Dodaj do ulubionych

Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 10:11
Smolorz, odwal się od miasta, w którym według ciebie, kradną samochody.
Obserwuj wątek
    • bopos Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 21.05.12, 10:25
      Gość portalu: Przemek napisał(a):
      > Smolorz, odwal się od miasta, w którym według ciebie, kradną samochody.
      =============
      Przemek, odwal się od Smolorza!
      A co, według ciebie nie kradną?
      Naprawdę nie kradną?
      Taki ewenement na skalę Polski - tak?
      • Gość: Przemek Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 10:42
        Człowieku, nie wiesz o co chodzi, to się nie irytuj. Pan Smolorz raczył spłodzić kiedyś artykuł, w którym opisał nasze piękne miasto jako jaskinię złodziei samochodów. Jego niechęć do BB, nieuznającego się za Śląsk, jest powszechnie znana.
        • Gość: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.12, 12:04
          Napisał kiedyś ,że "jaskinia zlodzieji samochodów...bo Jemu,Smolorzowi, auto ukradli, własnie w Bielsku. Pisze więc o tym co doświadczył na własnej skórze!!! Oddajcie Mu auto ,to może zmieni zdanie !!!!
          • Gość: Przemek Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 12:19
            A mi w Katowicach ukradli pralkę (fakt!). Czyli co, mam prawo pisać o Katowicach jako jaskini złodziei pralek?
          • Gość: koborlovag bzdura IP: 79.97.106.* 21.05.12, 12:32
            Bzdura. Odsyłam do artykułu. Samochod ukradziono mu w Katowicach! Tak przynajmniej wynika z tekstu, bo nie napisał, ze gdziekolwiek nim wyjechał, tylko "Trzy lata temu, w Święto Trzech Króli ukradziono mi samochód". Napisał, że poszedł na policję i policjant mu powiedział, ze być może samochód jest już w Bielsku-Białej, bo tam działa wielu paserów.
            Tak więc samochód ukradziono mu na Sląsku, a on na podstawie niczym nie podpartej spekulacji anonimowego policjanta (który być może sam miał jakieś osobiste uprzedzenia do bielszczan) spłodził tekst, w którym obraził mieszkańców całego regionu. Nic dziwnego, że nawet Uszok go potępił.
            • Gość: Petronella Re: bzdura IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:20
              Tak, masz racje: w Bielsku na Górnym Slasku.
              • Gość: koborlovag Re: bzdura IP: 79.97.106.* 22.05.12, 17:25
                Nie, nie doczytałaś: w Kato na Pomorzu :-)
        • Gość: Magda-Lena Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:19
          Przeciez to fakty, tak samo jak ze w latch 1990tych BB, a raczej okolice BB, byly jedna wielka melina mafi - np. papierosowej.
        • pacynka0258 Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 28.05.12, 02:55
          Czytaj ze zrozumieniem - proszę
    • Gość: Nosorozec Kłamstwo powtórzone tysiąc razy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 10:48
      MS przypisuje Panu Okrzesikowi i innym obrońcom Podbeskidzia "dogmat, że w mieście nie ma i nie było żadnego Śląska". To jest czyste, brutalne kłamstwo. Kłamstwo, które MS powtarza po raz tysiąckrotny. Pan Smolorz nie potrafi dyskutować z argumentami więc bohatersko zwalcza własne urojenia. A Gazeta po raz tysiąckrotny drukuje i upowszechnia.
    • Gość: z Bielska-Bialej Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 10:55
      ,,...w Bielsku i okolicach 10-30 procent uczniów deklaruje śląskość."

ale Smolorz pojechal po bandzie.
      Najnowszych danych ze spisu jeszcze nie ma ale w ostatnim z 2002 r. w powiecie cieszynskim,bielskim Bielsku-Bialej,na Zywieczczyznie jako Slazacy zadeklarowalo na prawie MILION mieszkancow .... ok 1000 (TYSIAC) osob. W ostatnich wyborach RAS (piewcy zagubionej slaskosci) otrzymali w Bielsku-bialej 0,5% POL PROCENTA ! (glosy kandydatow na siebie + glosy rodzin i garstki znajomych).
      Zdecydowana wiekszosc tych marginalnych deklaracji slaskich pochodzi od osob przyjezdnych z Gornego Slaska-pracujacych w Bielsku-Bialej,bedacych w zwiazku malzenskim czy tez osoby ,ktore zamieszkaly w Bielsku-Bialej (np. gornicy na emeryturze)

Ja wiem ,ze jest poniedzialek rano i jeszcze po ostatniej niedzieli nie wszystko wrocilo do rytmu.Ale zeby takie bery i bojki szkryfloc....30 % mlodziezy w Bielsku-Bialej mowi o sobie Slazacy.Toz nawet za czasow Hitlera ,kiedy wprowadzono po raz pierwszy deklaracje ,,slaskie" na SCI podalo sie znacznie mniej ludzi.
      • Gość: fds Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.eurosytem.com.pl 21.05.12, 11:09
        Nie wiem co ma do tematu Żywiecczyzna...
        Smolorz mówił o badaniach przeprowadzanych w szkołach, a nie o spisie - to po pierwsze.
        Po drugie w tych badaniach pytali o tożsamość, a nie (albo nie tylko) narodowość!
        Po co te manipulacje?
      • Gość: Silez-Janusz Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:24
        > od osob przyjezdnych z Gornego Slaska
        Bielsko to tez Slask, Górny Slask !

A "przyjezdni", to raczej 90 procent reszty ......... - pewnie i ty, twoi krewni i garstka twoich znajomych. :)
    • Gość: tom Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.play-internet.pl 21.05.12, 10:57
      Podstawą do powstania regionu i jego istnienia jest silna gospodarka . A taka jest w okolicach Bielska .

Koniec z ustalaniem administracji z podręcznikiem historii w ręku.

To może za chwile cofniemy sie do czasów przedśredniowiecznych.

Wszystkim Ślązakom z Katowic życzę i okolic życzę aby stworzyli na tyle interesujący i silny twór gospodarczy żeby przyciągał a nie odpychał.

Na razie cały kraj dopłaca do nierentownych kopalń. Wtedy okażą się jak mocnym regionem są Katowice i okolice.

Sztuczny twór komunistycznych kacyków.

Rozwijajmy mocnych nie dopłacajmy do bankrutów !!!

Podbeskidzie województwem , Katowice powiatem !!!
      • Gość: slask cieszyński Podbeskidzie bez Cieszyna. Bielsko i Żywiec tylko. IP: 188.123.223.* 21.05.12, 11:30
        Bielsko z Żywcem zbierają wszystko co trafia na "Podbeskidzie",a dla Cieszyna są ochłapy.
      • Gość: ślonzok Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 193.43.77.* 21.05.12, 11:45
        Bredzisz. Moje Zabrze ma większy budżet na 2012 rok niż Bielsko, nie mówiąc już Gliwicach czy Katowicach przy których wyglądać dosyć ubogo. A co do górnictwa dowiedz się jakie wyniki miała Kompania Węglowa i Jastrzębska Spółka Węglowa w ostatnich latach. Gorole wracajcie na wschód!
        • Gość: zgryźlak_z_bielska Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 12:17
          wyprowadziło się blisko 30 tyś ludzi? (w 1991 Zabrze miało 206 tyś mieszkańców, teraz ma 187 tyś)
          • Gość: Magda-Lena Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza . IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:29
            Moze to jednak w wiekszosci "gorole powracajacy na wschód" ? Nie zastanowiles sie nad tym, paniekochanie ?
            • Gość: Dziamgot Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza . IP: *.jmdi.pl 22.05.12, 07:43
              Ciekaw jestem ile teraz na Górnym Śląsku mieszka prawdziwych Ślązaków a ile procent ot tzw. werbusy do kopalń i ich rodziny? Czy ktoś kogo rodzina przyjechała do pracy w latach 50, 60, 70 i 80 to Ślązak?
              • Gość: Petronella Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza . IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:23
                Oczywiscie, ze nie. Nawet ci (np. poznaniacy), co przyjechali po 1921 nimi nie sa.
                Tych imigrantów z okolicy 1880 gotowa jestem uznac za Slazaków (ale nawet tu wiele wyjatków).
                • Gość: koborlovag Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza . IP: 79.97.106.* 22.05.12, 17:27
                  Jakich Slazaków?? Nie ma czegos takiego jak "Slazak". Wszyscy jestesmy Sarmatami!
          • Gość: fds Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza . IP: *.252.11.134.internetia.net.pl 21.05.12, 23:19
            W Bielsku też bez szału - było 188 000, jest 170 000...
            • Gość: koborlovag Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza . IP: 79.97.106.* 21.05.12, 23:32
              Według danych z 31 grudnia 2010 r. Bielsko-Biała liczy 175 008 mieszkańców .
              Chyba, że masz bardziej aktualne dane.
              • Gość: Petronella Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza . IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:27
                Z tego polowa w zielonych plastykowych spodniach i w zóltych koszulach.
                W rece flaszka wódki, w drugiej radio tranzystorowe. A w kieszeniu galot duzy grzebien.

A na weekend do mamusi do Kielec po nowe ogórki. DDDDDDDD

Tak wyglondali te "nowoslonzoki". DDDDDDDDDDDD
                Tyroski ich potomki nauczyli sie w koncu loblykac, zachowywac i myc.
                I juz podskakujom i chcom robic rewolucja.
                Ja, dyc Poloki tak majom.
                • Gość: koborlovag Re: Skoro jest tak dobrze, to dlaczego z Zabrza . IP: 79.97.106.* 22.05.12, 17:30
                  Masztalski trzymał poziom. Kabaret Rak też jest niezły. Niestety Ty, jesli bywasz smieszna, to tylko w niezamierzony sposób...
                  Albo po prostu ja, jako ograniczony Polak nie łapię górnolotnego absurdalnego humoru z górnolotnego Slaska.
        • Gość: z Bielska Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 18:15
          @ślonzok jak czytam post takiego yntelygenta to serce się raduje na myśl o tym że to prawda, że gdyby nie kopalnie to śląsk byłby g.. wart! Bo na Podbeskidziu najważniejsi są ludzie hanyski !!!
          Ciekawe co powiecie jak węgiel zaczniemy na Podbeskidzie sprowadzać np. ze Słowacji, Czech. Już niedługo Czechowice będą miały o wiele większy węgiel od was. Tak więc nie napinaj się jeden z drugim ...
      • Gość: Magda-Lena Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:27
        > Podstawą do powstania regionu i jego istnienia jest silna gospodarka . A taka jest w okolicach
        Bielska.

No to zapraszam, ahistoryczny hobbyhistoryku, do tanca:
        region polkowicki, belchatowski, radomski, garwolinski, bogatynski, pruszkowski, ...... DDDD
    • Gość: UrkeRadocha p.Michale ...Sie haben ganz Recht. IP: *.play-internet.pl 21.05.12, 10:58
      www.youtube.com/watch?v=m3W6UAqvM78&feature=related
      • Gość: hanys ze Straconki Chyba : Herr Michael co by było po ślunsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:26
        .
    • Gość: Basieczka Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.suw.static.3s.pl 21.05.12, 11:36
      Podbeskidzie to my! Moje miejce. Nawet by mi nie przeszło przez myśl, by ten nasz piękny region utożsamiać ze śląskiem, brrrr.
      Województwo Bielskie powinno wrócić!!!!!!!!!! Dalibyście nam wreszcie spokój!!!!!
      Panie Solorz - naprawdę mi pana żal. Tyle jadu w panu.
      • Gość: ślonzok [...] IP: 193.43.77.* 21.05.12, 11:47
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Basieczka Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.suw.static.3s.pl 21.05.12, 12:03
          To ty znikaj stąd. Podbeskidzie to moje miejsce!!!!
        • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 12:39
          Jak to dobrze, że szlachetni Slazacy nie w maja w sobie ani kszty tego jadu co agresywni ideolodzy Podbeskidzia. Antyslaskosc na Podbeskidziu jest hjak antysemityzm, natomiast Slazacy cvo najwyzej czasem dobrodusznie acz łagodnie i kulturalnie skarca goroli...
      • czornefuzekle Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 21.05.12, 12:22
        Już widzę jak w Cieszynie cieszyliby się z tego powodu. Jeszcze dziś pamiętam, jak Podbeskidzianie z Bielska próbowali sprzedać Śląsk Cieszyński Małopolsce. Nikt nie odbiera prawa do mówienia o sobie, że jest się z Podbeskidzia. Ale też nikt nie ma prawa narzucać powiatowi cieszyńskiemu i śląskim powiatom bielskim sztucznej ich zdaniem tożsamości.
        • Gość: koborlovag buhahahahaha IP: 79.97.106.* 21.05.12, 12:48
          "Nikt nie odbiera prawa do mówienia o sobie, że jest się z Podbeskidzia. "
          to zdanie jest równie kuriozalne co "na Podbeskidziu istnieje dogmat, że w Bielsku nigdy zadnego Śląska nie było"
          Tobie naprawdę nie drętwieją place, jak takie kłamstwa piszesz?
          80% glosow ze Slaska na tym forum to " "podbeskidzie" nie istnieje", "sztuczny twor" "nowoczesny wymysł".
          Cała linia argumentacji Smolorza to "najechało werbusów na ziemie rdzennie slaskie, jest ich moze z 5% ale sa halaśliwi i gardłują że tu nie ma Sląska a w miejsce Slaska wymyslili jakis mityczny twór".
          Czy i Ty nie używałeś takiej argumentacji? Mam poszukac w poprzednich dyskusjach?
          • Gość: RRRRRRRRRRRRRRRR Re: buhahahahaha IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:54
            A ilu jest "podbeskidzian", którzy (ich rodziny oczywiscie) mieszkali w tym miejscu juz przed 1922 ? Moim zdaniem bardzo malo. - Czyli logiczne: wiekszosc to imigranci. Niestety tez arogantni wobec historii i kultury tej Ziemi ignoranci. :(
            • Gość: koborlovag Re: buhahahahaha IP: 79.97.106.* 21.05.12, 13:06
              1. Nie wiem, wydaje mi się (w koncu tu żyje i rozmawia się z ludźmi), że zdecydowana większość miejscowych uważa się za mieszkańców Podbeskidzia i utożsamia z tym regionem, ale z ustęsknieniem czekam na jakieś reprezentatywne badania, sondę, sondaż, referendum, cokolwiek.
              2. Dlaczego rok 1922 miałby byc jakąkolwiek cezurą?
              3. Jakąś bardzo dziwną masz logikę. Imigrant to ktoś, kogo rodzina mieszka tu krócej niż 90 lat?
              Dla mnie imigrant to ktoś, kto przybył. Miejscowy to ktoś, kto się urodził. Ja się urodziłem tu, czyli na Podbeskidziu. Tak samo jak mój ojciec i jego ojciec. Cholernie mało ludzi zyjących dziś urodziło się przed 1922 rokiem - takie prawa biologii. Ale mam żyjąca jeszcze siostrę babci, urodziła się w Wilkowicach w 1917, w BB mieszka od 1945 roku. Nigdy nie uważała się za ślazaczkę, nikt z rodziny mojego ojca się nie uwazał. Na pewno okreslenie "Podbeskidzie" nie bylo jeszcze w powszechnym użyciu, ale odrebnośc zarówno od Sląska jak i Malopolski byla oczywista. Po prostu Polacy, po prostu "tutejsi", czasem "gorole".
              "arogantni"? Jesteś Czechem?
              • Gość: RRRRRRRRRRRRRRRRRR Re: buhahahahaha IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 14:21
                > 2. Dlaczego rok 1922 miałby byc jakąkolwiek cezurą?
                Boooze, co za durne pytanie, ojej !!!!!!!!!!!!
                • Gość: koborlovag Re: buhahahahaha IP: 79.97.106.* 21.05.12, 14:34
                  No i tak wygląda "dyskusja" z wami.
                  A ja uważam, że datą graniczną ma być rok śmierci Chrystusa.
                  Albo Chrzest Polski - 966.
                  Albo 1918.
                  Albo 1945.
                  Albo 1951
                  Albo 1975.
                  Albo 2000.
                  Każda z tych dat wydaje mi sie co najmniej ważniejsza od 1922 roku z którym kojarzy mi sie tylko zamach na Narutowicza.
                  A kazdego kto będzie pytał czemu akurat ten - bedę zbywał "ale durne pytanie" :-)
                  • fyrlok Re: buhahahahaha 21.05.12, 15:11
                    Krasnoludku: (dopiero) w`22 Polska "wkroczyla" na G.Sl.
                    • Gość: Nosorozec Re: buhahahahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:16
                      Biedaku: w Cieszynie była już w 1918
                      • Gość: Barbara Re: buhahahahaha IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 15:22
                        Mowa jest o Bielsku. Ze w Cieszynie juz 1918, to wiemy, juz ktos tu napisal.
                        • Gość: Nosorozec Re: buhahahahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:27
                          Czy Pani sugeruje, że Bielsko w przeciwieństwie do Cieszyna znalazło się w Polsce w 1922r. ?
                          Ciekawe.
                        • Gość: koborlovag Re: buhahahahaha IP: 79.97.106.* 21.05.12, 15:50
                          Pani Barbaro, Pani nie wie, że 17 listopada 1918 roku Bielsko zostało zajete przez polskie wojsko? Że w grudniu rada miasta ślubowała wierność Rzeczpospolitej? Że Bielsko nie było i nie miało być przedmiotem plebicytu na górnym Śląsku, ale osobnego - na Śląsku Cieszyńskim, Spiszu i Orawie, który zresztą nie doszedł do skutku? Że ostatecznie w 1920 roku Rada Ambasadorów potwierdziłaprzynaleźność Bielska do RP?
                          Data 1922 nie ma dla Bielska (a tymbardziej Białej) ŻADNEGO znaczenia.
                          • Gość: gooral Re: buhahahahaha IP: *.205.59.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.05.12, 17:35
                            a pierwszy rząd polski powstał w Cieszynie. Ale po co to tłumaczyć, Gównoślązacy wiedzą lepiej....
                            • Gość: sami "hehe" : Re: buhahahahaha IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:17
                              Tak, tak, rzeczywiscie polski: rodem z Malopolski i Galicji oraz Wiednia.
                              Zreszta, tak samo w przypadku Bielska: ta "bielska" rada miejska, na polskich bagnetach, byla z ksiezyca - podczas gdy miasto Bielsko jeszcze przez 2 dekady bylo zdecydowanie wiekszosciowo niemiecko-slaskie i proniemieckie (i za takie tez uwazane zarówno przed wojna, jak i przedstawiane po wojnie w róznych propagandowych publikacjach).
                              • Gość: Martyna bzdurna propaganda z GŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.12, 17:12
                                > Tak, tak, rzeczywiscie polski: rodem z Malopolski i Galicji oraz Wiednia.

Zanim wywalisz górnośląską propagandę to poznaj trochę naszej śląskocieszyńskiej historii, bo jeszcze walniesz kolejne gafy jak niejaka 'Barbara' z istotnoscią dla nas roku 1922. Wasza historia i nasza to przez setki lat zupełnie coś innego.

www.cieszyn.pl/?p=categoriesShow&iCategory=2555
                    • Gość: zgryźlak_z_bielska Ale nie do Bielska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:18
                      Bo tu już była w 1918 a po drodze jeszcze zdążyła powojować z Czechami, którzy chcieli zająć ten teren aż po Białkę.
                      Podsumowując-skoro Polska weszła na G. Sl. w 1922 a Bielsku była już w 1918=Bielsko to nie Górny Śląsk
                      CBDU
                      • Gość: Barbara Re: Ale nie do Bielska IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 15:24
                        Co za logika á la polonaise: wiec poniewaz nie weszla do Bytomia i Opola, to Bytom i Opole tez nie sa Slaskiem. :)))) Rydzyk i Natanek, no nieeee.
                        • Gość: Nosorożec Re: Ale nie do Bielska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:28
                          Ale ładne europejskie języki znamy !
                          Brawo !
                        • Gość: Podbeskidzianin Re: Ale nie do Bielska IP: 79.162.86.* 22.05.12, 07:36
                          W imieniu mieszkańców Podbeskidzia, dziękuję wypisującym się tutaj ślązakowcom za Wasze ataki! Dzięki temu działaniu nastąpiło wzmocnienie poczucia wspólnoty i odrębności od GŚ, który za bardzo zapędził się na południe! Za bardzo uśpiliście od '98 czujność mieszkańców, powoli rozkradając wszystko co zostało po naszym województwie!
                          Jednak popełniliście zasadniczy błąd próbując na koniec narzucić nam swoją tożsamość!
                          Co najciekawsze? Ani Austriacy ani Niemcy ani Sowieci, nie próbowali nam wmówić, że jesteśmy Ślązakami!
                          Przez ten pryzmat pomyślcie sobie co teraz o Was myślimy na Podbeskidziu?
                          • aliveinchains Re: Ale nie do Bielska 22.05.12, 08:48
                            Mnie bardzo cieszy powstanie koła RAŚ na SCI, po takiej "reklamie" to będzieci mieli poparcie że ho, ho, hoo, hooj...

• Gość: koborlovag Re: buhahahahaha IP: 79.97.106.* 21.05.12, 15:37
                      no ale nas tu Polaków na Podbeskidziu obchodzi tyle samo, co Polaków w Gdyni :-)
                      Ja się Ciebie pytam mociumpanie dlaczego 1922 miałby być cezurką dla mieszkańców Bielska-Białej.
                      czaisz?
                      Zresztą, skoro wedle Ciebie "Polska wkroczyła na Górny Śląsk" to rozumiem, ze Polacy są ukupantami narodu śląskiego czy odebrali Niemcom odwieczne niemieckie ziemie, czy jak?
                      • Gość: aligatoR Re: buhahahahaha IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 16:33
                        Oczywiscie, ostatnie 2 linijki, to obiektywne fakty.

A jak Ty to widzisz: ze "Macierz powrócila, po 600-800 latach" do odwiecznie blabla ?
                        • Gość: koborlovag Re: buhahahahaha IP: 79.97.106.* 21.05.12, 22:10
                          W olbrzymim skrócie - tak. Fakty etnograficzne i historyczne są takie: Ślężanie to plemię słowiańskie, które weszło w skład panstwa polskiego, gdy ono sie kształtowało za czasów Mieszka I i Bolesława Chrobrego. Potem zmiemie śląskie dość szybko odpadły od państwa Piastów i pozostawały w orbicie wpływów polskich czeskich i niemieckich, najdłużej nemieckich w dodatku w dość waznym okresie kształotowania sie państwa narodowych i świadomości narodowej w Europie w XIX wieku. Skomlikowana historia Śląska odcisnęła na nim swoje piętno i sprawiła, że sposród pelmion słowiańskich które ostatecznie ukształtowały naród polski, wyróżniają się oni najbardziej swoją kulturą i pewną akcentowaną odrębnością.
                          Jednakże fakt, że Ślązacy wywodzą się generalnie ze słowiańskiego plemienia Ślężan jest bezsporny. Powrót Śląska do Polski po II wojnie światowej był jak najbardzioej naturalny. W tym momencie Polska ma mniej wiecej taki kształt jak wtedy, gdy rodziła sie jego państwowość. Polska na pewno jest teraz bardziej w "swoich" granicach niz w XVII wieku czy nawet w latach 1918-1939.
                          Ty masz jakąs inną, alternatywną wersję historii? A może etnografów, którzy dowiodą, że Ślązacy to osobny naród, spokrewniony z Kanaanitami, który przywędrował na te ziemie 6 tys. lat temu i do dziś zachował pełna odrebnośc i czystość rasową?
                          • Gość: Petronella Re: buhahahahaha IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:19
                            > Powrót Śląska do Polski
                            Juz to jest po prostu obrzydliwa propaganda, a ty pewnie z jakiejs przedwczorajszej sekty.
                            • Gość: koborlovag Re: buhahahahaha IP: 79.97.106.* 22.05.12, 17:36
                              Czyli jednak macie laternatywną wersje historii.
                              Przedstaw mi ją w zarysie, bo jestem bardzo ciekawy.
                              Ameryke już w tym waszym swiecie odkryto?
                              Niech zgadnę - odkryto, ale zrobił to Rupullus Ślązak :-D

A co normalni Ślązacy sadzą o autonomii?

www.youtube.com/watch?v=DkWoQovFklU
            • Gość: z Bielska Re: buhahahahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 18:19
              Koleżko popatrz sobie na rodowitych prawdziwych Ślązaków ( dla których mam szacunek) a do których ty na pewno się nie zaliczasz ! Łosiu jeden, a ty skąd pochodzisz ? Twoja rodzina przyjechała za chlebem na śląsk a teraz strasznie wpie..asz się z butami w nasz, podbeskidzki region! Już Ci to tłumaczymy, że nie ważne jest samo miejsce jak ludzie, którzy je zamieszkują. Waszą hanysowską "kulturę" widaćco rusz na forum Bielska ? Żal wam hanysy, że Bielsko nie jest, nie było i nie będzie śląskie. BO TAK!
    • Gość: bartek Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 11:38
      Panie Michale pana artykuł kompletnie nic nie wnosi do dyskusji na temat Podbeskidzia,mam nawet wrażenie,że ma on na celu prowokacje ludzi emocjonalnie związanych z tematem.
      Sam uważam się za Slązaka mieszkam w Bielsku od 30 lat i bardzo szanuje J.O
      • Gość: Wacek Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.play-internet.pl 21.05.12, 11:54
        A ja nie szanuję, bo jednego majora o takim samym nazwisku, właśnie z Bielska, służącego w prewencji KWMO Katowice znałem.Nikt nie wspomina miło styczności z tym panem, wyjątkowo podła i wredna osobistość to była.
        • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 12:54
          I przenosisz resentyment do nazwiska na całkiem innego człowieka?? Uważasz, że to rozsadne??
          Janusz Okrzesik był antykomunistycznym opozycjonistą a ty go nie szanujesz, bo inny człowieka o tym samym nazwisku był komunistyczną świnią??
        • Gość: gość nie hanys Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 18:23
          @ Wacek a może ciebie ugryzł jego ... pies, że tak pie..sz bez sensu! Wasza stolyca powinna dalej nazywać sie Stalinogród. Było by ... czytelniej na mapie.
      • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 12:57
        Mogę spytać, czy tu przyjechałeś, czy tu się urodziłeś? Zupełnie w dobrej wierze pytam, nie mam absolutnie nic przeciw Ślązakom :-)
    • Gość: zgryźlak_z_bielska Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 12:03
      Nie ma się co wku.... Poglądy i wrogość do Bielska pana Smolorza są od dawna znane i goscia należy zwyczajnie ignorować bo na argumenty osób o innych pogladach to on jest odporny (ma coś z rycerza)
      • Gość: Magda-Lena Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:32
        Tylko co to za "argumenty" ? Ze w Bielsku/Bielitz nigdy Sklaska nie bylo ???

I jeszcze cos, tak generalnie: Jesli teraz we Lwowie mieszkancy sa w poteznej wiekszosci Ukraincami, to co - historia, tozsamosc, tzw.historyczny charakter tego miasta sie zmienila ???
        Pomysl. Przynajmniej zacznic.
        • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 13:47
          Zadziwie mnie Pani.
          Jak długo zamierza Pani wkładac w czyjeś usta słowa, które nigdy nie padły i dzielnie z mini polemizować? Nie uwaza Pani, że przekroczyła pewną granicę śmieszności?

To nie my twierdzimy , że w Bielsku nigdy nie było pierwiastków śląskości. Za to zarówno Smolorz jak i wielu forowiczów tutaj wciaz pisze: "Ukraina nie istnieje, to jakis nowoczesny wymysł, Lwów jest polskim miastem, lwowiacy to Polacy a jesli we Lwowie ktos sie nie uwaza za Polaka to jest przyjezdny, w mniejszości, nie ma prawa głosu i niech spada, skąd przybył".
          Nawet nie bede Panią przekonywać, by zaczęła Pani myslec. Jak coraz wyraźniej widać, nie po to Pani tu jest.
          Tylko po to, by z premedytacją lub zaślepieniem powtarzać kłamstwa, by stały się prawdą.
          • Gość: Magda-Lena Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 14:23
            > pierwiastków śląskości.
            No - niezly dialektyk jestes. Po jakiej szkole partyjnej ? A moze...... Jezuita ? :)
            • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 14:49
              Zasadniczo, gdy interlokutor(ka) schodzi z (czegoś co miało choćby pozory) dyskusji merytorycznej do argumentów ad personam, ucinam dyskusję.
              Ale tym razem pozwolę sobie na ripostę - proszę nie oceniać innych swoja miarą.
              Ja jestem samorodnym talentem :-)
              Na szkołę partyjną jestem zdecydowanie za młody i w ogóle nie ta bajka. Do Jezuitów -blizszych może nieco światopoglądowo - jak i innych formacji mundurowych - nigdy mnie nie ciągnęło.
              Samorzutne przejście na Ty wspaniałomyslnie ocenię jako naturalne i zgodne z netykietą, nie kolejny rozpaczliwy chwyt erystyczny :-)
              Ucieczkę od meritum dyskusji - jako kapitulację.
              Better luck next time ;-)
              • fyrlok Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 21.05.12, 15:10
                Przerost formy nad trescia. Albo: piekne opakowanie, ale nic w srodku (pewnie taki wieczny student, co wszystkie zna i wie, ale nic nie potrafi).
                • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 15:17
                  Trudno odpowiadać CZYMŚ na na NIC :-)
                  Proszę mi nie czynić zarzutów z tego, że na żarciki odpowiadam żarcikami, nie chcę wyjśc na ponuraka. My tu na Podbeskidziu mamy spore poczucie humoru, ale przecież i na Śląsku wymyślano wice nie od parady. Jako dziecko czytywałem kolejne tomy "Masztalskiego", poza dorocznymi wycieczkami do chorzowskiego wesołego miasteczka, były to moje jedyne kontakty ze śląskością :-)
                  Odsyłam do mojej pierwszej wypowiedzi pod artykułem, pt "Kłamstwa Smolorza" - tam jest treść, proszę się odnieśc, czekam z niecierpliwością :-)
                • Gość: Podbeskidzianin Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.162.86.* 22.05.12, 07:53
                  Widzę, że Śląski Urząd Propagandy i Indoktrynacji, albo chybił z selekcją urzędasów albo po prostu nie mieli z czego wybierać! Co widać po ich postach :-)
                  Osobiście to mnie cieszy, że się ośmieszają, ale po ludzku jest mi ich zwyczajnie żal...
                  • Gość: Petronella Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:24
                    A kto powiedzial, ze "podbeskidzianie" to ludzie ? Nie chwal sie.
        • Gość: jeja Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.bielsat.com.pl 21.05.12, 13:56
          nieeeeeee.... ale nie będę lwowskiemu Ukriańcowi wmawiać, ze jest Polaskiem,!!!!! Jak jest Ukraińcem to jest Ukraińcem, kurka pieczona.
          • fyrlok Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 21.05.12, 15:16
            Ale bys sie wk......., gdyby Ukrainiec twierdzil, ze nigdy tam nie bylo polskosci albo "no tak, byly pewne PIERWIASTKI" polskosci, miedzy innymi", no nie ?
            • Gość: Nosorozec Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:20
              Lwów nigdy nie był miastem jednolitym etnicznie a okoliczne wsie zawsze były ukraińskie.
            • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 15:33
              Gdyby powiedział "nigdy nie było śląskości" to jasne że bym się wk...
              Skoro sam mi sie wystawiasz na strzał, to strzelę: KTO Z IMIENIA I NAZWISKA względnie nawet na tym forum (jaki nick) twierdzi, że "tu nigdy nie było żadnego śląska"?
              Bo takie rzeczy może mówić tylko kompletny ignorant, może jakiś kibol. Na pewno ja nigdy niczego takiego nie twierdziłem, nie twierdził też Okrzesik, choć Smolorz mu to wpiera.
              Ze stwierdzeniem "pewne pierwiastki" można sie zgodzić i kulturalnie rozpocząć dyskusję o tych pierwiastkach - ich wadze, znaczeniu, trwałości.
              Oczywiscie Lwów ma w sobie wciąż dużo więcej polskości niż dawne Bielsko śląskości. A przypominam, (bo Ślązacy lubia to kompletnie ignorować) że Bielsko to tylko pół stolicy Podbeskidzia.
              Niestety, gdy juz dochodzi do tych konkretów, do tych pierwiastków, do przykładów tej oczywistej odwiecznej i wiecznej śląskości to jakoś ślązakowcy nagle nie mają czasu, albo im się obiad przypala albo provider im internet odcina... :-)
              • Gość: koborlovag errata IP: 79.97.106.* 21.05.12, 15:52
                oczywiście miało byc w pierwszej linijce
                "że nigdy nie było polskości"
                :-)
              • Gość: aligatoR Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 16:38
                "A przypominam, (bo Ślązacy lubia to kompletnie ignorować) że Bielsko to tylko pół stolicy Podbeskidzia." Klamiesz, dokaldnie tak klamiesz, jak innym zarzucasz. Zaden, powtarzam: zaden Slazak, nawet nie "kibol", twierdzi, ze Biala lezala na Slasku. Nie przesadzaj z konsumem ! (narkotyków, patryjotyzmu, religii w folklorystycznoegotycznym polskim wydaniu ??)
                • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 22:22
                  zadanie pierwsze: zanim zarzucisz komukolwiek kłamstwo, sprawdź czym różni się "ignorowanie faktu" od "twierdzenia że". W żadnym miejscu w tej dyskusji nie napisałem, że ktokolwiek stwierdził, że Biała leży na Śląsku, tylko że się w ogóle o niej nie mówi, bo to jest niewygodne. "Podbeskidzie nie istnieje, bo Bielsko to Śląsk". No tylko że od bardzo dawna nie ma już Bielska, jest Bielsko-Biała i dwumiasto miało juz swój unikalny charakter jako całość na długo, zanim zostało oficjalnie połaczone w jeden organizm administracyjny. To dla Was problem, więc ignorujecie kompletnie ten fakt, pisząc wciaz o Bielsku.
                  Więc ja nie kłamię natomomiast Ty manipulujesz.
                  zadanie drugie: poszukaj sobie Ślązaków, którzy twierdzą, że Biała to też Śląsk, ba Oświęcim nawet to też Śląsk - gwarantuje Ci, że znajdziesz
                  zadanie trzecie: naucz się jak się pisze "patriotyzm"
                  I tyle w zasadzie mam do powiedzenia.
                  • Gość: jakub Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.aster.pl 21.05.12, 22:35
                    Nie Biała nie jest niewygodna to po pierwsze a dlatego bo ma swoją historię i tradycję i ma swój "byt" razem z Bielskiem.
                    Tyle, że historii i tożsamości Śląska reprezentować z "natury" nie może....
                    A czy to przepraszam jakiś prawny causus, że wszyscy wiedzą lepiej od ślązaków gdzie jesteśmy i jak chcemy być reprezentowani??
                    A może jest tak, że wszyscy nas chcą reprezentować jak Kaczyński bo My to Polska Bawaria:)
                    albo Okrzesik bo My to podbeskidzie i inne srurtutu...
                    My Sami siebie reprezentujemy i żadnych maści wszechpolskich adwokatów nie szukamy i warto to zrozumieć!
                    Dziękujemy bardzo i kto nochal wsadza komu.....hahahah
                  • Gość: Petronella Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:30
                    > Więc ja nie kłamię natomomiast Ty manipulujesz.
                    Nigdy, tylko tym, razem troche. :)

> zadanie drugie: poszukaj sobie Ślązaków, którzy twierdzą, że Biała to też Śląsk, ba Oświęcim nawet to też Śląsk - gwarantuje Ci, że znajdziesz
                    Nie, nieprawda i dobrze o tym wiesz (gdy klamiesz).
    • Gość: LextaR Michał Smolorz IP: *.36.euro-lan.pl 21.05.12, 12:10
      hau hau hau
    • czornefuzekle Dobrze pisze 21.05.12, 12:15
      Budowanie tożsamości Podbeskidzia na zbiorowej niepamięci i antyśląskości prowadzić może tylko do katastrofy. Dr Okrzesik we wspominanym wywiadzie nagina fakty i kłamie, po to ratować kompromitującą się ostatnio ideę Podbeskidzia. Pisał o tym na blogu niejaki Maras: Dr Okrzesik z ratunkiem dla idei Podbeskidzia
      • Gość: koborlovag bzdury gada IP: 79.97.106.* 21.05.12, 14:03
        Podobnie jak i wspomniany Maras.
        Nie ma nawet czegos takiego jak "idea Podbeskidzia". Jest Podbeskidzie jako region i podbeskidzka tożsamość. I tyle.
        • czornefuzekle nie bzdury, a prawdę 21.05.12, 15:28
          Ta tożsamość i ten region istnieje w głowach zakompleksionych urzędników bielskiego Urzędu Miasta. Obiektywnie może i istnieje, ale kończy się tuż za rogatkami Bielska.
          • Gość: Nosorożec Re: nie bzdury, a prawdę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:29
            Nie jestem urzędnikiem. Przykro mi.
          • Gość: koborlovag tak! IP: 79.97.106.* 21.05.12, 15:55
            w dodatku Ziemia jest płaska, Kopernik był wariatem a Szoszoni to też Slązacy, bezczelnie wypierający się swego dziedzictwa za śmierdzące zdradą tożsamości dolary! :-D

i widać, ze w temacie Bielska-Białej, Podbeskidzia i regionalnej tożsamości orientujesz się jak Eskimos na tajnikach polowania na pieski preriowe :-D
    • Gość: Magda-Lena Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:16
      Polska nazwa "Zaolzie" tez byla/jest sztuczna i propagandowa - zostala wymyslona w warszawie, dopiero 90 lat temu, na potrzeby nacjonalistycznej geografii i historiografii.
      • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 13:59
        ale się przyjęla i jest uzywana. koniec, kropka.
        Tak samo jak Podbeskidzie.
        Tak samo jak Śląsk. Kazda nazwa została kiedyś przez kogos wymyslona. Każda jest tak samo "sztuczna" jak i "naturalna". Powiedziałbym, że Podbeskidzie jest bardziej naturalne niż Śląsk, bo od razu wiadomo że Podbeskidzie leży pod (obok, wokół) Beskidów. Nie można "wymyslić" Podbeskidzia nad morzem, bo to by była bzdura. Śląsk mógłby leżeż gdziekolwiek.
        To, czy uznamy że jakas nazwa jest "nacjonalistyczna" zalezy zazwyczaj od emocjonalnego stosunku do określonych zagadnien.
        Jest bzdura, że Podbeskidzie wymyslono na potrzeby jakiejś ideologii. Próbujecie wpierać, stosując wzajemnie sie wykluczajace tezy, że Podbeskidzie wymyslil 10 lat temu Okrzesik albo komunisci po 1975 by budowac tozsamosc "sztucznie" utworzonego wojewodztwa bielskiego. Tymczasem nazwa Podbeskidzie pojawia sie w literaturze odniesieniu do Trójwsi Beskidzkiej w 1937 roku ("Basnie z Podbeskidzia Śląskiego" Emanula Grima) a w odniesieniu do regionu którego stolicą jest Bielsko-Biała w 1968 roku ("Przewodnik po ziemi bielsko-bialskiej" wydane przez Towarzystwo Miłośników B-B).
        • Gość: prezes Ramzes Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 14:25
          > ale się przyjęla
          Wiele brzydkich rzeczy sie "przyjelo" - np. Warthegau. I co ? Mimo tego bardzo brzydkie, brudno-propagandowe.
          • Gość: koborlovag a co to za źwierze? IP: 79.97.106.* 21.05.12, 14:54
            Nigdy w zyciu nie słyszałem tego słowa i nie mam pojecia co ono oznacza. Więc nawet nie jestem w stanie podjąć dykusji, czy się przyjęło, czy nie. Na pewno nie na Podbeskidziu, na pewno nie w moim kręgu kulturowym.
            Zresztą Twój argument jest bez związku, a porównanie - dedukuję że pewnie z zamysle obraźliwe - jest bez sensu.
            Podbeskidzie się przyjęło u nas, bo my tak mówimy i w całej Polsce. To okreslenie nie jest ani brudne, ani propagandowe, nikogo nie dyskryminuje. Jest neutralne dla ogółu, pozytywne dla tych, którzy się utożsamiają.
            • fyrlok Re: a co to za źwierze? 21.05.12, 15:13
              "Nigdy w zyciu nie słyszałem tego słowa i nie mam pojecia co ono oznacza. Więc nawet nie jestem w stanie podjąć dykusji, "

Co jeszcze raz potwierdza, ze marny znawca historii z Ciebie, panie towarzysz.
              • Gość: koborlovag Re: a co to za źwierze? IP: 79.97.106.* 21.05.12, 16:03
                ok, teraz sprawdziłem o co kaman
                Gdyby kolega napisał "Kraj Warty" albo "Wartheland" to bym wiedział.
                Pysznie.
                Twoja logika jest nieubłagana. Rozumiem, że twierdzicie, że tak do dziś mówią na swój region mieszkańcy Poznania, Sieradza i Kalisza :-)))
                A skoro ja twierdzę inaczej, to nie znam się na historii i nie mam prawa wypowiadać się o własnej tożsamości :-))))
                Wiecie co? Zamiast pisać takie bzdury i tworzyć tak idiotyczne konstrukcje pseudologiczne, tak naciagane argumenty i tak bzdurne porównania, weźcie śrutowkę i strzelcie sobie po prostu w kolano :-)))))) Efekt ten sam, mniej zachodu.
                • Gość: Petronella Re: a co to za źwierze? IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:33
                  Nawijasz jak nacpany dzieciak.
              • Gość: koborlovag Re: a co to za źwierze? IP: 79.97.106.* 21.05.12, 16:04
                Aha. Nie byłem nigdy w zadnej partii, nie jestem więc Twoim towarzyszem.
                • Gość: Petronella Re: a co to za źwierze? IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:35
                  Oczywiscie, juz gdzies naskrobales, ze jestes na to za mlody. Wiec dzieciak, jak myslalam.
        • Gość: prezes Ramzes Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 14:29
          > wymyslona
          Ale sie wypaplales - wlasnie: wymyslona. Swiezo wymyslona: 37 i 68, to okresy polakowskich ekscesów psedudo"kulturystycznych" i kulturkampfowych. Reszta twoich esówfloresów, to gryzmoly i pomotlane procesy elektryczno-chemiczne.
          • Gość: koborlovag oj dzieci, dzieci IP: 79.97.106.* 21.05.12, 15:05
            A nazwa "Śląsk" nie została wymyslona. Jako jedyna nazwa regionu na tej planecie została przekazana na kamiennej tablicy przez Pana Boga praojcowi Jorgowi na świetej górze gdzieś nad Brynicą :-))))) Źle, co ja bredzę, nazwa jest starsza niż jakikolwiek praojciec, niż ogród Eden, wyrył ją na glebie Pan Bóg piatego dnia stwarzania wszechświata i można ją dziś podziwiać z kosmosu :-D
            Jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to najpierw sie naucz, potem przeczytaj moją poprzednią wypowiedź ponownie. I znów. Do skutku.
            • fyrlok Re: oj dzieci, dzieci 21.05.12, 15:18
              Powstala w sposób zupelnie naturalny, a nie dekretem albo widzimisiem.
              • Gość: koborlovag Re: oj dzieci, dzieci IP: 79.97.106.* 21.05.12, 16:07
                W sposób naturalny? Czyli jaki? Taki jaki opisalem? :-)
                A jaka nazwa niby powstała dekretem?
                I jakim?
                Nazwa "Slask" jest tak samo naturalna i tak samo sztuczna zarazem jak i "Podbeskidzie".
                Spróbuj udowodnic, że jest inaczej, pośmiejemy się. smiech to zdrowie
    • Gość: koborlovag Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smolone IP: 79.97.106.* 21.05.12, 12:19
      No to lecimy:
      >główny ideolog "Podbeskidzia" i "podbeskidzkiej tożsamości".<
      Nadużywanie cudzysłowiów jest błędem stylistycznym.
      >co narusza dogmat, że w mieście nie ma i nie było żadnego Śląska i żadnej śląskości<
      Nie ma takiego dogmatu. Pan Smolorz i inni Slązacy mający alergię na Podbeskidzie wciąż powtarzają to kłamstwo. W Bielsku-Białej nikt (może poza drobnymi, wyjątkami) nie kwestionuje śląskiej historii
      zarówno dawnego miasta Bielska jak i Podbeskidzia po zachodniej stronie rzeki Białej. Tyle, że zarówno mieszkańcy Bielska-Białej jak i przede wszystkim Śląska Cieszyńskiego podkreślają odrębność Śląska Cieszyńskiego od Śląska Górnego. Więc nie prawda że "nie ma" choć Śląska jest dziś w BB tyle co w naparstku a połowa tej śląskości to aktywność RAŚ na bielskich internetowych forach :-). Nieprawda że 'nie było" choć był dawno i nie Górny, a Cieszyński. I nie "żadnego".
      >Okrzesik po raz kolejny daje wykład swej ideologii .<
      to nie jest "ideologia Okrzesika". Podbeskidzie to nieformalna nazwa niedookreślonego jeszcze do końca regionu a podbeskidzka tożsamość jest faktem i nie potrzeba nam do tego ani Okrzesika, ani Staniszewskiej. Pan Okrzesik jest po prostu osobą publiczną i rozpoznawalną, więc to on najcześciej się wypowiada na różnych łamach.

>Przyznaję z szacunkiem, że w wielu wątkach swe poglądy przewartościował, zdaje się nawet akceptować część górnośląskiej historii,<
      Pan Smolorz właśnie sam zaprzeczył swoim słowom ze wstępniaka. Z szacunku dla prawdy i zwykłej ludzkiej przyzwoitości wypadałoby przed oddaniem do druku przeredagować lead.

>Być może o to chodzi w tych upartych staraniach o ostateczną "desilesianizację" (czyli "odśląszczenie") Bielska i okolic,<
      zasadniczo "odśląszczenie" już sie dokonało samo poprzez nieubłagane procesy historyczne

>o wygnanie za rogatki miasta ostatnich duchów śląskości i zastąpienie ich "ideologią Podbeskidzia". <
      Niczego nie trzeba "wyganiać" by następnie "zastępować", ponieważ Podbeskidzie jest typową dla rejonów pogranicza syntezą zastanych wartości. Również śląsiej historii częśći regionu.

>Chętnie też przypomnę postać bielskiego dziennikarza, organizatora agresywnych antyśląskich akcji, w tym oznaczania samochodów naklejkami „Nie jestem Hanysem <
      Panie Smolorz, czy gdyby ktoś w kółko Panu wmawiał, że jest Pan Pigmejem, a nie Ślązakiem, i nakleiłby Pan sobie na samochód naklejkę "Nie jestem Pigmejem" to akt ten mógłbym nazwać "agresywną antypigmejską akcją"? Z tego co kojarzę, określenie "Hanys" nie jest pejoratwywne, mówicie tak o sobie z dumą. Więc co za bzdury Pan opowiada?

>Pozytywnym objawem jest postępująca marginalizacja antyśląskich fobii,<
      Zgodzę się, że marginalizacja jakichkolwiek fobii wymierzonych w jakąkolwiek grupe etniczną jest rzeczą pozytywną

>znikome poparcie dla nich w wyborach,<
      hmmm. Kiedyż to "antyśląskie fobie" startowały w jakichkolwiek wyborach?
      >a także... duże zainteresowanie spektaklem „Miłość w Königshütte”.<
      Byłbym ostrozny. Zainteresowanie zawsze jest duże, gdy "wsadza się kij w mrowisko" a już szczególnie wtedy, gdy spektaklowi towarzyszy medialna oprawa takim kształcie jak w przypadku "Miłości...".

>Janusz Okrzesik uparcie głosi, że Bielsko-Biała i okolice to mieszanka różnych kultur i tradycji,<
      bo to prawda
      >ale bez górnośląskiej tożsamości,<
      tylko wtedy, jeśli tożsamość Śląska Cieszyńskiego była jednoznaczna z tożsamością Górnego Śląska. Nie bedąc Ślązakiem nie bedę się w tej materii wypowiadał, ale wystarczy spytać Cysaroków, którzy uważaja się jednak z grupę mocno odrębną od "Prusaków".
      >że w przeszłości miasta i głosach dawnych mieszkańców nie ma śladu śląskich deklaracji<
      Z tego co kojarzę, nie tyle "nie ma" ale należą one do zdecydowanej mniejszości
      >Wreszcie, że teraźniejsza śląskość jest wyłącznie sztuczna, kreowana i narzucana przez działaczy RAŚ i innych "ślązakowców" wbrew woli mieszkańców.<
      Bo to prawda.
      >wystarczy zerknąć do przedwojennego pisma "Oberschlesischer Kurier" ("Kurier Górnośląski") redagowanego przez wielkiego bielszczanina Eduarda Panta, by zadać kłam podobnym dywagacjom. <
      Po pierwsze Eduard Pant urodził się w Ostrawie, nie Bielsku. Tutaj owszem mieszkał i pracował przez 15 lat, był na pewno postacią ważną dla miasta, ale nie stąd pochodził. Pod koniec życia przeprowadził się zresztą do Katowic.
      Po drugie - Pant był redaktorem, ale przecież nie założycielem gazety, która została założona, w Konnigshutte, gdy Pant miał 9 lat! Czy Oberschlesischer Kurier w ogóle ukazywał się w Bielsku? Pytam, bo nie wiem, wiem, że był gazetą wydawaną na Górnym Śląsku, miał swoje odddziały w Katowicach, Chorzowie Bytomiu, Mysłowicach i Rybniku.
      Po trzecie - Pant urodził się w niemieckiej rodzinie i był przedstawicielem niemieckiej mniejszości w Polsce. Jako obywatel Polski i zdeklariwany wróg nazizmu został senatorem RP i deklarował lojalnośc Polsce, ale przecież był po prostu Niemcem. Znów pytam - bo nie wiem - czy Pant okreslał się etnicznie jako Ślązak?
      Mamy więc tylko jeden przykład i to mocno naciagany. Ma Pan wiecej?
      >Są też współczesne, zakrojone na wielką skalę badania tożsamościowe młodzieży z 2008 roku ("Ja Ślązak, ja Polak, ja Europejczyk", 4000 respondentów), z których zaskakująco wynika, że nawet w Bielsku i okolicach 10-30 procent uczniów deklaruje śląskość<
      O. To by faktycznie było zaskakujące. W dodatku 10-30%. Spory rozziew. Czy może ktoś ma link do dokładnych wyników? Żeby nie było, że w Bielsku-Białej śląskośc deklaruje 3% a 30% w Cieszynie (co byłoby wynikiem zatrważająco niskim jak na stolicę Śląska Cieszyńskiego), albo w takich "okolicach" Bielska-Białej jak np. Tychy.
      >na Podkarpaciu nazwa to tylko nazwa, i nikt nie próbuje wokół niej stwarzać na nowo lokalnej historii ani kreować ideologicznej tożsamości.<
      Zgrabna manipulacja. Wątek "Podkarpacie - Podbeskidzie" pojawia się dlatego, że przeciwnicy Podbeskidzia póbuja kpić z konstrukcji jezykowej jaką jest Podbeskidzie. Że niby bez sensu, bo jak region, który miałby obejmować szczyty gór w Beskidach nazywa się "Pod-beskidzie". Argument o analogicznym Podkarpaciu jest więc celny. Natomiast Podkarpacie nie budzi emocji, bo faktycznie ten rejon - inaczej niż Podbeskidzie - nie łaczy się nijak za tożsamością. Na Podkarpaciu żyją ludzie, którzy okreslają się innymi mianami. Na Podbeskidziu sprawa jest fundamentalnie inna. Tu istnieje odrębna od małopolskiej i śląskiej tożsamość, nikt nie musi kreować zadnej tożsamości a już na pewno nie ma co mieszać do tego żadnej ideologii. Po prosru czujemy się odrebną grupą niż Małopolanie i Ślązacy. Problem polega tylko na tym, że o ile w MAłopolsce w peni to akceptują, to jednak na śląsku wciąz jest grupa agresywnych oszołomów, która z butami włazi nam w zycie i zmusza do tłumaczenia, że nie jestesmy wielbładami.
      Panu Smolorzowi sugeruję - niech Pan się zdecyduje na jakąś strategię działania. Albo uważa Pan Podbeskidzie za odrębny region, zamieszkały przez złodziei i paserów samochodów oraz agresywnych antyślązaków i przeciwstawia Pan nas wspaniałym, mądrym, godym i uczciwym Ślązakom ze swoim etosem pracy i wysokim poziomiem cywilizacyjnym, albo próbuje Pan nas inkorporować do Śląska.
      • Gość: Magda-Lena Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:35
        > W Bielsku-Białej nikt (może poza drobnymi, wyjątkami) nie kwestionuje śląskiej historii
        = klamstwo

> Śląska Cieszyńskiego podkreślają odrębność Śląska Cieszyńskiego od Śląska Górnego.
        = oszustwo
        • Gość: Przemek Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 12:41
          Oczywiście masz mnóstwo dowodów na potwierdzenie tezy, że cysoroki utożsamiają się z wami, prusokami?
          • Gość: RRRRRRRRRRRRRRRRRR Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:58
            Jasne - ci autochtoniczni, orginalni TAK.

Ale 2/3 to naplywowi nacjonalisci, ich potomkowie.
            Np. w Cieszynie to (pra)wnuki m.in. polskich urzedników z Wiednia, po 1918.
            I to oni w agresywny sposób rozwalili wielosetletnia "wyekwilibrowana" symbioze kilku kultur.

• Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 13:09
          aha.
          Czy masz jakieś argumenty czy tylko głebokie wewnetrzne przekonanie ze świat kształtuje się zgodnie z Twoimi wyobrażeniami i nim? :-)
      • Gość: Magda-Lena Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 12:41
        Po trzecie - Pant urodził się w niemieckiej rodzinie i był przedstawicielem niemieckiej mniejszości w Polsce. Jako obywatel Polski i zdeklariwany wróg nazizmu został senatorem RP i deklarował lojalnośc Polsce, ale przecież był po prostu Niemcem. Znów pytam - bo nie wiem - czy Pant okreslał się etnicznie jako Ślązak?
        -------------------
        To bardzo malo Pan wie.
        1) niemieckiej wiekszosci, a nie mniejszosci - last but not least akurat tez w Bielsku !
        2) Tak, uwazal sie -takze- za Slazaka, jak wiekszosc Niemców na G.Slasku, tj. Slazaków-Niemców. Przy okazji: redaktor Okonsky tez sie uwazal, bracia Wenske tez. (a równiez wiekszosc Slazaków-Niemców-Zydów, np. Grünfeldowioe z Katowic czy Weisslerowie z Król.Huty).

• Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 13:20
          1. Napisałem wyraźnie "niemieckiej mniejszości w Polsce". Albo Pani udowodni, że w 20-leciu międzywojennym Niemcy stanowili w Polsce większość, albo proszę się przyznać, że niezbyt uważnie czyta Pani to, co napisałem.
          Inaczej uznam, że przekreca Pani moje słowa, by nie odpowiadały prawdzie a następnie z nimi polemizuje, by sprawiać nieprawdziwe wrazenie, że w czymś się mylę a Pani ma rację. Nieuczciwe i dziecinne zachowanie.
          2. Znów zmuszony jestem poprosić o jakieś dowody na głoszone przez Pani tezy. Jeśli je Pani dostarczy, przyznam Pani i Smolorzowi rację, że faktycznie jeden człowiek, który przez pewien okres swego życia mieszkał w Bielsku a następnie przeprowadził się na Gorny Slask, uważał się za Slazaka i wniosl w krajobraz Bielska w II RP pewien element slaskosci. Dla calosciowego obrazu ma to jednak znaczenie marginalne.
          3. Nie mam pojecia, po co przywoluje Pani pana Okonskiego, braci Wenske i innych. Czy oni mieli jakies zwiazki z ówczesnym Bielskiem albo z Biała?
          • fyrlok Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol 21.05.12, 14:35
            > mieszkał w Bielsku a następnie przeprowadził się na Gorny Slask
            I pan cos opowiada nam tutaj o logice ?!

Okonski byl znanym redaktorem katowickich niemieckojezycznych gazet.
            A br.Weske byli zalozycielami wspomnianego przez Pana "Oberschl.Kurier"-a.
            Naprawde, duzo linijek, ale prosze jeszcze mocno popracowac nad stylistyka, trescia i przede wszystkim: logika.
            • Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 15:11
              > > mieszkał w Bielsku a następnie przeprowadził się na Gorny Slask
              > I pan cos opowiada nam tutaj o logice ?!
              Skoro południowe granice Górnego Slaska są na Wiśle, a dalej jest już Slask Cieszynski, którego mieszkancy uwazaja go za odrebny byt, to chyba nigdzie nie uchybiłem logice. Proszę mnie poprawic w razie czego.
              > Okonski byl znanym redaktorem katowickich niemieckojezycznych gazet.
              > A br.Weske byli zalozycielami wspomnianego przez Pana "Oberschl.Kurier"-a.
              Ponawiam pytanie, najwyraźniej Pan nie zrozumiał po polsku (czy to dla Pana obcy jezyk? bo to by Pana usprawiedliwiało, w razie czego proszę czytać powoli, ja napiszę wielkimi literkami) JAKIE SA ZWIAZKI TYCH OSÓB Z BIELSKIEM LUB BIAŁĄ?

> Naprawde, duzo linijek, ale prosze jeszcze mocno popracowac nad stylistyka, tre
              > scia i przede wszystkim: logika.
              Sługa uniżony, bedę się starał. Pan niech popracuje nad czytaniem i pisaniem w języku polskim. I głowa do góry! Nie od razu Kraków zbudowano (takie polskie powiedzenie, Pan sobie sprawdzi co oznacza) ;-)
              • fyrlok Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol 21.05.12, 15:20
                Twierdzil Pan, ze Niemcy na Slasku nie byli Slazakami.

> którego mieszkancy uwazaja go za odrebny byt
                nie-prawda, czyli klamstwo (albo sa lepsze slowa po polsku, panie polonisto-kolonisto ?)
                • Gość: Barbara Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 15:21
                  Czy taki Buzek nie uwaza sie za SLAZAKA ?

Inna rzecz, czy jest uznawany za takiego, ale to juz zupelnie inna dyskusja. D
                  • Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 16:19
                    Znów nie wiem, skad taki dziwny wymysł. Oczywiscie, ze uważa się za Slazaka i nim jest.Nikt tego nie kwestionuje.
                    I tenże profesor Buzek, Ślązak, dziękował po eurowyborach mieszkańcom Śląska, Zagłebia i Podbeskidzia :-)
                    Czy on tez jest Polakiem-kolonizatorem budujacym agresywną antysląską ideologię, by z wrodzonej sobie nienawiści do wszystkiego co śląskie zastąpić śląskość Podbeskidziem? :-D
                    • Gość: cyklopka Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 16:42
                      Jest spolonizowanym (zarazonym polakowskim mysleniem) Slazakiem z Górnego Slaska Cieszynskiego. Punkt.

--> Wiec Górny Slask Cieszynski nie jest czescia "podbeskidzia".

----> A spora czesc "podbeskidzia" jest czescia Górnego Slaska.

logiczne
                      • Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 22:40
                        "Jest spolonizowanym (zarazonym polakowskim mysleniem) Slazakiem z Górnego Slaska Cieszynskiego. Punkt. "
                        Czy kod którym się posługujesz to jeszcze język polski czy już jakas nowomowa, jakiś rasistowski bełkot? Jeszcze nigdy nie slyszałem, by ktokolwiek tak określał Buzka.Co to wogóle jest "polakowskie"? "Gorny Slask Cieszynski"?? Co to takiego?

--> Wiec Górny Slask Cieszynski nie jest czescia "podbeskidzia".

----> A spora czesc "podbeskidzia" jest czescia Górnego Slaska.
                        Czy możesz mi powiedzieć wedle jakiej "logiki" wyprowadziłaś te fałszywe stwierdzenia? Pewnie nie była to logika "polakowska". Raśiowska?
                        Chyba nie znajdziemy jakigokolwiek punktu wspólnego by nawet zacząć jakąkolwiek dyskusję. Żyjemy w równoległych rzeczywistościach, które nijak się nie przenikają. Proponuję Ci tylko pojechać do Cieszyna, stanąć na Rynku i powiedzieć głośno, że mieszkańcy Cieszyna są Górnoślązakami i nie ma zadnych róznic miedzy GOPem a nimi. A jeszcze im wytłumacz, że nie są Polakami i urządzicie im raj na ziemi w niepodlełgym panstwie śląskim... chiałbym to zobaczyć... Pomijam już historię - fakt, że GOP był w zaborze pruskim a Sląsk Cieszyński w austriackim, dla Was to nie ma zadnego znaczenia dla Was jest jakis twór o nazwie "Górny Slask Cieszyński"
                        Myślę, ze tolerancja dla Podbeskidzia będzie tam wieksza, niż dla Was.
                        • arnold7 Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol 21.05.12, 22:50
                          Nie wiem co to GOP, ale polnocna czesc Gornego Slaska w zadnym zaborze nie byla, a tak samo ta poludniowa, ta z Cieszynem i Bielskiem.
                          • Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 23:30
                            Nie wiesz co to GOP? Nawet nie wiecie gdzie mieszkacie, a próbujecie mi mówić, gdzie ja mieszkam...
                        • Gość: Petronella Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:42
                          > że mieszkańcy Cieszyna są Górnoślązakami i nie ma zadnych róznic miedzy GOPem a nimi.
                          Smolisz jak.... fanatyczny polok.

Z pierwszym nie maja problemu, a drugiego nikt nie twierdzil.

> co to w ogóle znaczy "polakowcy" ?
                          Zapytaj dziadziusia, bo on napewno sam uzywal dyskredytujacych agitacyjnych okreslen typu "slazakowcy".

> co to w ogóle jest za twór "Górny Slask Cieszynski" ?
                          Zapytaj m.in. mieszkanców Cieszyna.

I niy fanzol, bo ci pizna w tyn nacjonalistyczny cyferblat i szibna aplgribsza w ta durno polakowsko gusza, ze Edek az rombniesz jak dugi w trotuar. A potym smietka i do gulika.
                • Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 16:15
                  Po pierwsze - unika pan odpowiedzi. Dlaczego?
                  Po drugie - nigdy niczego takiego nie twierdziłem.
                  Po trzecie tzrba by sobie zadac pytanie "Kto to jest Slazak". Skoro Slask nigdy nie byl odrebnym, niepodleglym panstwem, to trudno wszystkie osoby mieszkajace na Slasku uznac za Slazakow, zreszta nmawet nie kszdy czlowiek zyjacy w Polsce jest Polakiem.
                  Ludzie zyjacy na Slasku - rzecz oczywista - okreslali sie na rozne sposoby. Polacy, Niemcy, Slazacy. Przy czym poniewa nie ma narodu slaskiego, Wielu uwazalo sie za Niemcow i Slazakow lub Polakow i Slazakow zarazem.
                  Ja zadalem pytanie - czy Pant, bedacy z pewnoscia Niemcem, uwazal sie w ogole za Slazaka?
                  I wciaz czekam na odpowiedz, oczywiscie popartą jakimis dowodami.
                  Czy to takie trudne?
                  Po czwarte, Pan uwaza, ze mieszkancy Slaska Cieszynskiego nie uwazaja Slaska Cieszynskiego za odreny byt???
                  Skad Pan pisze? Z Masachusets??? Pan tu chyba nigdy nie był.
                  W koncu nazywa mnie Pan kolonistą - na jakiej podstawie? Ja tu sie urodziłem i nigdzie nie wyjechałem.
                  • Gość: mafioso Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 16:44
                    "Skoro Slask nigdy nie byl odrebnym, niepodleglym panstwem, to trudno wszystkie osoby mieszkajace na Slasku uznac za Slazakow"

Ufff, az boli, doslownie konwulsje flaków. Co ma piernik do wiatraka ?
                    Co ma (podobno) brak odrebnosci do uwazania lub nie wszystkich meiszkanców za cos lub nie ?
                    Jesli bylby kiedys lub dzisiaj odrebny, to kwestia wygladalaby inaczej ????????????
                    • Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 23:35
                      Na podstawie obywatelstwa być może wszystkich nie, ale zdecydowaną większość tak. Przepraszam, ale za ten tok myslenia bardziej chyba powinieneś krytykować przedmówcę, nie mnie.
                      Chyba, że to byłeś Ty sam, tylko pod innym nickiem.
                      Bo jakoś mi się zaczynają mnożyć pseudonimy a IP te same...
                  • Gość: herszt Horscht Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 16:50
                    "Po czwarte, Pan uwaza, ze mieszkancy Slaska Cieszynskiego nie uwazaja Slaska Cieszynskiego za odreny byt???"

Oczywiscie, ze nie. Przy czym madrzy ludzie znaja jego troche inna historie (Österreichisch Schlesien). No i tez w sprawie "Zaolzia" nie dziela tego subregionu na pól - przed- i zaolzie.
                    Czy nigdy nie zastanawial sie Pan, dlaczego propagandysci warszawscy wymyslili wlasnie takie haslo (terminus), przeciez to tylko czesc, a nie calosc !

Nie, jeszcze raz: ani Austrajacy, ani Niemcy, ani Czesi, ani Slazacy nie uwazaja "Slaska Cieszynskiego" za cos odrebnego od Górnego Slaska. Byl to, jest i bedzie Gorny Slask Cieszynski w sensie: CZESC cieszynska. - Wszystko inne sztuczne, nawet jesli z ust (naplawowych albo/i omamionych) mieszkanców Cieszyna i okolicy.
                    • Gość: koborlovag Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 79.97.106.* 21.05.12, 23:43
                      Nie no, ja nie mogę. Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz???
                      Pozostaje mi tylko powtórzyć apel. Jedź do Cieszyna, stan na rynku i zacznij tam glośno wygadywać te herezje :-)
                      (Zaolzie to już inna historia i nie ten wątek).
                      • Gość: Petronella Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:54
                        Cieszyn to DZISIAJ (czesciowo) wlasnie wyspa(sic) polakowsców, por.Opole.
                        Dziswne, ze juz kilka kroków za Cieszynem, takze na poludnie, po czeskiej stronie,
                        jest wieeeeele osób (oczywiscie nie mam na mysli bohemogorolstwa) uwazajacych sie i czujacych sie Slonzokoma. jestescie marsjanami z ksiezyca, bez pojecia, bez korzeni, bez tizsamosci. Ten wasz swiat science-fiction jest bardzo zimny i ciemny - bladzicie w poszukiwaniu czegos, czego tak naprawde nigdy nie bylo, tylko w propagandzie istnialo. Przypomina mi to próby wprowadzenia "swieckiego kosciola" (TKKS) w latach 1970tych.
                        Ale tez próby (podobna porazka) wypchniecia Niemców-Slazaków-Ewangelików z miast GOPu
                        w latach 1930 via nowy "oficjalny" ewangelicki "kosciól polski" - ten anemiczny stwór (mial tylko kilku theo-funkcjunariuszów-agitatorów wlasnie z waszej okolicy) padl po kilku miesiacach. Bo zycie szlo swoja naturalna droga dalej - ludzie sie spotykali w domu.
                • Gość: z Bielska-Bialej Re: Kłamstwa Smolorza, czyli po waszymu duby smol IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 16:33
                  Niemcy w Bielitz czuli sie Niemcami ,Austriakami ewentualnie Niemcami z austriackiego Slaska.Mowili ,,nasz niemiecki Slask" .Podejmowali proby pozostania przy Niemieckiej Austrii (Deutsch-Oesterreich).W czasie przynaleznosci do II RP marzyli jednak o utworzeniu Wielkich Niemiec (Grossdeutschland).
                  Po plebiscycie na Gornym Slasku w 1922 r. w czesci pozostajacej przy Rzeszy przeprowadzono ,,Referendum na temat oddzielenia prowincji górnośląskiej od Prus i utworzenia samodzielnego kraju górnośląskiego..." .Wzielo udzial w nim ok 80% uprawnionych z czego ponad 91 % zaglosowalo przeciwko !!!
                  Na Slasku Cieszynskim planowany plebiscyt co do przynaleznosci panstwowej nie odbyl sie.Zadecydowaly wojska czeskie wkraczajace na te tereny bedace pod polska administracja.Sily czeskie mialy zamiar zajac Bielsko i wlaczac je w sklad nowo powstalej Republiki.
                  Statut utworzonej Autonomia Slaska w II RP od § 1 rozroznial Gorny Slask od Slaska Cieszynskiego.Organami odwolawczymi dla np: powiatu bielskiego byl Krakow i Warszawa a dla powiatow gornoslaskich Wroclaw,Berlin.
                  Biesko wczesniej jako Panstwo Bielskie posiadalo autonomie w ramach Slaska Austrickiego.W 1918 na mocy porozumienia z niemiecka wiekszoscia miasta i Austria a wladzami II RP miasto uzyskalo zapisy potwierdzajace odrebny status.Takze juz w ramach woj slaskiego wladze Bielska posiadaly zapisy gwarantujace niezaleznosc w kontaktach bezposredni w wladzach centranych w warszawie z pominieciem wladz slaskich.
    • Gość: nieślązak Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.bielsat.com.pl 21.05.12, 12:24
      Panu S. już podziękujemy. Niech wreszcie zrozumie, że nie lubimy G. Śląska, nie dlatego, że jesteśmy źli, ale dlatego, ze pewne czynniki stamtąd chcą za wszelką scenę przypisać tożsamość śląską. NIE, nie chcemy jej! Ślązaków u nas mile widzimy, byleby tylko szanowali to, że nie jesteśmy jednymi z nich.
      DO-WI-DZE-NIA, panie Smolorz!
      • Gość: RRRRRRRRRRRRRRRRRR Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 13:02
        Moze wy (a napewno ty) nie jestescie. Ale miasto Bielsko napewno jest.
        A o prawdziwej historii i tozsamosci Bielska na szczescie nie mówia ("przemawiaja")
        turysci-nowobielszczanie, tylko przyslowiowe kamienie (czyli kamienice, mury, pomniki, nazwy, ...., historia - ta namacalna, ale tez "memoria").
        • Gość: Przemek Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 13:12
          > przyslowiowe kamienie (czyli kamienice, mury, p
          > omniki, nazwy, ...., historia - ta namacalna, ale tez "memoria").

A tak konkretnie, to które zabytki czy nazwy świadczą o śląskości Bielska?
          • fyrlok a które>>zabytki<< o >>polskosci<< ? 21.05.12, 14:37
            j.w. DDDDDDDDDDD
            • Gość: Przemek Re: a które>>zabytki<< o > IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:40
              Ale czy ja twierdzę, że Bielsko było polskim miastem? Było miastem niemieckim, rozumiesz, niemieckim jak Berlin czy Monachium, nie śląskim.
              • fyrlok Re: a które>>zabytki<< o > 21.05.12, 15:08
                "Niemieckim, ale nie slaskim."
                Moze tak podobnie jak Breslau ? D (Tam na szczescie juz zmadrzeli.)
            • Gość: koborlovag Re: a które>>zabytki<< o > IP: 79.97.106.* 21.05.12, 23:51
              Wiesz, trudno mi polemizować z kimś, kto przeciwstawia Polskość Sląskości. Ja rozumiem trudną i skomplikowaną historię Slaska. Rozumiem, ze ludzie urodzeni na Slasku mogą się czuć albo Polakami, albo Niemcami, mogą i Czechami ale mrzonka o osobnym narodzie jest tylko mrzonką.
              A już rojenia o tym, że w BB znajdziecie zrozumienie i polityczne zaplecze dla jakiejs autonomii... to juz predzej anektujcie Kołobrzeg, bedziecie mieli Slask z dostepem do morza... :-)
        • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 13:32
          Obudź się kolego. Przespałeś 60 lat. Nie ma juz takiego miasta jak Bielsko.
          Jest Bielsko-Biała.
          A teraźniejszosc to ludzie, nie mury i kamienie. Kultura przez nich tworzona.
          Na Podbeskidzie nie uswiadczysz slaskiej gadki ani slaskich piosenek. Chyba ze z TV Silesia, kta oglada jakis promil mieszkanców. Nie kultywujemy tu slaskich tradycji i nie uczymy sie z wypiekami na twarzy o tym ktory herzog ktorego mordował. Nie interesujemy sie tym, co sie u was dzieje, co najwyzej do roboty tam jeździmy ale i to nie za bardzo. U nas nie ma hasiokow, sa smietniki. Jak bylem dzieciakiem, to myslalem ze "hanys" to slowo obraźliwe, coś jak "cham". Nawet golebi tu wlasciwie nie hodujemy.
          Nie ma o czym gadac, powtarzam, tozsamosc mają ludzie, nie kamienice, nie kamienie.
          Gdyby tak było, nie istniał by zaden Slask ani Slazacy. Cala ta ziemia bylaby...
          a cholera wie, jak mowili na siebie Ci, co gonili tu z kamiennymi toporkami za niedziwedziami i tygrysami szablozebnymi. Czy w ogole mowili...
          Owszem szanujemy herb Bielska, w którym sa śląskie elementy. Owszem, wiemy, ze miasto Bielsko i lewobrzezna czesc Podbeskidzia lezała kiedys w archidieezji wrocławskiej i w granicach roznych ksietewek śląskich. Ma to dla nas takie znaczenie jak dla Was to, ze pod Katowicami odkopano jakiej celtyckie garnki i sprączki należace do Scytów. I tyle.
          • fyrlok Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 21.05.12, 14:40
            Co potwierdza tylko wasze bardzo plytkie korzenie.
            Za to baaaardzo wieka ignorancje.
            A wlasciwie biede.
            • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 16:24
              Cieszę się, że wreszcie zrozumiałeś, że Wy to nie my. Tego się trzymajmy.
              Mozesz sobie nas obrazać ile chcesz, po mnie to spływa, jak po kaczce. Żeby mnie obrazić, trzeba mieć zdolnośc honorową.
              O moje korzenie sie nie martw, patrz swoich.
              • Gość: Panocek Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.12, 18:10
                Brawo!
                A w ogóle!

Beskidy to nie Karpaty! To PODBESKIDZIE!

• Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 23:53
                  A Ty się upileś, czy prowokator? :-)
                  • Gość: Beskid Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.play-internet.pl 22.05.12, 00:03
                    Smolorz jest kłamcą albo debilem. Możliwe, że jedno i drugie. Już nie chce się nawet po raz 1234 dementować farmazonow o górnośląskim Bielsku itp. Po co?
                    Bielsko nigdy nie było śląskim miastem na sposób w jakim śląskie były: Gliwice, Konigshutte czy Pszczyna. To jedno wielkie kłamstwo!
            • Gość: ~z Bielska Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 18:53
              @frylok, twoje na odmianę głębokie korzenie sięgają do najgłębszego pokładu w kopalni. Zapisz się kolego do RAŚ'a. Tam czekają na takich fanatycznych hanysków jak ty. Myślałem, że legiony ojca dyrektora są nawiedzone ale to co próbują robić w Bielsku-Białej śląskie bojówki, woła o pomstę do nieba! Nie nawrócicie ludzi stąd na waszą "kulturę". Spróbujcie na innym kierunku ( jak na froncie) może jest jeszcze jakiś kawałek w Polsce, który nie nazywa się (w waszej mądrości) śląski ? Może Warszawka ? ;) Jedźcie na Legię i powiedzcie tam: jak tu piknie u nos na ślunsku :) Jak który wróci cały to niech opowie co widział i co przeżył, ok ? Do autora: Panie Smolorz może by się pan zabrał za Opole ? Pójdzie panu łatwiej niż u nas na Podbeskidziu.
              • Gość: bzyk Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.bielsat.com.pl 21.05.12, 20:54
                ale on juś pewnie w RAŚu jest!!! Nie chce wierzyć, że na Śląsku jest więcej myślących jak RAŚiści..
          • Gość: robert69x Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.12, 17:24
            Lewobrzeżna część Podbeskidzia. To nawet rzeka Podbeskidzie istnieje? Oprócz ludzi istnieje jeszcze coś takiego jak genius loci. Możecie wypierać się śląskości, ale ona zawsze będzie obecna w Bielsku, nawet jeśli ją tak bardzo nienawidzicie. Fundamentaliści podbeskidzcy to po prostu biedni ludzie, którzy dokonawszy amputacji ręki, próbują zrekonstruować ją, dzięki sztucznej protezie. Podbeskidzie to ciało obce na Śląsku Cieszyńskim. Pozdrawiam ze Skoczowa.
            • Gość: tracecierpliwość Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.bielsat.com.pl 21.05.12, 20:57
              no właśnie tej śląskości TU NIE MA!!!! Nie wiem czy była czy nie, ale od kiedy się tu urodziłam, jej nie uświadczysz!
              Obudź się! Genius loci Bielska nie jest śląski!
              szcie!!!!
          • Gość: o ranu Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.bielsat.com.pl 21.05.12, 20:51
            hahah, ja też, jako dziecko uważałam, że "hanys" to obelga ;)

A tak na poważnie, to czemu, do jasnej ciasnej, nie potraficie zrozumieć tego, że nie ma czegoś takiego jak śląskie Bielsko!
            Jestem zwolenniczką kultury w wypowiedziach na forum, ale czasem tracę cierpliwość. Ileż można tłumaczyć! Jak kozie na zagrodzie!
            Śląskiego Bielska nie ma i już nigdy nie będzie, nawet jeśli jakaś część (aktualnie naprawdę niewielka) jego mieszkańców uważa się za Ślązaków. Ich święte prawo, ale tak samo mamy tu całe mnóstwo ludzi o odrębnym poczuciu przynależności regionalnej. Dzisiejsze Bielsko-Biała składa się nie tylko z małopolskiej Białej, ale i paru okolicznych wsi, które nigdy śląskie nie były! A nawet dawne Bielitz nie było czysto śląskie.
            I niech wreszcie parę opornych osób zrozumie czym są skomplikowane relacje pogranicza i przestanie nam wpierać kim się mamy czuć. Prawie 30 lat tu żyję, urodziłam się po (olaboga) śląskiej stronie miasta, mieszkałam jakieś 500 m od granicy z Małopolską i, jak żywo nie uświadczyłam tu krzty "śląskości". Jeśli ktoś czuje związek tą kulturą - ma święte prawo, ale takich osób mamy niewiele.

• Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 21.05.12, 23:57
              wiesz, równie dobrze mogłabyś tłumaczyć O.Rydzykowi, że w Smolensku nie było zamachu. Powoli, cieprliwie, argumentując, przytaczając fakty. Rydzykowi, albo tym ludziom co kiedys stali pod krzyzem na Krakowskim a jak przyszedł ksiadz to go egzorcyzmowali...
            • Gość: Petronella Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 213.139.155.* 22.05.12, 16:58
              Bielsko to historycznie jedna ze slaskich perel. Mozesz sie czuc, jak chcesz - ale historii i geografii nie zmeinisz, mloda Kobitko.
    • Gość: zgryźlak_z_bielska S. biadoli bo go nie zaproszono a on taki wybitny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 13:33
      znawca spraw Bielsko-Bialskich i Podbeskidzkich :)

bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,11728851,Beda_dyskutowac_o_tozsamosci_Podbeskidzia.html
    • Gość: Nosorozec Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:02
      Wszyscy krytykują Smolorza a on tylko pisze to czego pracodawca oczekuje.
      Dowód ?
      Większość wpisów jest bardzo krytycznych dla Autora ale tylko jeden wyświetla się bezpośrednio pod artykułem.
      Który ?
      Oczywiście: "Dobrze pisze".
      Nikt tak pięknie nie manipuluje.
      • Gość: Erlog Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:10
        Ale skąd !
        Michał Smolorz to wybitny twórca. Błyskotliwy, inteligentny. I jak on kocha Śląsk !
        • Gość: Nosorozec Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:13
          Jasne wybitny.
          I dobrze wie gdzie stoją konfitury.
      • czornefuzekle Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę 21.05.12, 14:17
        Taaa, a wywiad z dr. Okrzesikiem na łamach jakiej gazety się pojawił? Zresztą w tymże w umiejętny sposób przemycono elementy nacjonalistycznego dyskursu rodem z "Uważam Rze", choć to tylko moja opinia. Akurat Gazeta Wyborcza nie boi się dyskusji i pluralizmu poglądów. Zaprezentowała u siebie i wywiad z dr. Okrzesikiem i felieton dr. Smolorza. Dzięki temu mamy do czynienia z jakąś formą debaty.
        • Gość: Nosorozec Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:30
          Zgadzam się z przedmówcą. Faktycznie mamy debatę ale szanse stron nie są równe. Gazeta faworyzuje punkt widzenia części katowickich elit, które chcą decentralizacji ale z korzyścią dla siebie i bronią swojej regionalnej odrębności ale odmawiają jej Podbeskidziu.
          Właśnie to jest denerwujące.

• Gość: johan Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:38
          Nie ma żadnej debaty tylko manipulacja. Tekst Okrzesika nie był polemiką ze Smolorzem, tylko wywiadem. Teraz gazeta oddaje pole Smolorzowi a on kłamie jak najęty. Jak może być debata z kłamcą? Zresztą, Smolorz pisze w gazecie co tydzien, a taki wywiad jak z Okrzesikiem to pojawia się raz na pięć lat.
          • Gość: Nosorozec Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:42
            I z tym przedmówcą się zgadzam :)
            Tak się robi manipulację - przy pozorach obiektywności. Inaczej to nie działa.
        • fyrlok Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę 21.05.12, 14:45
          Masz racje.

Gdy czytam tu te profesorskie wpisy naszych sasiadów, no sasiadów - bo oni sa "juz z innego regionu", hehe, to jakbym czytal te polakowskie wypociny w opolskim NGO. A tam wystarczy tylko sprawdzic nazwiska autorów i gdzie wyladujemy ? : w GP, wprost, Uwazam rze, NOP i inne szczekacze-przegrywacze. Aha, zapomnialem jeszcze kilku "powaznych" historyków-publicystów z TVP (niby)Historia i nawet 2-3 pracowników naukowych z uni Lublin i IPN-u. Sam elita, buaaaaahahaa.
          • Gość: Nosorozec Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:57
            Cóż za urocze słowo: "polakowskie" :)
            Miodzio !
            Mój dziadek był Ślązakiem cieszyńskim, drugi dziadek i obie babcie z zachodnich krańców Galicji. Jestem dumny z jednych i drugich.
            Ja sam jestem z Podbeskidzia bo takie są moje korzenie i nie zamierzam się wyrzekać ani kawałka mojej historii. Śląsk Cieszyński jest mój i jest częścią mojego Podbeskidzia.
            Studiowałem w Katowicach, poznałem wielu wspaniałych Górnoślązaków. Dobrze się rozumieliśmy bo żaden z nich nie próbował mi narzucać tożsamości. Tylko tyle.
            A Pan Smolorz mąci bo mu za to płacą.

• fyrlok Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę 21.05.12, 15:06
              > Śląsk Cieszyński jest mój i jest częścią mojego Podbeskidzia.
              No to juz przekracza wszelkie granice (doslownie) - glupoty, klamstwa i bezczelnosci,
              • Gość: Nosorozec Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:17
                Bardzo dziękuję za komplement.
                • Gość: Barbara Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 15:27
                  G.Sl. Cieszynski nie jest !
                  • Gość: Nosorozec Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:30
                    No właśnie
                    • Gość: Petronella Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: 213.139.155.* 22.05.12, 17:03
                      >>G.Sl. Cieszynski<< nie jest !

Stary agitator z ciebie - albo tylko analfabeta ? (jedno nie wyklucza drugiego)
        • Gość: koborlovag Re: Smolorz to tylko małpka wynajęta przez Gazetę IP: 79.97.106.* 22.05.12, 00:10
          subtelna róznica jest taka, że wywiad z Okrzesikiem ukazał się tylko w dodatku "Nasze Beskidy" ukazujacym się na Podbeskidziu a agitka Smolorza w papierowym wydaniu Gazety Wyborczej, kolportowanej na terenie całego województwa śląskiego...
          Na szczescie Internet dociera wszedzie.
          Ale owszem GW to i tak chyba najbardziej pluralistyczna i nie bojąca sie dyskusji gazeta dzienna w Polsce. Szkoda, ze tak bardzo obiektywizm nam Polsce kuleje. Ciekaw jestem, czy decyzja o zlikwidowaniu nazwy "Gazeta. Bielsko-Biała" i zastąpieniu jej "Gazeta. Katowice" zapadła w Warszawie czy w Katowicach. I czy była podyktowana tylko względami finansowymi...
          Natomiast rozwala mnie na łopatki łaczenie Okrzesika, byłego polityka Unii Wolnosci z Wszechpolakami, czy Uważam Rze... :-D
    • Gość: Borys996 Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.ip.gronet.pl 21.05.12, 14:04
      Są też współczesne, zakrojone na wielką skalę badania tożsamościowe młodzieży z 2008 roku ("Ja Ślązak, ja Polak, ja Europejczyk", 4000 respondentów), z których zaskakująco wynika, że nawet w Bielsku i okolicach 10-30 procent uczniów deklaruje śląskość.

Ta część wydaje mi się najważniejsza wtym sporze. 10-30 procent do duży rozrzut. Proszę o dokładniejsze dane nie chce mi się wierzyć żeby 30 % młodzieży z Bielska-Białej i okolic uważała się za Ślązaków.
      • fyrlok Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 21.05.12, 14:48
        Ale wie, ze zyje na Slasku i czuje emocjonalne powiazanie z Nim i np. tez z jego gszychtom, pardon: historiom. Co napewno jest naturalniejsze i zdroszwe dla Nich niz zachlystywanie sie Prusem, Zeromskim, Zagloba i Wolodyjowskim. :-))
        • Gość: Borys996 Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.ip.gronet.pl 21.05.12, 15:30
          Śmiem wątpić. Z tego co wiem zdecydowana większość mieszkańców Bielska-Białej nie czuje się związana emocjonalnie ze Śląskiem i nie ma z nim nic wspólnego. Śląsk to nie to samo co Województwo Śląskie. Właśnie dlatego tak mnie zainteresowała statystyka przytoczona przez Pana Smolorza. Jaki naprawdę procent uczniów z okolic Bielska-Białej uważa się za Ślązaków? Wiesz ?
          • Gość: Petronella Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 213.139.155.* 22.05.12, 17:06
            > Śląsk to nie to samo co Województwo Śląskie.
            Co, nieee, powaznie ? :)

> z tego co wiem
            Psinco wiysz, maluchu.
      • Gość: gooral Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.205.59.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.05.12, 17:41
        a wg badań z 2005 w Bielsku-Białej jako Ślązacy deklaruje się aż 2% mieszkańców!!!!
        • Gość: Panocek Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.12, 18:39
          Prawda, tylko Prawda! Andrzej dobrze mówi!

Powiedziałbym, że nawet jeszcze mniej, 0,0001% mieszkańców Bielska-Białej, czyli jedna osoba, ten menel spod dworca, AHAHAHAHA! Bielsko NIGDY ŚLĄSKIE! Sami żeśmy z Andrzejem dopilnowali by nikt się nie czuł Slązakiem w Bielsku, a jak już, to do więzienia! Choć rasiowe Gorzeliki nie dają popalić, przyjeżdżają z Katowic i ciemiężą prawdziwych GÓRALI BIELSKICH. Ostatnio wywiesili tablicę (białą - dla niepoznaki, że stawianą brudnymi czarnymi wunglowymi łapskami) z napisem "Rynek w....BIAŁEJ"(LOLZ!!!). Postawili ją na Piłsudzkiego, co miało upokorzyć prawdziwych polskich patriotów. Przecież wiadomo że Biała nie istnieje! TYLKO BIELSKO-BIAŁA! TYLKO PODBESKIDZKIE! TYLKO OKRZESIK!

A Gooral to mądry człowiek! Wybitny historyk,etnograf,geograf,geodeta,etnolog,językoznawca, ekolog, mechanik i aktor! Tylko za często siedzi na internetach by społeczeństwo doceniło jego GENIUSZ!

• Gość: gooral Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 18:45
            cała prawda !! a z Krzyśkiem i Jarkiem zamazaliśmy wszystkie napisy "..Śląskie". Teraz nawet autobusy jadąc do Komorowic Śląskich wyświetlają zamiast "...Śląskie" same kropki "..."

WOLIMY BYĆ KROPKAMI NIŻ ŚLĄZAKAMI !!!! NIECH ŻYJĄ KROPKI !!!
            • Gość: z Bielska-Bialej Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 19:23
              Komorowice od XV do XX dzielily sie na KOMOROWICE NIEMIECKIE i KOMOROWICE POLSKIE.
              Dopiero w XX w zmieniono nazwe z niemieckie na slaskie a polskie na krakowsie z racji przynaleznosci do dwu roznych wojewodztw. Nazwa Komorowice Slaskie jest nowomowa.Przez wieki byly Komorowice Niemieckie i Komorowice Polskie.
              Podobnie na drugim krancu Slaska Cieszynskiego zreszta przez dawnych mieszkancow uzywano niemieckiego terminu Ziemia Cieszynska (Teschener Land) lezala Ostrawa ,ktora dzielila sie na Ostrawe Polska i Ostrawe Morawska.
        • Gość: koborlovag Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 79.97.106.* 22.05.12, 00:20
          Mozesz coś bliżej o tych badaniach? Kto je przeprowadzał? Można gdzieś znaleźć wyniki?
    • Gość: Geograf Pytanie, bo nie wiem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:31
      Czy Bielsko Biała również należało do Autonomii Śląska w latach 1921 -1939 ? - bo jak nie należało to nie jest typowym miastem górnośląskim, zresztą śląska mowa kończy się za Goczałkowicami, oczywiście jest też wokół Cieszyna ale to inny region
      • Gość: z Bielska-Bialej Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 14:50
        Smiesza mnie slazakowskie godki o tym ze termin PODBESKIDZIE zle sie im wymawia.Nazwa jak nazwa.Podobnie jak wiele innych Podkarpacie,Pomorze ..o chocby to drugie Pomorze /Pommern.Istnieje tez Przedpomorze obecnie Pomorze Przednie czyli Vorpommern.Toz to dopiero ,,zle" brzmi.tyle,ze jest faktem.

Odnosnie PODBESKIDZIA to istniala wczesniejsza nazwa ,ktorej uzywali Bielszczanie BESKIDENVORLAND
        • Gość: Nosorozec Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 14:58
          No nareszcie powiało Europą !
          • fyrlok Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland 21.05.12, 15:04
            > BESKIDENVORLAND
            Nastepna pomylka (dezinformacja).

To nie byla konkretna nazwa (sub)regionu, a ogólny termunus techniczno-geograficzny.
            Por. np. Alpenvorland - czy to jest jakis oddzielny region czy jednak tylko opis polozenia i nic wiecej ?

• Gość: z Bielska-Bialej Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 15:21
              fyrlok napisał:

> > BESKIDENVORLAND
              > Nastepna pomylka (dezinformacja).
              >> To nie byla konkretna nazwa (sub)regionu, a ogólny termunus techniczno-geograficzny.
              > Por. np. Alpenvorland - czy to jest jakis oddzielny region czy jednak tylko opis polozenia i nic wiecej ?

Nazwa istniala w innej rzeczywistosci w innym czasie i logiczne ,ze nie odnosila sie dokladnie i nie znaczyla to samo co dzisiejsze Podbeskidzie.
              niemniej dawniej tez probowano znalezc nowe okreslenia dla ziem czy obszarow wokol Bielska.Beskidenvorland odnosilo sie do terenow wokol Bielitz(Alt Bielitz)
              • Gość: Barbara Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 15:29
                > Beskidenvorland odnosilo sie do terenow wokol Bielitz(Alt Bielitz)
                Jak i Oberschlesien.
                • Gość: Nosorożec Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:33
                  Czy jest Pani pewna ?
              • Gość: BOLO Czeskie i inne Podbeskidzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 16:17
                to walczcie 'waleczni Ślązacy' jeszcze z tym !!!

www.pobeskydi.cz/
                www.amazon.com/Beskydy-Pobeskydi-1895-1939-Irena-Korbelarova/dp/8023875892
                i z tym (Głos Podbeskidzia w Małopolsce)

www.prasa.ryc.pl/malopolska/
                TO PRZECIEŻ SKANDAL, ŻEBY CZESI, SŁOWACY I JACYŚ MAŁOPOLANIE WYSŁUGIWALI SIĘ JAKIEMUŚ NIEISTNIEJĄCEMU PODBESKIDZIU !!!!!!
              • Gość: Panocek Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.12, 18:33
                Prawda! Sama Prawda!

Alt Bielitz, czyli Stare Bielsko! Żadne Gorzelikowe Śląski, tylko UNSERENPODBESKIDEN! Od zawsze mieszkańcy BIELSKA I OKOLIC (do 60 kilometrów) wiedzieli że NIE SĄ Gorzelikowymi Ślązakami! Widać to po prasie z XIX i XX wieku, naprzykład - Pismo Ewangelików Podbeskidzkich - "Przyjaciel Podbeskidzia-nie Katowic" czy sanacyjna gazeta "Zjednoczenie Góralskie" wydawana w Bielsku, przed "Zjednoczeniem Podbeskidzkim".

Mówię wam, hanysy czyhają na nasze życie i domy! Gooral (Andrzej) to potwierdzi! To mój dobry kumpel!
                • Gość: gooral Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 18:40
                  a nawet Krzysiek !!
                • Gość: gooral Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: *.205.59.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.05.12, 19:26
                  Panocku, coś chcesz osiągnąć ?może jeszcze podaj nazwisko i adres 'kumplu', ale wpierw sam się przedstaw. Chcesz się zakumplować ?, zapraszam.
                • Gość: Petronella Re: Podbeskidzie czyli Beskidenvorland IP: 213.139.155.* 22.05.12, 17:01
                  Wybiórczasc jak zawsze, typowe dla polakowców - byly tez inne "organy" i publikacje.
                  Nie wpadlo Ci jeszcze do glowy, ze te okreslenia byly juz wtedy centralnie sterowane, promowane, w celach agitacyjnych i kulturokampfu ? (por. tzw. "Zaolzie")
      • czornefuzekle Bielsko wchodziło w skład Autonomii 21.05.12, 15:34
        Gość portalu: Geograf napisał(a):

> Czy Bielsko Biała również należało do Autonomii Śląska w latach 1921 -1939 ? -

Oczywiście że Bielsko wchodziło w skład autonomicznego Województwa Śląskiego. Jakiś Podbeskidzianin w szkoku? Tu jest mapa autonomicznego Woj. śląskiego.

gornyslask.wordpress.com
      • Gość: bolo Re: Pytanie, bo nie wiem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 16:06
        należało i nie należało :) , dawne Bielsko miało swoją o 30lat dłuższą autonomię, trwająca od końca XIXw do 1939 roku, która była utrzymana pomimo utworzenia autonomicznego woj.śląskiego.
        Biorąc pod uwagę że dawne Bielsko to część obecnego miasta, tym bardziej autonomia górnoslaska ma w BB jeszcze mniejsze znaczenie
    • Gość: ela Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.12, 14:48
      nie pamiętasz "muszaki", że póki były stare rejestracje NIGDY NIKOGO z hanysowa nie wolno było przepuścić. OTO nasze PODBESKIDZIE wara ci mucho gnojna hanysowska!!!
      A jak nie znasz nikogo kto nie lubi hanysów to przyjdź do mnie ryj se obić wale.
      • fyrlok Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 21.05.12, 14:50
        > mucho gnojna hanysowska!!!
        > ryj se obić wale.

"podbeskidzka" "kultura", hihihi
        • Gość: Nosorozec Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 15:01
          E tam !
          Jakiś prowokator. Zresztą słaby.
      • Gość: pierdzącyJuhas Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.play-internet.pl 21.05.12, 15:02
        ela..fajna jesteś, taka regionalna konopielka z kołtunem między uszami ; ...a treść posta świadczy o autorze, czyli o tobie, co nie?
      • czornefuzekle Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza 21.05.12, 15:18
        Normalnie podbeskidzkie salony.
        • Gość: Barbara Re: Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 15:36
          Co, nie czytales powyzej: "bo maja 'gospodarke', to maja region".
          Ja raczej mam wrazenie, ze maja kompleksy, dezorientacje, tania wóde,
          to maja kolorowa fatamorgane. D
    • Gość: BOLO czeskie i inne podbeskidzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.12, 16:18
      to walczcie 'waleczni Ślązacy' jeszcze z tym !!!

www.pobeskydi.cz/
      www.amazon.com/Beskydy-Pobeskydi-1895-1939-Irena-Korbelarova/dp/8023875892
      i z tym (Głos Podbeskidzia w Małopolsce)

www.prasa.ryc.pl/malopolska/
      TO PRZECIEŻ SKANDAL, ŻEBY CZESI, SŁOWACY I JACYŚ MAŁOPOLANIE WYSŁUGIWALI SIĘ JAKIEMUŚ NIEISTNIEJĄCEMU PODBESKIDZIU !!!!!!
      • skilt dodaj do listy jeszcze Maków Podhalański i Suchą 21.05.12, 21:30
        Beskidzką. To wg Okrzesika tyż "Podbeskidzie".
    • Gość: cieszyniak śląsk cieszyński a nie podbeskidzie IP: *.play-internet.pl 21.05.12, 17:47
      ludzie, od Ostrawy po Bielsko jest śląsk cieszyński a nie podbeskidzie czy górny śląsk albo inna hanysownia
    • Gość: Borys996 Pan Smolorz jak i RAŚ lubi prowokować kłótnie IP: *.play-internet.pl 21.05.12, 19:19
      Jestem ciekaw dlaczego Ślązaków tak drażni nazwa Podbeskidzie, że aż wystąpili o zmianę nazwy klubu piłkarskiego. Pan Michał Smolorz raczy mieszkańców Bielska-Białej Podbeskidziem i podbeskidzką tożsamością pisanymi w cudzysłowie a później się dziwi, że ktoś ośmielił się napisać o sobie "Nie jestem hanysem" w dodatku nazywa to agresywną akcją. Dla mnie Pan Smolorz to zwykły pieniacz. Ludzie z Bielska-Białej chcą nazywać swoją małą ojczyznę Podbeskidziem i ludzie spoza regionu nie mają tu nic do gadania.
    • Gość: z Bielska Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 21:20
      Panie Okrzesik, może czas najwyższy, żeby przestać gadać po próżnicy i zacząć działać! Nie mam ja ani inni ( obecni na forum mieszkańcy Podbeskidzia) ani ochoty ani czasu na bezsensowne spory z niechętnymi idei Podbeskidzia Ślązakami. Przespaliśmy moment, w którym odebrano nam województwo. Wielu "zwolenników" takiego rozwiązania na szczęście przejrzało na oczy. Zobaczyliśmy ile tracimy pod rządami "fachowców" ze śląska. Czas to zmienić! RAŚ nie ma nic do zaoferowania poza fermentem i napuszczaniem na siebie ludzi. Idea wielkiego śląska dla mnie i moich znajomych jest całkowicie oderwana od rzeczywistości. Nie możemy tolerować dłużej zaciekle zwalczających naszą małą ojczyznę Podbeskidzie. Nasz rejon słynął zawsze z tolerancji, zaradności. To co proponuje nam śląskie lobby, RAŚ, wygląda jak krucjata, nie dociera do nich że mamy prawo żyć według naszych zasad, z poszanowaniem naszej tradycji. Trzeba raz a stanowczo temu się przeciwstawić. Ślązacy chcecie szacunku ? To miejcie go dla innych nie uznających waszej próby hegemoni na naszym terenie. Tak dla przykładu z ostatnich dni: kto jest szefem Wojewódzkiej Biblioteki Pedagogicznej z Filią w Bielsku-Białej ? Dla ułatwienia ten sam, który był inicjatorem listu o zmianę nazwy klubu Podbeskidzie.
      • skilt misiu: może zaproponuj takie obozy jak w Zgodzie. 21.05.12, 21:32
        Co się będziesz rozmieniał na drobne jakimiś tam stołkami. A tak przy okazji: to kolesie Okrzesika i Pięty z AWS rozp.....li województwo bielskie. Pa.
    • skilt wszystkim ku pamięci: od zawsze to do Bielska i 21.05.12, 21:47
      Białej przyjeżdżali ludzie poszukiwaniu lepszego losu. Czy z Warszawy, czy z Kresów, czy z "Podbeskidzia". Każdy z nich z własnymi wybrażeniami, zwyczajami. Byli przyjmowani z dobrodziejstwem inwentarza. To dzisiaj ludzie opuszczają BB bo brak pracy, mieszkań. Czy jadą na Podbeskidzie. Nie. Jadą za granicę. Dlaczego odmawiacia bielskim Ślązakom czy ślązkim Bielszczanom prawa jakie sami macie!! Jakim prawem? Prawem kaduka. Ale Bielsko to miasto specjalne i zawsze takim było. To nie Śląsk "załatwiał" to miasto tylko lokalne "elyty" po 1989. Bądźcie tak dobrzy sprawdzić historię.
      • arnold7 Re: wszystkim ku pamięci: od zawsze to do Bielska 21.05.12, 21:54
        Bielszczanie to wspaniali ludzie.
      • aliveinchains Re: wszystkim ku pamięci: od zawsze to do Bielska 22.05.12, 08:00
        taaa, wyjeżdzaja..do Koz, Jasienicy, Pisarzowic, Mesznaej, Gorek Wielkich...

Wielu Młodych wyjechało do Krakowa..ale to nasze tereny:)
    • Gość: adak Michał Smolorz: Okrzesik nie odpuszcza IP: 91.202.192.* 21.05.12, 22:05
      a we mnie jest tyle śląska co w Smolorzu rozumu. Pozdrowienia z Cz-Dz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka