Dodaj do ulubionych

Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolskieg...

IP: 213.25.48.* 13.06.06, 23:15
Oczywiście. Jak zwykle będzie kibicowała Niemcom, niezmiennie od 100 lat.
Prwidłowa odpowiedź powinna być - Łukasz strzeli trzy gole, a Polska wygra 4-3.
"Polska, Polska bez Śląska!"...
Obserwuj wątek
    • Gość: oja Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski IP: *.c9.msk.pl 14.06.06, 00:01
      Gdyby nie Śląsk to byś do dzisiaj naftówką w domu świecił ... No fakt, szkoda
      że Polska ze Śląskiem... gdybyśmy tak byli samodzielnym, odrębnym krajem to by
      u nas w śląskich rzekach miód płynął...oj...
      • Gość: Gliwiczanin Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:16
        A mnie Podolski lata koło;)
        Jestem Gliwiczaninem. Mam dwa paszporty - zgadnijcie jakie. W meczu Polska-
        Niemcy będę kibicował w pierwszej połowie Niemcom, w drugiej Polakom. Myślę i
        mówię po polsku. Uważam się za Ślązaka. Wiem, że nikt, nawet własna żona
        (Polka) tego nie rozumie. Ale tak jest i już.
        Kocham Polskę, kocham Niemcy, ale najbardziej kocham Gliwice i Sląsk. Tu się
        urodziłem i tu chcę żyć. A Podolscy wyjechali. Może za kasą, może dla lepszego
        życia. Ich sprawa. Lukas gra dla Niemiec, a dla kogo ma grać??? Każdy, nawet
        Ci, którzy go krytykują zrobiłby na jego miejscu tak samo. Nie warto porównywać
        z Ebim Smolarkiem, bo jego ojciec ma inne układy, po wtóre - Smolarek w
        Holandii siedziałby na ławce. W Polsce zarobi więcej kasy, choćby na reklamach.
        Niestety zgadzam się z autorem - Gliwice kompletnie się nie potrafią wypromować
        na plecach Podolskiego. Wiecie kto rządzi Gliwicami od lat? Panowie z
        Platformy. Kasa, układy, korupcja (nie do udowodnienia - bardzo zgrabnie
        ukryta). Efekt? Są inwestycje - głównie w ... portfele platformistów. Dziur w
        jezdniach przybywa, chodniki krzywe, ze się przewrócić można. Budynki miejskie
        odrapane. Ale prezydent chwali się nadwyżką budżetową. Dramat...
        • Gość: kuxumuxuxu promocja Slaska IP: *.darq.uc.pt / *.darq.uc.pt 14.06.06, 01:52
          dla mnie to zgroza ze przy okazji tego ze Slazacy wystepuja w reprezentacjach 3
          krajow na mundialu Slask sie W OGOLE nie promuje! Ktory kraj/region ma jeszcze
          taka sytuacje? I nie wierze ze nikt w Gliwicach nie ma pomyslu na promocje z
          tego tytulu... czy oni sie czegos boja czy jak? Szkoda szkoda...
          • amoremio Re: promocja Slaska 16.06.06, 19:17
            Na Slowacji w takiyj malej wjosce-dziurze
            wybudowali dupne muzeum, bo tam sie
            Andy Warhol (Warholowowiczowskij, hehe)
            urodziol. I SWIETNIE na tym jadom !

W KrólHucie(Chorzowie) w grudniu 2006
            mijo 100 lot lot urodzenjo Franz´a Wachsmanna (potym w USA: Waxman),
            genjalnygo hollywoodzkiygo filmkomponisty (pjyrwy w Rajchu np.
            szlagier M.Dietrich w "Blauer Engel", a potym setki swiatowych
            filmhitów i 2 Oscary !!!) i malo fto lo Nim godo.

Bo: 1) Niymiec 2) Zyd - i sam mocie lyzunk.......

I tego je masa - choby slynne na coly swiat malarsko rewolucyjne
            obrazy i szkice Adolph´a Men(t?)zel´a z Königshütte - fto Go zno ?
            Jego nojbardziyj znany bild powinien wisiec np. przy wejciu w ratuszu !

Ja, ja - no bo Kopernik "bol Polokiym", a Slonsk pod "zaborem" :)))))))))
        • sss9 Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski 14.06.06, 08:52
          Gość portalu: Gliwiczanin napisał(a):

> Niestety zgadzam się z autorem - Gliwice kompletnie się nie potrafią wypromować
          >
          > na plecach Podolskiego. Wiecie kto rządzi Gliwicami od lat? Panowie z
          > Platformy. Kasa, układy, korupcja (nie do udowodnienia - bardzo zgrabnie
          > ukryta). Efekt? Są inwestycje - głównie w ... portfele platformistów. Dziur w
          > jezdniach przybywa, chodniki krzywe, ze się przewrócić można. Budynki miejskie
          > odrapane. Ale prezydent chwali się nadwyżką budżetową. Dramat...

z tym brakiem promocji, to chyba jakiś nieuzasadniony strach, powszechny jak się
          wydaje wśród władz miejskich - podobnie jest w Katowicach z uhonorowaniem
          założycieli miasta.
        • amoremio Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski 16.06.06, 19:08
          > Kocham Polskę, kocham Niemcy,
          > ale najbardziej kocham Gliwice i Sląsk.

BRAVO, BRAVO, BRAVISSIMO !!!!!!!!!

A jo mom tysz Krewnych po CZESKIYJ stronie SLONSKA(ja!),
          to moja milosc ogarnio jesze wiyncyj. :)
    • Gość: Hanys Deutschland - Polen 5:1 IP: *.popl.cable.ntl.com 14.06.06, 08:44
      Grusse aus England
      • psie.pole same bzdury 14.06.06, 09:06
        "zostawiliście swoje domy we Lwowi, Stryju i jeszcze gdzieś tam " - kłamstwo,
        zostali wypędzeni przez ruskich co nie miałoby miejsca gdyby Niemcy nie
        wywołali wojny

"i zabraliście domy rdzennych mieszkańców Śląska wypędzając ich." - kłamstwo,
        Niemcy najczęściej sami uciekli a ci co zostali potem się spokojnie pakowali i
        wyjeżdżali w komforcie w latach 80-ych

Nie macie moralnego prawa sądzić tych ludzi - my Ślązacy mamy prawo go oceniać
        bo walczyliśmy dla Polski w Powstaniach Ślaskich i nie będzie nam tu byle
        pseudoślązak a w rzeczywistości jakiś szkopek, mówił co mamy u siebie na Śląsku
        robić.

• ernst345 psie ple gorolu a co ty wiesz o Śląsku 14.06.06, 09:15
          zostali wypędzeni przez ruskich co nie miałoby miejsca gdyby Niemcy nie
          > wywołali wojny
          -możecie wracać ,Ruskich tam już nie ma a was tu mamy dość
          Niemcy najczęściej sami uciekli a ci co zostali potem się spokojnie pakowali i
          > wyjeżdżali w komforcie w latach 80-ych
          Fałszywa teza szabrownika pseudo pieniacza z mniejszości podgrunwaldzkiej
          bo walczyliśmy dla Polski w Powstaniach Ślaskich i nie będzie nam tu byle
          > pseudoślązak a w rzeczywistości jakiś szkopek, mówił co mamy u siebie na Śląsku
          >
          > robić.
          Nie jestem pseudoślązakiem ,jestem od pokoleń u siebie a takich jak ty
          przeganialiśmy kijami po placu dla zabawy.Szkopek to mało popularne określenia
          za to polaczek coraz popularniejsze na Górnym Śląsku. A jak Cie boli że
          Podolski wam bramki strzela do netzu to bardzo dobrze bo wasza reprezntacja to
          kupa nieudacznych amatorów. A poza tym masz coś w nicku z psa i tak trzymnać
          polaczku.
          • psie.pole Re: psie ple gorolu a co ty wiesz o Śląsku 14.06.06, 09:24
            Szabrownika? Ciekawe kto szabrował mienie żydowskie w czasie wojny. Tatuś ci
            cię nie chwalił skąd miał tyle złotych zębów po kieszeniach jak wrócił z
            wojenki?
            Tacy jak ty nie są tu od pokoleń bo niemców tu kiedyś nigdzie nie było.
            Przyjechali tu z biedy na Śląsk żeby go okradać z naszego węgla i traktować nas
            Ślązaków jak bydło robocze.
            • Gość: Gliwiczanin Re: psie ple gorolu a co ty wiesz o Śląsku IP: *.c9.msk.pl 14.06.06, 10:09
              psie pole ,nie jesteś godzien być Ślązakiem.Ziejesz nienawiścią do Niemcow a my
              na Śląsku żyliśmy w zgodzie z tym narodem . Tylko Polska wywołała tu wojnę
              domową dywersantami ,którzy nas Ślązaków użyli jako mięso armatnie.Wielu z nas
              dało się nabrać na to lecz potem żałowało. Ja żaluję ,że taki ktoś jak Ty uważa
              się za Ślązaka.Na pewno się podszywasz. a tak na prawdę toś zwykły gorol.zawsze
              takie nic szczekało u nas najbardziej.Przyjedż do Brzezinki i zapytaj się kto
              czuje się Ślązakiem i czy nie szanuje Niemców. Wyobraż sobie ,że cieszą się
              szacunkiem większym niż Polacy,którzy kojarzeni są z brudnymi
              oknami,niewywiezionymi śmieciami i nieskoszoną trawą przed domami.
              • sss9 Re: IP: *.c9.msk.pl 14.06.06, 10:24
                zapomniałeś już jak się podpisałeś poprzednim razem, pustaku? :)
              • amoremio Re: psie ple gorolu a co ty wiesz o Śląsku 16.06.06, 19:29
                Mam/mialem w rodzinie mojej i mojej Zony
                weteranów z obu stron w tej
                Górnoslaskiej Wojnie Domowej,

