Dodaj do ulubionych

Możemy zapomnieć o Pendolino? Bo tory są w opła...

IP: *.skorpio.net.pl 13.03.12, 18:37
hehe... często stojąc na przejeździe widzę te pociągi z Wodzisławia do Chałupek. Zawsze ilczę pasażerów w składzie z 3 wagonów, najwięcej naliczyłem 12 osób w pociągu ale nie ma sie co dziwić skoro pociąg jedzie 20 km/h!
Obserwuj wątek
    • pacynka0258 Autonomię daj 13.03.12, 18:51
      nam Panie
      • bartoszcze Re: Autonomię daj 13.03.12, 21:06
        Niektórzy to nawet jak się zesrają to jedyne co potrafią, to jęknąć "autonomie daj".
    • kontener22 Re: Możemy zapomnieć o Pendolino? Bo tory są w op 13.03.12, 19:01
      a wystarczy przekroczyć granicę, pójść na stację w Bohuminie - pociągi pełne. Bo CVzesi wolą dopłącać do kolei niż zbierać trupy z dróg.
      • kontener22 Re: Możemy zapomnieć o Pendolino? Bo tory są w op 13.03.12, 19:02
        PS my zamykamy od lat linie kolejowe, bo nierentowne, a jednocześnie budujemy nierentowne stadiony...
    • Gość: ds Mogliśmy współpracować z Czechami, to IP: *.252.11.134.internetia.net.pl 13.03.12, 19:26
      Polacy na wszelki wypadek zamykają nam linię kolejową....
      Autonomia jest konieczna!
    • Gość: zak1953 Możemy zapomnieć o Pendolino? Bo tory są w opła... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.12, 19:32
      I my będziemy sobie tak pendolić w komentarzach na temat, bo cóż można innego zrobić, gdy wschodnia mentalność polskich urzędników nie przewidziała stałej, codziennej i rzetelnej pracy przy odtwarzaniu sieci i ich utrzymaniu. Tak samo jest na drogach i z polskimi obecnie rzekami - zalewają nas regularnie, bo od czasów niemieckiej przeszłości nie pogłębia się rzek i nie udrażnia ich koryta. Nasi polscy władcy nauczyli się pilnować tylko jednego - koryta własnego.
    • Gość: Ada Życie jak kabaret IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.12, 19:40
      Może dobrze, że nie będzie połączenia kolejowego Rybnik- Czechy. Ostatnio na dworcu w Rybniku byłam świadkiem, jak pasażer pytał o jakieś połączenie. Pani z okienka powiedziała, że nie udziela informacji. Przez kilka minut tłumaczyła podróżnemu, że ma zadzwonić, bo informacje o pociągach są udzielane tylko przez telefon. Przed kasą nie było żadnych innych ludzi. Jak odebrałby taką informację cudzoziemiec? Jako zemstę za Zaolzie?
      • Gość: hej Re: Życie jak kabaret IP: *.internetia.net.pl 13.03.12, 20:42
        Czesi nigdy by się na to nie zgodzili, bo Pendolino jest drogie, a wystarczy, ze zwrotnica nawali po polskiej stronie, w tym całym naszym burdelu, i yebut - pociąg do kasacji. I co im z tego, ze żałoba narodowa, premier odwiedzi, prezydent pobłogosławi?
    • bartoszcze redaktorskie fanzolenie 13.03.12, 21:12
      Pendolino będzie jeździć z GOP do Czech po modernizowanej trasie Katowice-Zebrzydowice. Nie każda wieś musi mieć połączenie szybkim pociągiem.
      A PKP oczywiście powinna lokalne linie w ROW również zmodernizować.
      • arnold7 Re: redaktorskie fanzolenie 13.03.12, 23:04
        bartoszcze napisał:

> Pendolino będzie jeździć z GOP do Czech po modernizowanej trasie Katowice-Zebrz
        > ydowice. Nie każda wieś musi mieć połączenie szybkim pociągiem.

Kto mowi o szybkim? 50 na godzine byloby wielkim polskim sukcesem na tej trasie.
        Ale nie bedzie. Polska administracja smierdzi gownem na Slasku.

> A PKP oczywiście powinna lokalne linie w ROW również zmodernizować.

W ROW nie (ten ROW jest blizej od Katowic, niz Sosnowiec), ale trasy typu Wolomin - Pruszkow z pewnoscia zmodernizuja, a nawet taniej od 2 stadionow za 4 miliardy wybuduja.
        • bartoszcze Re: redaktorskie fanzolenie 14.03.12, 00:09
          arnold7 napisał:

> > Nie każda wieś musi mieć połączenie szybkim pociągiem.
          >
          > Kto mowi o szybkim?

Redachtór płakał, że Pendolino do Wodzisławia i Rybola nie pojedzie.

>
          > > A PKP oczywiście powinna lokalne linie w ROW również zmodernizować.
          >
          > W ROW nie

Ja napisałem powinna, więc to brzmi jakbyś ich chciał od tego zwolnić - zu viel Poesie?:-)
    • Gość: jasiu psota Możemy zapomnieć o Pendolino? Bo tory są w opła... IP: *.multimo.pl 13.03.12, 22:56
      W przypływie ciekawości przeliczyłem, że 24mld dóbr "oddanych" przez ostatnie 20 lat w ramach Komisji majątkowej wystarczyłoby na _wymianę_ (na nowe!) wszystkich szlaków kolejowych w naszym kraju. (nie liczyłem zwrotnic i torów stacyjnych, ale też 1/3 torów jest w dobrym stanie, więc jakoś by się to wyrównało)
      • arnold7 Re: Możemy zapomnieć o Pendolino? Bo tory są w op 13.03.12, 23:00
        Zasrana Polska. Ale mamy w pamieci Latajacego Slazaka.
    • Gość: jasiu psota racjonalizacja IP: *.multimo.pl 13.03.12, 23:16
      Aha! Za różnice między kosztami kursowania słabo obłożonych pociągów, a wpływami z biletów, pokrywane przez Urząd Marszałkowski, w jakieś 3 lata można by kupić najtańszy szynobus (taki za 2mln). A ten jest około 5 x tańszy w eksploatacji i~może szybciej jeździć po zdezelowanych torach. +ekologia (moje szacunki: koszt pociągów -2400 [dane z 2003 roku], bilety +500 [liczyłem pasażerów]; dziennie; traktujcie orientacyjnie, ale rząd wielkości jest zachowany)
    • Gość: patrycja Możemy zapomnieć o Pendolino? Bo tory są w opła... IP: *.play-internet.pl 14.03.12, 23:37
      Rybnik jest w GOP ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka