kasia26wawa Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 06.04.09, 19:09 1) nazwa szpitala : Szpital ul.ŻELAZNA 2) data porodu : 26.03.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) : tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) : NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? : 1-OSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? :NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? :NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa? : 2-OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? :NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) :NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) : JA BYŁAM PODŁĄCZONA NA OKOŁO 20 MINUT 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) :NIE ,MI NIE POZWOLONO 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) :MOŻNA W WODZIE PRYSZNIC I WANNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) :MOŻNA W WANNIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) : DOWOLNA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie): NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) : TAK OD RAZU JEŻELI MAS SIĘ PRZY SOBIE WYNIKI BADAŃ KRWI 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt : 700 ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) :NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) :NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie):NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako?RABINKI ,PIŁKA,WANNA 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie?: DZIECKO LEŻAŁO ZE MNĄ 2 GODZINY POTEM ZABRANO JE NA BADANIA 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) :TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) :TAK Z WŁASNEJ INCJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą?:NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie):TAK NA PROŚBĘ MATKI 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem?: OKOŁO 15 MINUT 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) :NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych?NIE 34) czy w łazience było brudno?:NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych?:TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać): TAK Z WŁASNEJ INCJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu?NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat?NIE 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? MNIE NIE DOTYCZYŁO 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK TYLKO W TYM 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz?NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa?JAK PRZYCHODZIŁA 1 OSOBA GÓRA 2 DO PANI KTÓRA LEŻAŁA ZE MNĄ TO OK ,ALE JAK PRZYSZŁO DO TEJ PANI NA RAZ 4 OSOBY STAŁO SIĘ TO UCIĄŻLIWE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob?NIE BYŁ 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje?TAK,NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? SAMA WYBRAŁAM\ 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie : TROCHĘ KIEPSKIE JEDZENIE ,TZN.ŚNIADANIA I KOLACJE ,OBIADY BYŁY OK. Odpowiedz Link Zgłoś
skarb2009 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 15.04.09, 11:38 Sorry kasia2006wawa ale nie wierzę w Twoją ankietę i zadaje sobie pytanie dlaczego chcesz wprowadzić Nas w błąd? Podsumujmy fakty - nie miałaś lekarza prowadzącego - nie miałaś położnej - nie miałaś szkoły rodzenia - w gratisie dostałaś salę jednoosobową do porodu ( gdzie kosztuje ona 1000 PLN) - potraktowali Cię ja księżniczkę - i zapłaciłaś 700 PLN za znieczulenie jak jest 600 PLN i przyjeli Cię do szpitala w dniu kiedy odesłali z niego 4 swoje pacjetki - bynajmniej jest to dziwne ? i dla mnie nie pojęte a i jeszcze jedno dziewczyny leżały na korytarzu a Ty w sali 2 osobowej oczywiście miałś pierwszeństwo nad dziewczynami które na łóżko czekały na salach porodowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
buba84 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 15.04.09, 13:14 1) SZPITAL PRASKI 2) data porodu:03.04.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej TAK 4) miałyście opłaconą położną? NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 2 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? 100 ZŁ 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? CAŁY CZAS 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? NIE 13) I faza - można w wodzie? NIE MOŻNA 14) II faza - mozna w wannie? NIE 15) pozycja parcia jaka? LEŻENIE NA WZNAK EW. NA BOKU 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE) 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? NIE 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? W OGÓLE , PORÓD SKOŃCZYŁ SIĘ CC W ZNIECZULENIU OGÓLNYM 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? TAK, PO 18 GODZ 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? NIECHĘTNIE I TYLKO NA WŁASNĄ PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? TAK 28) czy dokarmiają dziecko butelką ? TAK, NA PROŚBĘ MATKI BARDZO NIECHĘTNIE 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) ZDAWKOWO I NIECHĘTNIE 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? BYŁABYM BARDZIEJ STANOWCZA 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? 100 ZŁ 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? OKSYTOCYNA , KROPLÓWKA 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? 200 ZŁ ZA 12 GODZ 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM NIESTETY 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
medok-5 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 30.08.09, 09:02 Witaj! Odległy czs..... ale chyba wprowadzasz w błąd przyszłe mamy nie jest mozliwe aby dziecko podane było do karmienia po 18 god. a może nie pamiętasz....? a może byl problem zdrowotny noworodka - jednak c.c. wykonane bylo na cito ! i w znieczuleniu ogólnym to potwierdza Twoja wypowiedź...Coś nie było tak jak piszesz... A zkarmieniem piersią to trudno dogodzić nakłaniasz karmić -źle, a nie pokazujesz jak karmić też -źle...to proponuję więcej śmialej iniciatywy od Pacjentek ...tak jak naprzyklad z dyżurem po c.c. taki dyżur chyba możliwy i do szkolenia i pomocy przy karmieniu piersią ....maluszka ukochanego...... pomoc Maluszkowi tak dokladnie jak Sobie po C.C. czy w czasie porodu ....prywatna polożna....chyba logiczne to jest! Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 18.04.09, 00:06 1) nazwa szpitala MSWiA Wołoska 2) data porodu 23.10.2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) NIE WIEM 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 2 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE DOTYCZY 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE DOTYCZY 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) NA IZBIE PRZYJĘĆ OKOŁO 20 MINUT, NA SALI PORODOWEJ OKOŁO 10 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA NA ŁÓŻKU 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TEORETYCZNIE, W PRAKTYCE BRAKUJE ANESTEZJOLOGA 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 PLN 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE, ALE PRZEZ CAŁY PORÓD 9NIEPOWIKŁANY SN) BYŁ INNY LEKARZ 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 10 MINUT 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NA PROŚBĘ MATKI 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NA PROŚBĘ MATKI 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OD RAZU 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE DOTYCZY 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? ZA DARMO 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TAK (ale miałam wyjątkowo upierdliwą współlokatorkę) 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniak11 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 21.04.09, 12:30 1) nazwa szpitala Spital im K Niżynskiej - "INFLANCKA" 2) data porodu - lipiec 08 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej - TAK 4) miałyście opłaconą położną? (nie) 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - CC 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? Korzystałam z sali do porodu rodzinnego a akończyło się CC. Musiałam opłacić 500 zł za rodzinny. CC kostuje 150 zł (jeśli towarzyszy mąż) 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 4 (nie było się jak ruszyć) 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE KORZYSTAŁAM 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) JA BYŁAM POŁOWĘ CZASU PONAD PONIEWAŻ CZEKAŁAM 8 godz na cesarkę 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? WOGÓLE CC 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? - tak, na prosbe 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? MOJEGO NIE DOPAJALI 28) czy dokarmiają dziecko butelką - tak, na prośbę matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po 9 godz od CC 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? nie, nie przyszli) 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? ODDAWAŁAM NA NOC BO NIE BYŁAM W STANIE WSTAĆ DO MALUSZKA W NOCY - TAK MNIE CIĄGNĘŁ SZWY po CC. Jedna taka noc to 350 zł. 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka - tak, z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIE WIEM 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? SN 500 zł CC 150 zł 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE, tatusiowie brali dziecko i chodzili całymi dniami po korytarzach. 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? TAK, OXY 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? WYBRAŁAM TEN 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaaa1 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 06.05.09, 13:34 mam pytanko 150 za obecnosc meza przy CC? a cc ze wskazan medycznych ? i 350 za nocke zbey dziecko moglo lezec na sali dla noworodkow? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-1982 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 22.04.09, 19:38 1) nazwa szpitala SZPITAL W MIĘDZYLESIU (DAWNY KOLEJOWY) 2) data porodu LISTOPAD 2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) NIE 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 200 PLN 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2 - OSOBOWA ALE LEŻAŁAM SAMA (MOŻNA ZAZNACZYĆ, ŻE CHCE SIĘ LEŻEĆ TYLKO SAMEMU) 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? TAK 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 100 PLN 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? PRAWIE CAŁY CZAS, POZA OKRESEM KIEDY SPACEROWALAM PO KORYTARZU (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK, SIEDZIEŁAM NA PIŁCE Z KTG I WSTAWAŁAM TEŻ 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) WANNA/ PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) TEORETYCZNIE DOWOLNA - TAK MÓWIĄ NA SZKOLE RODZENIA PROWADZONEJ PRZEZ SZPITAL, MI ZASUGEROWANO POZYCJĘ LEŻĄCĄ DOPIERO NA SAM KONIEC, CZĘŚĆ SKURCZÓW PARTYCH ZA SUGESTIĄ POŁOŻNEJ STAŁAM OPARTA O MĘŻA (NAPRAWDĘ POMOGŁO) 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE, TYLKO JEŚLI POŁOŻNA UZNA ŻE NACIĘCIE JEST KONIECZNE. 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 750 PLN 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK, POLECEM PROWADZI FANTASTYCZNA POŁOŻNA 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? PIŁKA - BARDZO POMOGŁA MI W I FAZIE PORODU 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? KILKANAŚCIE MINUT 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? JA CHCIAŁAM KARMIĆ, WIĘC NIE ODEBRAŁAM TEGO JAKO NAKŁANIANIA. SZPITAL PROMUJE KARMIENIE PIERSIĄ. 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK NA PROŚBĘ, ALE JA TRAFIŁAM AKURAT NA POŁOŻNE, KTÓRE NIE BARDZO POTRAFIŁY MI POKAZAĆ. nAUCZYŁAM SIĘ PÓŹNIEJ SAMA. 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NIE, TYLKO I WYŁĄCZNIE W SZCZEGÓLNYCH PRZYPADKACH NA ZLECENIE PEDIATRY 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? GODZINA 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? PIELĘGNIARKI ZABIERAJĄ DZIECKO NA BADANIA I KĄPIEL DO OSOBNEJ SALI, RÓWNIEŻ TAM PRZEWIJAJĄ DZIECI. W TRAKCIE POBYTU W SZPITALU PRZYCHODZĄ DO SALI, GDZIE LEŻYSZ I PYTAJĄ CZY POKAZAĆ JAK PRZEWIJAĆ DZIECKO. 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? RODZIŁAM W NIEDZIELĘ RANO, NA WIECZÓR PIELĘGNIARKI ZAPYTAŁY CZY ZABRAĆ DZIECKO. 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? PODKŁADY POPORODOWE, PIELUSZKI I CHUSTECZKI DLA DZIECKA TRZEBA MIEĆ SWOJE. 34) czy w łazience było brudno? ŁAZIENKI NIE SĄ W OSZŁAMIAJĄCYM STANIE, DAŁO SIĘ WYTRZYMAĆ. W SALI BYŁA TYLKO UMYWALKA. 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, ALE TYLKO PODCZAS OBCHODU. 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? JEST TYLKO PŁATNOŚĆ ZA SALĘ PORODOWĄ. 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? LEŻAŁAM SAMA 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM TEN SZPITAL 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
mini-1981 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 25.04.09, 12:25 1) nazwa szpitala Św. Zofa 2) data porodu 12.03.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 2 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 1000 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 KLIMATYZOWANA Z ŁAZIENKĄ W SALI 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) SPORADYCZNIE 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK JA MIAŁAM NA STOJĄCO PODŁĄCZONE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) TAK WANNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) CHYBA NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) DOWOLNA - NA STOJĄCO 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)NIE - NIE NACINAJĄ 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK ZE WSZYSTKIEGO PLUS STOŁEK PORODOWY 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 10 MIN, ALE TO AKURAT W MOIM PRZYPADKU BO AKURAT BYŁ LEKARZ - NORMALNIE KŁADĄ NA JAKIEŚ 2 GODZ 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NIE - DZIECKO NIE CHCIAŁO SSAĆ, ALE MOŻLIWOŚĆ TAKA JEST 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE - DELIKATNIE SUGEROWANO, ALE NIC NA SIŁĘ 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY - BARDZO POMAGAJĄ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? CZASEM JAK TRZEBA 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) TAK, NA PROŚBĘ MATKI LUB GDY ZACHODZI KONIECZNOŚĆ I NIE BUTELKĄ TYLKO SONDĄ PO PALCU LUB STRZYKAWKĄ, ŻEBY NIE ZABURZAĆ SSANIA 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? ZA 10 MINUT 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) TAM NIE MA STUDENTÓW 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK - BARDZO POMOCNE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE ALE I TAK BYM NIE ODDAŁA 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE - BYŁO WSZYSTKO 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY I DOKŁADNIE TŁUMACZĄ 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE - NO MOŻE LEKKI MASAŻ SZYJKI W CZASIE PORODU RAZ, ALE NIE DAŁAM SIĘ PÓŹNIEJ JUŻ DOTKNĄĆ I BYŁO OK 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? W ZASADZIE POŁOŻNA BARDZIEJ MI POMOGŁA TYM MASAŻEM NIŻ ZASZKODZIŁA CHOĆ BOLAŁO JAK DIABLI 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK, TAK, TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? ABSOLUTNIE NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TAK, BARDZO 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE - AKCJA PORODOWA ROZPOCZĘŁA SIĘ SAMA W DOMU PO ODEJŚCIU WÓD 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK - NA STRONIE SZPITALA JEST CENNIK 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM I NIE ŻAŁUJĘ 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie WSZYSCY, ABSOLUTNIE WSZYSCY - CAŁY PERSONEL JEST CUDOWNY, POMOCNY - POŁOŻNA Z KTÓRĄ RODZIŁAM BYŁA Z DYŻURU I NIE CACKAŁA SIĘ ZE MNĄ, ALE JA NALEŻĘ DO TYCH OPORNYCH I GDYBYM MIAŁA JAKĄŚ ŁAGODNĄ TO NIE WIEM CO BY BYŁO - JESTEM JEJ BARDZO WDZIĘCZNA - DZIĘKI NIEJ URODZIŁAM PIERWSZE DZIECKO W CZTERY I PÓŁ GODZINY, BEZ NACINANIA, NA STOJĄCO I NIKT MNIE DO NICZEGO NIE ZMUSZAŁ - POTRAKTOWANO MNIE JAK CZŁOWIEKA A NIE JAK BEZOSOBOWĄ SZMACIANĄ LALKĘ JAK TO CZASEM SIĘ JESZCZE ZDARZA W NIEKTÓRYCH SZPITALACH. PĘKŁAM SAMOISTNIE NA TRZY MALEŃKIE SZWY - WYSZŁAM Z SALI PORODOWEJ O WŁASNYCH SIŁACH I NIC MNIE PÓŹNIEJ NIE BOLAŁO I NIE CIĄGNĘŁO - RANA SIĘ SUPER ZAGOIŁA. TEGO SAMEGO DNIA ZASUWAŁAM JAK MAŁY SAMOCHODZIK. MAM 28 LAT CO CHYBA JEST ISTOTNE W OCENIE KONDYCJI RODZĄCEJ PO PORODZIE. MYŚLĘ, ŻE TO SZPITAL, PERSONEL I ATMOSFERA TAM PANUJĄCA SPRAWIŁY, ŻE MIMO KOSZMARNEGO BÓLU, KTÓRY MIAŁAM OKAZJĘ POCZUĆ ZANIM DOSTAŁAM ZZO PORÓD I POBYT WSPOMINAM JAK WAKACJE. BYŁAM Z DZIECKIEM 10 DNI BO MAŁY MIAŁ POLICYTEMIĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
malinova21 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 28.04.09, 16:09 1) nazwa szpitala - Św. Zofii 2) data porodu - sierpnień 2007 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie - tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)- tak, A. Pilaszek 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 1 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - 800 zł 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 800 zł 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 1 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie?- tak 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)- 500 zł za dobę 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - sporadycznie (ostatnia faza porodu ) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - tak 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)- wanna 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie)- nie korzystałam, ale chyba można 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - dowolna 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 500 zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - tak 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - ok 45 min. 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - nie 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - tak, z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie)- nie wiem bo nie było konieczności dokarmiania butelką 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - po ok. 40 minutach 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac?- nie wiem bo nie korzystałam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie 34) czy w łazience było brudno? - nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - tak, z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka?- 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - nie było niepokojących objawów 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - sali pojedyńczej o podwyższonym standardzie - 0 zł 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje?- tak, ale nie wiem ile to kosztuje 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - wybrałam sama 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
luska_s Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 30.04.09, 14:24 1) SOLEC 2) 10.08.2007 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej TAK 4) miałyście opłaconą położną? NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 OSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE DOTYCZY 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 5 OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? SPORADYCZNIE,NA 10 GODZIN PORODU MOŻE GODZINĘ 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma oleglość kabla? NIE 13) I faza - można w wodzie? TAK NA SALI JEST PRYSZNIC, POŁOŻNA ZALECAŁA KĄPIEL 14) II faza - mozna w wannie? NIE 15) pozycja parcia WYMUSZONA PÓŁLEŻĄCA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek NIE ale i tak w końcu mnie nacięto, za póżno, bo wcześniej pękłam 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK, ale tylko w wybrane dni był ansestezjolog 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - NIE PAMIĘTAM, chyba koło 500zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? BYŁ WOREK, ale nikt nie zachęcał do korzystania 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? KILKA MINUT 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? NA PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką NA PROŚBĘ 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OD RAZU PO PIERWSZYM BADANIU 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? TAK 34) czy w łazience było brudno? TAK, ale to z winy pacjentek, nispłukane skrzepy pod prysznicem, pozasikiwane, zakrwawione deski, sprzątano regularnie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka TAK 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? TAK 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? wykupiłabym osobną salę poporodową z łazienką 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TAK i to bardzo 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE, ale w trakcie dostałam zastzryk do dziś nie wiem z czego 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? WYBRAŁAM GO SAMA, był 3 na liście, w dwóch innych odmówiono tel. przyjecia z powodu braku miejsc 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie totalna porażka jeżeli chodzi o sprawy papierkowe, pomyłki w nazwiskach, datach porodu, zgubiono wyniki posiewu robione po porodzie, do tego niemiła obsługa w biurze. Do tego ciasne, duszne sale i mało łazienek w przeliczeniu na ilość łóżek. Ja akurat trafiłam na bardzo niemiłą, młodą dr, ale może to wyjątek. Reszta personelu była bardzo miła. A i brak badań kontrolnych po porodzie (chodziło mi głównie o szycie, bo już raz pękłam, miałam rozejście szwów i sporo komplikacji), nikt mnie nie oglądał, próbowałam chociaż przed wypisem się przebadać, ale po 1,5 h czekaniu pod gabinetem lekarskim zrezygnowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi359 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 11.05.09, 22:14 1) nazwa szpitala: Solec 2) data porodu: 28.04.2009 r. 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) tak p. Bogusia 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? jednoosobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? nic 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3- osobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nie ma sal o podwyższonym standardzie 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? wszystko zależy od zagrożenia dziecka, ja byłam od pierwszej chwili (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) raczej tak, 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) prysznic lub wanna zalezy w której sali się leży 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) raczej dowolna, ja w leżącej 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? dobrych kilka chwil 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? nie 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak, z własnej inicjatywy i na prośbę 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) tak, na prośbę matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? zaraz po mierzeniu, ważeniu, badaniu i moim szyciu 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? tak bardzo 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? była możliwość jak mam źle się czuła albo coś jej dolegało 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? tak, mydło, papier trzeba mieć swoje, ale uważam, że to dobrze 34) czy w łazience było brudno? nie, codziennie sprzątana 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak, z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? w moim przypadku (duże dziecko, pierwsza ciąża i spadające tętno malucha) mówili o niebezpieczeństwie 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie zwlekano udało się naturalnie 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? taki mam zamiar 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? zupełnie nic, było super pomimo ciężkiego porodu i 6 dni spędzonych po porodzie 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? zupełnie nie, miałyśmy zgranych mężów i same też się zgrałyśmy nic nam nie przeszkadzało pomimo niezbyt dużej sali 3 osobowej 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? sama wybrałam i bardzo się cieszę 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Polecam w 100% spędziłam w tym szpitalu 5 dni przed porodem na patologii i po porodzie 6 dni. Zaliczyłam wszystkie możliwe zmiany lekarzy, pielęgniarek, położnych czy salowych. Opieka rewelacyjna każdy pomocny i chętny do udzielania odpowiedzi. Zero problemów czy niejasności. Zarówno ja jak i mój malec czuliśmy, że jesteśmy pod dobrą opieką. Kolejny poród tylko tam, chyba że zmieni się ordynator i załoga. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi359 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 11.05.09, 22:20 "totalna porażka jeżeli chodzi o sprawy papierkowe, pomyłki w nazwiskach, datach porodu, zgubiono wyniki posiewu robione po porodzie, do tego niemiła obsługa w biurze. Do tego ciasne, duszne sale i mało łazienek w przeliczeniu na ilość łóżek. Ja akurat trafiłam na bardzo niemiłą, młodą dr, ale może to wyjątek. Reszta personelu była bardzo miła. A i brak badań kontrolnych po porodzie (chodziło mi głównie o szycie, bo już raz pękłam, miałam rozejście szwów i sporo komplikacji), nikt mnie nie oglądał, próbowałam chociaż przed wypisem się przebadać, ale po 1,5 h czekaniu pod gabinetem lekarskim zrezygnowałam" widocznie dwa lata temu było zupełnie co innego, nie zgubiono mi żadnych papierów nie pomylili nazwiska a i badana byłam kilka razy przed jak i po porodzie. Tak samo koleżanka z łóżka obok z dolegliwościami po znieczuleniu zewnątrzoponowym. Byłyśmy we trzy i nikomu nic takiego sie nie przytrafiło. Sale kameralne, ale za to przytulne, odnowione i z łazienkami, a przede wszystkim czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
ascool Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 13.05.09, 10:31 1) nazwa szpitala - Szpital Praski, Warszawa 2) data porodu - 8/05/09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)- nie wiem, poród przez planowe cc 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - nie,poród cc 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - nie dotyczy, ale jest sala 2-osobowa i także 1-osobowa do porodów rodzinnych 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie dotyczy 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? -nie dotyczy 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - wszystkie sale są 2-osobowe, są też 2 sale 1-osobowe 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? -tak 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) -100zl 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? -nie dotyczy (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) -nie dotyczy 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) -nie dotyczy 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) -nie dotyczy 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) -nie dotyczy 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) -nie dotyczy 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) -nie dotyczy 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt -nie wiem 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) -tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) -nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) -tak 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? -nie dotyczy 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? -cc więc niestety Malucha nie położono mi na brzuchu 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - nie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? -nie odniosłam takiego wrażenia, chciałam karmić więc presji nie czułąm 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - tak 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nic mi o tym nie wiadomo-nie miałam problemów z laktacją 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - j.w 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? -godzinę po operacji 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) -nie, nie przyszli 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? -tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? -w 1. dobie po cc Maluch był cały czas pod opieką pielęgniarek, w kolejnej dobie nie korzystałam ale wiem, że byłoby to możliwe 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? -trzeba mieć wszystko swoje 34) czy w łazience było brudno? -nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? -tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) -tak, z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nic o tym nie wiem 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? -nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? -TAK!!! 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? -w porodzie naturalnym tak, w cc-nie 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? -nie wiem 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? -leżałam na sali jednoosobowej ale wyobrażam sobie, że mogłaby mi przeszkadzać obecność innej osoby. Miałam wielką swobodę, mogłam więc wietrzyć swoją ranę po cc, bolesne piersi, nie musiałam znosić tabunów obcych odwiedzających 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? -nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? -jest taka możliwość, kosztuje 200 zl 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? -mój wybór 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - szpital jest odnowiony, jak wielokrotnie pisano na tym forum-bez luksusów ale wystarczająco komfortowo (a salka jednoosobowa wg mnie super). Co najważniejsze - opieka, na którą trafiłam w Szpitalu Praskim była w 100% profesjonalna i nie mam do niej żadnych zarzutów. Na sali operacyjnej byłam informowana o każdym etapie przebiegu operacji. Na sali pooperacyjnej co chwila położna sprawdzała moje samopoczucie, pytała czy czegoś mi nie potrzeba itp. Panie od noworodków - cudowne ciepłe kobiety. Otrzymywałam odpowiedzi na moje wszystkie (liczne pytania. Wszyscy regularnie sprawdzali postępy moje i Malucha z laktacją. Ważna informacja - na sali pooperacyjnej nie ma odwiedzin, Mąż co prawda mógł ze mną zamienić parę słów stojąc w progu sali, i tyle; Malucha mógł w tym czasie odwiedzić na oddziale noworodków. W tym momencie trwają praktyki studentek 1. roku położnictwa - dziewczyny są przeurocze, pomagają, odpowiadają na pytania i często umilają czas rozmową Poród i pobyt w szpitalu nie był dla mnie traumą - przeciwnie, będę te pare dni wspominać jako jedne z najpiękniejszych w moim życiu Odpowiedz Link Zgłoś
budzyna Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 23.05.09, 20:57 1) nazwa szpitala - ŚWiĘtej RODZINY, UL MADALIńSKIEGO 2) data porodu 14.05.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE, RODZIłAM Z POłOżNą Z DYżURU, PANIą MAłGORZATą MAłEK. 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIC 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? NIE PAMIęTAM (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) NIE MOżNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA, PółSIEDZąCA. ALE TEż NIE żYCZYłAM SOBIE SPECJALNIE INNEJ, WSZYSTKO POSTęPOWAłO BARDZO SZYBKO. 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)NIE WIEM 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt CHYBA 700 Zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TEORETYCZNIE TAK, ALE RACZEJ SUGEROWANO JUż POZOSTANIE NA łóżKU, ZRESZTą PORóD POSTęPOWAł BARDZO SZYBKO. 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? CHYBA NA CZAS SZYCIA I CHWILę PóźNIEJ - JAKIEś Pół GODZINY, POTEM BYłO WAżENIE MIERZENIE, UBRANIE - OBOK MOJEGO łóżKA I Z POWROTEM NA BRZUCH. 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie)TAK, Z WłASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie)JEżELI JEST TAKA KONIECNZOść 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OD RAZU (WAżENIE, UBIERANIE TUż OBOK) 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE, NIE BYłO. 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? BRUDNO NIE, ALE NIE BYłA SPRZąTANA CODZIENNIE. 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)TRZEBA SIE DOPYTYWAć, MAM ZASTRZEżENIA CO DO INFORMOWANIA. 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? BYć MOżE 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAłAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
thursday.next Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 31.05.09, 22:48 1) nazwa szpitala MADALIŃSKIEGO 2) data porodu maj 2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) do porodu tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) tak - Lesiak - Maździarz 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 (chyba dzieki oplaconej poloznej, bo prowadzili mnie na 2, dopoki nie powiedzialam, że mam położną) 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie ma 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie ma 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? co 1-2h na 30 minut (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) tak 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) 1 sala z wanna, reszta z prysznicem, 1 chyba bez 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) nie mialam sali z wanna 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) wymuszona, na łozku 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nacieli w sekunde jak tetno dziecka zaczelo spadać, o nic nie pytajac, nie informujac 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 400 zl jak sie ma polozna, chyba 700 jak sie nie ma 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? pilka, drabinki 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 15 minut - gdyby nie bylo problemo z lozyskiem pewnie dluzej 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) nie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? na poporodowce 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) totalny brak pomocy, szarpanie za piersi, brak zainteresowania czy ma sie pokarm czy nie 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie wiem 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) na usilna prosbe - dopiero gdy waga spadla ponad norme laskawie sie zainteresowali, do tej pory twierdzili ze jest ok, a ja w ogole nie mialam pokarmu 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? ??? nikt go nie zabieral... 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) tak - nikt o zgode sie nie pytal 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? totalny brak zainteresowania, arogancja i chamstwo 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? najmniejszej mozliwosci , zero pomocy 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? czasem trzeba bylo prosic o mydlo w toalecie itp. 34) czy w łazience było brudno? na poporodowym w nieodnowionej lazience, tak. 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) nikt o niczym nie informuje, myla sie, co chwile przychodza inni lekarze, polozne - nikt niczego nie wie. 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? tak na popordowce! - zelazo, z powodu krwotoku, przyszla pani z igla i wbila w d... nie mowiac, co dlaczego itp. dopiero gdy sie dopytalam 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? nie wiem - porodowka ok, poporodowy koszmar 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? tak 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? tak - oskytocyna, przebicie wod 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie i chyba dlatego personel jest obrazony 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? wybrany 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 02.06.09, 17:23 > 1) nazwa szpitala Karowa > 2) data porodu 24.05.09 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) Nie wiem. > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) Nie > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? jednoosobowa > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? Nie > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? Nie wiem > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? Dwuosobowa > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? Nie > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) Nie wiem. > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy > od zagrożenia dziecka) Cały czas z przerwami na wycieczki pod prysznic (jeżeli zapis jest dobry) > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) Tak > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) Prysznic > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) Nie > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) Półleżąca na łóżku porodowym. Dla mnie była wygodna. > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) Tak > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) Tak > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 400 PLN > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) Tak > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) Nie > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) Tak > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? Nie wiem. Nie prosiłam. > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? Kilka minut > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) Próba tak. > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? Tak, była Inkwizycja Laktacyjna. > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) Tak na prośbę każda położna na dyżurze. Inkwizycja Laktacyjna codziennie rano z własnej inicjatywy. > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? Nie > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) Tak, na prośbę matki. > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? Po kilkunatu minutach > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) Tak, za moją zgodą, acz wpakował się nieproszony. > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? Tak. > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? Nie. > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? Nie > 34) czy w łazience było brudno? Nie (chyba, ze inne pacjentki nie byly specjalnie staranne). > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? Tak > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) Tak z wlasnej inicjatywy, ale trudno sie dopytac. Przy czym w szpital byl przepelniony i wszyscy lekarze byli bardzo zajeci. > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? Nie > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? Nie > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? Nie. > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? Wprawdzie poród był długi, ale nie było chyba przesłanek do CC. > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? Tak. > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? Nic. > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? Tak. > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? Nic. > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? Nie bardziej niż obecność moich. > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? Oksytocyna. > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? Nie wiem. Nie było potrzeby. > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? Wybrany. > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie Trzeba sie liczyc z tym, ze personel poswieca mniej czasu pacjentkom i dzieciom zdrowym i z tym, ze jest to szpital, ktory stawia na porodu sn. Cały personel medyczny byl bardzo profesjonalny i sympatyczny i mi sie z nimi rodzilo bardzo dobrze mimo 21h porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sotna-a Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 04.06.09, 15:33 1) nazwa szpitala - Szpital Bródnowski 2) data porodu - maj 2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) NIE 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) Nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? Nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? Nie dotyczy 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 4 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? Nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) Brak opłaty 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? Prawie cały czas, trzeba wymuszać odłączenie. (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) Prysznic 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) Brak możliwości 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) Dowolna 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) Tak 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt Za darmo 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) Nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) Nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) Nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka Tak worek sako i piłka 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? Na chwilkę, ze względu na cięzki, zabiegowy poród - 18 h 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) Nie, ze względu na podane mi leki 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? Tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) Tak, na prośbę 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? Tak, niestety 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) Tak, na prośbę matki i z własnej inicjatywy jeżeli zachodzi potrzeba. 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? Po 4 godz. jak przewieżli mnie na oddział położniczy. 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) Tak, za zgodą 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? Tak, jeżeli poproszono 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? Nie 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? Tak 34) czy w łazience było brudno? Tak 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? Tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) Tak z własnej inicjaywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? Nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? Tak, podczas porodu nawet jak pytalam to nie uzyskalam odpowiedzi 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? Nie 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? Tak, przedłużajćy sie okres od odpłynięcia wód płodowych 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? Trudno powiedziec 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? Zastanowiłabym sie nad wyborem szpitala, gdzie można opłacic położną, może dzieki temu nie leżałabym tyle czasu na łózku podłaczona do ktg, tylko aktywnie spędzałą pierwszą fazę porodu. Prowadziłabym ciąże u lekarza, który pracuje w szpitalu, w którym zamieram rodzic. 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? Tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? Brak 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? Bardzo, doprowadzało mnie to do depresji - po 3-4 osoby do każdej kobiety - MASAKRA!!! 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? Tak , oksytocyna 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NiE Wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? Sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Opieka lekarska w trakcie porodu i po porodzie rewelacyjna!!!! Gorzej było na samym początku porodu, ponieważ wczesniejsza zmiana trzymala mnie przez całą noc na oksytocynie, bez postępu rozwarcia. Mówiąc ze i tak rano zrobią mi cięcie, ale na razie nie mogą bo brak wskazań. A rano okazało się zę jest 5 centymetrów, no i po 3 h urodziłam sn. Mój poród odbierało 4 lekarzy - byli bardzo wyrozumiali. Bardzo mi pomogli, w przeciwieństwie do położnych, które tylko wrzeszczały!!! Pediatrzy też bardzo dobrzy, skrupulatni, jeżeli coś nie tak dzieckiem, to szbko nie wypuszczą ze szpitala. Personel na oddziale położniczym różny, ale jak sie poprosi to raczej nie odmówi. Odpowiedz Link Zgłoś
taga4 inflancka maj 2008 04.06.09, 22:04 1) nazwa szpitala INFLANCKA WARSZAWA 2) data porodu MAJ 2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? CHYBA 500 ZŁ, NORMALNIE 600 ZŁ, ALE PO SZKOLE RODZENIA ZNIŻKA 100 ZŁ 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? ND 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) ND 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) OK POŁOWĘ, POTEM Z DOSKOKU JAK TRZEBA 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE WIEM, LEŻAŁAM BO CHCIAŁAM 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) WANNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA PÓŁLEŻĄCA, ALE JA SOBIE TROCHĘ FOTEL PODWYŻSZYŁAM, PRAWIE SIEDZIAŁAM 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt DARMOWE 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) ND 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAKIŁKA, SAKO 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 15- 20 MINUT 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NIE 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK NA PROŚBĘ (DLA WYTRWAŁYCH I WALECZNYCH JEST TAM SUPER PORADNIA LAKTACYJNA W POSTACI PANI MAŁGOSI, WALCZYŁAM O KARMIENIE PONAD 2 TYG, KARMIŁAM ROK I MOGŁABYM WIĘCEJ, ALE JUŻ NIE CHCIAŁAM) 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE WIEM, CHYBA NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) TAK NA PROŚBE, CZASEM Z WŁASNEJ INICJATYWY ZA ZGODĄ 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 15 -20 MIN 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE, STARE ALE CZYSTE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? ND 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? ND 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WSZYSTKO BYŁO OK 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK W OPŁACONYM PORODZIE RODZINNYM 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? ŚREDNIO, SALA BYŁA NA TYLE MAŁA ŻE TRZEBA RACZEJ BYŁO WYCHODZIĆ NA KORYTARZ, I INNE PANIE TEŻ TAK ROBIŁY, PRZY ZACHOWANIU ODROBINY WYCZUCIA I KULTURY DAŁO RADĘ 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? ND 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie PORADNIA LAKTACYJNA - SUPER BABECZKA, TYLKO ZABIEGANA SAMA NA CAŁY ODDZIAŁ I NA PORADNIĘ, JAK KTOS MA PROBLEMY NIECH DZWONI TO POSTARA SIĘ POMÓC, JAK WIDZI ŻE ZALEŻY KOMUŚ BARDZO Odpowiedz Link Zgłoś
anusja80 Szpital Bielański - 16.06.2009 24.06.09, 10:16 1) nazwa szpitala - Szpital Bielański 2) data porodu - 16.06.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej - tak 4) miałyście opłaconą położną? tak 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 2 - ale rodziłam sama 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - nd 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - nd 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? - kilka razy po kilkanaście minut plus kilka razy przykładanie na chwilkę do brzucha peloty 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? nie 13) I faza - można w wodzie? - prysznic 30 minut (łazienka na sali porodowej z pełnym węzłem) 14) II faza - mozna w wannie? - nie 15) pozycja parcia - ja próbowałam: leżącej, półleżącej, na klęczkach na łóżku, w przysiadzie przy łóżku, skończyło się cc ze względu na wielkość dziecka 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek - nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? - tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 550 PLN (płatne podczas pobytu lub przy wypisie) 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? - nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? - tak - ale nie miało to najmniejszego wpływu na przyjęcie do szpitala 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? - nd 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - tak, piłka 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - miałam cc, dano do pocałowania 2 razy, potem położna przyniosła mi je na salę pooperacyjną 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? - nie, ale zaraz po porodzie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? - tak, potem również pytają, jeśli poprosić - doradzają itp. 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką - przez pierwszą dobę nie, potem tak, na prośbę matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - po cc byłam pół dnia na patologii z braku miejsc na położnictwie, odwiedzałam dziecko na noworodkach i karmiłam (brak krzeseł na korytarzu, kącika do karmienia, pojechałam z mężem w fotelu na kółkach), wieczorem przeniesiono mnie na położnictwo i dziecko było już ze mną cały czas 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? - nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - dokarmianie, wieczorem toaletka (ważenie, mycie pod kranem, zmiana pieluchy, oliwka, pępek itp.), poza tym nie 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - nie wiem, prawdopodobnie można się tak umówić za dodatkową opłatą 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie (ręczniki papierowe przy umywalkach, słabej jakości papier toaletowy, ale podpaski, pieluchy trzeba mieć swoje) 34) czy w łazience było brudno? - nie (łazienka z pełnym węzłem w każdej sali tzn. na 3 os.) 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka - tak, po upomnieniu się (bez oporów, podczas porannego obchodu) 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nd 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - tak (kroplówka nawadniające po cc, zastrzyk przeciwbólowy - ketonal, ale po zapytaniu się, otrzymałam informację) 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - nie 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - nie (bardzo zależało mi na porodzie sn i lekarze i położne zrobili wszystko by mi w tym pomóc, mój syn miał inne plany, decyzja o cc podjęta po wypróbowaniu wszystkiego, cc przeprowadzone błyskawicznie i profesjonalnie) 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - TAK! 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - 0 PLN 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - troszkę, tak jak zapewne moich dla innych, odwiedziny w godzinach 13-19, da się wytrzymać pewien nadmiar pozytywnych emocji 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - tak, oksytocyna, masaż brodawek 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - tak, ale nie miałam, więc nie wiem dokładnie jaki jest koszt (słyszałam, że 300 zł/doba) 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - wybrałam Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower_agi Re: Szpital Bielański - 16.06.2009 26.06.10, 23:01 1) nazwa szpitala - Św. Zofii Żelazna 2) data porodu - 27.03.2010 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej - tak 4) miałyście opłaconą położną? nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? dwuosobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie dotyczy 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - nie dotyczy 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - dwuosobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - nie dotyczy 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? - u mnie wyszło długo, bo po standardowym zapisie "na wejście" doszedł zaraz następny zapis po odejściu wód i już do decyzji o cc byłam podpięta z powodu wysokiego tętna u syna 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? nie 13) I faza - można w wodzie? - z tego co wiem, to można 14) II faza - mozna w wannie? 15) pozycja parcia - nie dotyczy-cc 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek - gdybym rodziła sn miałabym nacięte ze względu na zielone wody płodowe 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? - tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 600zł? 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? - nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? - tak - ale nie miało to najmniejszego wpływu na przyjęcie do szpitala 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? - nie dotyczy 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - miałam posiedzieć na piłce, ale musieli mnie podpiąć pod ktg po odejściu wód 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - miałam cc i przytylono mi go do policzka na sali operacyjnej, a potem po ok 2 godz. w sali na oddziale położniczym jeszcze leżał goły i ssał pierś 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? - jw. 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - nie odniosłam takiego wrażenia 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? - tak, potem również pytają, jeśli poprosić - doradzają itp. 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie wiem 28) czy dokarmiają dziecko butelką - raczej strzykawką po palcu 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - po ok 2 godzinach od cc, jak przewieźli mnie na oddział położniczy- gorzej jak brakuje miejsc, wtedy zostaje się na dole, a dziecko jest na górze 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? - nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - przy kąpieli 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie, ale podkłady poporodowe i pieluchy trzeba mieć swoje. Jedną paczkę Huggies dostaliśmy 34) czy w łazience było brudno? - nie,a łazienka w sali 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka - tak 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie dotyczy 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - nie dotyczy 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - nie 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - może prowadziłabym ciążę u któregoś z lekarzy tam pracujących- ponieważ za pierwszym razem mnie nie przyjęli(lekarz się pytał, jak blisko mieszkam od szpitala, stwierdził, że zdążę dojechać) i dopiero przyjęli mnie po kilku godzinach już z 4cm rozwarcia. Skurcze trwały ponad dobę i sądzę że zmęczenie mojego maluszka mogło być przyczyną zielonych wód i jego wysokiego tętna. Może jakbym była w szpitalu, to pomogliby mi urodzić szybciej, np poprzez podanie oksytocyny 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - pewnie nie bardziej, niż obecność moich odwiedzających 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - nie, ale miałam masować sutki dla lepszej akcji skurczowej 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - tak, ale nie miałam, więc nie wiem dokładnie jaki jest koszt 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? sama wybrałam Odpowiedz Link Zgłoś
first_paulaa Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 24.06.09, 17:42 1) nazwa szpitala -Świętej Zofii na Żelaznej 2) data porodu -09.06.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) Tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) -Tak, ale nie mogła być na czas więc rodziłam za darmo z położną z dyżuru 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 1 os 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? -tak 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? -800 zł 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 2 os 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie , 2 osobowa była idealna 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) -nie dotyczy 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) -sporadycznie, ja na początku 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - ja leżałam ale chyba można chodzić 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) -tak 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) -tak po umówieniu się z położną 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - dowolna, próbowałam różnych, urodziłam na stojąco 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) -nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt -nie wiem – cennik na stronie 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) -nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) -nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) -nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? -tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? -ok. 2 godziny 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) -tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? -tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) -tak z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? -standardowo nie, ale w sytuacjach awaryjnych tak 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) -nie (ewentualne dokarmianie przez sondę) 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? -? Po krótkich badaniach przy których był tata- od razu 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) -nie tylko 1 położna 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? -tak bardzo 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? -nie wiem nie korzystałam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? -nie wszystko dla dziecka było na miejscu 34) czy w łazience było brudno? -nie, sprzątana 2 razy dziennie, śmieci wynoszona ze 4 razy na dobę 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? -tak cały czas 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) -(tak, z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? -nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? -nie, zawsze dokładnie informowano 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? -tak oczywiście 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? -nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? -tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? -nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - nie bardzo 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? -nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? -nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? -sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie -opieka rewelacyjna, wszyscy bardzo mili , opieka po porodzie na najwyższym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
haniu.la Żelazna 29.06.09, 12:17 1) nazwa szpitala - Szpital św. Zofii 2) data porodu - 23.06.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)- tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)- nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 2 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - cennik na stronie szpitala 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - najpierw leżałam na 3, potem 2 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - cennik na stronie szpitala 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - chwile na początku i po każdej dawce znieczulenia, bardzo często tylko przykładana to wysłuchania tętna 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - w momencie słuchania tylko tętna tak 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - tak 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - nie wiem 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)- sugerowane, próbowałyśmy różne 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 600 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - tak 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)- nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - kilka minut położono przy głowie, poród zakończył się cc 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - nie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - zachęcano, i pomagano przezwyciężyć problemy 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - tak, z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - nie 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - przyniesiono je do mnie po kilku godzinach i próbowano przystawić do piersi, zostało u mnie chwilkę , a jak już mogłam wstać to ze mną była 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - jedna za moja zgodą 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - tak 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie 34) czy w łazience było brudno? - nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - tak z własnej inicjatywy, czasem trzeba było jednak dopytać 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - czasem 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - nie 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - nie 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - nie wiem 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak, mąż był ze mną cały czas przy cięciu też 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - nic nie płaciliśmy 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - tak, bo interesowali się wszystkim dookoła a nie tymi których odwiedzają 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - cennik na stronie szpitala, ale opieka jest bardzo dobra i nie ma takiej potrzeby 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - brak Odpowiedz Link Zgłoś
quandzia Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 30.06.09, 14:29 1) nazwa szpitala - Solec 2) data porodu - 08.06.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)- nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 1 osobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie, są bezpłatne 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) zalezy od zagrozenia dziecka, mi sie saczyły całą noc wody i cały czas byłam podłączona 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) nie 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) prysznic 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) prysznic 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) leżąca 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - nie znam kosztow, rodziłam bez znieczulenia 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? piłka 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? na chwile, było monitorowane 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) nie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - tak, na prosbe 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie, nic mi o tym nie wiadomo 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) nie 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po ok 2 godz 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? nie 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie wiem, nie pytałam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? miałam swoje 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak, z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? czasem 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - tak, oksytocyna 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - nie korzystałam 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Wszyscy bardzo mili, uśmiechnięci, zainteresowani. Byłam bardzo miło zaskoczona atmoferą. Odpowiedz Link Zgłoś
julbur Starynkiewicza 28.06.2009 03.07.09, 14:57 1) nazwa szpitala STARYNKIEWICZA 2) data porodu 28.06.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE (TZN. MIAŁAM UMOWIONA ALE W KONCU NIE MOGLA PRZYJECHAC) 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 8) ilu osobowa była sala poporodowa? DWUOSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? TAK 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 150 PLN 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) W ZASADZIE CALY CZAS, ALE MOZNA SIE ODPIAC NA SPACER PO KORYTARZU, PRYSZNIC ITD 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) TAK, PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) POLEZACA NA LOZKU PORODOWYM 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) RACZEJ TAK 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 PLN 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) TAK, POD KONIEC 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? PILKA I DRABINKI 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? OK 1 MIN 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NIE - JUZ PO ZSZYCIU NA KORYTARZU 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, Z WLASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) JESLI TO KONIECZNE, TAK (NP. DUZY SPADEK WAGI - ALE ZAWSZE W UZGODNIENIU Z MATKA) 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OK 20MIN, W TYM CZASIE BYLO NA KORYTARZU Z TATA 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE PRZYSZLI (NIEDZ. WIECZOREM) 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK, BARDZO 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, Z WLASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? OXYTOCYNA, PRZEBICIE PECHERZA 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE KORZYSTALAM, ALE WIEM ZE MOZNA 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRALAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie LEKARZ PROWADZACY MOGL DOJECHAC DO MNIE DOPIERO NA KONIEC PORODU, UMOWIONA POLOZNA Z PRZYCZYN NIEZALEZNYCH NIE MOGLA PRZYJECHAC, WIEC RODZILAM PRZEZ WIEKSZOSC CZASU Z LEKARZAMI I POLOZNYMI Z DYZURU - I WSZYSCY SUPER! MAM POROWNANIE, BO ZALICZYLAM 3 ZMIANY (17H PORODU), WSZYSCY BARDZO POMOCNI, CZUWAJA NAD PRZEBIEGIEM PORODU, INFORMUJA O WSZYSTKICH ZABIEGACH, PYTAJA O ZGODE ITD. JESTEM IM BARDZO WDZIECZNA ZA DOPROWADZENIE PORODU DO SZCZESLIWEGO KONCA. OPIEKA POPORODOWA ROWNIEZ BEZ ZARZUTU - DUZO POMOCY ZE STRONY PIELEGNIAREK OD NOWORODKOW, POLOZNYCH, SUPER OPIEKA PEDIATRYCZNA I PANIE OD LAKTACJI. ZDECYDOWANIE POLECAM SALE PLATNE - WIECEJ MIEJSCA I LAZIENKA NA MIEJSCU, SALE OGOLNE (3OS) SA BARDZO CIASNE, DOSC DUSZNE I CIEMNE, TAM NA PEWNO BYLOBY TRUDNIEJ W TYCH PIERWSZYCH DNIACH PO PORODZIE. Chetnie odpowiem na pytania Odpowiedz Link Zgłoś
1starlet Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 03.07.09, 20:24 1) nazwa szpitala - św. Zofii 2) data porodu - 28.06.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)- nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 2 osobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie, bo dwójka była bezpłatna 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? do tej nic 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 3 os 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie, bo była to zwykła sala 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - nd 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - - na początku na ok 20 min (jeśli nie było zapisu na IP) i potem 1 raz w trakcie 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - tak 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - można ale raczej nie w tej sali 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - j.w. 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - raczej dowolna, choć okazało się że zakończyło się na leżąco 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - nie 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - chyba 700 zeta 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - w tej ciąży nie (w poprzedniej tak) 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - 2 godziny, a chyba nawet trochę dłużej, bo pediatra był zajęty 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - było to chyba oczywiste 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - u nas nie zdążyli pomóc, sami sobie poradziliśmy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - zdażają się takie przypadki np. kiedy dzidzia się świeci (żółtaczka) i są duże problemy z nią - ale i to zależy od zmiany na oddziale 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - butelką nie, jedynie strzykawką po palcu 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - mąż poszedł do ważenia, mierzenia, oglądu pediatrycznego i ubierania i wrócił zaraz po wszystkim z maluchem 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - nie, bo to nie szpital kliniczny 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - jeśli była taka potrzeba to tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - chyba jest, ale nie korzystałam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - dla malucha było wszystko, no chyba że był uczulony na chusteczki to trzeba było samemu zorganizować sobie waciki 34) czy w łazience było brudno? - nie, sprzątane przynajmniej raz dziennie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - zależy od lekarza, ale generalnie tak z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - nd. 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - jeśli miałabym rodzić w szpitalu (a nie np w domu) to jak najbardziej 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - może jednak umawiałabym się z położną, bo chciałabym następnym razem spróbować rodzić do wody 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - raczej nie, zresztą nie były to jakieś tłumy 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - tak, ale nie pamiętam ile 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - sami wybraliśmy 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Jeśli na oddziale położniczym nie ma miejsc to trafia się na korytarz lub np. na oddział ginekologiczny (tak jak my), jest wtedy ciaśniej i doskwiera np. brak przewijaka dla maluchów, i brak klimatyzacji (akurat na ginekologii nie ma a pogoda mocno dawała się we znaki i mamom i maluszkom Odpowiedz Link Zgłoś
kasia5030 żelazna 03.07.09, 20:49 1) Szpital św. Zofii, ul. Żelazna 2) 22.04.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) TAK(Joanna Szeląg) 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 800PLN 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 5 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) SPORADYCZNIE 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)WANNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) TAK 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) DOWOLNA,ALE ZASUGEROWANA NA KUCKA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600PLN 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? OK.5 MIN, KONIECZNOŚĆ BADANIA ZE WZGLĘDU NA SPADAJĄCE TĘTNO PODCZAS PORODU. PO JAKIŚ KOLEJNYCH 5 MINUTACH (BADANIE W OBECNOŚCI TATY) ODDALI DZIECKO I JUŻ BYŁO CAŁY CZAS ZE MNĄ 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK,ALE MY PORADZILIŚMY SOBIE SAMI 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) TAK NA PROŚBĘ MATKI 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? TAK JAK NAPISAŁAM WYŻEJ, PO 5 MINUTACH BADANIA SYNEK BYŁ JUŻ CAŁY CZAS ZE MNĄ 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE, NIE PRZYSZLI 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? GENERALNIE TAK,ALE ZALEŻY KTÓRE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? CHYBA NIE, ALE NIE WIEM BO NEI KORZYSTAŁAM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIE 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? KOSZT SALI 1- OSOBOWEJ = 800PLN 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE,BO AKURAT PRZYCHODZILI OŚCIE TAKTOWNI I KRÓTKO SIEDZIELI 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? TAK, OXYTOCYNA 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK, NIE WIEM ILE 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBIERAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie SZPITAL CIESZY SIĘ DUŻYM POWODZENIEM WŚRÓD RODZĄCYCH, STĄD NIEKIEDY BRAK MIEJSC. JA LEŻAŁAM JEDNĄ NOC NA GINEKOLOGII SAMA NA SALI, A POTEM W 5-OSOBOWEJ SALI TEŻ NA GINEKOLOGII. DA SIĘ PRZEŻYĆ Odpowiedz Link Zgłoś
yoanm Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 04.07.09, 14:28 1) nazwa szpitala - BRÓDNOWSKI 2) data porodu - 16.06.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)NIE 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE DOTYCZY 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIEDOTYCZY 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 4 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE DOTYCZY 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE DOTYCZY 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? PRAWIE CAŁY CZAS ALE NA KAŻDE ŻYCZENIE ODŁĄCZALI (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) NIE WIEM 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM, CHYBA NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA NA LEŻĄCO 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) CHYBA TAK ALE U MNIE SKOŃCZYŁO SIĘ CC 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt BEZPŁATNE 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE DOTYCZY 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? PIŁKA, SUGEROWANE PRZEZ LEKARZA 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NIE DOTYCZY - CC - NARKOZA 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)PO CC NA POOPERACYJNEJ, ZAPYTALI CZY CHCĘ DZIECKO 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, PANUJE WRĘCZ KAMPANIA NA RZECZ NATURALNEGO KARMIENIA 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? CZASEM TAK, ALE PYTAJĄ 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NIE, TYLKO JAK SIĘ POPROSI 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? NIEDŁUGO PO WYBUDZENIU 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE BYŁO STUDENTÓW 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK, JEŚLI SIĘ POPROSI ALE PRZYNOSZĄ NA KARMIENIE (ZALEŻY OD ZMIANY) 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? TRZEBA MIEĆ SWOJE PODKŁDY POPORODOWE, PODKŁADY NA ŁÓŻKO, CZY PAPIER TOALETOWNY 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK Z WŁASNEJ INICJATYWY - BARDZO PRZYJAZNE OSOBY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NA POCZĄTKU PORODU NIESYMPATYCZNA POŁOŻNA PODAŁA MI 2 KROPLÓWKI JAK ZAPYTAŁAM CO TO JEST TO Z WIELKĄ NIECHĘCIĄ ZDAWKOWO POINFORMOWAŁA, BYŁA TO JEDYNA OSOBA KTÓRA BYŁA DOŚĆ NIESYMPATYCZNA PODCZAS PORODU, MŁODA Z CIEMNYMI WŁOSAMI DO UCHA. 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE, ALE JAK TYLKO PORÓD NIEBEZPIECZNIE SIĘ PRZEDŁUŻAŁ ZDECYDOWANO O CC 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? CHYBA TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK, BEZ PROBLEMU CAŁY CZAS MÓGŁ BYĆ MĄŻ 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIE KOSZTUJE 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE BARDZO 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? OKSYTOCYNA 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
ayak SZKODA, że tak rzadko piszecie nazwę szpitala w ty 04.07.09, 20:10 tule. Nie wiem, czy komuś się chce przeglądać każdego posta, aby zobaczyć czy jest tam szpital, w którym chce rodzić.... Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Żelazna - Św. Zofia 10.07.09, 14:04 1) nazwa szpitala ŚW. ZOFII UL. ŻELAZNA 2) data porodu - 20.06.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK (NIE KORZYSTAŁAM) 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) (NIE, POŁOŻNA Z DYŻURU - ŁUCJA TALMA-SUPER!!) 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 800 ZŁ 8) ilu osobowa była sala poporodowa? DWUOSOBOWA, OGÓLNA, ALE STANDARD BARDZO WYSOKI, WŁASNA ŁAZIENKA, KLIMATYZACJA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM, OK 500 ZŁ/DOBĘ 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? 2 LUB 3 RAZY PO KILKANAŚCIE MINUT, W ZW.ZE ZNIECZULENIEM I OKSYTOCYNĄ (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TEORETYCZNIE TAK, JA LEŻAŁAM BO DZIAŁAŁO ZZO. 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) MOŻNA, NIE KORZYSTAŁAM 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE KORZYSTAŁAM ALE MOŻNA 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) ZAPROPONOWANA WERTYKALNA - STANIE PRZY DRABINKACH ORAZ NA KRZEŚLE PORODOWYM, BARDZO WYGODNIE 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK, DR. MARCIN WIECZOREK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) TAK, AKURT MIAŁ DYŻUR 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? OK, 1,5 GODZ. 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK, PRZYSTAWIONO DZIECKO OD RAZU 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NIE 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OD RAZU 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE, NIE JEST TO SZPITAL KLINICZNY 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK I SKORZYSTAŁAM Z TEGO 2 NOCY NA 2 GODZINY PONIEWAŻ BYŁAM JUŻ NIEPRZYTOMNA 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NICZEGO NIE BRAKOWAŁO 34) czy w łazience było brudno? ŁAZIENKA W POKOJU LUX, CZYŚCIUTKA, SPRZĄTANA 2 RAZY DZIENNIE, JAK HOTELOWA 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, WSZYSTKO MÓWIĄ 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? ZDECYDOWANIE TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WCZEŚNIEJ POROZMAWIAŁABYM MOŻE WIĘCEJ Z POŁOŻNĄ, ALE W SUMIE ZDAŁAM SIĘ NA NIĄ CAŁKOWICIE I BYŁ TO BARDZO DOBRY WYBÓR 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK, RODZILIŚMY RAZEM 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC, OPŁATA TYLKO ZA SALĘ 1 OSOBOWĄ 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE, BYŁYŚMY TYLKO WE DWIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? TAK, OKSYTOCYNA 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM, NIE KORZYSTAŁAM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie OGÓLNIE WSPOMNIENIA ZE SZPITALA ŚW. ZOFII BARDZO POZYTYWNE. WSPANIAŁY PERSONEL NA KAŻDYM SZCZEBLU, OPIEKUŃCZY, INTERESUJĄ SIE LOSEM PACJENTEK, CZĘSTO ZAGLĄDAJĄ SPRAWDZIĆ CZY WSZYSTKO OK, DORADZAJĄ. BYŁ TO MOJ PIERWSZY POBYT W SZPITALU I Z CAŁA PEWNOŚCIĄ BĘDĘ GO MIŁO WSPOMINAĆ A KOLEJNE DZIECKO RODZIĆ TYLKO TAM. SUPER POŁOZNA, WSPANIAŁY LEKARZ, KAŻDEMU ŻYCZĘ TAKIEJ OPIEKI. Odpowiedz Link Zgłoś
skarb2009 Żelazna - Św. Zofia 10.07.09, 20:36 1) nazwa szpitala - ŻELAZNA 2) data porodu - czerwiec 2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE, POŁOŻNA Z DYŻURU 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 800 ZŁ Odpowiedz Link Zgłoś
skarb2009 Żelazna - raz jeszcze 10.07.09, 20:50 1) nazwa szpitala ŻELAZNA 2) data porodu 06.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK (NIE KORZYSTAŁAM) 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE, POŁOŻNA Z DYŻURU 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 800 ZŁ 8) ilu osobowa była sala poporodowa ? TRZYOSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE DOTYCZY 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) PONAD POŁOWE 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) TAK WANNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE KORZYSTAŁAM ALE MOŻNA 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA , DOWOLNA PRZY DRABINKACH 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE , ALE U MNIE TO KONIECZNOŚĆ 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie TAK (koszt 600 ZŁ) 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK, ( PRYWATNA PRAKTYKA) 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? OK, 3,5 GODZ. 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK, PRZYSTAWIONO DZIECKO OD RAZU 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK WŁASNA INICJATYWA PERSONELU MEDYCZNEGO 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NIE 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OD RAZU 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK ALE NIE KORZYSTAŁAM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? ZDECYDOWANIE TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? CC NA ŻYCZENIE 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK, 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC, 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? TAK, OKSYTOCYNA 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM, NIE KORZYSTAŁAM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
zonajoanna Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY MSWiA 16.07.09, 22:48 1) nazwa szpitala MSWiA na Wołoskiej 2) data porodu 10.08 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) NIE 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE (planowe CC) 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) NIE WIEM, byłam podłączona tuż przed operacją 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) NIE WIEM 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) NIE WIEM 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) leżałam z kobitą, którą nacięto 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) JEST PROBLEM Z ANASTEZJOLOGIEM 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt NIE WIEM 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)- 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NIE 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK NA PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NIE 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 9h 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) NIECHĘTNIE I ZDAWKOWO 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? TAK 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? JEST PROBLEM Z ANASTEZJOLOGIEM, WIĘC MOŻE BYĆ KŁOPOT W NAGŁYCH PRZYPADKACH. Na moją operację przybył w ostatniej chwili... 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK ale w sali obok i zagląda tylko przez okienko 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? 150 zł za obecność przy CC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? POLECONY PRZEZ LEKARZ PROWADZĄCĄ 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie NIE Odpowiedz Link Zgłoś
kamilliaa świeta zofia i starynkiewicza 17.07.09, 16:10 1) nazwa szpitala - 1. Św. zofia 2.starynkiewicza 2) data porodu - 1.05.2004, 07.2009 2. 03.2007 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)- 1i2 tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - 1.tak (pierwszy) i nie (trzeci) 2. nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 1. 1, 2 - 1 ale za 2 m przepierzeniem były 2 inne rodzące - dobrze słychać. 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - 1.tak, 2. nie - nie ma 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 1. 800, 600zł (1000 cena wyjsciowa) 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 1. 5os. za pierwszym, 2os. za trzecim (zaleznie od wolnych sal), 2. 3os. 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - 1 i2 nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? - 1. różnie, początek ok 20-30 min, potem w miare potrzeb, 2. większość czasu, ale mozna chodzić, w miare potrzeb odłączaja, podłączają (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - 1. nie wiem, 2. tak 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - 1.tak wanna, 2. tak prysznic 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - 1. chyba tak, 2.nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - 1. za pierwszym razem położna doradzała, za trzecim wymuszona ale na 3 minuty - na plecach, 2.początkowo dowolna, potem wymuszona - na plecach) 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - 1. nie, 2. nie wiem 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - 1i 2 tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 1 i 2 nie znam 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) 1. i 2. tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - 1 i 2 nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - 1 i 2 nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - 1 i 2. tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - 1 i 2 wystarczająco długo 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - 1 i 2. tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - 1. tak, 2. brak zainteresowania 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - 1. tak (zwłaszcza pierworódkom - każą się wzywac do pierwszego karmienia i przewijania, 2. nie (trzeba sie dopraszać) 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - 1. w miare potrzeb (za niski poziom glukozy - pocukrzycy) 2. tylko w pierwszej dobie (chyba tez za niski poziom glukozy) 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - 1. tak przy uporczywym braku pokarmu, 2. tak na prośbe matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - 1. i 2. po szyciu (po obudzeniu), w międzyczasie ojciec trzymał 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - 1. nie, 2. chyba nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - 1. pierwszy poród tak, trzeci tylko kąpiel, pierwsze przewijanie, później na zyczenie, 2. nie 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - 1. tak, 2. nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - 1. nie, 2. tylko podstawowe, do pielegnacji dziecka brak 34) czy w łazience było brudno? - 1 i 2 nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - 1i2 tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - 1i2 tak, ale 2raczej po upomnieniu sie 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - 1 i2 nie ( ale nie poinformowano o wykonaniu łyzeczkowania) 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - 1i2 nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - 1. tak, 2. nie (odradzam pierworódkom) 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - 1i2 . nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - 1i 2 tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - 1i2 nic (1. sala 1 osobowa płatna) 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - 1. za pierwszym razem tak,za trzecim nie, 2. troche 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - 1. nie, 2. tak - oksytocyna 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - 1 i2 tak 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - 1 i 2 mój wybór, ale przy 2 nie miałam wyjścia 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś