Gość: jasiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 21:45 To piramidalna bzdura ! gdy były prawdziwe granice to miejsce mogło ściągać ludzi, teraz to już dawno i nieprawda, nikt nie przyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: D.Fo Trójkąt Trzech Cesarzy będzie jak przed wojną IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.01.10, 21:56 Powtorka z historii To nie bylo miejsce w ktorym stykaly sie 3 zabory, ale 3 cesarstwa. Slask nigdy nie byl pod zaborami. W XII w. ksiazeta slascy zlozyli hold lenny krolowi Czech i w ten sposob Slask stal sie czescia Cesarstwa Niemieckiego (tak jak Czechy), Potem razem z Czechami wszedl w sklad Cesarstwa Austro-Wegierskiego. We wladanie Prus Slask dostal sie w wyniku wojen slaskich(1740-1763) pl.wikipedia.org/wiki/Wojny_%C5%9Bl%C4%85skie Nie ma to nic wspolnego z polskimi zaborami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezess ŻADNE 3 ZABORY pseudointeligenci IP: *.ghnet.pl 24.01.10, 22:09 2 zabory i Panstwo Pruskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Trójkąt Trzech Cesarzy będzie jak przed wojną IP: *.joynet.3s.pl 24.01.10, 22:11 Coś z tym zaborem pruskim redaktorowi się pokręciło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shpt Re: Trójkąt Trzech Cesarzy będzie jak przed wojną IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.10, 22:24 Potwierdzam. Nie ma czegoś takiego jak Pruski zabór Śląska. Redaktora pozdrawiamy, prosimy o korektę i powrót do książek. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek A czy na tym moście będą szlabany? 24.01.10, 22:53 Bo jak nie to ja nie chcę tego mostu z Altrajchu do Ślonska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: A czy na tym moście będą szlabany? IP: *.via.zamek.net.pl 25.01.10, 08:47 Nie wiem czy śmiać się czy płakać kiedy widzę takie wpisy? Chyba po prostu żal mi takich osób ja ten rojberek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigiel Re: A czy na tym moście będą szlabany? IP: *.chello.pl 25.01.10, 14:00 Zgadzam się w pełni...Nie powinno być łączności z gorolami...Most do połowy rzeki wystarczy...Zresztą z artykułu wynika że tylko władze miasta Sosnowiec są zainteresowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.chello.pl 24.01.10, 23:35 coraz częściej w Gazecie zdarzają się artykuły z dużą ilością błędów. Błąd pierwszy to już wspomniany zabór na terenie Śląska, może jest to wynik przeoczenia albo po prostu niedouczenia autora tego już nie wiem. Drugi błąd w tym samym zdaniu, który rzucił mi się w oczy to ten o licznych turystach w Zagłębiu do I Wojny światowej. Nie wiem skąd to autor sobie wymyślił, ale przypuszczam że wyssał to z palca. Być może Zagłębiacy przyjeżdżali do Niwki żeby przenocować u mieszkających tu Żydów i popatrzeć lub pohandlować z mieszkańcami Mysłowic. Jeżeli już mówimy o turystyce na tym obszarze to tylko i wyłącznie na terenie pruskich Mysłowic. Które w owym czasie ściągały od 3-8tys turystów tygodniowo. Było to miasto typowo turystyczne z kilkoma wysokiej klasy hotelami i z mnóstwem restauracji. Wiec radze autorowi najpierw zajrzeć do źródeł, a nie pisać bredni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bendek666 Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 10:44 "Punkt, gdzie stykały się trzy zabory - rosyjski, pruski i austriacki - aż do pierwszej wojny światowej, ściągał do Zagłębia tłumy turystów." Stykały się aż do 1. wojny światowej. To jest zdanie złożone. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 20:13 Goroliku, ty chyba nadal nic nie kapujesz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bendek666 Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 27.01.10, 14:12 Wili, przeczytaj artykuł i post na który odpisałem jeszcze raz. A potem się wpie rda laj ze swoimi trzema groszami. Ale widzę, że trzeba ci wytłumaczyć: nie piszę o tym, co było na terenie Śląska, tylko że z tego konkretnego zdania wynika, że do 1. wojny światowej coś tam się stykało, a nie, że do 1. wojny światowej bywali tam turyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Firiduri Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.chello.pl 25.01.10, 01:15 A dokładnie to miejsce nazywane było Kątem Trzech Cesarzy. Na okolicznościowych pocztówkach z tamtego okresu widnieją napisy: "Gruss von Dreikaiserreichs-Ecke...".Ten "Trójkąt" musiał wymyślić jakiś erotoman i od tej pory błąd jest uparcie powtarzany. Poza tym na pewno nie będzie tak jak przed wojną, bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
ciaki Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 02:13 Ten co to napisał(ten artykuł), nie jest czasem Madeją,Jacekiem Madeją ? Noooo... ten śledczy od komunikacji Katowice-Pyrzowice. Przez chwilę był tu ten temat forum.gazeta.pl/forum/w,760,105880292,,W_drodze_do_Pyrzowic_najlepiej_licz_na_siebie.html?v=2 , ale Jajacek go polecił usunąć bo to nie przysparza mu ....,no jak to sie nazywa ....Jacek pomóż! Aaaaa już wiem-splendoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
ciaki Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 02:24 Aaaale zawaliłem ,to nie Jacek to jakaś Milena,sorrry-bo przecież nie napisze przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
ciaki Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 02:32 A propos , nie chodziliście czasem do tej samej szkoły a może mieliście tego samego mentora ? Nie dość już tej niewiedzy w pisaniu ... Odpowiedz Link Zgłoś
ciaki Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 02:33 Oczywiście ten temat został usunięty z "forum" Katowice a nie stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 20:14 Nieprawda - Trojkat Trzech C e s a r s t w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ers Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 07:28 "Punkt, gdzie stykały się trzy zabory - rosyjski, pruski i austriacki..." BZDURY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sfinx Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: 212.160.172.* 25.01.10, 08:46 Co to za inteligenci pracują w Gazecie ? Śląsk nigdy nie był w zaborze pruskim ! Proponuję najpierw poczytać historię a potem pisać artukuły. Śląsk nie był częścią państwa polskiego gdy Polska została rozebrana przez zaborców ! Swoimi artukułami "dziennikarze" Gazety powielają tylko nieprawdę. Zastanawia mnie tylko czy jest to celowe działanie czy kompletny brak wiedzy historycznej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gw Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.kwsa.pl 25.01.10, 09:31 idioci upamietniają lata chwały zaborców i Polskiej głupoty. W nadziei na co? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 20:16 A moze maja na mysli, ze ten trzeci zabor to polski zabor Gornego Slaska (po fali importowanego z Polski teroru i wbrew wynikom Plebiscytu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja super !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 09:51 Fajny pomysł na fajne miejsce - odwiedziliśmy je z rodziną latem 2009 roku - malownicze wiadukty nad Przemszą - przydały by się ścieżki rowerowe i inne atrakcje - można by jeszcze postawić tablice z powiększonymi kopiami archiwalnych zdjęć - może nie zostały by zniczczone?. Władze miasta -Do dzieła!! Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano pomieszanie z poplątaniem ! 25.01.10, 10:20 przede wszystkim Trójkąt był atrakcją nie przed II wojną, a przed I-i to nie od strony Sosnowca czyli Rosji, a od strony pruskiej, czyli Mysłowic. Powstała tam wieża widokowa tzw Wieża Bismarcka, a sama nazwa mówi o idei, która ściągała tam Niemców z całej Rzeszy, spoglądających z nadzieją na wschód...Po I wojnie wieżę rozebrano jako symbol poniżenia Polski i Polaków, co RAS-iści często wypominają jako "polskie barbarzyństwo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojo Re: pomieszanie z poplątaniem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 12:46 "Po I wojnie wieżę rozebrano jako symbol poniżenia Polski i Polaków" To niezwykle. Można się dowiedzieć, w jakiż to sposób wieża widokowa poniżała biednych Polaków, no i przede wszystkim jak poniżałą Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: symbolem 25.01.10, 20:19 Podobno kamienie z tej wiezy uzyto (chyba na rozkaz tak zwanego (sie zwiacego) "grazynskiego) do budowy katowickiej katedrali, jako schody itp., zeby po nich deptano. No ale o tym s y m b o l u to Ci sie tu juz calkiem i zupelnie przypadkowo "zapomnialo". Co ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano RAS iści znowu mają żer 25.01.10, 21:06 jak hieny żywią się padliną sprzed stu lat...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
von_hugoberg To na Śląsku były zabory?! 25.01.10, 10:16 Dziennikarzom GW gratuluję wiedzy o regionie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigiel Re: To na Śląsku były zabory?! IP: *.chello.pl 25.01.10, 14:02 Dokładnie...od kiedy to Śląsk jest Polski...Bo wg mnie to były ziemie Niemieckie... Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 nowo historia znowu,od kiedy tu był zabór? 25.01.10, 10:30 ludzie skończcie gupoty pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klanai si historia Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.toya.net.pl 25.01.10, 10:35 Pani M.Nykel ,czy pani skonczyla studia na jakiejs wesolej uczelni?Doucz sie pani zanim zaczniesz pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... 25.01.10, 10:58 Z uporem pijaka wypisują Polacy od dziesięcioleci to samo zaborcze kłamstwo. Nie czynią tego przez niewiedzę, a raczej by Ślązaków ogłupić, omamić, ugłaskać swoją "dobrocią". Przecież zaborca był zły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesorz Zakątek IP: 62.148.84.* 25.01.10, 12:10 Polecałbym wszystkim, szczególnie redaktorom i urzędnikom z zapoznaniem się z poprawnym nazewnictwem tego miejsca - to nie jest TRÓJKĄT tylko ZAKĄTEK trzech cesarzy, a to robi różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: 95.215.21.* 25.01.10, 12:10 Sam pomysł wydaje mi się ciekawy i godny realizacji. Tak mało jest miejsc w Polsce, które tak dobitnie są związane z historią. Należy to wykorzystać. Aż prosi się tam o jakieś muzeum, ze zdjęciami, mapami, jakimiś przedmiotami związanymi z tym miejscem, z I WŚ, z 3-ma cesarstwami tu (tukej) sąsiadującymi. Mysłowice i Sosnowiec powinni razem taki pomysł historyczno-symboliczny zrealizować. (HKP) ... JESTEM "ZA", A NAWET... ZACHWYCONY TYM TRÓJKĄTEM 3 CESARZY!!! Wierzę, że pojadę, tam, na rowerze... Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 25.01.10, 13:51 A wyntki, harcymajster niy zapomnij sie wziość. Może udo ci sie w tym żurze coć okazyjnie złowić. A wogóle to samo zarzucenie i siedzenie nad wodą, (tam ale nigdy pod wiater), robi przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: 62.189.175.* 25.01.10, 14:13 W artykule wspomniano ze w tym miejscu graniczyly ze soba trzy zabory. Chcialbym podkreslic ze z historycznego punktu widzenia zabor pruski na Slasku nie byl zaborem, lecz Slask byl w granicach panstwa / cesarstwa pruskiego i ziemie slaskie nie byly oficjalnie rozebrane w 18 wieku - byly wtwdy integralna czescia Prus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.cust.sloane.cz 25.01.10, 15:49 Czarny *uj nie trzy zabory! Szczyt dziennikarskiego dyletanctwa! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... 25.01.10, 20:11 > ściągał do Zagłębia tłumy turystów Do Zaglebia ? Glownie do Myslowitz ! I w ogole niech nie przekrecaja histrorii, patrz np. tresc napisu na tablicy ("zabory"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz |----C Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz IP: 95.215.21.* 25.01.10, 20:33 Piwiarnie i winiarnie TAM BYM jeszcze postawił, taką w stylu retro z patefonami i tubami i puszczał bym ORYGINALNE odpowiednie kawałki muzyczne, np. "Marsz Radetzkiego" albo pruskie "parademarche", czy rosyjskie dumki, albo "Bohu, cara chranit!" i inne tego typu przeboje oraz "szlagry" z minionej epoki ostatnich europejskich cesarzy. Można by przy piwie i winie wadzić się, czy to były granice zaborów, czy TRZECH ZABORCZYCH PAŃSTW? Cesarskich, kurna... (HKP) ... PÓKI CO, POLECAM TO HISTORYCZNE MIEJSCE NA TOWARZYSKIE WYPADY "ZA MIASTO" I SENTYMENTALNE PIKNIKI, LEKKO ALKOHOLOWE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 20:46 A może to nie jest błąd, Może ktoś nie może ( nie chce) zrozumieć, żę " odwiecznie Polski Ślask" w granicach państwa polskiego był zaledwie niecałe 200lat.Tego oczywistego faktu w latach 70 nie chciała przyjąć moja nauczycielka historii. Rację ma p. red. Smolorz pisząc, że więcej mówi się o Katyniu, Lwowie niż Powstaniach Śląskich. Ale z W-wy zawsze inaczej widać.Takie ciekawostki historyczne jak opisana w artykule powinny wyzwolić rzetelną dyskusję na temat tzw. Małych Ojczyzną, opartą na historycznej prawdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano co ciekawego o powstaniach sląskich chciałbys się 25.01.10, 21:34 dowiedzieć? według RASistów urządzili je lwowiacy biorąc do pomocy poznaniaków, a całością dowodził zdrajca Korfanty... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: co ciekawego o powstaniach sląskich chciałby 25.01.10, 22:17 Zapomniales o bandytach z Sosnowca. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano nie jestem RASistą 25.01.10, 22:36 więc dziękuję za cenne uzupełnienie...teraz mamy pełną jasność w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: nie jestem RASistą 26.01.10, 07:21 To doś dobry pomysł na klepanie kasy, harcymeister. A jakiś mały, pszitulny puff w bliskim somsiedztwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz |----C Re:nie jestem RASistą (c.d. pomysłu z Trójkątem 3) IP: 95.215.21.* 26.01.10, 16:59 Cirano napisał: > To doś dobry pomysł na klepanie kasy, harcymeister. > A jakiś mały, pszitulny puff w bliskim somsiedztwie? Wszystko by tam mogło być, Cirano D' z de. Wszystko to, co uatrakcyjniało by owo szczególne miejsce historyczne. Drugiego przecież, tak symbolicznego miejsca "cesarskiego" (do 3-ej potęgi), w Europie i na świecie nie ma.(!) Jeszcze nie dopowiedziałem wszystkiego... Po części sentymentalno-nostalgicznej, związanej z 3-ma cesarstwami, po których w wyniku "sierpniowych salw 1914 roku" kurz historyczny jeno się ostał ( jak i TO NIEZAGOSPODAROWANE MIEJSCE), przeszło by się (muzealno-muzyczno-wokalnie) do... współczesności. Coś tam o Marksie-Engelsie-Leninie-Stalinie *)*)*)*) i Oktiabrskoj Rewolucji - w skrócie MELSOR; ba, wymyślono nawet takie imię męskie Melsor, nadawane dzieciom przez fanatyków bolszewickiej rewolucji - a potem... CZĘŚĆ PATRIOTYCZNA (wokalno-muzealno-muzyczna!!! ..."My, Pierwsza Brygada, strzelecka gromada"... , a potem: "Legiony to"..., "O, mój rozmarynie"..., "Wojenko, wojenko"..., "Przybyli ułani pod okienko"... itd. itp.; nawet ze sprośnymi (aż wstydzę się powiedzieć!)... ""żurawiejkami" ułańskimi. ;-))))) Piwo, wino, regionalne potrawy by się serwowało na bieżąco. Miła obsługa i atmosfera historycznego dystansu oraz... pojednania by temu towarzyszyła, także w części dotyczącej Trzech Powstań Śląskich i tej... tzw. a u t o n o m i i . Gdyby nawet, pod wpływem nadmiaru wypitego piwa i wina, doszło do incydentalnego... "mordobicia" niektórych hanysów z niektórymi gorolami, to służby ochroniarskie mogły by się wykazać sprawnością w przywracaniu porządku, a miejscowa telewizja miałaby gotowy i dobry materiał na porywający "REALITY SHOW". (HKP) ... CZUWAJ, HISTORIO!!! NIECH DUCH W NARODZIE NIE GINIE... I nigdy nie zaginie! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: co ciekawego o powstaniach sląskich chciałby 26.01.10, 15:48 A potem odtwarzamy obozy treningowe polskich terorystow na polach rusko-polskiego Szczakowa. Tak troche jak "rekonstrukcja" Grunwaldu.....mysle, ze sosnowieccy "historycy" by i to potrafili. W koncu tez juz postawili rondo towarzysza gierka. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Trójkąt Trzech Cesarzy będzie jak przed wojną 27.01.10, 00:52 www.sosnowiec.info.pl/moje-miasto-moj-region/moje-zaglebie/wyzwolenie-czy-zniewolenie,1,4,16400 Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... 27.01.10, 01:06 Sosnowiec stał się miejscem schronienia dla wielu Ślązaków, komitetów, organizacji zaangażowanych w przygotowanie powstania skierowanego przeciw przyłączeniu Śląska do Niemiec. W mieście zainstalowała się ekspozytura II Oddziału Sztabu Generalnego WP (którą kierował por. Józef Plebanek) i Dowództwo Główne POW Górnego Śląska pod dowództwem por. Alfonsa Zgrzebnioka. Przed wybuchem I powstania zorganizowano obozy (także w innych miastach Zagłębia) dla kilku tysięcy zmuszonych do opuszczenia Śląska. Pod koniec września w pałacu Schoena (dzisiejszej siedzibie Sądu Okręgowego) rozpoczęło działalność Dowództwo Główne Milicji Górnośląskiej z komendantem płk. Michałem Żymierskim. Pod kierownictwem Aleksego Bienia biuro werbunkowe PPS przerzucało ochotników na Śląsk. 23 sierpnia odbył się pogrzeb ofiar powstania, który stał się wielką manifestacją braterstwa. W tym dniu powstał Główny Komitet Niesienia Pomocy Ślązakom, który dysponował funduszami napływającymi dla uchodźców. We wrześniu jego zadanie przejął Komitet Rad Ludowych Śląskich (m.in. Józef Rymer). Po upadku powstania w Zagłębiu znalazło się wielu powstańców, często z rodzinami. W lutym 1920 r. utworzono Komitet Plebiscytowy, a od 7 do 14 marca obchodzono w Sosnowcu Tydzień Kresów Zachodnich. W czasie II powstania w hotelu "Warszawskim" (budynek u zbiegu ulic 3 Maja i Modrzejowskiej) działał sztab propagandowo-bojowy, w koszarach Traugutta powstańcy dokonywali przegrupowania sił. Odlewnia Woźniaków ( Al. Mireckiego) przygotowała dla powstańców dwa samochody pancerne. 19 grudnia 1920 r. na cmentarzu przy ulicy Smutnej odsłonięto Mauzoleum Czynu Powstańczego, który stanął na wspólnym grobie śląskich i zagłębiowskich powstańców. Gdy wybuchło III powstanie, utworzono Centralny Komitet Pomocy Górnoślązakom , na którego czele stał prezydent Sosnowca Robert Niernsee. Wielu Zagłębiaków wzięło udział w powstaniach śląskich, z Sosnowca przerzucano broń i przeprawiano ochotników z całej Polski. Najwybitniejsi Zagłębiacy zaangażowani w przyłączenie Śląska do Polski to: Józef Plebanek, Kazimierz Kierzkowski i Rudolf Niemczyk. 20 czerwca 1922 r. z Sosnowca do Katowic wyruszyły oddziały gen. Stanisława Szeptyckiego, by uroczyście przyłączyć do Polski część Górnego Śląska. W listopadzie w wyborach do Sejmu mandaty poselskie zdobyli: Blok Chrześcijańskiego Związku Jedności Narodowej i Centrum Polskiego - 2, PPS - 3, Związek Proletariatu Miast i Wsi - 1, Bloku Mniejszości Narodowej - 1. www.sosnowiec.info.pl/informacje-o-miescie/historia,2,2,33,8,33 Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 27.01.10, 07:48 A więc cieszcie się niewdzięczne Ślązaki! Mocie braci za Brynicom! Ino niy zapomnijcie dobrze pochować portmanyjow, bo uoni tam durch myślom, "co twoje to i moje" ------- Kożdo prowda potrzebuje odważnego co jom wypowiy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theofil KUPKA Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.10, 00:12 Stanie sie miejscem treningu walki kiboli z obu stron. :) Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak prz 19.04.10, 07:19 Wieża widokowa w Mysłowitz pozwalała na dokładne porównanie stanu zaangażowania przemysłu w okolicy, na porównanie stanu krajobrazu, ale i stopy życiowej mieszkańców. Różnice były ogromne, stąd powodzenie tego widowiskowego obiektu. Przez Polaków zlikwidowany pod słusznym zresztą pretekstem, że uwłaszczał godności Polski. Tam, w tym zagłymbiowskim koncie, syf był przeogromny i nikt nie powinien go widzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczń ZSAB Trójkąt Trzech Cesarzy wkrótce będzie jak przed... IP: *.cable.smsnet.pl 09.06.10, 20:52 Hymm zastanawiam sie, po co architekci zaplanowali tyle bzdur te "boiska, place zabaw, wieże widokową" to jest tam nie potrzebne, tyle tego jest wszędzie że by starczyło, przyznam przydały by sie jakieś porządne ławki i częstsze zabiegi pielęgnacyjne, co do tych mostów tu bym też sie zastanawiał generalnie one by sie najbardziej przydały ale z 2 strony po co one mają być lepiej zwiedzić większość okolicy niż sam trójkąt, ciekawe po co wycieli posadzone drzewa no ale nie będe nic mówił, ale zdaje mi sie że plany pozostaną jeszcze długo planami. Odpowiedz Link Zgłoś