Dodaj do ulubionych

Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców

IP: *.chello.pl 09.09.09, 12:21
Proponuje, zeby zatrzymanych szalikowcow osadzil sedzia zatrzymany po meczu z
Irlandia. W koncu fachowiec, w sobote nabral doswiadczenia zyciowego
Obserwuj wątek
    • stefan331 rzecznik powinien się puknąć w łeb 09.09.09, 12:24
      podoba mi się ta akcja prokuratury i policji, nareszcie ktoś wziął się na
      serio za bandytów.
      • Gość: milton Re: rzecznik powinien się puknąć w łeb IP: *.aster.pl 09.09.09, 13:03
        jak powiedział wczoraj szef SLD: czuję się jak w państwie PiS
        • 4krzych1 rzecznik "kocha" gejów, kiboli i inne mniejszości 09.09.09, 13:39
          toteż nie jest to rzecznik "obywatelski", ale "kochanowski"...
          • sokolasty Re: rzecznik "kocha" gejów, kiboli i inne mniejsz 09.09.09, 13:53
            no żeś zestawił w jednym rzędzie
            • tridentine To jest podlosc! I lamanie praw czlowieka 09.09.09, 13:55
              Ja sobie nie zycze zeby mnie fotografował byle cymbal i umieszaczal na necie
              tylko dlatego ze poszedlem na mlyn!
              • ojca Re: To jest podlosc! I lamanie praw czlowieka 09.09.09, 14:01
                Masz racje...takich należy od razu odstrzeliwać. Szkoda miejsca na dysku na
                takie mordy.
                • tridentine Walnij sie w leb 09.09.09, 14:10
                  Moze do ciebie strzelac?
                  • Gość: miki Re: Walnij sie w leb IP: 195.205.240.* 09.09.09, 14:31
                    nasze opinie w tej sprawie nie mają żadnego znaczenia.
                    RPO zwraca tylko uwagę na brak podstaw prawnych do przedstawionego
                    działania policji i prokuratury - jeśli tak jest to ma rację że
                    takie działania podejmuje.
                    I należałoby to pozostawić sądowemu rozstrzygnięciu.
                    Jeśli sąd uzna że kochanowski ma rację to po prostu wystarczy
                    zmienić prawo tak aby były podstawy.

W jednym natomiast przesadził - sfotografowany na gorącym uczynku
                    raczej nie korzysta z domniemania niewinności (chyba że był w
                    kominiarce)
                    • tridentine Re: Walnij sie w leb 09.09.09, 14:37
                      > W jednym natomiast przesadził - sfotografowany na gorącym uczynku
                      > raczej nie korzysta z domniemania niewinności (chyba że był w
                      > kominiarce)

A moze fotografia jest zle interpretowana? Moze broni się lub próbuje
                      powstrzymac zadyme?
                      • mistrzkungfu Odp. 09.09.09, 14:52
                        To ma moje poparcie. A kibice? No co? Chcieli być sławni to są. Dostali to czego
                        chcieli jednym słowem. Proszę poniżej link do galerii "sław" wraz z adnotacją
                        kogo już zatrzymano.

www.slaska.policja.gov.pl/poszukiwani/pseudokibice/
                        • Gość: wal.do Re: Odp. IP: 195.42.249.* 09.09.09, 15:22
                          mistrzkungfu napisał:

> [...] A kibice? [...]

Chyba mylisz kibiców z ta hołotą co burdy na stadionach wszczyna?
                          • Gość: antytotal Re: Odp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:45
                            A chodzisz w ogóle na mecze że wiesz kto wszczyna burdy? Czy wierzysz
                            we wszystko co ci w mediach podadzą?

Wielokrotnie burdy wszczyna sama policja

• tridentine Re: Odp. 09.09.09, 15:49
                              Gość portalu: antytotal napisał(a):

> A chodzisz w ogóle na mecze że wiesz kto wszczyna burdy? Czy wierzysz
                              > we wszystko co ci w mediach podadzą?
                              >
                              > Wielokrotnie burdy wszczyna sama policja

Dokladnie, czasem sami prowokuja
                              • Gość: tamlinek Re: Odp. IP: 193.120.219.* 09.09.09, 16:55
                                ależ oczywiście, że prowokują. Stoją i się na was patrzą. Toż to zniewaga! Dalej krzesełkiem mu, to głowe odwróci i już patrzeć się nie będzie.

Dzicz...w zoo was pozamykać, tam sobie ustawki róbcie dla uciechy zwiedzających.
                                • mistrzkungfu Re: Odp. 06.10.09, 15:16
                                  :) owned
                          • mistrzkungfu Re: Odp. 06.10.09, 15:16
                            Sorry, miałem na myśli pseudo-kobice.
              • Gość: mieszkaniec a ja sobie nie zycze bydła IP: *.limes.com.pl 09.09.09, 14:03
                jak "tylko poszedles na mlyn" to nie masz sie czego obawiac. brawo policja i
                prokuratura, od tego jestescie zeby bronic rownego prawa dla wszystkich.
                alternatywa jest "prawo" (silniejszego kibola) i jego "honor" (pobic w kilka
                osob kogos slabszego, okrasc stacje benzynowa albo sklep przed meczem) - za taka
                alternatywe dziekuje. Prosze z nimi robic porzadek, szybko skutecznie i
                konsekwentnie.
                • tridentine Jasne, jasne 09.09.09, 14:10
                  A powiedzmy bede blisko jakichs zamieszek i policji sie zawidzi ze cos tam tez
                  robilem (choc to nieprawda) i co wtedy? Sa sady od tego, a nie paly. Ja sobie
                  nie zycze miec problemow w szkole albo z policja, bo poszedlem na mlyn
                  pospiewac, a jakiemus policjantowi sie cos zawidzi.
                  • Gość: spadajcieciu Re: Jasne, jasne IP: 213.227.87.* 09.09.09, 14:14
                    biedaczek, przypadkiem trafił między czarne owce
                    • tridentine Jakbys mial kiedys do czynienia z policja 09.09.09, 14:20
                      I ich wybiorczymi metodami to bys wiedzial. Akurat moze nie na stadionach, ale i
                      na osiedlach robia niezle cyrki
                      • Gość: spadajcieciu Re: Jakbys mial kiedys do czynienia z policja IP: 213.227.87.* 09.09.09, 14:30
                        żyjesz w innym świecie i masz uszkodzony mózg, szkoda dyskutować, będziesz
                        twierdził z przekonaniem, że czarne jest białe, dokładnie to samo mają bandyci
                        ze zdjęć
                        • tridentine Re: Jakbys mial kiedys do czynienia z policja 09.09.09, 14:44

> żyjesz w innym świecie i masz uszkodzony mózg, szkoda dyskutować, będziesz
                          > twierdził z przekonaniem, że czarne jest białe, dokładnie to samo mają bandyci
                          > ze zdjęć

Nie zyje w innym swiecie, a wlasnie w tym i wiem ze czasami policjanci
                          popelniaja bledy i moga kogos oszkalowac. W moim gimnazjum zatrzymali typa za
                          rzekomy udzial w pobiciu, okazalo sie ze chodzilo o jego brata. Widac robia bledy.
                          • Gość: wal.do Re: Jakbys mial kiedys do czynienia z policja IP: 195.42.249.* 09.09.09, 15:28
                            tridentine napisał:

> rzekomy udzial w pobiciu, okazalo sie ze chodzilo o jego brata. Widac robia bledy.

A wyjaśniło się? Błędy robią, ale to nie jest błąd pokazywać bandziora. A pseudokibiców tak właśnie klasyfikuję - nic nie warte bydło i bandyci.
                            • tridentine Re: Jakbys mial kiedys do czynienia z policja 09.09.09, 15:30
                              Gość portalu: wal.do napisał(a):

> tridentine napisał:
                              >
                              > > rzekomy udzial w pobiciu, okazalo sie ze chodzilo o jego brata. Widac rob
                              > ia bledy.
                              >
                              > A wyjaśniło się? Błędy robią, ale to nie jest błąd pokazywać bandziora. A pseud
                              > okibiców tak właśnie klasyfikuję - nic nie warte bydło i bandyci.

Ale najpierw sie pomylili i np. unmiesciliby wczesniej nie ta fotke co trzeba
                              albo zrobili mu gn.j w szkole. Od wymierzania kar sa sady, a nie policja
                      • Gość: wal.do Re: Jakbys mial kiedys do czynienia z policja IP: 195.42.249.* 09.09.09, 15:25
                        tridentine napisał:

> I ich wybiorczymi metodami to bys wiedzial. Akurat moze nie na stadionach, ale
                        > i
                        > na osiedlach robia niezle cyrki

Oj, bo się wzruszę i popłaczę.
                  • Gość: sralimuchi a swistak ... IP: 195.149.64.* 09.09.09, 14:16
                    tridentine napisał:

> A powiedzmy bede blisko jakichs zamieszek i policji sie zawidzi ze cos tam tez
                    > robilem (choc to nieprawda) i co wtedy? Sa sady od tego, a nie paly. Ja sobie
                    > nie zycze miec problemow w szkole albo z policja, bo poszedlem na mlyn
                    > pospiewac, a jakiemus policjantowi sie cos zawidzi.

To na drugi raz będziesz daleko od "młynu" i zadymy: albo z własnego wyboru boś
                    mądry i wyciągnąłeś wnioski, albo z cudzego (wyrok lub zakaz stadionowy)

Może za parę lat miejsca takich "przypadkowych" uczestników zadym zajmę ja i
                    moje dzieci bo dziś to niestety stadion nie jest dla nas.
                    • tridentine Re: a swistak ... 09.09.09, 14:18
                      > To na drugi raz będziesz daleko od "młynu" i zadymy: albo z własnego wyboru boś
                      > mądry i wyciągnąłeś wnioski, albo z cudzego (wyrok lub zakaz stadionowy)
                      >
                      > Może za parę lat miejsca takich "przypadkowych" uczestników zadym zajmę ja i
                      > moje dzieci bo dziś to niestety stadion nie jest dla nas.

Na scislosc to jestem jeszcze nieletni (2gim), wiec widac mozna. To sa bzdury co
                      piszesz. Na stadion przychodza normalnie rodziny z dziecmi, tyle ze nie na mlyn,
                      a na normalne sektory
                      • Gość: Ahhhha Re: a swistak ... IP: 195.149.64.* 09.09.09, 14:56
                        > Na scislosc to jestem jeszcze nieletni (2gim), wiec widac mozna. To sa bzdury c
                        > o
                        > piszesz. Na stadion przychodza normalnie rodziny z dziecmi, tyle ze nie na mlyn
                        > ,
                        > a na normalne sektory

Aaaaa 2gim ... to jest jeszcze szansa że się wyszalejesz i zmądrzejesz. No chyba
                        że skończysz w poprawczaku albo więzieniu - czego ci nie życzę.

Co do chodzenia na normalne sektory to nie jest to takie proste jak ci sie
                        wydaje. Spróbuj kupić bilet na Polonie na "normalną" trybunę.
                        • tridentine Re: a swistak ... 09.09.09, 15:00
                          Gość portalu: Ahhhha napisał(a):

> > Na scislosc to jestem jeszcze nieletni (2gim), wiec widac mozna. To sa bz
                          > dury c
                          > > o
                          > > piszesz. Na stadion przychodza normalnie rodziny z dziecmi, tyle ze nie n
                          > a mlyn
                          > > ,
                          > > a na normalne sektory
                          >
                          > Aaaaa 2gim ... to jest jeszcze szansa że się wyszalejesz i zmądrzejesz. No chyb
                          > a
                          > że skończysz w poprawczaku albo więzieniu - czego ci nie życzę.
                          >
                          > Co do chodzenia na normalne sektory to nie jest to takie proste jak ci sie
                          > wydaje. Spróbuj kupić bilet na Polonie na "normalną" trybunę.

Nie wiem jak jest na Polonii, moze mozna kupic karnety. Na Lecha Poznan tez
                          tylko karnety, bo tyle jest wykupionych. To kwestia kupiania biletu wczesniej
                          lub kupienia karnetu, jak to jest glownie praktykowane na zachodzie. I nie
                          szaleje wcale mocno
                  • hera9 Re: Jasne, jasne 09.09.09, 15:11
                    to idz sobie pospiewac w koscielnym chorze
                    • tridentine Re: Jasne, jasne 09.09.09, 15:15
                      Jestem juz ministrantem, nie moge :D
              • hera9 Re: To jest podlosc! I lamanie praw czlowieka 09.09.09, 15:10
                to nie rozrabiaj,nie bedziesz sie martwil o fotki
              • Gość: wal.do Re: To jest podlosc! I lamanie praw czlowieka IP: 195.42.249.* 09.09.09, 15:19
                tridentine napisał:

> Ja sobie nie zycze zeby mnie fotografował byle cymbal i umieszaczal na necie
                > tylko dlatego ze poszedlem na mlyn!

To nie chodź.

A tak w ogóle to co ma rzecznik praw OBYWATELSKICH do postępowania prokuratury w sprawie BYDŁA?
          • Gość: stick ten dziadzio juz mnie wk...ia IP: *.chello.pl 09.09.09, 14:05
      • czarny-misio Rzecznik jest z nadania PiS 09.09.09, 13:05
        PiS broni kiboli, wiec wiadomo o co chodzi
        • Gość: es Re: Rzecznik jest z nadania PiS IP: *.chello.pl 09.09.09, 14:12
          o co chodzi, bo chyba nie wiadomo z Twojej wypowiedzi.
      • business3 I od razu ich reklamujcie na Youtube... 09.09.09, 13:12
        I od razu ich reklamujcie na Youtube...
      • Gość: Antytotal Re: rzecznik powinien się puknąć w łeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:33
        To się zaczyna robić państwo policyjne!
        Coraz więcej uprawnień dla policji zaczynają stanowić stojącą ponad
        prawem kastę której wszystko wolno.

NIE DLA NOWEGO TOTALITARYZMU!!!
        • Gość: ttt Re: rzecznik powinien się puknąć w łeb IP: *.nplay.net.pl 18.09.09, 22:02
          jak ci sie nie podoba to przejedź się do Stanów- rzekomej krainy wolnosci. tam policja ma o wiele wieksze uprawnienia a prawo jest surowo egzekwowane. I jakos nie płaczą, "że źle i że państwo totalitarne".
    • Gość: q Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 12:38
      W Polsce zawsze bardziej chroni się sprawców przestępstw niż ofiary.
      • Gość: antytotal Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:35
        W Polsce sadza się ludzi za jazde po pijanemu na rowerze lub posiadanie
        kilku gram.

To jest totalitarna Rzeczpospolita POlicyjna
        • Gość: ttt Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.nplay.net.pl 18.09.09, 22:07
          to, ze sie za takie rzeczy sądzi to juz nie "sprawka" policji tylko ustawodawstwa. taka masz konstytucje i takie jest prawo. policja tych praw nie ustala tylko je egzekwuje
    • Gość: Aquasky Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: 195.248.240.* 09.09.09, 12:41
      Nic tylko pogratulować stróżom prawa.Mając zdjęcia,adresy
      zamieszkania,miejsca pracy,nazwiska i inne dane podejrzanych
      znaleźli juz 13 z 24 osób!!!Brawo Panowie,prawdopodobnie za pół roku
      pochwalicie się ,że macie nastepnych dwóch.Wcale się nie dziwie ,że
      prokuratura zezwala na ujawnienie danych bo bez tego te gamonie nie
      zatrzymaliby ani jednego sprawcy.Aha i jeszcze jedno,zacznijcie też
      ujawniać zdjęcia z monitoringu osób,które śmieca słonecznikiem na
      meczach,palą jakże niebezpieczne race,siedzą na innych miejscach
      aniżeli powinni oraz tych którzy stoją i zasłaniają innym widok na
      murawe.KARAĆ KARAĆ KARAĆ... ;)
      • romek.gie Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców 09.09.09, 13:30
        Gość portalu: Aquasky napisał(a):

> Aha i jeszcze jedno,zacznijcie też
        > ujawniać zdjęcia z monitoringu osób,które śmieca słonecznikiem na
        > meczach,palą jakże niebezpieczne race,siedzą na innych miejscach
        > aniżeli powinni oraz tych którzy stoją i zasłaniają innym widok na
        > murawe.KARAĆ KARAĆ KARAĆ... ;)

A sprzątasz po sobie ten słonecznik? W domu jak jesz to też rzucasz na dywan?
        Race również odpal sobie w domu jak tak strasznie je lubisz.
        Miejsca wieśniaku są numerowane po to, żebyś sadzał tyłek na swoim a nie na
        moim. Nie zamierzam sobie szukać wolnego miejsca na stadionie tylko dlatego, że
        jakiś półgłówek stwierdził, że z mojego miejsca jest lepszy widok niż z jego..
        Co do stania i zasłaniania: nie po to wydałem kasę na bilet, żeby oglądać twoje
        plecy.
        Skoro tego nie rozumiesz to może jak zaczną ci wpierdzielać za to kary to
        zrozumiesz.

Zanim odpowiesz: spróbuj w takiej np. Anglii siedzieć na nie swoim miejscu, albo
        stać w trakcie meczu. Pomijając dożywotni zakaz wejścia na stadion nie wypłacisz
        się do końca życia. Tobie się może to nie podobać, ale dzięki temu mogę iść na
        stadion z dzieckiem bez obaw, że pozna bogaty zasób łaciny podwórkowej, albo że
        banda łysych, niedomytych obszczymurów będzie się lać między sobą.
        • Gość: Aquasky Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: 195.248.240.* 09.09.09, 14:12
          O proszę bardzo jaki inteligent z Ciebie.I zwyzywac od wieśniaków
          potrafisz,brawo.Różnica między nami jest taka,że ja chodze z własnym
          dzieckiem na mecze a Ty nigdy stadionu na oczy nie
          widziałeś.Jednocześnie chciałbyś być ekspertem od imprez masowych i
          porządku na sportowych obiektach.Nie pozdrawiam ale zyczę powodzenia
          w zmienianiu świata na lepszy.Jednakże proponuję zacząć najpierw od
          samego siebie.
          • tridentine Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców 09.09.09, 14:12
            Ma pan racje, o sytuacji na stadionach wypowiadaja sie akurat ci, ktorzy nigdy
            tam nie chodza. Dlatego bredza jak w malignie.
          • Gość: bts Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.nplay.net.pl 18.09.09, 22:12
            moze i zwyzywal, ale jesli chodzi o reszte to ma racje.
      • Gość: :) Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.chello.pl 09.09.09, 13:33
        złapali 13 z 24 bo reszta to bezrobotni!! małoogarnięci finansowo wychodzący
        tylko na wino po zmroku, też by cie ciezko było namierzyc
      • Gość: magda k Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.connecta.pl 09.09.09, 14:18
        Gość portalu: Aquasky napisał(a):

> Nic tylko pogratulować stróżom prawa.Mając zdjęcia,adresy
        > zamieszkania,miejsca pracy,nazwiska i inne dane podejrzanych
        > znaleźli juz 13 z 24 osób!!!

A gdzieś napisano, że dostali dane wszystkich 24?
        • Gość: Aquasky Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: 195.248.240.* 09.09.09, 14:23
          Najlepiej ich przyprowadzić za ucho tym nierobom...
    • Gość: sherlock Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.chello.pl 09.09.09, 12:44
      zatrzymanych szalikowcow powinien teraz sadzic sedzia, ktorego zatrzymano
      przed meczem z Irlandia. W sobote zdobyl troche doswiadczenia zyciowego, wiec,
      wie, co w trawie piszczy:)
    • Gość: kotek widzimy gdzie stoi IP: *.dyn.optonline.net 09.09.09, 12:59
      Rzecznika Praw Obywatelskich. Jak zwykle po stronie bandytow i
      przestepcow.
      • Gość: antytotal Re: widzimy gdzie stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:39
        Rzecznika Praw Obywatelskich jak zwykle po stronie obywateli

Kim jesteś żeby osądzać innych? Pewnie w komputerze nielegalne
        oprogramowanie więc uważaj żebyś i ty nie stał się jednym z "bandytów"
        których teraz tak potępiasz
    • 3miastoorg jak widać prawo można łamać 09.09.09, 13:04
      jak widać prawo można łamać nie tylko będąc stadionowym bandytą, ale i
      funkcjonariuszem wymiaru sprawiedliwości. Wystarczy tylko wytrzeć sobie łapki
      INTERESEM SPOŁECZNYM.

Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem komunistą.
      Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem związkowcem.
      Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem Żydem.
      Kiedy przyszli po katolików, nie protestowałem. Nie byłem katolikiem.
      Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było.

Pastor Martin Niemöller, 1942, Dachau.
      • Gość: greg Re: jak widać prawo można łamać IP: *.wroclaw.mm.pl 09.09.09, 13:08
        Jak widać niektórzy umieją tylko narzekać.
        Tak źle i tak niedobrze... puknij się w głowę i wyjedź do Irlandii kopać rowy
        jak Ci tutaj tak źle.
        Moim skromnym zdaniem powinni to bydło pozamykać w obozach pracy, przynajmniej
        by za darmo autostrady wybudowali...
        • wu67er RPO to pisiowski przydupas, ludzi widzi tylko 09.09.09, 13:11
          w pisuarowym elektoracie... marny,, marny człowieczyna...
        • Gość: molton Re: jak widać prawo można łamać IP: *.aster.pl 09.09.09, 13:16
          ale najpierw trzeba zmienić prawo, masz niską świadomość jeśli
          akceptujesz łamanie prawa
        • 3miastoorg Re: jak widać prawo można łamać 09.09.09, 13:33
          >Tak źle i tak niedobrze... puknij się w głowę i wyjedź do Irlandii kopać rowy
          jak Ci tutaj tak źle.

wiesz zostanę, a jak ty uważasz, że władza w imię doraźnych celów może łamać
          zasady jakie sama tym obywatelom narzuca, sam wyjedź do Rosji, na Białoruś, czy
          do Chin.
        • Gość: a Re: jak widać prawo można łamać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:49
          ntytotalWidze że marzy ci się totalitaryzm. Proponuję wyjazd do Korei
          Północnej
          tam się jeszcze "bydło" zamyka w obozach pracy
      • Gość: zenek Zgadzam się z Kolegą w 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 13:30
        Żeby budować budować Państwo Prawa, należy się tym prawem posługiwać.
        I nikt nie jest ponad nim, ani stadionowy bandzior, ani policjant, ani prokurator.
      • Gość: DSD Brakujący ciąg dalszy IP: 212.33.72.* 09.09.09, 15:57
        Kiedy przyszli po huliganów rozrabiających na stadionie...
    • Gość: kriss Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.class147.petrotel.pl 09.09.09, 13:05
      Brawo Policja i Prokuratura !!!!!!! Tak trzymać.
      • Gość: antytotal Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:53
        Brawo dla Pana Rzecznika Praw Obywatela!

Pogarda dla policji i prokuratury które łamią prawo
    • Gość: asd Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.09, 13:13
      Wpiernicz kibolą!
      • Gość: Aquasky Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: 195.248.240.* 09.09.09, 13:18
        Do szkoły gamoniu!
      • sokolasty Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców 09.09.09, 13:57
        om, nie ą
    • Gość: EmiM Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.aster.pl 09.09.09, 13:18
      A co,Panie Rzeczniku Praw Obywatelskich z naruszeniem NASZYCH dóbr osobistych
      przez ZTM żądający przy zakupie biletu na transport miejski podawania adresu,
      peselu, nr i serii dowodu osobistego itd?

Rozumiem, że ma Pan to gdzieś ze względu na niekorzystanie z transportu
      miejskiego (służbowy samochód na koszt podatników)

Rozumiem, że Pana zdaniem prawa stadionowych chuliganów są ważniejsze?

• Gość: a Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:51
        ntytotalPrawa KAŻDEGO człowieka są równe
    • Gość: miś Uszatek Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.icpnet.pl 09.09.09, 13:19

Jeśli któremuś z tych BANDYTÓW nie podoba się upublicznienie jego wizerunku -
      niech idzie na policję i zgłosi zażalenie, policja migiem założy mu czarny
      pasek na oczy na zdjęciu i po problemie....

A RPO niech się lepiej zajmie czymś, co jest w interesie publicznym, a nie
      utrudnianiem pracy policji i prokuratury!
      • Gość: antytotal Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:37
        To raczej policja i prokuratura niech zaczną działać zgodnie z prawem
        bo nie stoją ponad nim.

A skoro go sami nie przestrzegają to nie mają żadnych podstaw by
        wymagać tego od innych.
        • Gość: ttt Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.nplay.net.pl 18.09.09, 22:18
          przecież wyraźnie jest napisane, że zdjęcia zostały opublikowane zgodnie z prawem.
          czego tu nie rozumiesz?
    • leszeksa RPO - z kibolami mózgiem się zamienił 09.09.09, 13:23
      Niech stoi na straży wolności, praw człowieka i obywatela jak mu zapisano,
      lecz powinien posiadać rozum.
      P.S.
      czytaj: praw człowieka i obywatela (nie kibola)
      • Gość: antytotal Re: RPO - z kibolami mózgiem się zamienił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:52
        Kibic także jest człowiekiem i obywatelem

Szacunek dla Pana Rzecznika!
        Pogarda dla policji łamiącej prawo
    • Gość: gori87 Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.pgi.gov.pl 09.09.09, 13:26
      Wystarczy dodać pod każdym zdjęciem podpis: "Osoby na zdjęciu mogą być
      oczywiście niewinne"
      • Gość: antytotal Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 16:00
        To niczego nie zmienia.

NIE WOLNO upubliczniać wizerunku bez zgody sądu.

Policja łamie prawo je publikując
        • Gość: ttt Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.nplay.net.pl 18.09.09, 22:19
          i właśnie sąd taką zgodę wydał
    • Gość: zenek I znowu zwolennicy zamordyzmu wzięli górę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 13:26
      Nie jestem kibolem, uważam że policja i prokuratura powinny postępować z nimi
      ostro, jednak...
      Pamiętajmy, że z zgodnie z obowiązującym u nas (i na całym cywilizowanym
      świecie) prawem, o winie orzeka TYLKO i WYŁĄCZNIE niezawisły sąd, o oskarżony ma
      prawo do obrony.
      Tutaj, poprzez publikację wizerunku z odium "bandzior", o winie czy niewinności
      decyduje prokuratura, która wcale niezawisła nie jest i nie jest w Konstytucji
      upoważniona do karania.
      Nie żal mi tych konkretnych gozdków, szczególnie że zostali sfilmowani na
      gorącym uczynku (ale to tylko twierdzenie prokuratury a nie niezawisłego sądu)
      ale RPO (którego zresztą nie cierpię) ma w tej materii sporo racji.
      Po pierwsze, o czym już pisałem, o winie i niewinności może i musi decydować
      TYLKO sąd. Jeśli to sąd wydałby takie zezwolenie na publikację wizerunku -
      wszystko byłoby zgodne z prawem.
      Po drugie, granica między ewidentnie winny a ewidentnie niewinny (możliwa do
      ustalenia wyłącznie po zapoznaniu się z dokumentacją _każdego przypadku
      oddzielnie_ i poznania stanowiska stron), jest przedzielona morzem stanów
      pośrednich (i nie jest to żaden relatywizm ale proza życia).
      Po trzecie, w naszym systemie prawnym istnieje domniemanie niewinności, więc do
      czasu uprawomocnienia się wyroku nawet oskarżony (a oni w momencie publikacji
      zdjęć nie byli nawet oskarżeni) de jure jest niewinny.
      Po czwarte, nie zapominajmy że policja i prokuratura, jest i może być
      narzędziem. Przerabialiśmy to w czasach kaczyzmu i niesławnej IV RP. Dlatego
      Konstytucja na straży prawa postawiła sąd.

ps. Osoby które uważają że adwokaci są wspólnikami przestępców, proszę się nie
      odnosić do mojego postu. Nie ten poziom.
      ps2. Nie jestem adwokatem. Sędzią też nie.
      • Gość: Torchwood Re: I znowu zwolennicy zamordyzmu wzięli górę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 13:57
        Zaraz, ale policja przecież nie decydowała o winie. Oni tylko opublikowali
        zdjęcia podejrzanych celem ich identyfikacji - tak jak na przykład przedstawiało
        się kiedyś portrety pamięciowe podejrzanych w programie 997. Nie było żadnego
        decydowania o winie - tym zajmie się sąd po zidentyfikowaniu podejrzanych.

Idąc twoim trybem rozumowania nielegalne byłoby na przykład użycie nagrania z
        kamery podczas napadu na bank celem identyfikacji sprawcy - policja nie nie ma
        przecież zgodny podejrzanego na użycie wizerunku.
        • sokolasty Re: I znowu zwolennicy zamordyzmu wzięli górę... 09.09.09, 13:59
          analogicznie zenku nie możnaby również listów gończych wysyłać, o ile ścigany
          nie byłby skazany prawomocnym wyrokiem.

Poza tym, przykład: na Twoich oczach ktoś zabija kogoś z premedytacją. Nie jest
          przestępcą?
          • Gość: zenek Re: I znowu zwolennicy zamordyzmu wzięli górę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 14:15
            List gończy jest powiązany z nakazem aresztowania _konkretnej_ osoby.

KPK obowiązujący prokuraturę stanowi to tak:
            "Rozdział 29. Poszukiwanie oskarżonego i list gończy

Art. 278 [Zarządzenie poszukiwań] Jeżeli miejsce pobytu oskarżonego lub osoby
            podejrzanej nie jest znane, zarządza się jego poszukiwanie. Przepis art. 247
            stosuje się odpowiednio.

Art. 279 [List gończy] § 1. Jeżeli oskarżony, w stosunku do którego wydano
            postanowienie o tymczasowym aresztowaniu, ukrywa się, sąd lub prokurator może
            wydać postanowienie o poszukiwaniu go listem gończym.
            § 2. Jeżeli postanowienie o tymczasowym aresztowaniu nie było wydane, można
            postanowienie takie wydać bez względu na to, czy nastąpiło przesłuchanie
            podejrzanego.

Art. 280 [Treść] § 1. W liście gończym podaje się:
            1) sąd lub prokuratora, który wydał postanowienie o poszukiwaniu listem gończym,

2) dane o osobie, które mogą ułatwić jej poszukiwanie, a przede wszystkim
            personalia, rysopis, znaki szczególne, miejsce zamieszkania i pracy, z
            dołączeniem w miarę możliwości fotografii poszukiwanego,

3) informację o treści zarzutu postawionego oskarżonemu oraz o postanowieniu o
            jego tymczasowym aresztowaniu albo o zapadłym wyroku,"

=========

"Poza tym, przykład: na Twoich oczach ktoś zabija kogoś z premedytacją. Nie jest
            przestępcą?"
            W mojej ocenie - jest.
            W ocenie prawa - jest dopiero po wydaniu wyroku skazującego przez niezawisły sąd.
            Dostrzegasz subtelną różnicę, czy uważasz że vox populi = vox Dei?
            • Gość: Torchwood Re: I znowu zwolennicy zamordyzmu wzięli górę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 14:23
              OK, a portret pamięciowy też można publikować w związku z aktem aresztowania
              kontretnej osoby? Czy jeżeli aresztują i ostatecznie sąd skaże przestępcę na
              podstawie takiego portretu może on się domagać odszkodowania albo kasacji wyroku
              - bo w końcu gdyby nie portret to by go nie złapali?
            • Gość: DSD Re: I znowu zwolennicy zamordyzmu wzięli górę... IP: 212.33.72.* 09.09.09, 16:07
              > "Poza tym, przykład: na Twoich oczach ktoś zabija kogoś z premedytacją. Nie jes
              > t
              > przestępcą?"
              > W mojej ocenie - jest.
              > W ocenie prawa - jest dopiero po wydaniu wyroku skazującego przez niezawisły są
              > d.
              > Dostrzegasz subtelną różnicę, czy uważasz że vox populi = vox Dei?

Hm, jeśli ktoś chciał Cię zabić ale Ty byłeś szybszy i zabiłeś napastnika w
              obronie własnej to masz spore szanse że sąd Cię uniewinni, POMIMO tego że
              zabiłeś osobę której suwerenny sąd nic jeszcze nie udowodnił... Prawo dopuszcza
              więc że Twoja SUBIEKTYWNA ocena że ktoś jest przestępcą (i to tylko
              potencjalnym!) wystarczy do zabicia tej osoby...
        • Gość: Pozdrawiam! Re: I znowu zwolennicy zamordyzmu wzięli górę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 14:20

Problemem nie jest sam wizerunek ale jego ujawnianie publiczne. Okazać można
          konkretnej osobie a publicznie tylko za zgodą sądu list gończy.
          W wypadku napadu na bank- pokazuje się świadkom i ew. rozsyła list gończy.
          Nie może być tak że władza sobie wyciera rączki interesem społecznym omijając
          prawo. Dziś nagną na kiboli a jutro mogą nagiąć prawo na Ciebie.
          Pozdrawiam!
      • hera9 bedziesz taki mądry,doputy, 09.09.09, 15:23
        dopuki jakis szalikowiec nie przetrąci ci kogos bliskiego,czy nie zniszczy
        auta,tylko dlatego,ze znalazles sie w zlym czasie i miejscu,lub krzywo sie
        spojrzysz.jezeli to nastąpi,szybko zmienisz zdanie
    • opir Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców 09.09.09, 13:26
      zero litości dla tych kretynów.Nie wyobrażam sobie jak można bezkarnie
      niszczyć nie swoją własność !
      • Gość: antytotal Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:56
        Dopóki niczego im nie udowodniono są niewinni!!!
    • antyk-aczor Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców 09.09.09, 13:26
      Bardzo proszę dziennikarzy, o jasną i nie budzącą żadnych
      wątpliwości informację.
      Nie twarze szalikowców, a MORDY BANDYTÓW!
      • Gość: ja to nie sa bandyci IP: *.chello.pl 09.09.09, 15:23
        antyk-aczor napisał:

> Bardzo proszę dziennikarzy, o jasną i nie budzącą żadnych
        > wątpliwości informację.
        > Nie twarze szalikowców, a MORDY BANDYTÓW!

to nie sa bandyci tylko zgraja sfrustrowanych ciot ktore w ten sposob
        rozladowuja napiecie
        nazywanie ich bandytami jest dla nich powodem do dumy (patrzcie jaki ja grozny
        bandyta)
        wiec drogi antykaczorze nie nazywaj tego gówna bandytami bo bandyci prezentuja
        jakis poziom ta holota nie
        • Gość: antytotal Re: to nie sa bandyci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:55
          Za to ty prezentujesz tu bardzo niski poziom używając wulgaryzmów i
          obrażając innych ludzi
    • Gość: vanesik Jakie domniemanie niewinnosci? IP: *.kulnet.kuleuven.be 09.09.09, 13:26
      Jesli policja publikuje kadr z nagrania, gdzie kibol atakuje policjanta, cos
      demoluje lub zakloca porzadek publiczny w jakikolwiek inny sposob, to chyba
      zartem jest powolywanie sie na domniemanie niewinnosci w takiej sytuacji? :/
      • Gość: zenek Nie, to nie jest żart, to obowiązujące prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 13:35
        O winie orzeka Sąd a nie policjant czy prokurator.
        To sąd przyjmuje lub nie dowody i wyjaśnienia obu stron, to sąd wydaje wyrok - i
        dopiero ten wyrok zmienia (lub nie) domniemaną niewinność na ewidentną winę
        (ewidentną, bo wszelkie wątpliwości muszą być rozstrzygnięte na korzyść
        oskarżonego).
        Uważasz że policja i prokuratora może to robić sama na podstawie "niezbitych
        dowodów"? Że ma przejąć wymiar sprawiedliwości od sądów?
        Konstytucje może czytałeś z raz?
        Historię ustrojów totalitarnych może znasz?
        • Gość: grg0.75 Re: Nie, to nie jest żart, to obowiązujące prawo IP: *.ceramika.agh.edu.pl 09.09.09, 13:45
          > O winie orzeka Sąd a nie policjant czy prokurator.

I tak właśnie jest. Policja publikuje wizerunki (mam nadzieję) w
          ramach czynności dochodzeniowo - śledczych np. poszukujęc
          świadków "w sprawie" (nawet nie "podejrzanych o" - i to mimo
          siekiery w garści sportretowanego)
          • Gość: zenek Re: Nie, to nie jest żart, to obowiązujące prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 13:59
            Jeśli wydał na to zgodę sąd - nie ma sprawy.
            Dochodzenie praw jednych nie może naruszać praw innych.
            Prawo do prywatności, ochrony danych osobowych oraz dobrego imienia ma każdy,
            nawet (domniemany) bandzior - polecam Konstytucję, nie ma tam wyjątków.
            To sąd decyduje czy dla dobra publicznego można któreś z tych praw uchylić - nie
            prokurator i nie policja.
            Dlatego między innymi o aresztowaniu decyduje sąd - kiedyś (m.in. za komuny)
            decydowała prokuratura.
            Jeszcze raz to podkreślę - sąd jest niezawisły. Od decyzji sądu się można odwołać.
            Jak to się ma do widzimisię prokuratora, który wykonuje polecenia zwierzchnika i
            od którego widzimisię nie można się odwołać?
            To samo z innej strony - czemu nie wszystkie sprawy kończą się wyrokami
            skazującymi i stwierdzeniem winy? Przecież w opinii prokuratury, która składa
            oskarżenie do sądu, wszyscy ci ludzie są winni? Daje to trochę do myślenia?
          • Gość: vanesik Re: Nie, to nie jest żart, to obowiązujące prawo IP: *.kulnet.kuleuven.be 09.09.09, 14:00
            O, dobry pomysl :)
        • Gość: vanesik Re: Nie, to nie jest żart, to obowiązujące prawo IP: *.kulnet.kuleuven.be 09.09.09, 13:57
          Ok, z prawnego punktu widzenia racja. Choc z czysto logicznego - wedlug mnie juz
          niezupelnie. Nie znam szczegolow tej calej sprawy, ale nie wydaje mi sie, zeby
          publikowano te zdjecia jako "winnych" stadionowych rozrob, a raczej jako
          "podejrzanych". I jezeli istnieje uzasadnione podejrzenie popelnienia
          przestepstwa / wykroczenia, to nie widze powodow czemu sad nie mialby udzielic
          pozwolenia na publikacje takiego zdjecia, co moze pomoc w zidentyfikowaniu
          podejrzanego i orzeczeniu o jego winie... a jesli obowiazujace przepisy tego
          zabraniaja, to moze warto je zmienic, bo faktycznie chronia sprawcow bardziej
          niz ofiary.

I nie, nie uwazam, ze policja i prokuratura powinna dokonywac samosadow -
          nigdzie tego nie napisalem w swoim komentarzu, wiec Twoje wnioski sa absolutnie
          bezpodstawne. Tak jak conajmniej niekulturalne sa Twoje dwa ostatnie pytania.
          Szkoda, ze osoba, ktora wydaje sie pewien poziom reprezentowac (wnioskujac z
          prawdopodobnego wyksztalcenia prawniczego lub przynajmniej zaintersowania ta
          tematyka) skupia sie na ublizaniu "rozmowcy" zamiast na meritum sprawy.
          • Gość: zenek Re: Nie, to nie jest żart, to obowiązujące prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 14:05
            Przepraszam jeśli Cię uraziłem, nie było to moją intencją.

Zaś jeśli chodzi o rozbieżność prawa z logiką... dura lex sed lex, to po pierwsze.
            Po drugie, temida jest ślepa, co również oznacza, że nie kieruje się emocjami
            ani... "logiką" a tylko i wyłącznie prawem.
            Po trzecie, logiczność lub nielogiczność jest pojęciem względnym. Dla mnie
            logika stosowania prawa jest taka, że powinno to się odbywać zgodnie z prawem. :)

Jeszcze raz to podkreślę - jestem za _surowym_ ukaraniem tych bandziorów przez
            SĄD, jeśli zostanie im dowiedziona wina.
            Absolutnie ich nie bronię, bronię naszej wolności, demokracji i zasady
            poszanowania prawa. Także, a może w szczególności, przez stróżów prawa.
          • real_mr_pope Re: Nie, to nie jest żart, to obowiązujące prawo 09.09.09, 18:05
            > Ok, z prawnego punktu widzenia racja. Choc z czysto logicznego -
            > wedlug mnie juz niezupelnie. Nie znam szczegolow tej calej sprawy,
            > ale nie wydaje mi sie, zeby publikowano te zdjecia jako "winnych"
            > stadionowych rozrob, a raczej jako "podejrzanych".

Ale przecież rzecznikowi nie chodzi wyłącznie o tę konkretną sprawę,
            tylko o przepis. Przepis formułuje normę abstrakcyjną i generalną,
            odnoszącą się do hipotetycznych sytuacji i każdej osobie, która w
            tej sytuacji by się znalazła.
            Nie negując, że tym razem policja opublikowała wyłącznie faktycznych
            zadymiarzy, trzeba raczej zastanowić się nad generalnym znaczeniem
            przepisu. A ten jest taki, że prokuratura zawsze może wydać
            zarządzenie (zatem nawet bez uzasadnienia) o publikacji wizerunku
            podejrzanego.
            Łatwo sobie wyobrazić sytuację, w której policja rozpozna w
            spokojnym kibicu zadymiarza. Z braku lepszych zdjęć opublikuje to
            jedno, w którym taki zadymiarz będzie spokojnie siedział w
            wyznaczonym sektorze i kulturalnie dopingował drużynę. Zdjęcie
            pójdzie w świat i późniejsze umorzenie dochodzenia nie zwróci
            kibicowi dobrego wizerunku.
            RPO nie zmierza przecież do tego, żeby publikacja wizerunku bandytów
            uwarunkowana była wyrażeniem przez nich zgody. Chodzi o to, żeby
            podobne decyzje nie zapadały w formie zarządzenia, aktu bez
            koniecznego uzasadnienia i od którego nie służy zażalenie. Jeżeli w
            istocie papiery przeciw takiemu zadymiarzowi będą mocne, to sąd
            wyrazi zgodę, a przynajmniej odrzuci zażalenie.
        • Gość: go Re: Nie, to nie jest żart, to obowiązujące prawo IP: *.mofnet.gov.pl 09.09.09, 14:21
          daj sobie spokoj z historia ustrojow totalitarnych, chodzi o zwykle
          bandziory. zeby zniszczyc stadionowe chuliganstwo trzeba okazac
          nieco wiecej zaufania organom scigania. Twój punkt widzenia jest
          skrzywiony przez nasze historyczne doswiadczenia, czas wreszcie z
          tym skonczyc i nie postrzegac wlasnego Państwa jako najwieszkego
          zagrozenia. W tej chwili najwieksze zagrozenie jakie realnie moze
          Cie spotkac to nie Kaczyńscy i proces pokazowy tylko wlasnie
          pospolici przestepcy, ktorzy smieja sie z Twoich wywodów. Policja
          poszukuje osoby podejrzane listami gonczymi, FBI publikuje zdjecia
          poszukiwanych na swojej stronie, to jest normalne.
      • w.zboralski Re: Jakie domniemanie niewinnosci? 09.09.09, 13:48
        Gość portalu: vanesik napisał(a):

> Jesli policja publikuje kadr z nagrania, gdzie kibol atakuje
        policjanta, cos
        > demoluje lub zakloca porzadek publiczny w jakikolwiek inny sposob,
        to chyba
        > zartem jest powolywanie sie na domniemanie niewinnosci w takiej
        sytuacji? :/

A co, jeśli kosmici albo inni PiSowcy wszczepili mu czipa w mózg i
        kazali: "idź, bij ateistę!", "Idź bij Legię", "Idź bij wroga PiSu!"
        No co wtedy? Biedny idzie i bije... Fakt, że na razie mohery bez
        czipa we łbie idą na rozkaz Rydzyka bić spokojnych ludzi, ale kto
        wie, co ma we łbie taki szalikowiec...
        • tridentine Sam kibicuje i znam kibicow 09.09.09, 14:08
          To czesto normalni mlodzi ludzie, malo jest takich co robia zadymy. Z jakiej
          racji mamy byc traktowani jak ludzie drugiej kategorii?
          • Gość: jajo Re: Sam kibicuje i znam kibicow IP: 213.227.87.* 09.09.09, 14:20
            na zdjęciach są bandyci, nie rżnij głupa
            • Gość: antytotal Re: Sam kibicuje i znam kibicow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 15:59
              Na zdjęciach nie ma żadnych bandytów dopóki nie udowodni im tego sąd.

omijając już to że większość osób na zdjęciach ewidentnie nie robi nic
              zakazanego

To tylko policja szuka sobie kozłów ofiarnych
              • Gość: DSD Re: Sam kibicuje i znam kibicow IP: 212.33.72.* 09.09.09, 16:17
                > Na zdjęciach nie ma żadnych bandytów dopóki nie udowodni im tego sąd.

Echem... już to napisałem wyżej. Jeśli widzę że ktoś zaczyna strzelać z karabinu
                maszynowego w tłum ludzi a ja sam mam spluwę to nie muszę czekać aż sąd udowodni
                tej osobie że zabija ludzi tylko wyciągam logiczny wniosek z tego co widzę i
                strzelam do gościa TU i TERAZ. Czy to jest już faszyzm czy jeszcze tylko
                zwyczajny totalitaryzm?
                • real_mr_pope Re: Sam kibicuje i znam kibicow 09.09.09, 18:10
                  > Echem... już to napisałem wyżej. Jeśli widzę że ktoś zaczyna
                  > strzelać z karabin u maszynowego w tłum ludzi a ja sam mam spluwę
                  > (...)

Ale źle napisałeś. W tym przypadku domniemanie niewinności łączy się
                  z dobrami osobistymi, które mogą zostać naruszone przez publikację
                  wizerunku. Analogicznie do Twojej hipotetycznej sytuacji, po tym jak
                  uratowałes tłum przed szaleńcem z karabinem, media publikują Twoje
                  zdjęcie z podpisem "morderca". W imię interesu publicznego tysiące
                  osób zapamiętałyby Ciebie głównie pod tym opisem, nie znając nawet
                  sytuacji.

• Gość: men I bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 13:30
      I bardzo dobrze. Reakcja społeczna też jest jednoznacznie skierowana
      przeciw bandziorom stadionowym - to pokazują liczne informacje na
      ich temat.
      • Gość: antytotal Re: I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 16:02
        To nie jest żadna reakcja społeczna, najwyżej garstki konfidentów
        pewnie starych SBków lub TW
        • Gość: andrzej Re: I bardzo dobrze IP: *.nplay.net.pl 18.09.09, 22:35
          czytając fora internetowe odnosze wrażenie, że ludzi, którzy aprobują takie metody jest więcej niż "garstka"
    • jim19 Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców 09.09.09, 13:32
      ja jako organ państwa nie powinna łamać prawa. Jeśli prawo to jest bzdurne to
      powinna działać na rzecz zmian tego prawa. Oczywiście policja nie ma
      inicjatywy ustawodawczej ale poprzez poprzez przynależność do organów
      państwowych może podejmować działania sygnalizujące potrzebę wprowadzenia
      takich zmian. Niestety w Polsce policja działa jak w dawnym systemie,
      odwrócona tyłem do obywatela. A najbardziej durne przepisy chętnie wykorzysta
      do sankcjonowania aby móc się wykazać statystyczna skutecznością działania.
      W Polsce trzeba podjąć działania na rzecz ochrony poszkodowanych i możliwie
      największego zdjęcia tej ochrony z sprawców, ale tak aby zmienić w tym
      zakresie prawo.
      Zdjęcia z bijatyk tzw stadionowych nie mogą być objęte jakąś durną ochrona
      danych osobowych.
      • tty0 Re: Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców 09.09.09, 13:51
        Przecież w artykule jest napisane, że policja NIE łamie prawa. To ten rzecznik
        sobie coś wymyślił.
    • ojca Rzecznik Praw Kibola, a nie RPO 09.09.09, 13:34
      Kochanowski chyba nie za bardzo kontaktuje i żyje w innej rzeczywistości,
      dziadek powinien dać sobie spokój z działalnością skoro nie pojmuje tego, że
      działając przeciwko kibolom działa w interesie normalnych obywateli.
      • Gość: antytotal Re: Rzecznik Praw Kibola, a nie RPO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 16:04
        Kochanowski ma kontakt z rzeczywistością i stoi na straży praw
        obywateli kimkolwiek by oni nie byli.

Kontakt z rzeczywistością utraciłeś najwyraźniej ty (i policja) skoro
        wydaje ci się że mamy jeszcze PRL i policja może robić co jej się
        podoba a obywatel nie ma żadnych praw.
    • pakulec i bardzo dobrze 09.09.09, 13:39
      zero tolerancji dla kiboli
    • Gość: gość a może jakaś podstawa prawna? IP: *.mofnet.gov.pl 09.09.09, 13:40
      "Naszym zdaniem ujawnienie wizerunku pseudokibiców było podyktowane
      interesem społecznym" - czy podstawą prawną tego stanowiska
      jest "wewnętrzne przekonanie prokuratora"? zerowy poziom wydanego
      stanowiska albo dziennikarza który nie przedstawił żadnych konkretów
      czyli podstawy prawnej (o ile tam była).
      • pakulec to nie jest gazeta prawnicza 09.09.09, 13:41
        podstawę prawna niech sobie ustali policja, tutaj nie ma sensu jej
        przytaczac
      • tty0 Re: a może jakaś podstawa prawna? 09.09.09, 14:08
        Podstawa prawna (art. 5 kodeksu cywilnego):
        Nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze
        społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia
        społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za
        wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony.
      • Gość: gość Re: a może jakaś podstawa prawna? IP: *.mofnet.gov.pl 09.09.09, 14:25
        czy taka była podstawa prawna w wydanym stanowisku, czy Ty byś taką
        zamieścił?
        na stronach Prokuratury Okręgowej w Katowicach nie opublikowali tego
        dokumentu :(
        • tty0 Re: a może jakaś podstawa prawna? 09.09.09, 14:43
          Nie czytałem stanowiska prokuratury, znalazłem ten przepis w artykułach prasowych znalezionych w Google. Pewnie nie podają podstawy, bo nie mają takiego obowiązku. Znalazłem jeszcze art. 13 z prawa prasowego (chociaż nie wiem, czy dotyczy tego przypadku):
          "2. Nie wolno publikować w prasie danych osobowych i wizerunku osób, przeciwko którym toczy się postępowanie przygotowawcze lub sądowe, jak również danych osobowych i wizerunku świadków, pokrzywdzonych i poszkodowanych, chyba że osoby te wyrażą na to zgodę.
          3. Ograniczenie, o którym mowa w ust. 2, nie narusza przepisów innych ustaw. Właściwy prokurator lub sąd może zezwolić, ze względu na ważny interes społeczny, na ujawnienie danych osobowych i wizerunku osób, przeciwko którym toczy się postępowanie przygotowawcze lub sądowe."
    • truten.zenobi może RPO zajął by się dyskryminacją kobiet 09.09.09, 13:41
      prowadzących działanośc gospodarczą a nie ochroną bandytów...

bo w końcu kasę bierze od płatników podatków a nie od bandytów!
      • Gość: antytotal Re: może RPO zajął by się dyskryminacją kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 16:05
        RPO zajmuje się obroną praw obywateli a wszyscy obywatele sa RÓWNi
        wobec prawa

I brawa dla niego że zajmuje się takzże ta sprawą
        • truten.zenobi Re: może RPO zajął by się dyskryminacją kobiet 09.09.09, 19:38
          no właśnie nie są a osoby(głównie kobiety) prowadzące DG są tego
          najlepszym przykładem

jeśli na zdjęciu widać atakującego zbira to przecież policja nie jest
          nijak temu winna że tak właśnie się zachowywał a publikacja zdjęcia
          jest jedyną możliwością namierzenia gnoja i pociągnięcia do
          odpowiedzialności materialnej także!

ja mam prawo(!!!) do bezpiecznego "niedzielnego spaceru" jeśli znasz
          inny skuteczny sposób na zapewnienie mi tego prawa to powiedz,,,
    • Gość: kibic Policja będzie pokazywać zdjęcia szalikowców IP: 80.48.73.* 09.09.09, 13:42
      No wreszcie odzyskuję wiarę w policję. RPO zamiast wspierać policję
      w walce z patologią staje po tej drugiej stronie. Można to nazwać
      zdradą społeczeństwa które chce chodzić na mecze rodzinnie a nie
      oglądać w telewizji w obawie przed chuliganami. Panie Kochanowski
      jak to przerasta pana to zajmij się czymś innym i nie przeszkadzaj
      innym co próbują coś w tej materii zrobić, a nie tylko gadać.
    • w.zboralski Odebrać bandytom anonimowość! 09.09.09, 13:43
      Bandyta musi być znany z twarzy, nazwiska, adresu! To bandyta ma się
      zacząć bać, a nie spokojni ludzie! To znany adres bandyty ma
      przysporzyć mu niepokoju a nie jego bezkarny, ukryty ryj w szaliku
      ma niepokoić spokojnych ludzi!
      • ba.zach Re: Odebrać bandytom anonimowość! 09.09.09, 14:05
        w.zboralski napisał:

> Bandyta musi być znany z twarzy, nazwiska, adresu! To bandyta ma się
        > zacząć bać, a nie spokojni ludzie! To znany adres bandyty ma
        > przysporzyć mu niepokoju a nie jego bezkarny, ukryty ryj w szaliku
        > ma niepokoić spokojnych ludzi!
        Brawo!!! Popieram Twoją opinię w tej sprawie w 100%.
      • kingstonny Re: Odebrać bandytom anonimowość! 09.09.09, 15:11
        Brawo dla Ciebie. Ja pisze na tym forum od dlugiego czasu na takie
        tematy. Zaden demokratyczny kraj na swiecie tak pieczolowicie nie
        chroni swoich bandytow jak Polska. Ci co pisza w Polsce prawo nie
        potrafia zrozumiec ze pokazanie palcem przestepcy jest bardziej
        skuteczne niz wiele innych form nagany/kary.
      • Gość: a Re: Odebrać bandytom anonimowość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 16:08
        Bandyta jest osoba skazana prawomocnym wyrokiem sadu, a nie ten którego
        "bandytą" nazwie jakiś policjant bo akurat szuka sobie kozła ofiarnego
        by dostać premię do pensji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka