Dodaj do ulubionych

mam kilka pytan

24.10.04, 14:43
Niedlugo wybieram sie na kontrakt do Emiratow i ciekawi mnie czy jezeli bede
mial ochote wyskoczyc do pobliskiego Omanu to czy bede musial starac sie o a
wize? W ZEA bede mial oczywiscie wize rezydenta.No i czy warto wogole sie tam
wybrac,a jesli tak to gdzie?Z gory dzieki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mahadarbi Re: mam kilka pytan 24.10.04, 18:40
      Ale Ci dobrze... Już Ci zazdroszczę, choć do mojego wyjazdu został niecały
      miesiąc :)

Odpowiadając na Twoje pytania. Do Omanu nie musisz mieć nic, wjeżdżasz
      spokojnie, bez pokazywania jakiegokolwiek dokumentu. Rezydent to jak
      immunitet ;) (zresztą nawet na turystyczną, można tam wjechać bez żadnych
      przeszkód). Reszta pytań jest...hmm... trochę bez sensu.. Dlaczego? Bo tam
      WSZYSTKO trzeba i warto zobaczyć. Emiraty są przepiękne i tak różnorodne, że
      wyższość Al Ain-u nad Omanem, czy Abu Dhabi nad Dubajem, nie mają najmniejszego
      sensu. To tak jak dyskusja na temat wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Bożym
      Narodzeniem. Trzeba bezwzględnie zobaczyć wszystko! To oblig.

Kiedy jedziesz i na jakiego typu kontrakt? Jak nie chcesz na forum, możesz
      napisać na prv. Mogę Ci wieeeele na temat UAE opowiedzieć. To moje miejsce na
      ziemi ;)

• stanrick Re: mam kilka pytan 24.10.04, 19:08
        Wielkie dzięki Mahadarbi za info.Nie wiem czego mi zazdrościsz skoro wyjeżdzasz
        za niecały miesiąc.Ja mam dopiero sprawy w toku,tak że to jeszcze może potrwac
        z pare miesiecy.Co do kontraktu znam narazie podstawowe ogólniki,choć to
        wystarczy na tym etapie ,niemniej z mojej wymagane papiery już oczywiście
        poszły.Ale charakter pracy siłą rzeczy "zmusi"mnie do bywania we wszystkich
        7emiratach wiec i do Omanu bedzie blisko.Do Arabii Saudyjskiej raczej nie
        przewiduje wycieczek:)Z chęcią tez skontaktuje sie z Tobą na privie jak już
        będę miał sprawy dalej posuniete.Interesuje mnie też możliwość wędkowania ale
        nie z kutra tylko z brzegu jako ze w necie nic na ten temat nie ma,a w zwiazku
        ze to może potrwać troche lat (poza urlopami)to w weekendy w końcu 2 dni free
        cos trzeba robic:)pozdrawiam stanrick
        • mahadarbi Re: mam kilka pytan 24.10.04, 21:19
          Przyszły wieloletni kontraktowcu ;-))

Otóż wszelkie dobra można nad Zatoką Perską łowić do woli. I to z brzegu
          właśnie! Jest tego od ciorta, od małych po naprawdę wielkie okazy. Pamiętam,
          jak usiedliśmy sobie pewne razu na promenadzie w mojej kochanej Abu Dhabi, i
          chłopcy (mój wtedy przyszły mąż i jego kolega) wpadli na pomysł zarzucenia
          wędki, ot tak!, z ławki nad brzegiem! Wyciągali raz za razem takie sztuki, że
          oczom nie wierzyłam. I tak mogli do wieczora, gdyby nie to, że najzwyczajniej w
          świecie im się... znudziło.
          Tam nawet papugi chodzą piechotą (notabene pod takim tytułem ukazał się, czas
          jakiś temu, mój artykuł we "Voyage", właśnie o UAE ;), złoto leży na ulicach a
          szmaragdy kapią z nieba :) Ale to takie babskie wrażenia ;)
          Jest cudnie, no co tu mówić, i wierzę, że napewno będziesz zadowolony, choć
          początki dla "białego" są dramatyczne. Temperatury nie do wytrzymania (styczeń,
          luty już 26-28 stopni, potem jest coraz drastyczniej). Ja przeżyłam nawet 60
          stopni, a kiedy wchodziłam do klimatyzowanego pomieszczenia (25 stopni),
          natychmiast byłam zaziębiona. Ale i do tego przywykniesz. UAE jest dla
          twardzieli pod tym względem, reszta to już sama przyjemność.
          Szkoda, że nie wpadniesz do Saudi Arabia. Tam też jest czadowo...
          • stanrick Re: mam kilka pytan 24.10.04, 21:43
            wielkie dzięki droga Mahadarbi za info.No to ja już też nie mogę się
            doczekac.Co do temperatury to niema problemu,zdrowie dopisuje a i temperatury
            nie grozne.Tym bardziej ze nie bede pracowal na otwartej przestrzeni.Zas jesli
            chodzi o miasto w ktorym(jezeli wszystko pojdzie dobrze jak idzie do tej
            pory,jako ze niczego nie można wykluczyc)bede mieszkac i najwiecej przebywac to
            wlasnie Abu Dhabi:-)
            pozdrawiam stanrick!
          • joanna_xx Re: mam kilka pytan 25.10.04, 12:52
            Droga Mahadrabi, napisalas:

Tam nawet papugi chodzą piechotą (notabene pod takim tytułem ukazał się, czas
            > jakiś temu, mój artykuł we "Voyage", właśnie o UAE ;), złoto leży na ulicach
            a
            > szmaragdy kapią z nieba :) Ale to takie babskie wrażenia ;)

Jak mozna zdobyc ten tekst? Bardzo chcialabym to przeczytac, bo jak sie zapewne
            domyslasz, chyba choruje juz na tesknote do Dubaju. To byloby dla mnie takie
            male lekarstwo...Jak chcesz, mozesz mi to przeslac jakos na priva (albo daj
            jakies namiary, jak sama moge ow opis znalezc).
            Ja tymczasem planuje (jeszcze podczas tego Ramadanu) odwiedzic Syrie. Mam
            nadzieje, ze mi to wypali.
            Pozdrawiam z ciemnej, smutnej, i zimnej Szwecji.
            • mahadarbi Re: mam kilka pytan 25.10.04, 16:35
              Joanno!

Spróbuję dowiedzieć się u nich, jak mogę wydobyć ten tekst (wiem, że po
              wymianie stołków ginęły materiały, panienka nie archiwizowała wielu z nich a to
              było czas jakiś temu). Jeżeli nie uda mi się w ten sposób, rozwiążemy to
              inaczej. Mam przecież u siebie ten materiał (moja archiwa z kolei są w jak
              najlepszym ładzie i porządku ;) i wtedy prześlę Ci na prv.

Pozdrawiam również z zalanej słońcem Warszawy (jakiś cud chyba, bo czuję się od
              kilku dni, jakbym była w Hiszpanii ;) Pogodo trwaj!
              • joanna_xx Re: mam kilka pytan 25.10.04, 18:07
                OK, to bede czekala az dasz znac co z tym opisem. Jakby co, mozesz napisac do
                mnie na adres: dimashq12000@yahoo.com
              • beduinka Re: mam kilka pytan 25.10.04, 19:02
                mahadarbi napisała:

>
                > było czas jakiś temu). Jeżeli nie uda mi się w ten sposób, rozwiążemy to
                > inaczej. Mam przecież u siebie ten materiał (moja archiwa z kolei są w jak
                > najlepszym ładzie i porządku ;) i wtedy prześlę Ci na prv.
                >
                a może lepiej wklej na forum - tak byśmy wszyscy mogli spotkać drepczące papugi
                • mahadarbi Re: mam kilka pytan 25.10.04, 19:49
                  Jeżeli sugeruje to założycielka wątku, mam o czym myśleć ;)
                  Jak tylko znajdę chwilkę czasu, obiecuję odkopać ten tekst i "puścić" w obieg.
                  • beduinka Re: mam kilka pytan 25.10.04, 20:01
                    więc czekamy
                    • stanrick Re: mam kilka pytan 25.10.04, 21:53
                      Mahadarbi,a może napisałabyś w wolnych chwilach trochę postów generalnie na
                      temat Emiratów.Osobiście jako zainteresowany tym tematem przekopałem to,co tu
                      dużo mówić świetne forum,niemniej na ten temat w zasadzie nic nie
                      znalazłem.Owszem,odnośnie innych krajów tego regionu bardzo duzo,ale nie
                      tego.Skąd inąd sądzę iż nie jestem jedyną osobą zainteresowaną tym krajem i
                      regionem.
                      pozdrawiam Stanrick
                      • mahadarbi Re: mam kilka pytan 26.10.04, 16:05
                        No właśnie problem w tym, że tych wolnych chwil mam bardzo mało... :( To
                        starszne, bo chętnie sama powspominałabym sobie te najcudowniejsze chwile
                        spędzine w UEA. A było ich mnóstwo, w końcu mieszkałam tam długi czas...
                        Obiecuję jednak, że jeżeli stanie się cud i pozwoli mi usiąść spokojnie kilka
                        godzin przy kompie - zrobię to z przyjemnością. UAE to kraj pełen sprzeczności,
                        różnorodności i wszelkich ocieni, oprócz bieli i czerni. Nie opisze się go bez
                        kilkugodzinnego maratonu przy komputerowym ekranie.
                        Pozdrawiam serdecznie!
                        • beduinka Re: mam kilka pytan 20.04.05, 15:48
                          mahadarbi napisała:

> Obiecuję jednak, że jeżeli stanie się cud i pozwoli mi usiąść spokojnie kilka
                          > godzin przy kompie - zrobię to z przyjemnością.

przez pół roku cud nie nastąpił?? :PPP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka