Dodaj do ulubionych

Wielki dzień Katowic

IP: 193.201.36.* 15.06.11, 08:45
nic sie nie stalo! ja wiedzialem ze tak bedzie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Andi Wielki dzień Katowic IP: *.voyager.pl 15.06.11, 08:57
      Chyba "Willkommen in Kattowitz!"
      • Gość: Loki Re: Wielki dzień Katowic IP: *.static.sitel.net.pl 15.06.11, 11:10
        sr**** w banie a nie willkomen.. nasluchalas sie glupot od jarka
    • Gość: Mariacka.eu Wielki dzień Katowic - Plan działania / Mariacka IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 09:23
      Zapraszamy dziś na Mariacką w Koszulkach ESK - pokażmy jurorom, że wszyscy Katowiczanie uważają, że Katowicom nalezy się tytuł Europejskiej Stolicy Kultury w 2016 roku !!

Cały plan działania znajduje się na Mariacka.eu
      mariacka.eu/news/pokaz/462/mariacka-bardzo-artystycznie
      • Gość: hę że co? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 12:50
        Pogięło was chyba, mam przyklaskiwac sukcesowi katowic, kórym jest przez 16 lat, kawałek ulicy z latającymi płytami?
        • Gość: że co? Re: że co? IP: 62.233.185.* 15.06.11, 12:56
          jakbyś nie zauważył, płyty już nie latają. A życie miejskie na mariackiej jest sukcesem ostatniego roku i między innymi kandydowaniu na stolicę kultury.
          • Gość: hę Re: że co? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 13:35
            Płyty ponownie remontowane po remoncie na gwałt przed komisja, wrócą do latania po kolejnej zimie, bez obaw. Natomiast mówiac -"A życie miejskie na mariackiej jest sukcesem ostatniego roku" - wystawiasz najlepsze świadectwo miastu, w którym "życie miejskie" na małym kawałku ulicy w tak dużym miescie jest osiagnięciem, i to nie roku, jak piszesz, ale kilkunastu lat. Poza tym, jak byś nie zauważył, to miasto ma wiele miejsc, które z powodzeniem i na wysokim poziomie, działają od lat - Teatr Korez, Rondo Sztuki, Światowid, Rawa Blues, Hipnoza, GCK (ostatnio zmieciony przez UM i nie wsparty przez eskę - po co?) i jeszcze kilka - i to jest potencjał katowic, który, gdyby nie ludzie, dawno by nie istniał. Mówienie, zę tu sie g..no dzieje, jest faktem, ze kultura jest marnotrawiona, też, co nie zmienia faktu, ze takie perełki dziłąją, ale to zasługa pojedyńczych osób, a nie UM. Eska nie wspiera tych działan, tylko sie promuje, a wlasciwie ludzie tam zasiadajacy, plus oczywiscie wysoka gratyfikacja z UM, co nie jest do pogardzenia. tak walczyli o ta kulture, ze po drodze połozyli swietnie dzialajaca od lat galerie, ale co tam, przeciez oni walcza...o kulture
    • noyoucan Katowice - Miasto Slamsów ! 15.06.11, 09:38
      Katowice - Miasto Slamsów !
    • Gość: edyta nie, nie, nie IP: *.57.broadband14.iol.cz 15.06.11, 09:56
      mieszkam w Kat. i niestety to miasto nie nadaje sie na NIC, jest szaro , buro i ponuro. nie oklamujmy sie, nic w tym miescie sie nie dzieje.
      • Gość: że co? Re: nie, nie, nie IP: 62.233.185.* 15.06.11, 10:02
        Chyba mieszkamy w innym mieście. A jak się siedzi cały czas przed telewizorem to nic dziwnego że uważasz że nic się nie dzieje. Koncertów Dody i Ich troje to rzeczywiście mamy niedużo. Ale tutaj się mówi o KULTURZE. A wydarzeń kulturalnych to my mamy całą masę, wiem bo sam uczestniczę. A jak nie wierzysz to polecam zajrzeć na www.ultramaryna.pl/
        • Gość: edyat Re: nie, nie, nie IP: *.57.broadband14.iol.cz 15.06.11, 14:52
          dziekuje z link,w miare mozliwosci skorzystam.
          • swoboda_t Re: nie, nie, nie 15.06.11, 15:24
            Nooo, jeżeli link do Ultramaryny jest dla Ciebie novum to faktycnzie duże masz pojęcie o mieście, aglomercji i ich życiu kulturalnym :D
      • gelynder_blues Re: nie, nie, nie 15.06.11, 11:06
        Gość portalu: edyta napisał(a):

> mieszkam w Kat. i niestety to miasto nie nadaje sie na NIC, jest szaro , buro i
        > ponuro. nie oklamujmy sie, nic w tym miescie sie nie dzieje.

Myślę, że powinnaś się poważnie zastanowić nad własnym życiem.
        boszz... skąd się takie biorą...?
      • Gość: Olo Re: nie, nie, nie IP: 77.67.45.* 15.06.11, 11:22
        Powiem tak mieszkałem w Katowicach przez 10 lat teraz od 5 mieszkam w Łodzi. I nie ma porównania jak ktoś marudzi na Katowice to chyba nie ma porównania z innymi polskimi miastami. Slamsów to jeszcze nie widziałeś, zapraszam do Manufaktury a potem proponuje przejść na drugą stronę ulicy naprzeciw hotelu Andels zwiedzić okolice.

• Gość: fds Re: nie, nie, nie IP: 195.60.242.* 15.06.11, 13:34
          To wracaj;)
    • Gość: zxc Wielki dzień Katowic IP: 62.233.185.* 15.06.11, 09:58
      No dziś jest wielki dzień, ale większy będzie 21 czerwca jak ogłoszą że zostaliśmy Europejską Stolicą Kultury!
      • Gość: Hann-a Re: Wielki dzień Katowic IP: *.centertel.pl 15.06.11, 10:11
        a dlaczego nie postawiliście jeszcze pomnika oszukowi
        • Gość: nie malkontentom Re: Wielki dzień Katowic IP: 62.233.185.* 15.06.11, 10:24
          Hmm, bo najpierw trzeba postawić pomnik tobie. Zaczynamy od osób które najmniej zrobiły dla miasta.
        • Gość: h5 Hann-a, bardziej sie staraj bo od takiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 11:58
          wierszówki nie zapłacimy.
    • polsz oby nie 15.06.11, 10:14
      jeśli Katowice zostaną ESK to mamy przegwizdane. Wtedy już nic się nie zmieni. Na każdy apel o zmiany usłyszymy, że przecież jest super bo gdyby nie było super to nie zostalibyśmy ESK. A skoro jest tak cudownie to po co zmieniać cokolwiek?
      • Gość: realista Re: oby nie IP: 62.233.185.* 15.06.11, 10:25
        Hmm, ciekawa logika. Jeżeli coś się zmieni - zostaniemy ESK (co zakąłda zmiany i przeobrażenia) to nic się nie zmieni. Takiej logiki mozna się było spodziewać tylko po forumowiczu polsz, a tymczasem... aaa to właśnie on!
        • polsz Re: oby nie 15.06.11, 10:40
          przeczytałeś co napisałem kretynie? Podczepiasz się ze swoimi debilnymi komentarzami pod każdy mój post a nawet czytać ze zrozuminiem nie potrafisz. No ale czego się spodziwać po trolu co nawet stałego nicka boi się sobie założyć
          • Gość: realista Re: oby nie IP: 62.233.185.* 15.06.11, 10:49
            Trolem mój drogi jesteś ty. czy przeczytałem? a jakże - "jeśli Katowice zostaną ESK to mamy przegwizdane. Wtedy już nic się nie zmieni." po czym zwróciłem uwagę, że jest to nielogiczne gdyż samo bycie ESK zakłada zmiany. Taki mamy program - przeobrażenie miasta w przestrzeń dobrą do życia. Chcesz zmian, a torpedujesz ich wprowadzenie bo zmiany uniemożliwią zmiany???!!! Chłopie wróć do szkoły, naucz się myśleć!
          • Gość: romek Re: oby nie IP: *.ip.netia.com.pl 15.06.11, 10:52
            Lepszy troll, niż ktoś, kto wyzywa ludzi od kretynów. A może jesteś zazdrosny o ciętą ripostę?
          • gelynder_blues Re: oby nie 15.06.11, 11:17
            To co napisałeś, rzeczywiście jest absolutnie pozbawione jakielkolwiek logiki.
            Przecież sam fakt kandydowania już wygenerował zmiany (ot, chociażby miło było pooglądać spektakl Teatru Korez na Mariackiej - taki mały przykładzik).
            To że ich nie widzisz, nie chcesz widzieć, to już twój problem.
            I nie nerwuj sie tak, bo ci żyłka szczeli (sic!)
            • Gość: blum Re: oby nie IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 13:08
              Niestety @polsz ma rację, wiem o co mu chodzi. Miasto jest zarządzane do dupy i każdy o tym wie, Uszok powinien odejśc w niebyt jak najszybciej, jednak nasza ewentualna wygrana przystopuje go na stołku na najblizsze dekady. Gdyby eskowcy go tak nie wspierali w tych wyborach i by wreszcie padł, to byłaby inna rozmowa. tak to bedą zmarnowane pieniadze i mozliwosci, które sie nie powtórza, tak jak zmarnowana unijna kasa, kóra skutecznie albo odpływa z katowic, albo miast po nia w ogóle nie sięgneła. Czasam warto sie cofnąć, zęby potem iśc szybciej do przodu, a wam chodzi o powierzchowny blichtr. jak wszysce beda mówić, ze jest dobrze,to pewnie jest dobrze. daletego to miasto traci charakter, a wygrana to kolejna walka o koryto i kase, a gdzies tam w tle pofrunie kultura. Inaczej nie bedzie, bo cud ludzi nagle nie odmieni, niestety. Tak jak zarzadzane jest miasto, unijne fundusze, tak bedzie wygladała eska, bo nie w barku kasy jest problem, tylko w ludziach, a przyklejanie foliowych kwiatków tego nie zmieni.
              • Gość: realista Re: oby nie IP: 62.233.185.* 15.06.11, 13:25
                Właśnie że jest odwrotnie. Myślisz, że tytuł to tylko blichtr, pewnie p. polsz też tak myśli (co tylko do pewnego stopnia go tłumaczy) ale tak nie jest. Tytuł to zmiana wizerunku calej aglomeracji w Polsce i na świecie. Jak okazało się z raporu Price'a największym hamulcem w rozwoju miasta (i to rozwoju jakiegokolwiek łącznie z gospodarczym) jest zły wizerunek miasta i negatywne stereotypy. Powiązana z tym jest druga słabość miasta - mało młodych i wykształconych ludzi. Ich brak zniechęca inwestorów, Ci potrzebują kadry (sam coś o tym wiem jak trudno czasami znaleźć dobrego pracownika). A młodzi i wykształceni ludzie potrzebują kultury, estetycznych przestrzeni, możliwości spędzania wolnego czasu - dlatego mamy odpływ młodych ludzi z aglomeracji. Nie dlatego, że jest tu dużo przedsiębiorstw, nie dlatego, że mamy najwięcej terenów zielonych, nie dlatego, że mamy jedne z najniższych cen mieszkań w kraju. Dobrze, ze Uszok w końcu zrozumiał, ze nie tylko chodniki i kanalizacja w mieście się liczy, nie wystarczy budować drogi trzeba dać coś ludziom. Nie jestem sobie w stanie wyobrazić lepszego rozwiązania zarysowanych problemów niż ESK. Lepszej szansy po prostu mieć nie będziemy.
                • Gość: blu Re: oby nie IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 13:52
                  Wszystko co mówisz (no prawie) to racja, ale kolejnośc nie ta. ESKa nie zmieni wizerunku miasta, ten kształtuja władze i ludzie. Jak chama i prostaka ubierzesz w elegancką klasykę, to nic nie da, bo to tylko powierzchowna zmiana wizerunku, a w srodu dalej mamy chama i prostaka, co zreszta wyjdzie, jak tylko gębę otworzy. A ty chcesz zaczynać od garnituru...
                  No i prosze cię nie mów, "że mamy najwięcej terenów zielonych", tylko powiedz "mieliśmy". Bezsensowna wycinka starodrzewu, zabudowa terenów zielonych: WPKiW, Dolina 3 stawów, likwidacja terenów zielonych na osiedlach pod zaciesnienie no norma w Katowicach.
                  • Gość: realista Re: oby nie IP: 62.233.185.* 15.06.11, 14:02
                    Po pierwsze ciągle mamy najwięcej terenów zielonych, wycinki o których wspominasz tego nie zmieniły i nie zmienię. Dodatkowo w WPKiW to słuszna decyzja. Co do zmiany od złej strony ja znam przypadki i badania które świadczą o tym, że jest jak ja mówię i że to sluszny kierunek. W miastach o dobrym wizerunku też są slumsy i ludzie jakby to ująć "nieokrzesani" czy to znaczy, ze ten wizerunek który mają jest nie prawdziwy? ESK to nie tylko etykietka za którą wszystko zostaje po staremu. Nie chodzisz po ulicach i nie widzisz zmian wśród ludzi? W ESK nie chodzi o etykietkę tylko właśnie o zmianę.
                    • art_102 Re: oby nie 15.06.11, 14:19
                      "Po pierwsze ciągle mamy najwięcej terenów zielonych, wycinki o których wspominasz tego nie zmieniły i nie zmienię. " - wycinki, o których mówię, tego nie zmienią od razu (łysy, też od razu nie jest całkiem łysy), jednak pokazuje podejscie władz do zieleni, atk że dłu nam nie przyjdzie czekać na łysą polanę.

"Dodatkowo w WPKiW to słuszna decyzja." - to znaczy, co - rozparcelowanie terenu parku na dziąłki dla wybranych i postawienie tam blokowisk, uwazasz za słuszną decyzje? Miszkasz tam?:)

"Co do zmiany od złej strony ja znam przypadki i badania które świadczą o tym, że jest jak ja mówię i że to sluszny kierunek. " - mój drogi, badania i sondaże, robione zreszta na zlecenie UM, pokazują non stop, że Uszok jest najlepszym prezydentem jakiego katowice miały i wszyscy go kochają, w dokumentach też wszystko jest cacy, realia jakie są, kazdy widzi. natomiast jesli uważasz, że wpieprzanie deweloperskich smieci w rekreacyjne tereny zielone, wycinanie ponad stuletnich drzew, żeby postawic McDonalds, budowanie w Dolinie biurowca, którego pracownicy zrobili sobie z parku parking (zapraszam), likwidacja przestrzeni na osiedlach i wciskanie ludziom pod okanmi nowych bloków i to w momencie, kiedy nieużytki az wołają o wykorzystanie i to rzut od centrum, to wybacz, ale nie may o czym rozmawiać. Ty sie zajmij badaniami, aja realiam, ale musisz zmienic nick.

"W miastach o dobrym wizerunku też są slumsy i ludzie jakby to ująć "nieokrzesani" czy to znaczy, ze ten wizerunek który mają jest nie prawdziwy? ESK to nie tylko etykietka za którą wszystko zostaje po staremu. Nie chodzisz po ulicach i nie widzisz zmian wśród ludzi? W ESK nie chodzi o etykietkę tylko właśnie o zmianę." - nie złapałes przenosni.
                      • Gość: realista Re: oby nie IP: 62.233.185.* 15.06.11, 14:44
                        " (łysy, też od razu nie jest całkiem łysy), jednak pokazuje podejscie władz do zieleni, atk że dłu nam nie przyjdzie czekać na łysą polanę." Tu się zgadzam, ja polemizowałem z tezą, ze Katowice nie są już zielonym miastem, do tego nam na szczęście daleko, ale z obecną polityką władz może być coraz bliżej.

[ "Dodatkowo w WPKiW to słuszna decyzja." - to znaczy, co - rozparcelowanie terenu parku na dziąłki dla wybranych i postawienie tam blokowisk, uwazasz za słuszną decyzje? Miszkasz tam?:) ] - WPkiW - czyli park chorzowski, a nie dolina trzech stawów o której pewnie piszesz. Wycinka w Dolinie to skandal, w parku Chorzowskim jak najbardziej słuszna, a o żadnych blokowiskach na terenie parku nie słyszałem.

"mój drogi, badania i sondaże, robione zreszta na zlecenie UM, pokazują non stop, że Uszok jest najlepszym prezydentem jakiego katowice miały i wszyscy go kochają, w dokumentach też wszystko jest cacy, realia jakie są, kazdy widzi. Natomiast jesli uważasz, że wpieprzanie deweloperskich smieci w rekreacyjne tereny zielone, wycinanie ponad stuletnich drzew, żeby postawic McDonalds, budowanie w Dolinie biurowca, którego pracownicy zrobili sobie z parku parking (zapraszam), likwidacja przestrzeni na osiedlach i wciskanie ludziom pod okanmi nowych bloków i to w momencie, kiedy nieużytki az wołają o wykorzystanie i to rzut od centrum, to wybacz, ale nie may o czym rozmawiać. Ty sie zajmij badaniami, aja realiam, ale musisz zmienic nick." a ja o niczym takim nie pisałem, nie wiem czy to celowe wpychanie mi treści których nie jestem autorem czy niezrozumienie tekstu. Przypomnę, ze pisałem o tym, że wraz ze zmianą wizerunku miasta zmienia się też samo miasto.

" nie złapałes przenosni." - zatem wytłumacz mnie nierozgarniętemu :)
                        • polsz Re: oby nie 16.06.11, 11:44
                          nie da się tobie wytłumaczyć. blu i art_102 podają Ci argumenty ale one do Ciebie nie docierają. Powtarzasz wyświechtaną mantrę ukutą zapewne w korytarzach UM. Tytuł ESK nie spowoduje zmian, wręcz przeciwnie, przy ludziach pokroju Uszoka wręcz je zastopuje. Bo skoro dostaliśmy tytuł to znaczy, że jest dobrze. Nic nie trzeba zmieniać. Uszoki nie rozumiją, że tytuł ESK ma generować zmiany, dla nich to tylko plakietka i blichtr
                          • Gość: realista Re: oby nie IP: 62.233.185.* 16.06.11, 12:33
                            Mój drogi ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem! Podalem aż nadto duzo argumentów. Do argumentów adwersarzy się odniosłem. Natomiast mantrę powtarzasz ty niczym jej nie popierając! Epitet którym mnie okreśłiłeś pasuje lepiej do ciebie.
    • Gość: Basta Mam nadzieję, że Katowice przegrają. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 10:23
      To byłby sukces tylko władz miasta, a nie mieszkańców. Tych samych władz, które każą nam płacić więcej za bilety komunikacji miejskiej, gdy prywatne przewozy busem obniżają ceny.
      Co to za stolica kultury bez rynku?.. W TV ciągle pokazywany jest tylko spodek - produkt PRL-u. Na tym spodku Uszok i jego ludzie daleko nie zalecą.
      • Gość: realista Re: Mam nadzieję, że Katowice przegrają. IP: 62.233.185.* 15.06.11, 10:27
        To będzie przede wszystkim zwycięstwo tych tysięcy ludzi którzy przyłożyli się do projektu, na przekór takim typom jak ty.
      • swoboda_t Re: Mam nadzieję, że Katowice przegrają. 15.06.11, 15:31
        Paryż, Londyn, Rzym czy Nowy Jork też nie mają rynku :) Przywiązanie do idei rynku jest bardzo małomiasteczkowe. W mieście potrzeba więcej atrakcyjnych wizualnie i funkcjonalnie przestrzeni. Wcale nie musi to być rynek, ten jest charakterystyczny dla miast starych i/lub stosunkowo niewielkich.
        • polsz Re: Mam nadzieję, że Katowice przegrają. 16.06.11, 11:55
          Paryż ma Champs Elysees, Londyn ma Trafalgar Square, Rzym ma Piazza Navona, w Nowym Jorku jest Times Square
          Zanim coś napiszesz sprawdź bo ta akurat wypowiedź cię ośmiesza
    • Gość: ';;;;;; Wielki dzień Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 10:29

szkoda, że same Katowice kandydują, a nie cały GOP. Bo byłyby imprezy z Guido doliczone n.p.
      • Gość: realista Re: Wielki dzień Katowic IP: 62.233.185.* 15.06.11, 10:53
        Przecież cały GOP kandyduje. Katowice są tylko liderem projektu (taki wymóg konkursu), w wielu innych miastach też juz były imprezy pod szyldem ESK. Zabrze też jest w tym zacnym gronie. Jeżeli wygramy pewnie wzorem zagłębia Ruhry każde z miast będzie miało swój wyznaczony czas w ciągu roku 2016 gdzie będzie na afiszu (takie pomysły już się pojawiły).
      • gofrrr Re: Wielki dzień Katowic 15.06.11, 11:00
        Jeżeli Kato wygrają spośród Polskich miast, to nie bój się, ludzie którzy przyjadą zwiedzać nie ominą perełek takich jak Guido. Dzięki Essen ludzi odwiedzili całe zagłębie Ruhy. Chociaż mieszkańcy nie byli takimi malkontentami ehhh...
    • Gość: lol80katowice Katowice!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 10:33
      TO POTĘA!!!
      • Gość: sunflowerka Re: Katowice!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 12:41
        No napewno jesli chodzi o zestawienie najgorszych, najbrzydszych i slumsowatych miast w Polsce - to owszem, faktycznie POTĘGA!
        • Gość: realista Re: Katowice!!!! IP: 62.233.185.* 15.06.11, 12:44
          Niestety czasami myślę, że jeżeli chodzi o malkontentów to też ;(
          • Gość: sunflowerka Re: Katowice!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 13:50
            Realista, czlowieku tobie sie uroiło, ze kazdy kto nie wyspiewuje pochwalnych peanow na czesc tegio miasta, to malkontent, narzekacz itd?Ochłon czlowieku i spójrz na to obrzydliwe miasto obiektywnie...Czym tu sie zachwycac, czym???
            Europejska Stolica Kultury, litosci...W takim razie ja chyba znam inne znaczenie slowa "kultura"...
            • Gość: realista Re: Katowice!!!! IP: 62.233.185.* 15.06.11, 14:07
              A może to ja na nie patrzę obiektywnie? WIdzisz w Katowicach mieszkam od kilku lat, wcześniej w kilku innych miastach (w tym w takich co bezkrytycznie uznawane są za ładne) i mam porównanie. Czy ja twierdzę, ze Katowice są idealne? Poczytaj moje posty. Po prostu ja stosuję konstruktywną krytykę. Ale nie zgadzam się z takimi tekstami jak twój, bo to miasto ma też wiele dobrych stron i nie jest w porównaniu do innych miast tak źle jak piszesz. A jak Ci się nie podoba, to powiedz mi dlaczego tu mieszkasz? Zobaczysz, ze jak się wyprowadzisz to docenisz to miasto. Chyba docenić je mogą tylko Ci którzy mieszkali gdzie indziej, co jest smutne.
              • Gość: sunflowerka Re: Katowice!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 15:40
                Na szczescie juz sie wyprowadzilam, ale niestety zawodowo jestem jeszcze zwiazana z Katowicami....Piszę "jeszcze" bo mam nadzieje niebawem to zmienic...
                I jak patrzę na Katowice z perspektywy innego miasta, to az mi lepiej, ze juz tam nie mieszkam :)
                • arnold7 Re: Katowice!!!! 15.06.11, 16:18
                  Gość portalu: sunflowerka napisał(a):

> Na szczescie juz sie wyprowadzilam, ale niestety zawodowo jestem jeszcze zwiaza
                  > na z Katowicami....Piszę "jeszcze" bo mam nadzieje niebawem to zmienic...
                  > I jak patrzę na Katowice z perspektywy innego miasta, to az mi lepiej, ze juz t
                  > am nie mieszkam :)

Nam tez jest lepiej. Uszoka tez sie pozbedziemy.
              • polsz Re: Katowice!!!! 16.06.11, 11:59
                Ty nie stosujesz konstruktywnej krytyki, Ty atakujesz każdego, kto wyśpiewuje peanów na cześć Katowic.
                Też mieszkałem w kilku miastach w Polsce, dużych i małych. I właśnie dlatego łatwiej mi dostrzec co powinno się zmienić
                • Gość: realista Re: Katowice!!!! IP: 62.233.185.* 17.06.11, 09:27
                  Mój post z poniższej dyskusji, jeden z wielu w którym też krytykuję (ale konstruktywnie miasto) - "Wiesz kiedyś musi być ten pierwszy raz... ;D A nie sorki jak był europejski kongres gospodarczy to też posprzątali. To rzeczywiście problem katowic, trzeba u nas częściej sprzątać! Z innej strony trzeba też mniej smiecić (tu prośba do straży miejskiej, żeby wlepiała konsekwentnie mandaty za śmiecenie i właścicielom psów które robią wiadomo co). Dodam jednak jeszcze takie spostrzeżenie, że w okolicach rynku i 3 maja nawet regularne sprzątanie nie pomoże jeżeli będzie tam asfalt. Spękany asfalt nawet jak jest pozamiatany sprawia wrażenie brudu i zaniedbania. Jak najszybciej remont rynku i 3 maja. A Europejską Stolicą Kultury i tak zostaniemy :)" Czy towarzyszu polsz posłużysz się w końcu jakimś argumentem? Argument to nie to samo co teza, argument ma ją udowadniać.
    • Gość: troll przyjazny przemiany IP: *.netdirekt.com.tr 15.06.11, 11:20
      Z kulturą w Katowicach wyraźnie jest lepiej - to widać, słychać i czuć. Czy jednak jest to bogata oferta? Biuro ESK pokazało się jako dobry inicjator wielu wydarzeń reklamujących Katowice w inny niż dotychczas sposób - mniej szablonowy, bardzo nowoczesny, chwilami wręcz nowatorski, tyle że z dużym przerostem formy nad treścią, czy w przyszłości uda się wypełnić treścią to efektowne opakowanie? Czas pokaże. Co do pozostałych miejsc trudno mówić o znaczącej poprawie, właściwie wszystko odbywa się po staremu: w Rialcie, Rondzie Sztuki, Hipnozie, Światowidzie, Korezie, Wyspiańskim, na FFK, Ars Cameralis, Rawie Blues, Akademii Muzycznej. Jak zawsze beznadziejne są propozycje miejskich domów kultury, a dawny GCK (obecnie CKK), którego propozycje na ich tle wyraźnie się wyróżniały, teraz wiele stracił a jego oferta jest tylko cieniem tego co działo się w poprzednich latach. Dobrze, że miasto zyskało festiwale: OFF i Tauron NM, to chyba największa wartość dodana, no i ożyła Mariacka, która wyrównała nasze szanse z innymi większymi miastami - brak śródmiejskiego deptaku było największą bolączką miasta. Rozpoczęte budowy na pewno wniosą wiele nowego ładu w samym centrum Katowic, trzeba tylko cierpliwie poczekać. Podsumowując można powiedzieć, że wreszcie robi się normalnie, ale przecież zawsze może być jeszcze lepiej. Niezależnie od tego kto wygra konkurs o miano ESK Katowice muszą i będą się zmieniać! Nawet nie piszę, że mam taką ........ ;-) Tego sobie i wszystkim mieszkańcom życzę!
      • Gość: realista Re: przemiany IP: 62.233.185.* 15.06.11, 11:28
        Podpisuję się pod każdym słowem :)
      • polsz Re: przemiany 16.06.11, 12:07
        śródmiejskie deptaki były od dawna -jeden z nich tworzyły Staromiejska wraz z Dyrekcyjną, drugi zaś Wawelska, Stawowa i 3-maja. Mariacka jakby na to nie patrzeć leży z boku i nigdy nie stanie się prawdziwym centrum
        Istnieje duże prawdopodobieństwo, że po uruchomieniu nowego centrum handlowego to nowe serce Katowic na mariackiej powoli samo przestanie bić
        • Gość: realista Re: przemiany IP: 62.233.185.* 16.06.11, 12:36
          żyjesz w jakimś innym świecie. Radzę wrócić na ziemię. "mariacka nigdy nie stanie się prawdziwym centrum" - ona już nim jest.
          • polsz Re: przemiany 17.06.11, 08:18
            jak widać kolega z działu PR urzędu miasta katowice
            • Gość: realista Re: przemiany IP: 62.233.185.* 17.06.11, 09:23
              Zawsze jak ktoś nie ma argumentów to mi wyjeżdża z podobnym hasłem :D czytalem Twoje posty już na wielu forach, myślisz najwyraźniej, że jak w każdym pomyśle, tekście, wypowiedzi znajdziesz jaką słabość to wyjdziesz na mądrego/inteligentnego? Może i by tak było, tylko swoje uwagi musiałbyś czymś poprzeć, a ty masz z tym problem, jedyne co robisz to przedstawiać swoje opinie i przygryzki. Prezentowanych opinii nie umiesz już natomiast wybronić - dlatego jesteś dla mnie zwykłym internetowym trollem który chce tylko zamęt szerzyć;(
    • Gość: OPTYMISTA Wielki dzień Katowic IP: *.ingbank.pl 15.06.11, 12:25
      Jestem zupełnie ZA, aby Katowice zostały ESK.
      Ale to co służby porządkowo akurat dziś robią w katowicach, zakrawa o absurd.
      Dzwiwnym zbiegiem okoliczności całe miesto jest od rana sprzątana, zamietane, kwiaty podlewane, opróżniane kosze na ścmieci, wycinane stare, uschłe drzewa, krzewy, ect ect.
      Czy nie może być tak na codzień??? W normalnym mieście chyba tak powinno być.
      Szkoda, że jutro jak już międzynarodowa komisja wyjedzie z Katowic wszystko wróci do "katowickiej normalności" i już nie będzie tak cuudnie !!!! :)

• Gość: realista Re: Wielki dzień Katowic IP: 62.233.185.* 15.06.11, 12:42
        Wiesz kiedyś musi być ten pierwszy raz... ;D A nie sorki jak był europejski kongres gospodarczy to też posprzątali. To rzeczywiście problem katowic, trzeba u nas częściej sprzątać! Z innej strony trzeba też mniej smiecić (tu prośba do straży miejskiej, żeby wlepiała konsekwentnie mandaty za śmiecenie i właścicielom psów które robią wiadomo co). Dodam jednak jeszcze takie spostrzeżenie, że w okolicach rynku i 3 maja nawet regularne sprzątanie nie pomoże jeżeli będzie tam asfalt. Spękany asfalt nawet jak jest pozamiatany sprawia wrażenie brudu i zaniedbania. Jak najszybciej remont rynku i 3 maja. A Europejską Stolicą Kultury i tak zostaniemy :)
    • Gość: aft Wielki dzień Katowic IP: *.welnowiec.net 15.06.11, 13:26
      To chyba żart, przez cały rok Mariacka i inne ulice w pobliżu były poplamione i obsrane a dzisiaj szorują, pracuję tutaj więc wiem co piszę. Wyjadą i będzie znowu to samo-typowa pokazówka bez żadnej wizji
    • Gość: olo Wielki dzień Katowic IP: *.welnowiec.net 15.06.11, 13:26
      Jeżeli Katowice dostaną tytuł, to będzie wielka niesprawiedliwość - kwartalnik Opcje, Jazz i okolice, galeria Sektor, praca Leona Tarasewicza, film z prof. Sławkiem, zasłanianie banerem pracy Stanisława Dróżdża - wszystko to w czasie kiedy Katowice kandydują - a to tylko część tego co można nazwać wielką aferą.
    • Gość: edyta wlasnie ,ze mam porownanie IP: *.57.broadband14.iol.cz 15.06.11, 13:29
      dlatego napislam taki komentarz, mam porownanie z innymi miastami w PL i innymi europejskimi i to w praktyce a nie palcem po mapie i dlatego SMIALO mowie w kat. jest szaro,buro i ponuro!
    • Gość: fds Boże, ile tu zawistników... IP: 195.60.242.* 15.06.11, 13:36
      Czy rzeczywiście jak ktoś coś robi, to musi od razu znaleźć się zgraja malkontentów i zawistników, którzy - sami nic nie robiąc - wieczne krytykują i podstawiają nogę własnemu miasto?
      • Gość: edyta Re: Boże, ile tu zawistników... IP: *.57.broadband14.iol.cz 15.06.11, 13:56
        jasne, wiec zbierzmy ekipe, zrobimy porzadny rynek, odremontujemy kamienice, otworzymy pare fajnych knajpek(zeby bylo gdzie zaprosic znajomych jak nas odwiedzaja) i w ogole zrobmy wszystko sami... tu nie chodzi o narzekanie tylko stwierdznie faktu.
        • Gość: kj Re: Boże, ile tu zawistników... IP: 62.233.185.* 15.06.11, 14:11
          wiesz, wiele z tych rzeczy które wymieniłaś zostało zrobionych właśnie przez zwykłych ludzi. rewelacyjnych knajp których żadne miasto się nie mogłoby powstydzić mamy całą masę. Ale, jeżeli jesteś tak ślepa na pozytywy które Cię otaczają to nic temu nie pomorze nawet jak ktoś w te fajne miejsca siłą zaciągnie.
        • Gość: fds Re: Boże, ile tu zawistników... IP: 195.60.242.* 15.06.11, 14:14
          Pardon, ale Lorneta czy KATO same się nie otworzyły. Jacyś ludzie - zamiast narzekać - otwarli knajpy. Imo w Kato jest już gdzie zaprosić znajomych. Serio. Długo siedzisz w Czechach/dawno w Kato nie byłaś?
          • Gość: realista Re: Boże, ile tu zawistników... IP: 62.233.185.* 15.06.11, 14:24
            a rzeczywiście, koleżanka z czech nam tłumaczy jak teraz Katowice wyglądają ;D katowice były pięknym miastem przed wojną, po wojnie postępowała degeneracja estetyki miasta - pewnie p. edyta wtedy wyrobiła sobie opinię której się teraz zawzięcie trzyma. Na szczęście tendencja się odwróciła. Remonty ulic, kamienic, nowe ciekawe i estetyczne budowle. Miasto się zmienia, powoli ale postęp widać. Nie można mieć tylko klapek na oczach.
    • Gość: gooska Wielki dzień Katowic IP: *.waldex.net 15.06.11, 14:07
      wszystko jest fajnie, wszystko jest super,
      Uwielbiam Katowice i kibicuję wszelkim zmianom bo idzie na lepsze...nie mogę tylko przemilczeć jednego.....TOI TOI na Mariackiej......będąc tam ostatnio poczułam się jak w kiblu....porażka...rozumiem,że toalety są potrzebne...ale ja osobiście nie chodzę tam ze względu na toi toi-e...
      • Gość: realista Re: Wielki dzień Katowic IP: 62.233.185.* 15.06.11, 14:18
        to prawda ;/ toi toie nie sa fajne
        • tadeusz542 Uszok w Dzienniku Zachodnim oznajmia! 15.06.11, 14:45
          cyt." Naszym kapitałem są środowiska twórcze.Dorobek Wojciecha Kilara, Henryka Mikołaja Góreckiego czy janowskich malarzy prymitywistów dowodzi ,że Katowice od lat mają swój udział w tworzeniu światowego dziedzictwa kulturowego" - Katowice panie Uszok to mają swój udział co najwyżej w spie...nym centrum.
          oraz w drogach ustawionych tak żeby przemknąć błyskawicznie przez miasto ze wschodu na zachód oraz tak żeby za cholerę nie dało się tego zrobić w kierunku Północ - Południe .
          Uszok bredzi dalej: cyt. " Walczymy o tytuł ESK nie tylko we własnym imieniu ale całej aglomeracji .- Fakt ostatnia Industriada to było jeżdżenie GŁÓWNIE poza Katowicami bo tu nie było czego oglądać.
          Dalej Uszok majaczy: cyt. " Z chwilą powołania biura ESK wzbogaciła się nasza oferta kulturalna" - Ostatnim przejawem oferty było zapaćkanie Nikisza farbą albo pomysł z Superjednostką
          Panie Uszok - Katowice pod Pana rządami to dziadostwo jakich dawno nie było .
          Lubartów się intensywniej i z większym rozumem rozwija , lepiej powiedz Pan ,że chodzi wam o te 1,5 miliona euro nagrody które - no wiesz Pan co się z nimi stanie- napewno nie Katowice będą miały z tego pożytek.
          • Gość: realista Re: Uszok w Dzienniku Zachodnim oznajmia! IP: 62.233.185.* 15.06.11, 14:55
            Przepraszam pana ale totalne bzdury pan pisze, i nie chodzi mi o krytykę uszoka (którego sam uważam za slabego prezydenta) ale o argumenty. Żeby kogoś skrytykować trzeba uzywać prawdziwych. jedyne prawdziwe uwagi to ta o zepsutym centrum (które jednak powoli wychodzi na prostą) oraz o trudnosci w podróżowaniu z północy na południe. Do reszty nie będę się odnosić. Radzę żeby zanim się coś skrytykuje zapoznac się najpierw z tematem.
            • tadeusz542 jaki Katowice miały wpływ na Góreckiego? 15.06.11, 23:31
              Panie Realisto - Uszok przypisuje sobie zasługi w których Katowice nie miały cienia zasługi .
              jaki wpływ miało miasto na twórczość Góreckiego czy prymitywistów? - żaden
              Zamiast prowadzić politykę Uszok poprzestaje na akcjach które są jedynie spektakularne jak paćkanie Nikisza czy ten nowy pomysł z Superjednostką które oprócz wydawania kasy w sposób trudny do sprawdzenia nic nie wnoszą.
              Ci ludzie którzy są w komisji niejedno miasto przeciez widzieli i zapewne widząc nasze "osiongniencia" dostaną najwyżej spazmów ze śmiechu.
              Sam widok "rozfionsań " w rejonie od Bankowej do Placu Wolności i od Ronda do Kościuszki
              zapewne im nasunie obawę ,że pomyłkowo znaleźli się na placu spacerowym szpitala dla obłąkanych.
              Mariacka zawsze była ulica kur.ew i taką została , wystarczy się tam przejść o jakiejkolwiek porze Uszok jedynie zapewnił im większą klientelę a co za tym idzie zarobek.
              A zresztą co się będę nadymał - moim zdaniem Katowice i kilka dziadowskich miast bez szans na tytuł dołożyli po to żeby spokojnie mogła zwyciężyć Warszawa.
              Uszok marnuje kasę na pierdoły zamiast skierować ją na potrzeby miasta i to mnie wpieprza.
              • Gość: realista Re: jaki Katowice miały wpływ na Góreckiego? IP: 62.233.185.* 16.06.11, 09:16
                W strasznym świecie żyjesz, ale na szczęście to tylko świat w twojej głowie. To co mówisz przypomina mi pewnego polityka, lidera partii, który ciągle roztacza paranoiczne wizje i wszędzie dopatruje się układau. A jak układu nie może pokazać to tłumaczy, że tak dobrze się ukrył, ale przecież wszyscy wiedzą, że układ jest...
                • polsz Re: jaki Katowice miały wpływ na Góreckiego? 16.06.11, 12:14
                  zażywając te różowe pigułki nie zmienisz tego, że tadeusz542 ma rację
                  • Gość: realista Re: jaki Katowice miały wpływ na Góreckiego? IP: 62.233.185.* 16.06.11, 12:39
                    Cóż, to w twoim stylu że na podstawie nieprawdziwych argumentów stwierdzasz, że ktoś ma rację, tylko dlatego, że jest w zgodzie z twoimi tezami. Zwoich tez zresztą też nie umiesz udowodnić. Dlatego jesteś i pozostaniesz tylko internetowym trolem.
                • tadeusz542 realisto odpowiadaj na temat 16.06.11, 15:56
                  Drogi Realisto - odpowiadaj na to co ja tu pisze a nie na to co ci się w łepetynie wyświetla Katowice dzięki Uszokowi i dzięki Dziewiorowi są teraz niczym Nikodem Dyzma .
                  • Gość: realista Re: realisto odpowiadaj na temat IP: *.polnet.tv 16.06.11, 17:24
                    Panie Tadeuszu, proszę bardzo, widzę, że zależy panu na dyskusji więc przyznaję sie do blędu "zaszufladkowania" pana w grono " krzykaczy bez argumentów. Dalej moje odpowiedzi:

"cyt." Naszym kapitałem są środowiska twórcze.Dorobek Wojciecha Kilara, Henryka Mikołaja Góreckiego czy janowskich malarzy prymitywistów dowodzi ,że Katowice od lat mają swój udział w tworzeniu światowego dziedzictwa kulturowego" - Katowice panie Uszok to mają swój udział co najwyżej w spie...nym centrum. "

panie Tadeuszu, Górecki który pochodził z Katowic jest znany na świecie, więcej jego płyt zostało sprzedanych w Wlk. Brytani (miliny egzemplarzy) niż w Polsce. Wojciech Killar - czy ja muszę to uzasadniać? jego dorobek buduje kulturę światową, p. wojciech jest związany z Katowicami. Janowscy prymitywiści są znani na świecie i wpisują się w nurt obecnie bardzo modnego prymitywizmu. Między innymi dzięki Art naif festiwal na który przyjeżdżają twórcy z całego świata. A że centrum jest "spie..." to przecież już napisalem, ze ma pan rację. Chociaż zwrócilem uwagę że jest w koncu szansa na poprawę.

"oraz w drogach ustawionych tak żeby przemknąć błyskawicznie przez miasto ze wschodu na zachód oraz tak żeby za cholerę nie dało się tego zrobić w kierunku Północ - Południe . "
                    Święta prawda, co też napisałem w pierwszym poście odpowiadającym na pana wpis.

"Uszok bredzi dalej: cyt. " Walczymy o tytuł ESK nie tylko we własnym imieniu ale całej aglomeracji .- Fakt ostatnia Industriada to było jeżdżenie GŁÓWNIE poza Katowicami bo tu nie było czego oglądać. " - chialbym przypomnieć, że wszystkie miasta aglomeracji (i nie tylko) poprały akcję. Jeżeli pan nie wie to poinformuję, że zorganizowaly nawet kilka (moż enawet więcej niz kilka bo o wszystkim nie wiem) wydarzeń kulturalnych pod szyldem ESK. Zwycięstwo Katowic odmieni wizerunek nie tylko naszego miasta ale i całej aglomeracji, też w takim sensie należy rozumieć to reprezentowanie. A co do industriady, to większość miast ma po jednym zabytku, my też (nikiszowiec) nie rozumiem więc zarzutu, nie bądźmy aż tacy do przodu, zeby być lepszym od wszystkich we wszystkim.

"Dalej Uszok majaczy: cyt. " Z chwilą powołania biura ESK wzbogaciła się nasza oferta kulturalna" - Ostatnim przejawem oferty było zapaćkanie Nikisza farbą albo pomysł z Superjednostką " Obydwa pomysły które pan tak krytykuje mi sie podobają. A jezeli pan nie dostrzega takich wydarzeń jak video re:viev, street art festival, ars independent i wielu, wielu innych to polecam częściej szukać co się w mieście dzieje, bo dużo pan traci.

"Panie Uszok - Katowice pod Pana rządami to dziadostwo jakich dawno nie było . "
                    owszem wiele na sumieniu nasz prezydent ma, ale żeby dziadostwo jakiego dawno nie było? Największym dziadostwem w historii katowic był PRL i kilka wysokiej klasy wyjątków (spodek, oś. tysiąclecia) tego nie zmienią. Do dzisiaj trudno nam i naszemu "obrotnemu" prezydentowi z tego dziadostwa które zafundował PRL trudno wyjść. ESK jest na to szansą.

"Lubartów się intensywniej i z większym rozumem rozwija , lepiej powiedz Pan ,że chodzi wam o te 1,5 miliona euro nagrody które - no wiesz Pan co się z nimi stanie- napewno nie Katowice będą miały z tego pożytek." rozumiem że z tym lubartowem to takie przerysowanie więc nie komentuję. Zaś co do 1,5 mln... niech pan pomyśli rozsądnie, miasto i inne instytucje zagwarantowały na organizację 150 mln zł. Czy na pewno pan ciagle uważa, że wydają je po to żeby dostać 1,5 mln euro? Więcej od tej nagrody wydano w tym i zeszłym roku na off festival.

jezeli pan chce to wytłumaczę po co jest nam ESK, chociaż robiłem to już kilka razy w innych postach. Zrozumienie tego wymaga popatrzenie na różne czynniki rozwoju i funkcjonowania miasta jako połączony system. Chyba pana moim pierwszym postem uraziłem za co przepraszam. Moim celem jest konstruktywna dyskusja, do "ostrzejszych" postów posuwam się w przypadku niekonstruktywnych, chamskich i niepopartych argumentami wpisów. Niesłusznie Pana do tej kategorii zakwalfikowałem. widzę, że Pana celem nie jest rzucanie jadem tylko dyskusja, co szanuję.
    • Gość: ccccc Re: Wielki dzień Katowic IP: *.darnet.pl 19.06.11, 02:32
      cccc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka