Dodaj do ulubionych

Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie...

• ojca Ciąża i wiek to nie choroba 16.08.10, 14:14

Spędziłem sporo czasu podróżując mpk z osobą niepełnosprawną, zachowanie ludzi
      wyleczyło mnie z jakiejkolwiek chęci ustępowania miejsca. Wbrew pozorom nie
      chodzi mi o fakt, że osobie niepełnosprawnej nikt nie ustępował miejsca,ale o
      to, ze nagminnie zdarzało się, że była wręcz zmuszana do "ustąpienia" (dlatego,
      ze była to drobna i cicha osoba).
      Wielokrotnie stare babska, stare dziady i paniusie z wielkimi brzuchami
      pokazywali festiwal chamstwa,a na sugestie, ze ta osoba jest chora i nie może
      stać wypluwali cały arsenał obelg i tego co IM się należy.
    • Gość: wizerunek Zasady sa proste... IP: 217.112.125.* 16.08.10, 14:32
      Zasady sa proste, wystarczy odpowiedziec sobie na pytanie: kto tego
      miejsca bardziej potrzebuje...
      Tutaj troche wiecej: wizerunek.blox.pl/2010/06/Ustepowanie-
      miejsca.html
    • Gość: mateusz Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: 178.73.63.* 16.08.10, 14:32
      Jak jadę na 13 14 godzin do stojącej pracy to z jakiej paki mam ustępować
      miejsca babci która jedzie sobie dwa przystanki do warzywniaka a za pół
      godziny będzie się wylegiwać w fotelu oglądając klan?
    • Gość: Zrezygnowany Jadąc na Tauzena nie raz jestem świadkiem IP: 80.50.130.* 16.08.10, 14:39
      kiedy to grupki młodzików siedzą w tramwaju głośno wyrażając się w
      niewybrednych słowach na różne tematy, a każdego wsiadającego starca, czy
      kobietę w ciąży witają gardzącym wzrokiem...I oczywiście gnieżdżą te swoje
      młode dupska w plastikowych siedziskach... Ktoś zapyta - mogłeś zareagować i
      upomnieć któregoś z młodzików, żeby ustąpił miejsca... Kiedyś próbowałem, ale
      po awanturze jaka wywiązała się w tramwaju, to większość pasażerów spoglądała
      na mnie jak na bandytę, który nagabuje niewinnych nastolatków...
      • three-gun-max Re: Jadąc na Tauzena nie raz jestem świadkiem 17.08.10, 08:36
        No i bardzo dobrze, też nie lubie takich pierników. Zwykle są odważni kiedy trzeba przygadać siedzącej nastolatce, jakoś do mnie żaden nie próbował pyskować ;))
        • pamejudd Taka twardzielka z ciebie, dziewczynko? 17.08.10, 12:39
          Z twoich postow widze, ze jestes co najwyzej przedszkolnym bad boyem - jeden klaps w czaszke i juz bys sie poprawnie zachowywal.
          • three-gun-max Re: Taka twardzielka z ciebie, dziewczynko? 17.08.10, 14:57
            Widze, że lubisz jak twój partener mówi do ciebie per "dziewczynko" hehe ;)
            • pamejudd Skad ten wniosek? 17.08.10, 21:06
              Projekcja, babeczko?
              • three-gun-max Re: z nienacka 18.08.10, 10:12
                Dzisiaj byłeś mamusią czy tatusiem? :)
    • Gość: Przemo Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.toya.net.pl 16.08.10, 14:46
      wsiada tata z 5 letnim synem, tata ma rękę w gipsie myślę ustąpię mu miejsce - i kto siada dzieciak !! czasami zastanawiam się czy na czole sobie napisać mam gorączkę, mam skręconą kostke czy po prostu źle się czuje dlatego nie wstanę. Ps - dawne hasło - niech młodzież siedzi na starość postoi.
      • Gość: Galadriela Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.net.stream.pl 17.08.10, 00:28
        Ja zwykle, gdy widzę babcię z wnuczkiem wsiadających do tramwaju, wstaję i mówię - DOBITNIE - "proszę, niech PANI tu usiądzie". Jeżeli sadza wnuczka (a zdarza się), to mam ją w garści: ustąpiłam jej, a nie dziecku i mówię jej to równie wyraźnie. Inna sprawa, że nie zawsze dociera.
    • Gość: Ja-Szczur Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 14:58
      Ależ babska same sobie zgotowały ten los. Dorosło pokolenie bachorów o których już mowa była. Babcia stoi ale wnusio musi siedzieć. Jak musi to musi. Tak wytresowany przez babcie teraz też musi. I koło się zamyka. Pomijając że niejedna babcia oberwała z glana od koleżanki, bo próbowała ją przewrócić na schodach - taki cwał do siedzeń. Babcie zasuwające pod ramionami, wślizgujące się pod siadającego, cuda niewidy widziałem. A w dodatku jak mi się zdarzyło zemdleć (wada serca + tropikalne warunki w autobusie bez klimy) to babki natychmiast chórkiem - "Narkoman!". Wskutek tych traumatycznych doznań ustępuje tylko kobietom w ciąży i osobom o kulach.
      • Gość: quantise Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.bielsat.com.pl 16.08.10, 17:53
        Wiesz wydaje mi się że masz racje Ja sama byłam w ciąży w 8 miesiącu, ze jestem drobna i niska miałam brzuch ogromny i bardzo mi ciążył szczególnie ze mam wadę kręgosłupa. Pech chciał że dwa ostatnie miesiące mojej ciąży wypadało w lato gdzie temperatury dochodziły do 35 stopni a ja musiałam jeździć po mieście autobusem, żadna ze starszych pań nigdy mi nie ustąpiła miejsca ani w autobusie ani w kolejce z pierwszeństwem nawet tej specjalnie stworzonej dla kobiet w ciąży i z małymi dziećmi. Kiedyś jechałam w taki dzień autobusem, skwar jak cholera i brak wolnych miejsc, jakiś starszy pan zwrócił jednej ze starszych pań uwagę że jestem w ciąży i czy mogła by mi miejsce ustąpić ? Na to starsza pani zrobiła niewinną mnie i stwierdziła a ja myślałam że ta pani porostu gruba jest... A tak adekwatnie tego dlaczego dziecku ustępuje miejsca zamiast samej usiąść ? No cóż nie nie stać mnie na wstawianie jej nowych zębów i ciągłe rozcieranie siniaków za każdym razem kiedy autobus mocno hamuje a cała brać leci do przodu lub na poręcze, nie patrząc kogo tratuje a szczególnie już maluchów pod nogami...
        • Gość: Galadriela Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.net.stream.pl 17.08.10, 00:53
          A tak adekwatnie tego dlaczego dziecku ustępuje miejsca zamiast samej usiąść ? No cóż nie nie stać mnie na wstawianie jej nowych zębów i ciągłe rozcieranie siniaków za każdym razem kiedy autobus mocno hamuje a cała brać leci do przodu lub na poręcze, nie patrząc kogo tratuje a szczególnie już maluchów pod nogami...

MOżna samemu usiąść i dziecko można wziąć na kolana. W ten sposób wilk jest syty i owca cała: dziecko siedzi w razie hamowania, a co najistotniejsze - trafia do niego przekaz: "nie jestem pępkiem świata" i "inni też są ważni".
      • Gość: Galadriela Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.net.stream.pl 17.08.10, 00:41
        Dorosło pokolenie bachorów o których już mowa była. Babcia stoi ale wnusio musi siedzieć.

To racja. Zawsze się zżymam, gdy widzę taką stojąca babcię i siedzącego wnuczka. Za parę lat będzie psioczyć na cały świat, że nie ustępują, ale to jest tak, że MÓJ wnusio musi siedzieć, a ustępować miejsca mają wszyscy pozostali.

Inna sprawa, że też często widuję, jak babcie podrywają się na widok moich dzieci pod hasłem "niech sobie dziecko usiądzie". Zdarzyło mi się to całkiem niedawno: wsiadam do tramwaju w 9 m-cu ciąży z dwójką starszych dzieciaków. Staję obok kobitki (w wieku babciowym, acz rześkim), która jedzie z dwoma wnukami (? - w każdym razie dzieci na oko 8 i 6 lat, jadące z nią). No i kto się zrywa, żeby mi ustąpić? Nie łudźmy się, że babcia każe wstać któremuś z chłopaków. Zrywa się ona sama. Ale najlepsze jest to, że nie ustępuje wcale mnie (9 miesiąc, brzuch na kilometr w każdym kierunku), tylko podnosi się z tekstem "niech dzieci sobie tu usiądą". Oczywiście pogoniłam moje małe z miejsca (chętne do rozsiadania się, a jakże) i usiadłam sama, ale głupota kobity mnie poraziła (choć pewnie po prawdzie powinnam być jej wdzięczna za ustąpienie miejsca, hihihi)
    • moim_skromnym_zdaniem To zwykły brak kultury. 16.08.10, 15:05
      Czytając Wasze komentarze szanowni forumowicze zadziwia mnie jedna
      rzecz; jak łatwo większość z Was tłumaczy sobie fakt nieustąpienia
      miejsca starszym, kobietom ciężarnym, czy też wielu innym, którzy
      tego potrzebują. Głupie usprawiedliwianie siebie tanimi wymówkami w
      najmniejszym stopniu nie usprawiedliwi Waszego braku podstawowych
      zasad KULTURY. Dawniej mężczyzna ustępował miejsca kobiecie bez
      względu na jej (i swój) wiek nie wspominając już o starszych, często
      chorych ludziach i ciężarnych kobietach. Przykre to, że nasze
      społeczeństwo tak zeszło na psy. Sam korzystając ze środków
      komunikacji staram się po prostu nie zajmować miejsca siedzącego,
      choć mimo stosunkowo młodego wieku(45 lat)jestem zaliczany do grupy
      osób o znacznym stopniu niepełnosprawności(dawna I grupa
      inwalidzka), lecz moja choroba, choć bardzo poważna nie jest
      widoczna. Nie twierdzę przez to, że jestem w jakimś stopniu lepszy
      od innych, ale przynajmniej mam spokojne coś, co inni zagłuszają
      bądź nie mają-SUMIENIE.
      • Gość: FMdream Re: To zwykły brak kultury. IP: *.polskieradio.pl 16.08.10, 15:25
        Dla mnie sprawa jest prosta: płace za bilet to siedzę. Kobieta w ciąży
        i niepełnosprawnym ustępuję - starym procom nigdy
        • Gość: Galadriela Re: To zwykły brak kultury. IP: *.net.stream.pl 17.08.10, 01:00
          > Dla mnie sprawa jest prosta: płace za bilet to siedzę. Kobieta w ciąży i niepełnosprawnym ustępuję - starym procom nigdy

A co ma do rzeczy bilet, który Ty kasujesz? Nie ustępujesz starszym, bo po skończeniu 70 lat nie muszą już płacić z bilecik (tak jest w Gdańsku) czy z innego powodu? Pytam, bo zastanawiam się, jak byś zakwalifikował kobietę w ciąży nie kasującą biletu. Ja na przykład teraz jestem w 9 miesiącu, a nie płacę za bilet, jako krwiodawca (to też Gdańsk tak ma :-)). Ustąpiłbyś mi czy nie? ;-)))
      • Gość: skawa Re: To zwykły brak kultury. IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 15:29
        Właściwie wszyscy mają SWOJE RACJE. Skończyłam 70 lat i gdy widzę osobę zmęczoną
        ( panią, pana) ustępuje, mówiąc "proszę usiąść" Albo siada albo dziękuje.
        Problemu nie ma. Wychowani jesteśmy w większości przez nasze mamy, babcie, które
        sadzają swoje pociechy same stojąc. A później się dziwią. Brak wyczucia?(!)
    • Gość: Olek Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.raciborz.vectranet.pl 16.08.10, 15:26
      Jechałem sobie spokojnie tramwajem we Wrocławiu kiedy dysząca staruszka
      zaczęły wypowiadać się o mnie jako o niewychowanej młodzieży - więc ustąpiłem
      jej miejsca - mając nogę w gipsie plecak i dwie kule, bez których nie mogłem
      się wtedy poruszać. Nie omieszkałem skomentować jej chamstwa tak jak i reszta
      osób w tramwaju - wysiadła na następnym przystanku :)

Na chamstwo i młodych i starych nie ma rady i nie zawsze musi być tak, że
      młodszy ustępuje - od tamtego wydarzenia albo ustępuję sam (co często czynie)
      albo wcale na przekór :)
      • Gość: kia Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 17:54
        taa, jasne, twoja historia jest bardzo wiarygodna
    • Gość: Rafał Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 15:47
      No właśnie ciekawy temat.Jechałem kiedyś w sobotę rano tramwajem nie było dużo
      ludzi, ale wszystkie miejsca siedzące były zajęte - nikt nie stał. Na jednym z
      przystanków wsiadała starsza niedołężna pani o kulach, ja siedząc na wprost
      drzwi szybko wstałem, aby pomóc jej wsiąść do tramwaju, miała z tym duży
      problem bo miała dwie kule, podałem jej rękę, aby pomóc i co ja wtedy
      usłyszałem, że nie pozwalam jej wsiąść do tramwaju, żebym natychmiast ją
      zostawił, że ona sobie poradzi bez mojej pomocy, w dodatku na koniec jeszcze
      oberwałem po ramieniu kulą. W tej sytuacji stanąłem jak porażony co ja
      właściwie złego zrobiłem, na szczęście "cały tramwaj" stanął w mojej obronie i
      pamiętam tę opinię, że teraz to już na pewno nikomu starszemu w takiej
      sytuacji na pomoc nie będę się spieszył i choć rzadko dziś jeżdżę tramwajem,
      to raczej do takiej pomocy się nie pcham, a w ogóle to mam też zasadę, że
      nigdy nie siadam więc problem ustępowania miejsca dla mnie nie istnieje.
      • Gość: kulawa Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.toya.net.pl 16.08.10, 22:01
        To ja Ci powiem dlaczego Twoja "pomoc" spotkała się z takim, a nie innym
        przyjęciem. To proste: osoba chodząca o kulach (pech chciał, że teraz sama mam
        złamaną nogę i jestem skazana na dwie kule) czy lasce ma wypracowany (wierz mi,
        że w pocie czoła) specyficzny tylko dla siebie sposób poruszania się. Wsiadania
        do autobusu/tramwaju także. Wszystko polega na odpowiednim utrzymaniu równowagi
        i ciężkości ciała tam gdzie trzeba. I jeśli ktoś na siłę chce pomóc (np.
        próbując podtrzymać czy wciągnąć), to tę naszą misternie wypracowaną technikę
        szlag trafia niestety. Więc jeśli ktoś nie prosi o pomoc, albo mówi (tak jak
        ja): "Nie, dziękuję, poradzę sobie", to nie uszczęśliwiajcie na siłę. Więcej z
        tego dla nas szkody niż pożytku. Niestety - proza życia ;-) Natomiast miejscem
        do siedzenia nie pogardzimy.
        Pozdrowienia dla zagipsowanych jeżdżących komunikacją miejską :-)

Ps. To, że dostałeś kulą przez ramię wcale mnie nie dziwi - tramwaje/autobusy to
        mała przestrzeń i ciężko w nich operować kulami tak, by nie zrobić krzywdy sobie
        i komuś ;-)
    • Gość: obronca Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.fbx.proxad.net 16.08.10, 16:31
      nie ustapie wiozacym krzyz

jezus nie jechal tramwajem bo nie mial drobnych na bilet a jazda na gape to
      grzech
    • Gość: Adam na zachodzie nikt nie sutapuje miesjca w busach, IP: 83.209.146.* 16.08.10, 16:41
      pociagach kobiecie, a tym bardziej mezczyzni muzulmanie. Jesli ktos
      mlody siedzi wcale nie znaczy, ze nie ejst chory. moze tez byc po
      wypadku, miec cukrzyce czy inne choroby i stanie tez moze byc
      uciazliwe dla niego. wiele lat jezdzac busem widzailem jak babcie
      rozpychaja sie laokciami aby dopasc miejsca a raczej miejsca gdzie
      siedzi mlody czlwoiek mimo,z e troche dalej na przodzie autobusu sa
      miejsca wolne. taka osoba starsza nie pojdzie tam usiasc tylko
      bedzie stekac, jekac, obrazac mlodego czlowieka. jak raz zwrocilem
      uwage / nie ejstem mlodzieniaszkiem, mam 60 lat/ to mis ie oberwalo
      od tej babci, ktora krzyczala,z e oan ma 58 lat i jej nalezy sie
      miejsce siedzace bo placi za to. ja an to a czym sie rozni jej bilet
      od biletu 20-30 letniej osoby? oj awantura byla na caly autobus.
    • Gość: iks Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.08.10, 17:19
      W dzisiejszych czasach nie wiadomo komu można ustąpić miejsca. Ja jechałem
      tramwajem w Katowicach i chciałem ustąpić starej babie miejsca (normalnie tak
      nie mówię) a ona na mnie z gębą wyzywała mnie dwa przystanki od tych i od
      tamtych, tych i owych. Chciała mnie kryką jeszcze zdzielić a potem zaczęła się
      wydzierać, że ona nie jest stara i nie będzie siedzieć. Jej głupio nie było,
      pasażerowie na mnie krzywo patrzeli jakbym staruchę zaczepiał a ja chciałem
      tylko ustąpić miejsca. Tylko mnie się głupio zrobiło więc wysiadłem i
      pojechałem następnym tramwajem. Od tej chwili nie ustępuję miejsca albo 10
      razy się zastanowię za nim to zrobię.
    • Gość: Jerzu Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.08.10, 17:37
      ... czy wstyd czy nie? Ciężko mi odpowiedzieć, ale przytoczę jedną sytuację z
      życia. Miałem nogę w gipsie i przez 2 miesiące chodziłem o kulach. Nikt z
      ludzi starszych nigdy nie ustąpił mi miejsca, ani dziadek, ani babcia, żadna
      też z osób w średnim wieku.
      Raz mi ustąpił miejsca młody chłopak (gimnazjum).

Obecnie mam 23 lata i z całym szacunkiem, ale kiedy widzę w TV jak stado
      starszych osób ma siłę koczować pod krzyżem, atakować policjantów, a do tego
      przypomina mi się jak to było kiedy miałem gips na nodze to nie ... nie
      wstydzę się nie ustąpić miejsca. Tak mnie wychowało starsze społeczeństwo.
    • tychik1 Re:Zwyczajnie upadają wszelkie morale 16.08.10, 17:51
      wraz z odrzuceniem Boga i wszystkich starych zasad które stanowiły
      kiedyś postawę naszej cywilizacji.
      Z tą nową unijno masońską "kulturą" śmierci nadeszła też i godzina
      b.u.c.ó.w ,złodzieja,czy k-mać i spółki,więc trudno się dziwić że
      wracamy do epoki kamienia łupanego ; )
      POprawna propaganda "sukcesu" dla której liczy się tylko "TU I TERAZ"
      (jak dla tuska w gospodarce:)celowo uwalnia z nas te najgorsze drzemiące
      jeszcze instynkty,ponieważ zaćpanym i podpitym motłochem jest zawsze
      latwiej rządzić!
      Ci dzisiejsi młodzi już nie będą mieli problemu ze staniem w
      tramwajach,czy autobusach,kolejni ich sprzątną jak tylko trochę odrosną.
      • Gość: quantise Re:Zwyczajnie upadają wszelkie morale IP: *.bielsat.com.pl 16.08.10, 18:03
        taaaa a świstak siedzi i zawija je w te sreberka....
      • Gość: babcia mania Re:Zwyczajnie upadają wszelkie morale IP: *.stk.vectranet.pl 16.08.10, 18:17
        Jerzu, zgadzam sie z Toba. Skad te babcie maja tyle sily pod
        krzyzem, a brakuje im w tramwaju lub autobusie, starcza im takze
        sil przy wsiadaniu do autobusu lub tramwaju. Babcia babcie w walce o
        wolene miejsce potrafi zdrowo popchnac zeby moc wlasna pupe posdzic.
        Jestem w babciowym wieku ale rozumiem niektorych mlodych ludzi. Oni
        nie raz pracuja po kilkanasci godzi na dobe. Widze tez jak bardzo
        zgryzliwi i zlosliwi potrsafia byc starsi ludzie. Wymagaja szcunku
        dla siebie. Jezeli chca szcunku dla siebie, nich szanuja
        innych.Mlodych ludzi tez,bo mlody tak samo jak stary ma godnosc i o
        tym powinni pamietac tak samo starzy jak i mlodzi.
      • Gość: bachorek74 Re:Zwyczajnie upadają wszelkie morale IP: *.kalisz.mm.pl 17.08.10, 00:25
        tak
      • Gość: el toro Re:Zwyczajnie upadają wszelkie morale IP: *.kielce.vectranet.pl 17.08.10, 10:28
        Nie rozumiem, co ma do ustępowania miejsca w środkach komunikacji publicznej
        wiara w Boga. Jestem ateistą i ustępuje miejsca w autobusie. Poza tym wiara
        stanowiąca podstawę naszej cywilizacji to nie chrześcijaństwo, lecz tzw.
        "neopogaństwo", jak nazywają to ultratalibowie katoliccy.
        Jeśli chcesz wycierać sobie usta swoim Bogiem przy każdej okazji, robisz to na
        własny rachunek.
        • tychik1 Re:Zwyczajnie upadają wszelkie morale 18.08.10, 01:56
          El toro napisał:
          Nie rozumiem, co ma do ustępowania miejsca w środkach komunikacji
          publicznej wiara w Boga.
          Tychik:
          Człowiek wierzący boi się Boga i stosuje do Jego zasad !

El toro:
          Ja jestem ateistą i ustępuje miejsca w autobusie.
          Tychik:
          Cóż,człowiek który nie zna Boga ma jeszcze sumienie.

Pwt 31:13 BT "Ich synowie, którzy Go jeszcze nie znają, będą słuchać i
          uczyć się bać Pana, Boga waszego, po wszystkie dni, jak długo żyć będzie
          w kraju, na przejęcie którego przechodzicie Jordan."
          T:
          To że istnały cywilizacje przed chrześcijaństwem wcale jeszcze nie
          oznacza,że były one załugą neopogaństwa czy innych wierzeń . To
          człowiek jako taki ze swej boskiej natury dociekał i poszukiwał,
          a ówczesne “religie”stanowiły wtedy tylko pewną oprawę ,niejczęściej
          niezbędną z uwagi na środki i możliwości ,czy nawet przymus.
          (Na marginesie jak wiemy to Bóg posługiwał się nawet starożytnym
          Egiptem ,żeby tylko doświadczyć i odpowidnio wychować swój naród!)
          Ci dawni “bogowie” poupadali a to co człowiek odkrył zostało !
          I to jest najlepszy dowód że same te wierzenia nie były żadną
          podstawą ,motorem, rdzeniem,czy inspiracją tych cywilizacji,a jedynie co
          prawda tylko pewną pomocą ale i to zapewne nie jedyną .
          Mało tego te religie pełniły niejednokrotnie rolę destruktywną,(właśnie
          z Biblii znamy jak dla molocha przeprowadzano dzieci przez ogień)
          i nie umiały w należyty sposób wykorzystać tej ludzkiej incjatywy dla
          dobra człowieka.
          To dopiero już ten prawdziwy Bóg darował najpierw Żydom a potem
          chrześcijanom przykazania jak“Nie zabijaj","Szanuj Rodziców i oczywiście
          właśnie starszych!"
          To chrześcijaństwo a wcześniej oczywiście judaizm dały ludzkości
          tą właściwą ludzką ,boską twarz i stały się podstawą już NASZEJ
          cywilizacji ,zdzierając jednocześnie Z NAS tą zwierzęcą ,pogańską i
          zarazem szatańską maskę upiorów!
          Sama nauka która to niewątpliwie rozwijała się na długo przed naszą
          cywilizacją to jest tylko jedno “wiosło”.No ale żeby ta ”łódź”
          popłynęła to potrzebne jest jeszcze i to drugie ,czyli właśnie morale
          zawarte w przykazaniach i innych pouczeniach danych nam od naszego
          Boga !Jeśli więc odrzucimy dzisiaj chrześcijaństwo to gdzie i do czego
          się wrócimy ! ? Będziemy znowu przy tym jednym “wiośle” kręcić się w
          błędne kółko miast płynąć ?
          A co do nauki bo tym się zawsze podpierają ateiści,to jeszcze JP2 na
          spotkaniu z naukowcami miał powiedzieć( z pamęci ) mniej więcej tak:
          Człowiek nie tworzy żadnej nauki a tylko TA przed Nim sama powoli się
          odkrywa. Od kolegi już dodam że nauka jest trochę jak ta jeszcze
          zawstydzona ale zarazem już coraz bardziej śmiała panna,a im więcej się
          nam pokazuje tym wiadomo coraz bardziej swoim pięknem nas pociąga i
          można się w niej bez wątpienia zabujać ! : )
          I to jest ta właśnie ta zasadnicza różnica,bo ludzie uparcie “myślą”,
          że sami bez Boga coś wymyślą a to jest nieprawda! Nauka ,mądrość wyszły
          z ust Boga i do Boga wrącą,wraz z wszystkimi naukowcami niezależnie czy
          wierzącymi dzisiaj czy nie! Czy wy ateiści naprawdę nie widzicie
          dzisiaj że nauka to kolejny dar od Boga ??? ; )

Księga kapłańska 19:1
          1 Dalej Pan powiedział do Mojżesza: 2 «Mów do całej społeczności
          Izraelitów i powiedz im: Bądźcie świętymi, bo Ja jestem święty, Pan, Bóg
          wasz! 3 Każdy z was będzie szanował matkę i ojca i będzie zachowywał
          moje szabaty. Ja jestem Pan, Bóg wasz! 4 Nie zwracajcie się do bożków.
          Nie czyńcie sobie bogów z lanego metalu. Ja jestem Pan, Bóg wasz!
          Żniwa ubogich19:9
          Kiedy żąć będziecie zboże ziemi waszej, nie będziesz żął aż do samego
          skraju pola i nie będziesz zbierał kłosów pozostałych na polu. 10 Nie
          będziesz ogołacał winnicy i nie będziesz zbierał tego, co spadło na
          ziemię w winnicy. Zostawisz to dla ubogiego i dla przybysza. Ja jestem
          Pan, Bóg wasz!
          Obowiązki względem bliźniego 19:11
          11 Nie będziecie kraść, nie będziecie kłamać, nie będziecie oszukiwać
          jeden drugiego. 12 Nie będziecie przysięgać fałszywie na moje imię.
          Byłoby to zbezczeszczenie imienia Boga twego. Ja jestem Pan! 13 Nie
          będziesz uciskał bliźniego, nie będziesz go wyzyskiwał. Zapłata
          najemnika nie będzie pozostawać w twoim domu przez noc aż do poranka.
          14 Nie będziesz złorzeczył głuchemu. Nie będziesz kładł przeszkody przed
          niewidomym, ale będziesz się bał Boga twego. Ja jestem Pan!
          15 Nie będziecie wydawać niesprawiedliwych wyroków. Nie będziesz
          stronniczym na korzyść ubogiego, ani nie będziesz miał względów dla
          bogatego. Sprawiedliwie będziesz sądził bliźniego. 16 Nie będziesz
          szerzył oszczerstw między krewnymi, nie będziesz czyhał na życie
          bliźniego. Ja jestem Pan! 17 Nie będziesz żywił w sercu nienawiści do
          brata. Będziesz upominał bliźniego, aby nie zaciągnąć winy z jego
          powodu. 18 Nie będziesz szukał pomsty, nie będziesz żywił urazy do synów
          twego ludu, ale będziesz miłował bliźniego jak siebie samego. Ja jestem
          Pan!
          Różne zakazy 19:26
          26 Nie będziecie jeść niczego z krwią. Nie będziecie uprawiać
          wróżbiarstwa. Nie będziecie uprawiać czarów. 27 Nie będziecie obcinać w
          kółko włosów na głowie. Nie będziesz golił włosów po bokach brody. 28
          Nie będziecie nacinać ciała na znak żałoby po zmarłym. Nie będziecie się
          tatuować. Ja jestem Pan! 29 Nie wydawaj swej córki na hańbę, czyniąc ją
          nierządnicą, aby kraj nie uległ nierządowi i nie był pełen rozpusty. 30
          Będziecie zachowywać moje szabaty i szanować mój święty przybytek. Ja
          jestem Pan! 31 Nie będziecie się zwracać do wywołujących duchy ani do
          wróżbitów. Nie będziecie zasięgać ich rady, aby nie splugawić się przez
          nich. Ja jestem Pan, Bóg wasz!
          Pwt praw22:5 BT "Kobieta nie będzie nosiła ubioru mężczyzny ani
          mężczyzna ubioru kobiety; gdyż każdy, kto tak postępuje, obrzydły jest
          dla Pana, Boga swego."

I powrót do kapłańskiej
          Sprawiedliwość społeczna 19:33
          33 Jeżeli w waszym kraju osiedli się przybysz, nie będziecie go uciskać.
          34 Przybysza, który się osiedlił wśród was, będziecie uważać za
          obywatela. Będziesz go miłował jak siebie samego, bo i wy byliście
          przybyszami w ziemi egipskiej. Ja jestem Pan, Bóg wasz! 35 Nie będziecie
          popełniać niesprawiedliwości w wyrokach, w miarach, w wagach, w
          objętości. 36 Będziecie mieć wagi sprawiedliwe, odważniki sprawiedliwe,
          sprawiedliwą efę, sprawiedliwy hin. Ja jestem Pan, Bóg wasz, który
          wyprowadził was z ziemi egipskiej! 37 Będziecie strzec wszystkich ustaw
          moich i wszystkich wyroków moich. Będziecie je wykonywać. Ja jestem
          Pan!»

I ostatni cytat Kapł 19:32
          32 Przed siwizną wstaniesz, będziesz szanował oblicze starca, w ten
          sposób okażesz bojaźń Bożą. Ja jestem Pan!

• Gość: KOL Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.toya.net.pl 16.08.10, 18:03
      ALe niestety już o czymś takim jak omdlenia albo ewentualnie gips czy kule do chodzenia to już się nie kwalifikuje i też trzeba ustępować...
      sam byłem w takiej sytuacji nie raz (jestem aktualnie już po kilku operacjach na kolana) gdzie siedziałem z kulami obok albo w gipsie i dostawałem ochrzan że mam ustepowac... mało tego jak prosiłem o zwolnienie miejsca to najglosniej wydzierały się stare babsztyle których siatki odpoczywają na drugim fotelu ze młody jestem to moge postać...
      teraz nie ustępuję miejsca z uwagi na moje schorzenie ale i tak wygladam mlodo wiec trzeba sie ocierać tymi swoimi brzuszyskami i śmierdziec nieumytymi pachami nad twarza...

Kobiety cięzarnej rzeczywiście często nie można odróżnić od zwyczajnie otyłej ( a ta jest sama sobie winna że do takiego stanu się doprowadziła) kobieta w stanie błogosławionym
      wystarczy że poprosi o ustąpienie miejsca to nie jest nic strasznego... poprosić ale z wypowiedzi pewnej młodej mamy z art. wynika że to już nieładnie... ach nigdy nie odmówiłem w takiej sytuacji.

• Gość: gość Ciąża a tusza IP: *.net-serwis.pl 16.08.10, 18:06
      To nie wymówka! Sama byłam świadkiem sytuacji, kiedy młoda kobieta próbowała
      ustąpić miejsca drugiej - mocno przy kości. Ta druga oczywiście w ciąży nie była
      i ostrym "nie" zakończyła dyskusję.
      Czytałam też kiedyś wynurzenia kobiety, która po ciąży miała wciąż wielki brzuch
      i wciąż jej ludzie z uśmiechem ustępowali miejsca. Siadała a potem w domu
      płakała po każdej takiej sytuacji.
      Latem raczej widać, czy to ciąża czy tusza, zimą jest dużo gorzej.
      • Gość: Agnieszka Re: Ciąża a tusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 20:23
        Gość portalu: gość napisał(a):

> To nie wymówka! Sama byłam świadkiem sytuacji, kiedy młoda kobieta próbowała
        > ustąpić miejsca drugiej - mocno przy kości. Ta druga oczywiście w ciąży nie był
        > a
        > i ostrym "nie" zakończyła dyskusję.

W czym tutaj problem, bo nie rozumiem? Nadwagę i związany z nią "brzuszek" mam
        od zawsze i jak byłam młodsza, tak właśnie w wieku "ciążowym", to kilka razy się
        zdarzyło, że ktoś mi ustąpił miejsca. Zwłaszcza że lubiłam się ubierać w luźne
        fałdziste sukienki, przypominające ciążówki. I do głowy by mi nie przyszło, żeby
        robić z siebie idiotkę, a życzliwego współpasażera wprawiać w zakłopotanie,
        strojąc fochy albo robiąc awanturę, bo ja przecież nie w ciąży. Grzecznie
        dziękowałam, siadałam i już.

A prawdziwym ciężarnym, matkom z małymi dziećmi i schorowanym staruszkom chcę
        tylko nieśmiało przypomnieć, że słowo "dziękuję" nie boli...
    • Gość: Chanzik Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: 95.215.21.* 16.08.10, 18:21
      Kilka lat temu byłem świadkiem następującego wydarzenia.Było tuż przed
      świętami Bożego Narodzenia, poszedłem do pobliskiego marketu na
      przedświąteczne zakupy, mam do niego jakieś 1,5 km. Wracając z zakupów
      postanowiłem skorzystać z darmowego autobusu, jadącego na moje osiedle,
      zazwyczaj chodzę tam i z powrotem na piechotę, jednak obciążony ładunkiem
      postanowiłem skorzystać z transportu, było koło godziny 9. Na przystanku stali
      w przeważającej większości "starzy","schorowani" emeryci i renciści. Gdy
      podjechał autobus, rozegrały się dantejskie sceny! Owi słabi, schorowani
      zaczęli rozpychać się, krzyczeć, wyzywać od najgorszych,leciały obraźliwe
      słowa na "k" i "ch", ja stałem z boku i czekałem aż się uspokoi, obserwują
      zajścia przyszedł mi na myśl tytuł filmu sprzed lat-"Walka o Ogień". Bardzo
      żałuję że nie posiadałem wówczas telefonu z kamerą , na pewno stałby się by
      sie hitem na You Tube i raz na zawsze obalił by mit o grzecznych,
      wychowanych,miłych, uprzejmych staruszkach. Ostatni raz jechałem darmowym
      autobusem
    • Gość: mfg terror starców IP: *.chello.pl 16.08.10, 18:35
      nie ustępować staruszkom i już. bo przy Banacha gnają tak do wolnych miejsc,
      że sprawności pozazdrościły im dwudziestolatek.
      kiedy wchodzi np. ktoś o kuli, czy dziewczyna w ciąży, to staruszki są
      pierwszymi, które obracają się i udają, że niczego nie widzą.
      • pamejudd Chrzanisz, forumowy glupku. 17.08.10, 12:41
        Poki co widze terror chamow, ktorzy braki z rodzinnej wsi lataja burackim savoir vivre lansowanym przez gazete.pl.
        • three-gun-max Re: Chrzanisz, forumowy glupku. 17.08.10, 14:58
          Zaraz sie przegrzejesz dziadku
          • pamejudd Lepiej sie przegrzac, niz zapluc. 17.08.10, 21:02
            A to drugie czeka cie z cala pewnoscia...
            • three-gun-max Re: bo ja wiem 18.08.10, 10:13
              Jak ci żyłka pójdzie to może ci pozostać już tylko zapluwanie się :)
    • Gość: Maciej21 Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 18:46
      Przykro jest czytać takie rzeczy ja mam lat 21 i nie pamiętam bym nie ustąpił
      komu kol-wiek miejsca czy MPK czy PKS albo PKP wiec proszę was nie zgarniajcie
      wszystkich do jednego worka, wielu z moich znajomych też robi tak samo jak ja,
      ale też przyznaje racje jest coraz mniej wychowanej młodzieży, a to przykre bo
      każdy znas będzie stary albo zachoruje...
    • Gość: niki Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.c200.msk.pl 16.08.10, 19:23
      Ja uważam że każdy ma prawo do siedzenia i odpoczynku kiedyś doświadczyłam na
      sobie bezczelności starszej osoby byłam po operacji a koło mnie stała pani w
      średnim wieku i komentowała jak to jestem nie kulturalna itd. więc jej
      powiedziałam że jakbym mogła to bym wstała(bo ciężko każdemu tłumaczyć co i
      jak)a ona dalej od najgorszych więc się prawie rozebrałam i jej pokazałam ranę
      po cięciach zmieszała się i skomentowała że nie wie o co mi chodzi....i to
      jest to trzeba szanować starszych a czemu oni nas nie szanują sami sobie
      pracują na nasz szacunek.
    • Gość: o_n_a Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.ver.abpl.pl 16.08.10, 20:36
      brak szacunku a moze ludzkiej pomocy stal sie rzeczywiscie na porzadku
      dziennym - ok 3 lata temu bedac w ciazy (8m-c) jechalam tramwajem, pani ok 40
      ustapila mi miejsce. gdy usiadlam zobaczylam mame z maluszkiem na reku stojaca
      niedaleko a poniewaz czulam sie dobrze zaproponowalam jej miejsce, oczywiscie
      byl problem ktora z nas bardziej tego miejsca potrzebuje ;) ale najfajniejszy
      byl fakt ze naprzeciwko siedzial i patrzyl na cala sytuacje mlody wynudzony
      chlopaczek ;)
      ale czasy sie zmienily i to niestety nie tylko pod katem ustepowania miejsca
      osobom bardziej potrzebujacym (bo oczywiscie zdarza sie ze mlodziez tez czuje
      sie zle i potrzebuje usiasc), ale rowniez pod katem samego szacunku do osob
      starszych, ktorych nastoletni chlopcy, a nawet dziewczyny potrafia bardzo
      brzydko zaczepiac, a czasem i potraktowac gorzej... zero szacunku niestety :(
      • Gość: ,., Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: *.broker.com.pl 16.08.10, 23:54
        i tu pani ma racje z pani wypowiedzią zgadzam sie w 100%
    • jagger2009 Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... 16.08.10, 21:01
      To nie jest wstyd ale ewidentny brak wychowania i szacunku dla
      innych, ktory niestety wynosi sie z domu w ktorym sie dorasta
      • Gość: Gość portalu Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n IP: 217.96.121.* 16.08.10, 21:09
        To nie świadczy o braku wychowania czy kulturze wynoszonej z domu, świadczy to
        ogólnie o człowieku. Nie zwalaj wszystkiego na wychowanie, bo tak łatwiej.
    • Gość: Dorotka Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.sta.asta-net.com.pl 16.08.10, 22:20
      Już nigdy nie ustąpię miejsca starszej osobie w autobusie! Kiedyś
      stanęła nade mną starsza kobieta - wtedy ustępowałam miejsca, więc
      wstałam. A babsko jak się zaczęło wydzierać, że jestem bezczelną
      gó...arą, że przecież jeszcze nie jest taka stara, żeby jej miejsce
      ustępować. To dopiero był wstyd na cały autobus!
    • Gość: a jednak wstyd.... Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to nie... IP: *.multimo.pl 16.08.10, 22:44
      Ustępowanie miejsca osobom potrzebującym tego - nie jest uzależnione od
      znieczulicy, złego wychowania,braku zasad moralnych - to jest po prostu -
      następstwem epoki, małpowania zasad ,szczególnie amerykańskich - bo tam jest z
      tym najgorzej . I jeśli są miejsca siedzące, kiedy wsiadłeś do pojazdu -
      masz, na równych prawach - udostępnione wszelkie udogodnienia - wraz z kupnem
      biletu/zawarciem umowy na przejazd/ w tym także zajęcie wolnego miejsca...i
      tyle....
    • justysialek Re: Nie ustąpić miejsca starszym w autobusie to n 16.08.10, 22:55
      Jestem w 7 miesiącu ciąży i najczęściej ustępują mi miejsca właśnie
      starsze panie (takie powyżej 60 lat).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka