Gość: simplus IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 16:59 to moj ulubiony dworzec no i moj rocznik :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Re: Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Lig IP: *.siec2000.pl 16.04.10, 17:21 Gość portalu: simplus napisał(a): > to moj ulubiony dworzec no i moj rocznik :) Zazdroszczę ci tego rocznika, ale nie wiem czy zazdrościc ci gustu. Ja pamietam jeszcze stary stylowy dworzec w Ligocie. Wyburzyli go, bo był za bardzo w niemieckim stylu. Oczywiście oficjalnie powód był podobny jak dla "kielichów". Zaniedbanie,zagrożenie, smród uryny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastain Tutaj mydełko nic nie da IP: *.telpol.net.pl 16.04.10, 18:02 Tutaj mydełko nic nie da. Tu jest potrzebny kapitalny remont. I monitoring przeciwko młodzieży artystycznie upośledzonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Tutaj mydełko nic nie da IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 19:56 mieszkam i pracuje w Krakowie.. ale ten dworzec to mój kawałek dzieciństwa.. mieszkałem pomiędzy 34 a 35 sp. dajcie mój żyć swoim zyciem.. to kawałek mojego życia Piotr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bastian Według tego co napisałeś IP: *.telpol.net.pl 17.04.10, 08:37 Według tego co napisałeś, ma popadać w coraz większą ruinę.Bo masz do tego sentyment . Ja osobiście wolałbym aby dworzec był czysty i zadbany. W latach 80 tych często wyjeżdżałem z Ligoty do Bielska , wtedy ten dworzec jeszcze jakoś wyglądał. Teraz reprezentuje on stan ogólnego upadku PKP . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia fajny pomysł IP: *.chello.pl 16.04.10, 21:57 Mieszkałam w Ligocie - pamiętam dworzec jak zatrzymywały się tam parowozy - ale na starych fotografiach ten dworzec był o niebo piękniejszy - ja go już takim nie widziałam ale nawet ten co pamiętał tętnił życiem i był czysty. To dla pamięci po moim dzieciństwie tam spędzonym trzymam kciuki za pomysłodawców - spróbujcie - najgorzej jest wtedy jak nic nie potrafimy zrobić dla jakiejś wartościowej idei. Katarzyna (teraz z Siemianowic Ślaskich) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" IP: *.chello.pl 16.04.10, 21:58 Napisałabym, że z jakiej racji ktoś ma za darmo robić coś, za co kto inny pieniądze bierze (vide: odpowiedzialna spółka), ale z drugiej strony - niech sprzątają ci, co najbardziej tam syfią i demolują (vide: studenci). Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Lig IP: 89.25.150.* 16.04.10, 22:20 z takiej racji, ze ktos kto za to bierze pieniadze tego nie robi. A syfia wandale i pseudokibice - od studentow prosze sie odp.. ps. odpowiedzialni sa wszyscy - takze CI, ktorzy widza to na codzien, w dordze do szkoly, pracy, domu, na kazdym dworcu... i ze spokojem ida dalej, nie zastanawiajac sie co moga zrobic, by bylo lepiej. Latwiej jest szukac winnych i umywac rece niz wziac sie do roboty. Ja tam bede. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clapton Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 22:24 W tym roku przypada jubileusz 650-lecia Ligoty i 430-lecia Panewnik. www.ligota-panewniki.eu Różne stowarzyszenia i komitet obchodów zwrócił się do PKP Nieruchomości, odwołując się do historii rozwoju Ligoty związanej z koleją, z apelem o podjęcie jakichkolwiek działań na rzecz poprawy stanu dworca. Do dziś bez echa. Mógłby być to początek trasy turystycznej po Ligocie, można by tam zainstalować mapę z ciekawostkami o tych dwóch dzielnicach, albo galerię starych fotografii Ligoty (Ellgoth, Idaweiche)Posprzątać, wymyć społecznie to dobry pomysł; zapraszamy wszystkich chętnych na spotkania w MDK Ligota ul.Franciszkańska, przywróćmy radość życia na dworcu! Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2000 Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" 16.04.10, 22:46 to bardzo dobry pomysł! w tym roku przypada 650-lecie Ligoty i 430-lecie Panewnik www.ligota-panewniki.eu W lutym tego roku komitet obchodów jubileuszowych i różne stowarzyszenia zwróciły się do PKP Nieruchomości o podjęcie jakichkolwiek działań poprawiających stan dworca. Do dziś bez echa. Rozwój Ellgoth, Idaweiche jest ściśle związany z koleją. Na dworcu po wymyciu go można umieścić mapę z ciekawostkami tych dwóch wypoczynkowych kiedyś dzielnic Katowic, stare fotografie. Zapraszamy na spotkanie wszystkich chcących działać na rzecz Ligoty do MDK Ligota ul.Franciszkańska 33 w 19.04.br. o godz.19.30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Lig IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 23:17 www.ligota-panewniki.pl w ramach poprawki a pod resztą się podpisuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Lig IP: *.leon.com.pl 16.04.10, 23:36 Jeżdżę codziennie z tego dworca Niecały rok temu przeszedł niemal generalny remont Został odmalowany prawie cały wyczyszczony i było fajnie ciepło w środku podczas zimy oraz schludnie wyglądał Ale po pewnym czasie znowu został wymalowany, drzwi porozbijane, czuć było że z hali co niektórzy zrobili sobie toaletę Niestety z takim społeczeństwem sprzątanie i remonty nic nie dadzą. Musieli by chyba w środku zrobić 24h posterunek policyjny ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs Re: Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Lig IP: 89.129.12.* 17.04.10, 11:24 Brawo studenci, moze wlasnie takie akcje zmienia spoleczenstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agarette Re: Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Lig IP: *.sferanet.pl 17.04.10, 13:08 jestem jak najbardziej za, mieszkam na Ligocie i na weekendy jeżdżę do domu do Bielska i rzeczywiście przydałoby się cokolwiek zrobić z tym dworcem... chociaż najbardziej rzeczywiście przydałby mu się remont... Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" 17.04.10, 12:08 Będzie to najlepsza forma upamiętnienia tragedii smoleńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Ligoty Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 23:23 W zeszłym roku ten dworzec przeszedł lekki remont i malowanie a jak wygląda aktualnie widać doskonale na zdjęciach. Ciekawe ile tym razem wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sjo Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" IP: 83.143.101.* 18.04.10, 00:25 To może zrobimy następną akcję i wyremontujemy tory? Na posprzątanie stacji kolej nie dostaje unijnej dotacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tentamten Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" IP: *.chello.pl 21.04.10, 23:13 Jest jakaś określona godzina, bo nie chciałbym zostać tam sam. Odpowiedz Link Zgłoś
peterp Tęsknię za tym dworcem 22.04.10, 15:03 Pamiętam za dziecka jak wyglądał stary ligocki dworzec /Bahnhof/: www.vogel-soya.de/bilder/Idaweiche_Bahnhof.jpg www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=501&okno=galeria Niestety komuś się pewnie nie spodobał i wybudowali szkaradzieństwo istniejące do dzisiaj, a wystarczyło go odnowić... Jeździliśmy z moją babcią pociągiem na Wirek, to była niezapomniana przygoda. Babcia godała na niego Wild-west-zug.. Coś takiego jak na zdjęciu Covalusa: wolf.iiar.pwr.wroc.pl/~covalus/galeria/27.html Piękne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" IP: *.telpol.net.pl 24.04.10, 12:58 Fajne fotki peterb , pamietam z lewej był bufet z piwem,a przed dworcem gdzie jest to rondko była gorka na ktorej był domek mieszkała tam rodzinka ,kto pamieta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Studenci apelują: "Posprzątajmy dworzec w Ligocie" IP: *.chello.pl 24.04.10, 19:52 Taa.. Zawsze ta Ligota, a Piotrowice już zapomniane.. Byście zobaczyli jaki na dworcu w Piotrowicach jest syf.. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Extra pomysł oby więcej takich ;-) IP: *.183.228.89.dsl.dynamic.eranet.pl 22.06.10, 17:52 Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej, na pewno przyłączyłbym się do akcji... Odpowiedz Link Zgłoś