i 6 letni chłopcy Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.05.13, 13:37 Ja byłam w styczniu. Jak dostałam już skierowanie ze wskazanym terminem, to potem rejestracja dopiero na miejscu, po przyjeździe. Dzwoniłam popołudniami, jak się chciałam coś dopytać, ale nic telefonicznie nie musiałam potwierdzać Odpowiedz Link Zgłoś
jasstyle Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.05.13, 13:53 Dziękuję za informację, a proszę napisać jak ocenia Pani pobyt w Rymanowie? Czy zabiegi pomogły polepszyć stan zdrowia pociechy? Ps. Czy orientuje się Pani , czy na miejscu jest wifi, bądź internet, od którego operatora ma zasięg? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.05.13, 19:12 My stale pracujemy od lat nad odpornością mojego alergika, nie mogę jednoznacznie stwierdzić czy to sam pobyt i zabiegi pomogły, czy też długa seria stawiania baniek zalecona przez lekarkę albo syrop Biovilon, który od tego mniej wiecej czasu zaczął zażywać Synek, ale od pobytu w sanatorium nie był poważnie chory, dwa trzy razy lekkie infekcje-przeziębienia zaledwie (a ja w tym czasie miałam anginę i zapalenie oskrzeli!). Jedyne na co radzę uważać, to zarażanie się na miejscu przez dzieci. Tak się wszystko kłębi razem, rodzice potrafią chore dzieci z gorączką przyprowadzać na stołówkę czy świetlicę i połowa sanatorium równocześnie leży chora My uciekaliśmy od tego na długie spacery ale i tak nas choróbsko w trakcie nie minęło i to z gorączką ponad 40 stopni ale od tego czasu Młody nie chorował PS: Niestety nie mam pojęcia o internecie, chyba w Ziemowicie (tam są zabigi) jest wifi, ale proszę zadzwonić się dopytać Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas0311 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 20.05.13, 11:47 Hej dziewczyny, właśnie przeczytałem na stronie NFZ, że dostałem skierowanie do Sanatorium Anna-Staś a terminie 15.07- 05.08 i jak by można przyłaczyłbym się do prośby o przesłanie informacji na temat tego sanatorium. Trochę sie boję, ze tam może być mało atrakcji dla dzieci: mam dwóch chłopców w wieku 4 i 5.5. Może orientujecie się, czy jeżeli lekarz na skierowaniu zalecał morze, a dostałem góry to mogę prosić o zamianę na morze? mój mail: w.wroblewski3@wp.pl Z góry dzięki za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona8055 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 12.05.13, 10:33 Witam!Mam prośbę:proszę mi przesłać informacje na temat pobytu w sanatorium w Anna-Staś.Mam termin wyjazdu 24 .06-15.07 i byłabym wdzięczna za każdą informację na temat tego sanatorium.Z góry dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasstyle Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 13.05.13, 19:13 Witam, Proszę o podanie maila, wyślę Pani informację, które posiadam. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
iwona8055 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 14.05.13, 07:48 Witam.Mój e meil to iwonaolbrys.80@o2.pl Dziękuję bardzo za wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka1809 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 12.06.13, 15:08 witam ja tez mam termin 25,06-15,07 proszę o jakieś informacje Odpowiedz Link Zgłoś
pomorze32 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 09.02.13, 11:14 witam ja też jadę od 14,02 z 6-letnią córką ,wydaje mi się że wiele zależy od nas jak sobie zorganizujemy czas będzie fajnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wuzetka17 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.02.13, 19:24 A KTO JEDZIE W TYM TERMINIE: 28.03.2013-18.04.2013? Odpowiedz Link Zgłoś
izam.0605 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.03.13, 09:29 witam. ja również jadę do Rrymanowa z czteroletnią córeczką od 28 marca, do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
pomorze32 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.02.13, 20:58 hej ja też dostałam ten termin do anny stas z 6letnią córką to się moze spotkamy jestesmy z pomorza Odpowiedz Link Zgłoś
wuzetka17 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 12.02.13, 19:51 no to super, my jesteśmy z zagłębia, dozobaczonka Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrakowa1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 06.02.13, 15:47 Zapraszam do Villi Maja w Rymanowie-Zdroju.Ceny dla opiekunów są tam naprawdę konkurencyjne w porównaniu z sanatoryjnymi www.villamaja.pl, zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.02.13, 19:16 Ceny pewnie lepsze,ale tak można ,ze nocuje sie i stołuje gdzie indziej a dochodzi tylko na zabiegi? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.02.13, 19:18 Tak można (chyba, z tego co się orientuję, ale nie jestem pewna na 100%) wyłącznie w wypadku jeśli ma się skierowanie na leczenie ambulatoryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrakowa1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 09.02.13, 08:17 Tak to prawda, trzeba mieć od pediatry skierowanie na leczenie ambulatoryjne (to jest taki sam formularz jak do sanatorium ale lekarz zaznacza rubrykę leczenie ambulatoryjne) i wtedy chodzisz tylko na zabiegi a nocujesz gdzie chcesz. Jest to o tyle fajne,że dostaje sie skierowanie do wykorzystania dla Ciebie dogodnym terminie. Ja mam do wykorzystania od 31.01-31.12.2013 oczywiście jednym ciągiem 18dni Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrakowa1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 09.02.13, 08:20 A tak poza tym nie ma lepszego Uzdrowiska dziecięcego w Polsce niż Rymanów-Zdrój!!!!! Jeszcze raz polecam Villę Maję www.villamaja.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pomorze32 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 09.02.13, 11:51 witam mam skierowanie na luty z córką ,kto jeszcze jedzie w tym terminie??? chętnie bym porozmawiała Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 09.02.13, 19:21 Szkoda,ze dopiero teraz sie dowiaduje ze tak można z tym skierowaniema co z dzieciaczkami które zachoruja na miejscu?Zabiegi przepadaja,czy sa w innym terminie,i czy dziecko ma przymus siedzenia w pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrakowa1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.02.13, 10:42 Nie wiem jak jest w sanatorium, tam w tak licznej grupie pewnie dzieciaki choruja częśćiej... i nie wiem jak tam jest z zabiegami. Natomiast jeśli jesteś na leczeniu ambulatoryjnym to po pierwsze napewno mniejsze jest prawdopodobieństwo załapania jakieś choroby a w razie czego jest możliwość dogadania się z personelem o odrobienia zaległych zabiegów-bo wiadomo ,że z chorym dzieckiem nie pójdziesz np. na kapiele mineralne , pobyt można sobie przedłużyć,jesli dysponujesz czasem. Fajnie jest,można zabrać znajomą z dzieckiem i wtedy jest raźniej, może być naprawdę fajnie a koszty najczęściej są niższe za dwie osoby niż wynosi kwota za opiekuna w sanatorium... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.02.13, 08:42 Jeśli dziecko jest chore powinno siedzieć w pokoju (pomijając już możliwość pogłebienia choroby to poza tym dlaczego ma zarażać inne dzieci???). Na zabiegi nie chodzi dopóki ma gorączke i 24h po minięciu gorączki. Zabiegi można próbować odrobić, mi Synek chorował i udało się, wtedy np. inhalacje zamiast 10 min to 15 min czy borowiny zamiast zamianne to jednocześnie i na gardło i na zatoki więc da radę Odpowiedz Link Zgłoś
frestre pomorze32 10.02.13, 23:12 tak, jak pisałam wcześniej mąż jedzie z synkiem 5-lat Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: pomorze32 13.02.13, 19:26 Biore kilka książek na wypadek makabrycznej nudy,i w związku z tym mam pytanie;czy wieczorami8 siedzi sie w pokoju z dzieckiem,czy sa organizowane jakieś zajecia itp? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: pomorze32 13.02.13, 19:39 Odgórnie oficjalnie to nie ma żadnych zajęć organizowanych (za mojego pobytu był 2 razy "bal" w kawiarni w centrum Rymanowa ale to na 15:00 wstęp 5zł). Dzieci szaleją albo na sankach przed domem albo w świetlicy i na korytarzu albo w pokojach. My w ostatnim tygodniu własnymi siłąmi organizowałyśmy sobie w kilka mam razem zajęcia plastyczne, jakaś masa solna, farby, krepina i różne takie, ale to we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
migdal137 kto był w rymanowie anna i stas 24.03.13, 07:58 witam ,czy ktos wybiera się do sanatorium Anna i Stas w Rymanowie w terminie od 18,04 do 10.05.2013r.?ja jade z lubelskiego, Odpowiedz Link Zgłoś
anka.80 Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 24.03.13, 16:59 Witam, w połowie marca złożyłam do NFZ skierowanie na sanatoryjne leczenie uzdrowiskowe mojej 6,5-letniej córki. Na stronie internetowej NFZ znalazłam informację że sanatoryjne leczenie uzdrowiskowe dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat odbywa się pod opieką osoby dorosłej. Ponieważ moja córcia ma już skończone 6 lat to mam pytanie czy córka pojedzie sama czy mogę z nią jechać jako jej opiekun. I czy jak dostanę odpowiedź z NFZ z terminem wyjazdu to czy muszę wcześniej rezerwować sobie miejsce. Bo do tego trzeba jeszcze zaplanować 3 tygodniowy urlop. Lekarz rodzinny powiedział mi że jeśli dziecko nie ma skończone 7 lat to powinno jechać do sanatorium z opiekunem. Lekarz wpisał na skierowaniu uzdrowisko w Rymanowie Zdroju. Prosiłabym o informację jak to wygląda w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrakowa1 Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 25.03.13, 08:23 Witam! Jeśli będzie miała Pani problem ze wspólnym pobytem z dzieckiem w Sanatorium to zapraszam do mnie do Villi Maja, www.villamaja.pl Dosyć często mieszkają u mnie mamy lub babcie, które chcą być blisko małego kuracjusza i przy okazji wydać na swój pobyt mniej pieniędzy, zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 31.03.13, 18:09 O, szukałam czegos na wakacje. Zajrzę na strone. Odpowiedz Link Zgłoś
pomorze32 Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 28.03.13, 20:15 witam byłam z córką 6letnią jako opiekun w sanatorium , do ukończenia 7lat dziecko jedzie z opiekunem i w takim przypadku nie ma potrzeby nic rezerwować , miejsce czeka na dziecko i matkę w momencie gdy dziecko już skończy 7lat w niektórych sanatoriach jest możliwość zarezerwowania pobytu razem z dzieckiem ,ale niestety nie w karzdym Odpowiedz Link Zgłoś
anka.80 Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 28.03.13, 20:28 Witam, dziekuję za odpowiedź. Dostałam informację z NFZ że jedziemy z córką do Rymanowa-Zdroju (Sanatorium Anna-Staś) w terminie 13 maja - 03 czerwca. Nawet szybko się uwineli z odpowiedzią. Życzę zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 31.03.13, 18:12 Nie do końca. Dziecku "nalezy się" pobyt z opiekunem jesli skierowanie było złozone przed szóstymi urodzinami dziecka. Jesli po to juz tylko pobyt samoidzielny w Zimowicie- 4 tygodnie. mają miejsca dla opiekuna więc trzeba szybko rezerwować. W Rymanowie jest taniej niez w Rabce np. Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 01.04.13, 16:50 Kurcze nie wiem jak Wy,ale ja jakoś nie wyobrażam sobie dziecka 6-letniego samodzielnie w sanatorium na miesiac czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrakowa1 Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 02.04.13, 10:11 No to prawda, dlatego proponuję pobyt u mnie w Villi Maja www.villamaja.pl, niedaleko dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 03.04.13, 17:40 W Rabce w Śląskim centrum były takie dzieci, nie wyglądały na smutne, ba jedna dziewczynak nie miała czasu z odwiedzającymi rodzicami pogadac bo do koleżanek leciała Takie małe miały dla siebie lepszą opieke- mniejsza grupa. Odpowiedz Link Zgłoś
mmamma13 Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 03.04.13, 20:02 Jednak zabawa,zabawą a przychodzi wieczór i dzieci tęsknią...nie mówiąc już o tym ze taki maluch niejednokrotnie nie potrafi wiele prostych rzeczy zrobić sam i potrzebuje rodzica.Wiadomo ,że trzeba maluchy uczyc samodzielnośći,ale jak dla mnie to za wcześnie na taki samodzielny pobyt Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 06.04.13, 20:41 Mają pielęgniarke do dyspozycji i pomoc przy każdej czynności zapewniona. Odpowiedz Link Zgłoś
progesteronek Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 17.04.13, 08:28 ja dostałam skierowanie od 4 czerwca. czy sa tu rodzice, ktorzy wybieraja sie rowniez w tym samym czasie? Kolejne pytania: ilu osobowe są pokoje? czy jest swietlica? jakie atrakcje? -- Odpowiedz Link Zgłoś
migdal137 Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 17.04.13, 18:40 WITAM, JA WYBIERAM SIE OD 4 CZERWCA Z DWÓJKĄ BLIŻNIAKÓW,Z TEGO CO SE ORIENTUJE TO POKOJE SĄ DWU LUB TRZY OSOBOWE,W JAKIM WIEKU MA PANI DZIECKO I SKĄD PANI JEDZIE>,JA Z LUBELSKIEGO ,POZDRAWIAM ANNA Odpowiedz Link Zgłoś
progesteronek Re: Kto był w Rymanowie z dzieckiem powyżej 6 lat 26.04.13, 08:32 jade z Gdańska z dwojka dzieci -- Odpowiedz Link Zgłoś
simo.n007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.05.13, 13:44 Witam my mamy skierowanie 26.08-16.09 mam pytania jakie atrakcje polecicie? czy sa w okolicy otwarte baseny? wypożyczalnie rowerów? będziemy wcześniej który pokoje wybrać - standard? czy wi-fi jest w annie lub stasiu jeśli nie to jak z playonline? bo aero2 to chyba nie łapie? co brać/niebrać ze sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
madzi.a2007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 28.05.13, 19:11 Witam, dostałam skierowanie do Anna Staś w terminie od 05,08 do 26,08 Czy ktoś wybiera się w tym terminie? Z tego co już poczytałam, okolica wydaje się w czasie wakacji dość atrakcyjna. Martwi mnie jednak brak placów zabaw, takich jak w Rabce. Moje dziewczynki 4,5 i 6,5 mogą się nudzić. Lubią aktywnie spędzać czas. Jeszcze jedno co wybrać ( jak oczywiście dadzą wybór !) Annę czy Stasia. Odpowiedz Link Zgłoś
4gosiak4 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 07.06.13, 13:30 Ja również dostałam ten termin. Mam 6 letnią córcię i 7 letniego synka. Mój priv mail gosia.cybula@wp.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaliikrzysia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.06.13, 14:35 J również jade w podobnym terminie tzn 6,08-28,06, z córka 4 lata, chcialabym zabrac jescze moje malenstwo 9 mies, nie wiem czy moge.... straszny problem z dodzwonieniem sie do tego sanatorium, moze ktos wie w jaki sposob uzyskac informacje dot. kosztow i zabrania drugiego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
madzi.a2007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.06.13, 18:40 Dzwoń popołudniu na numer podany w skierowaniu. Jeśli nikt nie odbierze, spróbuj dzwonić do sanatorium Opatrzność, tam też po przyjeździe należy się zgłosić aby zapłacić za pobyt w sanatorium. W każdym sanatorium są inne stawki, najdroższa jest Anna- Staś, najtaniej jest w Gołąbku ( różnica ok. 500 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
simo.n007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.06.13, 22:22 ale jak mamy skierowanie do anna-stas to mozemy sie zakwaterowac w golabku ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaliikrzysia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 19.06.13, 08:11 wreszcie się tam dodzwonilam , faktycznie po poludniu odbieraja telefony, faktycznie jak na takie warunki stawki sa dosc wysokie za os dorosla z klimatycznym wychodzi jakeis 81 zł a za drugie dziecko ( 10 mies) 22zł w pokoju 2 osobowym , bo liczony jest opiekun i dziecko skierowane do sanatorium... no ale mam nadzieje ze bedzie fajnie i Alka bedzie zadowolona ..... Odpowiedz Link Zgłoś
madzi.a2007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 19.06.13, 21:47 Jakoś będzie, oby pogoda dopisała. Odpowiedz Link Zgłoś
madzi.a2007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 19.06.13, 21:45 Tak, podpisujesz oświadczenie podczas załatwiania formalności w Opatrzności, że chcesz mieszkać w Gołąbku i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
19rosa Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.06.13, 22:35 jakie atrakcje polecicie? pytasz poważnie czy żartujesz??? przeczytaj wpisy powyżej będziesz wiedzieć, że atrakcji to tam nie ma. Jak jest pogoda to jeszcze można pochodzić po okolicy, natomiast jak pada to dramat. Zakurzone ciasne pokoje, 2 "sale zabaw" w Annie z połamanymi zabawkami, które czasmi są niebiezpieczne dla dzieci np. spadajacy dach plastikowego domku. siedzenie w budynku to wg mnie katorga. Życze dobrej pogody bo w przeciwnym razie bedzie cięzko wytrzymać 3 tygodnie. tak było w roku 2012 teraz podobno pranie płatne, tv rownież wyżywienie znajomy, który był w marcu 2013 wyżywienie podsumował, dramat. Podobno jeszcze gorzej niż w ubiegłym roku bo teraz jest katering, jak się auto z dostawą spóźni to wszyscy czekają jak pajace na posiłek Odpowiedz Link Zgłoś
anpad78 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 17.07.13, 20:04 Witam Dostałam dziś informację że jadę do sanatorium do Rymanowa-Zdroju w terminie 07-10-2013 do 28-10-2013 (dodatm tylko że lekarz kierował nas nad MORZE i nie koniecznie jestem zadowolona z powodu wyjazdu w to miejsce). nie wiem czy dostanę urlop (raczej chyba nie) więc moje pytanie brzmi czy mogę jakoś przyśpieszyć wyjazd lub przełożyć na następny rok??co i jak muszę zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
emilka1809 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.07.13, 11:02 Witam. Ja właśnie wróciłam z rymanowa i jestem zadowolona . Pokoje na 3 pietrze są dla matek z jednym dzieckiem natomiast niżej dla liczniejszych rodzin na 3 piętrze są 2 pokoje dla tatusiów . Pokoje są wyremontowane przynajmniej na 3 piętrze ,łazienki też spod igły ,nowe łóżka i materace tv z wejściem usb. Jest łazienka na 2 pokoje ale to nie jest żaden problem bo to nie jest hotel 3 gwiazdkowy tylko sanatorium . Śniadania i kolacje są bardzo obfite natomiast obiad???? zupy są do niczego .na węcej pytań odpowiem pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
silvesitas82 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.08.13, 14:35 Witam. My mamy wyznaczoną datę na 29-10-2013 do 19-11-2013 i tak się właśnie zastanawiam czy warto jest tam jechać... ? Czy może Pani coś więcej napisać na ten temat? Ile mniej więcej to wszystko będzie kosztować.?? Czy pokój można jakoś sobie wcześniej zarezerwować? Rozumiem, że dziecko śpi razem z matką w jednym pokoju ?? Czy dane zabiegi pomogły dla Pani dziecka ?? Bardzo proszę o szczegółowe informacje w tej kwestii ..Pzdr Gorąco ! Odpowiedz Link Zgłoś
silvesitas82 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.08.13, 14:39 Dodam tylko , że mój mały skończy w listopadzie 5 lat i bardzo choruje ( tamten rok przechorował wlaściwie cały ), ma alergię na roztocza i ponadto astmę oskrzelową , nie wiem sama czy przypadkiem gorzej się nie tam rozchoruje patrząc na warunki jakie tam istnieją .... chociaż biorąc pod uwagę to co Pani napisała , może warunki się tam polepszyły? Jeśli można to proszę napisać coś w tym temacie na mój meil -podaję sycha3@wp.pl pzdr serdecznie !! Odpowiedz Link Zgłoś
silvesitas82 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.08.13, 14:51 Witam!! My też w skierowaniu mieliśmy podane ewidentnie sanatorium nad morzem a dziś dostałam pismo , że mamy skierować się do Romanowa-Zdrój !! porażka...My zaś mamy termin na 29 października do 19 listopada ...ale nie wiem czy skorzystamy bo studiuję dziennie i nie opłaca mi się raczej zawalać szkoły... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
nadusia9 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 28.09.13, 22:50 Jestem zorientowana jeśli chodzi o pobyt w ANNIE .Jedzenie fatalne/catering/ nieprzestrzegana dieta dziecko np.uczulone na jajka dostaje jajecznice itp.po kilku dniach dzieci rozchorowały się na tzw.jelitówkę.Jedna z pań pielęgniarek wyjątkowo arogancka.Ogólnie fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
adiikamil Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.10.13, 16:54 Witam wszystkie mamy i ich chorowitkow! Wrocilam wlasnie z turnusu 17.09-08.10.2013 w sanatorium ANNA i chetnie podziele sie opiniami. Ja ogolnie jestem bardzo zadowolona z pobytu w Annie i moje dzieci rowniez-w takim stopniu ze nie chcieli wyjezdzac. Ja bylam z dwojka dzieci. Pokoje na parterze i 1 pietrze sa przeznaczone dla matek z dwojka i trojka dzieci,pokoje sa wyposazone w pelen wezel sanitarny czyli wc,prysznic umywalka,lustro.Lazienki wyremontowane,prysznice-kabiny brodziki nowe umywalki rowniez,w kazdej lazience jest miska w ktorej mozna uprac brudne ciuchy. Zmiotka z szufelka i scierka do wycierania podlogi w razie W. W kazdym pokoju jest stojak-suszarka na ciuchy oraz sznury by miec gdzie powiesic ciuchy-chociaz osobiscie przy brzydkiej pogodzie ciuchy suszylysmy w pokoju na suszarkach-przy grzaniu jakie zapewniaja suchy na drugi dzien sa suche ale powietrze jest normalnie PRZESUSZONE, w nocy nie ma czym oddychac wiec radze zabrac ze soba nawilzacz do powietrza albo rozwieszac mokre reczniki na kaloryferach w innym przypadku katar jak w banku. Na 2 i 3 pietrze sa pokoje dla matek z 1 dzieckiem i sa to pokoje 2w1 czyli 2 pokoje a 1 lazienka. W kazdym pokoju jest telewizor,dosc duzo kanalow ale niestety platna... 83 zl za caly turnus ale jest kanal minimini wiec dzieciaki nie narzekaly wrecz przeciwnie. W pokojach nie ma czajnikow bezprz ani zelazek, czajnik jest na kazdym pietrze w kuchence na koncu korytarza a zelazka sa u pielegniarek, deski do prasowania tez w kuchni na kazdym pietrze,chociaz ja i jedno i drugie zabralam ze soba. Na 1 pietrze jest lodowka wiec jesli ktos chce przechowac jakies jedzenie to nie ma problemu chyba ze nie ma miejsca to wtedy trzba wystawiac na balkon bo teraz noce sa chlodniejsze. Pokoje jak dla mnie sa w porzadku,bylam mile zaskoczona jak weszlam bo niektorzy pisali wczesniej ze tragedia...Zalezy jakie kto ma wymagania-jak ktos oglada sie na hotel z apartamentem to niech do takowego jedzie, pokoje sa czyste,nie smierdzi wilgocia jak ktos pisal,moze niektorym nie podoba sie dywan-to wystarczy go sciagnac i wylozyc na balkon,sa wylozne panele wiec est ok,nad lozkami jest przywieszona polka wiec dzieciaki kladly na niej swoje pierdoly. Lazienki tez w bardzo dobrym stanie-zadnej plesni czy wilgoci nie ma, jest wentylator wiec wilgosc jest odprowazana. Codziennie rano i wieczor jest obchod pielegniarki ,puka i pyta sie czy wszystko w porzadku, pielegniarki jak dla mnie pomocne i bardzo mile-jedna jest jedynie przemadzala i arogancka-raz zapytalam o butelke wody bo mi sie skonczyla a dzieciom strasznie chcialo sie pioc przy tym suchym powietrzu w nocy to stwierdzila zebym sie napila z kranu-schlorowana ze smierdzi na kilometr no coz niech sama sie napije. Lekarz-starszy podsiwilay pan ktory nie jest zbyt rozmowny, kazdemu dziecku daje identyczne zabiegi czyli inhalacje "suche" "mokre" w tzw grzybku na zmiane raz takie raz takie, naswietlanie soluxem cwiczenia oddechowe ktore dzieci uwielbiaja i wychodza z nich cale mokre, no i nieszczesna borowina na gardlo i nos ktorej dzieci nienawidzily i ja tez bo wtedy na sali byl jeden ryk i pytania dzieci "MAMO ILE JESZCZE ?? MAMO KIEDY KONIEC?!! MAMO SMIERDZI!!!" i jedna pani ktora robi maseczki taka w rudawych wlosach jest bardzo niemila i wiele mam mialo z nia spiecia, na borowninie bardzo przestrzegaja godzin zabiegow wiec strajcie sie przychodzic punktualnie. Lekarz bardzo rzadko daje dzieciom basen a szkoda ale zawsze warto o nie poprosic. W razie choroby dziecka a te zdarzaja sie na kazdym turnusie jak powiedzila nam pielegniarka gabinet zabiegowy jest bardzo dobrze zaopatrzony maja leki od a-z chcoiaz lekarz przepisuje jednakowe. Antybiotyki rowniez sa, leki przeciwkaszlowe,wykrztusnie,przeciwzapalne,smecty ,nifuroksazyd,przciwgoraczkowe do ssania na grdalo,antywirusowe ] itd...wiec nie macie sie o co martwic jesli ktores dziecko zachoruje. Ale warto miec ze soba pulmicort bo tego akurat nie ma a czasami bywal bardzo przydatny,wielu mamom pozyczalam. A jesli nie ma takiego lekarstwa to lekarz wypisuje recepte,sa w centrum 2 apteki "PUNKT APTECZNY" bardzo dobrze wyposzazony i w miare tanie leki. I teraz kwestia jedzenia gdzie zdania sa bardzo podzielone, ja z posilkow bylam ogolnie zadowolona jak wiekszosc mam z turnusu niestety znalazlo sie 2 czy 3 panie ktore narobily smrodu i zamieszania,jakies skargi sanepid...Panie ze stolowki mialy z tego powodu nieprzyjemnosci a wszystkie ALE panie powinny kierowac do wlasciciela cateringu ktory ogsluguje wszystkie uzdrowiska w rymanowie bo przetarg wygrala jkias niemiecka firma i ma jeszcze umowe na 2 lata i z tego co sie orientowalam ta firma spalila za soba wszystkie mosty w polsce i jedynie zostal im rymanow gdzie wygrali przetarg bo ceny mieli konkurencyjne...i chca oszczedzac na nas ale nie dziwmy sie skoro przy stawce zywieniowej jaka sanatorium rymanow nam nalicza 36 zl za dobe a NFZ pokrywa tylko 6 zl za kazdy posilek!!! i oni w tej stwace sie musza zmiescic, wczesniej gdy kazde sanatorium mialo swoja kuchnie podobno jedzenie bylo duzo smaczniejsze. Ja napisze tak- sniadania jak dla mnie obfite i to bardzo zawsze platki badz zupa mleczna, do tego chleba badz bulka krojona ile tylko chcesz,maslo, wedlina zawsze jakies warzywo,nieraz pasta badz pasztet ,czesto bywal twarozek,dzem zawsze, 2 czy 3 razy byl miodek prawdziwy wiec ja sie najadalam i dzieci rowniez. A i na drugie sniadanie zawsze jakis owoc badz jogurt,soczek lub wafelek. Obiad to zawsze zupa, mozna bylo dokladac ile komu pasowalo-czasami lepsza czasami gorsza ale wiadomo zalezalo od zupy, na drugie danie przewaznie mieso i tutaj jesli chodzi o jakosc niektorzy krecili nosem-byli tacy co im smakowalo innym znowu nie wiec to zalezy od gustu,mogli by czesciej dawac jaies pierogi czy spagetti, 4 razy byla kasza z miesem-bardzo pyszna, ryby byly nie bardzo-jkaies takie rozgotowane jakosciowo niskiej klasy widocznie, czesto na podiweczorek ciasto jakies albo ciastka dla dzieci,kolacja tez jak dla mnie obfita,czesto jakas salatka,2 razy zdarzyly sie parowki wiec dzieci byly zachwycone,raz byly nalesniki, racuszki drozdzowe byly pyszne i dzieci tez sie zajadaly, pierogi leniwe dla dzieci. Jedzenia byalo naprade duzo ale szczerze powiem ze juz w ostatnim tygodniu wiekszosc sie dokarmialo swoim jedzeniem bo monnotonnosc posilkow dawala we znaki. Posilki mogly by byc bardziej urozmaicone. Chociaz mi wystarczalo to co bylo i moim dzieciom tez, wiadomo czasami wyskoczylo sie na jkies ciasto do kawiarni badz frytki-wiadomo jak to z dzieciakami. I dzieci z dieta eliminacyjna faktycznie mialy problem bo catering faktycznie nie bral pod uwage takich przypadkow i zadne skargi nie pomagaly-chyba kuchnia nie posiada dietetyka do tych spraw i czasami bylo tak ze dzieci z dieta nie mialy posilku. A jesli chodzi i post o to ze dzieci dostawaly jelilitowki z powodu jedzenia bo sadze ze bylysmy z pania na tym samym turnusie i moje dzieci ani inne nie mialy takich dolegliwosci. Zachorowaly tylko 3 dziewczynki i jeden chlopiec z 3 pietra-reszta dzieci byla zdrowa wiec jesli byla by to wina jedzenia to rozchorowali by sie wszyscy ze mna wlacznie a ja do tej pory zyje. Jesli ktos by mial jescze jakies pytania to piszcie chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
abyoby Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.10.13, 20:39 napisz co poza spacerami (o ile jest pogoda) można robić z dziećmi?? Plac zabaw? Odpowiedz Link Zgłoś
adiikamil Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 09.10.13, 20:58 W centrum Rymanowa a dokladnie za delikatesami jest bardzo fajny plac zabaw,duzo lepiej wyposazony niz przy Annie i dalej przy przedszkolu rowniez jest plac zabaw z ktorego korzystalismy,dzieciaki lubialy tam chodzic ale oczywiscie przy ladnej pogodzie. Polecam wybrac sie na spacer na wies Woltuszowa oraz na sciezke przyrodnicza gdzie na koncu jest przelom Wisloka- i jedna i druga trasa warta obejrzenia a co najwazniejsze na tych trasach i w tych miejscach jest najwieksze stezenie jodu w Rymanowie wiec jak najwiecej tam mozna spacerowac. Atrakcji duzo w rymanowie dla dzieciakow nie ma ale karmienie kaczek moim dzieciakom nigdy sie nie znudzilo, chodzilismy nad staw po 2 razy na dzien,pieczywo podbieralismy ze stolowki jak wiekszosc mam, na 3 pietrze w annie jest swietlica z minimalna iloscia zabawek....ale mamy organizowaly dla dzieci malowanie farbami na 2 pietrze gdzie jest swietlica z jednym stolikiem i krzeselkami, raz pan z "ZIELONEGO DOMKU" organizowal dyskoteke dla maluchow z zabawami wstep od dziecka 5 zl,bardzo fajnie dzieciaki sie bawily-byly gry i zabawy,konkursy,jeden Pan gral na gitarze wiec bylo bardzo fajnie- oczywiscie wraz z dyskoteka byla tzw "oferta wiazana" bo zaraz po przyjsciu rodzicow z dziecmi kelnerka latala z kartami menu zeby cos zamawiac a jesli sie odmowilo obejrzenia karty to dziwnie krecila nosem ale to juz mniejsza z tym. Ten sam Pan co organizowal dyskoteke zorganizowal tez dzieciakom ognisko tuz przy Annie- sa tam fajne laweczki i palenisko na ognisku wiec dzieciaki mialy frajde pieczenia kielbasek i chleba na patykach, ognisko tak jak dyskoteka wraz z zabawami spiewami na gitarze i konkursami wiec dzieciaki byly bardzo zadowolone. Chodzilismy czesto z mamami do kawiarni piccolo na galaretki z dziecmi-byly wniebowziete Tak ogolnie to animacji dla dzieci moglo by byc wiecej niestety mamy musialy myslec same zeby sie nie nudzilo pociechom chociaz ja powiem szczerze ze moje dzieci mialy tylko jeden dzien w ktorym mowily ze sie nudza bo padal deszcz a pozatym nie narzekaly nic a nic, a i za centrum Rymanowa jest basen w Szajna Spa z tego co wiem mamy chodzily tam z dziecmi ale teraz na jesienna pogode to z chorowitkami nie radzilabym sie wybierac chyba ze ma ktos samochod zeby zapakowac dzieci a nie isc przez caly dzien przez rymanow. Jks cos to prosze pisac chetnie odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
zaznacz42 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.01.14, 23:09 Ja bylam z synkiem w marcu 2013 roku, jestem bardzo zadowolona i chętnie bym wróciła. Zgadzam się w zupełności z poprzedniczką. Jedynie obiady mogłyby być smaczniejsze no i ceny za pobyt duże. Ale chętnie bym wróciła było super dziecko mi przestało chorować, ja solidnie odpoczęłam, żal było odjeżdżać naprawdę dawno tak nie odpoczęłam Odpowiedz Link Zgłoś
malutka820 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.05.14, 20:25 ojj dużo cennych wskazówek z twojej strony.ja jade z dwojka dzieci 3 i 6 lat w czerwcu i pierwszy raz.jestem trochę przeazona ale mysle ze dam rade he he he .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megawertep Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 07.02.14, 21:33 WITAM Czy ktoś jedzie do w terminie 18.02.14. Ja jadę z 5-latką z okolic Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.03.14, 18:47 Ja właśnie dostałam "przydział" na 22.04.14... będę jechała z okolicy wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 20.03.14, 15:41 Witam, ja też jadę w tym terminie z dwójką dzieci. Czytając na wyrywki niektóre opinie sama nie wiem co o tym myśleć.. Skąd jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 20.03.14, 21:33 Jestem obecnie w Annie Jeśli czytać to tylko ostatnie wątki - Anna jest wyremontowana pokoje i łazienki w dobrym standardzie. Nieśmiertelne dywaniki zostały - ale mój od razu powędrował na balkon. Oczywiście lepiej brać Annę bo nie trzeba chodzić na jedzenie, co szczególnie w przypadku kiepskiej pogody nie jest najfajniejszym rozwiązaniem Jest internet płatny, tv płatne 5zł doba, pokój zabaw na I piętrze 5zł/h ale jest też przedszkole / zerówka w Zimowicie o czym nikt tu nie wspominał - można zostawiać dzieci do 16 (z tym że chyba co najmniej 4latki). Śniadanie 8:30 obiad 12:30 kolacja 18:00 Zabiegi od 10 (trzy) każdy trwa ok 10min ale niestety przerwy są dosyć spore - można próbować się wkręcić w innych niż wyznaczone godzinach bo zamiast w 1h trwają do 11:30 Jak ktoś lubi łazić i potrafi zachęcić do tego dziecko to jest co robić - bardzo fajnie wyznaczone szlaki i dużo tablic z informacjami - przyznam że ta infrastruktura mnie zaskoczyła pozytywnie. Aha jest jeden mały plac zabaw w centrum Zdroju bo przed domem dosyć ubogo. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.14, 15:27 To skoro na bierząco są informacje - mam parę pytań. Co z łazienkami? jadę z dwójką dzieci i przeraża mnie myśl że są wspólne dla kilku pokoi - nie wiem czy to prawda. A ta odpłatność za tv i internet to z góry za cały turnus czy dziennie na zasadzie wrzuć monetę? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.14, 19:09 Z dwójką dzieci powinnaś dostać - powiedziałbym - bardzo duży pokój, na parterze z osobną łazienką, z tego co widzę tak tu mają. Studio mają matki z jednym dużym dzieckiem. Jako samiec mam pojedynczy pokój z łazienką. Oczywiście warto dopytać przy płaceniu. Tv i internet można wykupić za całość albo na dzień (internet nawet nie wiem czy nie na godziny), kupuje się w Zimowicie tam gdzie są zabiegi. Na tv jest karta do telewizora, do internetu hasło na wifi - zasięg wifi jest b. dobry jest widocznych kilka hotspotów, łączysz się do najmocniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.14, 20:39 To pewnie w gronie kobiet to jak przywódzca stada mam nadzieję, że dostanę większy pokój, przez tel.pytałam czy mi się zmieści łóżeczko dodatkowe powiedziała kobitka, że można sobie łóżka połączyć i jakoś nie wpadłam żeby zapytać o wielkość pokoju i łazienkę, no nic, jak pojadę to się przekonam. Miłego pobytu! Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.14, 21:04 Faktycznie najlepiej spytać, ale jeśli opłacone będą 3 osoby to będą 3 łóżka i pokoje są wtedy bardzo duże. Jeśli maluch jest 'na dostawkę' to nie wiem, ale nie sądzę żeby był problem z pokojem z oddzielną łazienką. W każdym razie nie ma tu tak żeby była jedna łazienka na kilka pokoi, są pojedyncze lub studia. Niestety jak jest w Stasiu nie wiem. W takim dwuosobowym pokoju z łóżeczkiem będzie ciasno - to takie typowe pokoje - dwa łóżka, stolik, 'toaletka'. Wolne jest właściwie tylko przejście między łóżkami. Każdy pokój ma dość duży balkon więc tam można coś z wyposażenia wywalić (przydatny bo oprócz dywanu lądują tam rowerki dziecięce etc.) Spytam tu kogoś bo sporo jest mam z dzieckiem i niemowlakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.03.14, 10:28 A czy są jakieś tajne trasy rowerowe dla dzieciaków? Mój maz wlasnie planuje zabrać rowery. Jak się pytalam o pokój z do stawką bo jedziemy na tydzień we dwoje z synem to pani mi powiedziala ze takich nie ma i jest szansa na trzyosobowy tylko trzeba przy rejestracji powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.03.14, 20:38 Z tras rowerowych bezpiecznych i prostych to jest tylko jedna - z sanatorium w lewo ale przyjemna bo od razu w las droga ubita - b. dobra na rower. Plus oczywiście można pokręcić się w samym Zdroju po parku zdrojowym. Są inne trasy rowerowe - byłem np. dziś w Iwoniczu ale to częściowo ruchliwą drogą + ostro pod górę. Do pokoju 3-osobowego licz się z dopłatą - weź dodatkową kasę - a najlepiej (o czym ja np nie wiedziałem i targałem gotówkę) zapłacić kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.03.14, 22:10 Ja za młodsze dziecko muszę zapłacić to wiem, ale czy to będzie większy pokój już nie. Nie wyobrażam sobie spać w złączonych łóżkach z moimi synami dowiem się reszty na miejscu. Jestem dobrej myśli. A tą rowerową trasą da się pospacerować? Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.03.14, 22:19 Jak najbardziej, zresztą akurat spacerować to jest gdzie, oczywiście trzeba do ciekawszych wypraw co najmniej 4 latków. Można nawet przejść się do Iwonicza i wrócić busem Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bynek Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 24.03.14, 12:58 Ja również byłam w tym roku. Super udała się pogoda i udało się znaleśc fajne pokoje do wynajęcia w Rymanowie Zdroju. Gdyby ktoś potrzebował to polecam www.noclegirymanow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.03.14, 18:12 Fuug... a zdradzisz nam gdzie warto się wybrać, co zobaczysz? ja mam piechura 6 letniego więc możemy trochę poszaleć.... ps czy wiesz jaka jest odpłatność za wifi, bo 5 zł za telewizor mnie rozwaliło... Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.03.14, 22:11 Jest tam wszystko ładnie oznakowane - trasy są naprawę piękne - szczególnie jak zaświeci słonko - albo zachód - cudnie... Jest dużo saren i można całkiem blisko podejść.. W lecie przypuszczam doznania będą pewnie gorsze bo będzie dużo ludzi i nie będzie już tak urokliwie dziko.. Z tras to koło Anny zaczyna się 'ścieżka zdrowia' ok 4km, a koło Zimowita czerwono biała trasa krajoznawcza to wyszło mi ok 8km, można też iść jak już wspominałem do Iwonicza - ja nie zdążyłem zaliczyć - właśnie wróciłem byłem 2 tyg. Internet miałem swój, ale jak się dowiadywałem to cena za całość była chyba nie całe 40zł Co do noclegów jeszcze - to jak ktoś przyjeżdża dodatkowo na noc lub dwie do pokoju to 20zł/doba Aha ktoś już wspominał - na początku przychodzi pan z Zielonego Domku i zaprasza na wycieczkę - warto się wybrać - trasa kończy się oczywiście przy ZD ale przymusu wejścia nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.03.14, 18:10 A to za trzecie łóżko nie będzie taka sama odpłatność jak za moje 4 litery? Myślałam że skoro dostałam info, że ja 75/80 zł płacę, to za noce kiedy mąż z nami będzie odpłatność będzie taka sama (zabójcza dla portfela)... no ale trochę z lenistwa nie chce mi się szukac nic poza sanatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.03.14, 18:59 Ja za siebie i młodszego syna muszę zapłacić 2200, tak mi powiedziano przez tel. i że to jest liczone tak, że dodatkowa osoba nie ma łóżka, tylko liczone jako wspólne więc mnie trochę podbudowała info że można dostać większy pokój tak żebym łóżeczko wstawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrakowa1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 31.03.14, 19:52 Dla "leniwych" zapraszam do Villi Maja www.villamaja.pl kkk_k napisała: > A to za trzecie łóżko nie będzie taka sama odpłatność jak za moje 4 litery? Myś > lałam że skoro dostałam info, że ja 75/80 zł płacę, to za noce kiedy mąż z nami > będzie odpłatność będzie taka sama (zabójcza dla portfela)... no ale trochę z > lenistwa nie chce mi się szukac nic poza sanatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurkaj Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 17.05.14, 21:39 Hej. Jadę pierwszy raz z 3 letnią córeczką na turnus 3.06-24.06.14 do Anny-Staś Rymanów Zdrój i zastanawiam się,z resztą jak większość nowicjuszy , co zabrać, a co zastanę na miejscu. Czy jest tam wifi,tv i oczywiście Pralka! Proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.05.14, 22:06 Wifi płatne można wykupić na godziny, tv płatne też można wykupić na godziny, sala zabaw wyposażona tak sobie płatna, pralka też płatna 5 zł najtańsze pranie, tylko trzeba pilnować czasu bo nie da się otworzyć drzwiczek i trzeba zapłacić 2zł (prałam w ręku - wysychało super szybko, więc sporo rzeczy przywiozłam do domu). Jak już pisane było w postach w między czasie - podstawa to kalosze i płaszcz przeciwdeszczowy. W Rymanowie wieje - w słońcu gorąco w cieniu chłodno, a jak zawieje to i ciarki przechodzą. Podczas mojego pobytu rozstawił się samochód z takim małpim gajem z piłkami 5zł za 15 minut!! w sumie za wszystko trzeba płacić. Jak pada naprawdę nie ma co robić. Weź ze sobą zabawki i dla bezpieczeństwa brzuszków możecie z tydzień przed pobrać jakąś osłonkę. Podczas mojego pobytu panowała jelitówka. No i oczywiście warto mieć wszystkie swoje leki. Miłego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
madziurkaj Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.05.14, 22:30 Dzięki wielkie teraz wiem na czym stoję!!! Jednym słowem wszystko jest tylko płatne, jakoś się przetrwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.05.14, 22:20 zapomniałam dodać że przydział papieru toaletowego na turnus to 2 szt. lepiej wziąć ze sobą w pokojach są miski a u pielęgniarek zelazko do wypożyczenia Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 20.05.14, 11:31 Ja jestem w Annie jest sv telewizja 3zl za dobe pralka 30min 5zl Odpowiedz Link Zgłoś
malutka820 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.05.14, 20:27 madziurkaj napisał(a): > Hej. Jadę pierwszy raz z 3 letnią córeczką na turnus 3.06-24.06.14 do Anny-Staś > Rymanów Zdrój i zastanawiam się,z resztą jak większość nowicjuszy , co zabrać, > a co zastanę na miejscu. Czy jest tam wifi,tv i oczywiście Pralka! Proszę o po > moc witaj.je tez jade w tym terminie z dwojka dzieci.mam nadzieje ze się spotkamy i poznamy.tez jade pierwszy raz i czytam wszystkie info i wskazówki na forum,juz jestem trochę m adrzejsza pozdrawiam malutka 820 Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 03.06.14, 13:18 Witam, Jak już jesteście na miejscu? Proszę jeśli możesz napisz jakieś szczegóły, wrażenia. Ja jadę od 15.07. Jakie są te pokoje,czy jest szafa, szafki nocne lub półki. Jaki to standard- hotelowe czy szpitalne? W jakich godzinach są posiłki, czy pierwszy dzień (przyjazd 14.00) zaczyna się obiadem czy dopiero kolacją? Z góry dziękuję za odpowiedź. MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
sabina997 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 12.06.14, 08:52 Właśnie wróciłam z Rymanowa Zdrój było cudownie a tak bardzo się bałam. O wyjeździe do sanatorium dowiedziałam się 2 tyg przed wyjazdem więc byłam w szoku. Gdy przemierzyliśmy 300 km i znaleźliśmy się na miejscu byłam załamana, zapach szpitalny w sanatorium mnie przeraził, gdy mąż mnie zostawił i odjechał wyłam jak nienormalna aż moja 4 letnia córka zapytała dlaczego płaczę. Ludzie te 2 tygdonie (3bya z nią teściowa) to były naparwdę piękne tygodnie! W Rymanowie jest super! Śniadanie 8:30 o 10 zabiegi do 12, 12:30 obiad i wolny czas do 18 bo o 18:00 kolacja a po kolacji znowu czas wolny. W sanatorium Anna są 2 świetlice jedna płatna druga za darmo więc w brzydką pogodę można miło spędzić czas i tam dodam że cały turnus bardzo zżył się ze sobą, poznałam cudownych ludzi za którymi strasznie tęsknie to był wspaniały wyjazd. Było kilka osób które odstawały ale zawsze sa i tacy. Nauczyłam się trochę podczas tego wyjazu bo każada mama cos przeżyła więc dzieliłysmy się różnymi doświdczeniami.Jedzenie w miare pysznę panie ze stołówki przesympatyczne więcej mogły by się uśmiechac. Stwierdziły że ten turnus był najlepszym jaki obsługiwały. Słyszałm właśnie że (bo kilka osób kończyło turnus dzień później, jedni są wtorkowi inny środowi) że przyjechali nowi ludzie i że zachowywali się na stołówce jak bydło! Zjadali płatki dzieciom, nie dzielili się waza z mlekiem a przecież taka waza jest jedna na 2 stoły...BYDŁO! Ale powracając do samego Rymanowa wszędzie blisko z reszta taki spacer do centrum to samo zdrowie, ceny wspaniełe mile byliśmy zaskoczoni. Mieszkałam w sanatorium Stas który gorąco polecam. Anna i Staś to dwa osobne budynki. Staś wyremontowany parterowy, zadbany kameralny budynek, pokoje przestronne z łazienkami-lux!natomiast Anna 4pietrowy pokoje ze wspólna łazienką (2pokoje plus wspólna łazienka) pokoje ciasne, mniej exluzywne ale całkiem całkiem Plus tego taki że w Annie jest stołówka i ze Stasia kawałek trzeba iść i są tam też te świetlice ale i tak polecam Stasia aaa no i w Annie jest pielęgniarka a do Stasiu telefony więc można zawsze po nią zadzownić. Było naprawdę fajnie! Turnus skonczył się 3go a my nadal wszyscy wisimy na telefonach i wspominamy Serdecznie pozdrawiam cały turnus trwający od 13maja do 3 czerwca mama Julki Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 14:11 Witaj Sabina oj fajnie było fajniejak tam zdrówko Julki po sanatorium?? pozdrawiam sąsiadka zza ściany Odpowiedz Link Zgłoś
ijonka1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 11.07.14, 11:38 hej Magda! ja mam turnus od 16.07. jadę z 5 letnia córką. a w ostatnim tygodniu dołączy do nas roczny syn. mam nadzieję , że się poznamy bliżej. ja już przeżywam cały ten wyjazd.... iwona Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 11.07.14, 13:30 Witaj, ja mam straszne obawy, a propo warunków i jak damy radę tam wytrzymać 3 tygodnie. Taka mała miejscowość....żeby tylko nie padało. Telewizja, internet płatne. szkoda słów. Masz może jakieś informacje od ludzi, którzy tam byli? pzdr MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
ijonka1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 11.07.14, 15:46 Nikt z moich znajomych tam nie był. Ja opieram sie tylko na wpisach na forum. Może nie oszaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 11.07.14, 16:28 Wierzcie mi, nie jest tak źle. Mi i dzieciom naprawdę się podobało, a moje obawy przed wyjazdem były ogromne. Znajomości jakie zawarłam też wspominam miło. Dzień jest dobrze zorganizowany Pozdrawiam, i życzę samych pozytywnych wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
ijonka1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 11.07.14, 19:41 Napiszcie proszę na jakich zabiegów można się spodziewać? Córka ma problemy laryngologiczne. Wiem, że decyduje o tym lekarz ale chciałabym wiedzieć na co się nastawić. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 11.07.14, 21:42 Okłady z ciepłej borowiny- jednego dnia na nos, drugiego na gardło (to takie ciepłe błotko w liglinie), naświetlanie , "ćwiczenia" oddechowe (taka gimnastyka dla dzieci) i są jeszcze dwie zbiorowe inhalacje - jedne mokre trzeba kapturek założyć (warto mieć swój) i drugie "we mgle" i nie wiem czy coś jeszcze oferowali generalnie wszyscy mają to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 11.07.14, 21:45 coz to znaczy kapturek? jakis foliowy? Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 11.07.14, 21:43 Mam pytanko, a kupowałaś tam dostęp do internetu? powiedziały mi, że 50 zł za pobyt, a jak z zasiegiem i prędkością? Piszesz że dzien jest dobrze zorganizowany, co to znaczy. Czy oni tam robią jakieś zajęcia dla dzieci, wycieczki, dyskoteki, zajęcia grupowe? Czy tylko do południa zabiegi i tyle. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 12.07.14, 20:46 Kapturki są takie poliestrowe nie foliowe chyba na allegro kupisz. Dzieci przedszkolne mają zajęcia po obiedzie. O 8.30 śniadanko, potem zabiegi do 11.30 czasem 12. 12.30 obiad, po tym dzieci mają lekcje lub poprostu czas wolny. Ale z pewnością zapoznasz się z mamami wtedy spacer do lasu lub miasta pokarmić kaczki lub tam na plac zabaw, wierz mi nie znudzisz się. Aura tego miejsca mi się podobała, mimo wszystko ja miałam co robić internet kupiłam sobie na godzinki, 5 godzin za 10 zł, i to sobie dozowałam. Wystarczyło, wieczorem po kolacji i po tych spacerach dzieci poprostu padają o 20 i wierz mi, że ty też Dyskoteka była zorganizowana, wycieczka do huty szkła, spacer po rymanowie, i można zrbić ognisko. Pozdrawiam i miłego wypoczynku. Korzystaj ile możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 12.07.14, 21:18 mam prośbę bo nie mogę znaleźć tego na alegro. mozesz mi posłać jakiś link? A jezdziłaś z Rymanowa na jakieś wycieczki sama? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
just-236 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 12:10 witam dostałam skierowanie dla córki 5 letniej do Anna-Staś od 06.08.14r i chciałabym dowiedzieć się ile będę musiała zapłacić za mój pobyt tam. płaci się na miejscu, czy może przelewem? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 14:16 Witam Ja jadę od 5 sierpnia z 6-letnim synem Ja dwa lata temu płaciłam na miejscu, ale można zapłacić gotówką, albo kartą z tego co pamiętam tak jedna Pani przy mnie płaciła Sama jestem ciekawa ile wyniesie pobyt dla mnie w tym roku, ale myślę, że koło 1700 będzie z klimatycznym, tzn. taką mam nadzieję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 14:43 Witaj Za pobyt się płaci na miejscu, możesz zapłacić gotówką lub kartą. Ja płaciłam 1638zł za pokój dwuosobowy w Stasiu. Do tego dochodzi opłata klimatyczna 115,50zł za dorosłego i dziecko płatna gotówką. Po przyjeździe do Rymanowa trzeba się najpierw udać do budynku "Opatrzność" (przy parku zdrojowym) tam się płaci i melduje, jeśli będziesz miała wybór walcz o pokój w Stasiu. Potem trzeba iść do Anny po klucz i wypełnić dokumentację medyczną. W Stasiu jest tylko 9 pokoi (5 dwójek i 4 trójki), każdy ma swoją łazienkę i mały przedpokoik, do tego mały aneks kuchenny z czajnikiem, mikrofalą, lodówką i żelazkiem. Jest kameralnie i łatwiej unikach chorych dzieci. Staś ma swój plac zabaw i dużo wykostkowanego miejsca do zabawy, jest ogrodzony. Wada trzeba ruszyć się do Anny na stołówkę ale to tylko minutka drogi (100m). W dniu przyjazdu dostaje się obiad i potem kolacja. W dniu przyjazdu jest wizyta u lekarza, lekarz zleca takie same zabiegi wszystkim dzieciom więc to tylko formalność, warto powiedzieć o specjalnym żywieniu lekarzowi np. jak dziecko je grysik to wypiszą zlecenie i ze stołówki można zabierać, jak dziecko nie jada kasz i makaronów też warto powiedzieć bo można sobie ustawić dietę pod dziecko (wiadomo w pewnym zakresie). Zabiegi zaczynają się następnego dnia o 10 (warto przyjść wcześniej i na spokojnie wybrać klucz do szafki). Internet płatny 50zł, tv 63zł (nie jestem pewna tej trójki, po prostu już nie pamiętam) za cały turnus. Pralka znajduje się w Annie (w właściwie 2 pralki i suszarka) pranie 5zł ale ładnie pierze i dobrze wiruje (pralki hotelowe). Za Stasiem są sznurki ale warto zabrać ze sobą klamerki i troszkę sznurka żeby w pokoju coś powiesić w razie deszczu. Dziecku można wziąć hulajnogę bo jest gdzie na niej jeździć, my mięliśmy też rower ale to niewypał był, piłkę i kredę do rysowania. Nie warto brać tony zabawek bo dzieci się w swoim gronie nawet kupką patyków potrafią fajnie bawić. Jeśli chodzi o ubranie to bardzo ważne są dobre kalosze, również dla rodzica, i porządne kurtki przeciwdeszczowe, parasole raczej się nie sprawdzają bo tam mocno wieje. Trzeba też mieć dobre buty do chodzenia po lesie (porządne adidasy lub trekingowe bo w lasach są żmije). Reszta obuwia wg uznania. Duża ilość spodni i spodenek też się sprawdzi, błoto tam jest specyficzne, agresywnie wdziera się w tkaninę a dzieci się brudzą zwłaszcza jak pada deszcz. Na naszym turnusie szał zrobiły opaski (nawet dla chłopców) bo wiało okropnie po uszach. Warto zabrać zapas leków, nie tylko tych stale przyjmowanych ale i przeciwbiegunkowych, na zatwardzenie, na gorączkę, termometr również dla dorosłego (drogo mają w tamtejszej aptece). Nie ma tam za to komarów więc środki na owady można sobie darować. Ogólnie nie jest źle jeśli chodzi o spędzanie czasu, do obiadu czas jest wypełniony a te kilka godzin do kolacji to takie akuratne żeby pospacerować czy to po lesie czy po miasteczku, pójść pokarmić kaczki albo na plac zabaw za delikatesami centrum. Miłego pobytu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 15:55 zapomniałam dopisać że warto wziąć ze sobą toster lub gofrownicę i blender z trzepaczką, jak ktoś ma kuchenkę elektryczną to też warto wziąć i jakiś garnek i patelnię bo nie ma gdzie gotować, przydatne będą też pojemniki na jedzenie żeby coś na później zabrać do pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
anna_fox Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 16:02 Witam, Jak wyglądają zabiegi i czy dzieci mają robione jakieś badania? Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 20:42 dzieci nie mają robionych żadnych badań, wszystkie dostają takie same zabiegi 1) inhalacja zbiorowa mokra - wchodzi się z dzieckiem do pomieszczenia (mieści się tam około 20 osób) zakłada takie różowe pelerynki i siada na krzesłach, inhalacja trwa 10 minut 2) inhalacja zbiorowa sucha - wchodzi się do innego pomieszczenia które wygląda tak samo jak to do inhalacji mokrej ale nie zakłada się żadnej pelerynki, ta inhalacja też trwa 10 minut inhalacje te są naprzemienne, jednego dnia jest mokra drugiego sucha 3) naświetlanie - są dwa pomieszczenia po trzy stanowiska, naświetlane są oskrzela i zatoki, dzieci nakładają okulary jakie dają w solariach i siedzą przed lampą, 5 minut naświetlana jest klatka i 5 minut plecy, rodzice mogą stać w wejściu do tych klitek z lampami 4) gimnastyka oddechowa - ulubiony zabieg maluchów, trwa 20 minut i jest prowadzona w formie zabawy, rodzice nie mogą wejść na salę, czekają pod drzwiami naświetlania i gimnastyka są naprzemiennie, jednego dnia naświetlania, drugiego gimnastyka 5) borowina na gardło - dziecko dostaje ciepłe śmierdzące błotko zawinięte w ligninę i ma je trzymać na gardle przez 10 minut, do sali wchodzi się z dziećmi, dzieci strasznie tego nie lubią i jest ogólny wrzask, na raz może wejść do 15 dzieci 6)borowina na zatoki - takie samo ciepłe błotko w ligninie ląduje na nosie dziecka, krzyki i protesty są wtedy jeszcze głośniejsze, trzymać trzeba też 10 minut borowina również jest naprzemiennie raz nos a raz zatoki Ma się po trzy zabiegi dziennie, między zabiegami są przerwy od 10 do 30 minut (zależy jak ułożony grafik się dostało). Imienne grafiki rozdawane są pierwszego dnia i wtedy też pielęgniarka informuje gdzie który zabieg jest robiony. Zabiegi są od 10 (wtedy zaczynają pierwsze grupy) do 12 (wtedy kończą ostatnie). Po ostatnim zabiegu trzeba chwilę poczekać w budynku żeby rozgrzane dziecko nie owiało. Po borowinie i inhalacjach wszystkim dzieciom straszne gile idą z nosa. Wszystko co tam siedziało schodzi i jest to normalna rzecz po takich zabiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_fox Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 21:38 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Nie mniej jednak zaczęłam się stresować jak moje 3-letnie dziecko wytrzyma na tych zabiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 17.07.14, 17:12 wytrzyma najgorzej jest na borowinie bo się dzieciaki nakręcają wzajemnie, warto dziecku dać wtedy telefon to się zajmie i te 10 minut szybko minie Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka2009 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 21.07.14, 11:06 Witam, czy małe dziecko - 2 latek - da radę przebrnąć przez zabiegi zlecane w sanatorium. Zabieram z 5-latkiem również młodsze, a przy okazji chcę by też mógł skorzystać z zabiegów. Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 21.07.14, 20:07 Witam, dwulatek będzie mógł być na inhalacjach zbiorowych, reszta zabiegów nawet w opcji odpłatnej będzie niedostępna dla tak małego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 21.07.14, 20:48 Za dziecko do 3 lat trzeba płacić.inhalacje są grupowe wiec i tak wejdzie z panią za darmo.borowina na gardlo i nos jest ciezka dla 4latkow wiec taka mala nie da rady.ja mam na nfz 3latke i jest problem.poczatkowo wszystkie male dzieci krzyczą i plączą.taki 5lat juz leży spokojnie.inny zabieg to naświetlania czerwonym światłem solux zatoki a potem plecki.jest tez gimastyka grupowa.rodzice czekają na zew. tu by nawet nie rozumiała poleceń. Jestesmy w Annie.piekna pogoda.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka2009 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.07.14, 13:42 Witam, dziękuję za odpowiedź. Starszemu już mówię o zabiegach by później nie było awantur. Wcale taki pomysł mu się nie podoba - może w grupie będzie mu raźniej. To nasz pierwszy wyjazd do sanatorium więc mam pewne obawy. Jak zabiegi nie będą w 100% skutecznie wykorzystane - tak zapewne jest na początku bo to coś nowego - to chociaż klimat inny, no i liczę, że chociaż minimalnie wpłynie na odporność dzieci. Mam jeszcze pytanie - czy rodzice mają wpływ na wybór sanatorium? Jeśli tak to lepszy jest Staś czy Anna? Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.07.14, 20:19 Mogę napisać o Annie.wszystkie pokoje z balkonami na plac zabaw i duży plac zieleni.balkon przyda się do suszenia prania a nawet ręczników.w annie jest stolowka lekarz dyzurka pielęgniarek.ze stasia musza dochodzić.jak jest pogoda to nic ale w deszcz i rano to gorzej.pokoje 3osobowe sa tylko na parterze i 1 piętrze.2 i 3 to dwójki.bez windy.stas jest porterowy i nowszy.podobno duże pokoje i łazienki.maja teren ogrodzony i troszkę trawy więcej chyba kostki i sznury na pranie na zewnątrz.blizej maja troszkę na zabiegi do Ziemowita.co do rezerwacji to proszę próbować dzwonić w poniedziałek przed wyjazdem.moze się uda.czesc przyjeżdża we wtorki a czesc w środy.jak ja byłam we wtorek to w Stasiu nie bylo wolnych3jek.dopiero miały zwolnic się w środę.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka2009 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.07.14, 21:20 Dziękuję za podpowiedź - ja mam właśnie pobyt od wtorku. Zadzwonię przed samym przyjazdem więc może uda nam się dostać pokój na 3 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.07.14, 22:12 Hej Ja też jadę od wtorku 5 sierpnia z tego co wiem w Annie i Stasiu nie rezerwują pokoi telefonicznie trzeba poprosić na miejscu przy meldunku Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka2009 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 23.07.14, 09:25 Witam, ja też będę z dzieciakami od 5 sierpnia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 23.07.14, 07:47 w pewnym stopniu rodzic ma wpływ na wybór Anna czy Staś jak się przyjeżdża i melduje w "Opatrzności" to można tamtą babkę poprosić o miejsce w Stasiu jak są jeszcze pokoje wolne to bez problemu da bo tak bez powiedzenia gdzie się chce melduje z automatu w Annie Staś lepszy bo mniejszy (9 pokoi) a Anna to wielgachny moloch, standard też lepszy niż w Annie, jedynie co to trzeba chodzić na stołówkę ale to niewielkie utrudnienie Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka2009 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 31.07.14, 19:49 Witam, mam pytanie o korzystanie z telewizora - czy konieczne jest wykupowanie dostępu na godziny, czy możliwe jest odłączenie do TV pendriva ze zgranymi bajkami? Dodatkowo chcę zapytać o to, czy w obu budynkach (Anna i Staś) jest lodówka - tak na wypadek gdy coś będzie trzeba kupić gdy posiłki nie będą smakowały dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 31.07.14, 21:10 nie próbowałam podłączyć pendriva ale podejrzewam że tego się nie da zrobić bez karty telewizyjnej (bez niej tv się nie włącza) nie wiem jak to jest w Annie ale w Stasiu jest jedna mała lodówka na wszystkie pokoje, jakoś się mieściliśmy z jedzeniem ale miejsca malutko Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 03.08.14, 17:21 Pakowanie trwa dobrze, że zawioza mnie samochodem, bo nie wiem, jak ja bym się z tym wszystkim zabrala powiedzcie mi bo wlasnie czytalam jeszcze raz to skierowanie, co bralyscie na dowod ubezpieczenia waszego? kurcze ta dyskietka zdrowotna albo dowód wystarczy, zeby to sprawdzili, czy trzeba brac cos dodatkowego? Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 03.08.14, 20:09 Ode mnie nic nie chcieli,tylko skierowanie.ale mialam legitymacje ubezp. Dla siebie i dzieci.ta dyskietka zdrowotna z tego co wiem dziala tylko na Śląsku.tu nie maja czytników.pzdr.my jutro pakujemy sie do domu hura.we wtorek w swoim lozku i ciszy.tego halasu dzieci nie mogę juz znieść.Kochani rodzice czemu wasze dzieci nie siedza w ciszy jak jedzą.ten wrzask na stolowce.koszmar.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 03.08.14, 20:18 No właśnie iwem, że tylko na śląsku, ale myślę, że jest to jakiś dokument potwierdzający ubezpieczenie. Liczę, że wystarczy skierowanie i dowód, w końcu po PESEL teraz mogą sprawdzić, czy jest się ubezpieczonym, czy nie A Pani jest w Annie, czy w Stasiu? Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 03.08.14, 20:25 Oni tu nie sprawdza po peselu bo nie maja chyba tego systemu EWUs.jestem w Annie. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 03.08.14, 20:29 No to liczę na to, że wystarczy skierowanie nic innego nie mam my się pomału pakujemy i jestem załamana ilością rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 04.08.14, 06:48 nie trzeba mieć żadnego dowodu ubezpieczenia opiekun jest pełnopłatny więc nawet go nie sprawdzają a żeby dziecko dostało skierowanie musi być zweryfikowane na poziomie nfz-tu czy jest ubezpieczane więc go nie sprawdzają ale mają EWUS-ia i tak Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 04.08.14, 09:00 Super dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
lipca Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.08.14, 00:24 witam, dołączam do pytajacych- czy parkingi na auta sa bezpłatne przy Annie i Stasiu ? Dostałam termin co prawda dopiero na październik ,ale powoli trzeba organizować wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.08.14, 09:51 dla Anny, Stasia i Zimowita jest parking płatny (chyba 100zł za turnus) ale część ludzi parkuje samochody pod budynkami (tam też są miejsca parkingowe ale niewiele), za Anną zmieści się około 20 samochodów, przy Stasiu około 10 sztuk i jeszcze przy Zimowicie można zostawić albo zaparkować na chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.08.14, 21:44 witam.drogie Panie mam pytanie.wnikliwie czytam forum na temat tego sanatorium,jade z synem 8go pazdziernika i po przeczytaniu wielu postow dochodze do wniosku ze wolalabym byc zakwaterowany w stasiu.zerkam na kalendarz i 8my pazdziernik wypada w srode.to co przeczytalem turnusy zaczynaja sie juz od poniedzialkow...zatem gdy przyjade w srode to mam male szanse by w stasiu czekal na mnie wolny pokoj.mam pytanie czy komus udalo sie telefonicznie zarezerwowac sobie wczesniej pokoj np.w stasiu,czy moze w Annie nie jest tez az tak zle..?prosze o jakies opinie.pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.08.14, 22:14 Powiem tak: 2 lata temu mieszkałam w Stasiu, teraz mieszkam w Annie (turnus kończę 26) i jeśli mam być szczera dużo lepiej jest mi w Annie pokoje dla matek z jednym dzieckiem są ok, łazienki super w Stasiu już teraz śmierdzi wilgocią, więc w październiku może być jeszcze gorzej. Turnus zaczyna się we wtorek i w środę. Ja już w Annie, poprosiłam siostry, by do pokoju (mieszkam w studio), przydzieliły mi jakaś młoda dziewczynę z dzieckiem w podobnym wieku i tak zrobiły, mieszka nam się super. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_fox Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.08.14, 22:19 Ja wybieram się do 27 do Anna-Staś, proszę napisać co jest potrzebne, jak wygląda sytuacja z lodówką, czy brać dla dziecka jakieś dodatkowe jedzenie, czy posiłki wystarczają maluchom? Czy warto zabrać dziecku rowerek, czy lepiej sobie darować Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.08.14, 22:34 Mnie i synowi jedzenie smakuje i wystarcza to co jest. W Annie jest jedna, niewielka lodówka i podobno malo miejsca, ja tam nic nie trzymam. Ja mam ze sobą hulajnoge, jak większość dzieci i rolki. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_fox Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.08.14, 22:38 Dziękuję, też myślałam nad hulajnogą, jeszcze mamy klika dni na decyzję, a z rolkami dopiero zaczynamy przygodę (córka ma 3,5r.) Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 24.08.14, 18:39 dziekuje za odpowiedzczy sa tam rowniez jacys mezczyzni bo jesli dostane pokoj studio za jakas pania ladna w moim wieku to moze byc "groznie"... Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 24.08.14, 21:25 Tatusiowie-opiekunowie są meldowani w Stasiu lub w pojedynczych pokojach w Annie, nie w studio. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka2009 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 27.08.14, 12:36 cześć Aga. Byłaś w POK. 25 od 5.08 do 26.08? Tu Aga z p. 24. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 27.08.14, 16:18 Tak jest Kochana Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka2009 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 28.08.14, 13:46 Wow, super. Podam Ci mojego maila - młody tęskni za chłopakami więc może kiedyś się spotkamy - komieska@poczta.onet.pl. Jak wyjeżdżaliśmy to płakał, że chce zamieszkać w Rymanowie Zdr. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrulek2011 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 17.09.14, 10:10 Witam ja mam skierowanie na październik. Proszę o pomoc i doradę, gdzie lepiej być w Annie czy Stasiu?? przeraził mnie wpis o wilgoci odczuwalnej w Stasiu? jadę z 3,5 latkiem, a w brzuszku mam jeszcze jedną dzidzię i obawiam się o tą odczuwalną wilgoć. Wolała bym być w mniejszym budynku, by ustrzec się chorób. Proszę o pomoc martini@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 17.09.14, 16:01 ja z synem mieszkałam w Stasiu w maju, deszcz padał przez 2 tygodnie ale w ogóle nie czuć było wilgoci, wręcz przeciwnie, musiałam wieszać mokre ręczniki na noc bo nie dało się wytrzymać bez tego jak noc była bardzo chłodna i piec w kotłowni mocno grzał jeśli jesteś w ciąży to nie będziesz mogła być przy dziecku na naświetlaniach, u nas na turnusie nie było żadnej mamy ciężarnej więc nie wiem co dziecko dostaje w zamian tych naświetlań Odpowiedz Link Zgłoś
justysiab83 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 21.09.14, 21:54 Witam w jakim wieku będzie pani dziecko czy chłopiec czy dziewczynka , a od którego pażdziernika będziecie i na ile dni można wiedziec pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 22.09.14, 11:29 witam,drogie Panie,jak czytam wpisy od co poniektorych z Was,to zaczynam sie zastanawiac czy ja poprostu ten turnus tam z moim synem wytrzymamy...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 30.09.14, 11:01 witam,jade z synkiem do sanatorium juz za tydzien 8go.drodzy kuracjusze ktorzy w tej chwili przebywaja w sanatorium-jak wasze doswiadczenia z pobytu,jak wam pogoda i jedzenie dopisuje?ciagle nie wiem czy sie pchac do budynku Stas?jak wasze obecne opinie?pozdrawiam,Tatus Odpowiedz Link Zgłoś
ediziel Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 30.09.14, 11:17 polecam w 100% annę. Jeśłi chodzi o stasia różnica polega na tym że się ma łazienkę w pokoju, a w annie dzieli z drugim pokojem. Nie jest to jednak problem a zaleta, dzieciaki się integrują razem przesiadują w pokoju, raz u mnie raz u sąsiada w segmencie. Jak się rejestrowałam poprosiłam o sąsiądkę z synkiem w podobnym wieku jak mój. Chłopaki się świetnie dogadują. Duzym plusem w annie jest stołówka. Nieraz padała, a tu trzeba ze stasia jednak przejść kawałek, i rano na śniadanie też wygodniej. NIgdy nie zamieniłabym anne na stasia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 30.09.14, 14:02 O tej porze roku polecam Annę tym bardziej jeśłi dziecko jest alergiczne. Można poprosić o pokój pojedyńczy a nie studio przy rejestracji w Opatrzności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anna_fox Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 30.09.14, 16:05 Witam, Wróciłam 17 września z Rymanowa, konkretnie z Anny. Zdecydowanie bardziej polecam Annę. Tak jak wspomniała moja poprzedniczka choćby ze względu na posiłki. Natomiast jeśli chodzi o posiłki, nasz turnus nie był zadowolony, ale wszelkie propozycje jak i zastrzeżenia można zgłaszać do dietetyka, wtedy w miarę możliwości modyfikują dania. My mieliśmy super pogodę wiec dzieci po zabiegach do wieczora były na dworze, na rowerach, hulajnogach, ale warto zabrać ze sobą zabawki bo w razie niepogody dzieciom się nudzi. Jest świetlica, ale bardzo słabo wyposażona. Dodatkowo jest sala zabaw płatna 7zł/h. W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 02.10.14, 13:13 witam i dziekuje za informacje.zatem bez namyslu decyduje sie na Anne i postaram sie jesli bedzie taka mozliwosc o pojedynczy pokoj z lazienka,czy moge liczyc na tv w pokoju?mam nadzieje ze bedzie ladna pogoda bo licze ze powygrzewamy sie troszke na sloncu na balkonie.aha-wszystkie pokoje maja balkony?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 02.10.14, 16:27 Tak w Annie każdy pokój ma balkon. Jeśli chodzi o tv to też jest w każdym pokoju, ale trzeba wykupić sobie kartę do niego lub mieć pendrive z bajkami. Pozdrawiam i życzę miłego wyjazdu Odpowiedz Link Zgłoś
maminka22 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 20.10.14, 13:56 witam. czy ma ktoś jakieś foto jak wygląda pokój 3 osobowy w Annie? Jadę z córkami od 25 listopada do 30 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 20:47 zapomniałam jeszcze dodać że warto wziąć ze sobą paszporty i dowody osobiste (dziecku można wyrobić) bo w niedziele biura podróży organizują wycieczki na Słowację albo Węgry na termy po fajnych cenach, tylko trzeba mieć dokumenty ze sobą Odpowiedz Link Zgłoś
just-236 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 16.07.14, 22:16 dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź miałam nadzieje że mniej mnie to wyniesie ale zdrowie dziecka najważniejsze przecież,może dam rade pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malutka820 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 21.07.14, 10:02 just-236 napisał(a): > witam dostałam skierowanie dla córki 5 letniej do Anna-Staś od 06.08.14r i chci > ałabym dowiedzieć się ile będę musiała zapłacić za mój pobyt tam. płaci się na > miejscu, czy może przelewem? pozdrawiam witaj.placi się na miejsu gotowka lub karta.pobyt ok 1700zł z klimatycznym Odpowiedz Link Zgłoś
just-236 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój 21.07.14, 10:28 dziękuję za odp. a jedzie może ktoś z okolic Torunia albo z kujawsko-pomorskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
masza_10 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.11.14, 10:55 a my byliśmy w Rymanowie od 26 sierpnia było cudnie pod każdym względem! wróciliśmy szczęśliwi i wypoczęci, jechaliśmy pełni obaw bo pierwszy raz ale okazało się że niepotrzebnie, wszystko super, niestety nadal mały choruje (. Ale mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Drugi raz też bym tam pojechała bo mój synek ciągle chce do Rymanowa! Pozdrawiam wszystkich którzy mają wątpliwości, ruszajcie po zdrowie bo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.03.14, 10:23 hej. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Jade z Otwocka kolo wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaa38 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 31.03.14, 15:13 Czy ktoś jedzie do Rymanowa w terminie 13.05.14-3.06.14? Dziś właśnie otrzymałam pocztą "radosną nowinę" Ja jade z dwoma urwisami 6.5 i 3 latka i nie ukrywam, szukam bratniej towarzyszki "niedoli")) Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.04.14, 12:19 A tak zmieniając temat.. może ktoś by podpowiedział co warto ze sobą zabrać a czego nie... jadę samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 14.04.14, 21:18 Ja to się zastanawiam jakie ciuszki mam zabrać i buty, a z tego myślenia to chyba cała szafa będzie podobno jest pralka ale jedna na cały budynek i podobno kolejki do niej też są spore. Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 14.04.14, 22:17 Co do pralek to są chyba 3 lub 4 + oddzielna suszarka, wielkiego obłożenia a tym bardziej kolejek nie było. Ja prałem ręcznie na bieżąco, i wysychało przez noc bo tak mocno grzali, choć przypuszczam że po sezonie grzewczym może być większy problem z suszeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 11:32 A suszarka taka kondensacyjna czy do wywieszania? Bo jak kondensacyjna to jestem uratowana Ja biorę i kalosze z płaszczem przeciwdeszczowym. grubą bluzę pod softshel, spodnie długie, 3/4 i krótkie. Jak patrzyłam na prognozę pogody to nawet przygruntowe przymrozki mogą być grane. Na razie mam tylko listę i piorę...no cóż to nasz pierwszy raz więc pewnie wezmę za dużo.. jak na każdy wyjazd Odpowiedz Link Zgłoś
infofarm Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 13:48 Oczywiście kondensacyjna, zwykłą rozkładaną ma każdy na balkonie. Pralki są też w Zimowicie - obsługuje to jakaś zewnętrzna firma na sprzęcie Miele, tak więc zmieniło się od czasu opisywanych tu pralek po 1 szt. w Annie i Stasiu. W Stasiu teraz nie ma. A z powrotem zabierałem połowę nieużywanych rzeczy dziecka, ale to normalka Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 16:36 Moja kuzynka była 3 lata temu i właśnie powiedziała że jest jedna pralna, no przynajmniej tak było ja narazie sporządzam listę co zabrać i tylko będę dodawać i odejmować a w sumie racja, że pewnie i tak za dużo się weźmie lepiej więcej niż żeby zabrakło, trzeba przygotować się na każdy kaprys pogodowy, a moje brudaski wiodą prym w brudzeniu się czy miskę trzeba zabrać, czy jakieś są na stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 16:43 Na stanie jest miska, 2 ręczniki średnie (przydadzą się na zabiegi do Zimowita), 1 rolka papieru toaletowego (trzeba dokupić samemu sic!), radio, 2 szklanki, tv na kartę, suszarka na balkonie... chyba nic nie pominąłem Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 19:08 a co z łazienkami? w pokojach czy na zewnątrz? z moją dwójką to mi chyba najbardziej spędza sen z powiek Odpowiedz Link Zgłoś
fuug Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 22:30 Pisałem już, łazienki w pokojach w najgorszym wariancie jest studio. Ale z dwojgiem dzieci będzie pojedynczy pokój - całkiem spory. Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.04.14, 08:23 dzięki, nie zanotowałam Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 08:31 Witam. Ja jadę od 14.05-03-06/2014 z okolic Warszawy z 6.5 latkiem. Jadę poraz pierwszy , nie mam pojęcia co zabrac ze soba. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 11:33 lato.. ja też z okolic warszawy, ale terminem się mijamy Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 13:00 A to kiedy jedziecie , może pierwsi to przetrzecie szlaki. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 13:24 Tak, wyjeżdżamy już za tydzień... Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 16:37 ja też jadę w terminie od 22.04 do 13.05 Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 19:52 polaoliwka... a w jakim wieku pociechy i jakiej płci? Ja jadę z synem 6 lat i 5 miesięcy... do zobaczenia na miejscu. może się jakoś rozpoznamy Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.04.14, 22:07 ja z dwoma synkami 4,5 i 2 latka moich z pewnością usłyszysz Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.04.14, 07:04 Ja też jadę z 6,5 latkiem na turnus 14.05.-03-06-2014 i mam nadzieje ,że uda mi sie zarezerwować pokój z łazienką. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.04.14, 17:08 Przepraszam że tak napiszę ale jak chciałaś luksusy w stylu ***** to nie w ramach NFZ. Przecież z tego co pisali to w najgorszym wypadku łazienka jest wspólna na dwa pokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.80 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.04.14, 18:18 Witam, ze względu na zmienną pogodę polecam zabrać kalosze i płaszcze przeciwdeszczowe oraz ciepłe kurtki bo w Rymanowie ciagle wieje. Ja byłam z córką w zeszłym roku od 13 maja do 02 czerwca i było raczej chłodno i deszczowo. Po deszczu powietrze jest czyste i ma duzo jodu i dlatego warto spacerować po parku zdrojowym lub iść do źródełka krokusowego. W Annie jest kilka pokoi 2-osobowych z łazienką, pozostałe to tzw. studia dla dwóch pokoi wspólna łazienka. Na parterze są pokoje 3-osobowe idealne dla rodziców przyjeżdzających np. z dwójką dzieci. Dla dzieci organizowane są wycieczki np. do Huty szkła w Rymanowie, Iwonicza Zdroju oraz w Bieszczady a także rózne zabawy. W kuchni jest czajnik ale warto wziąć swój z domu. Na pierwszym pietrze w kuchni jest mala lodówka. Polecam spacery do jeziorka krokusowego oraz scieżkę zdrowia która zaczyna sie tuż z Anną. Warto wybrać się szlakiem do Iwonicza Zdroju a potem wrócić busem. Proszę zabrać klamerki do bielizny bo na balkonie jest tylko suszarka. do pralni nie było kolejek. Jedzenie było takie sobie, dla niejadków warto robić kanapki rano podczas śnadania i zabierać ewentualnie później na spacery. Ogólnie to nam się bardzo podobało i chętnie pojechałabym jeszcze raz ale ponieważ córka skończyła 7 lat to musi jechać sama do Zimowita. Teraz czekam aż bedzie zdrowa i idę do lekarza po skierowanie. Po pobycie w Rymanowie zauważyłam znaczną poprawę - córka mniej chorowała. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczki31 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.06.14, 21:49 Witam, czy już wróciliście? prosze napisz wrazenia. my jedziemy od 15.07. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
filipfilipinka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.06.14, 22:14 Witam, niestety nikt mi nic nie napisał ciekawego. Jak sobie tam zorganizować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.06.14, 12:39 Witam, przeczytaj sobie posty od marca tego roku. Dowiesz się jak się organizowaliśmy. Jeśli jeszcze będziesz miała jakieś pytania to Ci odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
filipfilipinka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.06.14, 17:10 Witam, mój problem polega na tym, że syn skończył już 9 lat. Dlatego teoretycznie nie mogę być w sanatorium razem z nim. Interesuje mnie jakiś nocleg jak najbliżej jego sanatorium. Uzdrowisko Rymanów Zdrój S.A. oddział uzdrowiskowy szpitalny dla dzieci, Leśna 4. W tym momencie ma zaostrzenie astmy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.06.14, 18:35 Te szkolne dzieci chyba miały kwatery w Zimowicie, ale nie jestem do końca pewna czy tylko tam. Proponowałabym Ci tam zadzwonić i zapytać czy możesz u nich wynająć pokój, bo też jest taka możliwość. Poza tym nic w pobliżu tak naprawdę nie ma. Anna-Staś i Zimowit to najbliższe sąsiedztwo. Zadzwoń i popytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina997 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 12.06.14, 09:07 hej teraz wróciłam z sanatorium było cudownie , koleżanka była z synem 4 letnim i córką 9 letnią wykupiła jej tylko nocleg czyli 20 zł za kzdy dzien bez jedzenia ( przynopsiła swoje szynki, sery a na zupę mleczna zawsze mała siezałapała na chleb z masłem tez , troche kosztem jej posiłku ale zupy na obiad tez było duzo więc nie chodizal głodna) powiedz że wiesz o takiej możliwości. I tak popołudniami jadłysmy coś na miescie. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zecia133 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 06.01.16, 20:13 Witam, czy ktoś mi podpowie jak jest teraz, czy nadal lepiej jest w Annie, wybieram się z córcią 16 lutego, może też ktoś ma skierowanie w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
tymnad Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 14.01.16, 16:10 witam też mam skierowanie na 16 luty z dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.01.16, 11:35 Ja też będę z dwójka dzieci od 16 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
agadawid24 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.01.16, 23:57 Ja byłam ale w ubiegłym roku w maju. Mieszkałam w Annie. Dostałam pokój ze wspólnym korytarzem i łazienką wraz z drugim pokojem. Szczęśliwie nikogo już nie dokwaterowano więc było dość swobodnie. Pokoje malutkie, b. skromnie urządzone, plusem jest balkon. Posiłki "zjadliwe" ale szału nie było, moje dziecko było rozczarowane zupami, które generalnie zawsze wyglądały tak samo niezależnie od nazwy. Zabiegi 3 dziennie, każde dziecko miało przepisane takie same zabiegi tj. borowina na nos i na szyję, ćwiczenia, naświetlania, inhalację suchą i mokrą. Klimat Rymanowa jest wyjątkowy dlatego w tym roku też planuję wyjazd z dzieckiem ale myślę, że raczej dopłacę trochę pieniążków i zdecyduję się mieszkać na kwaterze a zabiegi z ZUS w ramach uzdrowiskowego leczenia ambulatoryjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina997 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 12.06.14, 10:56 staraj się o dodatkowy nocleg u siebie w pokoju łózko mozna dostawić i będzie wygodnie ale jeśli wyladujesz w Stasiu bo tam sa olbrzymie [pokoje i wygodne aa i wielka łazienka-"mała kawalerka" jestem bardzio zadowlona z wyjazdu. Jesli chodzi i 9 latka w Zimowicie(sanatorium ze stasia idac 2 min (patrzysz z okna na zimowit) tam odbywają się zajęcia dla takich dzieci szkolnych więc moze wziaźć ze sobą jakieś podreczniki, w sumie juz prawie wakacje więc nie wiem czy się przydadzą ale na ansyzm turnusie dz\ieci normanie sie uczyły i dostawały oceny. Będzie dobrze i fajnie mówię Ci ja też byłam załamana wyjazdem a teraz nie mogę się przestawić i najgorszę tesknie za ludźmi których tam poznałam Odpowiedz Link Zgłoś
ira76 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.04.14, 21:42 Witaj, ja również jadę w tym terminie . Lecz chciałam jechać z dwójka dzieci, ale dostałam skierowanie (do Rymanowa) tylko dla jednej, obawiam się ,że drugie dziecko dostanie w innym terminie - czy jest to możliwe? Czy coś mogę zrobić aby drugie dziecko pojechało razem z nami ? z góry dziękuję za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.04.14, 07:11 Witam, wydaje mi sie , że najlepiej to zadzwonić tam na miejsce i sie dopytac , czy jest możliwośc przyjazdu z drugim dzieckiem bez skierowania. Ja wczoraj dzwonilam tam na miejsce i dowiedziałam się ,że ja będe płaciła za siebie 78 zł+ 3,5 klimatyczne a za dzick 2zł . Odpowiedz Link Zgłoś
ira76 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.04.14, 07:48 Witam, może niedokładnie napisałam, drugie dziecko tez ma skierowanie do sanatorium od pediatry, tylko nie dostała informacji ,że się dostała. Odpowiedz Link Zgłoś
yuk-ka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.04.14, 09:02 Dzwoń szybko do NFZ i poproś, żeby "połączyli" skierowania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ira76 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.04.14, 10:03 próbuję od rana, ale to jest jakaś masakra... Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k prosto z Rymanowa 23.04.14, 20:32 No i zaczęła się nasza przygoda z sanatorium. Wczoraj przyjechaliśmy. Zakwaterowani zostaliśmy w Stasiu, czyli budynku po remoncie, bardzo kameralnym... polecam. Posiłki w Annie czyli trzeba zejść pół góry.... jak na razie są całkiem ok, chociaż są mamy i dzieci co bardzo narzekają. Dla wszystkich przyjeżdżających ważna informacja której nie ma w skierowaniu. W celu zarejestrowania się trzeba udać się do Sanatorium Opatrzność na Zdrojowej 53, dopiero tam się dostaje skierowanie do Anny do pielęgniarek. Nas trochę nerwów kosztowały te jazdy w te i z powrotem. Jest pralka i suszarka kondensacyjna na monety... W razie pytań służę pomocą.... Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: prosto z Rymanowa 24.04.14, 07:26 Witaj . A czy to prawda,że o 20-tej jest cisza nocna i dzieci muszą być juz w pokojach. Do której są rehabilitacje i co potem z czasem wolnym Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: prosto z Rymanowa 24.04.14, 16:08 Tak. O 20 jest cisza dla dzieciakow. Ale nie ma z tym problemu bo dzieciaki padaja jak muchy. Zabiegi sa przed obiadem czyli przed 12. Potem czas wolny. W wiekszosci spotykamy sie na placu zabaw kolo dworca PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: prosto z Rymanowa 25.04.14, 07:05 A co z mężem czy może przenocować jak nas przywiezie w środe i chciałby przenocowac z namo do niedzieli. Bardzo dziękuje za wszystkie info. Pozdrawiam i miłego "wypoczynku" ja już nie mogę sie doczekać wyjazdu Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrakowa1 Re: prosto z Rymanowa 25.04.14, 09:14 Zapraszam do Villi Maja www.villamaja.pl - obiekt położony jest blisko centrum,parku a co najważniejsze sanatorium pozdrawiam i zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: prosto z Rymanowa 27.04.14, 15:24 Z przenocowaniem nie ma problemu. Mozna z wyzywieniem i wtedy ok 80 zl z wlasnym lozkiem. Mozna tez zsunac łóżka i wtedy sam nocleg to 20-30 zl. To czy dostanie wlasne lozko zalezy od tego czy beda wolne pokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka820 Re: prosto z Rymanowa 03.05.14, 19:51 witam.ja dostalam skierowanie dla dzieci w wieku 3 i 6 latdo uzdrowiska ANNA-STAS.na 4 czerwiec .jestem zestresowana i niewiem na co się przygotować.co zabrać.jade pierwszy raz.pomozcie.moze ktoś jedzie w tym terminie Odpowiedz Link Zgłoś
dziobak1984 Re: prosto z Rymanowa 07.05.14, 10:25 Mam pytanie czy można jako opiekun zapłacić za sanatorium bez wyżywienia? Ile teraz kosztowało sanatorium opiekuna?Dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: prosto z Rymanowa 16.07.14, 14:58 nie ma opcji opiekun bez wyżywienia Odpowiedz Link Zgłoś
filipfilipinka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.06.14, 20:14 Witam, dzwoniłam powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości - wynajęcia pokoju. Wrrr. Najwygodniej byłoby nam w jednym pokoju. Mycie, pranie, jedzenie (niejadek). Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.06.14, 21:07 No to fakt problem. Wiesz, koło Zimowitu jest ścieżka schodkowa w dół do miasteczka, jest to chyba najszybsza droga w dół, ale szczerze mówiąc jak byłam nie zwróciłam uwagi na ogłoszenia o kwatery. Jest Kasztanowy Dwór to może tam, ale to już jest kawałek myślę że 15 minut szybkim krokiem pod górę oczywiście, bo Zimowit jest na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
filipfilipinka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.06.14, 23:21 A co gorzej dotrzemy dzień później, wesele siostry mamy więc turnus rozpoczyna się 15.a dotrzemy 16.06. 2014 popołudniu. Nie pocieszyłaś mnie tym,że ok. 15 mi n. Spora odległość. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
malutka820 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.05.14, 19:53 sylwiaa38 napisał(a): > Czy ktoś jedzie do Rymanowa w terminie 13.05.14-3.06.14? Dziś właśnie otrzymała > m pocztą "radosną nowinę" Ja jade z dwoma urwisami 6.5 i 3 latka i nie ukrywa > m, szukam bratniej towarzyszki "niedoli")) witam.ja jade od 4.06 no szkoda.miniemy się.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malutka820 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.05.14, 20:09 malutka820 napisał(a): witaj.jak będziesz już po turnusie daj jakies cenne wskazówki .pozdrawiam > sylwiaa38 napisał(a): > > > Czy ktoś jedzie do Rymanowa w terminie 13.05.14-3.06.14? Dziś właśnie otr > zymała > > m pocztą "radosną nowinę" Ja jade z dwoma urwisami 6.5 i 3 latka i nie > ukrywa > > m, szukam bratniej towarzyszki "niedoli")) > witam.ja jade od 4.06 no szkoda.miniemy się.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k malutka820 06.05.14, 21:07 pytaj o co chcesz.. właśnie jestem w Stasiu i chętnie odpowiem. u nas (w Stasiu) w pokojach są czajniki, jest wspólne żelazko i suszarka do prania, w kuchni jest mikrofala i lodówka. W pokoju dostajesz szklanki takie starodawne w koszyczkach więc warto zabrać ze sobą jakiś kubek i ostry nóż. Można też resztę zastawy, ja nie mam i jest ok. w Annie jest pralka i za 5 zł możesz zrobić krótkie 30 min pranie więc jak weźmiesz za mało ubrań to upierzesz... podstawą jest zestaw przeciwdeszczowy (kalosze plus płaszcz) na naszym turnusie modne i przydatne są hulajnogi. w standardzie dostajesz mały ręczniczek więc warto mieć swój. dla 6 latka proponuję mp3 z bajkami, na borowinach i naświetlaniach dzieci mogą słuchać i szybciej czas mija. my nie kupowaliśmy telewizji ale mamy bajki które za pomocą pendrive syn ogląda na telewizorze i naprawdę wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: malutka820 07.05.14, 08:38 Mam pytanie czy na miejscu mozna wypozyczyć rowery, i czy można przenocować męża 3-4 dni u siebie w pokoju. Jakie zabiegi maja dzieciaczki i jak je znoszą . Do której sa zabiegi i jak z ciszą nocną Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k lato14 07.05.14, 20:08 Na miejscu widziałam wypożyczalnię rowerów, sama nie korzystałam więc nie wiem co i jak.. Z przenocowaniem męża nie ma problemu. Jeżeli będzie Was odwoził i zostawał to można nawet zabajerować i na cały pobyt dostać pokój 3 osobowy. Wystarczy ładnie poprosić i być stosunkowo wcześnie. Cisza nocna dla dzieci jest o 20:00 i u nas w miarę tego przestrzegamy. Dzieciaki po połowie dnia na świeżym powietrzu raczej nie mają problemów z uśnięciem. Zbiegi chyba większość dostaje takie same: dwa rodzaje inhalacji, borowiny na nos i gardło, naświetlania i ćwiczenia oddechowe. Na pytanie ja znoszą nie można jednoznacznie odpowiedzieć gdyż zależy to od dziecka. Odnośnie wykupienia połowy wyżywienia nie odpowiem bo nie wiem, ale podają dla opiekuna stałą cenę więc chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
lato14 Re: lato14 08.05.14, 07:11 Bardzo dziękuję za wskazówki. przeraza mnie ta epidemia jelitówki w Annie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziobak1984 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 07.05.14, 10:21 Cześć. Ja właśnie się wybieram w tym terminie. jadę z synem ma 3 lata. My jedziemy pierwszy raz, więc towarzystwo mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś
jestme Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 07.05.14, 14:01 Witam. Ktoś może wie, czy dla opiekuna można wykupić połówkę wyżywienia? Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 07.05.14, 20:58 Warto też wspomnieć, że w Stasiu z racji mniejszej ilości osób dzieci tak nie "łapią" różnych chorób. Obecnie w Annie jest niemalże epidemia jelitówek i zapalenia górnych dróg oddechowych. Masakra jakaś. Ale fakt warto wziąć kalosze i płaszcze. Pogoda jest tutaj zmienna i w słońcu jest upalnie, za to w cieniu zimno. No i wieje. Przygotować trzeba się na ciepło i zimno. Po za tym jak się przyjedzie ok 11, ma się wybór pokoi i gdzie się chce czy Staś czy Anna. Same zabiegi dzieci znoszą w sumie w porządku, najgorszy jest pierwszy dzień. I też krótka wskazówka - jak już będziecie szli do Zimowitu na zabiegi, najpierw odwiedzcie recepcję po klucz do szatni(podajecie nr pokoju i który budynek), udajcie się na górę, po prawej szatnia przebierzcie się (OBUWIE na zmianę) i idździe z szatni prosto korytarzem do końca i w lewo. Wszyscy się pogubili pierwszego dnia . Odpowiedz Link Zgłoś
pyzulka79 Re: sanatorium GOłąbek Rymanów Zdrój - kto b 18.05.14, 19:23 A ja mam pytanie z innej beczki Dostaliśmy sanatorium (przełom czerwca/lipca) - na razie tylko widzę je elektronicznie bo to wiadomość z piątku. Dostaliśmy do GOŁĄBEK - OPATRZNOŚĆ i nie wiem czy nie zaszła jakaś pomyłka, bo z tego co wyczytałam to sanatorium dla starszych osób. Czy ktoś z Was też tak miał że na skierowaniu był GOŁĄBEK a faktycznie był w ANNA-STAŚ ?? Jeśli jednak to nie pomyłka - to czy ktoś był w tym ośrodku GOŁĄBEK - OPATRZNOŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium GOłąbek Rymanów Zdrój - kto b 18.05.14, 21:59 Jak byłam w sanatirum to z tego budynku też chodzili ludzie z dziećmi na te zabiegi, ale jak tam jest nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k do polaoliwka 19.05.14, 10:25 Szkoda że nie udało nam się "rozpoznać" się na turnusie Z ciekawości.. gdzie siedziałaś na posilkach? Ja byłam z chłopcem w czerwonych okularach Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: do polaoliwka 19.05.14, 13:18 Siedziałam pomiędzy okienkiem do wydawania posiłków a okienkim do oddawania talerzy. To Twoje dziecko słuchało bajek? ja ci ułatwię bo ja byłam z dwoma jednym małym niegzecznym Stasiem drugim starszym trochę grzeczniejszym Piotrusiem Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: do polaoliwka 20.05.14, 14:04 Tak, mój Konrad na zabiegi chodził ze słuchawkami Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: do polaoliwka 20.05.14, 14:28 któregoś razu nasze dzieci obok siebie leżały na borowince Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: sanatorium GOłąbek Rymanów Zdrój - kto b 19.05.14, 10:24 W Gołąbku byli ludzie z małymi dziećmi. To jest stary budynek tuż przy parku. Nie wiem jak jest w środku bo nigdy tam nie byłam. Codziennie samochód "służbowy" uzdrowiska przywoził ich do Zimowita na zabiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina997 Re: sanatorium GOłąbek Rymanów Zdrój - kto b 12.06.14, 09:48 był! nasz kolega iza nim dostał się do anny miał spędzić noc w opatrzności i od razu (a było póxno w nocy, tak dojechał do rymanowa busem) przeniósł sie do anny bo w opatrzności powiedział że tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
telefon1985 Re: sanatorium GOłąbek Rymanów Zdrój - kto b 19.06.14, 18:12 witam ! ja również wybieram sie do tego senatorium z 5 letnim dzieckiem w tym terminie, Może porozmawiamy mój adres: agaz04@wp.pl Proszę o odp. Odpowiedz Link Zgłoś
telefon1985 Re: sanatorium GOłąbek Rymanów Zdrój - kto b 19.06.14, 18:16 Do pyziulka79 - My też się wybieramy do Gołąbek-Opatrzność w tym terminie Odpowiedz Link Zgłoś
sabina997 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 12.06.14, 09:32 hej szkoda że wcześniej nie weszłam na forum może byśmy bardziej się zaprzyjaźniłyv byłyśmy razem w Stasiu zmażyłaś dzieciaczkom pyszne naleśniczki o kształcie myszki miki pozdarwiam Cię gorąco. Ja tak bardzo zaprzyjaźniłam się ze swoim stolikiem że zmierzamys ię odwiedzić lada moment. Ucałuj chłopaków Odpowiedz Link Zgłoś
beksa99 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - 13.06.14, 12:14 Dziewczyny napiszcie proszę jak to jest z dodatkowym dzieckiem, tzn, sanatorium dostałam dla dziecka 6,5 lat i mam zamiar zabrać drugie dziecko 2,5 lat. Czy mam szansę na trójkę na miejscu? Bo ze skierowania, to niby powinna być dwójka. Jakaś niemiła ta Pani była, nie mogłam się porozumieć. Czy Anna jest po remoncie? Z góry dziękuję. 4 Odpowiedz Link Zgłoś
polaoliwka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - 14.06.14, 21:25 Masz szansę na trójkę tylko trzeba będzie dopłacić. Ja byłam z dwójką dzieci w dwójce w Annie, ale spokojnie się zmieściliśmy -ale ja dla młodszego miałam łóżeczko turystyczne . Ja za drugie dziecko bez łóżka i bez wyżywienia płaciłam 20zł, a chyba za trójkę 50, ale nie jestem pewna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jestme Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 13.06.14, 20:17 Mam pytanie, czy przed samym przyjazdem do sanatorium trzeba dzieciom jakieś badania zrobić ( kał na pasożyty) czy to co ze skierowaniem wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
anna_fox Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.06.14, 22:38 Witam, Wybieram się z 3 letnią córką 27 sierpnia do sanatorium Anna-Staś, czy ktoś ze Śląska jedzie ze swoją pociechą? Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_m Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.08.14, 21:05 Trochę późno, ale dopiero dziś przeczytałam, jadę z dwójką dzieci (chłopcy, 4 lata) jutro do Rymanowa (26.08-16.09), jesteśmy z okolic Rybnika Może się poznamy... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anna_fox Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.08.14, 21:08 Więc do zobaczenia, my kończymy pakowanie i w środę wyjazd Odpowiedz Link Zgłoś
anna_fox Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 31.08.14, 20:37 Marysiu zostawiłaś nas, nawet nie pożegnałyśmy się, wyślij nam nr tel. na mojego maila anna_s_c@wp.pl. buziaki. Chłopcy dzisiaj byli dzielni z babcią i dziadziusiem Odpowiedz Link Zgłoś
mbk2014 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.08.14, 23:36 witam, czy ktoś jedzie do sanatorium Anna - Staś w terminie 29 październik - 19 listopad 2014???? Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.08.14, 11:08 witam,ja jade 8 pazdziernik i licze na to ze zastane na miejscu piekne pogode i polska zlota jesien.. Odpowiedz Link Zgłoś
lipca Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.08.14, 21:34 Mam termin 7/28 październik i tez mam nadzieje na słoneczną ,złota jesień .. Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 31.08.14, 11:35 klimat nam sie zmienil,dlugie lato,pozna i ciepla jesien...bedzie super,oby nie lalo zbyt duzo bo wtedy trudno tam o jaka kolwiek rozrywke... Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka2009 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 31.08.14, 12:25 w czasie roku szkolnego będzie otwarta świetlica dla dzieci - płatna 5 zł za godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszyagusia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 06.09.14, 10:43 Ktoś kiedyś pytał o możliwość podłączenia USB z bajkami do tv. Otóż jest taka możliwość bez wykupywania abonamentu. Wystarczy wypiąć wejśćie dekodera z tv i można podłączyć usb z bajkami (najlepiej najpierw włączyć tv a potem wkładać USB) dość szybko znikają ikonki z ekranu i trzeba powtarzać czynność jeszcze raz Pozdrawiam i miłego odglądania Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka05052007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 04.09.14, 20:49 To widzę, że się miniemy My jedziemy w terminie 17.09-08.10. Fajnie, że tu trafiłam, bo dopiero usiadłam, żeby poczytać a już znalazłam odpowiedzi na co najmniej dwa pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
ediziel Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.09.14, 23:07 Hej, Też jadę w tym terminie z Łodzi z 5 letnim synem. A ty? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka05052007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 07.09.14, 20:40 My też z Łodzi i też z 5-latkiem Ale dodatkowo zabieram jeszcze młodszego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
ediziel Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.09.14, 14:36 też się zastanawiałam czy zabrać młodszą córkę, ale jednak zrezygnowalam z tego pomysłu. A Twój maluch ile ma lat? Jak chcesz mozemy pogadac mailowo: ediziel@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
aniawaw1981 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 17.09.14, 14:30 Witam ja wybieram się z córkami w terminie od 28 październik do 18 listopada. to nasz pierwszy raz w sanatorium i trochę się obawiam jak mała wytrzyma zabiegi Odpowiedz Link Zgłoś
maminka22 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.10.14, 22:28 Hej. Mam pytanie. Jadę z córką do Rymanowa w terminie od 9-30 grudnia. Ktoś jedzie w tym terminie? Jaki jest koszt dla opiekuna? Odpowiedz Link Zgłoś
ezberk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 19.11.14, 18:25 ja jadę z synem 4-letnim 0d 10 do 31 grudnia do Rymanowa Odpowiedz Link Zgłoś
kozlowski.k Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 24.11.14, 11:38 Ja jadę z synem w tym samym terminie 9.12.2014 do 30.12.2014. - widzę, że wcześnie się dowiedziałaś. Ja dopiero wiem od paru dni, że taki termin. Na razie jeszcze prawie nic nie wiem - tylko tyle, że jedziemy Odpowiedz Link Zgłoś
licznik17 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 27.10.14, 08:23 Witam tez jadę z córka pierwszy raz. Jak mogę wiedzieć jaka cenę tobie przedstawili bo każdy pisźe co innego Odpowiedz Link Zgłoś
licznik17 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 27.10.14, 08:20 Jutro wyjeżdżamy mamy turnus do 18 listopada właśnie zastanawiam sie czy sa jakieś dodatkowe rzeczy które zabrać hmm hulajnoga, kombinezon, gry, zabawki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka05052007 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 27.10.14, 21:18 Hulajnoga - chyba może już być zbędnym bagażem o tej porze. Gry, zabawki - jak najbardziej wskazane. Co prawda jest ogólnodostępna świetlica, ale trudno w jej wypadku mówić o jakimkolwiek wyposażeniu. Chociaż pod koniec turnusu widziałam u pielęgniarek jakieś gry - być może są do wypożyczenia. Ale nie wiem tego na pewno, mieliśmy swoje. Za swój pobyt musiałam zapłacić 1687,50. Ale to był przełom września/października - teraz będzie kilka złotych taniej (prawdopodobnie 1627,50) Odpowiedz Link Zgłoś
justynka4545 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 28.10.14, 09:44 mi się wydaje że hulajnoga jeszcze się może sprawdzić, kto wie jaka będzie pogoda w przeciągu 3 tygodni (my byliśmy w maju i było od 10 do 30 stopni, od słońca i upału po kilkudniowy deszcz i mgły) na pewno trzeba zabrać ciepłe ubranie, kombinezon kurtka czapki i duuużo rękawiczek z zabawkami nie ma co przesadzać bo dzieci bawią się ze sobą i nie potrzebują do tego wiele, jakaś gra, piłka, skakanka, kredki i książeczka spokojnie wystarczą na naszym turnusie hitem był pociąg Tomek którego można było kupić na jednym ze straganów, wagony i ciuchcie z drewna łączone na magnesy, wyglądały jak z prosto z bajki wyciągnięte, każdy chłopiec je miał i tylko nimi się bawili niejedna dziewczynka też je miała Odpowiedz Link Zgłoś
lipca Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.11.14, 20:13 Wróciłam 28.10,ja radze zabrać zabawki, bo wieczory już dłuugie, a w Annie mała świetlica z pustymi pólkami, no może trochę pomieszanych puzzli się znajdzie .Jest druga lepiej wyposażona ,ale tez mała i płatna 7 PLN/h . Za to okolica piękna, popołudniami wędrowaliśmy po ciekawych leśnych ścieżkach .Ogólnie jestem zadowolona z pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
difenbacker Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 17.11.14, 20:23 Witam, byłem w sanatorium z dzieckiem 4letnim przez okres 10 dni. Wiem być może krótko ale pojechałem jak była pogoda prywatnie. Mieliśmy 3 zabiegi - borowina, kąpiel, inhalacja oraz woda do picia. Jak to wszystko wygląda? No cóz obawiałem się najgorszego stojący budynek, pole, kilka drzewek - jako park i tyle. Nie ukrywam że obawy były duże - ale informuję że wszystko dość ładnie i fajnie. Małe na chorowała ciągle co miesiąc antybiotyk wieć na szybko i wyjazd.Przyjechaliśmy odrazu do zabiegów. Rejestracja + płatność za zabiegi (byłem prywatnie) - planowanie szybko - i od razu zabiegi. Odrazu mówię ręcznik ze sobą+ stój kąpielowy+ zabawki dla dziecka- czas 10minut. UWAGA KAPIEL MUSI BYĆ PIERWSZA !!! Borowina blokuje kapiel na ok.3h. Po kąpieli - borowina - najgorszy jest na początku zapach- kladlismy na nos i ok 15minut (inne dzieci też na szyję itp.) Po tym wszystkim inhalacja - indywidulana 10minut oraz mgła 20 minut. Ja polecam mgłę - dziecku zdjąć bluzkę i gołym ciałem chodzić. Oczywiście wszystko mokrawe. Suszarka jest przy kąpieli to można włosy wysuszyć. Czas między zabiegami to min. 10minut aby odpocząć o ile sie da - ale proszę wierzyc ciężko bo najczęściej to trwa 20-30minut. Po zabiegu (borowina- bo gorąca) - czekałem około godziny (temp. 18-19 na zewnątrz) z małą aby wyjść. Najłatwiej to inhalacje bo szybko idzie i duzo inhalatowów a mgła ogólnie dostępna (do godz 12) starałem się aby juz po 45mintach (po borowinnie) wejść do inhalacji. czekałem jeszcze 15minut i wychodziliśmy. Jak jest chłodniej to o czekałem dłużej i tyle. Co dalej szliśmy na obiad Słoneczna, pizza itp. a dalej w stronę stawika gdzie jest domek i kaczki i piękna muzyka. Mała się bawiła tanczyła i kaczki karmiła. Później w stronę drogi w las i tak do wielkiej polany gdzie jest duuuuzo jodu. Tam starałem się być z dzieckiem jak najdłużej nawet 1,5h coś wymyślałem alo szedłem troszkę dalej w górę gdzie był łtawy dostęp do stumyka. Po powrocie wracaliśmy wszystko trwało tak od 12.20 do 17.30 (był pażdziernik i jeszcze widno) Starałem się być z dzieckiem jak najdłużej na dworze aby się nawdychało jodua i dodatkowo wziąłem ROWEREK NA CZTERY KÓŁKA - to moje wybawienie. Wieczorem krótki spacerek pod stawik - domek z muzyką. Na tygodniu było ok szybko zleciało, niedziela bez zabiegów to wielka nuda. Czy pomogło? Jak narazie pomaga ..... choć tran, witamina C oraz sambucol codziennie. Juz mieliśmy zapalenie gardła, ostry katar - i nie kończyło się antybiotykiem. Jeżeli choć tyle uda nam się aby antybiotyk nie dawać to jest sukces. A i ważne lekarz zalecił nawet pójscie do przedszkola orazu aby system immulogiczny zacząć działać ..... mam nadzieję że działa ...... i wam wszystki życzę zdrowia dla dzieciaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 14.02.16, 22:06 Witam, a czy ktoś z czytających był tam może e tym roku? Będę wdzięczna za aktualne wpisy bo wertowane fora kończą się wpisami z2014 r. Ja z córkami jadę w marcu tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_7777 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 20.02.16, 17:08 witaj,ja równeż jadę tam w marcu z dzieći i też przeszukuję fora na temat tego uzdrowiska,jaki masz termin? bo ja od 10 do 31 marca Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 20.02.16, 21:26 Dokladnie taki sam. Już się cieszę na święta poza domem. Dzwoniłam do Rymanowa i mam nadzieje ze uda nam się mieszkać w Annie. Jadę z corkami 6 i 1,5 r i jet to nasz debiut. A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_7777 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.02.16, 09:37 Witaj, ja podobnie jak Ty również jestem debiutantką, synek prawie 6 lat i córcia 4,5 roku, też się cieszę że ominie mnie chociaż raz cały ten zgiełk ze świętami tylko trochę szkoda mi męża który zostanie w domu sam na święta , no ale nie mam za bardzo na to wpływu więc nie zamierzam się tym przejmować, masz jakieś informacje że w tej Annie jest lepiej niż w Stasiu? Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.02.16, 21:56 Ale z Tego co dowiedziałam się dzwoniąc tam nie ma problemu rzeby mąż przyjechał tylko na same święta. My tak planujemy zrobić. A jeżeli będzie spał z którymś a dzieci to płacisz tylko 20zl za dzień lub 60 jeśli chce korzystać z wyżywienia. Co do pytania o Annę to nie wiem czy tam jest lepiej ale wolę być tam gdzie stołówka bo nie wiadomo jaką będzie pogoda. Całe to ubieranie jeszcze przed sniadaniem przeraza mnie trochę więc dlatego wolę Annę. Sporo informacji znalazłam na tym forum typowo sanatoryjnym, ale warto czytać wpisy od końca bo wynika z tego że około 2014 był remont w tym sanatorium. Wnioskuję oczywiście z newsów przeczytanych na forach. A ja mam pytanie planujesz zabrać rowery? Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.02.16, 23:01 Witam serdecznie. Bardzo się cieszę że nareszcie jakieś aktualne wpisy. Jadę również do Rymanowa ale z tego co widzę to dzień wcześniej bo od 09-30.03, też trochę martwią mnie święta poza domem no ale co zrobić. Skąd jedziecie? Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.02.16, 11:06 Witaj, wprawdzie w sanatorium jeszcze świąt nie spędzałam ale z doświadczenia wiem że te poza domem dają Ci więcej czasu dla dzieci w tym okresie. Co do pytania to jadę Tarnowa a Wy? Biorąc pod uwagę ilość bagażu i mobilność na miejscu jedziemy samochodem. Nie wiem czy jest to w zakresie zainteresowań waszych dzieci ale moja córka jeździ konno a niedaleko sanatorium jest fajna stadnina z krytą ujeżdżalnią i małymi konikami hucułkami. Planujemy tam wpadać i jak ktoś ma ochotę to może się z nami zabierać. Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.02.16, 16:19 Hej, ja jadę z córką 5,5 roku. Jestem z Tychów. Zawozi nas mąż ale bedzie wracał do domu do syna. Na miejscu nie będę mieć samochodu. Obawiam się pogody że będzie padać i nigdzie nie wyjdziemy na spacer. Ale może panikuje. Bardzo jestem ciekawa warunków zakwaterowania. Jak będziesz mieć jakieś informacje to proszę napisz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.02.16, 22:08 Hej, co do warunków to cudów się nie spodziewam niemniej jednak cichaczem liczę na standard zbliżony do pensjonatu. Bardzo nie chciałabym dzielić łazienki z kimkolwiek bo to było by mocno krepujace a z tego co czytałam w Annie część pokoi to właśnie studio ze wspólną łazienką. A co do deszczu to ja się nie martwię. W obiekcie będzie całe stado dzieci więc ktoś do zabawy zawsze się znajdzie. W najgorszym wypadku zostaje basen albo spacery w kaloszach i z parasolem. Mnie natomiast zastanawia kwestia jedzenia. Jak ktoś był niedawno to może niech podzieli się informacja co do jakości wyżywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_7777 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 24.02.16, 14:11 Witajcie dziewczyny wcześniej nie miałam czasu żeby napisać więc teraz nadrabiam, my jesteśmy z północno- wschodniej Polski więc mamy prawie 600km do Rymanowa i dlatego będzie ciężko mężowi dojechać na święta bo to cały dzień jazdy więc na drugi musiałby wracać i nici z odpoczynku, nas przywozi mąż ale samochodu nie będę sobie zostawiała bo mamy zamiar tam dużo spacerować i wdychać jod więc myślę że auto nie będzie nam potrzebne, co do rowerów ta faktycznie może wezmę dla dzieci bo mogą się przydać, pogodą też nie zamierzam się przejmować bo przecież każda z nas weźmie jakieś zabawki dla dzieci i coś tam im zorganizujemy.Pozdrawiam i do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
annakrk2016 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.03.16, 16:14 Witam. Jadę z 4 letnią córką do Rymanowa w terminie 21-04-2016 do 12 -05-2016. Czy ktoś jedzie również w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
annakrk2016 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 11.03.16, 16:18 Dodatkow będę wdzięczna osobom które własnie wróciły za krótkie streszczenie aktualnych warunków/ wyżywienia/ opieki medycznej etc Odpowiedz Link Zgłoś
beatakw22 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.16, 09:52 Witam Jadę dokładnie w tym samym terminie z pięciolatką. Będziemy pierwszy raz. Chętnie poznamy kogoś przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
ebbi1 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.05.16, 12:51 jade 2 czerwca z 4 latkiem okolice sandomierza Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.03.16, 09:01 Ja również będę w tym terminie z dwójką dzieci: córką 5,5 roku i synem 4 letnim Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.03.16, 09:25 Drodzy rodzice, co do zabiegów to wszyscy mają to samo czyli inhalacje mokre i suche ( wchodzi się grupami z dzieckiem) jednegi dnia mokre drugiego suche. Naświetlania lampa solux na zatoki,oskrzela i na plecy, ćwiczenia oddechowe dzieci idą po kilka osób bez rodziców i mają gimnastykę oraz gorąca boriwina raz na gardło raz na zatoki naprzemiennie. Co do jedzenia to każdy dostaje porcje na talerzu, ale np. rano płatki, można samemu sobie nalac mleka tyle ile chcesz, kanapki też zrobić sobie tyle ile ktoś ma ochoty. Na obiad zupy są w wazach więc nalewasz ile chcesz. Co do pokoji ogólnie jest bardzo ciepło ja mam w nocy okno uchylone, ale słyszałam że na parterze jest chłodniej, są koce na łóżkach więc nie zmarzniecie. Standardu w budynku Staś nie znam bo teraz tan nie ma nikogo wszyscy są zakwaterowani w Annie. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 20.02.16, 12:03 Witam. mineło już trochę czasu od tego wpisu więc poprosze o opinie jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
alkimja Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.02.16, 21:24 Witam, mam skierowanie na turnus 31.03. - 21.04.2016. Również proszę o opinie o miejscu, czy ktoś był zakwaterowany w Stasiu, czy lepiej wybrać budynek Staś, czy Annę? I ogólnie, jak jest na miejscu, jak jedzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.02.16, 21:44 Hejka, my się minemy bo mój turnus kończy się 31.03. Też debiutuje więc niewiele Ci pomogę, ale jak przewertujesz to forum to znajdziesz sporo informacji. Polecam czytać wpisy od najnowszego. Jak już dotrzemy to postaram się napisać co i jak. Na tą chwilę mam niebotycznie długą listę rzeczy do zabrania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.02.16, 22:21 Hej dziewczyny, które jadą w terminie marcowym. Czy wiecie że po przyjeździe trzeba najpierw udać się na ulicę zdrojowa 53 do ośrodka Opatrznosc aby tam się zameldowac i dokonać odpłatności? Mam pytanie jak będziecie miały możliwość wyboru ośrodka Staś lub Anna to który byście wzięły, może uda nam się spotkać i poznać z dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 29.02.16, 23:00 Część Elatko, dzięki za info. Też gdzieś o tym czytałam. Zastanawiam się czy przyjechać już rano rzeby się wcześniej zameldować czy lepiej poczekać i na spokojnie wieczorem wszystko zalatwic. Próbowaliście może coś już rezerwować? Ja strasznie liczę na Annę. Myślę że Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.03.16, 08:26 Ja dzwoniłam do rymanowa do tego biura ale Pani powiedziała że nie prowadzą rezerwacji pokoji. Sama nie wiem w jakich godzinach lepiej przyjechac. Pytałam o koszt mojego pobytu to Panie też mi nic nie powiedziały że to zależy od standardu pokoju. No nic zostało nam tylko czekać ja jestem od 9.03 zobaczymy jak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.03.16, 13:30 Elatka mam prośbę jak już dojedziesz i wieczorem położysz młode towarzystwo do spania napisz kilka słów co i jak wyglądało. Ja mam do Rymanowa niespełna 2 godzinki jazdy więc mogę wyjechać o dowolnej porze a od razu dowiemy się gdzie Cię zakwaterowali. Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.03.16, 19:46 Oczywiście że się postaram napisać jakieś informacje jak jest na miejscu. Ja na pewno będę chciała zrobić zdjęcia i opisać o sanatorium, tak aby inne osoby, które w przyszłości się będą wybierać, miały jakiekolwiek informacje. Bo sama wiem jak to jest, gdy nie ma aktualnych zdjęć i nie wiem czego się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_7777 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 02.03.16, 18:09 Witajcie ponownie dziewczyny, co do kosztu pobytu opiekuna czyli nas to Pani z biura powiedziała mi że za dobę zapłacę 77zł za mnie, plus opłata klimatyczna 3,50 za dobę za osobę dorosłą, 2zł za dziecko, więc pobyt u mnie 21 dniowy to koszt prawie 1800zł, nie jest to mało ale czego się nie robi dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 02.03.16, 22:58 Hejka, to ja dokładnie taką samą cenę dostałam . Dodatkowo za młodą w zależności czy dostaniemy pokój 2 czy 3 osobowy zapłacę 20 lub 35 zł za dzień. Zaczęłam też pakowanie, czy wy też macie wrażenie, że przydałoby się zabrać całe szafy? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_7777 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.03.16, 18:08 hej, ja dopiero jestem na etapie tworzenia listy ale i tak mnie przeraża ilość rzeczy jaką trzeba zabrać, podejrzewam że przy pakowaniu będę musiała ją skorygować do minimum, no ale jak się jedzie pierwszy raz to ciężko stwierdzić co się przyda a co nie więc pewnie bagażnik będzie cały zapełniony,jedyny plus że jedziemy samochodem bo inaczej to bym musiała wysyłać paczkę kurierem żeby dać radę ze wszystkim, pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.03.16, 20:52 Dziewczyny ostatni weekend w domu przed wyjazdem. Ja jeszcze się nie pakuje ale robię listę i zakupy. Na pewno będzie dużo do zabrania. Z tego co wiem dzwoniłam do samego sanatorium, to w pokoju nie ma czajnika jest na korytarzu i mikrofalówka też. W pokoju jest tv i program z bajkami dla dzieci. Pan mi powiedział żeby przyjechać między 13-14.00 bo do 12.00 jest inny turnus i nie będę mieć pokoju do godziny 14.00. Jeśli chcecie to napiszcie mi swoje adresy mail to wam wieczorem coś opiszę. Ela.latka@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.03.16, 21:25 Do jadących w okresie świąt..... Zabieracie że sobą świąteczne gadżety typu palmy, koszyczki, kroliczki czy odpuszczacie tradycje? Na miejscu chyba było by trudno coś zorganizować? Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 05.03.16, 22:13 Powiem Wam szczerze że ja rozmawiając z Panią z biura, zapytałam o wcześniejszy powrót do domu przed świętami. I tak można zrobić, tylko koszt pustego pokoju to 70 zł, ale na Święta bym była w domu. Ja bym chciała jechać w wielka sobotę po zabiegach, bo w niedziele i w lany poniedziałek zabiegów nie ma, a mój pobyt kończy się w środę, więc z dwoch dni zabiegow bym zrezygnowała. Taki mam plan. Ale może mały koszyczek zabiorę, przy rejestracji się wszystkiego dowiem, najwyżej mąż zabierze z powrotem do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
maszontko Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.03.16, 10:59 W sprawie rezerwacji to obalam mit o braku takiej możliwości. Wczoraj właśnie dostałam maila z potwierdzeniem, że przydzielono nam pokój trzy osobowy w budynku Anna zgodnie z tym o co prosiłam.. Teraz jeszcze tylko zostało zamówić ładną pogodę i za dwa dni można ruszać...... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_7777 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.03.16, 17:29 hej, ja jak zwykle trochę spóźniona na forum ale brakuje mi czasu na kompa przed tym wyjazdem, elatka Ty pewnie jesteś już na miejscu więc podaję mojego maila i jeśli tylko będziesz miała chwilkę czasu to napisz jak tam jest , do zobaczenia ann_7777@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
golebiow Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 15.03.16, 08:54 Witam , ja wczoraj się dowiedziałem ,że mam turnus 30.30-20.04 a z różnych przyczyn wyjdzie że jadę ja (tata) z 3,5 letnią córką i też chętnie bym prosił o jakieś info o wyżywieniu i warunkach , rytmie dnia ? Z góry dziękuję za info jak coś proszę też tutaj golebiow@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.03.16, 13:52 Drodzy rodzice, pytacie o warunki. Obecnie jestem w sanatorium Anna, do 30.03. Powiem Wam że nie jest źle. Jest to budynek 3 piętrowy, pokoje są różne, dwu osobowe z łazienką, trzy osobowe z łazienką, a są też pokoje dwu osobowe że wspólnym korytarzem i wspólna łazienka z drugim pokojem. Ja jestem właśnie w takim pokoju gdzie łazienkę dziele z sąsiadka. Nie jest tak źle. Pokoje są małe dwa łóżka, stolik, dwa krzesła komoda i półka nad łóżkiem i tv w pokoju. Na końcu korytarza na karzdym piętrze jest kuchenka gdzie można korzystać z czajnika, mikrofalówki u mnie na 2 piętrze nie ma lodówki, ale na innych jest. Ja czajnik wzięłam że sobą i mam w pokiju. W Annie jest stołówka, co do jedzenia jest przyworzone ale ogólnie dobre. Zależy czy Wasze dziecko jest nauczone na jedzenie wszystkiego. Moja córka tu nie je zup. Jak przyjedziecie to zglaszacie czy dziecko ma dietę jakąś czy nie i wtedy ma inne posiłki. Dzieci zawsze mają jakich dodatek np. Owoc, kisiel,budyń jogurt,serek. Rano śniadanie jest o 8.30 zabiegi są w budynku bardzo niedaleko o 10.00 wuec spoko spacer, w pierwszym dniu otrzymacie kartę z rozpisanymi zabiegami na jaką godzinę, ostatni zabieg jest o 11.20 Potem obiad o 12.30 i kolacja o 17.45 Po obiedzie zazwyczaj rodzice wychodzą z dziećmi na spacer. Jest duży park gdzie można pochodzić. A w budynku Anna na 2 piętrze jest pokój zabaw, dzieci tam wspólnie się bawią, a rodzice się poznają i prowadzą rozmowy,są tu zabawki ale mało. Nie wiem co jeszcze opisać jak będą pytania to piszcie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
golebiow Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.16, 09:52 Witam, Bardzo dziękuję za ciekawy opis sytuacji, jeszcze bym chciał dopytać. Tak wygląda ,że po obiedzie już jest czas wolny i nie ma zabiegów dla dzieciaków? Tak pytam bo myślę ,żeby zabrać rower i nie wiedziałem czy będzie czas ale wygląda na to że spokojnie ) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elatka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.16, 14:26 Tak ostatnie zabiegi mamy o 11.20 około 10 minut i między obiadem a kolacja jest czas wolny czyli od 12.30 do 17.45 Ale jest też dla dzieci zerowka i szkoła czynna od 10.30-13.00 oraz od 13.30-16.00 więc jeśli pogoda nie sprzyja to dzieci bardzo chętnie tam chodzą, jest to też w budynku tam gdzie zabiegi czyli w Zimowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
golebiow Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.16, 15:16 Moja Lilka ma dopiero 3,5 więc jeszcze nawet do zerówki jeszcze się nie nadaję A jak rozumiem to zabiegi są codziennie pomiędzy śniadaniem a obiadkiem , i to jakieś inhalację czy coś jeszcze? A i czy w pokojach jest ogólnie ciepło bo chyba mimo wszystko nocy jeszcze chłodne ? Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agch81 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.16, 21:44 Cześć, a jak jest z pokojami w którym budynku są fajniejsze (większe) pokoje- ja jadę z 3 dzieci. Więc wielkość ma znaczenie w moim przypadku a śniadanie i kolacja jest w formie szwedzkiego stołu czy porcje? Czy masz jakieś zdjęcia pokoi jak tak proszę prześlij na a.chodzik@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
agch81 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 21.03.16, 21:45 a.chudzik@op.pl tel. Sam zmienił literke Odpowiedz Link Zgłoś
jasna.bita Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 25.03.16, 23:49 Witam, Jakieś porady może odnośnie godziny zameldowania? Pytam odnośnie możliwości otrzymania przydziału na pojedyńczy pokój, gdyż Pani w Biurze Kuracjusza zapiera się,że przez tel rezerwacja jest niemożliwa. Zatem lepiej być punkt 14ta, wcześniej, czy później? Dziękuję z gory za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
tymnad Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.03.16, 10:41 Witam czy ktoś ma temin na 20.04? Odpowiedz Link Zgłoś
tymnad Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 26.03.16, 10:42 mój email. tymnad1112@wp.pl proszę pisać, jadę z łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
jasna.bita Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.04.16, 19:39 Jestem obecnie w Annie. Pokój w studio-klaustrofobia. Pół metra między łóżkami,więc po zastawieniu krzesłem, żeby Dziecko w nocy nie spadło, przejścia brak. Radzę wziąć prowiant, bo jedzenie pozostawia dużo do życzenia zarówno pod względem jakości,jak i ilości. Lodówka na parapecie. Co by tu jeszcze? Orange CDMA nie ma zasięgu, więc karnet na internet 50PLN. Ale telefon działa. Pani była dziś sprzatać i ograniczyła się do wymiany kosza z łazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 13.04.16, 09:57 Ojej, to słabo. Coś się potem poprawiło? jak pogoda? Co koniecznie zabrać ze sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.04.16, 11:19 Czy ktoś może napisać ile mniej więcej zapłacił za pobyt z dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ga Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 18.04.16, 16:17 ok. 85zł/dobę płatne kartą lub gotówką + 3,5/dobę za dorosłego i 2/dobę za dziecko - opłata klimatyczna płatna gotówką Odpowiedz Link Zgłoś
elcia-fazercia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 24.04.16, 14:19 WITAM CZY KTOŚ JEDZIE DO SENATORIUM W CZERWCU 2016 ROKU ?? CZY KTOŚ JECHAŁ Z DWÓJKA DZIECI JA SIE ZANSTANAWIAM CZY WZIĄŚC MŁODSZA ZE SOBA ZABARDZO NIE MAM Z KIM ZOSTAWIĆ A TEZ BY SIE JEJ PRZYDAŁO POWDYCHAC SWIEZE POWIETRZE MOJE PYTANIE JAK KTOS JEDZIE Z DWÓJKA DZIECI A STARZA MA NP INHALACJE BOROWINE LUB LAMPY MOZNA WEJSC Z MŁODSZYM DZIECKIEM? Odpowiedz Link Zgłoś
jordana555 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 24.04.16, 23:09 Byłem tam w maju 2015 i było cudownie.Jedź spokojnie z dwojgiem i nic się nie martw .Jak będziesz samochodem to bomba .Wycieczki bezcenne.Jak chcesz bliższych informacji to na priw Odpowiedz Link Zgłoś
elcia-fazercia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 01.05.16, 09:09 prosze o kontakt e.gutowska1985@wp.pl jedzie ktos do senatorium czerwiec 2016?? moze z białegostoku Odpowiedz Link Zgłoś
mordwak Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.05.16, 17:51 Witam jade z dzieciem w czerwcu ale z okolicy warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
monszwa Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 09.07.16, 12:14 Chciałam troche podpytac o warunki w sanatorium bo jade z dwójka dzieci ( 5 lat i roczek). Nie wiem w którym starac sie o zakwaterowanie i jak sie w ogóle przygotowac. Z góry dziekuję monika.szwajda@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mamunia.olunia Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.05.16, 13:57 ja mam termin na 23 czerwca, jadę z okolic warszawy z 7 latkiem. przynajmniej tak planuję jechać być może uda nam sie zmienić miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
hanulkaap Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 27.05.16, 08:10 Mamy termin na 23 czerwca i jedziemy z Bialegostoku Odpowiedz Link Zgłoś
bianeczkaa Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 22.08.16, 14:20 Witam. Dostalam termin ze zwrotu na 25.08. Ktos jedzie?? u nas pelen spontan. Dzisiaj sie dowiedzialam a jedziemy za 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
abas8239 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 23.08.16, 23:08 Czesc, ten sam termin, skracam.wakacje nad morzem, zeby sie przepakowac i zdazyc, mam nadzieję, że nie będzie najgorzej , do zobaczenia Mama 5 letniej Marysi Odpowiedz Link Zgłoś
bianeczkaa Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 31.08.16, 12:08 Jestesmy od tygodnia w sanatorium, takze moge zdac juz puerwsze relacje. Jedzenie - jest super. Serio. Obiady sa domowe. Porcje dosc duze, mozna sie najesc. Jak komus braknie to mozna sie zglosicz po dokladke. Moje dziecko bierze dokladki wiec o czyms to swiadczy. Oczywiscie znajda sie czarne owce ktore mowia ze jest fuuu i strach hesc ale nie wiem co oni w donu jadaja. Najsmieszniejsze jest to ze takie osoby jak juz sie dorwa do jedzrnia to pol kromki chleba na raz do buzi wpychaja. Do posilkow jest prawie zawsze dodatek dla dziecka - jogurt, owoc, ciasto, paluszki badz drozdzoeka. Dla doroslych czesto tez. Teksty o tym ze ktos ma problemy gastryczne chetnie pozostawilabym bez komentarza ale ze nie mam woreczka to jestem dosc wrazliwa. Nigdy nie mialam zadnych sensacji Pokoje - jesli ktos ma wobor, to tylko Stas! Komfort jest nieporownywalny. W Stasiu wieksze pokoje i wlasna spora lazienka. Duzy hol gdzie dzieci moga sie bawic. Standard Anny jest duzo gorszy. Ze Stasia trzeba dojsc 100 m do Anny na posilki. Zabiegi w Zimowicie na przeciwko. Zabiegi - bardzo fajne. Wszyscy maja to samo ale jest tego sporo. Inhalacje suche i mokre na miane. Naswietlanie, borowina na zatoki i gardlo na zmiane, cwiczenia. Dla rodzica inhalacje mokra i sucha. Sprzatanie - co 2 dni ale radze ogarnac z podlogi bo jak cos lezy to pani dziwnie omija pokoj i tylko zsbiera smiecie. Organixacja czasu dla dzieci - zerowa. Jedynue moga ogbisko przygotowac. Ogolnie to nie problem bo jest masa miejsc do odwiedzenia. Dzieci sie nie nudza. Mozna miec rowery i hulajnogi. Ceny w miasteczku sa normalne. Sporo atrakcji wyjazdowych. Lekarze sa przyjemni. Integracja - no coz. Ludzie niektorzy sa dziwni i wyalienowani. W Stasiu jest najlepsza integracja. Przychodza nawet co fajniejsi ludzie z Anny. Ogilnie jest tu pieknie i dzieci bardzo zadowolone. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.05.17, 22:55 Bylismy w styczniu. Pomyslalalm ze moze ktoś szuka informacji. Warunki dość przyzwoite. Łazienki czyste, pokoje tez. Posciel ok. Tylko koce na łóżkach najgorszego sortu wiec polecam zabrać swoje. Jedzenie dobre. Przed budynkiem plac zabaw, fajna górka do zjeżdżania na sankach (warto zabrać sanki). Miejscowość mała ale urokliwa, jest kilka knajp zeby cos zjesc Odpowiedz Link Zgłoś
bianeczkaa Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.08.17, 12:18 Witaj, czy był śnieg? My jedziemy w grudniu Staś był czynny? Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.08.17, 14:08 Było mnóstwo śniegu. Idealna pogoda na styczniowy pobyt. Stas był zamknięty bo nawet Anna nie miała pełnego obłożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 06.10.18, 22:51 witam jedziemy do anny-stas juz trzeci raz,tym razem z mlodszym synem i jestesmy z tego powodu bardzo szczesliwi,mamy termin na 7my grudnia 2018r,jesli ktos tez w tym czasie jedzie a chcialby uzyskac jakis informacji to zapraszam do kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
karo2710 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 10.10.18, 20:17 Ha jestem z siebie dumna przebrnelam przez cale forum od poczatku do konca;] mamy skierowanie do anny-stas ale na turnus wczesniej od 14.11-5.12 2018 r. Ktos jedzie w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
kama_19831 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 16.10.18, 18:21 My jedziemy w tym właśnie terminie (ja i dwie moje córy 3 i 6 lat).Jedziemy z Warszawy i strasznie jestem ciekawa jak to będzie 🤔.Jak z pogodą w tym okresie...czy dziewczyny nie będą się nudzić po zabiegach i co ze sobą zabrać?Mnóstwo pytań a tak mało odpowiedzi w necie😭 Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 31.10.18, 23:26 pogoda nie wiadomo jaka bedzie ale to chyba najmniej istotne bo...dzieci beda zachwycone i rodzice tez,po kolacji rodzice odpoczywaja w pokojach a dzieci zajete sa soba na korytarzu i na sali zabaw,wezcie gumowce! Odpowiedz Link Zgłoś
kama_19831 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 08.11.18, 21:37 I jak tam nastawienie przed wyjazdem? Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammsskk Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 12.11.18, 12:59 nie bierzcie strojow bo dzieci nie dostana zadnych zabiegow typu plywanie w basenie,do sklepu jest 10-15min spacerkiem,sklepow jest wiecej niz tylko jeden,odziezowy,warzywniaki,sa dwie pizzerie,dwie eleganckie restauracje,mozna tez podjechac do rymanowa autobusem na rynek,tam juz skelpow jest duzo wiecej,ryamnow zdroj wieczorem ladnie oswietlony wiec wieczorne spacery nie stoja na przeszkodzie Odpowiedz Link Zgłoś
kama_19831 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 13.11.18, 11:40 O super...dziękuję za wyczerpującą informację Odpowiedz Link Zgłoś
kama_19831 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 02.11.18, 19:38 A mam brać dziewczynkom kostiumy do pływania?Bo ponoć w Zimowicie jest jakis mikro basen....tylko skąd wiadomo na jakie zabiegi nas skierują?Jak daleko jest do najbliższego sklepu żeby dokupić np.cos do jedzenia czy picia?A pogodą się martwię ponieważ nam zlecono jak najwięcej spacerować a po obiedzie to pewnie zaraz zrobi się ciemno (I zimno)I trudno będzie córki przekonac do spaceru... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaxka Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.11.18, 08:43 Czesc. Ja tez mam termin od 7.12. Zostajesz na Święta? Odpowiedz Link Zgłoś
kama_19831 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 30.11.18, 22:05 Do końca turnusu zostały nam 4 dni i aż szkoda wracać😭 Dzieci zachwycone,my w miarę wypoczęte.Zabiegi są do godziny 12stej ,potem obiad i czas wolny.Na pewno musicie zabrać sanki,ewentualnie listki do zjeżdżalnia.Jedzenie bardzo dobre,panie pielęgniarki miłe...koniecznie zaopatrzcie się w zabawki bo jest ich niewiele.Jezeli ktoś zmotoryzowany polecam wybrać się do pijalni czekolady (z warsztatami dla dzieci) i do fabryki lizaka.Ogólnie wszystko fajnie...warunki w Annie mogły by być leosze ale od stycznia remont więc będzie git )) Odpowiedz Link Zgłoś
majja77 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.04.19, 06:58 Też korzystałam z tego forum przed wyjazdem, bardzo mi pomogło, i obiecałam sobie, że też coś napiszę, żeby się odwdzięczyć Pobyt w Annie sierpień 2018. Było super, bo i towarzystwo fajne (same matki z dziećmi w podobnym wieku i z podobnymi problemami zdrowotnymi - czy może być lepsze towarzystwo, żeby pogadać?) i pogoda wspaniała, więc można było w rzeczce brodzić i na lody chodzić. Po przyjeździe trzeba dokonać formalności (opłaty) w Opatrzności, a dopiero potem jest przyjęcie do Anny/Stasia (i niestresujące badanie). Ja płaciłam ok 2700zł, ale dlatego tak dużo, bo byłam z drugim małym dzieckiem i miałam większy pokój (nie wiedziałam nawet, że większe pokoje są droższe). Płaci się też w tym opłatę klimatyczną. W pokoju jest jeden średni ręcznik na łebka, mydło w dozowniku, małe tv (chyba tylko ABC dla dzieci), WIFI kosztuje 50zł, parking 60zł. Jeśli ktoś nas odwiedza, można wykupić nocleg i posiłki, nie bardzo drogo, ale wiele osób (ojców w weekendy) waletuje. Rozrywki: ciuchcia elektryczna po Rymanowie-Zdroju, meleksem po okolicy (tel. 794 999 288), bryczka po Rymanowie-Zdroju, krótki i łatwy szlak po górach (ścieżka zdrowia, czy jakoś tak - czterolatka przeszła), ze dwa razy spacer z przewodnikiem p. Adamem w ramach turnusu, ognisko, jakiś basen w Krośnie, fabryka szkła w Rymanowie, czekolady i lizaków w okolicy Krosna. W Rymanowie-Zdroju (czyli tam gdzie sanatoria) są delikatesy, poczta, apteka; natomiast Biedronka jest w Rymanowie (z dzieckiem nie dojdzie się pieszo, trzeba autem). Polecam wziąć sztywną ofertówkę na kartę zabiegów - dokument A4, który trzeba podbijać po każdym zabiegu (są trzy dziennie), ciągle wyjmować i chować, a często jest wilgotno (na inhalacjach), więc łatwo się niszczy, a musi przetrwać tak trzy tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
majja77 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.04.19, 07:09 Aha, jest też miednica, suszarka balkonowa, ale nie ma żabek. Radio i lampka były. Anna jest bardziej jak hotel, Staś jak bungalow. W Annie są posiłki, więc ja wolałam Annę, bo ciągle musiałam biegać do pokoju po coś dla 1,5 rocznego dziecka, łatwiej ręce umyć czy się załatwić miedzy przyjściem skądś a posiłkiem; w Stasiu słyszałam, że trochę wilgocią zalatuje (bo to budynek parterowy), koleżanka narzekała wręcz na stęchliznę, ale i tak wolała Stasia, bo atmosfera bardziej kameralna (ludzie siedzą w ogródku na ławeczkach, grilla robią, jest mini placyk zabaw itd). Ze Stasia bliżej na zabiegi, bo są Ziemowicie (te trzy budynki są na jednym zboczu góry: najpierw Anna, potem Staś a na szczycie Ziemowit), ale to nie jest jakiś wielki plus. Anna ma większy plac zabaw, ale to jest otwarty teren, każdy tam może przyjść. Łatwiej zaparkować przy Annie. Odpowiedz Link Zgłoś
majja77 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.04.19, 07:21 I jeszcze mi się przypomniało, że jest pralnia w Annie - pralki na monety, trzeba mieć własny proszek/płyn. Trochę to drogo wychodzi, bo chyba 6zł za pranie i trzeba bardzo uważać za pierwszym razem, żeby nie dać się nabrać na takie wielkie drogie pranie (chyba ponad 10zł i nie da się wycofać, jak już się wrzuci ubrania, są "zaaresztowane"), tylko wybierać podstawowe (uważnie przeczytać instrukcję). Place zabaw są trzy (przy Annie, miedzy Anną a Stasiem i przy Stasiu), ale jeden / dwa dni po deszczu nie da się z nich skorzystać, bo ziemia jest tak grząska (typowa górska glina). Odpowiedz Link Zgłoś
majja77 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.04.19, 07:29 Czajnik elektryczny jest na korytarzu, lodówka też (lodówka co drugie piętro w Annie); opieka medyczna: są pomocne panie pielęgniarki (np. w przypadku ukąszenia kleszczy - było tego sporo w sierpniu), ale jak coś poważnego, to chyba Rymanów lub Krosno - wiem, że ktoś tam jechał na SOR. W Annie są pokoje zabaw, ale słabo wyposażone. Dobrze mieć zegarek stojący, bo trzeba pilnować czasu bardzo (posiłki i zabiegi). Po obiedzie (chyba 12.30) jest czas wolny (chyba że się ma jakiś zabieg czasem) do kolacji (chyba o 17.00) i potem też. Odpowiedz Link Zgłoś
majja77 Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 03.04.19, 07:53 pościel zmieniania jest na życzenie: jak się zdejmie starą, to jest sygnał dla pań sprzątających, żeby przynieść nową. Ale nie wiem, czy nie ma ograniczeń, ile razy. Ja zmieniałam raz, w połowie turnusu. Sprzątanie (odkurzanie) jest co drugi dzień, opróżnianie koszy codziennie. Jest szara szmata w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
anteaterhops Re: sanatorium Anna - Staś Rymanów Zdrój - kto b 28.07.19, 01:16 ja byłem i polecam Odpowiedz Link Zgłoś