Dodaj do ulubionych

Przewodnik po Polsce

IP: 213.186.78.* 11.11.02, 12:21
Obserwuj wątek
    • Gość: Arnold Re: Przewodnik po Polsce IP: 213.186.78.* 11.11.02, 12:22
      www.yaratsch.mnc.pl/Humor/przewodnikpopolsce.txt
      • Gość: Jaracz Re: Przewodnik po Polsce IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 11.11.02, 12:33
        Gość portalu: Arnold napisał(a):

> <a
        href="www.yaratsch.mnc.pl/Humor/przewodnikpopolsce.txt"target="_blank
        > ">www.yaratsch.mnc.pl/Humor/przewodnikpopolsce.txt</a>
        Przeczytalem tylko poczatek.. Arnold, czy ty jestes tak zaslepiony, ze sadzisz,
        ze granice Polski po II Wojnie Swiatowej, a dokladniej po Jalcie, sa takie,
        dlatego ze tak chcieli Polacy?! Wina Polakow sa nastepstwa takiego, a nie
        innego podzialu Europy, a przez to m.in. akcji "Wisla"?! Zastanow sie chlopie,
        albo wroc do ksiazek!

Jaracz
        • Gość: Arnold Re: Przewodnik po Polsce IP: 213.186.78.* 11.11.02, 12:43
          Gość portalu: Jaracz napisał(a):

> Gość portalu: Arnold napisał(a):
          >
          > > <a
          > href="<a
          href="www.yaratsch.mnc.pl/Humor/przewodnikpopolsce.txt"target="
          >
          _blank"target="_blank">www.yaratsch.mnc.pl/Humor/przewodnikpopolsce.txt"target=
          > "_blank</a>
          > > ">www.yaratsch.mnc.pl/Humor/przewodnikpopolsce.txt</a>
          > Przeczytalem tylko poczatek.. Arnold, czy ty jestes tak zaslepiony, ze
          sadzisz,
          >
          > ze granice Polski po II Wojnie Swiatowej, a dokladniej po Jalcie, sa takie,
          > dlatego ze tak chcieli Polacy?! Wina Polakow sa nastepstwa takiego, a nie
          > innego podzialu Europy, a przez to m.in. akcji "Wisla"?! Zastanow sie
          chlopie,
          > albo wroc do ksiazek!
          > Jaracz

Chlopie, dalem tylko link do przewodnika po Polsce na wesolo!
          • Gość: Jaracz Re: Przewodnik po Polsce IP: *.czyzyny.net.pl 11.11.02, 17:54

> Chlopie, dalem tylko link do przewodnika po Polsce na wesolo!
            Moze dalej jest smieszne, ale ja przeczytalem tylko poczatek i zagotowalem;P
            sorry:)

Jaracz
    • Gość: hans Re: Przewodnik po Polsce IP: *.starnet.katowice.pl / *.radio-gazeta.pl 11.11.02, 13:33
      Arnold,skąd ty wynajdujesz takie jajcarskie teksty?
      A co ze zdjęciami willi Grundmanna i Thiele-Winklera? Miałeś je wciepnąć!
      Pyrsk.
      • Gość: Arnold Re: Przewodnik po Polsce IP: 213.186.78.* 11.11.02, 13:38
        Hans, dostaniesz je, musze tylko znalezc chwile czasu. Pyrsk
        • Gość: hans Re: Przewodnik po Polsce IP: *.starnet.katowice.pl / *.radio-gazeta.pl 11.11.02, 14:08
          OK!
          • Gość: Wilym Re: Przewodnik po Polsce IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 14:45
            Arnoldzik!
            Gratulacje za znalezienie niezlego tekstu-zaraz go porozsylam dalej.
            Jak jednak widac nie wszysycy (patrz Jaracz) maja poczucie humoru, w zwiazku z
            czym sugeruje dodanie do przewodnika hasla "smutactwo meczenne", na okreslenie
            typow w rodzaju jaracza i hugona.
            pzdr
            • Gość: Arnold Re: Przewodnik po Polsce IP: 213.186.78.* 11.11.02, 14:58
              Myslalem ze dzisiaj, z okazji swieta, smutasy beda w dobrym humorze.
              • Gość: Wilym Re: Przewodnik po Polsce IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 15:01
                Im jest pewnie durch smutno, bo ich nikt nie lubi
                • albrecht1 Re: Przewodnik po Polsce 11.11.02, 15:44
                  Ja bym uzupełnił ów przewodnik, właśnie o rozdział "święta":
                  "Świeta, w tym państwowe, obchodzi się w Polsce bardzo poważnie. Przesycone one
                  są duchem powagi, pietyzmu i zadumy. Zapewne wynika to z faktu, że jedno z
                  najważniejszych świąt Wszystkich Świętych, jest obchodzone w porze jesiennej i
                  nikomu nie jest do śmiechu stać na chłodzie grzejąc się jedynie nikłym
                  płomykiem świecy lub znicza albo nadzieją, ze na wiosne bedzie cieplej."
                • Gość: Jaracz Re: Przewodnik po Polsce IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 11.11.02, 18:31
                  Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Im jest pewnie durch smutno, bo ich nikt nie lubi
                  musisz miec niezle kompleksy:)
                  wspomnienia z dziecinstwa? :)

Jaracz
                • Gość: mrW Re: Przewodnik po Polsce IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 21:18
                  -a cibie wszyscy, hehe
            • Gość: Jaracz Re: Przewodnik po Polsce IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 11.11.02, 18:29
              Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Arnoldzik!
              > Gratulacje za znalezienie niezlego tekstu-zaraz go porozsylam dalej.
              > Jak jednak widac nie wszysycy (patrz Jaracz) maja poczucie humoru,
              Jak jednak widac nie wszyscy (patrz Wilym) potrafia czyta ze zrozumieniem.
              Napisalem wyraznie, ze przeczytalem sam poczatek, i do tego odnosila sie moja
              wypowiedz. Czy dalej tekst byl smieszny, nie wiem i malo mnie to obchodzi.
              Poczatek nawiazywal do rozmieszczenia ludnosci w Polsce, a ta sprawa wiaze sie
              z tyloma ludzkimi tragediami, ze w zaden sposob nie moze byc smieszna.

Jaracz
              • albrecht1 Re: Przewodnik po Polsce 11.11.02, 19:06
                Powstanie Warszawskie też wiąże się z tragediami, a Andrzej Munk już dawno temu
                nakręcił "Eroicę" z Dudkiem Dziewońskim w roli głównej.
                Czasem dystans jest lepszy od sztywnego patosu.
                • Gość: Jaracz Re: Przewodnik po Polsce IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 11.11.02, 20:09
                  albrecht1 napisał:

> Powstanie Warszawskie też wiąże się z tragediami, a Andrzej Munk już dawno
                  temu
                  >
                  > nakręcił "Eroicę" z Dudkiem Dziewońskim w roli głównej.
                  > Czasem dystans jest lepszy od sztywnego patosu.
                  Mozliwe, po prostu myslalem, ze Arnold znowu chce jakos "dokopac" Polakom;)

pozdr

Jaracz
                  • Gość: Arnold Re: Przewodnik po Polsce IP: 213.186.78.* 11.11.02, 21:18
                    Jaracz, przykro mi ze uwazasz, ze jak cos napisze, to chce dokopac Polakom.
                    Jesli uwazasz, ze odkrywanie prawdziwej historii Slaska i walka z oszolomami w
                    rodzaju Mesca i Hugona, krytyka obecnej sytuacji w ktorej G. Slask jest
                    podzielony i wskazywanie na fakt zlego zarzadzania i dojenia mojej slaskiej
                    Ojczyzny to tylko chec dokopania Polakom, to jestes w bledzie.
                    Gwarantuje Ci ze bardzo szanuje Polakow, a dowodem jest to ze mam wsrod nich
                    wielu przyjaciol, mimo takiego samego stanowiska wobec tych spraw w realu.
                    Zdziwilbys sie jak wielu Polakow zamieszkujacych Gorny Slask podziela moje
                    zdanie na temat warsiawskiej polityki kadrowej na Slasku i szerokiego w niej
                    udzialu zainteresowanych stolkami i otrzymujacych je ludzi z poza Slaska, a
                    glownie wiadomo skad. Nie szczedze rowniez krytyki Slazakom dzialajacym na
                    szkode tej ziemi. Nie bojmy sie prawdy. Pyrsk

• Gość: Jaracz Re: Przewodnik po Polsce IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 11.11.02, 21:43

> Jaracz, przykro mi ze uwazasz, ze jak cos napisze, to chce dokopac Polakom.
                      Zawsze mam wrazenie w Twoich postach, ze negujesz wszystko co polskie. Bardziej
                      jedynie skrajne od Twoich sa posty autorstwa "!!!", ale z nim to nie ma co
                      dyskutowac. Moze jestem w bledzie, jesli tak, to obiecuje bardziej przyjrzec
                      sie temu co piszesz:)

> Jesli uwazasz, ze odkrywanie prawdziwej historii Slaska i walka z oszolomami
                      w
                      > rodzaju Mesca i Hugona, krytyka obecnej sytuacji w ktorej G. Slask jest
                      > podzielony i wskazywanie na fakt zlego zarzadzania i dojenia mojej slaskiej
                      > Ojczyzny to tylko chec dokopania Polakom, to jestes w bledzie.
                      Polemizowalbym z tym, jezeli Mesca i Hugona nazywasz oszolamami to jak
                      nazwalbys osobnika "!!!"? Tylko obiektywnie (wiem, ze on stoi po
                      Twojej "stronie barykady", jednak sprobuj sie wysilic na obiektywizm).

> Gwarantuje Ci ze bardzo szanuje Polakow, a dowodem jest to ze mam wsrod nich
                      > wielu przyjaciol, mimo takiego samego stanowiska wobec tych spraw w realu.
                      > Zdziwilbys sie jak wielu Polakow zamieszkujacych Gorny Slask podziela moje
                      > zdanie na temat warsiawskiej polityki kadrowej na Slasku i szerokiego w niej
                      > udzialu zainteresowanych stolkami i otrzymujacych je ludzi z poza Slaska,
                      tylko pytanie jest takie. Jaka masz gwarancje, ze obsadzajac stolkami ludzi ze
                      Slaska nie okaze sie, ze sa to karierowicze jeszcze gorsi niz ci "warsiawscy"?
                      Musialbys ich jakos starannie dobierac, kto by to zrobil? Jakimi kryteriami by
                      sie kierowal? Slezan slusznie wykluczyl "kryteria rodowe", wiec na jakich
                      zasadach by ich wybierano? Kto bylby uprawniony do glosu.. Co by sie zmienilo?
                      To mnie ciekawi..

Latwo rzucic haslo "warszawa nami rzadzi dlatego jest zle", trudniej
                      przedsiewziac cos naprawde konstruktywnego, z pozytywnym skutkiem.. Jestem
                      ciekaw Twoich odpowiedz na moje pytania..

Liczac na poczatek rzeczowej dyskusji, pozdrawiam

Jaracz
                      • Gość: Arnold Re: Przewodnik po Polsce IP: 213.186.78.* 11.11.02, 22:33
                        Gość portalu: Jaracz napisał(a):

> Gość portalu: Arnold napisał(a):
                        >
                        > > Jaracz, przykro mi ze uwazasz, ze jak cos napisze, to chce dokopac Polakom
                        > .
                        > Zawsze mam wrazenie w Twoich postach, ze negujesz wszystko co polskie.
                        Bardziej
                        >
                        > jedynie skrajne od Twoich sa posty autorstwa "!!!", ale z nim to nie ma co
                        > dyskutowac. Moze jestem w bledzie, jesli tak, to obiecuje bardziej przyjrzec
                        > sie temu co piszesz:)

Nie neguje wszystkiego co polskie. Zjezdzilem kawal Polski i wiele miejsc mi
                        sie podobalo, przeczytalem troche polskiej literatury i tez jest ok, znam wielu
                        Polakow i sa to ludzie, tak jak Slazacy, rozni

> > Jesli uwazasz, ze odkrywanie prawdziwej historii Slaska i walka z oszoloma
                        > mi
                        > w
                        > > rodzaju Mesca i Hugona, krytyka obecnej sytuacji w ktorej G. Slask jest
                        > > podzielony i wskazywanie na fakt zlego zarzadzania i dojenia mojej slaskie
                        > j
                        > > Ojczyzny to tylko chec dokopania Polakom, to jestes w bledzie.
                        > Polemizowalbym z tym, jezeli Mesca i Hugona nazywasz oszolamami to jak
                        > nazwalbys osobnika "!!!"? Tylko obiektywnie (wiem, ze on stoi po
                        > Twojej "stronie barykady", jednak sprobuj sie wysilic na obiektywizm).

Obiektywnie? Ja rozumie czym kieruje sie !!!. Miloscia do swojej ojczyzny.
                        Natomiast czym kieruja sie Mesco czy Hugon wyzywajac od volksdojczow i
                        hitlerowcow kazdego, komu nie podobaja sie polskie rzady na Slasku i
                        zafalszowana historia? Miloscia do swojej ojczyzny - Polski?

> > Gwarantuje Ci ze bardzo szanuje Polakow, a dowodem jest to ze mam wsrod ni
                        > ch
                        > > wielu przyjaciol, mimo takiego samego stanowiska wobec tych spraw w realu.
                        > > Zdziwilbys sie jak wielu Polakow zamieszkujacych Gorny Slask podziela moje
                        >
                        > > zdanie na temat warsiawskiej polityki kadrowej na Slasku i szerokiego w ni
                        > ej
                        > > udzialu zainteresowanych stolkami i otrzymujacych je ludzi z poza Slaska,
                        > tylko pytanie jest takie. Jaka masz gwarancje, ze obsadzajac stolkami ludzi
                        ze
                        > Slaska nie okaze sie, ze sa to karierowicze jeszcze gorsi niz
                        ci "warsiawscy"?
                        > Musialbys ich jakos starannie dobierac, kto by to zrobil? Jakimi kryteriami
                        by
                        > sie kierowal? Slezan slusznie wykluczyl "kryteria rodowe", wiec na jakich
                        > zasadach by ich wybierano? Kto bylby uprawniony do glosu.. Co by sie zmienilo?
                        > To mnie ciekawi..
                        >
                        > Latwo rzucic haslo "warszawa nami rzadzi dlatego jest zle", trudniej
                        > przedsiewziac cos naprawde konstruktywnego, z pozytywnym skutkiem.. Jestem
                        > ciekaw Twoich odpowiedz na moje pytania..

Dobre kryteria to miedzy innymi:
                        Fachowosc, skutecznosc, uczciwosc.

Narodowosc, jezyk czy religia nie maja znaczenia.

I wazna jest idea - Slask w historycznych granicach, bo to pozwoli oprzec sie
                        na ponad 1000 letnim dziedzictwie historycznym, innym niz pozostalych regionow
                        Polski, rzadzony przez swoich mieszkancow (wszystkich), z duzym zakresem
                        samodzielnosci.

> Liczac na poczatek rzeczowej dyskusji, pozdrawiam
                        >
                        > Jaracz

Ja rowniez pozdrawiam - Arnold
                        • Gość: Jaracz Re: Przewodnik po Polsce IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 11.11.02, 22:57

> Obiektywnie? Ja rozumie czym kieruje sie !!!. Miloscia do swojej ojczyzny.
                          Smiem watpic. Jest zaslepiony, tak ze nie widzi czubka swojego nosa, a
                          argumenty ma takie, ze zadne, gorzej - on w ogole nie stara sie ich miec!

> Natomiast czym kieruja sie Mesco czy Hugon wyzywajac od volksdojczow i
                          > hitlerowcow kazdego, komu nie podobaja sie polskie rzady na Slasku i
                          > zafalszowana historia?
                          Z ta zafalszowana historia to troche przesadzasz.. Jak zwykle prawda lezy
                          gdzies po srodku..

>Miloscia do swojej ojczyzny - Polski?
                          Na pewno maja wiecej argumentow niz niejaki "!!!".

> Dobre kryteria to miedzy innymi:
                          > Fachowosc, skutecznosc, uczciwosc.
                          Tak, ale to sa slogany. Kto tych ludzi bedzie wybieral? Na jakich zasadach?
                          Glosowanie? Wybory? Kto bedzie mogl kandydowac?

> I wazna jest idea - Slask w historycznych granicach, bo to pozwoli oprzec sie
                          > na ponad 1000 letnim dziedzictwie historycznym, innym niz pozostalych
                          regionow
                          > Polski, rzadzony przez swoich mieszkancow (wszystkich), z duzym zakresem
                          > samodzielnosci.
                          Czy ja wiem, czy to az takie wazne.. Nie wiem, czy jest sens
                          mieszania "zielonego" Slaska z "czarnym".. To nie jest taka prosta i oczywista
                          sprawa, kazde rozwiazanie niesie ze soba i wady i zalety, rzecz w tym by wybrac
                          to, ktore ma mniej wad.. Trzebaby bardzo wnikliwego rozpatrzenia sprawy,
                          wymiany wszystkich za i przeciw, a nie stwierdzenia "laczymy Opolszczyzne z
                          Gornym Slaskiem bo tak kiedys bylo!"..

pozdrowienia

Jaracz
                        • Gość: mrW Re: Przewodnik po Polsce IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 23:04
                          -Wybaczcie panowie moja smialosc, ze sie wtrace do Waszej dyskusji
                          -prosil bym tylko o prosta odpowiedz ze strony Arnolda

Gość portalu: Arnold napisał

> Obiektywnie? Ja rozumie czym kieruje sie !!!. Miloscia do swojej ojczyzny.
                          -do jakiej ojczyzny kieruje sie gosc;!!!?

> I wazna jest idea - Slask w historycznych granicach, bo to pozwoli oprzec
                          sie
                          > na ponad 1000 letnim dziedzictwie historycznym, innym niz pozostalych
                          regionow
                          > Polski, rzadzony przez swoich mieszkancow (wszystkich), z duzym zakresem
                          > samodzielnosci.
                          -jezeli opowiadasz sie za caloscia Slaska to w jakich kryteriach?
                          -czy ma to byc Slask dla Slonzakow z Rzadem czysto slonskim, czy mieszany?
                          -czy uwazasz, ze w Rzadzie powinni zasiasc obywatele tylko niemieccy czy tylko
                          slonscy, czy tez mieszani(slasko-polsko-niemieccy)?
                          -
                          -prosze szczera odpowiedz
                          -pyrsk
                          • Gość: Arnold Re: Przewodnik po Polsce IP: 213.186.78.* 11.11.02, 23:22
                            Gość portalu: mrW napisał(a):

> -Wybaczcie panowie moja smialosc, ze sie wtrace do Waszej dyskusji
                            > -prosil bym tylko o prosta odpowiedz ze strony Arnolda
                            Hopie godej, to je forum!
                            >
                            >
                            > Gość portalu: Arnold napisał
                            >
                            >
                            > > Obiektywnie? Ja rozumie czym kieruje sie !!!. Miloscia do swojej ojczyzny
                            > .
                            > -do jakiej ojczyzny kieruje sie gosc;!!!?
                            Mam wrazenie ze do tej samej co ja.

>
                            > > I wazna jest idea - Slask w historycznych granicach, bo to pozwoli oprzec
                            > sie
                            > > na ponad 1000 letnim dziedzictwie historycznym, innym niz pozostalych
                            > regionow
                            > > Polski, rzadzony przez swoich mieszkancow (wszystkich), z duzym zakresem
                            > > samodzielnosci.
                            > -jezeli opowiadasz sie za caloscia Slaska to w jakich kryteriach?
                            > -czy ma to byc Slask dla Slonzakow z Rzadem czysto slonskim, czy mieszany?
                            > -czy uwazasz, ze w Rzadzie powinni zasiasc obywatele tylko niemieccy czy
                            tylko
                            > slonscy, czy tez mieszani(slasko-polsko-niemieccy)?
                            > -
                            > -prosze szczera odpowiedz
                            Napisalem -wszyscy mieszkancy Gornego Slaska, poprzez demokratycznie wybranych
                            przedstawicieli. Miyszkosz we Jukyju i niysz na czym to polego?
                            > -pyrsk
                            Pyrsk
                            • Gość: mrW Re: Przewodnik po Polsce IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 23:35

> Gość portalu: mrW napisał(a):
                              >
                              > > -Wybaczcie panowie moja smialosc, ze sie wtrace do Waszej dyskusji
                              > > -prosil bym tylko o prosta odpowiedz ze strony Arnolda
                              > Hopie godej, to je forum!
                              > >
                              > >
                              > > Gość portalu: Arnold napisał
                              > >
                              > >
                              > > > Obiektywnie? Ja rozumie czym kieruje sie !!!. Miloscia do swojej ojc
                              > zyzny
                              > > .
                              > > -do jakiej ojczyzny kieruje sie gosc;!!!?
                              > Mam wrazenie ze do tej samej co ja.
                              -Arnold! do jakiej?!(niemieckiej czy slaskiej)?! - nie odpowiadasz szczerze

> >
                              > > > I wazna jest idea - Slask w historycznych granicach, bo to pozwoli op
                              > rzec
                              > > sie
                              > > > na ponad 1000 letnim dziedzictwie historycznym, innym niz pozostalych
                              >
                              > > regionow
                              > > > Polski, rzadzony przez swoich mieszkancow (wszystkich), z duzym zakre
                              > sem
                              > > > samodzielnosci.
                              > > -jezeli opowiadasz sie za caloscia Slaska to w jakich kryteriach?
                              > > -czy ma to byc Slask dla Slonzakow z Rzadem czysto slonskim, czy mieszany?
                              > > -czy uwazasz, ze w Rzadzie powinni zasiasc obywatele tylko niemieccy czy
                              > tylko
                              > > slonscy, czy tez mieszani(slasko-polsko-niemieccy)?
                              > > -
                              > > -prosze szczera odpowiedz
                              > Napisalem -wszyscy mieszkancy Gornego Slaska, poprzez demokratycznie
                              wybranych

> przedstawicieli. Miyszkosz we Jukyju i niysz na czym to polego?
                              -wiem!ale nie odpowiedziales na moje pytania - o jakich obywateli Ci chodzi?
                              -ktorych obywateli chcialbys w wiekszosci widziec w Rzadzie Slaskim?(podaj
                              narodowosc, prosze)

-pyrs
                              > > -pyrsk
                              > Pyrsk
                              • Gość: Arnold Re: Przewodnik po Polsce IP: 213.186.78.* 11.11.02, 23:55
                                Wroc sie nazot i przeczitej: nacjo niy mo znoczynia!
              • Gość: mrW Re: Przewodnik po Polsce IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 21:27
                -wisz, tyn Wilym to ino potrafi blyndy wytknac
                -tyn "typ" tak mo, cinszki przypodyk
      • Gość: Chrobok Der Ton macht die Musik IP: wox:* / 170.205.220.* 11.11.02, 15:45

hallo ,
        Powyzszy tekst byl juz na forum gazety w podforum Polonia lub forum Humorum.
        Musze przyznac ze sie nim dobrze ubawilem . Troche sie posmiac z wlasnych wad ..
        lub przywar nigdy nie zaszkodzi.
        Nie spotkal sie ten Witz z dezaprobata.. dobry kawal i juz.
        Podobnie tez odebralem intencje Arnolda ..zwlaszcza jak odpisal Jaraczowi ..ze
        tylko podal link do humorystycznego tekstu.
        Jedynie co to po pozostalych postach mozna wywnioskowac ze kazdy rozumie
        wylacznie to co chce. Mam wrazenie ze "Wilym" rozumie ten dowcip na zasadzie "
        ale dolozyles Polakom Arnold" ...i tu jest wlasnie chyba pies pogrzebany. Bo
        jak inaczej mozna interpretowac troszke sluzalczy ton postu "Wilym"

"Arnoldzik!
        Gratulacje za znalezienie niezlego tekstu-zaraz go porozsylam dalej."

Super Wilym... odwaliles kawal dobrej roboty.

Szkoda ze na tym forum nawet dobre dowcipy musza wystepowac ( byc rozumiane)
        wylacznie jako walka .
        Humor jest humor , kawal jest kawal ... zwlaszcza jesli jest dobry.
        Ja sam wyslalem ten kawal do paru osob dalej ( jeszcze z forum Polonia)
        i to do Polakow .... i co?

Czyz nie zauwazacie ze czesc rzeczy z ktorych super zakpil autor tekstu jest
        tez WASZA ( w Polsce ) codziennoscia?

Ciekawe jak by reagowal Wilym po kawale na temat Slazakow? Czy skonczylo by sie
        na " Won na kresy jak ci sie tu nie podoba? "

Trafnie okresla niemieckie przyslowie " Der Ton macht die Musik" podobne
        sytuacje... bo dobry kawal ( jak i ten) pozostanie dobrym kawalem .. tylko ma
        inny wydzwiek zle rozumiany.

Jaraczowi sie dziwie o tyle ze na forum Polonia i forum Humorum byly " nie
        takie " kawaly o Polakach ... wszyscy sie zdrowo posmiali i obylo sie bez
        odpowiednich komentarzy w stylu " smutactwo meczenne", ... tyle ze tamte
        kawaly pisano dla rozsmieszenia .... a nie w rozumieniu walki ...

Do Arnolda... dobre dowcipy ( jak i ten) wpisuj jak mozesz... to sie to forum
        moze troche wyluzuje

Pozdrawiam

• Gość: Arnold Re: Der Ton macht die Musik IP: 213.186.78.* 11.11.02, 16:06
          Toche przesadzasz Chrobok, wydaje mi sie ze tylko Jaracz sie wyglupil, sam na
          miejscu Wilyma tez bym go uznal za smutasa meczenniczego. Jak znajde jeszcze
          cos wesolego to wrzuce na forum, ale nie zawsze sie trafi cos ekstra.
          Slazacy potrafia sie smiac z siebie samych, wejdz na strony z dowcipami o
          Slazakach.

Aha, dziwna zbieznosc:

yaratsch - jaracz hehhe
          • Gość: Chrobok Re: Der Ton macht die Musik IP: wox:* / 170.205.220.* 11.11.02, 16:16

On ( Jaracz) poprostu nie doczytal ....
            Sam wspomnial ze przerwal po 2 zdaniach.. To forum bylo ostatnio "Ringiem"
            do starc ;))) wiec poprostu za szybko mu sie watek urwal... i myslal ze Ty
            prowokujesz . Ja bron Boze nie atakuje tu Wilyma ...
            jedyne co to mogli by sie wszyscy az tak nie przejmowac , bylo by prosciej i
            weselej.

Pzdr
            • Gość: Arnold Re: Der Ton macht die Musik IP: 213.186.78.* 11.11.02, 16:20
              W sumie od tego jest to forum zeby podyskutowac. Czasami sa to ostre starcia,
              ale to dobrze, ze kazdy moze wyrazic swoje opinie. No i jeszcze mozna sie
              posmiac z niektorych oszolomow. Pyrsk.
        • Gość: Jaracz Re: Der Ton macht die Musik IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 11.11.02, 18:35
          Gość portalu: Chrobok napisał(a):

> Jaraczowi sie dziwie o tyle ze na forum Polonia i forum Humorum byly " nie
          > takie " kawaly o Polakach ... wszyscy sie zdrowo posmiali i obylo sie bez
          > odpowiednich komentarzy w stylu " smutactwo meczenne", ... tyle ze tamte
          > kawaly pisano dla rozsmieszenia .... a nie w rozumieniu walki ...
          sorry, nie mialem czasu przeczytac calego tekstu i zadzialalem pod wplywem
          impulsu, tzn. po przeczytaniu kilkunastu pierwszych zdan:)

Moze tekst jest dalej smieszny, jak bede mial jakies 10 minut, zeby sie w niego
          wglebic na pewno to zrobie, pozdr

Jaracz
          • Gość: Wilym do Chroboka IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 21:50
            Chroboku!
            Dlaczego twierdzisz, ze uznalem dowcip Arnolda za dobry tylko dlatego ze
            dotyczyl Polski?
            Na jakiej podstawie twierdzisz, ze gdyby ow dowcip odnosil sie do Slaska i
            wstawil go tu nie-Slazak uzylbym hasla: "Won na kresy" czy jakos tak? Czy w
            ktorymkolwiek watku posluzylem sie takim haslem? Czy kiedykolwiek ublizylem
            Polakom? Nie mam tu na mysli forowiczow sposrod ktorych szczegolnie lubie
            dokuczac mrW, ale generalnie o Polakow!
            Prosilbym o krotki komentarz.
            Wilym
            • Gość: mrW Re: do Wilym IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 22:07
              -lubis mi dokuczac?, hmmm..
              -nie zle?
              -zobaczymy jak to sie skonczy

• Gość: Wilym do mrW-mojego najlepszego przyjaciela IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 23:28
                no mrW, ale tak szczerze, nie lubisz tego naszego ganianego?
                • Gość: mrW Re: do mrW-mojego najlepszego przyjaciela IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 23:37
                  -juz najwyzszy czas na piwo!
                  • Gość: Wilym Re: do mrW-mojego najlepszego przyjaciela IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 23:41
                    no i za to Cie lubie!
                    • Gość: mrW Re: do Wilym-mojego najlepszego przyjaciela IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 23:46
                      -nu co?, zgoda?
                      • Gość: Wilym Re: do Wilym-mojego najlepszego przyjaciela IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 23:50
                        zgoda? a czy jo sie z Tobom wadza? trocha sie pastwia, ale to chyba ni je nic
                        zlego, pra?
                      • Gość: Arnold Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 213.186.78.* 11.11.02, 23:51
                        Jok tok, to idymy na te piwo razym. Jok po klytniy we familiy.
                        • Gość: Arnold Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 213.186.78.* 11.11.02, 23:53
                          Patrz mrW, jo juz nawyt godom tym jukejowskim slonskim.
                          • Gość: mrW Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 23:56
                            -to ni dobrzy, myslolych zy si mi cos do tyj staryj gowy wroci
                        • Gość: mrW Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 11.11.02, 23:53
                          -zos je zazdrosny?
                          -josny zy idymy - jo ida ni wim jok Wilym?
                          • Gość: Wilym Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 23:55
                            jo tyz ida! a we szkata grocie? Bo mom ochota ograc mrW. Ciebie Arnold dom
                            fory, ale dej pozor!!!
                            • Gość: Arnold Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 213.186.78.* 11.11.02, 23:56
                              No to hopy na www.kurnik.pl - skat i gromy. Jo sie juz loguja jako arnold.
                            • Gość: Wilym do Arnolda i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 23:58
                              Aha Arnold! Wez luftbiksa-poszczylomy do golymbi! Mozno Slezan i Albrecht tyz
                              przindom!
                              • Gość: Arnold Re: do Arnolda i mrW-mojich nojlepszich przyjacio IP: 213.186.78.* 12.11.02, 00:00
                                Musza skoczyc na Czechy po nowo bo mi ftos piz...ol luftbiksa. Mozno kierys mo
                                2?
                                • Gość: Wilym Re: do Arnolda i mrW-mojich nojlepszich przyjacio IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 00:01
                                  Mozno Slezan mo - lon take bojowe piesni wynojduje!
                                  • Gość: mrW Re: do Arnolda i mrW-mojich nojlepszich przyjacio IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 12.11.02, 00:05
                                    -tyro podpuszczosz czy mni sprawdzosz?
                            • Gość: mrW Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 12.11.02, 00:01
                              -wisz zy grolych, Arnold mni namowiol, probowalym wlysc na tyn "kurnik" i cos
                              ni wyszlo
                              -jo juz wiela zapomniol!, ino robota, dom, robota, czosym wypad na ryby,
                              czosym polotac modylami, czosym na grzyby, i Swinta i tok wkolo!
                              -juz tyz mi lodpierdalo
                              • Gość: Wilym Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 00:02
                                no widzisz! wyluzuj synek-przijedz na Halymba, bydom z ciebie ludzie!
                                • Gość: Wilym Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 00:04
                                  ok-50 wpis i ida nyny!
                                • Gość: Arnold Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 213.186.78.* 12.11.02, 00:06
                                  To gromy we skata czy strzylomy ze luftbiksow? Abo zaproszymy calo ekipa, z
                                  Ballestym na feldmarschalla, i paintball? we lesie murckowskim?
                                  • Gość: Arnold Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 213.186.78.* 12.11.02, 00:08
                                    OK, po biyrku my sie wypiyli, fajniy pogodali - Pyrsk!
                                  • Gość: mrW Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 12.11.02, 00:12
                                    -jo jy cinki w skata wola w brydza,Ty si znosz w ty girki, znojdz cos dobrygo
                                    • Gość: Arnold Re: do Wilyma i mrW-mojich nojlepszich przyjaciol IP: 213.186.78.* 12.11.02, 00:17
                                      Hopie, nauczymy cie z Wilymym, i kupom innych fajnych synkow, ino mozno jutro,
                                      bo musza is nyny. Pyrsk!
            • Gość: Chrobok Odpisze wieczorem / no text / bez tekstu IP: wox:* / 170.205.220.* 12.11.02, 13:32
    • krol_macius_1 Re: Przewodnik po Polsce 12.11.02, 08:08
      W pociagu Przemysl Szczecin Hugon pyta Arnolda
      - Co jesz ?
      - Watrobka
      - Daj kawalek
      - EEE dej se pokoj sama kosc
      • luka Re: Przewodnik po Polsce 12.11.02, 15:51
        bardzo podobny tekst czytałem w Wyborczej. Był autorstwa Michała Ogórka.
        Katowiczanina zresztą.
    • Gość: Chrobok Do Wilym.... IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.02, 21:28
      Hallo Willym

Po Twoim poscie wnioskuje ze poczules sie dotkniety.... wiec odrazu musze
      sprostowac ze nie bylo to w zadnym razie moja intencja.
      Jakos tak dziwnie jest ze na tym forum odbiera sie duzo rzeczy bardziej
      przejaskrawione niz na to zasluguja.
      W moim poscie watek o Tobie zaczalem jednak slowem " Mam wrazenie ze
      Wilym..." To oznacza ze niekoniecznie tak byc musi...
      tylko ze w tym momencie ja to tak odczulem. Tak ja odczulem klimat Waszch
      postow ..naprawde sorry jesli tak nie bylo.
      Jak wogole na to wpadlem takie intencje Tobie przypisywac??? Ano jest tu na
      forum ( przewija sie od czasu do czasu)
      kolega Willi2 ... zaznaczam ze on sie pojawia zameldowany.. twoj post byl
      jako "gosc " pisany.
      Delikatnie mowiac nie zawsze zgadzam sie z tezami kolegi Willi2 .Nie wiem czy
      to Ty sobie taki adres zarejestrowales??ß
      Chroboka mi sie nie udalo zarezerwowac w oryginale wiec musialem troche ksywke
      odmienic. Pomyslalem ze podobnie i Tobie szlo
      i ze zarejestrowales sie jako willy 2 . Kolege Willy2 spotkac mozna
      naprzyklad na forum Kielc pytajacego zaczepnie czy tam
      ludziska prad i wode w domu maja? ...Intencji takich prowokacji chyba
      komentowac nie musze?
      Jesli to nie Ty sie ukrywasz za nickiem Willi2 to oczywiscie byla moja reakcja
      troche przedwczesna / allergiczna.
      Samo wysylanie na Kresy ...bylo pytaniem postawionym otwarcie ..... zdanie
      zaczynalo sie na " Ciekawe czy ..?"
      Tu Ci nic nie zarzucilem jedynie ciekawila by mnie Twoja reakcja.... a
      wysylano mnie juz pare razy na kresy ;))))
      komunista juz tez bylem (nazwany) i podobno slucham radia
      Maryja ;)))) ..Tu dla zainteresowanych ...NIE MAM
      SAT antenny i co zatym idzie ZADNYCH polskich programow .... (aber dem
      nächst ;))))
      Tak wogole to twoje zdanie na temat "Naplywowych ze wschodu" (repatrianci) by
      mnie interesowalo
      Co do kawalow o Polakach... hmm wydaje mi sie ze mam poczucie humoru i zdrowe
      zarty smiesza mnie jak kazde inne.
      Tekst Arnolda nie byl w sumie kawalem byl humoreska / sarkazmem/ karykatura
      polskiej rzeczywistosci...i tylko pod
      tym wzgledem nalezalo ten tekst osadzac. Pewnie piszac ze mnie ten tekst
      rozsmieszyl ..narobilem sobie wrogow w obozie polskim? Niewiem .... ale pisze
      za siebie a nie jestem po (zadnej) lini .

Notabene ,)))) poprowadziliscie z mrW spokojna korespondencje ... co jest dla
      mnie tylko dowodem ze nie upolitycznione tematy ( watki) lagodza
      obyczaje ;)))) Nie trzeba kogos zaraz lubiec ... wystarczy NIE miec go za
      wroga.

Pozdrawiam ..i nieprzejmuj sie moim pierwszym postem

Chrobok
      • Gość: Wilym do Chroboka IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 22:04
        Po Twoim poscie poczulem sie moze nie tyle dotkniety co raczej zdziwiony. Nie
        rozumialem zbytnio dlaczego to akurat mnie wziales na tapete zahaczajac o
        klimaty, lagodnie mowiac, szowinistyczne.

Faktycznie na forum objawia sie niejaki willi2, ale zaswiadczam Ci ze Wilym
        jest tylko jeden i nie ma nic wspolnego z willim2.

Rzeczywiscie to forum sprawia wrazenie mocno nabuzowanego i chyba latwiej tu o
        wywolanie klotni w szklance wody niz w rzeczywistsci. Kto wie, moze to
        aninomowosc, a co za tym idzie bezkarnosc wyzwala w ludziach tyle energii?
        Swoja droga to pewnie bylby ciekawy na temat na jakas dysertacje, nie sadzisz?

Jesli chodzi o ludzi z kresow; no coz-piekne sa legendy o milosci slasko-
        kresowej, o tym jak to Kresowiacy sznaowali Slazakow a ci odwzajemniali ich
        milosc. Prawda jest czasem bolesna i stosunki miedzy obydwiema grupami dalekie
        byly od idealow. Dzisiaj na szczescie to sie powoli zaciera i pochodzenie
        przestaje byc bariera nie do przekroczenia - w pewnym sensie chyba zarowno
        kresowiacy jak i Slazacy zamykali sie przed soba i zyli w wlasnych gettach.
        Ale dzisiaj juz dorasta kolejne pokolenie mieszkancow Gornego Slaska, ktore
        nie pamieta lat powojennych i tragedii tamtych czasow, a dla ktorego blizszy
        staje sie sasiad z klatki schodowej niezaleznie od miejsca urodzenia niz
        ziomek jego dziadkow.

Jesli zas chodzi o samych Kresowiakow to nie mozna zapominac ze ich losy byly
        bolesne - przezyli wyrzucenie z wlasnych domow (ladnie nazwane repatriacja),
        zostali rzuceni kilkaset kilometrow na zachod i przez kilkadziesiat lat zyli
        na walizkach czekajac na powrot w rodzinne strony. Ale w miedzyczasie
        zapuscili tu korzenie, porodzily sie ich dzieci i tu jest ich mala ojczyzna,
        ich Heimat.
        I moim zdaniem to dla niego powinni pracowac-dla mnie sa mieszkancami tej
        ziemi i jesli tylko chca maja prawo uwazac sie za Slazakow.
        Pozdrawiam
        Wilym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka