trzy_misie starynkiewicza x 2 19.07.09, 15:01 > 1) nazwa szpitala STARYNKIEWICZA > 2) data porodu 07.08.07 ORAZ 12.06.09 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) ZA PIERWSZYM RAZEM MOŻNA BYŁO NIEOFICJALNIE - 700ZŁ, TERAZ OFICJALNIE MOŻNA ZAPŁACIĆ SZPITALOWI 1200ZŁ W CENIE OPRÓCZ POMOCY POŁOŻNEJ NIE MA NIC. NATOMIAST JEST ZAKAZ PRYWATNYCH PRAKTYK. > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) PRZY PIERWSZYM PORODZIE MIAŁAM, TERAZ NIE. > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWE SĄ WSZYSTKIE NA STARYNKIEWICZA. TO JEST BLOK Z WYDZIELONYMI 3MA SALAMI JEDNOOS. > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE, NIE MA TAKIEJ > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? BEZPŁATNE SALE SĄ TRZYOSOBOWE, BARDZO CIASNE I NIEPRZYJEMNE. JA LEŻAŁAM ZA KAŻDYM RAZEM NA JEDNOOSOBOWEJ PŁATNEJ. POLECAM. > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? TAK > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 200/DOBA > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? ZA PIERWSZYM RAZEM BYŁAM PODŁĄCZONA CAŁY CZAS, ZA DRUGIM NIE PAMIĘTAM CZY W OGÓLE ZDĄŻYLI PODŁĄCZYC KTG, BO JAK WJEZDZALAM NA PORODÓWKE TO JUŻ RODZIŁAM > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) TAK MOŻNA > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) ZA PIERWSZYM RAZEM PROPONOWALI MI PRYSZNIC. TYM RAZEM I FAZĘ SPĘDZIŁAM W DOMU > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) NIE > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) 2 RAZY NA LEŻĄCO, ALE TAK MI BYŁO NAJWYGODNIEJ, NIE MIAŁAM SIŁY STAĆ NA NOGACH, WIĘC NIE PYTAŁAM O INNE MOŻLIWOŚCI. > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) RACZEJ TAK > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK. DRUGIM RAZEM NIE BRAŁAM BO MIAŁAM PEŁNE ROZWARCIE PRZY WJEŹDZIE NA BLOK, ALE ZANIM ZBADANO ROZWARCIE ZAPYTAŁAM O ZNIECZULENIE, TO MI POWIEDZIELI ŻE BĘDZIE CIĘŻKO, BO MIELI CESARKĘ I ANESTEZJOLOG ZAJĘTY. > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600ZŁ > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK, ZA PIERWSZYM RAZEM > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? TAK JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ (DRABINKI, PIŁKA) > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? PÓŁ MINUTY > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) PRZED SALĄ NA OBSERWACJI. > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE ZAUWAZYLAM BY KTOS NAKŁANIAŁ, TO BYŁ MÓJ WYBÓR > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE DOPAJALI > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) TAK, CHCIELI DOKARMIC MOJE DZIECKO,BO SPADŁA NA WADZE STANDARDOWE 10%, ALE SIĘ NIE ZGODZILAM BO MIAŁAM TYLE MLEKA ŻE MOGŁABYM WYKARMIC WSZYSTKIE DZIECI W SZPITALU. > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO OMIARACH I BADANIACH DOSTAŁ TATA. > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) 1. TAK 2. NIE > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? NIE WIEM > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE > 34) czy w łazience było brudno? NIE > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK Z WLASNEJ INICJATYWY > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK,JAK WIDAC. JESLI BEDZIE MI KIEDYS DANE TO WROCE TAM TRZECI RAZ > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? ZA PIERWSZYM RAZEM RODZILAM Z OXY BO NIE BYLO AKCJI SKURCZOWEJ (PRZYJECHALAM DO SZPITALA PO ODEJSCIU WÓD). POCZEKALABYM W DOMU DO AKCJI, BO OXY TO NIC FAJNEGO. > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? LEŻAŁAM PARĘ GODZIN ZA 1-WSZYM RAZEM. BYŁA UCIĄŻLIWA, SZCZEGÓLNIE WIELOOSOBOWE PIELGRZYMKI > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? 1-WSZY PORÓD Z OXYTOCYNA, DRUGI NIE BYL WYWOLYWANY > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? SAMA WYBRALAM > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
steffanka Solec 20.07.09, 16:45 1) nazwa szpitala-SOLEC 2) data porodu- 08.07.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)-TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)-p.BOGUSIA STASIEWICZ 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście?-NA SOLCU WSZYSTKIE SĄ POJEDYŃCZE DO RODZINNYCH 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie?-NIE, SALE SĄ SUPER BEZ OPŁAT 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? -SALE RODZINNE POJEDYŃCZE BEZ OPŁAT, 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - DWU-OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie?NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) ZALEŻY 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE WIEM 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) PRYSZNIC LUB WANNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) -NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) -NIE,STARAJA SIE OCHRONIC KROCZE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)- TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt -700 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)- NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - SA PIŁKI WORKI 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? KILKA MINUT, POTEM MIERZENIE WAZENIE ITP I ZNÓW DO MAMY NA DWIE GODZINY NA SALI PORODOWEJ I JUZ PRZENIESIENIE NA SALĘ POPORODOWĄ 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK BARDZO 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK I JESZCZE RAZ TAK, SAMI I NA PROŚBE 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) RACZEJ NIE CHYBA ZE TRZEBA 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? SZYBKO 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli)NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE KORZYSTAŁAM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE MA PAPIERU TOALETOWEGO W ŁAZIENKACH 34) czy w łazience było brudno? BARDZO CZYSTO 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY- ŚWIEWTNI PEDIATRZY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK ABSOLUTNIE. TO MOJ DRUGI PORÓD NA SOLCU 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC BYM NIE ZMIENIŁA 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC,TO JEST STANDARD 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie SUPER SZPITAL POLECAM) Odpowiedz Link Zgłoś
daga_pl Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 21.07.09, 17:27 1) nazwa szpitala SZPITAL ŚW. ZOFII [UL. ŻELAZNA] 2) data porodu 12.07.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? RODZIŁAM PRZEZ CESARSKIE CIĘCIE WIĘC SIŁĄ RZECZY 1-OSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? N/D 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? N/D 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2-OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) BYŁAM PODŁĄCZONA PRZED SAMYM PORODEM NA PARENAŚCIE MINUT 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) WIEM, ŻE MOŻNA, BO W SALI, W KTÓREJ PRZYGOTOWYWALI MNIE DO CC [KTG, WENFLONY, ITP.] BYŁA WANNA 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) CHYBA TAK 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) N/D 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) N/D 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) N/D 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt SŁYSZAŁAM, ŻE 800 ZŁ, ALE GŁOWY NIE DAM 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) TAK 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? N/D 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? PODCZAS PORODU NA SALI OPERACYJNEJ PRZYSTAWIONO MI MAŁĄ DO TWARZY NA OK. 10-15 MIN., POTEM MAŁA POJECHAŁA Z TATĄ NA ODDZIAŁ NOWORODKÓW 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NIE, NA SALI POPORODOWEJ, JAKIEŚ PÓŁ GODZINY PO CAŁEJ OPERACJI 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? "NAKŁANIANO" TO NIEDOBRE SŁOWO, POWIEDZIAŁABYM RACZEJ, ŻE "ZACHĘCANO", ALE NIGDY NA SIŁĘ 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? TYLKO NA ŻYCZENIE MAMY LUB POLECENIE LEKARZA 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) DOKARMIAJĄ NA WYRAŹNE ŻYCZENIE MAMY LUB TEŻ PO ZALECENIU LEKARZA, JEDNAK NIE BUTELKĄ TYLKO PRZEZ CIENIUSIEŃKĄ SONDĘ - MAMA PRZYSTAWIA DZIECKO DO PIERSI I MIĘDZY BRODAWKĘ A USTA DZIECKA WKŁADA SIĘ CIENIUTKĄ RURKĘ, Z KTÓREJ DZIECKO OTRZYMUJE POKARM 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 30 MIN. 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE, ŻELAZNA NIE JEST SZPITALEM KLINICZNYM. CHOCIAŻ NA ODDZIALE POPORODOWYM NATKNĘŁAM SIĘ NA "LETNICH PRAKTYKANTÓW" - POMAGALI POŁOŻNYM, PRZYNOSILI LEKI, MIERZYLI CIŚNIENIE, KĄPALI MALUCHY, ITP. 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK, BARDZO 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE ZA BARDZO, ALE POŁOŻNE SPRZEDAWAŁY NAM (MI I MOJEJ "WSPÓŁLOKATORCE" Z SALI) SPRAWDZONE SPOSOBY NA UŚPIENIE NASZYCH MALUCHÓW, BYŚMY MOGŁY SIĘ PRZESPAĆ. 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE, ALE PIELUSZKI DLA MAŁEJ MUSIAŁAM MIEĆ SWOJE 34) czy w łazience było brudno? NIE, BYŁA SPRZĄTANA DWA RAZY DZIENNIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, PODCZAS OBCHODU PEDIATRYCZNEGO LEKARZ SAM, Z WŁASNEJ INICJATYWY UDZIELAŁ INFORMACJI NA TEMAT STANU ZDROWIA MAŁEJ 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? N/D 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? N/D 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WZIĘŁABYM PRZEWIEWNIEJSZĄ KOSZULĘ - W SZPITALU COŚ SIĘ DZIAŁO Z KLIMATYZACJĄ I BYŁO BAAAAARDZO GORĄCO. ALE TO TYLKO TAKI DROBNY SZCZEGÓŁ 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? PRZY CC - 200 ZŁ 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE, ALE DENERWOWALI MNIE MOI ODWIEDZAJĄCY... MAM DUŻĄ RODZINĘ I WSZYSCY CHCIELI ZOBACZYĆ MAŁĄ. MOMENTAMI BYŁO 10 OSÓB W SALI I NIE DAWALI SOBIE WYTŁUMACZYĆ, ŻE TO JEST TROCHĘ NIE W PORZĄDKU WOBEC MOJEJ "WSPÓŁLOKATORKI"... BYŁA NA SZCZĘŚCIE WYROZUMIAŁA, ALE JA BYM NA JEJ MIEJSCU CZEGOŚ TAKIEGO NIE ZNIOSŁA. 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? N/D 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? MOŻNA, ALE NIE WIEM ILE TO KOSZTUJE - CENNIK JEST NA STRONIE SZPITALA 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie GENERALNIE JEST TO BARDZO PRZYJAZNY SZPITAL - LEKARZE FACHOWCY, BARDZO POMOCNE POŁOŻNE, SYMPATYCZNE SALOWE JESTEM PEŁNA ZACHWYTU, GDYŻ ZAJĘLI SIĘ NAMI SZYBKO, W SPOSÓB FACHOWY. PO WSZYSTKIM BYŁAM NA BIEŻĄCO INFORMOWANA CO SIĘ MOŻE DALEJ DZIAĆ - JAK ZEJDZIE ZNIECZULENIE, JAK MI PRZYWIOZĄ MAŁĄ NA SALĘ, JAK BĘDĄ WYGLĄDAĆ NASZE KOLEJNE DNI NA ODDZIALE, JAKIM BADANIOM MAŁA BĘDZIE PODDANA ITP. POLECAM TEN SZPITAL KAŻDEMU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hania.hania3 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 24.07.09, 21:15 swietny pomysl daga_pl ze wyboldowalas tekst , chcoiaz raz udalo sie przeczytac aniete szybciutko polecam innym opisujacym !!!! sama tez tak zrobie jak w koncu urodze Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne79 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 24.07.09, 15:31 > 1) nazwa szpitala Św. Rodziny na Madalińskiego > 2) data porodu Lipiec 2007 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) Tak > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) Nie > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? Jednoosobowa > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? Tak > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 400 PLN > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? Dwuosobowa z łazienką > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? Tak > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 170 PLN/doba > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy > od zagrożenia dziecka) Sporadycznie > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) Nie chodziłam, raczej nie można. > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) Tak, na płatnej sali. Na mojej był prysznic. > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) Tak, na płatnej sali. W szpitalu jest tylko jedna taka. > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) Rodziłam na leżąco. Pozycja narzucona. > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) Nie, ale zgodziłam się na nacięcie. > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) Nie miałam. Nie wiem. > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt Nie wiem. > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) Nie > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) Nie > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) Nie > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? Tak, drabinki i piłka. Z worka nie korzystałam i nie pamiętam czy był. > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? Kilkanaście minut, potem je zbadano i zważono przy mnie i zaraz mi ją oddano. > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) Tak > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? Nie > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) Tak, zapytałam studentkę i od razu pomogła. > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? Nie wiem, mojego nie dopajano. Było cały czas ze mną. > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) Nie wiem, u nas nie było takiej potrzeby. > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? Było cały czas ze mną. > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) Tak, za moją zgodą (jedna studentka). > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? Tak, na prośbę. > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? Nie wiem, nie pytałam. > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? Nie > 34) czy w łazience było brudno? Nie, na mojej płatnej sali było czysto. > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? Tak > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) Tak, o szczegóły trzeba było dopytywać. > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? Nie > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? Nie > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? Nie dotyczy > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? Tak > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? Chyba nic > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? Tak > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? Nic > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? Nie > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? Nie > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? Nie wiem > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? Przywieziono mnie karetką na obserwację, następnego dnia urodziłam. > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Bielański 24.07.09, 16:11 1) nazwa szpitala - Bielański 2) data porodu - 16.07.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej - tak 4) miałyście opłaconą położną? - tak (T. Kosińska) 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - dwuosobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - nie dotyczy 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - czteroosobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - nie dotyczy 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? - początkowo często ze względu na oksytocynę, później sporadycznie 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? - nie 13) I faza - można w wodzie? - tak, prysznic 14) II faza - mozna w wannie? - nie 15) pozycja parcia - poczatkowo łokciowo-kolankowa, potem sugerowana leżąca 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek - nie dotyczy, poród drugi - ochrona krocza 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? tak, ale nie skorzystałam 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - nie korzystałam, więc nie wiem dokładnie 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? - nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? - nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? - nie dotyczy 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - tak, z piłki 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - około 1-2 minut, potem dziecko zabrano do zbadania (cały czas na moich oczach), następnie wróciło do mnie 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? - tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - nie było potrzeby nakłaniania 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? nie prosiłam o pomoc, bo karmiłam pierwsze dziecko i nie miałam problemu 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie wiem 28) czy dokarmiają dziecko butelką - tak, na prośbę matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - od razu po porodzie, dziecko cały czas było przy mnie 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? - nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie 34) czy w łazience było brudno? - nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak, ale w przypadku braku miejsc na oddziale położniczym matki trafiają po porodzie na patologię ciąży a dzieci na oddział noworodkowy, a w miarę zwalniania się miejsc są przewożone na położnictwo 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka - zależy od lekarza, niektórzy z własnej inicjatywy, niektórzy niechętnie 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - nie dotyczy 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - nie dotyczy 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - bezpłatna 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - nie 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - tak, oksytocyna 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - chyba tak, nie wiem, bo nie korzystałam 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - sama wybrałam Odpowiedz Link Zgłoś
3-emilia1986 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 03.08.09, 22:02 1) nazwa szpitala KAROWA 2) data porodu 22.05.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? SALA CC 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa? SALA POOPERACYJNA-DWUOSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka)NIE WIEM 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie)NIE WIEM 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)NIE WIEM 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie)NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)NIE WIEM 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)NIE WIEM 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt NIE WIEM 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? ZABRANO NA OITN 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)NIE 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE WIEM 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli)NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwość oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, żeby się wyspać? TAK 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? ZALEŻY KIEDY 35) czy dziecko leży na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddział z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informują o stanie zdrowia dziecka (tak, z własnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)ZALEŻY KTÓRY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIE WIEM 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? PRZEWIEZIONO 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie OBSADA PORODÓWKI MUSI JESZCZE POPRACOWAĆ NAD KULTURĄ I MILSZYM TRAKTOWANIEM PACJENTKI Odpowiedz Link Zgłoś
antyka DAMIAN 04.08.09, 10:11 1) nazwa szpitala DAMIAN 2) data porodu PAZDZIERNIK 2006 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) nd. 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nd. 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA - CC 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nd. 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? nd. 8) ilu osobowa była sala poporodowa? JEDNOOSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nd. 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nd. 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) MIAŁAM CC 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) MIAŁAM CC 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) NIE WIEM 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) NIE WIEM 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE WIEM 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAL 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt nd. 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) TAK, ROBIL CC 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? ND. ALE W 2006 ROKU NIE MIELI 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? MIAŁAM CC, NIE KLADZIONO DZIECKA NA BRZUCHU 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) NIE 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, Z WLASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? TAK 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) TAK, PROPONUJA B. CZESTO MOWIAC, ZE MATKA NIE MA POKARMU 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO POL GODZINIE 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK, PROPONOWANO MI TO CIAGLE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE, WSZYSTKO BYLO 34) czy w łazience było brudno? CZYSTO 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK, CHYBA, ZE MATKA JEST ZMECZONA I CHCE ODPOCZAC 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK, ALE MUSIALAM SIE CIAGLE DOPYTYWAC 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? MIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE, ZROBIONO W KONCU CC, BO NIE CHCIALAM WIECEJ CZEKAC 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIE ZGODZILABYM SIE NA DOKARMIANIE BUTELKA, TYLKO STRYKAWKA/ SONDA PO PALCU 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK, NAWET PRZY CC 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? ND. 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? SALA JEDNOOSOBOWA 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE BYL WYWOLYWANY, NIE BYLO SZANS NA NATURALNY POROD 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? ND. 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? WYBRALAM SAMA 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie BARDZO SLABA WIEDZA POLOZNYCH NA TEMAT LAKTACJI, JESLI TO PIERWSZA CIAZA NIEMAL NA PEWNO TRAFI SIE DO DORADCY LAKTACYJNEGO ALBO MATKA ZREZYGNUJE Z KARMIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
alex_s antyka: 07.01.12, 10:53 Który lekarz w Damianie robił Ci cc? Czy wszystko odbyło się ok? Bez komplikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
blankaw19 Inflancka CC 19.08.09, 19:29 1) nazwa szpitala INFLANCKA 2) data porodu 14.08.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej ODRADZAJĄ 4) miałyście opłaconą położną? NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? CC 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE DOTYCZY ALE SA PŁATNE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 600 ZŁ 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 1 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? TAK 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 300 ZŁ ... 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE ... 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? SEKUNDA 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? NA POOPERACYJNEJ PO 2H 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? TAK 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką TAK 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? NA NOC BYŁO ZABRANE 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? TAK 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? TRZEBA MIEC SWOJE 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka TAK 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE ... 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? OPŁACIŁA OPIEKE PIELEGNIARSKĄ ŻEBY BYĆ Z DZIECKIEM CAŁĄ NOC PO CC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? OPŁATA ZA SALĘ DO PORODU RODZINNEGO 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TAK ... 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? TAK 300 ZŁ 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? WYBRANY 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie WARTO, JA JESTEM ZADOWOLONA Odpowiedz Link Zgłoś
navajo1 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 26.08.09, 18:17 1) nazwa szpitala -INFLANCKA 2) data porodu - 19.03.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)- NIE WIEM, RACZEJ NIE 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - JEDNO, SKOŃCZYŁO SIĘ CC 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NORMALNIE TAK, ALE BYŁ REMONT I WSZYSTKIE BYŁY BEZPŁATNE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? CHYBA 500 JESLI CHODZIŁO SIĘ DO SZKOŁY RODZENIA PRZY SZPITALU/600 NORMALNIE > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - JAKO ŻE BYŁ REMONT 4-OSOBOWA, NORMALNIE SĄ JEDYNKI 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - NIE DOTYCZY 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 300 ZETA 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) CAŁY CZAS 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) MOŻNA SIĘ ODŁĄCZYĆ I WYJŚC DO TOALETY 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) NIE MA OPCJI 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) NIE MA OPCJI 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - NIE DOTYCZY 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE WIEM 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - BEZ OPŁAT 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - TAK > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - TAK > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - NIE > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? - TAK > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NIE BYŁO POŁOŻONE MIAŁAM CC > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - TAK PO CESARCE PO 12 GODZINACH > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) NA PROŚBĘ > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE, ALE MAJĄ MLEKO > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) TAK, TYM BARDZIEJ PO CC > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 12 GODZINACH > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) - NIE > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - ŚREDNIO > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? TAK > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE > 34) czy w łazience było brudno? NIE > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) ZALEŻY JAKI LEKARZ > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? ZWLEKANO POMIMO 42 TC, A ŻE NIE BYLO NIEPOKOJĄCYCH SYGNAŁÓW NIE SPIESZYLI SIĘ Z CC > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WZIĘŁA BYM SALĘ JEDNOOSOBOWĄ > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC PRZY PORODACH RODZINNYCH, PŁACI SIĘ ZA SAMĄ MOŻLIWOŚĆ TAM RODZENIA > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TROCHĘ TAK > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? PRÓBOWANO PRZEBIĆ PĘCHERZ, BYŁAM POD OXY 10 GODZIN > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? SAMA WYBRAŁAM > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie OGÓLNIE DOBRA OPIEKA, ALE TRZEBA SIĘ UPOMINAC O SWOJE > A teraz kwestionariusz: > > 1) nazwa szpitala -INFLANCKA > 2) data porodu - 19.03.2009 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)- NIE WIEM, RACZEJ NIE > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - NIE > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - JEDNO, SKOŃCZYŁO SIĘ CC > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NORMALNIE TAK, ALE BYŁ REMONT I WSZYSTKIE BYŁY BEZPŁATNE > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? CHYBA 500 JESLI CHODZIŁO SIĘ DO SZKOŁY RODZENIA PRZY SZPITALU/600 NORMALNIE > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - JAKO ŻE BYŁ REMONT 4-OSOBOWA, NORMALNIE SĄ JEDYNKI > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - NIE DOTYCZY > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 300 ZETA > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy > od zagrożenia dziecka) CAŁY CZAS > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) MOŻNA SIĘ ODŁĄCZYĆ I WYJŚC DO TOALETY > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) NIE MA OPCJI > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie) NIE MA OPCJI > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - NIE DOTYCZY > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE WIEM > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - BEZ OPŁAT > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - TAK > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - TAK > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - NIE > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? - TAK > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NIE BYŁO POŁOŻONE MIAŁAM CC > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - TAK PO CESARCE PO 12 GODZINACH > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) NA PROŚBĘ > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE, ALE MAJĄ MLEKO > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie) TAK, TYM BARDZIEJ PO CC > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 12 GODZINACH > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli) - NIE > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - ŚREDNIO > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? TAK > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE > 34) czy w łazience było brudno? NIE > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn m Odpowiedz Link Zgłoś
smoczunek Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 15.09.09, 16:58 1) nazwa szpitala - Solec 2) data porodu - 01.09.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - TAK (Bogusia Stasiewicz) 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 1 OSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - NIE, WSZYSTKIE SĄ BEZPŁATNE I 1-OSOBOWE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - NA SOLCU NIE MA DOPŁAT 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)- NIE MA DOPŁAT 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - ZALEŻY, ZALEŻY OD ZAGROŻENIA DZIECKA, JA BYŁAM PODŁĄCZONA CAŁY CZAS BO SŁABŁO TĘTNO DZIECKA 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - JEST PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - JEST PRYSZNIC 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - SUGEROWANA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)- NIE WIEM, U MNIE SKOŃCZYŁO SIĘ CC 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 700 ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - NIE, INNĄ 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - TAK, NA SZCZĘŚCIE AKURAT MIAŁ DYŻUR 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - PO WYJĘCIU POKAZANO MI DZIDZIUSIA A POTEM DOSTAŁAM DO POCAŁOWANIA 24) pierwsze karmienie - na sali porodowej? (tak/nie) - PRZY PORODZIE SN TAK, W MOIM WYPADKU NIE 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY I NA PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - NIC MI O TYM NIE WIADOMO 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - NIC MI O TYM NIE WIADOMO 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - NASTĘPNEGO DNIA 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - NIE, ALE W RAZIE POTRZEBY SŁUŻYŁY POMOCĄ 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, żeby się wyspać? NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - MIAŁAM SWOJE 34) czy w łazience było brudno? - NIE 35) czy dziecko leży na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddział z przyczyn medycznych? - TAK 36) czy lekarze informują o stanie zdrowia dziecka (tak, z własnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)- TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - NIE 39) jeśli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - CZASAMI 46) czy poród był wywoływany? jeśli tak, to w jaki sposób? - NIE 47) czy istnieje możliwość opłacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - NIE WIEM 48) czy był to szpital, które same wybrałyście, czy przewieziono was do niego? - SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - WSZYSCY BARDZO MILI, ANI RAZU NIE CZUŁAM SIĘ SKRĘPOWANA. NIE TRAKTUJĄ PACJENTEK PRZEDMIOTOWO, NAPRAWDĘ CZUĆ ZAINTERESOWANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Międzyleski Szpital Kolejowy - CC 23.10.09, 17:43 1) nazwa szpitala - Miedzyleski Szpital Kolejowy 2) data porodu - 29.09.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - NIE WIEM/NIE KORZYSTALAM 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 1 OSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 1 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)- 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? PRZED CC PODLACZAJA NA POL GODZINY 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - NIE DOTYCZY 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - NIE DOTYCZY 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - NIE DOTYCZY 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)- NIE DOTYCZY 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - TAK - PLATNE, ALE NIE WIEM ILE 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - TAK - OPEROWAL MNIE WRAZ Z INNYM LEKARZEM 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - NIE DOTYCZY 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - PO WYJĘCIU POKAZANO MI DZIDZIUSIA A POTEM DOSTAŁAM DO POCAŁOWANIA 24) pierwsze karmienie - na sali porodowej? (tak/nie) - NIE, PRZYNIESIONO MI DZIECKO 2 RAZY DO KARMIENIA NA SALE POOPERACYJNA 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY I NA PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - NIC MI O TYM NIE WIADOMO 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - TAK, JAK DZIECKO NIE UMIE SSAC LUB MATKA MA MALO MLEKA A DZIECKO JEST GLODNE 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - NASTĘPNEGO DNIA 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - NIE, ALE W RAZIE POTRZEBY SŁUŻYŁY POMOCĄ 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, żeby się wyspać? PO OPERACJI TYLKO PIERWSZEGO DNIA, NASTEPNEGO JUZ MIALAM DZIECKO CALA DOBE ZE SOBA 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - MIAŁAM SWOJE 34) czy w łazience było brudno? - LAZIENKA W STANIE SLABYM 35) czy dziecko leży na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddział z przyczyn medycznych? - TAK 36) czy lekarze informują o stanie zdrowia dziecka (tak, z własnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)- TAK 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - NIE 39) jeśli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - WIECEJ PYTALABYM PIELEGNIAREK JAK OPIEKOWAC SIE, JAK KARMIC, JAK UKLADAC DZIECKO, PRZEWIJAC, UBIERAC CHCIALAM BYC SAMODZIELNA 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - NIE WIEM 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - W TYM CZASIE BYLO MALO PORODOW - 2 DNI BYLAM SAMA, 1 DZIEN Z JEDNA OSOBA. ODWIEDZINY MOGA BYC DO WIECZORA, ALE W MOIM PRZYPADKU NIE BYLY UCIAZLIWE. 46) czy poród był wywoływany? jeśli tak, to w jaki sposób? - NIE 47) czy istnieje możliwość opłacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - NIE WIEM 48) czy był to szpital, które same wybrałyście, czy przewieziono was do niego? - SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - WSZYSCY BARDZO MILI, ANI RAZU NIE CZUŁAM SIĘ SKRĘPOWANA. MOZNA O WSZYSTKO PYTAC. KAMERALNA ATMOSFERA. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia78 szpital bródnowski - wrzesień 2009r. 15.09.09, 21:06 1) nazwa szpitala szpital bródnowski 2) data porodu 01.09.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) nie 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? jednoosobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? nie dotyczy 8) ilu osobowa była sala poporodowa? czteroosobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nie dotyczy 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) ok. połowę czasu 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) nie 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) nie można 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) leżąca - sugerowana 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) tak 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt za darmo 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? piłka 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? na chwilkę - następnie zabrano do mierzenia i mycia (ojciec był z dzieckiem) 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? raczej tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak, z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? jeśli nie ma potrzeby to nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) tak, na prośbę matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po urodzeniu łożyska, zszyciu a następnie po posprzątaniu sali porodowej. Ojciec dziecka był cały czas z nim. Całość trwała ok godzinę 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie - rodziłam w nocy 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? nie, chyba ze na prośbę matki ale nie były zbyt wyrywne 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, żeby sie wyspac? nie pytałam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? nie zauważyłam - miałam wszystko swoje 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak - bardzo wyczerpujące informacje 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? nie dotyczy 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie dotyczy 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? raczej tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? zależy kiedy i w jakich ilościach przychodzono do innych pacjentek 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? wybrałam sama 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
zmorapotwora Re: szpital bródnowski - wrzesień 2009r. 17.09.09, 17:19 1) nazwa szpitala szpital sw Rodziny-ul. Madalińskiego warszawa 2) data porodu 03.09.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? nie dotyczy bo cc 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie dotyczy bo cc 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? nie dotyczy bo cc 8) ilu osobowa była sala poporodowa? trzyosobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) nie dotyczy 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) nie dotyczy bo cc 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) nie dotyczy bo cc 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) nie dotyczy bo cc, ale widziałam wanne w sali w ktorej miałam ktg 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) z ego co wiem to nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) nie dotyczy bo cc 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) nie dotyczy bo cc 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 700 pln chyba 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) tak 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? nie dotyczy bo cc 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? na chwilkę - następnie zabrano do mierzenia i mycia (ojciec był z dzieckiem) 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) na pooperacyjnej , ok 30 min po porodzie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak, z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? jeśli nie ma potrzeby to nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) nie, jesli jest potrzeba dokarmiania to palcu i strzykawka, by nie zaburzac odruchu ssania z persi 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po zszyciu po cc, przejezdie na sale pooperacyjna, ok 40 min, w tym czasie tata był z dzieckiem 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) tak, 1 studentka, za moja zgoda 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? na pooperacyjnej bardzo, bez pytania, na poporodowej przychodzily tez jak tylko sie zadzwonilo i poprosilo o pomoc 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, żeby sie wyspac? nie pytałam 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? podkłady sie dostawało, w łazinkach byl papier 34) czy w łazience było brudno? nie codziennie czyszcono 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak bez problemu i wyczerpująco, tylko, że tzreba dopytac, bo jak jest wszystko ok nic nie mówią, a wiadomo, ze matka i tak ma zawsze duzo pytan 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? nie dotyczy 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie dotyczy 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? zdecydowanie tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak, opłata za to przy cc 150 pln 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? opłata przy cc 150 pln 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? salki sa male wiec pilnuja by byla 1 osoba odwidzajac i tak jest b dobrze bo inaczej jest tlok i zaduch 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? sama 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie jestem b zadowolona z pzrebiegu cc jak i opieki po Odpowiedz Link Zgłoś
elle_bella Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 21.09.09, 20:43 Witam wszystkie mamy, chcialam prosic aby ktos podzielil sie opinia na temat szpitala w Piasecznie. Wprawdzie nie w warszawie ale blisko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
etta_1 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 19.10.09, 14:32 1) nazwa szpitala SZPITAL PRASKI 2) data porodu 30.08.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej NIE WIEM 4) miałyście opłaconą położną? NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście?DWUOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie?NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali?NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa?DWUOSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie?NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? BYŁAM PODŁĄCZONA KRÓTKO Z POWODU SZYBKIEGO PORODU, NIE WIEM JAK W INNYCH PRZYPADKACH 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie)NIE WIEM 13) I faza - można w wodzie? NIE WIEM 14) II faza - mozna w wannie? NIE 15) pozycja parcia WYMUSZONA LEŻĄCA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek U MNIE BYŁA KONIECZNOŚĆ 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - kosztNIE KORZYSTAŁAM 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako?BYŁY NA SALI, ALE NIE KORZYSTAŁAM 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie?KILKA MINUT 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią?TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą?NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką TAK 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem?PO KILKUNASTU MINUTACH 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem?TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac?NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? TAK 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu?NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat?NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem?NIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE WIEM 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? ZA KRÓTKO WSZYSTKO TRWAŁO, ŻEBY MOŻNA BYŁO COŚ ZMIENIĆ 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIE WIEM 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? PRZYWIEZIONO MNIE DO NIEGO 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie POZA DROBNYMI PRZYPADKAMI, PERSONEL BARDZO MIŁY I POMOCNY Odpowiedz Link Zgłoś
kasiarj Instytut matki i dziecka 2009 24.10.09, 21:52 1) nazwa szpitala - IMiD 2) data porodu - 09.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)- tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - jednoosobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - nic. jak jest wolna jednoosobowa to można skorzystać 8) ilu osobowa była sala poporodowa? jednoosobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? tak 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)- 250 zł za jednoosobowy pokój 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - ja prawie cały czas bo to była indukcja 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - tak 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - można prysznic 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka? ) - nie wiem bo ja chciałam na łóżku 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - nie wiem bo to był mój drugi poród 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - nie wiem bo nie korzystałam 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? - tak 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - piłka 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - po porodzie kilka minut, a po ważeniu na zawsze już mi dali 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? mówiono żeby przystawić do piersi ale nie wiem czy to nakłanianie 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - myśle że jak jest potrzeba to pomogą 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - nie wiem, u mnie nie było potrzeby 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - szybko 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? - nie, nie przyszli 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych?- tak 34) czy w łazience było brudno? - nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka -tak, z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie wiem bo się nie sprzeciwiałam 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - nic 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - tak, kroplówka z oksytocyną 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiarj żelazna 24.10.09, 22:05 1) nazwa szpitala - św. Zofii 2) data porodu - 04.2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - tak 4) miałyście opłaconą położną?- nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - dwuosobowa 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? kosztuje 800zł chyba 8) ilu osobowa była sala poporodowa? najpierw korytarz! potem dwuosobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? chyba 1000 zł kosztuję 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? był moment że musiałam dość długo leżeć 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? nie 13) I faza - można w wodzie? wanna 14) II faza - mozna w wannie? (nie wiem 15) pozycja parcia - sugerowana, kucki, potem łóżko 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek - podobno nie ale mnie szybko nacieli 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/ 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? tak, z drabinek i piłki 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? na ok. godzinę 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? mówiono żeby dziecko przystawić do piersi 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką - nie wiem 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? zaraz po badaniu i ważeniu 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? nie,nie przyszli) 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? na korytarzu nie było gdzie przewinąć 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie sprzeciwiałam się, ale nikt mnie nie pytał czy może mi dać np. oksytocynę albo obwiązać brzuch szalikiem i naciskać jak to robiła pani doktor... 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? nie 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? raczej nie, chyba że za kilka lat jak się skończy ta ciasnota w tym szpitalu 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nie wzięłabym znieczulenia 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? w dwuosobowej sali nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? na korytarzu bardzo. 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? niestety wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - na izbie przyjęć były bardzo niesympatyczne Panie i okropna Pani doktor. Bardzo nie podobało mi się to że naciskano mi na brzuch i wypychano dziecko poprzez obciskanie mnie szalikiem, ale wtedy nie zdawałam sobie sprawy że nie jest to bezpieczna praktyka...położna "z przydziału" była świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
norrrka Solec 27.10.09, 17:03 1) nazwa szpitala Solec 2) data porodu 07.08.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? pojedyncza 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? zdaje się, że na Solcu nie ma takich sal 8) ilu osobowa była sala poporodowa? trzyosobowa 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? podobnie jak w pkt. 7 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)jw 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) ja byłam ponad połowę 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie)podczas jednej zmiany położnych mi nie pozwalano, gdy się zmieniły, już mogłam 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)prysznic 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie)nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)mój poród zakończył się cc, nie dotarłam do tego momentu 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)jw 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt600 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)nie dotyczy 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako?tak 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie?po cc - pokazano mi dziecko, zabrano, przywieziono z powrotem po 8h 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)nie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią?tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie)tak, na prośbę, ale nie jest to pomoc, jakiej się oczekuje. 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie wiem 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie)tak, bez pytania mnie o zdanie 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? po 8h, po czym zabrano na noc. Na stałe dostałam po 24 h. 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli)tak, bez pytania mnie o zgodę. Zabrakło mi asertywności, żeby się sprzeciwić 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? nie - pielęgniarki pediatryczne to największy minus tego szpitala 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? tak, w łazience nie było papieru toaletowego 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak, z własnej inicjatywy - pediatrzy to anioły 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? po tym, gdy zapytałam, czy możemy jeszcze się wstrzymać z podawaniem oksytocyny, lekarz zrugał mnie za wymyślanie problemów, nastraszył problemami z dzieckiem i oksy podłączył 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? musiałam się dopytywać 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? tak 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? trudno powiedzieć, po pojawieniu się zaburzeń tętna u dziecka, cesarkę wykonano po 4,5 h 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? nie 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? nie pojechałabym tam 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? nie 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? przyspieszany oksytocyną 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? niestety - wybrałam go jako szpital rezerwowy 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Tu opisałam szerzej swoje wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
agata.23 Szpital Bielański 28.10.09, 19:16 1) nazwa szpitala BIELAŃSKI 2) data porodu 25.10.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? DWU OSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? NIE WIEM 8) ilu osobowa była sala poporodowa? TRZY OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) TO ZALEŻY, JA BYŁAM CAŁY CZAS BO RODZIŁAM BARDZO SZYBKO 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) NIE 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA - LEŻĄCA 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) PODOBNO TAK 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 550 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE DOTYCZY 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? BYŁA TAKA MOŻLIWOŚĆ 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NA 5 MIN 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? SUGEROWANO 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, Z WŁANEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NA PROŚBĘ MATKI, NIE ROBIĄ PROBLEMU Z DOKARMIANIEM 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO 20 MIN 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) RODZIŁAM W NOCY, NIE BYŁO STUDENTÓW 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? CHYBA TAK 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? ŁAZIENKI BYŁY MYTE KILKA RAZY DZIENNIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) TAK Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK !!! 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC, BYŁO BARDZO PROFESJONAJNIE. BYŁAM POZYTYWNIE ZASKOCZONA. 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie ODDZIAŁ POŁOŻNICZY NA BARDZO WYSOKIM POZIOMIE, REWELACYJNI LEKARZE, FANTASTYCZNE POŁOŻNE. WARUNKI W TRAKCIE PORODU I NA SALACH POPORODOWYCH BARDZO DOBRE. ŁAZIENKA I PRYSZNIC W KAŻDEJ SALI, DUŻO MIEJSCA, CZYSTO I WSZYSCY OD SALOWYCH PO LEKARZY BARDZO ŻYCZLIWI. MIAŁAM PRZYJEMNOĆ URODZIĆ W TYM SZPITALU. Wszystkim bardzo polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka-28 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 28.10.09, 19:36 Witam 1) nazwa szpitala SZPITAL NA SOLCU 2) data porodu GRUDZIEŃ 2008 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE KORZYSTAŁAM 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3-OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - OK. POŁOWĘ CZZASU 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) -PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - ? 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - MIAŁAM PORÓD PRZEZ CC 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) -NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - TAK 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - TAK, PIŁKI, WOREK SAKO 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - PO CC 5-10 MIN 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - NIE 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? -NIE 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - TAK, NA PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - NIE 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - TAK, NA PROŚBĘ MTKI 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - PO 2H OD CC 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - NIE , NIE PRZYSZLI 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - JEDNA 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - NIE PRZYSZŁO MI TO NAWET DO GŁOWY ŻEBY NAWET NACHWILE ODDAĆ DZIECKO NA, KTÓRE TAK CZEKAŁAM (10 DNI PO TERMINIE CC ) 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - TAK 34) czy w łazience było brudno? - ŁAZIENKA BYŁA CZYSTA , NA SALI 3-OS BYLYŚMY WE DWIE WIĘC BYŁO BARDZO DOBRZE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - TAK, CAŁY CZAS 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) -TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? -NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - TAK, ZDECYDOWANIE TAK , POLECAM 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? -HMMM... CHYBA NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? -TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - DARMOWA 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie POZDRAWIAM I POWODZENIA ZYCZE Odpowiedz Link Zgłoś
mamik2no Żelazna, Warszawa 01.11.09, 21:33 1) nazwa szpitala - Św. Zofia 2) data porodu - LISTOPAD 2006 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) TAK 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? 800 PLN 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) PONAD POŁOWĘ 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK NA WŁASNĄ PROŚBĘ 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) TAK 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE WIEM 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA PÓŁLEŻĄCA PO ZZO 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt NIE PAMIĘTAM 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) NIE PO PORODZIE PRZYSZEDŁ ZOBACZYĆ CZY WSZYSTKO OK 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? 2H 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? NIE 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) NA PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE WIEM 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) NIE WIEM 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? POSZŁO Z TATĄ WRÓCIŁO PO 15 MIN 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE CHĘTNIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? TRZEBA MIEĆ SWOJE 34) czy w łazience było brudno? CZASEM 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) ZDAWKOWO, NIEADEKWATNIE, 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? TAK 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WYBRALABYM INNY SZPITAL 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIE PAMIĘTAM 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? WYBRANY 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Sam poród był OK, uważam że opieka poporodowa marna. Lekarze neonatologowie (w zależności na kogo się trafi) kiepscy. Wypisano nas z chorym dzieckiem - było zbadane na oko - przez lekarza prowadzącego. Lekarz już po wypisie stwierdził, że dziecko nadaje się do naświetlań (duża żółtaczka). Informacje nt dziecko w moim odczuciu skąpe. Odpowiedz Link Zgłoś
strusiek_m Plac Starynkiewicza - październik 2009 05.11.09, 11:55 1) nazwa szpitala - PLAC STARYNKIEWICZA 2) data porodu - 31.10.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej TAK 4) miałyście opłaconą położną? NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? JEDNO; ALE W TYM SZPITALU SĄ RACZEJ "BOKSY" PORODOWE NIŻ SALE; PRZYSZŁYM MAMOM, KTÓRE NIE ZWIEDZAŁY TEGO SZPITALA, POLECAM OBEJRZENIE ICH PRZED PODJĘCIEM DECYZJI, BO MOGĄ SIĘ NIE SPODOBAĆ 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? N/D 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 2-OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) N/D 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? JA BYŁAM CAŁY CZAS, ALE PORÓD BYŁ WYWOŁYWANY I MOŻE TO DLATEGO 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? NIE 13) I faza - można w wodzie? NIE WIEM; NA PEWNO JEST PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? NIE 15) pozycja parcia NIE WIEM, BO PORÓD ZAKOŃCZYŁ SIĘ CC 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek JAK WYŻEJ 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 ZŁ 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? TYLKO NA POCZĄTKU (KOŃCZYŁ WŁAŚNIE DYŻUR) 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? NA SALI BYŁA PIŁKA 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? CC - NA CHWILĘ PRZYSTAWIONO MI DO TWARZY 24) pierwsze karmienie - na sali porodowej? ZACHĘCAJĄ DO PRÓB KARMIENIA JUŻ NA SALI POOPERACYJNEJ (PRZY PORODZIE ZAKOŃCYMYM CC) 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? TAK, NA PROŚBĘ 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? CHYBA NIE; NORMALMYM MLEKIEM DZIECIAKI SĄ DOKARMIANE 28) czy dokarmiają dziecko butelką TAK, GDY MAMA NIE MA JESZCZE WYSTARCZAJAĄCO DUŻO POKARMU 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? CZEKAŁO NA MNIE NA SALI POOPERACYJNEJ 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? STAŻYSTA; NAWET NIE ZAUWAżYŁAM JEGO OBECNOŚCI, BARDZO DYSKRETNY I KULTURALNY 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK, NA PROŚBĘ 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? CZASAMI PAPIERU TOALETOWEGO 34) czy w łazience było brudno? NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka TAK,Z WŁASNEJ INICJATYWY I WYCZERPUJĄCO 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? RACZEJ NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? NIE, ALE TO BYŁO OCZYWISTE - SŁABŁO TĘTNO DZIECIAKA 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE; WRĘCZ PRZECIWNIE - DECYZJĘ I CIĘCIE WYKONANO BŁYSKAWICZNIE 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? WYKUPIŁA INDYWIDUALNĄ POŁOŻNĄ 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NAJPIERW PRZEBICIE PĘCHERZA, A WOBEC BRAKU POSTĘPU PORODU - OXYTOCYNA; DPDAM ,ŻE BYŁAM JUŻ KILKA DNI PO TERMINIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM, CHYBA NIE 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? SAMA WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie SZPITAL JEST - Z WYGLĄDU I "KOMFORTU" - JAKI JEST. DLA WYMAGAJĄCYCH MOŻE BYĆ NIEWYSTARCZAJĄCY, ALE NA OPIEKĘ LEKARSKĄ I PIELĘGNIARSKĄ NIE MOGE POWIEDZIEĆ ZŁEGO SŁOWA. A BYŁAM W TYM SZPITALU KILKA DNI I "ZALICZYŁAM" - PATOLOGIĘ, PORODÓWKĘ, SALĘ OPERACYJNĄ, SALĘ POOPERACYJNĄ I SALE POPORODOWE. BARDZO DOBRA OPIEKA NA KAŻDYM ETAPIE. Odpowiedz Link Zgłoś
ivi1981 porównanie warszawskich szpitali - Żelazna 12.11.09, 00:47 1) nazwa szpitala - Św. Zofia 2) data porodu - 06.11.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? TAK - 800 PLN 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE (chciałam zapłacić za jedynkę, ale była "kolejka", miejsce zwolniło się dopiero pod koniec 2 dnia a trzeciego wychodziłam do domu, więc uznałam że już się nie opłaca przenosić do kolejnej sali) 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - Jedynka kosztuje 500 zł 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) PONAD POŁOWĘ 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) TAK, NA WŁASNĄ PROŚBĘ 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) TAK - wanna 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) TAK 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) SUGEROWANA - początkowo leżąca z uwagi na ZZO, potem na boku, na kucaka, na klęcząco - położna sama zachęcała do zmiany pozycji i wyboru najdogodniejszej i wymyślała, bo ja skupiałam się na bólu, było mi wszystko jedno 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) NIE 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600 zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) TAK 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) -NIE, nie było takiej potrzeby 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? -TAK 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - 2godz. 24) pierwsze karmienie - na sali porodowej? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? Nie nakłaniano na siłę a zachęcano 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE, chyba że na wyraźne życzenie matki 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - TAK, ale na prośbę matki 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? POSZŁO Z TATĄ na badania, WRÓCIŁO PO 15 MIN 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? NIE WIEM, raczej nie 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? TRZEBA MIEĆ SWOJE DLA SIEBIE, dla dziecka było wszystko, łącznie z pieluszkami Huggies 34) czy w łazience było brudno? -NIE 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? -TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) -TAK, z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? -NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? -NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE DOTYCZY 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK, zdecydowanie TAK 42) co byś zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? WYBRANY 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Poród bardzo "udany, jeśli tak mozna powiedzieć o porodzie... Połozna z dyżuru - Marta Dentkowska, przefantastycznie i sprawnie wszystko poprowadziła, miła, uśmiechnięta, rzeczowa, delikatna, wspierała i zachęcała do parcia, motywowała, służyła nawet swoim biodrem podczas parcia. Lekarze neonatologowie rzeczowi i kompetentni. Jedynym minusem była trochę obcesowa pani anestezjolog ale o trzeciej w nocy też bym pewnie była obcesowa i zmęczona.. Generalnie dzięki opiece tego szpitala będę wspominać swój pierwszy poród do końca życia jako fantastyczne przeżycie. Odpowiedz Link Zgłoś
pandora81 IMID na Kasprzaka 28.11.09, 23:05 1) nazwa szpitala - IMID 2) data porodu - 24.11.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) NIE 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1 (CC) 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? (CC) 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 300 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 5 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE (jedynki są piętro niżej na patologii i położne rzadko tam zaglądają, dwójek nie ma) 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) (CC) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) (CC) 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) (CC) 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) (CC) 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)(CC) 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) (CC) 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) TAK 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) -NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? -(CC) 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - jak mnie zszywali synka miał tata (mi go dali wycałować), na pooperacyjnej już na stałe 24) pierwsze karmienie - na sali porodowej? (tak/nie) (cc) 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? zachęcano > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) TAK, z własnej inicjatywy, ale po obejrzeniu moich piersi już nikt nie pomógł- powiedzieli że przy wklęsłych brodawkach się nie da, dostałam butlę i kazali ściągać laktatorem 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE, chyba że jest potrzeba 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - TAK, jeśli jest potrzeba 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? jak tylko skończyli mnie szyć po cc 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) CHYBA NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIE 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? USŁUGA PŁATNA 300 ZŁ ZA 12 GODZIN 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE : PAPIER, RECZNIKI PAPIEROWE, MYDŁO BYŁO I CHUSTECZKI MOKRE i ŻEL DO MYCIA DZIECI TEŻ SWOJE TRZEBA MIEĆ PODPASKI, PIELUCHY DLA DZIECKA, SWOJE KOSMETYKI 34) czy w łazience było brudno? - CZASAMI, ALE ZARAZ SPRZĄTALI 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? -TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) -TAK, z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? -NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? -NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? - 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? NIE ZWLEKANO 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK 42) co byś zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? NIC 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? TAK, BARDZO. MĘZOWIE MI NIE PRZESZKADZALI, ALE JAK W 5CIO OSOBOWEJ SALI SCHODZĄ SIĘ MĘŻOWIE BABCIE, DZIADKOWIE I ZNAJOMI TO MOŻNA DOSTAĆ SZAŁU. MOIM ZDANIEM NA POŁOŻNICZY POWINIEN BYĆ WSTĘP PO 1 OSOBIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? PLANOWE CC 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? 300ZŁ ZA 12GODZIN 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie,czy przewieziono was > do niego? WYBRANY > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie JESTEM BARDZO ZADOWOLONA Z PORODU. tO MOJE DRUGIE DZIECKO I POTRRAFIŁAM SIĘ O NIE ZATROSZCZYĆ, WIĘC NIE BYŁO PROBLEMU oPIEKA MEDYCZNA DLA DZIECI REWELACYJNA I DLATEGO WYBRAŁAM TEN SZPITAL Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiaw32 Inflancka Wawa 30.11.09, 14:41 1) nazwa szpitala - Inflancka 2) data porodu - 15.10.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 3 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 1 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - tak 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) - 250 pln 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? - (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka)- sporadycznie 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) nie 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - tak 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) nie 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)dowolna na sam koniec już na leżąco 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie)tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 0pln 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie)- tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)- nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)- nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? nie 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? na kilka minut a po zważeniu i mierzeniu leżeliśmy razem 2h 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) tak 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak, na prośbę 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) raczej na prośbę mamy 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? ja nie prosiłam bo to moje drugie dziecko ale gdy poprzednio rodziłam też w tym szpitalu to pomagano mi gdy o to prosiłam 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? nie 34) czy w łazience było brudno? nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) tak 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? nie wiem 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? tak 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - baaaardzo szybko wypisują do domu, nas chciano wypisać już następnego dnia ale się nie dałam i zostaliśmy jeszcze dobę Odpowiedz Link Zgłoś
apdutkiewicz szpital Bródnowski 11.12.09, 22:34 1) nazwa szpitala - Bródnowski 2) data porodu - 19.09.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - nie wiem 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - 1 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 5 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - nie wiem, rodziłam 20 minut, na nic nie było czasu 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - nie wiem 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - nie wiem 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - nie wiem 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) parcie na łóżku, nie próbowałam inaczej 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - 2 poród, więc nie wiem, położna tylko powiedziała, że zrobi nacięcie i czy się zgadzam 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - nie wiem 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - nie 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - nie 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - nie prosiłam 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - na brzuchu wcale 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - na korytarzu obok sali porodowej 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - u tych, które nie chciały była presja ze strony personelu 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - nie było potrzeby 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - nie 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - po 10 minutach 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - nie, to była sobota rano 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - trochę 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - tak 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie 34) czy w łazience było brudno? - nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - tak, z własnej inicjatywy 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - wymagałabym środków przeciwbólowych po porodzie 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - nic 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - nie 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - nie 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - nie wiem 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - sama wybrałam 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Caly dzień po porodzie bardzo bolała mnie obkurczająca się macica. Dodatkowo wymiotowałam. Lekarze i pielęgniarka twierdzili, że to normalne. Wieczorem (urodziłam o 6:30 rano) koleżanka z sali poprosiła pielęgniarkę o proszek przeciwbólowy dla mnie, dopiero wtedy mi pomogli i od razu przestało boleć. Jest to jedyny (ale dość ważny dla mnie) minus tego szpitala. Sam poród trwał bardzo krótko, więc nie mam szczególnych uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kawka Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 14.12.09, 19:49 1) nazwa szpitala- SZPITAL ŚRÓDMIEJSKI NA SOLCU 2) data porodu 07.12.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)-TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)1TAK 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? -JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie?-NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali?-NIE MA TAKIEJ OPCJI 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? -PONAD POŁOWĘ (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) -RACZEJ TAK 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)MOZNA ISC POD PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)-SUGEROWANA NA PLECACH , PRZYWIEDZIONE KOLANA DO KLATKI PIERSIOWEJ 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)- RUTYNOWE NIE ALE JA MIAŁAM BO BYŁA POTRZEBA 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600ZL 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? NIE 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? TUZ PO PORODZIE NA OK MINUTE, PO BADANIU JUZ NA OK GODZINE 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) -TAK , MI Z WŁASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? W WYJATKOWYCH WYPADKACH 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) -TAK NA PROSBE, A RACZEJ NA DLUZSZE PROSBY 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? ODRAZU PO BADNIU -OK 20 MINUT 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIEKTORE TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? RACZEJ NIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE, ŁAZIENKA W POKOJU 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)TAK Z WLASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE WIEM 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? trafilam na kiepsko wyposazona sale , nie bylo drabinek ani pilki itp. akurat wszystki leppiej wyposazone byly zajete. 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? OKSYTOCYNA,rozwarcie wolno postępowało zaproponowano mi oksytocynę 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kawka Solec 14.12.09, 19:55 1) nazwa szpitala- SZPITAL ŚRÓDMIEJSKI NA SOLCU 2) data porodu 07.12.09 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)-TAK 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)1TAK 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? -JEDNOOSOBOWA 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie?-NIE 7) ile kosztowała dopłata do tej sali?-NIE MA TAKIEJ OPCJI 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 3 OSOBOWA 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) NIE WIEM 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? -PONAD POŁOWĘ (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) -RACZEJ TAK 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)MOZNA ISC POD PRYSZNIC 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) NIE 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)-SUGEROWANA NA PLECACH , PRZYWIEDZIONE KOLANA DO KLATKI PIERSIOWEJ 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)- RUTYNOWE NIE ALE JA MIAŁAM BO BYŁA POTRZEBA 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 600ZL 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie)NIE 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)NIE 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? NIE 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? TUZ PO PORODZIE NA OK MINUTE, PO BADANIU JUZ NA OK GODZINE 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) TAK 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) -TAK , MI Z WŁASNEJ INICJATYWY 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? W WYJATKOWYCH WYPADKACH 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) -TAK NA PROSBE, A RACZEJ NA DLUZSZE PROSBY 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? ODRAZU PO BADNIU -OK 20 MINUT 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) NIE 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? NIEKTORE TAK 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? RACZEJ NIE 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE 34) czy w łazience było brudno? NIE, ŁAZIENKA W POKOJU 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)TAK Z WLASNEJ INICJATYWY 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? NIE 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? NIE WIEM 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? trafilam na kiepsko wyposazona sale , nie bylo drabinek ani pilki itp. akurat wszystki leppiej wyposazone byly zajete. 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? NIE 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? OKSYTOCYNA,rozwarcie wolno postępowało zaproponowano mi oksytocynę 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? WYBRAŁAM 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
ravyn Żelazna, Warszawa 14.12.09, 19:56 1) nazwa szpitala - szpital św. Zofii, Żelazna, Warszawa 2) data porodu - 29.05.2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) - tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko) - nie 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? - jedynka 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? - tak 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? - 800zł 8) ilu osobowa była sala poporodowa? - 2 (ale pierwsza noc na korytarzu) 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - nie 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) b/d 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka) - poród wywoływany - zagrożenie życia - II faza pod ktg 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie) - II faza pod maską tlenową, już nie próbowałam chodzić z całym okablowaniem 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - była wanna 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - niby dowolna, ale parte przyszły zaraz po znieczuleniu i raz dwa już po wszystkim 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - nie (pomimo dużego dziecka i zagrożenia, położna do końca chroniła kroczę, ale musiała trochę naciąć, jednak bardzo dobrze zaszyła) 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) - tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt - 650zł 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) - tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - tak 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) - nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - tak, było wszystko 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? - natychmiast po porodzie dziecko trafiło na oddział noworodkowy - słaby oddech, dostałam je dwie godziny później 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) - nie 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? - tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) - tak z własnej inicjatywy 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? - nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) - nie było takiej konieczności 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - po dwóch godzinach (ale tu było zagrożenie życia) 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) - nie, ale będąc na patologii dałam się "macać" uczennicom z położnictwa bardzo miłe i pomocne dziewczyny 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? - tak 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - tak 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? - nie 34) czy w łazience było brudno? - nie 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych? - tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) - tak, ale po upomnieniu się 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? - nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? - nie 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? - podobna sytuacja w innym szpitalu skończyła by się cc, tu jednak do końca poród był naturalny, ponieważ miałam świetną położną, to wszystko poszło sprawnie i błyskawicznie, a dziecko trafiło od razu pod opiekę neonatologów 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? - tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? - chciałabym móc nie czekać, aż anestezjolog znieczuli wszystkie rodzące, tylko przyjdzie od razu do mnie 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? - tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? - nic (konieczna jednak sala pojedyncza) 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? - tak 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? - najpierw oksytocyna, a później przebicie pęcherza + oksytocyna 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? - istnieje, ale chyba nie ma zbyt wielu chętnych położnych 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was do niego? - wybrany 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
pynia78 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY IMiDz 17.12.09, 10:52 > 1) nazwa szpitala IMiDz > 2) data porodu 11.12.2009 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej TAK > 4) miałyście opłaconą położną? NIE > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? 1-osobowa > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? Jeżeli jest wolna to nic nie kosztuje > 8) ilu osobowa była sala poporodowa? 1-osobowa ta sama, w której rodziłam > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? NIE > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę)- > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > ZALEŻY OD FAZY PORODU > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? RACZEJ TAK > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)NIE WIEM > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację > wanny / nie)NIE WIEM > 15) pozycja parcia SUGEROWANA TRADYCYJNA LUB NA BOKU ALE TO ZALEŻY TAKŻE OD INTENSYWNOŚCI PORODU I POŁOŻNEJ > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek NIE WIEM > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? TAK > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 700 PLN > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? TAK > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? NIE > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? NIE > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako? Z TEGO CO WIEM JEST JAKAŚ MOŻLIWOŚĆ > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? NA CHWILKĘ > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? TAK > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? TAK > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? TAK Z WŁASNEJ INICJATYWY LUB MATKI > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? NIE > 28) czy dokarmiają dziecko butelką TAK JEŻELI DZIECKO JEST DŁUGO BEZ MAMY NP. PO CESARSKIM CIĘCIU LUB INNYCH ZABIEGACH A DZIECKO ZANOSI SIĘ OD PŁACZU BO JEST GŁODNE, RÓWNIEŻ JEŻELI JEST PROBLEM Z PRZYSTAWIENIEM DZIECKA DO PIERSI, BRAK POKARMU LUB PROBLEM ZE SSANIEM LUB Z WAGĄ MALUSZKA O TYM DECYDUJE PEDIATRA > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? PO CZTERECH GODZINACH ALE TO TEŻ SPRAWA INDYWIDUALNA > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? NIE > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? TAK > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac? TAK > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? NIE > 34) czy w łazience było brudno? NIE > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych? TAK > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? nie > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? nie > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? nie dotyczy > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? TAK > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? TAK > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? NIC > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa? SALA WIELOOSOBOWA > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? NIE > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? NIE WIEM > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego? TAK > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam > w ankiecie - POLECAM ZE WZGLĘDU NA PERSONEL, OPIEKA NA BARDZO WYSOKIM POZIOMIE ZARÓWNO NA ODDZIALE PATOLOGII CIĄŻY, BLOKU PORODOWYM I POŁOŻNICZYM A TAKŻE NOWORODKOWYM, WARUNKI MOŻE NIE SĄ SUPER-FAJNE ALE TO SIĘ NIE LICZY, JEST CZYSTO A TO ŻE ŁÓŻKA I SZAFKI SPRZED LAT TO DETAL. > > > DZIĘKUJĘ w imieniu wszystkich, ktore maja TO jeszcze przed soba Odpowiedz Link Zgłoś
polad1 Re: porównanie warszawskich szpitali - FAKTY 27.12.09, 17:33 > 1) nazwa szpitala szpital św. Rodziny na Madalińskiego > 2) data porodu 18.12.2009 > 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie) TAK > 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie)Miałam umówioną położną, ale tego dnia miała dyżur, więc odebrała poród bez opłaty, a że miałam bardzo szybki poród nie było już czasu na szukanie zastępstwa, rodziłam z Wioletą Gwiazdą- polecam (nazwisko) > 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście?jednoosobowa > 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? NIE > 7) ile kosztowała dopłata do tej sali?nie ma takiej możliwości wszystkie salę są o wysokim standardzie > 8) ilu osobowa była sala poporodowa?trzyosobowa > 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? nie ma takiej możliwości > 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) > 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? > (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy w ogóle nie byłam podłączona, nie było czasu na podłączenie, sprawdzono tylko puls dziecka > od zagrożenia dziecka) > 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość > kabla? (tak/nie) > 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można)można ale ja nie korzystałam bo nie było czasu > 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację nie wiem > wanny / nie) > 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?)sugerowana- leżąca a to dlatego, że wszystko działo się bardzo szybko, wychodzącą główkę czułam już na izbie przyjęć > 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie)nie ma rutynowego nacięcia, ja zostałam delikatnie nacięta bo bym bardzo popękała a tak pęknięcia nie były straszne i mogłam siedzieć od razu po porodzie. > 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) TAK > 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt 700 zł > 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) NIE > 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) NIE > 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie)NIE > 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka > sako?Jest taka możliwość jak ktoś rodzi dłużej niż ja > 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? na 2 godziny > 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie)TAK > 25) czy nakłaniano do karmienia piersią?NIE BYŁO TAKIEJ POTRZEBY > 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej TAK POMAGAJĄ Z WŁASNEJ INICJATYWY > inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) > 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą?JEŚLI JEST PROBLEM Z KARMIENIEM I MATKA SIĘ ZGADZA TO DOKARMIAJĄ SZTUCZNYM POKARMEM > 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, > na prośbę matki / nie)NIE, JEŚLI DOKARMIAJĄ TO STRZYKAWKĄ > 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? OD RAZU > 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / > tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, > nie przyszli)ZGODZIŁAM SIĘ NA OBECNOŚĆ 1 STUDENTKI, ALE NIE BYŁO ŻADNEJ > 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem?TAK > 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby > sie wyspac?RACZEJ NIE, ALE ZAWSZE JAK BYŁ JAKIŚ PROBLEM TO POMAGAŁY > 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych?NIE > 34) czy w łazience było brudno?NIE > 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia > na inny oddzial z przyczyn medycznych?TAK > 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej > inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / > odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać)TAK, Z WŁASNEJ INICJATYWY ORAZ NA PROŚBĘ MATKI. INFORMUJĄ DOKŁADNIE > 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? NIE > 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat?NIE > 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy > mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla > dziecka? > 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim > cięciem? > 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu?ZDECYDOWANIE TAK > 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? > 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba?TAK > 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie?NIC > 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych > odwiedzających była dla ciebie uciążliwa?NIE > 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob?NIE > 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po > porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje?BYĆ MOŻE JEST ALE NIE WIEM > 48) czy byl to szpital, ktore same wybralyscie, czy przewieziono was > do niego?SAMA WYBRAŁAM > 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam NAPRAWDĘ NIE BYŁO SIĘ DO CZEGO PRZYCZEPIĆ, WARUNKI NA SALI PORODOWEJ I POPORODOWEJ BARDZO DOBRE. PERSONEL MIŁY I POMOCNY ZARÓWNO NA PORODÓWCE JAK I NA ODDZIALE POŁOŻNICZYM. POLECAM > w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
harmeen Inflancka cc 12/2009 - FAKTY 28.12.09, 14:23 1) nazwa szpitala -Inflancka 2) data porodu- 12/2009 3) możliwość opłacenia indywidualnej opieki położniczej (tak/nie)-Tak 4) miałyście opłaconą położną? (tak/nie) (nazwisko)-nie, planowane cc 5) ilu osobowa była sala, na której rodziłyście? -operacyjna 6) czy płaciłyście za salę porodową o podwyższonym standardzie? -nie 7) ile kosztowała dopłata do tej sali? 600 PLN 8) ilu osobowa była sala poporodowa? -pooperacyjna 3 os, potem 5 9) czy płaciłyście za salę poporodową o podwyższonym standardzie? - zastanawiałam się, ale nie zapłaciłam. w normalnej było do kogo usta otworzyć, były kobiety z doświadczeniem więc można było się czegoś dowiedzieć. 10) ile kosztowała dopłata do tej sali? (za dobę) 250 lub 300PLN 11) jak długo w trakcie porodu jest się podłączonym do KTG? (sporadycznie / ok. połowę czasu / ponad połowę / cały czas / zależy od zagrożenia dziecka)- nie dotyczy 12) czy mimo podłączenia do KTG można wstawać i chodzić ma odleglość kabla? (tak/nie)- nie dotyczy 13) I faza - można w wodzie? (prysznic/wanna/nie można) - nie dotyczy 14) II faza - mozna w wannie? (tak / tak, za dopłatą za sterylizację wanny / nie) - nie dotyczy 15) pozycja parcia (dowolna / sugerowana - jaka? / wymuszona - jaka?) - nie dotyczy 16) rutynowe nacięcie krocza u pierworódek (tak/nie) - nie dotyczy 17) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - dostępne? (tak/nie) tak 18) znieczulenie zewnątrzoponowe na życzenie - koszt- bezpłatne 19) czy w tym szpitalu miałyscie lekarza prowadzacego? (tak/nie) -tak 20) czy ukonczylyscie szkole rodzenia przy tym szpitalu? (tak/nie) - tak 21) czy lekarz prowadzacy byl obecny przy waszym porodzie? (tak/nie) -nie 22) czy miałyście możliwość korzystania z drabinek / piłki / worka sako? - nie dotyczy 23) na jak długo dziecko położono wam na brzuchu tuż po porodzie? wcale- pokazano mi go przez chwilę 24) pierwsze karmienie - na sali porodowe? (tak/nie) nie, na pooperacyjnej po ok 6 godz od cc 25) czy nakłaniano do karmienia piersią? -tak 26) czy pomagają w przystawieniu dziecka do piersi? (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prosbe/ nie) tak, z własnej inicjatywy lub na prośbę, zależy od pielęgniarki generalnie można było liczyć na pomoc 27) czy dopajają dziecko wodą z glukozą? nie 28) czy dokarmiają dziecko butelką (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, na prośbę matki / nie) tak, na prośbę ( w przypadku braku pokarmu) 29) jak szybko dostałyście dziecko z powrotem? - po ok 6 godz od cc na moją wyraźną prośbę, potem zabrano na noc i od następnego dnia już na stałe 30) czy w porodzie uczestniczyli studenci? (tak, za moją zgodą / tak, mimo mojego sprzeciwu / nie, ponieważ się nie zgodziłam / nie, nie przyszli) nie, nie było 31) czy pielęgniarki pomagały w opiece nad noworodkiem? -na pooperacyjnej tak, potem już w zasadzie nie potrzebowałam (ale jak ktoś sobie nie radził to pomoc można było uzyskać), nie miałam problemów z uzyskaniem odpowiedzi w razie wątpliwości 32) czy była możliwosc oddania dziecka pod opiekę pielęgniarek, zeby sie wyspac? - nie wiem 33) czy w szpitalu brakowało środków higienicznych? -nie, ale i tak większość miała swoje 34) czy w łazience było brudno? - nie, za to zimno bo salowe wietrzyły mimo ujemnej temp 35) czy dziecko lezy na sali z matka, o ile nie wymaga przeniesienia na inny oddzial z przyczyn medycznych?- tak 36) czy lekarze informuja o stanie zdrowia dziecka (tak, z wlasnej inicjatywy / tak, po upomnieniu się / niechętnie i zdawkowo / odmawiają odpowiedzi lub nie ma kogo zapytać) -to zależy od osoby, są takie które informują same ale raczej trzeba się dopytywać 37) czy wykonywano interwencje medyczne mimo waszego sprzeciwu? -nie 38) czy podawano wam leki, nie informując, co to za preparat? -tak, ale w zasadzie już po porodzie i wiedziałam na co, poza tym podano dziecku szczepionkę EUVAX bez mojej wiedzy (dowiedziałam się dopiero przy wypisie)- gdybym miała wybór wzięłabym inną 39) jesli odpowiedz na pytanie 37 lub 38 jest twierdzaca, to czy mówiono, że przedłużanie się porodu grozi niebezpieczeństwem dla dziecka? nie dotyczy 40) czy pomimo niepokojacych sygnalow (jakich?) zwlekano z cesarskim cięciem? nie, zrobiono cc bez problemu ze względu na położenie miednicowe 41) czy rodziłabyś ponownie w tym szpitalu? tak 42) co być zrobiła inaczej, gdybyś miała tam rodzić jeszcze raz? wyraźnie zaznaczyła, że chcę inną (odpłatną) szczepionkę na wzw B dla dziecka 43) czy rodzącej może towarzyszyć bliska osoba? tak 44) ile kosztuje obecnosc bliskiej osoby przy porodzie? opłata za indywidualną sale - 600 PLN 45) jeśli leżałaś na sali wieloosobowej, to czy obecność cudzych odwiedzających była dla ciebie uciążliwa?- była, zwłaszcza jak ktoś siedział długo, na szczęście o 19-tej wyrzucano odwiedzających 46) czy poród był wywoływany? jesli tak, to w jaki sposob? cc 47) czy istnieje mozliwosc oplacenia indywidualnej opieki po porodzie, a jeśli tak, to ile kosztuje? tak, 300 PLN 48) czy byl to szpital, ktore same wybrałyscie, czy przewieziono was do niego?- sama wybrałam, ponieważ nie odsyłają i wiedziałam od lekarza prowadzącego, że nie będzie problemów z cc przy położeniu miednicowym 49) inne istotne informacje o tym szpitalu, których nie uwzględniłam w ankiecie - kiepskie warunki lokalowe, ale od stycznia ma być otwarte nowe skrzydło, byliśmy z mężem pozytywnie zaskoczeni opieką,zwłaszcza na sali operacyjnej(super anestezjolog)i pooperacyjnej, poza wspomnianą szczepionką nie mam zastrzeżeń, ale nie wiem jak jest w innych szpitalach, może szczepią tak samo Odpowiedz Link Zgłoś