andrzej.sawa 10.11.05, 23:39 Ile flag będzie w Waszej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xs550 Re: 11Listopada 11.11.05, 01:29 andrzej.sawa napisał: > Ile flag będzie w Waszej okolicy? Nie wydaje mi sie aby glownym wydzwiekiem tego swieta byly flagi panstwowe. Tu chodzi o moment zadumy z powodu odzyskania czegos co nie zawsze bylo osiagalne. Flagi sa po to aby o tym przypominac i nie neguje celowosci ich wywieszania, jednak esencja tego dnia powinna byc refleksja. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: 11Listopada 11.11.05, 09:30 Ale to jednak ważny symbol i parę razy w roku jednak należy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: 11Listopada IP: 62.159.154.* 11.11.05, 10:26 a co to jest za rocznica ten 11 Listopada? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: 11Listopada 11.11.05, 16:06 11 listopada Przi świyńcie "mynczyli" sie ze patriotyzmym Nikierzy mylyli go z nacjonalizmym Dyć jo tu coś powiym tak cołkym po ślonsku Patriotyzm mi siedzi w kożdym duszy kontku Ślonzek miyj we zocy - tako pedzioł pater Łostało w pamiynci choć proch porwoł wiater.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: 11Listopada IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:28 Nie wywieszają flag państwowych, bo... inni też ICH nie wywieszają. A ci "INNI" dlatego nie wywieszają, bo TAMCI też ich nie wywiesili. A tamci dlatego, że... itd. itp. Ja wywiesiłem, bo jestem patryjota i nonkonformista. (HKP) ... CZUWAJ, ZBIOROWA GŁUPOTO!!! I po co Wam ta NIEPODLEGŁOŚĆ?! Po co...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: 11Listopada IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 16:38 ani jednej, precz ze świętem okupanta, TYLKO WOLNY ŚLĄSK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: 11Listopada IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 16:58 Dede, ty szkopie, itede... Idź do diabła i do d...!!! (HKP) ... SZKOPSTWU WARA!!! OD 11 LISTOPADA... Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: 11Listopada 11.11.05, 21:50 harc mistrzu, mam nadzieje, ze pewnego dnia przeskoczysz ten stopien w mentalnosci i haslo typu "autonomia dla slaska" nie bedzie ci sie kojarzyla z w zaden sposob pojmowana niemieckoscia. bo po prostu desygnat tego hasla nie ma z tym nic wspolnego. a wracajac do flagi- u moich rodzicow flaga wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: 11Listopada 11.11.05, 22:10 Gdyby to panstwo szanowalo niepolskich obywateli, placacych nierzadko duzo wiecej na jego utrzymanie niz niejeden Polak, i rownie szczerze szanowaloby niepolskosc i odrebnosc historyczno-kulturowa niektorych administrowanych przez nie terytoriow, wytwarzajacych czasami o wiele wiecej dochodu niz niektore rdzennie polskie ziemie, to pewnikiem wywiesilbym polska flage. Ale jako obywatel rowno traktowany wylacznie jako podatnik nie mam takiego zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. 11.11.05, 17:14 Moja kobieta umyła okna, a ja wymieniłem wykładzinę w pokoju. Więcej takich dni proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 17:24 harcmistrz ty gorolu masz mentalność typowego polaczka, skoro ktoś nie jest taki jak ty to musi być szkop, ja jestem Ślązakiem, poczytaj sie historie tylko taką prawdziwą nie tą co w szkołach wmawiają dzieciom to moze cos pokapujesz a jak ci sie nie podoba to s...laj za rzeke z całym hufce tobie podobnych oszolomów, myślisz że jak kaczory wygrały wybory to mozesz wszystkich od szkopów wyzywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 18:15 Och pardon, Dede, pojęcie "szkop", "szkopstwo", rezerwuję żartobliwie tylko dla prawdziwych Niemców, o wyraźnej i wyrazistej tożsamości. Reszta bez zmian. Tukej, chopie jest POLSKA! A dziś jest JEJ święto - więc nie obrażaj kraju, którego jesteś obywatelem i nie mów o... okupacji, durniu "śląski"! (HKP) ... Bez CZUWAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. 11.11.05, 18:59 Gość portalu: harc mistrz napisał(a): > Och pardon, Dede, pojęcie "szkop", "szkopstwo", rezerwuję żartobliwie tylko dla > > prawdziwych Niemców, o wyraźnej i wyrazistej tożsamości. Reszta bez zmian. > Tukej, chopie jest POLSKA! Klikosz zza rzeki? A dziś jest JEJ święto - więc nie obrażaj kraju, > którego jesteś obywatelem i nie mów o... okupacji, durniu "śląski"! Obywatelem to sie jest panstwa harcydupek, durniu gorolski. > (HKP) > ... > Bez CZUWAJ! Nareszcie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 19:15 jo sie o to obywatelstwo niy prosił, a duryń toś jest ty, ale harcerze tak mają łod dzieciństwa, przez to kożde mądre dziecko sie przed tym broniyło rynkami i nogami a tobie niystety wyprali tam mózg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:16 A jo żech myśloł, skuli tego "dede" (nie zauważyuech IP Radzionkowa), że tyn DeDe to jest richtig taki... dubeltowy szkop, co się z II WŚ zachował(!). Wyboczom nom! (HKP) ... CZUWEJTA, CHOPY, ABO WEŚTA SIE DO ROBOTY!!! PS: Jak wam takie wielkie, polskie święto wisi, To... "Zu Arbeit!" (- Ha, ha, ha!), hanysi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 20:58 a żebys wiedzioł że tak robiymy,a poza tym tu niy Wrocław żeby niy bylo ani jednego autochtona, wszyscy my tu po II WŚ łostali, wszyscy tu urodzyni, wiync prosza nowo władza naszego starego okupanta zeby nos jus niy wysiedlała, lepi niy postawi zasieki na rzece coby my do tego polskiego dobrobytu sie niy dostali na który niy zasługujym przez nasza krnąbrność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:20 Tukej niy potrzebne som żodne zasieki, Jakeśta autochtony, to żeśta... Poloki. (HKP) ... CZUWAJ, KORFANTY! - Czymu uone som anty??? Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. 11.11.05, 21:32 Gość portalu: harc mistrz napisał(a): > Jakeśta autochtony, to żeśta... Poloki. Cóż to za język? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. 11.11.05, 22:00 Gość portalu: harc mistrz napisał(a): > Tukej niy potrzebne som żodne zasieki, > Jakeśta autochtony, to żeśta... Poloki. Poloki tak jak Ukraincy, Litwini, Niemcy, Slowincy i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 11.11.05, 22:15 skoro my autochtony to poloki to jak wytłumaczyć to że mój pradziadek autochton służoł w wermachcie, niy chodzi o to żebych chcioł łostać prezydyntym tego państwa ale jak to się teraz mo do moi deklaracji narodowości Śląskiej w spisie powszechnym ? Czyżbych podoł nieprawda, to jako narodowość sie godzi podać Niemiecko z racji pradziadka w wermachcie czy Polsko z racji bycia autochtonem? Bo moim zdaniem to żech sie nie pomylil ani trocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 14:27 Z opóźnieniem "rzekom, bo musiołech lecieć po ćmoku ściongać ta bioło-czerwono fana, com jom wczora z rana wywieszoł i ni miołech czasu odpedzieć". To, że dziadek Twój był w Wehrmachcie, to wcale nie świadczy, żeś jest Niemcem, bo mieszkańców Śląska, co koniunkturalnie albo ze strachu podpisali Volkslistę wkrótce Niemcy zaczęli brać do wojska - potrzebne było im na licznych frontach II WŚ każde "mięso armatnie", które można było ubrać w mundur i wysłać na wojnę. Ci, co nie zginęli, to nawet na tym po wojnie skorzystali, załapując się do "Raj-chu", albo otrzymując jakieś tam marki. Natomiast w spisie powszechnym, deklarując NIEISTNIEJĄCĄ OFICJALNIE "narodowość śląską" (zamiast polskiej), wyraziłeś tylko pewien kontestacyjny stosunek do obecnego państwa polskiego, w formie na wskroś politycznej, dając dowód nieakceptacji aktualnego stanu tego państwa (motywy mogą być rozmaite - nie wnikam). Ja też nie byłem entuzjastą (mówiąc oględnie) bajzlu w III RP, np. afer, korupcji i złodziejstwa, grabieży majątku narodowego, bezrobocia i biedy dotykającej ogromną część społeczeństwa, braku szans rozwoju dla młodzieży itd. Ale jestem i czuję się Polakiem mieszkającym na Górnym Śląsku w Katowicach. I wczoraj 11 listopada uczciłem to WIELKIE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁEJ POLSKI.. Bo chociaż jest biedna i przez politycznych psuji popsuta, to jednak jest suwerenna i nasza - wybory ostatnie tego dowiodły. Może będzie lepiej...? WSZYSCY PODOBNO TEGO CHCEMY. (HKP) ... CZUWAJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Fajny dzień. Nie musiałem iść do pracy. IP: *.radzionkow.net 12.11.05, 16:42 A ja poprostu widze że polska chce być jakimś narodem wybranym,jednolitym pogladowo i niedopuszczajacym myśli że ktoś może myśleć inaczej, takie na siłe wciskanie komus poglądów jedynie słusznych nie może być podstawą do tworzenia państwa z którym moge się utożsamiać, z drugiej strony cała polityka państwa jest anty regionalna tak jakby istniało tylko księstwo warszawskie i wszystkich dookoła interesowała tylko historia powstań listopadowych, piłsudskiego i innych nacjonalistów. Zresztą patriotyzmu się nie tworzy poprzez wzniosłe przemówienia tylko przez czyny, dla mnie polska nic nie uczyniła żebym mógł się z nią utożsamiać, powiem więcej wolałbym powrotu do granic porozbiorowych bo ludzie kierujący tym państwem nie nadają się do tego (widać taka szlachecka spuścizna - kupczenie, sprzedawanie głosów, zrywanie sejmów, nic sie nie zmieniło), może tu być nawet państwo Czeskie albo Słowackie byleby respektowało prawo i dobrze zarządzało. Ale polacy tego nigdy nie zrozumią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekatolik Oto tęgi prezydent elekt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:11 polhost.net/kaczusia.jpg Odpowiedz Link Zgłoś