tego absurdalnego, dramatycznego, krwawego,
                wszystko psujacego konfliktu, wywolanego
                i zorganizowanego z zewnatrz w ramach
                innych znacznie wiekszych szachów.
                To byla, w ich relacji, KATASTROFA !!!

Wszyscy propolscy aktywisci (notabene nie wszyscy byli dobrowolni)
                ZALOWALI/ZALUJA swego udzialu i przeklinaja ten blad przez lata.
                Przeklinaja siarczyscie - w wiekszosci siedzac potem w rajchu.......
              • Gość: ZIGI Re: psie ple gorolu a co ty wiesz o Śląsku IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 24.06.06, 20:51
                "my na Śląsku żyliśmy w zgodzie z tym narodem [Miemcami]" a kim ty jestes jesli
                nie Niemcem? wlazisz w d.. kazdemu, kogo sie boisz w danym momencie! Dla Polakow
                jestes taki kiepski szwab a nie zaden slunzak. A twoj problem w tym, ze i Niemcy
                tak cie postrzegaja,
                • Gość: Zawierciak Re: psie ple gorolu a co ty wiesz o Śląsku IP: *.dfait-maeci.gc.ca 24.06.06, 23:46
                  Ale jaja; Hanysy sie klocom. Ha, ha!
            • amoremio Re: psie ple gorolu a co ty wiesz o Śląsku 16.06.06, 19:23
              > Przyjechali tu z biedy na Śląsk żeby go okradać
              > z naszego węgla i traktować nas Ślązaków jak bydło robocze.

Fto ? Poloki ?

z "naszego" wegla - dobre! :)
            • amoremio Re: psie ple gorolu a co ty wiesz o Śląsku 25.06.06, 17:18
              > bo niemców tu kiedyś nigdzie nie było

Fto Ci tak do gowy nasmolol ?!
              Abo fto ci za ta propaganda placi ??!!!!

Niemcy przyjechali z biedy itp. - ha!
              Chyba ze piszesz o np. XII.wieku.........

Nigdy nie bylo, ale przyjechali z biedy :)))))))))))))
        • Gość: Hanys Psie pole to chyba w Breslau jest, cieniasie? IP: *.popl.cable.ntl.com 14.06.06, 11:28
          Ty moze jestes Slazak ale taki mieszkajacy we Wroclawiu (tam chyba powstanie
          slaskie zadne nie dotarlo, wiec nie zawlaszczaj naszej martylologii, psie) i
          pochodzacy ze Lwowa. Zaden orginalny Hanys nie powie takich głupot ja ty.
          Wystarczy wejsc na forum praca w UK i Irlandii, zeby sie dowiedziec jak tacy
          Gorole jak ty pluja na Polske (bo ich jest ojczyzna tam gdzie mamona), a Hanysy
          zawsze maja swoj Heimat obojetnie czy czuja sie Polakami czy Niemcami czy
          Europejczykami, a na tym forum a zieje od orginalnych Angoli "z kilku
          miesiecznym stazem" wiec wszadz sobie gdzies tez gorolski patriotyzm, ktorego
          nidgy nie bylo.
          • Gość: adamos Re: Psie pole to chyba w Breslau jest, cieniasie? IP: 213.25.48.* 15.06.06, 19:12
            No jasne, śląski patriotyzm zawse ciągnął do Berlina.
            Z każdej armii ludzie uciekali, jak nie chcieli walczyć, tylko jakoś Ślązakom
            się nie udawało...
            Mie macie prawa mówić o patriotyźmie, chyba że niemieckim
            • amoremio Re: Psie pole to chyba w Breslau jest, cieniasie? 16.06.06, 19:31
              wlasnie slonskim - cojs pszecifko ?
        • erwinek_3 Re: same bzdury 16.06.06, 00:21
          psie.pole napisał:

> Nie macie moralnego prawa sądzić tych ludzi - my Ślązacy mamy prawo go oceniać
          > bo walczyliśmy dla Polski w Powstaniach Ślaskich i nie będzie nam tu byle
          > pseudoślązak a w rzeczywistości jakiś szkopek, mówił co mamy u siebie na
          Śląsku robić.

A w jakich powstaniach Ty wakczyłeś? Musisz być chyba fest wiekowy?
        • amoremio Re: same bzdury 25.06.06, 17:15
          > bo walczyliśmy dla Polski w Powstaniach Ślaskich

BZDURY!

1) walczyli dla Slaska, a nie dla Polski

2) i nie w "P.Sl.", ino w Górnoslaskiej Wojnie Domowej
          (wywolanej zresztom z zagranicy)

i nie wszyscy walczyli za
          a ci co walczyli potym przeklinali
    • Gość: GOROL-Zaglebiak Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski IP: *.wa.bigpond.net.au 16.06.06, 04:50
      Juz od dlugiego czasu pisze na tym "psim" forum ze te 175 tys. "judaszow
      hanysow" nalezy pozbawic obywatelstwa polskiego i wyslac do "sturczonych
      Niemiec"!! A jesli chodzi o Podolskiego,to sprawa jest prosta ,"germancow"
      brakuje to trzeba brac co pod reka!!!!
      • slonzak1109 Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski 16.06.06, 10:47
        Podolski to fajny gość. Zobaczcie co mówi.

- Mówiłem, że mam dwa serca, jedno niemieckie i jedno polskie. Chociaż przez
        chwilę ponoszę koszulkę z orzełkiem. Mam w Polsce dużą rodzinę i TROCHĘ CZUJĘ
        SIĘ JAK POLAK.

Mógł Pan śpiewać oba hymny?

- Mógłbym, ale w ogóle nie śpiewam przed meczem. Nawet niemieckiego.

A Franz Beckenbauer wzywał, żebyście wszyscy śpiewali przed meczem.

- Ale na szczęście to ja decyduję, czy śpiewam, czy nie.

Mam w Polsce kibiców, dostaję mnóstwo listów, za które bardzo dziękuję. Jak
        mówię, mam w piersi dwa serca, polskie i niemieckie. Nigdy o Polsce nie zapomnę.
    • amoremio Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski 16.06.06, 19:03
      > że Polska dała im w prezencie dwóch świetnych napastników

Co za P I E R D O L Y !!!!!
      1) Zaczynli dopjyro w Niemczech !
      2) Lone wyjechali z PL, bo mjeli powody.

"Polskie pochodzenie" :)))))
      Mieli "niemieckie pochodzenie" i dlotygo wyjechali.

I wogóle: pani Kudyba trocha przesadzo
      z tym Polska i Polska i Polska.
      - my som na Slonsku i tymat je slonski !

A jak sie gliwickich goroluf pyto (wiynkszosc),
      to oczywiscie zdania som "podzielone", ja,ja. :)
      Oma dobrze robi, ze niy za duzo godo,
      bo Jej polonistyszowinisty na gowa
      (i do gardla) skoczom.

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,3412150.html
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,3414927.html
      Vivat Silesia Superior !

• amoremio adamos - to do ciebie ! 16.06.06, 19:04
      Za rok Polska najbiedniejszym krajem UE
      PAP za "Rzeczpospolitą", ISI 16-06-2006 , ostatnia aktualizacja 16-06-2006 12:39

Jesteśmy jednym z dwóch najbiedniejszych krajów Unii. Dochód narodowy, jaki w
      ciągu roku wytwarza statystyczny Polak, to zaledwie połowa tego, co produkuje
      przeciętny mieszkaniec Wspólnoty. Komisja Europejska przewiduje, że już w 2007
      roku Polska będzie będzie krajem najbiedniejszym - pisze
      dziennik "Rzeczpospolita"

Co gorsze, dystans dzielący nas od państw rozwiniętych zmniejszamy wolniej niż
      inne kraje naszego regionu. W 1996 roku przypadająca na każdego Polaka wartość
      produktu krajowego brutto odpowiadała 42 proc. średniego poziomu PKB w Unii,
      już po poszerzeniu do 25 państw. Przez dziesięć lat ta relacja poprawiła się
      zaledwie o 8 punktów procentowych.

Polski PKB na głowę, mierzony w standardzie siły nabywczej, zwiększył się w
      2005 roku do 50 proc. średniej dla całej Unii Europejskiej z 49 proc. rok
      wcześniej. Gorszy wynik zanotowała jedynie Łotwa (47 proc. wobec 43 proc. rok
      wcześniej), natomiast Litwa w ciągu ostatniego roku wyprzedziła Polskę i ma
      obecnie 52 proc. średniej unijnej.

Od 1996 r. Estonia zyskała 22 punkty, Litwa i Łotwa po 17, Węgry 13, a Słowacja
      10 punktów. Wolniej od nas doganiają Unię tylko Czesi, ale i tak są daleko
      przed nami - informuje "Rz".

Kraje bałtyckie, które startowały z niższego niż Polska poziomu PKB na osobę,
      rozwijały się w ostatnich latach tak szybko, że dwa z nich już nas pod tym
      względem prześcignęły. Trzeci, Łotwa, jest wprawdzie nadal najbiedniejszym
      krajem Unii, ale, jak przewiduje Komisja Europejska, już w 2007 roku stanie się
      nim Polska. Uniknięcie tej sytuacji byłoby możliwe, gdyby nasza gospodarka
      rozwijała się w tempie 6 - 7 proc. rocznie. Ale na osiągnięcie tak szybkiego
      wzrostu nie ma raczej szans - zaznacza dziennik.

Spośród krajów, które przystąpiły do UE 1 maja 2004 roku, najwyższy poziom tego
      wskaźnika odnotowano na Cyprze (83 proc. wobec 84 proc. w 2004 r.), w Słowenii
      (80 proc. wobec 79 proc.), w Czechach (73 proc. wobec 71 proc.) i na Malcie (69
      proc., bez zmian).

Wciąż najniższą część średniego unijnego PKB wypracowano w ub. roku w krajach
      starających się o wejście do UE - Turcji (29 proc. wobec 27 proc.) oraz Rumunii
      (31 proc. wobec 29 proc.) i Bułgarii (30 proc., bez zmian), choć już w
      przypadku Chorwacji wskaźnik ten wyniósł 46 proc. (wobec 45 proc.).

Kraje, które w największym stopniu przekroczyły średni dla UE wskaźnik PKB per
      capita, to: Luksemburg (248 proc. średniej wobec 227 proc. w 2004 r.), Irlandia
      (137 proc. wobec 138 proc.), Dania (124 proc. wobec 122 proc.), Holandia (123
      proc. wobec 125 proc.) i Austria (123 proc., bez zmian).

W przypadku strefy euro wskaźnik ten wyniósł 106 proc. średniej dla Unii 25
      państw.

• Gość: adamos Re: adamos - to do ciebie ! IP: 213.25.48.* 17.06.06, 00:44
        Jak rozumiem śląski patriotyzm jest oparty o wskaźniki ekonomiczne?
        Tak właśnie przypuszczałem. Jakoś przed 1989 niezbyt wiele było emigracji
        Ślązaków do NRD, przecież to też Niemcy, a zawsze to bliżej...
        Coś Wam powiem: Nie cieszę się jakoś specjalnie z tego, że jestem Polakiem. Znam
        nasze wszystkie (no, może większość) przywary narodowe. Nie cieszę się - ale
        jestem dumny z mojej polskości i nie wyobrażam sobie życia gdzie indziej. A
        problemów językowych bym nie miał, przynajmniej w Niemczech.
        Albo kochasz, albo kochasz pieniądze...
        • Gość: josel pierodoly godosz IP: 62.135.126.* 24.06.06, 17:33
          Mnostwo Slazakow wyjechalo do NRD, pierwszy z brzegu najwiekszy slaski pisarz
          Horst Bienek. wsrod znajomych i rodziny znam mnostwo przypadkow w latach 60
          tych i 70 tych to byla jedyna mozliwosc wyjazdu do Niemiec. Pozniej z wiadomych
          wzgledow wyjezdzali do RFN.
          • Gość: slugs Re: pierodoly godosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 20:44
            Czy przypadkiem nie było tak, ze Śląsk prawdziwy jest tam gdzie obecny
            DolnyŚlask, a to co teraz wszyscy sepleniący ludzie nazywają "śląskiem" zostało
            do obecnego DolnegoŚląska dokupione przez ksiąca Śląskiego (obecnie DolnyŚ.)?

Skoro "Slązoki" nie są z Poslki to skad są? Z Rosji?
            • Gość: parvirx Re: pierodoly godosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 00:22
              Niii no ''pseudoślązacy'' uważają że przez całe wieki byli uciskani przez
              polaków jako że byli odrębnym narodem. A prawda taka jest że ślązacy to
              poprostu polacy którzy w czasie zaborów dali się zgermanizować. Powody były
              rózne; nie których zmuszono, ale najczęściej zaczynali uważać się za niemców i
              mówić po niemiecku by podlizać się zaborcom i uzyskać z tego powodu
              przywileje... Ciekawe że dzisiejsi ''pseudoślązacy'' swojej polskości wypierają
              się też ze względów ekonomicznych... Co to świadczy o nich jako o ludziach?
              • amoremio Re: pierodoly godosz 25.06.06, 17:25
                Wjysz - pjerdedededodododlisz.

Ale jes jesze gorzyj:
                piszonc o "pod zaborem" - sie,
                pjerdededodolo, osmiyszosz :))))
              • amoremio Re: pierodoly godosz 25.06.06, 17:26
                slugs + parvix : schizzophrenia ?
              • Gość: R Re: pierodoly godosz IP: *.stk.net.pl 25.06.06, 21:31
                Gość portalu: parvirx napisał(a):

> Niii no ''pseudoślązacy'' uważają że przez całe wieki byli uciskani przez
                > polaków jako że byli odrębnym narodem. A prawda taka jest że ślązacy to
                > poprostu polacy którzy w czasie zaborów dali się zgermanizować.

O jakie zabory Ci chodzi?
        • amoremio Re: adamos - to do ciebie ! 25.06.06, 17:23
          Mom krewnych ze Slonska, co wyjechali do DDR:
          1945, 1962, 1977 - to zawrzyj wredno gusza, ja !?
    • Gość: Maggie88 Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:06
      Dobrze zycze Podolskiemu:) Jest niezwykle sympatyczny i utalentowany. To, ze
      urodzil sie w Polsce jest powodem do dumy. On sam nie ukrywa swoich korzeni.
      Wyjechal do Niemiec jak tysiace innych Polakow. tam moze w pelni rozwijac swoj
      talent:)
      • Gość: dede Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski IP: 85.198.207.* 02.07.06, 11:08
        to kim w takim razie są ci wszyscy polacy co wyjeżdzają za granice do roboty,
        wielkimi patriotami euro czy polski? zanim gorole coś powiecie na Ślązaków
        popatrzcie najpierw na siebie. a jo wola być pod takiym zaborym w jakiym mi
        bydzie dobrze i kaj rzodyn debil i inny patriota niy bydzie mi godol co mom
        robic a nojlepi to zrobcie referendum wsrod goroli ze niy chcecie Slonska w
        polsce i bydymy mieli w koncu świynty spokój. Wolny Slonsk
        • Gość: adamos Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski IP: 213.25.48.* 03.07.06, 01:14
          Gorąco popieram idee referendum.
          Właśnie to odroznia Ślązaka od Polaka - Ślązak patrzy gdzie są pieniądze, a
          Polak - gdzie Polska.
          A odnośnie pracy za granicą - oczywiście nie ma nic złego w pracy za granicą.
          Tym bardziej że potem się wraca i zarobione euro, funty, dolary - wydaje w Polsce.
          O ile się wraca...

A jak to jest z matkami Ślązaków, przecież matkę i ojzyznę ma się tylko jedną...?
          • Gość: dede Re: Reportaż o gliwickich śladach Lukasa Podolski IP: 85.198.207.* 03.07.06, 23:46
            naszą ojczyzną jest Śląsk nikt inny
    • Gość: Pati i Ewelinka kochamy cie Lukasz IP: *.136-78-194.adsl-fix.skynet.be 05.09.06, 10:46
      to cudownie ze jestes z naszego kraju i sie do tego przyznajesz jestesmy dumni
      ze jestes polakiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka