Gość: Pomyślałam... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.11.10, 19:18 ....że chodzi o Katowice. Ale jestem naiwna :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rudzianin Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 19:21 Jak wybiorą Grażynę Dziedzic na prezydenta to tego basenu nie będzie. Ostatnio z p. Domżalskim stwierdziła że po co Rudzie basen skoro ma 3. Tłumaczenie jak u dziecka w przedszkolu. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lopez Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 25.11.10, 22:08 No jasne, lepiej wywalić 80mln na niepewną inwestycję. Bo nasze miasto jest tak bogate, że może szastać pieniędzmi na lewo i prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
bahn A kiedy likwidacja tramwajów 9 i 18? 25.11.10, 22:23 Bo rozumiem, że biorąc się za tak ryzykowną inwestycję na czymś po prostu trzeba zaoszczędzić w miejskim budżecie. Mieszkańcy z pewnością będą zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s tandeta starszna! upadnie jak nic IP: 87.207.38.* 25.11.10, 23:38 takie inwestycje sie nie oplacaja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: A kiedy likwidacja tramwajów 9 i 18? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 07:43 ryzykowna? a co ty wiesz o inwestowaniu? i ryzyku inwestycyjnym skoro jeździsz tramwajami? ja nawet nie wiem , że jakieś linie zlikwidowali, bo mnie to nie obchodzi - nie mam czasu na jeźdzenie tramwajami. a pomysł z aguaparkiem..... bardzo słuszny!!! w doskonałej lokalizacji - z dostepnością dla pnad 7 mln polaków ( do godziny jazdy samochodem) przewiduję szybką rozbudowę i przy odpowiednim zarządzaniu zyski dla inwestora i kilka setem miejsc pracy dla rudy śląskiej. dobrze , że miasto nie jest inwestorem - jak wygląda budowa za miejskie najlepiej widać w tarn. górach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwer Re: A kiedy likwidacja tramwajów 9 i 18? IP: 89.73.218.* 26.11.10, 09:25 A ja poczekam, aż wydane zostaną te 80 mln złotych, potem dołożą jeszcze ze 20 mln zł. Potem to już z górki. Drogie bilety ( bo szybki zysk), wtedy mała ilość chętnych. Nie takie inwestycje poszły z "dymem". Więc wolę tramwaje, bo to ułatwiają mieszkańcom komunikację. Poczekam, a dojazd do godziny dla 7 mln mieszkańców to można sobie pomarzyć, mam samochód to wiem jak jest z tym dojazdem. Nawet z Bytomia do tego miejsca można jechać dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
bahn Re: A kiedy likwidacja tramwajów 9 i 18? 26.11.10, 12:18 W temacie "dobrze że miasto nie jest inwestorem": www.bankier.pl/wiadomosc/Aquapark-w-Rudzie-Slaskiej-powstanie-bez-partnera-prywatnego-2127659.html Oczywiście dobrze życzę i chętnie skorzystam z usług. Tym niemniej bezdyskusyjnie są w mieście pilniejsze potrzeby, a podstawą jest infrastruktura. Wychylając się trochę zza kierownicy widujesz zapewne we Wrocławiu, Krakowie, Warszawie nowoczesne tramwaje. One są jakby potrzebniejsze mieszkańcom miasta na co dzień niż fajerwerk w postaci parku wodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lopez Re: A kiedy likwidacja tramwajów 9 i 18? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 26.11.10, 17:41 No no, tramwaj i cała komunikacja miejska jest dla plebsu, typowe myślenie polaczka, szczególnie takiego co to dopiero wyrwał się ze wsi i zamieszkał w wielkim mieście. Życzę powodzenia za kilkadziesiąt lat. Życzę powodzenia w życiu na betonowej pustyni, gdzie będą tylko drogi parkingi i korki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: A kiedy likwidacja tramwajów 9 i 18? IP: 89.73.244.* 29.11.10, 19:59 @ gość: ty to dopiero jesteś głupcem, skoro nie zadałeś pytania jak tam te miliony ludzi dojadą. Gdyby tam dojeżdżał tramwaj, nie byłoby problemu korków, które paraliżują Rudę Śląską. Jesli nie zmodernizuje się linii tramwajowych, miasto zdechnie w smrodzie tak jak zdychają Gliwice. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy 25.11.10, 23:42 Gość portalu: Lopez napisał(a): > No jasne, lepiej wywalić 80mln na niepewną inwestycję. Bo nasze miasto jest tak > bogate, że może szastać pieniędzmi na lewo i prawo! Oczom swym nie wierzę!!! 80 milionów na "niepewną" inwestycję i to jest uznawane za duże ryzyko. A u nas w Bydgoszczy prezydent (niedługo już były) Dombrowicz przekonuje, że poręczenie przez miasto kredytu 200-milionowego (prawie czterysta do spłaty) na aquapark to dobra inwestycja dla przyszłych pokoleń i w dodatku nie obarczona żadnym ryzykiem... A rada miasta powiedziała: nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandik Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: 87.207.4.* 25.11.10, 19:41 co za roznica...to przeciez 5 min jazdy A4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: *.net.stream.pl 25.11.10, 19:43 Szkoda zw nie w Katowicach w tym miescie chyba sie nie doczekamy basenu z prawdziwego zdarzenia... A mozemy podziekowac za to ze od 12 lat nie powstal zaden basen panu USZOKOWI ...... Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy 25.11.10, 19:49 Gość portalu: Pomyślałam... napisał(a): > ....że chodzi o Katowice. Ale jestem naiwna :-) Nie jesteś naiwna tylko blondi - z Katowic do Rudy przecież rzut beretem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: 89.73.80.* 25.11.10, 20:00 Patrząc na rentowność innych aquaparków ten ruszki także będzie miał kłopoty. Niewiele tego typu przedsięwzięć jest rentownych. No i wielka szkoda, że znowu przybędzie nam architektoniczny potworek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: 46.113.13.* 26.11.10, 09:33 Bzdury piszesz :) Powtarzasz slogan powtarzany przez włodarzy miast, którzy nie potrafili zadbać o budowę parku wodnego dla mieszkańców. Już istniejące parki wodne jak np. ten w Dąbrowie czy Wrocławiu radzą sobie świetnie. Gdyby tak nie było nie inwestowałyby i nie rozbudowywałyby się. A tak, w Dąbrowie rozbudowano strefę saun oraz zamontowano solary, a we Wrocławiu cały park czeka modernizacja (mimo, że już jest OK). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 10:32 No, i efekt jest taki, że w Dąbrowie park jest deficytowy, a we Wrocku co prawda wychodzi na plus, ale treba pamiętać, że w okolicy nie ma konkurencji. Generalnie parki wodne w Polsce są deficytowe. Ale rudzki nie musi być, bo jest świetnie położony, w przeciwieństwie do wrocławskiego ma co prawda konkurencję (w tym dwa parki w samej aglo), ale i potencjał większy. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy 26.11.10, 10:54 że co? Od kiedy aquapark sobie radzi świetnie i dzięki czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytalski Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: *.nyc.res.rr.com 26.11.10, 11:22 Bo wszyscy za to zapłacą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadkowo Aquapark, czy II tura wyborow..................... IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 25.11.10, 20:04 Czy w Rudzie Slaskiej ma byc druga tura wyborow prezydenckich ? Bo w Katowicach po pierwszej turze jest dalej Uszok i nie wspomina sie juz o s.f. inwestycjach, tak przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: legionella Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 20:05 Legionella i inne syfy już czekają a dermatolodzy się cieszą. FUJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ałtor Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: *.sileman.net.pl 25.11.10, 20:24 a tymczasem Tropical Island pod Berlinem przynosi kolejny rok straty - to samo będzie u nas..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariooo Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: 87.207.143.* 25.11.10, 20:43 w Katowicach mamy Dolinę 3 Stawów, po co nam baseny....:) Odpowiedz Link Zgłoś
har.nas Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy 25.11.10, 21:04 Baseny tak, ale nie wielkie aquaparki, bo to marnowanie pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francik Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: 62.87.237.* 26.11.10, 00:20 I Kłodnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
har.nas Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... 25.11.10, 21:02 Nikt rozsądny nie wyłożyłby swoich pieniędzy na tak ryzykowną inwestycję, ale inwestor nic nie ryzykuje i nie musi się martwić o biznes plan, bo wszystko gwarantuje miasto, czyli mieszkańcy Rudy. Skończy się jak w Dąbrowie Górniczej z Nemo. Kiedy Polacy zaczną się uczyć na własnych błędach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodnik Inwestor łudzi się... IP: *.ekspres.net.pl 25.11.10, 22:01 Brak wód termalnych w tym rejonie . Wolę jechać 200 km ,ale zrobić coś dla zdrowia . Kranówę mam w wannie . Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku jak Wy sie na wszystkim znacie;-) 26.11.10, 00:28 a ten inwestor to jakiś przy Was głupek no ale co może wiedzieć ktoś taki kto buduje marną budę za 85 mln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjk Re: jak Wy sie na wszystkim znacie;-) IP: 93.179.207.* 26.11.10, 05:38 inwestor moze spac spokojnie. A akwapark jest ciężką inwestycją. Tutaj turyści nie wpadną przypadkiem, tutaj trzeba przyjść z własnymi kąpielowkami, wystawic spasiony wstydliwy brzuch, troche wyrzeczen to kosztuje, nic przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: jak Wy sie na wszystkim znacie;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 10:19 To, że ktoś inwestuje duże pieniadze nie znaczy jeszcze, że robi to dobrze. Przykładów wielkich nieudanych inwestycji jest aż nadto. A w tym przypadku de facto inwestuje miasto, łatwo się wydaje publiczne pieniądze, a jak biznes nie pójdzie, to miasto dołoży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ynwestory Najlepiej zna się inwestor IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.10, 10:57 Inwestuje cudze pieniądze, mądry inwestor. Uda się, inwestor zarobi. Nie uda się, to miasto pokryje straty. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... 25.11.10, 21:10 I m.in. dlatego w Katowicach aquapark jest niepotrzebny i z niezrealizowania tej jednej obietnicy Uszoka akurat jestem zadowolony. Mam nadzieję, że aquaparku w Kato nie będzie - miejskiego, bo jak się znajdzie prywatny inwestor, który kupi działkę i sfinansuje 100% kosztów, to śmiało. Zamiast tego należy w Kato wybudować kilka krytych basenów z niedrogim wstęperm, bo istniejące nie zaspokajają popytu (ja mam to sczęście, że rzut beretem mam baseny w Chorzowie). Do aquaparku można się zawsze wybrać do DG, TG czy wkrótce na Rudę. A Rudzie życzę powodzenia, bo koszty duże, a biznes ryzykowny. Tym niemniej jeśli nie przegną z cenami powinno być dobrze, bo lokalizacja znacznie lepsza niż mają parki w TG i DG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slusznie prawisz Re: Aquapark w pobliżu autostrady. IP: 46.5.82.* 25.11.10, 22:02 Jesli aquapark powstanie w Rudzie, to jest to w aglomeracji katowickiej. W Rudzie, czy w Katowicach to jest nieistotne. Istotne, ze powstaje w aglomeracji katowickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostychłop Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: 94.254.237.* 26.11.10, 00:43 Akurat w tym miejscu - chyba najmniej ryzykownie. No do DG jechać nie będę, żeby się wykąpać - tam się taki biznes nie mógł opłacić. Ale w Rudzie - to chyba najlepsza lokalizacja w Polsce - blisko i z Katowic i Gliwic, Zabrze, Chorzów itd - parę milionów ludzi ma tu bliziutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: *.c193.msk.pl 26.11.10, 03:36 To jeździsz na basen popływać czy się kąpać? ;-) Myślałem, że w XXI wieku ludzie biorą kąpiel w domu a nie łaźniach miejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyHipokryta Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 11:14 buahuahu a do DG masz daleko?:D ales teraz flekiem zapuscil. do DG blisko z Katosow, Chorzowa, Siemianowic, Swietochlowic, Sosnowca, Myslowic , pare milionow ludzi i takich jak ty "tumokow" ma tu bliziutko. ale skoro nie bedziesz jezdzic zeby sie tam wykapac to moze przyjedzie tam tylko pare milionow ludzi a tumoki sie beda kapac w rudzie czy tak jak wypadaloby w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciubas Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: 83.143.102.* 26.11.10, 23:00 Oczywiście, że daleko -> ja wolę jechać do Jaworzna na 50, mam nadzieję, że tutaj będzie podobnie a i bliżej :) Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy 25.11.10, 21:12 Nooo, 10 minut jazdy z centrum Kato to daleko, oj daleko :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dąbrowiak Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: *.telpol.net.pl 25.11.10, 21:35 Widzę że władze w Rudzie Ślaskiej nie odrobiły lekcji i wchodzą w taki sam układ biznwesowy jak władzie w 2002 roku w Dąbrowie Górniczej. Efekt jest taki że gmina poręczyła kredyt i musi spłaca za spółkę przez 18 lat 30 mln złotych bo spłóka nie jest w stanie go spłacac. Ni e róbcie tego, niech prywatny inwstor sam zaciąga kredyt i prowadzi dział gospodarczą. Gmina nie jest od tego aby budowała aquaparki tylko żeby stwarzała warunki do inwesowania prywatnych pieniędzy w biznes związany z aquaparkami. Niestety skutki tej inwestycji będziecie odczuwac jeszcze przez kilkanaście lat. Pozdrawiam mieszkańców Rudy Śląskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lopez Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 25.11.10, 22:11 Już za późno, Andrzej wie lepiej, a że wielu go popiera to może się to źle skończyć dla miasta. Ale co to Andrzeja obchodzi, on ma emeryturkę, on jest spokojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derekcja Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 22:56 Podnoszone dno w basenie to nie żadna nowosć. Pamiętam podnoszone dno w basenie / tyle że na jeziorze i już nie istnieje/ w OW TARDA k/Ostródy który zbudowano 42 lata temu !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy 25.11.10, 23:14 No tak! 5 grudnia druga tura i zaczyna się pieprzenie farmazonów! 30 lat będziemy spłacać tą nikomu nie potrzebną inwestycję, która nigdy na siebie nie zarobi! Do bani z takimi pomysłami, które ja przyrównuję do noża w plecy dla Rudy Śląskiej! To nie podnoszone dno lecz KOMPLETNE DNO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ftancik Re: Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy IP: 62.87.237.* 26.11.10, 00:24 Chopie! Nie nerwuj się tak. Tu chodzi o poręczenie, a nie o wyłożenie forsy. (przynajmniej na razie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap chyba się autorowi coś popier....:)))) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.11.10, 23:23 o ile wiem to największy węzeł autostradowy i najważniejszy jest A1 z A2 hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: chyba się autorowi coś popier....:)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 00:12 A to już taki węzeł w Polsc eistnieje? Od kiedy? Z uwagi na specyfikę terenu temu na Sośnicy węzeł jest trzypoziomowy i bardzo rozległy, ten pod Łodzią będzie prostszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francik Re: chyba się autorowi coś popier....:)))) IP: 62.87.237.* 26.11.10, 00:29 Nic się autorowi nie pomyliło. Tam jest A4, A1 i DK 44(z Gliwic do Mikołowa). Skrzyżowanie jest 3 poziomowe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: chyba się autorowi coś popier....:)))) IP: 89.73.244.* 29.11.10, 20:05 Ano, jest trzypoziomowe i kosztowało 3 razy tyle (samo skrzyżowanie), co cały program modernizacji tramwajów na Śląsku. Można sobie w kółko pojeździć, przynajmniej dopóki nie pojawi się budka z biletami zbudowana za publiczne pieniądze, gdzie kasę kasować będzie prywatna firma jak Stalexport pod Krakowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: chyba się autorowi coś popier....:)))) IP: 62.87.237.* 26.11.10, 00:33 To nic nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szofer Re: chyba się autorowi coś popier....:)))) IP: 62.87.237.* 26.11.10, 01:05 a-inter.net/~z.mierzwa/Animacja/HTML/wezel-53.html Odpowiedz Link Zgłoś
n.wataha Ten projekt to jakiś żart? 25.11.10, 23:38 Zwróćcie uwagę na ilość miejsc parkingowych. Czy tam ma być pociągnięta jakaś nitka metra czy liczą, że klienci będą zasuwać perpedes na ten Aquapark? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he? Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: *.microchip.net.pl 25.11.10, 23:43 projekt pachnie frossem Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Nowe Katowice? 26.11.10, 00:12 Dobrze myślałaś, a jeszcze lepiej pomyślał inwestor...:) TO SĄ NOWE KATOWICE (mój najnowszy pomysł - jak NOWY JORK!...:))))). Doskonała lokalizacja, zgoła nieprzypadkowa: pośrodku drogi między Gliwicami, a Katowicami sensu stricto (dojazd A4), bardzo blisko Zabrza czy Chorzowa (oraz Mikołowa)... Co najmniej równie ciekawe perspektywy rozwoju z uwagi na korzystną lokalizację - jak obszar tzw. Rudy Śl.* (świadom jestem istnienia na tym obszarze licznych terenów zdegradowanych przez np. przemysł wydobywczy - co trzeba potraktować jako wyzwanie, a nie przekleństwo) - w dobrze zarządzanej metropolii będą miały: Świętochłowice i Chorzów. Jako sam środeczek, twarde jądro (trzeba mieć cojones!). Nota bene: niech mi ktoś pokaże na mapie naturalną granicę między tymi dwoma miastami, jak też Chorzowem i Katowicami (uzasadni logicznie te zupełnie sztuczne, momentami wręcz absurdalne kreski i pijane zawijasy)... Od Gliwic po Dąbrowę i Mysłowice od dawna mamy de facto jeden zespół miejski, trapiony wyjątkowo szkodliwym, gigantycznym pomieszaniem z poplątaniem w zakresie administracji - połączonym z przeraźliwym, równie monstrualnym przerostem biurokracji! Dzisiejsze Kato-WICE mają nie mniej ciekawe, a w zasadzie jeszcze bardziej inspirujące perspektywy potencjalnego rozwoju. Gdzieś przecież być musi Centrum administracyjne i biznesowe Nowych Katowic. Bardzo dobrze nadaje się do tego obszar od Spodka (tam kontynuacja po obu stronach ul. Chorzowskiej zabudowy, rozbudowy i przebudowy tej szerokiej arterii jako Alei Biznesu Bez Białych Skarpetek W Czarnych Mokasynach Z Frędzelkami - BUSINESSALLEE - styl Chorzowskiej 50 razem z nową siedzibą Banku Śląskiego w zasadzie może być punktem odniesienia - warto do niego na tyle przynajmniej nawiązywać, by nie robić kakofonii - dostawiać kolejne klocki z elementarnym namysłem; kompleks Rondo Sztuki-Spodek-NOSPR absolutnie się z Businessallee nie kłóci lecz nada dobry ton jako KAMER-TON, zanim przyjdzie czas na rejencje - na normalne, nudnawe, rutynowe zarządzanie**) po przestrzeń uzyskaną dzięki schowaniu torowiska rozcinającego dzisiejsze Katowice na pół (tam też - pod ziemią - budowa Centrum Komunikacyjnego z wyjściem północnym przez stary dworzec idealnie nadający się do tego celu, Centrum stanowiącego jednocześnie zalążek METRA). Aż DWA (!) centralne place mogą i powinny w ten sposób powstać (nie licząc mniejszych, jak zielony skwer przed Supersamem, który Konior bardzo ładnie zaprojektował i dobrze się to komponuje z nadzwyczaj efektownym budynkiem III LO - tam absolutnie nie ma sensu kruszyć kopii o jakieś łuki spawane - ze starej, przysadzistej budy targowej - zakalca! nie lubimy zakalców - nawet tych robionych przez poczciwe ciocie; przed Supersamem można rozważyć nawet jakiś mały stawik - który tam chyba był nawet kiedyś w okolicach - skoro dalej leci ul. Stawowa do przyszłej Vaginy, bleee; stawik raczej z kaczkami, niż żabami albo ropuchami lub chociaż ze Złotą Rybką - popularny Żabol niech zostanie w tej miseczce udającej fontannę przed przyszłą Vaginą, jako jej doskonały komentarz): 1. PLAC ZAMKOWY - czyli Al. Korfantego od Ronda do "Rynku" (absolutnie nie zwężana i żadnego odkopywania rzeczułek bym tam nie robił - bo efekt raczej dosyć cudaczny z tego wyjdzie i niezbyt to funkcjonalne, lewa pierzeja patrząc od strony "Rynku" w kierunku Spodka całkowicie przebudowana) - to była dawniej ul. Zamkowa/Schloßstrasse. Ewentualnie jako Plac Korfantego, choć nie przepadam za tą przesadną manierą nazywania wszelkich możliwych ulic, placów i obiektów czyimiś nazwiskami, zresztą na ogół z bardzo ograniczonego zestawu tych samych, kostycznych zaklęć (nie ma to związku z moją oceną postaci Korfantego, która jest dosyć pozytywna, jak wiadomo...). 2. RYNEK GŁÓWNY (nad Centrum Komunikacyjnym) z Nowym Ratuszem (Nowych Katowic). Całe to porządnie wyrośnięte ciasto oczywiście pozostanie hojnie poprzetykane rodzynkami w rodzaju Teatru Śląskiego, Akademii Muzycznej, Uniwersytetu Śląskiego, wież przepięknych kościołów, z podwyższoną do projektowanej wysokości kopułą Katedry (komuna zakalec z tego zrobiła - nakazując obniżenie tejże o 38 metrów!) zamykającą od południa perspektywę Placu Korfantego (Zamkowego) dla widza patrzącego na miasto spod czy znad Kamertonu. * (na marginesie: to całkowicie sztuczny i bardzo dziwaczny twór moim zdaniem, co czyni jakąś odrębną całością funkcjonalną, jednym podzbiorem w aglomeracji: Halembę, Kochłowice, Wirek i Rudę?... plac JPII w Nowym Bytomiu tego nie zmieni, choć warto budować takie nowe place w poszczególnych dzielnicach aglomeracji, stanowiących pewne funkcjonalne podzbiory realnie lub potencjalnie, jak Nowy Bytom sam w sobie; jestem zwolennikiem powrotu do tradycji miasta z kwartałami regularnej i zwartej zabudowy, żadnych 10-piętrowych blokowisk bezładnie rozsypanych w przestrzeni, gdzie hula wiatr - unikałbym też kolejnych, przerośniętych kombajnów handlowych na amerykańską modłę, które wysysają życie z centrów miast i całego swojego otoczenia - prowadząc do ich degradacji) ** ("Domy stawiane były w tym kształcie i miejscu, gdzie się komu podobało. Obrazu nieładu dopełniały kupy gnoju składowane przed domami. (...) Istniejące dawniej bruki z biegiem lat zostały zawalone, co w czasie ulewnych deszczów prowadziło do utworzenia trudnych do przebycia grzęzawisk. (...) Nie dopatrzono się śladów wodociągów i kanalizacji, jej funkcję spełniały otwarte ścieki." pl.wikipedia.org/wiki/Kamera_wojny_i_domen "Kameralizm wyrósł na gruncie stosunkowo zacofanej struktury gospodarczej, społecznej i politycznej Niemiec w wyniku Wojny Trzydziestoletniej z lat 1618 - 1648. Kryzys gospodarczy tamtego okresu był również następstwem głębokiego rozbicia politycznego. (...) Aktywna polityka ludnościowa, polegająca na wspieraniu działań na rzecz stymulacji przyrostu naturalnego i walce z wyludnieniem, (...) intensywne zaangażowanie państwa, które rozbudowywało infrastrukturę, wspierało modernizację gospodarki..." pl.wikipedia.org/wiki/Kameralizm "Pfeiffer przewidział wówczas program studiów obejmujący historię, prawo naturalne, matematykę stosowaną, prawo, statystykę, chemię, rolnictwo i leśnictwo, finanse, handel i rachunkowość. Celem tak zakreślonej koncepcji kameralistyki było nie tylko umocnienie władzy państwowej poprzez polepszenie gospodarki, ale wprowadzenie zasady poszanowania prawa w stosunki wewnętrzne oraz zewnętrzne między państwami z potępieniem wojen agresywnych." pl.wikipedia.org/wiki/Johann_Friedrich_von_Pfeiffer "Zamiast opracowywać materiał naukowy w sposób czysto egzegetyczno - dogmatyczno, powierzał swoim uczniom źródła do samodzielnego opracowania." pl.wikipedia.org/wiki/Georg_Obrecht "Kamerton (...) – przyrząd służący do strojenia instrumentów... stroikowy (gwizdkowy) – (...) rurka z umieszczonym wewnątrz języczkiem... (na wzór harmonijki ustnej) (...) Poza podstawowym, muzycznym zastosowaniem, kamerton (...) używany był jako źródło dźwięku prostego (tonu) w nauce i technice. W tej funkcji stosowany jest obecnie głównie w laboratoriach dydaktycznych." pl.wikipedia.org/wiki/Kamerton ) Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry ja tez tak chce 26.11.10, 00:49 moze mi jakas swinia przy korycie pozyruje pozyczke na kilkadzeisiat baniek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wichit Re: ja tez tak chce IP: 82.177.126.* 26.11.10, 02:21 takiemu ćwokowi to pewnie nikt nie podrzyruje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: *.jav.pl 26.11.10, 01:03 Koszmarny ten aquapark. Czy architekci specjalnie projektują takie szkarady, żeby ludzie chcieli jak najmniej przebywać na zewnątrz? Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio szok... 26.11.10, 01:18 82 miliony... z odsetkami to bedzie ze 2 razy tyle. Jaki (jaki), j*a*k*i "biznesplan" uzasadnia te wydatki? Jak oni maja nadzieje zamortyzowac te inwestycje? Policzcie sami... 82.000.000zl podzielone, no, przez bilet za 25 zl... to daje 3 miliony 280 tysiecy biletow, czyli 3 miliony 280 tysiecy ludzi ktorzy mousieliby tu przyjsc sie kapac... absurd! i to bez odsetek, i bilety "az" po 25 Zl.... jest to zorganizowane bankructwo na szkode podatnika, ktory za to bedzie musial placic. kto to oszutstwo wymyslil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żenia Aquapark w pobliżu autostrady. Architekt liczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 02:39 Architekta przy tym nie było? Żenujące! Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... 26.11.10, 03:01 Że też Wyborcza wpisuje sie w tak prymitywny spsoób w agitację Wyborczą jednego z kandydatów(Z PO) Ten aguapark buduja juz od 2003 roku. Pierwszy termin "kąpania" to był 2005. Utopiono już tam dziesiątki milionów złotych a na razie efekt taki,że plac jest ogrodzony,wykopano dziurę w ziemi postawiono dwa dźwigi i zawieszono w pobliżu ogromny baner z wizualizacją aqua parku. Sprawy finansowe-wielokrotnie opisane na forum RŚL-wtopa stulecia. Jeśli nie będzie krachu i bankructwa zadłużonego miasta,to o aqua parku znowu poczytamy przed jakimiś wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaa~ Aquapark w pobliżu autostrady. Inwestor liczy n... IP: 82.3.53.* 26.11.10, 03:18 nie dosc, ze ryzykowne, to jeszcze pewnie malo kogo bedzie stac na ta przyjemnosc. ceny z kosmosu, po paru latach zycia z budzetu miasta popadnie w zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś