Dodaj do ulubionych

Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali...

IP: *.150.155.126.internetia.net.pl 08.10.10, 22:49
powaznie zdaniem Kutza najwazniejsza dla Slaska i Slazakow jest ustawa o mniejszosciach narodowych i bzdury z uznaniem naszej gwary za jezyk? nie lepiej sie zajac inwestycjami w infrastrukture, wyksztalcenie, ustawa metropolitalna etc? sam na niego oddalem glos, tym bardziej mnie taka postawa dziwi
Obserwuj wątek
    • Gość: pedro Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 22:54
      tyszaninie skad rodzice pochodzom?? Wschod czy polnoc??

Do Slonzokow to som piorytety...
      • jacgg Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 09.10.10, 01:30
        Widzisz? Masz tyszanin błyskawiczną ripostę przedstawiciela aktualnego elektoratu Kazimierza Odnowiciela (Narodu Śląskiego), w charakterystycznym dla jego przedstawicieli stylu... :)

Moim zdaniem Kutz - chcąc być konsekwentnym - powinien stanąć wreszcie na czele Ruchu Autonomii Śląska (który zachowuje się jak partia polityczna chociaż jest stowarzyszeniem zaledwie - to mało, to mało jest...) i poprowadzić go do wielkiego zwycięstwa na "Gurnym Schloonsku". Utworzyć rząd, skarb i parlament, które zawstydzą i ośmieszą nieudolnych acz chytrych Goroli. Prezydent Kutz i premier Gorzelik, tak być powinno... (może raczej: Kajzer Kutz i kantzlyr Goschelyck?)

Mam tylko jedną, zasadniczą pretensję do pana Kutza. Dlaczego chociaż "Piątej strony świata" nie napisał w języku śląskim (najsampierw pielęgnując niezbywalny korpus wszelkich germanizmów, jakie da się w nim znaleźć, bądź odtworzyć czy utworzyć - różne słowa mogą wypaść z tego języka w procesie jego z pewnością burzliwego rozwoju, jaki niebawem nastąpi - lecz te germanizmy są częścią NIEZBYWALNĄ, jak uważa pani Jolanta Tambor - autorka "Ślabikorza" stanowiącego śląską odpowiedź na Mickiewiczów i Norwidów - dopóki nowy Eichendorff nie przybędzie, bo jak wiadomo Eichendorff był Ślązakiem a nie np. Niemcem, podobnie jak Kopernik też była kobietą), tylko zrobił to w języku tak OBCYM?

I to na dodatek w języku okupanta?! Powiedzmy, że dziesięć lat temu mógł nie mieć jeszcze w pełni dojrzałej śląskiej świadomości narodowej (gdy rozdawał "Klapsy i ścinki"). Ale TERAZ?!

Będzie wielką niesprawiedliwością dziejową i widomym znakiem polskiego szowinizmu narodowego - ciężkim butem miażdżącego mniejszości narodowe, jeżeli Kazimierz Odnowiciel zakończy karierę polityczną w roli kolegi z oślej ławki propinacyjnego socjalisty Palikota na baletach z gibkim Kaliszem. Niczym XXI-wieczny Józef Kożdoń-bis (który w przeciwieństwie do Kutza, mając jeszcze wtedy mało rozwiniętą śląską świadomość narodową "w swej szkole ganił kolegów za zniemczanie nazwisk..." pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Ko%C5%BCdo%C5%84#cite_note-16 ) z gębą ewidentnego epigona.
        • jacgg Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 09.10.10, 01:33
          Zobaczycie, otrują Kutza jak Korfantego, którego Kazimierz tak celnie recenzował i tak dalece przewyższył jako polityk, wizjoner, myśliciel i publicysta.
        • Gość: aLLAN Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.10, 02:01
          Przez wieki fedrowania we łbach się wam pomięszało hanysy - kopidoły jedne! Kuc, nie kutz, a gorzelik to też pikne imię. Do roboty dziady, do roboty!!!
          • jacgg Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 09.10.10, 02:49
            Ja też jestem hanys, tylko nie podzielam wszystkich poglądów pana Kutza. Ślązacy są na ogół dosyć pracowici, nie musisz ich do roboty zaganiać. No, może emerytury górnicze są cokolwiek przedwczesne (skądinąd byłby zapewne niezły ubaw, gdyby cię zwieźli aLLANku na Poziom 600 i przez jedną szychtę kazali puszczać świeży luft na mierniki metanowe, ale zawsze możesz sobie wziąć majty na zmianę...).
            • Gość: ślonzak Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 20:46
              Jak jesteś hanys , to powinieneś to zrozumieć. 80-cio letni facet (i w/g mnie ) który też ma coś za skórą , przed swoim "końcem" (oby żył jak najdłuzej) trochę się słusznie wk .....ł. , bo w tym chorym Sejmie RP i tej dzisiejszej sferze rządzącej dzieją się rzeczy porywnywalne do rządów komuny w latach gierkowskich.
          • Gość: ślonzak Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 20:28
            A ty gorolu tyż wreszcie do roboty. Dość na Śląsku waszych gorolskich rządów. To już niy te czasy kaj gorole rządziły ślązokami. Dzisiej i hanysy tyż patrzom na rynce goroli . Więc twoje też jcgg.
        • Gość: ślonzak Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 20:18
          jacgg. Z ciebie to taki typowy gorol , "wyuczony " na śląskich uczelniach z komunistycznym akcentem nienawiści wszystkiego co Śląskie łacznie z nienawiścią do ludzi tu mieszkających od pokoleń. Szkoda że ta komunistyczna edukacja nie wpoiła ci przy okazji prawdziwej historii tego regionu Polski od 1920r. a tym bardziej historii wcześniejszej. Jeśli uważasz się za "inteligenciaka" , to powinieneś wiedzieć , że w dziszejszej "nowoczesnej Europie " każda grupa regionalna , etniczna , narodowościowa w granicach swego kraju , ma prawo dążyć do tworzenia decentralizacji , tu czyt. autonomii. Takich regionów w rozwiniętych krajach europejskich jest bez liku. Przykł. , Szwajcaria, Francja , Niemcy, Włochy, Walia, Hiszpania itd. . Tam te regiony rozwijają się się szybciej , a ludziom tam mieszkającym żyje się dostatniej. Nie podoba ci się autonomia na Śląsku , to nie mąć i wróć tam skąd twoje korzenie. Jesli mnie nazwiesz "hanys" - będę z tego dumny.
          • jacgg Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 11.10.10, 00:42
            Nazwę Cię Bełkotem.
            • jacgg Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 11.10.10, 01:04
              Był taki pies (Bełkot):

www.youtube.com/watch?gl=PL&v=IY12jN37Evg
    • Gość: pedro hahaha tomczykiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 22:57
      w duzyj partii jest sila pierdzenia w stolek, okupowania urzedu i dojenia spoleczenstwa. PO z partii reformatorskiyj stala sie partia puszczajacych baki. No ale tak to jest jak wystepuje oligopol na wladze w tym brzydkim kraju.
      • Gość: X Re: hahaha tomczykiewicz IP: 83.143.98.* 08.10.10, 23:35
        w duzyj partii jest sila pierdzenia w stolek

No jasne, największa siła jest w partii Palikota, która wg. dzisiejszych sondaży ma 2% poparcia! Teraz na pewno wywalczą mnóstwo dobrego dla Śląska
        • Gość: . Re: hahaha tomczykiewicz IP: *.multimo.pl 09.10.10, 11:48
          Palikot nie ma partii, założył stowarzyszenie. W dodatku nie ciągnie 42 milionów złotych rocznie na działanie swojego stowarzyszenia, jak robi to PO.
    • Gość: kilo Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: *.chello.pl 08.10.10, 23:01
      Kto to jest Marek Wójcik?
    • Gość: chorzowianin Re:PO dla GŚ nie zrobiła NIC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 23:26
      Poseł Kazimierz Kutz jest członkiem Komisji Mniejszości Narodowych i Etnicznych
      i Komisji Kultury i Srodków Przekazu i w tym zakresie działa.
    • Gość: Adam A ja się z Kutza (albo Kuca) śmieję... IP: 83.143.98.* 08.10.10, 23:31
      Zamienił stryjek siekierkę na kijek jak to mówią...
      Zobaczymy co Pan ugra przy Palikocie, teraz łatwo mówić, że PO nic nie zrobiła dla Grn Śląska. Czy wcześniej też był Pan tak krytyczny wobec PO ?
      • Gość: ślonzak Re: A ja się z Kutza (albo Kuca) śmieję... IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 20:54
        Adam , czytaj informacje ze zrozumieniem. Kutz nie powiedział ,że wstąpi do ewentualnej partii Palikota !!!. ( Jego intencje na dzisiaj możnaby odczytać tak : ani kaczora ani donalda.) Palikota popiera , choć nie we wszystkim.
    • mottomo Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... 08.10.10, 23:41
      Szkoda, tylko tyle można powiedzieć, i że liczyliśmy na poparcie Kutza dla kandydata PO w Katowicach. Palikot to jest niemożliwa perspektywa w Katowicach, na razie także żaden polityczny program. Antyklerykalizm to efekciarstwo, naprzód potrzebne są nowe ustawy, wspólne komisje, dialog.... co przy mocnej pozycji Kościoła i słabej Państwa, nie mówiąc już o samorządzie, który klęczy na kolanach przed byle proboszczem... jest nie do ugrania. Szkoda, że dla medialnego rozgłosu Kutz osłabia pro-reformatorski kurs PO.
      • Gość: Adam Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: 83.143.98.* 09.10.10, 00:14
        Szkoda, tylko tyle można powiedzieć

To chyba potwierdza moją teorię. że KUC się skończył i jako reżyser i jako polityk; pozostało mu pisać felietony dla katowickiego dodatku Gazety Wyborczej. Wg. mnie marny koniec...
    • Gość: bruno Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: *.ryb.abpl.pl 08.10.10, 23:56
      nie kudz tylko kuc takie nazwisko nosili jego dziadowie
      • Gość: * Kuc-Kutz : Palikutz IP: *.via.zamek.net.pl 09.10.10, 00:47
        Kuc jak zwykle pływak, ale zawsze cwaniak ustawiał się z wiatrem i jak goowno płynął z prądem.
        Teraz na starość mu chyba szjba odbiła :) No, ale może Palikot kupił czymś Palikutza?
    • settembrini Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 09.10.10, 00:58
      Gość portalu: tyszanin napisał(a):

> powaznie zdaniem Kutza najwazniejsza dla Slaska i Slazakow jest ustawa o mniejs
      > zosciach narodowych i bzdury z uznaniem naszej gwary za jezyk? nie lepiej sie z
      > ajac inwestycjami w infrastrukture, wyksztalcenie, ustawa metropolitalna etc? s
      > am na niego oddalem glos, tym bardziej mnie taka postawa dziwi

No cóż, samodzielnie na pewno Kutz sprowadzi inwestycje Microsoftu, Oracle'a, IBM'a i bog jeden wie jakie.
    • Gość: ryszard Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.10, 02:03
      Pali - kot i Pali- kuc się rozumieją!
    • firiduri Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... 09.10.10, 02:27
      Kutz z Palikotem, czyli teraz Śląsk w dyszlu z Biłgorajem. Gratulacje! Z ciekawości zapytam sąsiadów Ślązaków, czy Biłgoraj to gorole czy nie?
      • Gość: jabcog_frudurny Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: 188.33.110.* 09.10.10, 08:45
        jacgg 09.10.10, 01:30....pchły cię gryzą, że nie możesz spać ? A jedź nocnym pociągiem do Biłgoraja, z Sosnowca jest bliżej.
        • Gość: jokel Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.pl 09.10.10, 09:30
          Platforma rozczarowała. Obiecki jakimi zdobyli elektorat leżą po szufladach, nie dzieje się prawie nic, jakby wszystko już załatwili.Nie dziwię się Kazikowi K. że zmienia fronty. Palikot z jego energią, celnością w ocenie sytuacji, programem, ma szansę na namieszanie w tym kraju, a ja mu tylko przyklasknę. Tak trzymać!
    • Gość: haza Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.10, 10:50
      Oczywiście,że rozumiem P.Kutza.Z jakimiś hasłami ubiegał się o mandat poselski. Sądził( jak my też,zresztą),że coś z tego będzie mógł zrealizować a że nie można przebić się to po prostu, uczciwie odszedł do partii,która daje większe możliwości realizacji programu,oczekiwań wyborców.Trzymam kciuki za P.Kazimierza.Jest jedynym człowiekiem głośno mówiącym o sprawach Ślązaków.Czy znacie? Kto to jest M.Wójcik i ten pan który został niedawno szefem klubu PO ( ponoć też on jest nasz )?
    • Gość: byk jakie serce dla PO,serce Kutza zawsze biło dla IP: 77.223.193.* 09.10.10, 11:28
      czerwonych.To kuc stawial pomniki czerwonym aparatczykom ,to kuc popieral Cimoszewicza czy kwaśniewskiego.Jak czerwoni go olali,a jemu bardzo chcialo sie do polityki,platforma postanowila go ''zagospodarowac''na swe potrzeby.Ślązacy gremialnie oddali glosy na znanego reżysera filmów o Śląsku.Gdyby Ci Ślazacy wiedzieli że ten reżyser okaze sie tak marnym,lichym politykiem,gdyby wiedzieli ze dla Śląska nic nie zrobi,że będzie Ślązaków obrazal pokazaliby mu srodkowy palec.Ćiekawe co też nie pozwolono mu zrobic dla Śląska,moze nie pozwolono zrobic parady zbokow,moze postawic kolejnego pomnika jakiemus czewronemu funkcjonariuszowi.Jeżeli tak to chwala Bogu niech sobie siedzi w warszawce i odwali od Ślaska.To że poparl Palikota to nie dziwi,bo bylo wiadomo że Kuc ''chory''na koscioł poprze kazdeego chocby i pajaca ktory z tym kościołem będzie walczyl.Największe osiagniecie kuca z ostatnich lat to jest lekcja edukacyjna dla tych co nie wiedza co to homofobia czy mowa nienawiści,wystarczy ze czytaja jego felietony juz wiedza co powyzsze slowa znacza/.
      • Gość: reżyser klotz Re: jakie serce dla PO,serce Kutza zawsze biło dl IP: *.mtvk.pl 09.10.10, 14:08
        Właściwie nic do dodania.
        Ciekawe jak długo Ślązacy będę się dawali nabierać na takie "symbole śląskości" z podwarszawskich wiosek.

Oby przepadł wraz z kanapową organizacją Palikota.
      • gofrrr Re: jakie serce dla PO,serce Kutza zawsze biło dl 09.10.10, 14:30
        Chciałem coś napisać, ale twój post wyczerpał temat. Cieszę się, że gdzieś tu można dokopać się jeszcze do ludzi myślących normalnie. A wszystkich prokutzowych odsyłam poszukać informacji na temat tego "największego i najznakomitszego, wojującego w sprawie swoich ziomków Ślązaka na świecie"
    • Gość: ślązak Brawo Panie Kaziemirzu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 14:26
      Prosze głośno i zawsze powtarzać o tych zapisach ustawowych, wiele osób ciągle nie zdaje sobie sprawy z powagi problemu!
    • politol59 Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... 09.10.10, 15:32
      A ja uważam, że Pan Kutz lepiej się będzie zajmował naszymi sprawami nie krępowany gorse-
      tem dyscypliny klubowej.
    • Gość: Akik46 Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: 83.143.103.* 09.10.10, 16:25
      Do tej pory popierałem działalność pana Kutza w 90 %,ale teraz przesadził.Nie chodzi mi o opuszczenie PO tylko,że łączy bzdety wypowiadane przez Palikota z problemami Górnego Śląska. Ślązacy muszą sami wywalczyć swoje prawa.Nie możemy polegać na ogólnopolskich partiach,a co dopiero na czymś takim jak Ruch Palikota.Szkoda myślałem że pan Kutz poprze jakieś śląskie stowarzyszenia.Widać woli happening.Na kongresie Palikota,pan Kutz powiedział,że Polsce potrzeba więcej tlenu.Przykro mi ale wydaje się,że najwięcej tlenu potrzebuje On sam.
      • cirano Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 09.10.10, 16:57
        Brawo Panie Kutz, popieram! PO wpadło w tryb samouwielbienia, nie robi nic albo prawie nic, a świat musi się kręcić i droga dla Śląska musi być dalej wytaczana
        • firiduri Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 09.10.10, 20:44
          Brawo! Brawo! Bardzo interesującą i zarazem na tyle krętą drogę do Śląska wytycza Pan Kazimierzek, że świat się na pewno zakręci. Jest jeden problem. Droga na Śląsk przez Biłgoraj!? Będzie się trzeba przedzierać przez Sosnowiec i całe Zagłębie.
    • Gość: jabcog Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: 188.33.223.* 09.10.10, 17:14
      Panie Kuc, zgłaszam 16 postulat: kasa fiskalna dla księży , koniecznie !
    • Gość: ino RAŚ Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: *.chello.pl 09.10.10, 21:03
      Pan Kutz wie że jedyny ratunek dla Naszego Kochanego Górnego Śląska to RAŚ PoradzyMY
      www.poradzymy.pl
    • Gość: wiktoria Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.centertel.pl 10.10.10, 00:58
      To prawda, że Śląsk jest i był zawsze lekceważony, traktowany nieufnie. Jestem warszawianką, ale bardzo cenię Ślązaków i życzę im jak najlepiej! Uważam, że źle się stało, że żaden mecz Euro nie odbędzie się w Chorzowie; dla Ślaska, to byłoby ważne wsparcie. Język śląski jest odmianą, tak jak kaszubski, a jednak go nie uznano.. To czysta polityczna dyskryminacja i p. Kutz ma rację, że odszedł z klubu PO. Nic tam nie zgubił. PO, to PiS, tylko w elegantszym nieco wydaniu i tyle.
      • cirano Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa 10.10.10, 08:51
        Dziynki za miłe słowa, wiktorio. A do zabrynicznych.... wy jusz zostaniecie naszym wrzodym i niczym wiyncyj
        • firiduri Do zabrynicznego... 10.10.10, 10:19
          Jeżeli zwracasz się do zabrynicznych to zauważ, że dla nas to Ty jesteś zabryniczny. Poza tym, aby była jasność. Jestem jak najbardziej za tym, by Ślązacy mogli swobodnie pielęgnować swoją tożsamość. Nie widzę też przeszkód, by Ślązacy w Polsce ubiegali się i zajmowali stanowiska jakie chcą (jeżeli Kaszub został premierem to dlaczego nie Ślązak?). Dotyczy to również wszelkich stanowisk w Sosnowcu (kto to wie?). Jestem natomiast przeciwnikiem autonomii w wydaniu RAŚ oraz wszelkim szowinizmom, które niestety (między innymi) znajduję często w Twoich wypowiedziach.
          • Gość: fri_durny Re: Do zabrynicznego... IP: 109.243.102.* 10.10.10, 13:07
            W Sosnowcu nie ma żadnych <stanowisk>, wszystkie są w Katowiacch, zajęte przez gorli, głownie z Zagłąbia, od czasów Zawadzkiego i Gierka., tzw: ślązaków inaczej.
            • firiduri Re: Do zabrynicznego... 10.10.10, 18:26
              Może dlatego tak uparcie głosujecie na Uszoka?
      • Gość: kacik Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: 83.143.103.* 10.10.10, 13:55
        Jeżeli jest prawdą to co pani(pan)pisze o swoim pochodzeniu i o swoich odczuciach,to wyrażam swój głęboki szacunek.Zawsze uważałem,że prawdziwy Warszawiak i Ślązak potrafią się dogadać.Najgorsi są tzw.Warszawiacy i tzw.Ślązacy.Nie mogę tylko się zgodzić z ostatnim zdaniem Twojego wpisu,ale to już moje osobiste poglądy.
      • Gość: ślonzak Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 21:02
        PANI WIKTORIO , dziękuję za tak obiektywny komentarz. Pozdrawiam ze ŚLĄSKA.
      • Gość: ślonzak Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 22:01
        Pani WIKTORIO. Dziękuję za bardzo obiektywny komentarz. Naprawdę takich obiektywnych uwag to szukać ze świecą. Dlaczego ludzie w tym kraju są tak bardzo zdezorientowani w faktach . Myślę jednak że Pani nie jest wyjątkiem . Oby. - Ślązak. Pozdrawiam.
    • Gość: tojo Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: *.chello.pl 10.10.10, 09:13
      Gość portalu: tyszanin napisał(a):

> powaznie zdaniem Kutza najwazniejsza dla Slaska i Slazakow jest ustawa o mniejs
      > zosciach narodowych i bzdury z uznaniem naszej gwary za jezyk?

Nie wiem czy jest to najważniejsze, ale z pewnością ważne.
      Oczywiście nie dla wszystkich. Dla "ślązaków" takich jak ty czy jacgg z pewnością nie ma to znaczenia.
      Dobrze że Kutz odszedł z klubu PO (bo oczywiście wszyscy pamiętają że członkiem tej partii nigdy nie był). Choć osobiście i tak na partię takich cudaków jak Spyra czy Naturski nie miałem zamiaru głosować.
    • Gość: hyt Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: *.centertel.pl 10.10.10, 09:16
      Super!
      Teraz pan poseł Kutz będzie mógł wreszcie propagować tradycyjne śląskie wartości:
      antyklerykalizm, walkę z Kościołem, promocję homoseksualizmu i miękkich narkotyków!
      Gratuluje ślązakowcom nowego guru:)
    • Gość: obserwator Kutz odchodzi z Platformy i całe szczęście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 12:12
      Byłem przeciwnikiem PO ale jak się partia pozbywa takie ,,orginały" jak Palikot czy Kutz to może się do niej zapisze.
    • Gość: hanys Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 14:18
      kutz na stare lata ocipiol
      • Gość: kacik Re: Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pa IP: 83.143.103.* 10.10.10, 15:26
        ŚWIĘTE SŁOWA!!!
    • Gość: ślonzak Kutz odchodzi z Platformy. Chce patronować Pali... IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 19:37
      Tomczykiewicz to lizodup Tuska , który także nic nie zrobił dla Śląska. Takim śląskim karierowiczom jak on , patrzącym tylko na dobro swojej rodzinki i kolesiów , Ślonzoki dziękują. Niech nie próbuje robić zadnej kampanii przedwyborczej na Śląsku , a już tym bardziej z udziałem tego co chwilę zmieniającego zdanie Donalda.
    • Gość: ze sportu "Ludzie, to cud!" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 20:40
      "Ludzie, to cud!" - napisała czarnogórska "Arena" po piątkowym zwycięstwie 1:0 nad Szwajcarią. Kraj, w którym mieszka 670 tys. ludzi, od czterech lat jest niepodległy. Reprezentacja pierwszy oficjalny mecz zagrała dwa i pół roku temu. FIFA zrobiła wyjątek i pozwoliła powoływać piłkarzy, który wcześniej występowali w innych kadrach. Wystarczyło, że mieszkali w Czarnogórze dwa lata lub urodzili się tam ich dziadkowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka