Dodaj do ulubionych

Peadar de Burca: W zeszłe święta zamordowaliśmy...

IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 11:44
Ilekroć zerkam na felietony tegoż Pana zadaję sobie pytanie - ile trzeba zapłacić GW za umieszczenie swojego tekstu? Bo do głowy mi przyjść nie może, że ten - być może sympatyczny - przedstawiciel Zielonej Wyspy, otrzymuje za to pieniądze. Fragment o zbiorowym wymiotowaniu spowodował, że gazetowe dno znalazło się niżej niż dotąd. Chyba kupię sobie jutro fakt - zawsze to kilka poziomów wyżej!
Wesołych świąt panie de Burca!
Obserwuj wątek
    • zlosliwooka Re: Peadar de Burca: W zeszłe święta zamordowaliś 18.12.11, 11:51
      Czy naprawdę muszę czytać o tym, jak Peadar ze swą Wandą wzajemnie na siebie wymiotują? Proszę, nie... Kto pozwolił temu cholernemu pismakowi zaburzać mi mój niedzielny mir? Przecież to jest zwykłe, nachalne grafomaństwo! To, że facet przyjechał z niezwykle egzotycznego kraju, jakim jest Irlandia, to nie zwalnia go z obowiązku pisania sensownych felietonów.
      • Gość: mundu Re: Peadar de Burca: W zeszłe święta zamordowaliś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.11, 12:13
        Nie musisz.
        • Gość: (.)(.) w irlandii masz mrozone indyki IP: *.beskidmedia.pl 18.12.11, 14:54
          wiec spier***laj z powrotem do irlandii. nikt tu za toba i twoimi nedznymi wypocinami tesknic nie bedzie sheepshaggerze
          • Gość: ciotka Re: w irlandii masz mrozone indyki IP: *.kg.net.pl 18.12.11, 17:46
            weź se bucu na wstrzymanie..
      • Gość: fs wystarczy olać giewu i wejsc na rzeczpospolitą IP: *.mikolow.multimetro.pl 18.12.11, 13:12
        .
    • augustusgermanicus Obnizyc poziom GW wydawalo sie niemozliwe 18.12.11, 12:12
      A tu prosze! Peadar De Burca odowadnia ze gdy jestesmy juz na dnie zawsze zapuka ktos od spodu.
    • Gość: bardzozła Peadar de Burca: W zeszłe święta zamordowaliśmy... IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 13:04
      Przeczytałam z ciekawości i, cytując "Filadelfię" z Tomem Hanksem, moze mi ktos wytłumaczy jak pieciolatkowi co autor miał na mysli pisząc ten felieton bo ja, baba po czterdziestce nie zrozumiałam. Widać moj poziom IQ równy jest poziomowi IQ Forresta Gumpa...
      • Gość: ahoooy Re: Peadar de Burca: W zeszłe święta zamordowaliś IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 13:12
        Myślę, że z Pani poziomem IQ wszystko w porządku. Forrest Gump też miał IQ niczego sobie, chociaż na pierwszy rzut oka - oczywisty wariat. Natomiast są takie osoby, które przy próbie skoku ze swojego EGO na swoje IQ popełniłyby samobójstwo... podobno niektórzy z nich przyjechali aż z odległej Irlandii...
    • Gość: kolo co to za bełkot?? IP: *.mikolow.multimetro.pl 18.12.11, 13:10
      musicie być bardzo nieszczesliwa rodziną, trzeba było kupić pangę... kewina nie trzeba ogladać as skoro leci tzn że ludzie chce ogladać go po raz 12sty. proponuje troche poczuwac w Kosciele
    • Gość: Akik46 Peadar de Burca: W zeszłe święta zamordowaliśmy... IP: *.welnowiec.net 18.12.11, 19:31
      Myślałem, że Święta i karpia chcą obrzydzić nam jak co roku tylko pani red.Goślińska,nie wiadomo przez kogo finansowany Klub Gaja i pani red.Furtak. A tu niespodzianka dołączył do tego "zacnego" grona przemądrzały i udający dowcipnego Irlandczyk. Chcę przypomnieć, że Irlandczycy nie zabijają karpia ale do niedawna zabijali się nawzajem.Wesołych Świąt.
    • firiduri Ex-tradycja... 18.12.11, 19:47
      Po treści komentarzy widać od razu, że i tym razem Peadar de Burca trafił w dziesiątkę. Okazuje się, że Ślązacy dobrowolnie (dzięki śląskiej żonie) przyswajają polskie tradycje (przynajmniej kulinarne). Upada więc mit jakoby Ślązacy na siłę byli polonizowani (może dlatego tyle zjadliwych komentarzy). Tradycja spożywania karpia, wymęczonego przed spożyciem do granic możliwości, nie ma zbyt długiej historii. W Polsce początek tej tradycji zaczyna się wraz z komunistyczną władzą, która od samego początku miała kłopoty z zaopatrzeniem, co było pewną „normą” w dniu codziennym, ale brak żarcia na świątecznym stole byłby już szczególnie niebezpieczny - nawet dla totalitarnej władzy. Karpia wymyślił towarzysz Jakub Berman, a przyczyny były prozaiczne. Dla państwowych i nieudolnych PGR-ów była to ryba, która szybko rośnie i da się wyhodować w byle błotnistym bajorku. Dystrybucją zajmowały się zakłady pracy, podobnie jak w akcji ziemniaki na zimę, rozwożono nieszczęsnego karpia po całej Polsce - przy okazji ostentacyjnie pokazując jak władza dba o ludzi. Sprzedawano go żywego, bo nie było jakiegoś potencjału przetwórczego.Ludzie trzymali karpia w wannie, a jeżeli już ktoś miał lodówkę, to i tak wypchana była innymi zakupami gromadzonymi przez okrągły miesiąc na świąteczną okoliczność.
      Jak w filmie „Miś” St. Barei, tradycja (czyli ex-tradycja) trzyma się dobrze do dzisiaj - chociaż widać naciski, by sprzedawcy przynajmniej nie trzymali karpia w krwawej zupie.
      A może tak rzeczywiście wrócić do tradycji. Co się przed karpiem jadało na Śląsku?
      • Gość: ŁowcaKretynów Re: Ex-tradycja... IP: *.static.sitel.net.pl 18.12.11, 21:08
        Gorole brzydzą się karpiem, bo to gierkiem i hanysami ....pachnie.
        • firiduri Re: Ex-tradycja... 19.12.11, 04:21
          Gość portalu: ŁowcaKretynów napisał(a):

> Gorole brzydzą się karpiem, bo to gierkiem i hanysami ....pachnie.

Prezydent Stanów Zjednoczonych co roku puszcza na wolność indyka. To musi być gorol z Zagłębia.
          Tobie smakuje taki "podobno świeży" karp wyciągnięty z krwawej wody i z wybitym okiem?
      • Gość: Akik46 Re: Ex-tradycja... IP: *.welnowiec.net 18.12.11, 22:02
        Człowieku karpia w Czechach i na Śląsku jadło się już przed drugą wojną.Ja też wolę karpia mrożonego ale nie można co roku być szantażowanym przez wegetarian i zielonych, a Gazeta traktować ich poglądów jako misję.Karp, a sprawa polska.
    • vito3 Peadar de Burca: W zeszłe święta zamordowaliśmy... 19.12.11, 00:08
      trzeba az irlandczyka zeby uswiadomic nam to sku...synstwo zwiazane z jego obrzydliwa droga na stol przeciez karp jak karp dobra rzecz moze i nie cierpi ale dla wlasnego spokoju pozostawmy jego smierc fachowcom poza domem ktory troche jednak bezczescimy ta niewprawna smiercia zdrowych i wesolych
    • Gość: gaga Peadar de Burca: W zeszłe święta zamordowaliśmy... IP: *.industrialinfo.eu 19.12.11, 09:20
      Moze i felietony Paedara czasem wysokim poziomem nie grzesza, niemniej jednak ukazuja, patrzac na komentarze, jak trudno jest nam spojrzec na siebie z dystansem i przymruzeniem oka.
      Irlandczycy to narod, ktory jest swiadomy swoich wad i przywar i potrafia sie z tego smiac. Polacy oczywiscie nijak tego nie rozumieja, zaraz sie obrazaja, bo lepiej by bylo gdyby Paedar przerabial w swoich felietonach zacna historie naszego kraju, kladac odpowiedni nacisk na nasze zwyciestwa oczywscie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka