Dodaj do ulubionych

Właściciele baru postanowili wykupić lokal od m...

13.01.13, 12:34
Chodziłem tam jeszcze na studiach, a to było... lata świetlne temu. :)

Swoją drogą zastanawiam się jak Urząd Miasta wyliczył 360 tys za wcale nie najlepszą lokalizację, w dodatku w piwnicy bez witryny wystawowej.

Może ktoś z rodziny Uszoków lub Jarząbków chce zacząć robić karierę w gastronomii i stąd zaporowa cena dla Gamzów?
Obserwuj wątek
    • monika_g8 Właściciele baru postanowili wykupić lokal od m... 13.01.13, 12:36
      Przy okazji polecam lekturę tekstu z Mapy Miejsc Ciekawych:
      www.mapamiejscciekawych.pl/artykuly/artykul/id/35
      o tym wspaniałym miejscu!
      • jazmig Wycenę robią rzeczoznawcy, a nie urzędnicy miejscy 13.01.13, 16:53
        Trzeba spytać rzeczoznawcy, wg jakich zasad to wyliczył, a nie czepiać się urzędników, bo gdyby sprzedali lokal taniej, to by ich oskarżono, że na pewno wzięli od właściciela łapówkę.
        • szela81 Re: Wycenę robią rzeczoznawcy, a nie urzędnicy mi 13.01.13, 21:35
          poszedl na latwizne i jak zwykle w takich przypadkach wziął średnią transakcyjną z okolicy a tam 4 banki i rossman, odjął 20% za brak witryny i szlus
        • Gość: tomek Re: Nie bądź naiwny IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 21:46
          jazmig napisał:

> Trzeba spytać rzeczoznawcy, wg jakich zasad to wyliczył, a nie czepiać się urzę
          > dników, bo gdyby sprzedali lokal taniej, to by ich oskarżono, że na pewno wzięl
          > i od właściciela łapówkę.<

Dla wyceny wartości nieruchomości stanowiącej majątek skarbu państwa albo gminy (te 360 tys), z mocy odpowiednich ustaw, zasadą jest wycena rynkowa porównawcza". A dla wyceny wkładu remontowego najemcy (te 3 tys) zasadą jest kosztorys pomniejszony o amortyzację. I żaden rzeczoznawca nikomu nic innego nie powie.
          Właścicielem jest GMINA, czyli wszyscy mieszkańcy. W jaki sposób, taki "WŁAŚCICIEL" miałby wręczyć łapówkę rzeczoznawcy?? I dlaczego za sprzedaż TANIEJ ??
          Za jaki procent wartości rynkowej, gmina ma sprzedawać lokale mieszkalne lokatorom, a za jaki procent lokale użytkowe dotychczasowym najemcom, to jest przedmiotem decyzji (uchwały) Rady Miasta. W Katowicach jest to akurat dość duży procent, bo taka jest polityka RM. To decyzja jawna i nie ma tu nadużycia.
          Ale dla rzeczoznawcy, ZLECENIODAWCĄ wykonania wyceny jest Wydział Gospodarki Mieniem Urzędu Miejskiego. Wycena porównawcza ma swoje zasady, ale są one dość ogólne. Zwłaszcza w zakresie doboru bazy dokonanych notarialnie transakcji przymowanych dla porównania, ale także w zakresie współczynników korekcyjnych, wagi różnych cech nieruchomości i samej oceny wg tych cech. Rzeczoznawca ma więc możliwości pewnej dowolności wyceny. A co za tym idzie ma powód pobrania łapówki od wnioskodawcy wykupu, za obniżenie wyceny. Musi też obejrzeć nieruchomość i wtedy ma możliwość kontaktu (korupcyjnego ??) z jej najemcą. Ale najemca musiał wcześniej kontaktować się z urzędem bo przecież tam składa wniosek. Rzeczoznawca może nie wiedzieć czy wnioskodawca zostawił już w tym urzędzie łapówkę czy nie. Dlatego nie powinien ryzykować i samemu występować z korupcyjną propozycją. Jeśli sam wnioskodawca, z własnej inicjatywy,wciśnie mu łapówkę (w sposób dyskretny i bez znamion prowokacji), to będzie znaczyło , że kierownik WGM raczej łapówki wcześniej nie wziął. Ale kierownik WGM może lepiej od rzeczoznawcy wiedzieć ile lokal jest naprawdę warty. Napewno zna też metodykę wyceny, bo przeszedł odpowiednie szkolenia, na nasz koszt. Może wcale nie byc uprawnionym rzeczoznawcą majątkowym, bo nie musi. Ma przecież lepsza pracę i czuje się jak właściciel wszystkiego, czego nie budował. Jeśli rzeczoznawca wziął łapówkę od wnioskodawcy, to wycena i tak nie trafia do wnioskodawcy inaczej jak przez WGM. Rzeczoznawca musi się z tym liczyć, że kierownika WGM nie wyroluje, bo on może zlecić nową wycenę tej samej nieruchomości innemu uprawnionemu rzeczoznawcy, a jemu już nigdy nic nie zlecić. W tej sytuacji rzeczoznawca, samodzielnie, ma bardzo małe pole manewru. Jeśli jest uczciwy , to wogóle nie ma żadnego pola manewru, bo musi iść za głosem swojej uczciwości i dokonywać wycen rzetelnych, a jeszcze liczyć na to ,że kierownikowi też zależy na wycenie rzetelnej i mu ją zleci. Kierownik-łapownik może teoretycznie przebierać w rzeczoznawcach, aż trafi na łapownika, który będzie z nim współdziałał. Jest co prawda narażony na ryzyko prowokacji ze strony rzeczoznawcy, ale sława takiego prowokatora odebrałaby mu zlecenia urzędów.
          Natomiast jeśli rzeczoznawca jest łapownikiem, to najłatwiej jest mu działać w zmowie z kierownikiem łapownikiem. Nad kierownikiem jest jeszcze prezydent miasta, który może kierownika zwolnić. W tej sytuacji, jeśli W OGÓLE NIE BIORĄ, to wnioskodawca ma pewne szanse zaledwie na wycenę rzetelną. Choć wykonać wycenę rzetelną jest trudniej niż zawyżoną lub zaniżoną. Tak samo jak spudłować jest łatwiej niż trafić. Do wyceny rzetelnej potrzebne jest spełnienie wszystkich warunków jak poniżej:
          1. Uczciwość rzeczoznawcy.
          2. Kompetencja rzeczoznawcy.
          3. Pracowitość rzeczoznawcy.
          4. Uczciwość kierownictwa WGM UM
          5. Uczciwość prezydenta miasta.
          Jeśli uczciwość zawodzi to najczęściej w zmowie w/w organów. Wtedy wycena jest nierzetelna i jak nie było łapówki, to jest mocno zawyżona. Taktyka jest przy tym taka, żeby odwołania wnioskodawcy odrzucać. Jego skargi mają uświadomić innym wnioskodawcom , że z łapówką jednak wyjdzie taniej.
      • Gość: ty2 Re: Właściciele baru postanowili wykupić lokal od IP: *.252.56.148.internetia.net.pl 13.01.13, 16:57
        Jarząbek tnie jarząbka? A tak swoją drogą to trzeba przewietrzyć urząd miasta w Katowicach
      • Gość: maciej taaa,a pałac i kilka hektarów za 20 000 zł;... IP: *.opera-mini.net 14.01.13, 18:09
        ...w Siemianowicach,to też rzeczoznawca wycenił ??????
    • merenre Właściciele baru postanowili wykupić lokal od m... 13.01.13, 12:42
      Ha, ja jestem właśnie w tej grupie, co to w liceum tam bywała, na studiach, a teraz wraca z dziećmi. Jak tylko jestem w centrum, chodzę tam z moim synem, który już po pierwszym razie chce chodzić tylko tam :)
    • Gość: Reden Re: Właściciele baru postanowili wykupić lokal od IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.13, 12:55
      No ale gdyby budowali centrum handlowe takie jak Vagina Center to mogli by liczyć na:
      1. Remont ulicy
      2. Przełożenie torowisk tramwajowych
      3. Zaniechanie budowy konkurencyjnego prakingu pod ul. Dworcową.

A tak to bul misiu bul kasę.

A rzeczoznawcy gratuluję wyceny i sugeruję zakup w tej atrakcujnej cenie.
    • Gość: gosć Lokal potrzebny od zaraz.....? IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 13:01
      Może kolejny koleś sołtysa wietrzy interes w przejęciu lokalu. jak ktoś ma taki pomysł, to chyba sie nie łudzi, ze zachowa Gamzów klientelę, bo co to za problem zrobić zapiekanki:)))? Nic z tego, klienci i tak pójdą za Gamzami, gdziekowleik by ich nie wywiało... .
    • Gość: O Po odmrażanym placku po węgiersku już tam ne bywam IP: 83.230.117.* 13.01.13, 13:02
      nie oczekuję wykwintnych posiłków w niedrogiej knajpce, ale placek który tam zamówiłem po kilku kęsach musiałem odstawić na bok. Był to odmrażany, kapciowaty, niezjadliwy platfus, a właściciel zabierając talerz ze stołu był zdziwiony moim zaskoczeniem, że placki ziemniaczane zamraża się.
      NIE POLECAM!
      • Gość: gsc @o IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 13:11
        Nie mówiemy tutaj o jakości jedzenia, jakby było takie złe, to bar nie utrzymałby sie ponad 30 lat, ale o machlojach miasta przy zarządzaniu lokalami. Kiedy duże lokale w centrum, niekórzy mogą nabyć za grosze, a inni za piwnice mają płacić krocie, to jest to temat do dyskusji. O menu pogadamy przy innym artykule. Ludzie, trzymajcie sie tematu, bo inaczej sie rozmyje.
    • Gość: gosc Folwark Uszoka.... IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 13:07
      Ciekawe jak miejski "fachowiec" wyliczał wartość lokali wydzirżawionyhc od miasta "przed chwilą, które miasto sprzedało swoim za "łotówkę", i to w ścisłym centrum i do tego duże lokale z witrynami. Przez te maście lat samowolki i bezkarności, uszokowi i jago błaznom wydaje się, że katowice, to ich prywatny folwark, i tak do etgo podchodzą. To, co ujawniają czasami media, to tylko czyubek góry lodowej, ja by prześledzic dokładnie miejskie inwestycje, sprzedaz gruntów, lokali, to wyszłoby z tego niezłe g..o. Jak posujwają się doi takich przewałów jak sfałszowanie ekspertyz ws Brutala, czy bezczelna korupcja przy działkach na Ceglanej, to pomyślcie co sie tam dzieje pod stołem.
      • Gość: katowiczanka Re: Folwark Uszoka.... IP: *.centertel.pl 13.01.13, 13:38
        a knajpa Lemoniada przy Mariackiej reklamowana przez oszuka, chyba nie ma zbyt wysokiego czynszu? i wykupić może za grosze
        • gegx Re: Folwark Uszoka.... 13.01.13, 14:12
          Knajpa Lemoniada jest w prywatnej kamienicy, nie w miejskiej.
          • Gość: tak? Re: Folwark Uszoka.... IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 15:35
            ...a od kiedy jest prywatna, i jak i za ile ten "prywaciarz" ją nabył?
            • gegx Re: Folwark Uszoka.... 13.01.13, 17:12
              Odpowiedź na to pytanie kosztuje 30 zł.
              Płatne w kasie Wydziału Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego w Katowicach.
              • Gość: her Re: Folwark Uszoka.... IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 18:16
                tam jest odpoiwedź tylko na jedno pytanie, kiedy, ale nie ma na "za ile"
          • niepijepiwazsokiem01 Re: Folwark Uszoka.... 14.01.13, 09:30
            gegx napisał:

> Knajpa Lemoniada jest w prywatnej kamienicy, nie w miejskiej.
            BRAWO!!! Zgasiłeś błazna,który nie wie nawet o czym pisze.
    • tanebo Re: Właściciele baru postanowili wykupić lokal od 13.01.13, 13:44
      Może najpierw napiszmy czym jest amortyzacja budynku. Każda rzecz się zużywa. Tym samym traci wartość. Kobieta dziś 20-letnia za 30 lat będzie mniej warta niż dzisiaj. To przenośnia rzecz jasna. Maszyna w fabryce zużywa się. Takoż jest też budynkami i lokalami. Lokal wymaga remontów. Ale nawet jeśli będzie w nienagannym stanie i tak będzie mniej warty od świeżo wybudowanego lokalu. Proste jak drut. Skoro jednak lokal ma tak niską wartość to dlaczego miasto tak dużo za niego chce? Można z innej strony - dzierżawcy ponosili koszty remontów, inaczej amortyzacji a teraz miasto chce od nich drugi raz za to kasę? Nic dziwnego że Katowice to pustynia.
    • volflarsen Niejednego browara tam zrobiłem 13.01.13, 13:56

i niejednego grzańca zimą.

Mam nadzieję że kolejny urzędniczy nonsens polegnie marnie.

Pozdrawiam włascicieli!!!!!
    • o_rzesz_ty_0 Um katowice 13.01.13, 14:54
      W Katowicach nawet wykupienie mieszkania od gminy jest na zasadach najdroższych w regionie, jeśli nie nawet w Polsce (a przynajmniej w dużej jej części). Ale miasto nic nie robi żeby kamienice komunalne nie niszczały. Pieniądze brać i owszem, ale coś dać to już nie. Sprytnie administrowanie przerzucono na wspólnoty mieszkaniowe, których nikt nie rozlicza z marnotrawienia pieniędzy i wypłacania kasy za niewykonane prace. Jak przychodzą wycenić mieszkanie, to patrzą na mój wkład w remont mieszkania i to, że żyję jak człowiek, ale gdybym chciał już sprzedać to samo mieszkanie, to pan Jarzębak już krzyczałby o amortyzacji. Panie Jarzębak, jeśli przy okazji następnych wyborów przyjdzie pan znowu ze swoją ulotką wyborczą skamleć pod moje drzwi, to zrzucę ze schodów. Obiecuję. I tak na pana nie głosowałem (z czego mam ogromną satysfakcję), ale nie zniosę głupiego urzędniczego bełkotu kiedy już się nie myśli a ślepo wygłasza propagandę urzędniczą nie mającą nic wspólnego z pracą na rzecz obywatela tego miasta.
      • tora222 Re: Um katowice 13.01.13, 15:47
        Co ty bredzisz człowieku. Jarząbek jest urzędnikiem zatrudnionym na etacie a nie wybieranym w wyborach, więc raczej z ulotkami wyborczymi do Pana nie chodził i " nie skamlał". Trochę rzetelności szanowny Panie
        • Gość: o_rzesz_ty_0 Re: Um katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.13, 16:09
          No właśnie, trochę rzetelności mój panie. Sprawdź, czy nie chodził drogi Panie jesienią 2010 i czy nie startował w wyborach drogi Panie.
          A od kiedy urzędników na etat wybiera się w wyborach samorządowych? No to już Pan przesadził drogi, rzetelny Panie. Nawet mnie to do głowy nie przyszło.
          Czytanie ze zrozumieniem, to sztuka, którą posiada już młodzież klas szkoły podstawowej drogi rzetelny Panie.
          • tora222 Re: Um katowice 13.01.13, 17:56
            Sprawdziłem sobie rzetelnie listę kandydatów do rady w 2010r i nazwiska Jarząbek nie dostrzegłem, może Pan ma swoją listę.Jest etatowym pracownikiem UM, a ja nie powiedziałem że urzędników wybiera się w wyborach samorządowych.To Pan chyba nie za bardzo czyta ze zrozumieniem
            • Gość: o_rzesz_ty_0 Re: Um katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.13, 20:15
              Zwracam honor i to na serio, pomyliłem nazwisko faktycznie. Biję się w pierś. Czasem tak bywa.
      • Gość: sisja Re: Um katowice IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 16:32
        a od kiedy to wspólnoty się rozlicza z czegokolwiek? rozliczyc to można zarządce albo administartora bo to oni wydatkowują pieniadze zgodnie z planem gospodarczym. Jak sie nie znasz to nie pisz!
      • Gość: mark Antyobewatelskie miasto IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 16:55
        Ceny mieszkan komunalnych sa kosmiczne. Tylko w Katowicach za stare komunalne mieszkanie trzeba zaplacic 3tys. zl za m2. Dokladnie tyle samo ile kosztuje wykup nowego mieszkania. W innych miastach, zacheca sie obywateli do wykupu, dajac zwlaszcza zasiedzialym mieszkancom duze upusty. Tylkko Katowice robia ze swoich mieszkancow maszynke do nabijania kasy.
        • Gość: k-ce Re: Antyobewatelskie miasto IP: *.c201.msk.pl 13.01.13, 19:41
          Gmina nie jest od rozdawania za darmo mieszkań. To nasz wspólny majątek i dlaczego ma być sprzedawany za bezcen!!!! Pamiętaj, że gmina ma też ustawowe obowiązki względem zaspokajania potrzeb mieszkaniowych ludzi o najniższych dochodach.
          • Gość: o_rzesz_ty_0 Re: Antyobewatelskie miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.13, 19:54
            Nie chrzań głupot. Mieszkania komunalne zawsze były rozdawane wg. zakresu znajomości a nie zasobności portfela. Chodzi o inną rzecz. Nikt nie chce za darmo. Pamiętaj, że miasto dzięki sprzedaży mieszkań pozbywa się problemu kosztotwórczego remontowania 60 czy 70 letnich kamienic. A dzięki zaoszczędzonym pieniążkom może pomagać ludziom najboższym, co w rzeczywistości jest fikcją. I skończ z hipokryzją. Za duże pieniądze można sprzedać i wtedy biedny się nie liczy, ale za małe pieniądze to już nie. ????????? I skończ chrzanić o wspólnym dobru, o które miasto kompletnie nie dba. Kamienice zapuszczone, brudne i śmierdzące. Jak są mieszkania wykupione to ludzie sami dbają bo na miasto nie ma co liczyć. I w takim razie wytłumacz mi czemu inne gminy mogą sprzedawać tanio mieszkania komunalne lokatorom "zasiedziałym"? Mylą się na taką skalę? Nie! Po prostu kalkulują co się im bardziej opłaca.
      • Gość: k-ce Re: Um katowice IP: *.c201.msk.pl 13.01.13, 19:44
        cyt....Sprytnie administrowanie przerzucono na wspólnoty mieszkaniowe, których nikt nie rozlicza z marnotrawienia pieniędzy i wypłacania kasy za niewykonane prace.... Wiesz, czy spekulujesz. Jeśli masz taką wiedzę, to proponuję podzielić się nią z prokuratorem, w przeciwnym wypadku za pomówienia sam możesz mieć z nim problem.
        • Gość: o_rzesz_ty_0 Re: Um katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.13, 20:09
          Proszę cię nie strasz ok. Mam takie samo prawo pisać o tym co myślę jak ty i nie straszyć innych że ktoś ich znajdzie, oskarży czy potraktuje jakimś narzędziem, ok? Pojeździj po Katowicach po "podobno" wyremontowanych kamienicach (sądząc po twojej postawie, która ma znamiona osoby bardzo zainteresowanej tematem, będziesz wiedzieć gdzie zaglądnąć) i zobacz jak odebrano prace remontowe w kilku miejscach. Gdybym ja miał zapłacić z własnej kieszeni za coś takiego, to firma w życiu nie zobaczyłaby pieniędzy. Nawet protesty mieszkańców pozostają bez echa. Nikt nie reaguje. I to nie jest marnotrawienie kasy? Inna sprawa, że dopóki jedynym kryterium stanowiącym o wyborze wykonawcy prac będzie cena bez wagi jakości, to wymianę okien można powierzyć za przeproszeniem kucharzowi.
      • Gość: ubawiona Re: Um katowice IP: *.bg.us.edu.pl 08.02.13, 19:02
        srata tata kup mieszkanie jak normalni ludzie na wolnym rynku, a nie mieszkaj w syfiatych komunalnych mieszkaniach dla miejskiej biedoty, która jescze pyszczy. Nie pasuje wynajmij mieszkanie na wolnym rynku zamiast z zasobu komunalnego, która finansują zaradni ludzie, nie takie miernoty jak ty. Nie ponieśliście kosztu wybudowania domów, w których mieszkacie pajace z Ciemnogrodu i jeszcze pyskujecie, płacicie śmieszne pieniądze z tyt. czynszu, który wystarcza na żarówki i usł sprzątania. Wolna droga , wyjanmijcie mieszkania, skoro nie macie własnych tylko mieszkacie w komunalnym slamsie
    • jojosto Właściciele baru postanowili wykupić lokal od m... 13.01.13, 20:10
      to jest s..synstwo i tyle ..
    • yaman49 Burżuje 13.01.13, 21:37
      O co Wam chodzi, przecież jest to jedna z form aktywnego wspierania drobnej przedsiębiorczości - sposób na walkę z bezrobociem. Firmy mają tworzyć ludzie majętni, bo tylko tacy gwarantują powodzenie przedsięwzięcia, a nie jacyś tam... Tylko tak dalej!
    • niepijepiwazsokiem01 Właściciele baru postanowili wykupić lokal od m... 14.01.13, 09:23
      A niby dlaczego miasto ma sprzedawać mienie komunalne za bezcen???To jak ze stoczniami i innym majątkiem kraju.A Żydorowicz jak taki społecznik to niech swój majątek sprzeda za grosze.
    • niepijepiwazsokiem01 Właściciele baru postanowili wykupić lokal od m... 14.01.13, 09:35
      A o co ta afera??? W tytule jest,że chcieli wykupić a nie zostają zmuszeni do wykupu bo inaczej won.O co te zamieszanie?Czy ktoś im zabrania dalszego korzystania z lokalu?Czy to tylko już rusza kampania wyborcza przeciw Uszokowi.Nie od dziś wiadomo,że Żydorowicz to taki przydupas Godlewskiego.
    • Gość: fiksum dyrdymała ciekawe,ile by chcieli taki obiekt w Katowicach.. IP: *.rudcom.pl 14.01.13, 09:56
      forum.gazeta.pl/forum/w,760,141710529,141710529,Miasto_nie_wymagalo_od_inwestora_wiec_palac_da_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka