Dodaj do ulubionych

11Listopada

10.11.05, 23:39
Ile flag będzie w Waszej okolicy?
Obserwuj wątek
    • xs550 Re: 11Listopada 11.11.05, 01:29
      andrzej.sawa napisał:

> Ile flag będzie w Waszej okolicy?

Nie wydaje mi sie aby glownym wydzwiekiem tego swieta byly flagi panstwowe. Tu chodzi o moment zadumy z powodu odzyskania czegos co nie zawsze bylo osiagalne. Flagi sa po to aby o tym przypominac i nie neguje celowosci ich wywieszania, jednak esencja tego dnia powinna byc refleksja.
      • andrzej.sawa Re: 11Listopada 11.11.05, 09:30
        Ale to jednak ważny symbol i parę razy w roku jednak należy
        • Gość: mak Re: 11Listopada IP: 62.159.154.* 11.11.05, 10:26
          a co to jest za rocznica ten 11 Listopada?
    • broneknotgeld Re: 11Listopada 11.11.05, 16:06
      11 listopada

Przi świyńcie "mynczyli" sie ze patriotyzmym
      Nikierzy mylyli go z nacjonalizmym
      Dyć jo tu coś powiym tak cołkym po ślonsku
      Patriotyzm mi siedzi w kożdym duszy kontku
      Ślonzek miyj we zocy - tako pedzioł pater
      Łostało w pamiynci choć proch porwoł wiater..
      • Gość: harc mistrz Re: 11Listopada IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:28
        Nie wywieszają flag państwowych, bo... inni też ICH nie wywieszają.
        A ci "INNI" dlatego nie wywieszają, bo TAMCI też ich nie wywiesili.
        A tamci dlatego, że... itd. itp.
        Ja wywiesiłem, bo jestem patryjota i nonkonformista.
        (HKP)
        ...
        CZUWAJ, ZBIOROWA GŁUPOTO!!!
        I po co Wam ta NIEPODLEGŁOŚĆ?!
        Po co...???
        • Gość: dede Re: 11Listopada IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 16:38
          ani jednej, precz ze świętem okupanta, TYLKO WOLNY ŚLĄSK
          • Gość: harc mistrz Re: 11Listopada IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:58
            Dede, ty szkopie, itede...
            Idź do diabła i do d...!!!
            (HKP)
            ...
            SZKOPSTWU WARA!!!
            OD 11 LISTOPADA...
            • settembrini Re: 11Listopada 11.11.05, 21:50
              harc mistrzu, mam nadzieje, ze pewnego dnia przeskoczysz ten stopien w
              mentalnosci i haslo typu "autonomia dla slaska" nie bedzie ci sie kojarzyla z w
              zaden sposob pojmowana niemieckoscia. bo po prostu desygnat tego hasla nie ma z
              tym nic wspolnego. a wracajac do flagi- u moich rodzicow flaga wisi.
              • arnold7 Re: 11Listopada 11.11.05, 22:10
                Gdyby to panstwo szanowalo niepolskich obywateli, placacych nierzadko duzo
                wiecej na jego utrzymanie niz niejeden Polak, i rownie szczerze szanowaloby
                niepolskosc i odrebnosc historyczno-kulturowa niektorych administrowanych przez
                nie terytoriow, wytwarzajacych czasami o wiele wiecej dochodu niz niektore
                rdzennie polskie ziemie, to pewnikiem wywiesilbym polska flage. Ale jako
                obywatel rowno traktowany wylacznie jako podatnik nie mam takiego zamiaru.

• erwinek_3 Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. 11.11.05, 17:14
      Moja kobieta umyła okna, a ja wymieniłem wykładzinę w pokoju. Więcej takich dni
      proszę.
      • Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 17:24
        harcmistrz ty gorolu masz mentalność typowego polaczka, skoro ktoś nie jest taki
        jak ty to musi być szkop, ja jestem Ślązakiem, poczytaj sie historie tylko taką
        prawdziwą nie tą co w szkołach wmawiają dzieciom to moze cos pokapujesz a jak ci
        sie nie podoba to s...laj za rzeke z całym hufce tobie podobnych oszolomów,
        myślisz że jak kaczory wygrały wybory to mozesz wszystkich od szkopów wyzywać
        • Gość: harc mistrz Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 18:15
          Och pardon, Dede, pojęcie "szkop", "szkopstwo", rezerwuję żartobliwie tylko dla
          prawdziwych Niemców, o wyraźnej i wyrazistej tożsamości. Reszta bez zmian.
          Tukej, chopie jest POLSKA! A dziś jest JEJ święto - więc nie obrażaj kraju,
          którego jesteś obywatelem i nie mów o... okupacji, durniu "śląski"!
          (HKP)
          ...
          Bez CZUWAJ!
          • arnold7 Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. 11.11.05, 18:59
            Gość portalu: harc mistrz napisał(a):

> Och pardon, Dede, pojęcie "szkop", "szkopstwo", rezerwuję żartobliwie tylko
            dla
            >
            > prawdziwych Niemców, o wyraźnej i wyrazistej tożsamości. Reszta bez zmian.
            > Tukej, chopie jest POLSKA!

Klikosz zza rzeki?

A dziś jest JEJ święto - więc nie obrażaj kraju,
            > którego jesteś obywatelem i nie mów o... okupacji, durniu "śląski"!

Obywatelem to sie jest panstwa harcydupek, durniu gorolski.

> (HKP)
            > ...
            > Bez CZUWAJ!

Nareszcie:)
          • Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 19:15
            jo sie o to obywatelstwo niy prosił, a duryń toś jest ty, ale harcerze tak mają
            łod dzieciństwa, przez to kożde mądre dziecko sie przed tym broniyło rynkami i
            nogami a tobie niystety wyprali tam mózg
            • Gość: harc mistrz Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:16
              A jo żech myśloł, skuli tego "dede" (nie zauważyuech IP Radzionkowa), że tyn
              DeDe to jest richtig taki... dubeltowy szkop, co się z II WŚ zachował(!).
              Wyboczom nom!
              (HKP)
              ...
              CZUWEJTA, CHOPY, ABO WEŚTA SIE DO ROBOTY!!!
              PS:
              Jak wam takie wielkie, polskie święto wisi,
              To... "Zu Arbeit!" (- Ha, ha, ha!), hanysi!
              • Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 20:58
                a żebys wiedzioł że tak robiymy,a poza tym tu niy Wrocław żeby niy bylo ani
                jednego autochtona, wszyscy my tu po II WŚ łostali, wszyscy tu urodzyni, wiync
                prosza nowo władza naszego starego okupanta zeby nos jus niy wysiedlała, lepi
                niy postawi zasieki na rzece coby my do tego polskiego dobrobytu sie niy dostali
                na który niy zasługujym przez nasza krnąbrność
                • Gość: harc mistrz Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:20
                  Tukej niy potrzebne som żodne zasieki,
                  Jakeśta autochtony, to żeśta... Poloki.
                  (HKP)
                  ...
                  CZUWAJ, KORFANTY!
                  - Czymu uone som anty???
                  • erwinek_3 Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. 11.11.05, 21:32

> Jakeśta autochtony, to żeśta... Poloki.

Cóż to za język?
                  • arnold7 Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. 11.11.05, 22:00

> Tukej niy potrzebne som żodne zasieki,
                    > Jakeśta autochtony, to żeśta... Poloki.

Poloki tak jak Ukraincy, Litwini, Niemcy, Slowincy i inni.

• Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 22:15
                      skoro my autochtony to poloki to jak wytłumaczyć to że mój pradziadek autochton
                      służoł w wermachcie, niy chodzi o to żebych chcioł łostać prezydyntym tego
                      państwa ale jak to się teraz mo do moi deklaracji narodowości Śląskiej w spisie
                      powszechnym ? Czyżbych podoł nieprawda, to jako narodowość sie godzi podać
                      Niemiecko z racji pradziadka w wermachcie czy Polsko z racji bycia autochtonem?
                      Bo moim zdaniem to żech sie nie pomylil ani trocha.
                      • Gość: harc mistrz Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 14:27
                        Z opóźnieniem "rzekom, bo musiołech lecieć po ćmoku ściongać ta bioło-czerwono
                        fana, com jom wczora z rana wywieszoł i ni miołech czasu odpedzieć".
                        To, że dziadek Twój był w Wehrmachcie, to wcale nie świadczy, żeś jest Niemcem,
                        bo mieszkańców Śląska, co koniunkturalnie albo ze strachu podpisali Volkslistę
                        wkrótce Niemcy zaczęli brać do wojska - potrzebne było im na licznych frontach
                        II WŚ każde "mięso armatnie", które można było ubrać w mundur i wysłać na
                        wojnę. Ci, co nie zginęli, to nawet na tym po wojnie skorzystali, załapując się
                        do "Raj-chu", albo otrzymując jakieś tam marki.
                        Natomiast w spisie powszechnym, deklarując NIEISTNIEJĄCĄ OFICJALNIE "narodowość
                        śląską" (zamiast polskiej), wyraziłeś tylko pewien kontestacyjny stosunek do
                        obecnego państwa polskiego, w formie na wskroś politycznej, dając dowód
                        nieakceptacji aktualnego stanu tego państwa (motywy mogą być rozmaite - nie
                        wnikam).
                        Ja też nie byłem entuzjastą (mówiąc oględnie) bajzlu w III RP, np. afer,
                        korupcji i złodziejstwa, grabieży majątku narodowego, bezrobocia i biedy
                        dotykającej ogromną część społeczeństwa, braku szans rozwoju dla młodzieży itd.
                        Ale jestem i czuję się Polakiem mieszkającym na Górnym Śląsku w Katowicach.
                        I wczoraj 11 listopada uczciłem to WIELKIE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁEJ POLSKI..
                        Bo chociaż jest biedna i przez politycznych psuji popsuta, to jednak jest
                        suwerenna i nasza - wybory ostatnie tego dowiodły.
                        Może będzie lepiej...? WSZYSCY PODOBNO TEGO CHCEMY.
                        (HKP)
                        ...
                        CZUWAJ!!!
                        • Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 12.11.05, 16:42
                          A ja poprostu widze że polska chce być jakimś narodem wybranym,jednolitym
                          pogladowo i niedopuszczajacym myśli że ktoś może myśleć inaczej, takie na siłe
                          wciskanie komus poglądów jedynie słusznych nie może być podstawą do tworzenia
                          państwa z którym moge się utożsamiać, z drugiej strony cała polityka państwa
                          jest anty regionalna tak jakby istniało tylko księstwo warszawskie i wszystkich
                          dookoła interesowała tylko historia powstań listopadowych, piłsudskiego i
                          innych nacjonalistów.
                          Zresztą patriotyzmu się nie tworzy poprzez wzniosłe przemówienia tylko przez
                          czyny, dla mnie polska nic nie uczyniła żebym mógł się z nią utożsamiać, powiem
                          więcej wolałbym powrotu do granic porozbiorowych bo ludzie kierujący tym
                          państwem nie nadają się do tego (widać taka szlachecka spuścizna - kupczenie,
                          sprzedawanie głosów, zrywanie sejmów, nic sie nie zmieniło), może tu być nawet
                          państwo Czeskie albo Słowackie byleby respektowało prawo i dobrze zarządzało.
                          Ale polacy tego nigdy nie zrozumią.
                          • Gość: niekatolik Oto tęgi prezydent elekt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:11
                            polhost.net/kaczusia.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka