Gość: Yaman49 Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 17:57 A spróbujcie, w ramach sobotnio-niedzielnej rekreacji przejechać się rowerem przez lasy panewnickie. To już wieje zgrozą. A na telefoniczną prośbę o interwencję, straż miejska odpowiada; - proszę ustalić spreawcę, to my przyjedziemy i ukarzemy go. Przecież nazwać to kabaretem, to mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amc29 Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.range86-181.btcentralplus.com 21.04.10, 18:22 Katowice to moje maisto rodzinne. wyjechalm z niego 18 lat temu. dwa tygodnie temu pojechalam z doroczna wizyta - i moja pierwsza oserwacja bylo...psie kupy! wszedzie, tak jak opisane w artykule - slalomem trzeba. zabronmy mieszkancom katowic psow bo nie potrafia po nich sprzatac. brud na ulicach, smrod...wstyd!!! i nie sa temu winni gosice, rosjanie, kosmici, komunisci, rumunii tylko wy sami, ktorzy tam mieszkacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dcddc Katowice to niewątpliwie najbrzydsze miasto IP: 85.222.87.* 21.04.10, 19:36 KATOWICE TO NIEWĄTPLIWIE NAJBRZYDSZE MIASTO W POLSCE Odpowiedz Link Zgłoś
allures Re: Katowice to niewątpliwie najbrzydsze miasto 21.04.10, 22:43 Heh widocznie nie znasz Katowic.Centrum jest zaniedbane a właściwie to głowne deptaki i place.A prawda jest taka ,że każde miasto jest oceniane na tej podstawie w głównej mierze.Całościowo Katowice są zadbane jak na Polskie warunki.Katowice mają świętną architekturę tylko trzeba ją odnowić.Ale u Nas pokazuje się wizualizacje zamiast solidnej pracy ku zmianie na lepsze.I w ten sposób stereotyp nieciekawych Katowic się powiela.A czy na Śląsku jest więcej syfu niż w innych miastach?Bzdura.Poprostu u Nas "rządzący" nie potrafią nawet posprzątać miast.Nasze zabytki są zaniedbywane co w połączeniu daje taki paskudny obraz.Ale jak przyjdzie odpowiedni gospodarz takie miasta jak Katowice,Bytom pokażą swóje prawdziwe oblicze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 19:45 Pierwsze co można zrobić, to wywalić wszystkich meneli z mieszkań w centrach miast w całej Polsce. Czy np.w Wiedniu, Londynie, Paryżu, stać menela mieszkać w centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka katowic Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.chello.pl 21.04.10, 20:10 to wstyd,że taki artykuł, dotyczący miasta,w którym żyje pojawia się na głównej stronie portalu gazeta ;( Ja również jako mieszkanka Katowic załamuję się,gdy widzę ten SYF w koło. Gdzie by się tylko nie poszło wszędzie jest brudno, czy w tym mieście żyją "wieśniaki" i nie obchodzi ich środowisko, w którym przyszło im mieszkać ??? Co do władz miasta - chcą wznosić metropolie na wysypisku śmieci :> ?. Codziennie spacerując z psem robi mi się przykro,gdy mijam tereny zielone zasypane przez plastikowe butelki, walające się szmaty,stare sprzęty agd, a nawet całe komplety wypoczynkowe :P wystarczy przejść się po terenie po-kopalnianym między ul,katowicką a roździeńskiego lub na hałdy za pętlą słoneczną, sama nie raz widziałam, jak ludzie wyrzucają gruz po remoncie właśnie w takie miejsca!!! Powiedzcie mi,gdzie jest straż miejska,dlaczego nie pilnuje się takich miejsc i nie kara osób,które zanieczyszczają miasto ?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kt 1956 Centum biedoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:18 Mieszkam w centrum już 20 lat, brud to już normalka zwłaszcza w niedzielę- bo nikt nie sprząta. Ale problemem jest bidota która tu mieszka. Totalna patologia !!! Z wyjatkiem tych którzy mieszkają w wyremontowanych kamienicach i płacą 1400,- zł czynszu miesięcznie + 200 za parking. Chyba jestem nienormalny !!! A miałem nadzieję że kiedyś będzie tak jak w Wiedniu :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:51 SINGAPUR!!! "Bardzo rygorystyczny system prawny i skutecznie egzekwowany. Przestępczość jest raczej niespotykana. Karę można zapłacić np. za wyrzucenie papierka na ulicę lub każdego innego odpadku." PS:Jedno z najczystszych miast świata,a jeszcze parę lat temu tonęli w brudzi, jak Katowice!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XY Śmieci IP: 95.215.20.* 21.04.10, 20:52 Prawda jest taka że gdyby każdy zwracał uwagę na to co robi, śmieci by nie było. Trzeba zacząć zwracać uwagę osoby które śmiecą bo tak nawet całodobowe porządki nie pomogą. Druga sprawa to miasto mogłoby się też bardziej postarać zebrać grupę ludzi od czasu do czasu i zrobić taki gruntowny porządek włączając w to porządki na terenach prywatnych a firmy które nie chcą tego sprzątać obciążyć kosztami za porządki. Przykłady takiego zaniedbania można znaleźć w każdym Polskim mieście bez wyjątku i nie tylko Katowice są brudne ale i Kraków, Rzeszów, Łódź czy Warszawa. LUDZIE DBAJCIE O SWOJE OTOCZENIE!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastian To jest KU... POLSKA!!!! IP: *.telpol.net.pl 21.04.10, 20:53 Myślicie ,że gdzieś jest inaczej to się mylicie. Cała Polska to jeden wielki syf i dziadostwo. Przestałem już jeździc na rowerze bo tak mnie to deneruje i rozdrażnia. Polacy to schamiały , kołtuński prymitywny plebs. Nie lubię Niemców ale każdemu Polakowi należałoby kazać choć raz w życiu pokazac co to znaczy porządek i dokładna praca. I jeszcze jedno , jak Polacy wracają ze swoich wojażów po świecie to mówią : "wiesz w tym Egipcie to tyle brudu,taki syf" ,a ja sie pytam dlaczego my mamy się za kogoś lepszego przecież u nas jest tak samo albo nawet gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: To jest KU... POLSKA!!!! IP: *.chello.pl 21.04.10, 21:07 Nic dodać nic ująć. Ps Mam to samo jeśli chodzi o rower i Egipt.Notabene Polacy bardzą lubią Egipt. Tam jest tak swojsko... Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Blokad też muszą być ale... 21.04.10, 20:59 mc1951 napisał: > Straż Miejska umie tylko polować na kierowców zakładając im blokady. ... rozumiem, że kluczowym jest w Twoim stwierdzeniu słowo TYLKO i z tym zgadzam się w 100%. Blokady na debilnych kierowców parkujących na chodnikach tak, że pieszy normalnie przejść nie może, jest jak najbardziej potrzebne i na razie też nie najlepiej im to wychodzi. Jednak masz rację, że SM ale i Policja (czemu nie?) nie reaguje kompletnie na wandali, śmiecących i niszczących publiczne mienie. Ostatnio byłem świadkiem jak policja przejeżdżała obok osoby naklejającej na wiacie przystanku reklamy, stali 1 metr od tej osoby stojąc na czerwonym świetle na Warszawskiej i udawali, że nie widzą jak przyklejana była reklama, która wiadomo, że była naklejana tam nielegalnie. Poza tym urzędnicy miasta Katowic nie reagują na zgłoszenia o dziurach w chodnikach, cieknących wiaduktów kolejowych, zniszczonych schodach, chodnikach itp. Mają to głęboko w d***e bo i tak ich znowu wybiorą w następnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: 83.238.216.* 21.04.10, 20:59 [sonda=] [/sonda] Tak wygląda moje miasto nocą.... i w dzień.A moze dajcie pracę dobrze płatną jako sprzątacz, to miasto będzie czyste i schludne. A tym co smiecą kary pienięzne lub przymusowe sprzątanie całodobowe za karę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gustlik z Katowic Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 21:13 Stary problem. Studenci Politechniki obsikają okoliczne domy, płoty i ulice, parkują jak chcą i gdzie chcą, klną jak szewcy w miejscach publicznych, pety rzucają na ulicę, przed, w przerwach i po zajęciach piją piwo a następnie wsiadają do samochodów i rozjeżdażają się do domów. W centrum miasta są punkty żywienia dla meneli, którzy zjeżdżają się z całego Śląska. Rajcy i urzędnicy miejscy zajęci są trzymaniem się stołków więc nie mają czasu na myślenie, itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gustlik z Katowice Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 21:20 Urzędnicy miejscy są z Sosnowca, więc po pracy wsiadają do swoich BMW i jadą do swoich rezydencji. Dlatego nie widzą co się dzieje w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddddd Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.04.10, 21:37 Pochodze z Katowic i z przykroscia podpisuje się pod artykułem - Ślązacy są brudni, nie dbają o czystość... Katowice niegdy nie beda atrakcyjnym miastem jesli my sami sie nie zmienimy i jesli firmy sprzatajace nie zabiora sie do roboty!!! Widziałam keidys w nocy jak wyglada zamiatanie chodników na sokolskiej (w nocy).... zastanawiam sie za co te fimry biora pieniądze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: revelka brudny Śląsk bo śmierdzi albo -śmierdzi bo brudny IP: 188.33.58.* 21.04.10, 21:48 matka mi zawsze tłumaczyła - "możesz mieć dziurawe spodnie - bo nie stać mnie na nowe - ale brudny chodzić nie możesz ..." zwiedziłem kilka miast w Polsce i muszę przyznać, że wszędzie można się do czegoś przyczepić - ale wjeżdżając na Śląsk - rzuca się w oczy jedno - ludzkie niedbalstwo - poraża na każdym kroku .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astra Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: 109.243.63.* 21.04.10, 22:26 Z całym szacunkiem ale pisze Pan o centrum a fotografuje jakieś zapyziałe zaułki przy torowiskach. Takie miasto jacy mieszkańcy! I jeszcze jedno, takie miejsca sa w każdym mieście więc niech Pan przestanie pluc na Katowice tylko zabierze się do roboty i może ogłosi jakąś akcje która zmobilizuje mieszkańców do posprzątanie swoich śmieci! Pole do popisu bedzie wtedy znacznie większe bo krytyczne artykuły w Pana wydaniu to już nuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanka Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 22:38 Katowice mogłyby być piękne - tak urokliwej mieszaniny stylów architektonicznych, uliczek brukowanych oryginalną kostką brukową z czasów przedwojennych, zabytkowych kamienic, zieleni w parkach i na skwerach nie powinno się traktować obojętnie. Cóż, jeżeli bruk pokrywa się asfaltem, budynki remontuje często "po łebkach" i tylko od frontu, a fasady zabytkowych kamienic szpecą - poza odpadającymi tynkami - pasujące do nich jak pięść do nosa witryny sklepów z nieraz straszliwej urody szyldami i kolorystyką. Nie wspominając o wszędobylskim brudzie i fruwających dookoła śmieciach (chociaż jest trochę lepiej, niż kilka lat temu). A mogłoby to być naprawdę piękne miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
szabepio Czy to uboczny efekt żałoby? 21.04.10, 22:42 trzeba tam przywieźć ze cztery pociągi poznaniaków to oni posprzątają bo obudzi się w nich instynkt porządku, a tych brudasów z katowic wysłać do Włoch tam jest jeszcze brudniej i wtedy jak wrócą to ich bałagan będzie już dla nich porządkiem jeśli oczywiście poznaniacy nic nie ruszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurga Re: Czy to uboczny efekt żałoby? IP: *.vpn-a.ntnu.no 21.04.10, 23:50 do wloch? w katowicach nigdy nie byles? takiego syfu nigdzie na swiecie nie ma. nawet w fawelach w rio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kisiel K-ce żenada IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 23:20 bla bla bla, mam nadzieje że to wpis z blogu a nie artykuł Gazety... Odpowiedz Link Zgłoś
domek53 Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... 22.04.10, 00:07 a u mnie w ładnej Pszczynie nauczyciele i lekarze i nie tylko wynoszą śmieci na drugą stronę ulicy albo palą ogniska na swoich przydomowych działeczkach dorzucając tworzyw, bo się fajnie palą (n.b. wszyscy mają kosze na śmieci i za nie płacą) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń przewalskiego Co na to Bojarun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 00:22 Ciekawe co powiedziałby Bojarun w takiej hipotetycznej sytuacji - małe, zamknięte pomieszczenie bez wentylacji. Ciepło i duszno, nagle z okolic jego tyłka wydobywa się głośny dźwięk powstały w wyniku "wyrównania ciśnienia". Smród w pokoju staje się nieziemski. I jak z tego wyjdzie Bojarun? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacewnc wiesniaki robia syf IP: *.range217-43.btcentralplus.com 22.04.10, 05:01 czy to z katowic, zabrza, chorzowa, paryza czy skad tam. banda skonczonych wsiokow syfi wszedzie na swiecie. tylko w katowcach ich jest najwiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: wiesniaki robia syf IP: *.chello.pl 22.04.10, 15:12 Gość portalu: kacewnc napisał(a): > czy to z katowic, zabrza, chorzowa, paryza czy skad tam. banda > skonczonych wsiokow syfi wszedzie na swiecie. tylko w katowcach ich > jest najwiecej Bo Katowice to duża wieś więc i wsioków niemało;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LG Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.esab.net 22.04.10, 07:47 Pan Prezydent nie ma racji! Za czystość ulic odpowiada tak samo MZUiM jak i mieszkańcy, których obowiązkiem jest sprzątanie po swoich pupilach (wymóg prawny). Niestety Straż Miejska jest wstanie tylko nakładać blokady na koła dla źle zaparkowanych samochodów. Na prawne egzekwowanie usuwania nieczystości po psach ich nie stać albo się boją. Jestem mieszkańcem ulicy Ligonia, która została wyremontowana kosztem kilku milionów złotch , piękne bruki , ławeczki i latarnie niestety wszsytko w towarzystwie psich odchodów i smrodu. Poza tym chciałbym zapytać Pana Prezydenta jak Katowice zamierzają rozwiązać problem parkowania w centrum Katowic. Przy dzisiejszych możliwosciach technicznych brak parkingów podziemmnych to też WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Centrum Katowic tonie w śmieciach i śmierdzi mo... IP: *.khw.pl 22.04.10, 07:49 Dopóki w Katowicach mieszkali Katowiczanie tj. Ślązacy, był porządek i spokój. Niestety, napływ ludności, czytaj goroli, spowodował to co mamy, syf, brud i smród. Przykre, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Katowice nie mają żadnego sposobu na brudasów IP: *.khw.pl 22.04.10, 08:04 O co ta cała wrzawa? Obiecał wam Jedyny Nieomylny PsudoPłemieł, ze bedzie nołmalnie, to macie nółmalność, jak w Iłlandii. Niech żyje Platfołma Obywatelska i Komołowski i Grześ i Miło i Zbycho i Płezydent Miasta Uszok, kandydat Platfołmy, niech żyją!!! Odpowiedz Link Zgłoś