Dodaj do ulubionych

Powstanie nowa droga do centrum Katowic

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 11:17
Trzy pasmowa ale 1 jezdniowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Xvid Re: Powstanie nowa droga do centrum Katowic IP: *.siec2000.pl 04.12.04, 11:38
      doskonala inwestycja i bardzo potrzebna, zeby ja tak jeszcze bardziej na
      poludnie pociagnac i wlaczyc w wezel na mikolowskiej to wyszlaby bardzo dobra
      obwodnica centrum miasta
    • Gość: explore Re: Powstanie nowa droga do centrum Katowic IP: 212.85.1.* 04.12.04, 16:32
      Podstawa zeby zrobic nowe przeprawy przez tory kolejowe. Mikolowska, Kosciuszki
      Francuska to jest za malo na to miasto !
    • Gość: Tadeusz Re: Powstanie nowa droga do centrum Katowic IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 04.12.04, 18:25
      Wąskim gardłem jest skrzyżowanie ulic Matejki ,Słowackiego ,Sądowej i
      Mikołowskiej to ze światłami .
      Gdyby nie ono to nawet tak wąska ulica jak Sądowa nie stanowiłaby problemu
      ale musiałoby w tym celu być bezkolizyjne.
      Kiedy parę lat temu pisali o projekcie ulicy Grundmana to też twierdzili ,że
      strasznie usprawni ona ruch w mieście i przyczyni sie do eliminacji korków .
      Wtedy napisałem im w listach do Dziennika ,że guzik to da bo zarówno Sokolska
      jak ta Grundmana prowadzą de facto do Sądowej a to jest przyczyna korków i
      wyszło na moje .
      Teraz chca ulicę Grundmana doprowadzić bezpośrednio do tegoż skrzyżowania czyli
      rozdzielą korki na dwie odnogi które będa się mieszały u wylotu Sądowej ale
      korki pozostaną.
      Dla kierowców czas przejazdu sie nie zmieni jedynie estetyka cos na tym zyska .
      Gdyby jednak przy dolocie do Sądowej ta nowa droga rozdzielała się na dwie
      odnogi z których jedna wylatywałaby bezpośrednio na Mikołowską ulica Kamienną
      lub Kozielską /konieczny wiadukt bo przecina tory kolejowe/a druga docierała do
      Sądowej to sprawa wyglądałaby inaczej.
      • Gość: erwin Re: Powstanie nowa droga do centrum Katowic IP: *.podchorazych.katowice.pl 04.12.04, 18:54
        dokładnie tak choc ja bym pokusił się o wyprowadzenie tej drogi, wzdłuz torów
        które idą koło Bugli aż do autostrady conajmniej
    • Gość: Tadeusz Re: Powstanie nowa droga do centrum Katowic IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 04.12.04, 18:56
      Co z tego ,że powstanie nowa droga skoro wąskim gardłem jest skrzyżowanie ulic
      Sądowej ,Słowackiego ,Mikołowskiej i Matejki to od tego miejsca zaczyna się
      korek .
      Obydwa trakty są bardzo ruchliwe i jedynym rozwiązaniem byłoby skrzyżowanie
      bezkolizyjne, wtedy nawet wąska Sądowa zdołałaby ten ruch obsłużyć ale to
      rozwiązanie jest mało prawdopodobne .
      Jeśli ta nowa droga połączy sie z tym skrzyżowaniem u wylotu Sądowej to czas
      przejazdu dla nas kierowców pozostanie taki jak obecnie tyle tylko ,że część
      samochodów będzie stała na nowej drodze co być może faktycznie skróci korki na
      tyle ,że Plac Wolności będzie wolny .
      Gdybym ja tę drogę projektował to spróbowałbym wypuścić jej prawy pas na ulicę
      Mikołowską powyżej wiaduktu poprzez odcinek Kamiennej albo Kozielskiej a
      najlepiej spróbowałbym włączyć w ten obieg obydwie te ulice bo wtedy pojazdy
      rozdzieliłyby się jeszcze na Raciborską i Strzelecką .
      Fakt że przeszkadzają tory ale tu rozwiązaniem jest wiadukt .
      Spróbowałbym jeszcze innej alternatywy dla rozładowania korka na Sądowej
      spróbowałbym wykorzystać tę zniszczoną drogę która biegnie od ulicy Pukowca
      obok lokomotywowni do ulicy Raciborskiej czyli odcięty od macierzy odcinek
      Kozielskiej .
      Stoi tam wiadukt na tyle szeroki ,że powinien pomieścić trzy pasy ruchu.
      Wprawdzie są tam przejazdy ale jeden to techniczny dla lokomotywowni a drugi
      obok Szkoły Policji przecina tylko jeden tor zaś pociągów jeździ mało .
      Chodzi o to ,że część kierowców chcących dostać sie na Mikołowską jadących od
      Chorzowa skręcała by w Bracką zamiast w Grundmana i podobnie postępowaliby ci
      jadący od Dębu.
    • Gość: erwinm Re: Powstanie nowa droga do centrum Katowic IP: *.podchorazych.katowice.pl 04.12.04, 19:01
      O ile pamietam na stronie UM byl kiedys plan drog na chyba 15 lat najblizszych.
      Moze ktos podrzuci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka