kasiatka1 14.10.06, 15:16 Ale to sztuka dla sztuki i troszkę pozbawione sensu zadanie-słownicwo nie jest zrozumiałe dla współczesnego Polaka! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jasna77 Re: Tekst dyktanda IP: *.net195-132-217.noos.fr 14.10.06, 16:13 Chyba zartujesz???Jak to nie jest zrozumiale?A coz tu do rozumienia? Jak sie czyta od dziecinstwa ksiazki to wszystko jest zrozumiale.Ja zrobilam 4 bledy w tym dyktandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: Tekst dyktanda IP: *.fbx.proxad.net 14.10.06, 16:26 Jak dla mnie to bylo z gruba zrozumiale, ale naprawde nic z tego nie ma. Dla mnie praca powinna miec jakis sens, namacalny efekt. To nie przyczynia sie do niczego. Nikt dzieki temu niczego lepiej nie zrozumie, nikt nie wyprodukuje dzieki temu nowego urzadzenia, ktore pomoze innym ludziom. Nikt nie nakarmi tym nikogo... Po prostu glupia zabawa dla humanistow uwazajacych ze to co robia jest najwazniejsze, a jest tak naprawde tylko bufoniada;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczestniczka Re: Tekst dyktanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 18:18 dla dorosłych było łatwiejsze i lepiej czytane to niesprawiedliwe!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokole oko Tekst dyktanda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 16:52 Nie wiem jak jest w oryginale tego tekstu, ale w tym jest "byk" w słowie "będzież" - winno być "będziesz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czepialski Re: Tekst dyktanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 17:04 chyba jednak nie masz racji - przeczytaj uważnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignor Czy bledy interpunkcyjne tez sie licza?? IP: *.server.ntli.net 14.10.06, 18:49 Mam pytanie czy blad taki jak brak przecinka czy niepotrzebny przecinek na koncu wersa wiersza sa tak samo powaznie traktowane jak orty czy sie nie licza czy jest jakas punktacja? Mnie w szkole uczyli ze 1 blad interpunkcyjny to jak pol ortograficznego lub 1/3 - a jak na to zapatruja sie na dyktandzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Tekst dyktanda IP: *.aster.pl 14.10.06, 21:09 jedna rzecz mi umyka...? gdzie jest poczatek cytatu konczacego sie ...bemoli"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ).( Re: Tekst dyktanda IP: *.chello.pl 14.10.06, 21:48 niewiem poco takie dyktanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna w Paryzu Re: Tekst dyktanda IP: *.net195-132-217.noos.fr 15.10.06, 16:29 Poczatek cytatu to "Przerzezze..".Przepraszam ale nie mam polskiej czcionki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Tekst dyktanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:50 Ale "nicnierobienie" chyba rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Re: Tekst dyktanda 15.10.06, 00:05 kasiatka1 napisała: > Ale to sztuka dla sztuki i troszkę pozbawione sensu zadanie-słownicwo nie > jest zrozumiałe dla współczesnego Polaka! Ale to było dyktando dla dorosłych, a nie dla współczesnego Polaka. :-) Pozbawione sensu też nie jest - sensem było wyłapanie i nagrodzenie tych, którzy rozumieją. A tak bardziej serio, mam dwa pytania: 1. Czy obok pisowni "ściosaj" jest dopuszczalna "sciosaj"? 2. Jak to jest z pisownią "niby-oczy"? Zasady mówią, że "niby-" zawsze pisze się z łącznikiem, z wyjątkiem terminów przyrodniczych (nibybłona, nibykłos, nibytorebka, nibyliść, nibynóżki, nibyjagoda). A nibyoczy, choćby w rzeczywistości coś takiego nie istniało, to niby co? Odpowiedz Link Zgłoś