Dodaj do ulubionych

Tekst dyktanda

14.10.06, 15:16
Ale to sztuka dla sztuki i troszkę pozbawione sensu zadanie-słownicwo nie
jest zrozumiałe dla współczesnego Polaka!
Obserwuj wątek
    • Gość: jasna77 Re: Tekst dyktanda IP: *.net195-132-217.noos.fr 14.10.06, 16:13
      Chyba zartujesz???Jak to nie jest zrozumiale?A coz tu do rozumienia?
      Jak sie czyta od dziecinstwa ksiazki to wszystko jest zrozumiale.Ja zrobilam 4
      bledy w tym dyktandzie.
      • Gość: e. Re: Tekst dyktanda IP: *.fbx.proxad.net 14.10.06, 16:26
        Jak dla mnie to bylo z gruba zrozumiale, ale naprawde nic z tego nie ma.
        Dla mnie praca powinna miec jakis sens, namacalny efekt. To nie przyczynia
        sie do niczego. Nikt dzieki temu niczego lepiej nie zrozumie, nikt nie
        wyprodukuje dzieki temu nowego urzadzenia, ktore pomoze innym ludziom. Nikt
        nie nakarmi tym nikogo... Po prostu glupia zabawa dla humanistow uwazajacych
        ze to co robia jest najwazniejsze, a jest tak naprawde tylko bufoniada;-)
      • Gość: uczestniczka Re: Tekst dyktanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 18:18
        dla dorosłych było łatwiejsze i lepiej czytane to niesprawiedliwe!!!!!!!!!!!
    • Gość: sokole oko Tekst dyktanda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 16:52
      Nie wiem jak jest w oryginale tego tekstu, ale w tym jest "byk" w
      słowie "będzież" - winno być "będziesz".
      • Gość: czepialski Re: Tekst dyktanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 17:04
        chyba jednak nie masz racji - przeczytaj uważnie :)
    • Gość: Ignor Czy bledy interpunkcyjne tez sie licza?? IP: *.server.ntli.net 14.10.06, 18:49
      Mam pytanie czy blad taki jak brak przecinka czy niepotrzebny przecinek na koncu
      wersa wiersza sa tak samo powaznie traktowane jak orty czy sie nie licza czy
      jest jakas punktacja? Mnie w szkole uczyli ze 1 blad interpunkcyjny to jak pol
      ortograficznego lub 1/3 - a jak na to zapatruja sie na dyktandzie?
    • Gość: Slawek Tekst dyktanda IP: *.aster.pl 14.10.06, 21:09
      jedna rzecz mi umyka...? gdzie jest poczatek cytatu konczacego sie ...bemoli"?
      • Gość: ).( Re: Tekst dyktanda IP: *.chello.pl 14.10.06, 21:48
        niewiem poco takie dyktanda
      • Gość: Wiosna w Paryzu Re: Tekst dyktanda IP: *.net195-132-217.noos.fr 15.10.06, 16:29
        Poczatek cytatu to "Przerzezze..".Przepraszam ale nie mam polskiej czcionki:)
    • Gość: x Re: Tekst dyktanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:50
      Ale "nicnierobienie" chyba rozumiesz?
    • rock73 Re: Tekst dyktanda 15.10.06, 00:05
      kasiatka1 napisała:

> Ale to sztuka dla sztuki i troszkę pozbawione sensu zadanie-słownicwo nie
      > jest zrozumiałe dla współczesnego Polaka!

Ale to było dyktando dla dorosłych, a nie dla współczesnego Polaka. :-)
      Pozbawione sensu też nie jest - sensem było wyłapanie i nagrodzenie tych,
      którzy rozumieją.

A tak bardziej serio, mam dwa pytania:

1. Czy obok pisowni "ściosaj" jest dopuszczalna "sciosaj"?
      2. Jak to jest z pisownią "niby-oczy"? Zasady mówią, że "niby-"
      zawsze pisze się z łącznikiem, z wyjątkiem terminów przyrodniczych (nibybłona,
      nibykłos, nibytorebka, nibyliść, nibynóżki, nibyjagoda). A nibyoczy, choćby w
      rzeczywistości coś takiego nie istniało, to niby co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka