mc1951 21.04.10, 12:15 Straż Miejska umie tylko polować na kierowców zakładając im blokady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rangerek Katowice nie mają żadnego sposobu na brudasów 21.04.10, 12:15 nie tylko centrum jest zaśmiecone polecam ulicę Hortensji (Podlesie uliczka od przejazdu kol. na Słonecznikowej do przystanku K-ce Podlesie) jakiś "bogaty koleś z domku" wyrzucił worki ze śmieciami na pobocze (widać nie chciało mu się zapłacić 20zł za wywóz śmieci) - żeby nie było ja swoją umowę mam podpisaną :) Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Syf na ul.Paderewskiego-boczna 1 Maja. Syf, syf!!! 21.04.10, 15:04 Syf na ul.Paderewskiego-boczna 1 Maja. Syf, syf!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Syf na ul.Paderewskiego-boczna 1 Maja. Syf, s 21.04.10, 21:00 tam nie dość, że syf, to w dodatku stała, całodzienna melina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Polacy to banda brudasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 19:10 Polacy nie wyłączjąc tych z rezydujących w magistratach to banda brudasów. Nie ma więc szans, że w tym kraju będzie czysto. Ale chwała redaktorowi Jedleckiemu, że podjął temat. Znając jednak życie będzie to jednorazowy artykuł,podczas gdy powinien to być zmasowany stały nacisk mediów na władze i opinię publiczną. Potrzebna jest ogólnonarodowa dyskusja. Dość obłudy i zakłamania. Polakom często wydaje się, że są wyjatkowi. Owszem są - wyjątkowymi niechlujami i leniami. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Polacy to banda brudasów 21.04.10, 21:03 Niestety masz rację. Nie muszę szukać daleko - mam sąsiadów, którzy swoje śmierdzące szczewiki wystawiają przed drzwi na korytarzu, zamiast zamieść brud przed myciem schodów, od razu myją, więc zamiast umyć rozmazują tylko ten syf, palą papierosy na korytarzu a na zwrócenie uwagi tylko się obrażają. Typowo polskie - bo to akurat gorole przyjezdni i zachowują się jak tam skąd pochodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
szabepio Re: Polacy to banda brudasów 21.04.10, 22:43 to nie prawda my Polacy jesteśmy biali !!! na ogół... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus przeciez Katowice to Hanysowice IP: 67.158.171.* 21.04.10, 23:04 stolica Hanysowic. Jak tam brudno jest to wina raczej Hanysów nie Polaków. A jak ktoś odpowie że to tamtejsi Gorole brudzą, to zapytam - dlaczego w Krakowie, Poznaniu itp., gdzie nie mieszkają Ślązacy tylko sami Polacy, jest czysto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: przeciez Katowice to Hanysowice IP: *.centertel.pl 22.04.10, 01:28 Że w Krakowie nie ma obsranych chodnikõw? Jeszcze wiecej niż w Katowicach na Plebiscytowej, która bije katowickie rekordy obsrania. Wypada życzyć poprawy wzroku lub gratulować dowcipu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: przeciez Katowice to Hanysowice IP: 67.158.171.* 22.04.10, 02:40 wszędzie są obsrane chodniki, nie tylko w Polsce bo w każdym wiekszym mieście w Europie są miejsca gdzie jest syf i malaria (zobacz sobie Mediolan). Nic do Ślązaków nie mam, ale jak któryś pajac chrzani głupoty że w Katowicach czy na GOPie jest syf bo to wszystko przez goroli, to ja sie pytam dlaczego w innych miastach w których mieszkają ci przeklęci gorole jest czyściej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: przeciez Katowice to Hanysowice IP: *.range217-43.btcentralplus.com 22.04.10, 04:58 bo nie robia syfu u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: przeciez Katowice to Hanysowice IP: *.chello.pl 22.04.10, 14:22 Gość portalu: hanys napisał(a): > bo nie robia syfu u siebie Może nie mają tego w genach;) Wszyscy wszędzie śmiecą, ale w wielu miejscach ktoś to sprząta (mam na myśli odpowiednie służby). W niektórych miastach (niestety w szczególności woj. śląskiego) nikt tego nie kontroluje. Wiem, że najłatwiej jest zrzucić winę za taki stan rzeczy na "tych przyjezdnych", ale może zacznijmy od siebie i rozliczajmy za to nasze władze. Mnie oduczyła skutecznie śmiecić dawno temy pewna starsza pani w Krakowie. Wstyd się przyznać, ale wyrzuciłem na chodnik zużyty bilet tramwajowy. Pani podniosła ów bilet, po czym dogoniła mnie i z rozzbrajającym uśmiechem rzekła; "coś panu wypadło". Zrobiło mi się strasznie głupio i wstyd. Od tej pory jak nie ma kosza upycham śmieci po kieszeniach. Nie wiem-może to jest jakaś metoda? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Katowice to Polska 23.04.10, 16:44 Gość portalu: krakus napisał(a): > stolica Hanysowic. Jak tam brudno jest to wina raczej Hanysów nie Polaków. A ja > k > ktoś odpowie że to tamtejsi Gorole brudzą, to zapytam - dlaczego w Krakowie, > Poznaniu itp., gdzie nie mieszkają Ślązacy tylko sami Polacy, jest czysto? Ale swoją drogą to symptomatyczne w myśleniu obera, że jak coś dobrego się dzieje na Śląsku to zasługa jest Ślązaków, śląskiej ziemi i Niemców a gdy dzieje się coś złego to jest to wina Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Katowice nie mają żadnego sposobu na brudasów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 12:19 Straż Miejska nie każe zaśmiecających, tylko właścicieli nieruchomości na których wyrzucili śmieci..Efekt właścicieli dostaje kare, musi zapłacić za wywóz nie swoich śmieci nie małych pieniędzy... Sytuacja powtarza się co chwilę... Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: Katowice nie mają żadnego sposobu na brudasów 21.04.10, 12:48 czyli jak wyrzucisz śmeici na teren miejski to SM powinna karać miasto? :D ogólnie lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: Katowice nie mają żadnego sposobu na brudasów IP: 109.243.157.* 21.04.10, 21:00 no dokladnie tak jest. jesli wyrzucisz smieci na terenie ktorym zarzadza jednostka miejska to mandat za ten syf moze dostac pracownik tej jednostki np MOPS, Szkoła Podstawowa, KZGM, MZUIM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ehh Wywalić oszołomów z Młyńskiej!!! IP: *.chello.pl 21.04.10, 12:24 Przecież ta banda śmierdzących leni czuje się jak ryba w wodzie w tym całym syfie jaki panuje w Katowicach. To wszystko przechodzi ludzkie pojęcie! Tam trzeba świeżego podejścia do sprawy, przewietrzenia wydziałów z kolegów i znajomych popleczników Uszoka i Bojaruna. Przecież każdy z nich to koledzy od bardzo dawna, a wszelkie konkursu na stanowisko pracy pisane jest pod konkretną osobę. Wymiotować się chce tym wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek L. Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.comnet.3s.pl 21.04.10, 12:37 Byłem w Niedzielę na spacerze na działkach niedaleko cmentarza wojskowego w Katowicach. Działki oczywiście wypielęgnowane - ławeczki, trawka, altanki, kwiatki, ale obok ŚMIECI. Koło stawu - śmieci, na bezpański placu między działkami - śmieci, i jeszcze śmieci tu i ówdzie. Wydaje mi się że wielu mieszkańców Katowic bardzo wąsko, ciasno określa zakres "swojej" przestrzeni, zamknięci w opłotkach swoich "działek", rodzin, rzadko wychodzący poza dom, poruszający się tylko po swoich ścieżkach traktują resztę świata po macoszemu, jeżeli w ogóle jakoś ją traktują. Na tych działkach ludzie spokojnie wyrzucają śmieci nie tyko do odległego lasu, ale po prostu za płot. A potem? Udają że nie widzą syfu pod płotem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: *.chello.pl 21.04.10, 21:17 Bardzo słuszna jest uwaga internauty Jacka L! Sytuacja w naszym mieście aż prosi się,ażeby pilnie przeprowadzić akcję porządkową i usunąć wszystkie zalegające śmieci,naczynia,czy fragmenty mebli, które zalegają wszędzie,a szczególnie w krzakach,bądż w partiach lasków czy lokalnych zadrzewień. Trzeba tylko zaapelować do miesz- kańców i młodzieży szkolnej o podjęcie i uczestnictwo w akcji porządkowej,a wyniki pozytywne będą widoczne w krótkim czasie. Oby tylko znależli się chętni,do zorganizowania takiej akcji!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha444 Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: *.bpsc.com.pl 22.04.10, 14:20 Ale akcja porządkowania Katowic musi się zacząć od zrobienia porządku z władzami miasta (tj. Władcą Miasta) - sołtysem Uszokiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
donbalon Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... 21.04.10, 12:38 Cały Śląsk jest tak brudny, że aż się rzygać chce. Pamiętam jak przecierałem oczy ze zdumienia jadąc pierwszy raz pociągiem przez Katowice, Sosnowiec i Dąbrowę Górniczą. Jeszcze nigdy nie widziałem tak wielkiego wysypiska śmieci, a ciągnęło się ono przez całą długość szlaku kolejowego, który przemierzałem. Cmentarz w Porąbce i ten stawik obok niego stanowił swoiste epogeum brudu. To chyba kwestia ludzi, w innych regionach jakoś nie widać AŻ TAKIEGO BRUDU. A wysypisko pod własnym oknem jak na załączonych fotografiach? Świetna rzecz, nie ma co... Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi 21.04.10, 12:44 Żal patrzeć. Gdzie ten stary, czysty, względnie kulturalny Śląsk? Trzeba zmuszać do sprzątania, egzekwować, surowo karać "panów braci", bo to ich kultura żywcem na Śląsk przeniesiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 13:20 Przejechałeś cały Śląsk? Od Opawy, przez Cieszyn, Katowice, Opole, Wrocław do Zielonej Góry? Dąbrowa Górnicza i Sosnowiec to nie Śląsk. Polecam zerknąć na mapę Śląska: w849.wrzuta.pl/obraz/5Lt70PlQ7WB/slask Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arni Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: 194.117.241.* 21.04.10, 13:58 Nie czepiaj się słówek i nazw, czyściej od tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmi Re: Katowice nie mają żadnego sposobu na brudasów IP: *.kamsoft.pl 21.04.10, 12:48 akurat samochody parkujące gdzie popadnie to też śmieci, ale rzeczywiście zamiast blokad lepsze było by odholowywanie. a co do samych śmieci to niestety, nasze Katowice wyglądają w wielu miejscach jak kraj trzeciego świata dwa tygodnie po katakliźmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Katowice nie mają żadnego sposobu na brudasów IP: *.multimo.pl 21.04.10, 13:11 Takie miasto jacy jego mieszkańcy i odwiedzający, niestety. Najwyraźniej katowiczanie co do zasady nie czują się gospodarzami w swoim mieście. Inna sprawa, że w najruchliwszych częściach dużych zachodnich miast, ekipy sprzątające działają na bieżąco, a nie raz na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: us ok paie uszok IP: *.chello.pl 21.04.10, 13:16 nie ma sprawy i tak na pana zaglosuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd prosze nie kasowac wpisow IP: *.chello.pl 21.04.10, 13:18 ja nie krytykuje uszoka Odpowiedz Link Zgłoś
pucerka Promocja miasta 21.04.10, 13:45 Brawo Panie Redaktorze! Nareszcie ktoś zajął się jednym z najpoważniejszych (kolejny to nasza "kochana" komunikacja) problemów jaki gnębi miasto. Temat jest ogromny niczym rzeka, ale spróbujmy ustalić przyczyny i skutki tego cuchnącego problemu. Przyczyny są dość proste: - Śmiecimy. Sami zaśmiecamy środowisko, w którym żyjemy (pewien młody pan w garniturze powiedział kiedyś, że nie będzie wyrzucał swoich śmieci do przeznaczonego do tego kubła bo... nikt mu za to nie płaci!). - W ciągu ostatnich 20 lat zmieniła się struktura śmieci. To były naprawdę piękne czasy kiedy śmieciami były bilety miejskiej komunikacji, ew. papierki po drugim śniadaniu (ciastku), no i jeszcze słynne psie kupy. To wszystko śmieci nieduże, w dodatku biodegradowalne. Znikały po kilku deszczach. A teraz? Teraz smieci to: plastikowe butelki po wodzie mineralnej, puszki po napojach, jednorazowe butelki po piwie i nylonbojtle. Te ostatnie potrafią latami dumnie powiewać na drzewach (dziwna rzecz - są akcje obcinania drzewom gałęzi, ale wiszącego obok nylonbojtla nikt nie tknie). To śmieci DUŻE i NIEZNISZCZALNE. Przyroda sobie z nimi nie radzi. Ludzie jak widać również nie. Jeśli w 1991 r. ktoś wyrzucił w krzaki butelkę po napoju gazowanym to do teraz ją oglądamy. Tu dochodzimy do sedna sprawy czyli skutków: - Śmieci będzie coraz więcej bo one systematycznie przyrastają. Problem sam się nie rozwiąże. - Miasto we własnym interesie musi coś z tym zrobić bo "jak cię widzą tak cię piszą". Nie wiem jaka część budżetu miasta przeznaczona jest na utrzymywanie go w czystości, ale, sądząc po tym co widzimy, jest to kwota wielokrotnie za mała. Wydawanie pieniędzy na oczyszczanie miasta to nie jest fanaberia i zbytek. To jest promocja miasta (skuteczniejsza niż bilbordy i prasowe ogłoszenia). Miasta czyste i zadbane są postrzegane jako przyjazne, takie w których chce się przebywać i robić interesy. - Niestety, włodarze miasta zatrzymali się w sposobie myślenia o problemie śmieci na sytuacji sprzed ponad 20 lat. Nie wiem czy istnieje jeszcze MPO czyli Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania. A powinno! Jedna instytucja odpowiedzialna za czystość w całym mieście. Szef MPO to powinna być jedna z najważniejszych osób w mieście. - Potrzebne jest stworzenie całego systemu oczyszczania (obejmującego również kontrolę terenów prywatnych np. zaśmieconych działek na Osiedlu Tysiąclecia), zakup nowoczesnych urządzeń do oczyszczania. Potrzebne są zraszarki do ulic, urządzenia do mycia chodników i zraszania (tak!) miejskiej zieleni. Takie urządzenia to nic specjalnego w europejskich miastach. Podsumowując: W CZYSTYM, ŁADNYM MIEŚCIE MIESZKAJĄ ŁADNI LUDZIE, KTÓRZY MAJĄ ŁADNE MYŚLI. To naprawdę się opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Promocja miasta IP: *.chello.pl 21.04.10, 15:30 Doceniam pracę pana redaktora Jedleckiego! Wreszcei ktoś podaje do szerszej informacji nazwiska ludzi bezpośrednio odpowiedzialnych za syf w mieście, bez ogólnych formułek typu "magistrat" "władze" czy "urzędnicy". USZOK i jego podwałdni na różnych szczeblach: Leszek Piechota Krzysztof Król Piotr Handwerker Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Promocja miasta 22.04.10, 12:48 Mosz recht Pucerko. Tak to rzeczywiście wyglondo, a tyn w tym ancugu to musioł być pieronowy, szpetny gorol i żodyn mu jeszcze prowdy niy pedzioł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arczi Re: Promocja miasta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.10, 17:41 Podzielam zdanie mojego przedmówcy. Potrzebny jest SYSTEM. W tym miejscu warto byłoby przyjrzeć się jak ze śmieciami radzą sobie inni. Mam tu na myśli Niemców oraz Pszczynę. Kilka miesięcy temu moim rodzinnym Sosnowcu rozgorzała dyskusja na temat śmieci i dzikich wysypisk, zakończona kompletnie nieudanym "referendum śmieciowym". Takie referendum kilka lat temu zostało przeprowadzone w Pszczynie. Ciekawy jestem efektów - może ktoś z mieszkańców coś napisze? Ideą referendum jest to aby właścicielem wszystkich śmieci stała się ... gmina. Obecnie właścicielem śmieci jest właściciel gruntu na których one się znajdują. Zgłoszenie do Straży M. dzikiego wysypiska kończy się tym że przez kilka tygodni ustalają właściciela i jeśli uda takiego się znaleźć (najczęściej nie udaje się bo to dotyczy nieużytków) to wysyłają wezwanie do usunięcia śmieci. Oczywiście nikt nic z tego sobie nie robi - lepiej zapłacić 100 zł mandat niż parę tysięcy za uprzątnięcie terenu który wkrótce stanie się znowu wysypiskiem. Dodam tylko że gmina nie wyda nawet złotówki na oczyszczenie terenu który nie jest jej własnością. Mechanizm jest bardzo prosty: gmina bierze śmieci, opodatkowuje wszystkich mieszkańców (na podobnym poziomie jak obecne opłaty za wywóz śmieci) znikają umowy mieszkańców z firmami śmieciowymi, gmina organizuje wywóz śmieci wielkogabarytowych, ogłasza przetargi na poszczególne dzielnice oraz likwiduje dzikie wysypiska. Nikt nie ma potrzeby podrzucać innym śmieci bo za ich wywóz płaci. Jest jeszcze jedno przemyślenie dotyczące obecnej sytuacji. Dlaczego nie ma współpracy miasta z Zakładami Karnymi w zakresie likwidacji dzikich wysypisk. Czy nie lepiej głupawego kibole wysłać do sprzątania śmieci niż trzymać go w areszcie na koszt podatnika??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Zobaczcie łodz IP: *.toya.net.pl 21.04.10, 13:53 Łodz tak samo jest zawalona kupami psimi trawniki słuza dla włascicieli 4- nogow jako kible dla psow a nie wystroj miasta . Zamiatarki ulic jezdza tylko tam gdzie w miare czysto jest , moze ktos zna ul Tuwima ,chyba nigdy ta ulica nie byla zamiatana maszynami , przy kraweznikach tony piachu i błotnych kaloz po deszczu , ale tak chyba ma byc - komenda strazy miejskiej nieopodal granatowi pisza mandaty staruszka co kwiatkami chandluja i koła blokuja . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metropolita Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: 87.204.222.* 21.04.10, 13:59 Długo by wymieniać z czym sobie miasto K-ce nie radzi, więc może krócej: Proszę wymieniać z czym sobie RADZI : 1. .... 2. .... 10. Wciórności, nic mi do głowy nie przychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: *.multimo.pl 21.04.10, 14:07 1. Wydanie ponad 1 mln zł na organizację mety Tour de Pologne w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 15:24 Mam nadzieje ze wszyscy maruderzy znajda czas i pojda na wybory, chocby bylo nie po drodze. Bezsilne miotanie sie na forum gazety niewiele zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi 22.04.10, 09:06 > Mam nadzieje ze wszyscy maruderzy znajda czas i pojda na wybory, > chocby bylo nie po drodze. Bezsilne miotanie sie na forum gazety > niewiele zmieni. i ja i moja cała rodzina :):) i jak już pisałem kiedyś nie zagłosuję na p. "prezydenta" ani nikogo z kim wejdzie w koalicję - chćbym miał zagłosować na forum kosmitow z azji centralnej ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Wydanie ponad 4 mln zł na promocję sołtysa IP: *.katowice.pl 21.04.10, 19:20 pod hasłem Europejska Stolica Kultury Śmieci. Rekord debilności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: 81.15.191.* 21.04.10, 14:10 Sołtysowice to prowincjonalna dziura. Tez mi odkrycie, przecież wiadomo ze to śmietnik całego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wychowany Brudasek Uszok nie ma wewn. potrzeby sprzątania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 14:57 Kwestia wychowania widocznie. Takim osobom trudno zrozumieć, że brud może kogoś razić. Odpowiedz Link Zgłoś
barej Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... 21.04.10, 15:13 Byłem tam kilka razy i muszę stwierdzić,że tak brzydkiego miasta jeszcze w Polsce nie widziałem-Przepraszam wszystkich mieszkańców Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: *.comnet.3s.pl 21.04.10, 18:45 ja tu mieszkam, wiec wiem, ze masz racje :( Odpowiedz Link Zgłoś
rybolow Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi 21.04.10, 20:10 Tak kocham Katowice z tej przyczyny,że jak muszę skorzystać IC to zawsze przybywam na "2 minuty przed jego odjazdem". Sprawa jest bardzo poważna i aż prosi się o to by ukarać odpowiedzialnych za ten stan/najlepiej odwołać/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hilda Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.04.10, 19:22 Mieszkam w Katowicach i nie obrażam się, ale znam conajmniej dwa miasta, przy których Katowice są fantastyczne. Mam na myśli Wałbrzych i Bytom. Katowice mają kilka ładnych miejsc, ale niestety jest ich zbyt mało. Wystarczyłaby odrobina wysiłku, żeby nasze miasto nie odstraszało przyjezdnych. Może zacznijmy małymi kroczkami i na początek wrzucajmy śmieci do koszy, które stoją na ulicach. Później pomyślimy co dalej. Pozdrawiam wszystkich, którym zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi 21.04.10, 19:27 barej napisał: > Byłem tam kilka razy i muszę stwierdzić,że tak brzydkiego miasta jeszcze w > Polsce nie widziałem-Przepraszam wszystkich mieszkańców Katowic Nie przepraszaj, mieszkańcy sołtysowa dobrze o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: *.chello.pl 21.04.10, 20:05 Tzn że nie byłeś w Bytomiu... Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi 22.04.10, 00:20 barej napisał: > Byłem tam kilka razy i muszę stwierdzić,że tak brzydkiego miasta jeszcze w > Polsce nie widziałem-Przepraszam wszystkich mieszkańców Katowic. To jedz do Lodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartagensa Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: 188.33.104.* 22.04.10, 04:39 Nie ma za co przepraszać, sama prawda, brud, smród i ubóstwo! My też nie chcemy takich Katowic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypolityk Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 15:17 Przestać bzdecić, że to psie kupy zaśmiecają. Psie kupy chronią nas od większego g... Młodzież, menele i zwykłe ludzkie świnie przynajmniej nie stanie na psiej kupie żeby się odlać, wychlać, wyrzucić niepotrzebny papier, folie,... I od likwidacji tego g... zacząć, skończy się z psimi. Podejrzeć Brukselę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iuhygftd to wszystko przez goroli IP: *.silesiamultimedia.com.pl 21.04.10, 16:01 to wszystko przez goroli z tej polski j*** za Niymca boł ordnung; GOROLE RAUS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: to wszystko przez goroli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 17:17 A p.Uszok to gorol?Nie chce mu się nawet nosa wychynąć za róg Młyńskiej ?A tam na rynku to brud nieziemski.Co za zarządzający miastem, który nie widzi co sie dziej na jego oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iuhygftd Re: to wszystko przez goroli IP: *.silesiamultimedia.com.pl 21.04.10, 21:52 Nierobsto magistratu to je inksza inkszość; a robienie marasu wokol przez ludzi to je glowno przyczyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorole Re: to wszystko przez goroli IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 19:57 Raus to ty do byłej RFN tam już wszyscy są .Niemcy są czyści? Mandatami i karami nauczono ich jako takiego porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: to wszystko przez goroli 21.04.10, 21:11 ale sami tego chcą. gorole za to narzekają, że im mandaty lepić chcą, za psie kupy, za złe parkowanie, za wandalizm i jeszcze klną na tych co chcą porządku i zgłaszają takie naruszenia porządku wyzywając ich od donosicieli - to jest właśnie gorolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 16:05 Czy wladze miasta nie sa w stanie skopiowac czegos co juz istnieje u sasiadow,czyli tzw.Wystawki!!! Raz w w miesiacu ,czy kwartalnie mieszkancy wystawiaja niepotrzebne smieci ktore sa zabierane na wysypiska ? Mam na mysli wiekszy gabaryt,meble,wersalki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johannes Re: Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi IP: 188.109.224.* 21.04.10, 16:44 Za niemca i starego Jorga to bol porzadek to nawet Karolinka jechala w lato i myla ulice!A teraz te wyksztalciuchy to ino aby kasa grala a reszta mom w rzici, gorolsko inteligencja ze wsi ! Glück auf! Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw500 Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... 21.04.10, 16:33 Mieszkam w Rudzie sl,ale u nas nie ma takigo syfu jak w centrum KATOWIC.Mam propozycje zeby p. PREZ. USZOK zamiast publiki w gazetach,samopochwaly,obiecanek ,wymyslow wziol cho dwuch radnych na spacer po centrum katowic w ramach--czasie przerwy obiadowej--rekreacji i spojrzal na ten caly syf ktoremu poniekad i on jest winien.Ciekawi mnie czy odrozni stan kolo wlasnego domu,a centrum.Mam nadzieje ze nie zostal na stale przywiazany do stolka w urzedzie--wybory niedlugo,znowu bedzie wizja p.USZOKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 16:39 Za porządek odpowiada PREZYDENT miasta. Nie ma dyskusji!!!WSTYD jak na człowieka wychowanego na Śląsku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 17:10 Wystarczy żeby straż miejska i p.Bojarun zwrócili uwagę na restaurację , która się mieści w rynku.Dzisiaj tamtędy przechodziłam i nic się nie zmieniło od zeszłego roku .Ten sam zeszłoroczny brud na parapetach , śmieci , kurz.Wystarczy tylko złapać za szmatę i wytrzeć , a okna wyczyścić.Do środka nie zaglądam , bo wystarczy ten odstręczający brud na zewnątrz.Restauracja w rynku , p.Bojarun i straż miejska mają swoje siedziby przy ul. Młyńskiej, tuż za rogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZeSrak Typowe dla polaczków IP: *.93.classcom.pl 21.04.10, 17:45 sr... sobie do gniazda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario nie ma co krytykować władz miast IP: *.stk.vectranet.pl 21.04.10, 17:46 zacznijmy od siebie, nie śmiećmy dookoła siebie. Zwracajmy uwagę brudasom i nie ważne czy to stary, czy młody, czy dzieciak. Potrafimy tylko narzekać, że jest brudno. Wielokrotnie widziałem dzieciaki zaśmiecające podwórko a rodzice na to nic, nie reagują bądź też twierdzą, że to nie ich pociecha śmieciła albo, że od sprzątania jest sprzątaczka. Naszemu społeczeństwu z głowach się poprzewracało, jesteśmy brudasami i to wszyscy bez wyjątku bo albo śmiecimy albo nie zwracamy uwagi jak inni śmiecą. Może by tak czyn społeczny, jak za komuny to może wtedy została by doceniona praca innych. Jeszcze innym wyjściem jest karać jak leci, jak na twoim terenie ktoś wyrzuci śmieci to płacisz ale jak złapiesz brudasa to jesteś zwolniony z płacenia za wywóz śmieci powiedzmy na miesiąc. Karać, karać i jeszcze raz karać, wysokie kary a jak nie ma czym zapłacić to do łopaty, grabi pod przymusem. Ordnung muss sein Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 trzeba krytykowac wladze miasta 21.04.10, 20:21 jest bzdura pisanie, ze w wielkich miastach w innych krajach ludzie nie smieca. Smieca i to bardzo. ALE TAM SIE SPRZATA i to codzienniei dokladnie. Kiedy ide rano do dworca w poniedzialek w pewnym sredniej wielkosci miescie niemieckim potykam sie o smieci. Na dworcu to samo. Tylko, ze okolo 7 rano sa juz ekipy sprzatajace zarowno dworzec jak i okolice. Po dlugiej zimie tez bylo sporo smieci w parkach. Przed swietami odbyl sie w prawie wszystkich wiekszych miastach NRW "czyn spoleczny". Obywatele zebrali sie w okreslonych miejscach, miasto dostarczylo worki na smieci i je odtransportowalo na wysypisko smieci. 4 godziny pracy na swiezym powietrzu dla wspolnego dobra nikomu nie zaszkodzilo a efekt byl widoczny od razu. Na koncu pytanie: kiedy wreszcie wszystkie miasta GOP-u obowiazkowa oplate za wywoz smieci? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: trzeba krytykowac wladze miasta 21.04.10, 21:15 > Na koncu pytanie: kiedy wreszcie wszystkie miasta GOP-u obowiazkowa oplate za wywoz smieci? To jest rzecz, o którą powinniśmy się upomnieć przed wyborami do RM - tylko w ten sposób będzie można pozbyć się problemu wyrzucania śmieci i gruzu do lasów i parków, oraz podrzucania śmieci na osiedla. W ramach podatku od gruntu, bądź innego podatku od mieszkańców, powinno się wprowadzić ogólne opodatkowanie na rzecz przeniesienia obowiązku wywożenia śmieci na miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: trzeba krytykowac wladze miasta 22.04.10, 09:12 > > Na koncu pytanie: kiedy wreszcie wszystkie miasta GOP-u obowiazkowa oplat > e za > wywoz smieci? > > To jest rzecz, o którą powinniśmy się upomnieć przed wyborami do RM - tylko w > ten sposób będzie można pozbyć się problemu wyrzucania śmieci i gruzu do lasów > i > parków, oraz podrzucania śmieci na osiedla. W ramach podatku od gruntu, bądź > innego podatku od mieszkańców, powinno się wprowadzić ogólne opodatkowanie na > rzecz przeniesienia obowiązku wywożenia śmieci na miasta. hola hola :) już jest taki obowiązek ale SM nie lubi go egzekwować - MUSISZ mieć podpisaną umowę z firmą wywożącą śmieci mieszkając w domku - kamienice i bloki mają "grupówki" w czynszu w Katowicach są co najmniej 3 firmy wywożące śmieci (wiem bo ostatnio dzwoniłem do UM pytać gdzie mogę taką umowę podpisać i pani podała mi więcej ale najsensowniejsze są MPGK, Alba, Remondis) ale jak kogoś nie stać żeby płacić 20zł za wywóz 240L to znaczy że nie stać go na własny domek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 17:53 zgadzam sie w 100% , wychodzac z domu trzeba isc slalomem psie odchody sa wszedzie do tego te smieci a straz miejska poluje tylko na zle zaparkowane samochody , Katowice to piekne miasto wystarczy je posprzatac , ale to my mieszkancy musimy sie za to zabrac , mozna by cos z tym zrobic , moze na poczatek jakas petycja do wladz miasta ...hmm ?? Odpowiedz Link Zgłoś