jimmyjazz 27.07.06, 08:24 A gdzie w naszej mlekiem i miodem płynącej krainie są jakies biblioteki publiczne? Ktoś bywa i wie? Dzisiaj już czwartek - a czwartek to prawie piątek :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b999 Re: Gdzie bilbioteka? 27.07.06, 18:41 Na przykład biblioteka przy ul. Grażyńskiego 47... Spory zbiór pozycji tam jest... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Gdzie bilbioteka? 28.07.06, 15:02 Dzięki za informacje. Podejde. A swoją droga taka mała refleksja ;) topic o kanajpach - ponad 20 postów, a o bibliotece tylko jeden forumowicz coś wie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
support.agent Re: Gdzie bilbioteka? 28.07.06, 15:04 Ja mam najbliżej do tej najlepszej..wlasnej ;) Zueplnie powaznie to zwykle chadzam albo do jezykowej na placu sejmu albo publicznej na slowackiego.. Poza tym, bywam w miejsckiej w Gliwicach, kolo sadu ;) Udanego, SA Odpowiedz Link Zgłoś
b999 Re: Gdzie bilbioteka? 28.07.06, 18:13 A'propos książek, to jeśli kogoś interesuje "czytanie na monitorze" to zapraszam tutaj. Może sobie cosik wybierze... ;) P.S. Mam nadzieję, że linka teraz wyjdzie :D Odpowiedz Link Zgłoś
mokry_pociej Re: Gdzie bilbioteka? 28.07.06, 23:18 Drogi Dżimi! Topic o knajpach popełniłem osobiście, to fakt... ale sam tam też coś napisałeś (więc nie wal we mnie kamieniem, bo nie jesteś bez grzechu :)). Na Koszutce biblioteka jest jedna (na Grażyńskiego w Domu Kultury) i pytanie "w której bibliotece na Koszutce bywacie" jak sam widzisz nie ma sensu. Lepiej już byłoby zapytać "czy w ogóle bywacie w bibliotece na Koszutce" ale aż strach go zadać, bo liczba odpowiedzi przeczących mogłaby nas (jako Koszutkowiczów) zdeprymować... Knajp natomiast mamy sporo a o niektórych (np. "Pod Akacją") dowiedziałem się z tego zacnego forum i dzięki temu wreszcie wiem skąd ten rozkoszny gwar i smród uryny na tyłach sklepu "PSS Społem" na rogu Korfantego i Oblatów. Co do bibliotek - polecam tę przy Uniwersytecie Śląskim tuż za Rondem Ziętka. Po drodze pomnik Ziętka, Pizza-Kapelusz, dalej "Biedronka" i wreszcie biblioteka. Księgozbiór znacznie większy niż na Grażyńskiego, katalog dostępny w internecie (linku nie podaję, bo to by obraziło Twoją inteligencję. Sam znajdziesz...) Co do knajpy "Pod Akacją" - piwo po 3,50 zł (informacja pewna - z pierwszej ręki od samego Settembriniego!). Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Gdzie bilbioteka? 29.07.06, 16:00 hehe to że wiele osób bywa przynajmniej czasami w bibliotekach to dla mnie oczywiste. Ale wiedziałem że tylko mała prowokacja spowoduje że ktos poza b999 zechce sie podzielić ze mną informacją :) Dzięki wszystkim za info. Odpowiedz Link Zgłoś
basiorra Re: Gdzie bilbioteka? 29.07.06, 10:37 Jimmy, Ty masz jeszcze blisko do jednej biblioteki, tej na ulicy Wajdy. Księgozbiór spory, acz nieodnawiany. Biblioteka mieści się w takim niskim budynku, który widzisz wyjeżdżając z ulicy Modrzewiowej. Pozdrowienia serdeczne, Basior Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Gdzie bilbioteka? 30.07.06, 16:26 Tu ciekawa biblioteka. www.bg.us.edu.pl/bib_cyf/bib_cyf.htm Łowcom ciekawostek polecam szczególnie książkę adresową Katowic bodaj z 1935; przy każdym nazwisku, hm, profesja: szewc, dyrektor, inwalida, wdowa, rabin, wywiadowca;-). Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Niezłe 31.07.06, 08:43 Fajne tytuły. Trzeba troszke pościągac bo wyglądają ciekawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
darkuss Bibliotek Śląska 31.07.06, 20:55 Mimo, iż nie mieszkam już na Koszutce (jeno moi zacni Rodzice) odwagę wezmę i doradzę... Moim skromnym zdaniem największy zbiór posiada Biblioteka Śląska, posiada Ona również katalog internetowy... Proszę - poszukajcie sobie Biblioteka Śląska. Wystarczy wcisnąć link KATALOG i przeczytać dokładnie instrukcję... eee tam - chodzi w sumie o to, że w pozycji nr karty (czy jakoś tak) wpisujemy cyfrę zero i logujemy sięjako tzw gość. Potem nic - tylko szukać książek... Uwaga !!! Unikatowe pozycje są jedynie dostępne w czytelniach. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś